Author Topic: Studim i ri nga Maqedonia e Veriut (Jankova et al. 2019)  (Read 506 times)

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 981
 • Karma: +157/-1
Studim i ri nga Maqedonia e Veriut (Jankova et al. 2019)
« on: July 18, 2019, 09:26:47 PM »
Studim nga Maqedonia e Veriut. Janë testuar 102 Shqiptarë, 103 Maqedonas, dhe 109 Turq. Metoda e testimit është 27 Y-STRs dhe 17 Y-SNPs (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1872497319301097)



Siç duket kanë bërë gabim me SNPs dhe në disa raste haplogrupet janë përcaktuar gabimisht. Sidoqoftë, duke i analizuar Y-STRs, këta janë shifrat për Shqiptarët e Maqedonisë nga ky studim (102 të testuar):

• E1b-V13: 35 ose  34.3%

• R1b-M269: 24 ose 23.5%

• J2b-L283: 15 ose 14.7%

• R1a-M417: 7 ose 6.8%

• I2a-CTS10228: 5 ose 4.9%

• I1-M253: 3 ose 2.9%

• J1-M267: 3 ose 2.9%

• I2a-M223: 3 ose 2.9%

• J2a-M410: 2 ose 1.9%

• E1b-V22: 1 ose 0.9%

• G2a: 1 ose 0.9%

• I2c-L596: 1 ose 0.9%

• T1a-L208: 1 ose 0.9%

• Q1a-L56: 1 ose 0.9%



« Last Edit: July 18, 2019, 09:41:58 PM by Flor »

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 981
 • Karma: +157/-1
Re: Studim i ri nga Maqedonia e Veriut
« Reply #1 on: July 18, 2019, 09:29:37 PM »
Për E1b-V13 nga gjithsej 35 (Shqiptarët):

• 9 janë E-CTS9320>BY4461

• 7 janë E-FGC11450, tre prej tyre mund të klasifikohen E-FGC11450>Y173822.

• Një është E-CTS9320>PH1173 (DYS439=9). Kurse pjesa tjetër e papërcaktuar për momentin.
« Last Edit: July 19, 2019, 02:43:52 PM by Flor »

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 981
 • Karma: +157/-1
Re: Studim i ri nga Maqedonia e Veriut
« Reply #2 on: July 18, 2019, 09:31:05 PM »
Për R1b-M269 nga gjithsej 24 (Shqiptarët):

• 17  janë R-BY611>Z2705

• 2 janë R-PF7563>Y32042

• 1 është R-PF7563>FGC40202

• 3 janë R1b-L51>U152

• 1 është R-Z2103>Paspecifik
« Last Edit: July 19, 2019, 02:44:26 PM by Flor »

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 981
 • Karma: +157/-1
Re: Studim i ri nga Maqedonia e Veriut
« Reply #3 on: July 18, 2019, 09:33:04 PM »
Për J2b-L283 nga gjithsej 15 (Shqiptarët):

• Së paku 5 janë J-Y20899>PH1751

• 4 janë J-Z631>Z1043 (DYS385a=10)

• 2 janë J-Z631>Z1043*>Thaçi-Korbi Cluster

• 1 është J2b-L283>Cluster A

• 1 është J2b-L283>Hoti Cluster?

• 2 papërcaktuar
« Last Edit: July 31, 2019, 01:30:23 PM by Flor »

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 981
 • Karma: +157/-1
Re: Studim i ri nga Maqedonia e Veriut (Jankova et al. 2019)
« Reply #4 on: July 18, 2019, 10:53:37 PM »
Shqiptarët: Nga I2a-CTS10228, të pestë janë "Dinaric North". Nga J1-M267, të tre janë nën J-P58, dhe nga I2a-M223 duket që të tre janë I-L701>S25733>A427.
« Last Edit: July 19, 2019, 02:44:43 PM by Flor »

Dibran

 • OG member
 • Full Member
 • ***
 • Posts: 109
 • Karma: +8/-0
Re: Studim i ri nga Maqedonia e Veriut (Jankova et al. 2019)
« Reply #5 on: July 18, 2019, 11:32:28 PM »
Studim nga Maqedonia e Veriut. Janë testuar 102 Shqiptarë, 103 Maqedonas, dhe 109 Turq. Metoda e testimit është 27 Y-STRs dhe 17 Y-SNPs (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1872497319301097)



Siç duket kanë bërë gabim me SNPs dhe në disa raste haplogrupet janë përcaktuar gabimisht. Sidoqoftë, duke i analizuar Y-STRs, këta janë shifrat për Shqiptarët e Maqedonisë nga ky studim (102 të testuar):

• E1b-V13: 35 ose  34.3%

• R1b-M269: 24 ose 23.5%

• J2b-L283: 15 ose 14.7%

• R1a-M417: 7 ose 6.8%

• I2a-CTS10228: 5 ose 4.9%

• I1-M253: 3 ose 2.9%

• J1-M267: 3 ose 2.9%

• I2a-M223: 3 ose 2.9%

• J2a-M410: 2 ose 1.9%

• E1b-V22: 1 ose 0.9%

• G2a: 1 ose 0.9%

• I2c-L596: 1 ose 0.9%

• T1a-L208: 1 ose 0.9%

• Q1a-L56: 1 ose 0.9%


Cool!  Do we know what clades of R-a they had? Any Dibra cluster matches by chance?

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 981
 • Karma: +157/-1
Re: Studim i ri nga Maqedonia e Veriut (Jankova et al. 2019)
« Reply #6 on: July 18, 2019, 11:46:38 PM »
Cool!  Do we know what clades of R-a they had? Any Dibra cluster matches by chance?

I haven't looked very closely at R1a yet, but I see there is one R1a-L1029>Dibra Cluster.

Dibran

 • OG member
 • Full Member
 • ***
 • Posts: 109
 • Karma: +8/-0
Re: Studim i ri nga Maqedonia e Veriut (Jankova et al. 2019)
« Reply #7 on: July 18, 2019, 11:54:34 PM »
I haven't looked very closely at R1a yet, but I see there is one R1a-L1029>Dibra Cluster.

Awesome. Yea Alban mentioned it. There was another possibility but he mentioned STR values that has some values for R1a-Y2604.

Alban

 • OG member
 • Full Member
 • ***
 • Posts: 209
 • Karma: +40/-0
Re: Studim i ri nga Maqedonia e Veriut (Jankova et al. 2019)
« Reply #8 on: July 19, 2019, 12:11:47 AM »
he mentioned STR values that has some values for R1a-Y2604.

I actually got that one from Flor :).

He does share some characteristic Dibra cluster values, but he also has 385a=12 and GATA-H4=12 which do not match. However, I believe there is a good chance the GATA-H4 marker works like with YSEQ in this study since most BY611 have 12 and a few even have 13 there. So, deducting one, GATA-H4 would go to a modal 11.
« Last Edit: July 19, 2019, 12:13:44 AM by Alban »

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 869
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Re: Studim i ri nga Maqedonia e Veriut (Jankova et al. 2019)
« Reply #9 on: July 19, 2019, 02:39:54 PM »
Shume interesant, qka jan keta turqit e maqedonise ?   

Do ti shikoj rezultatet pake me vone. Por shqiptaret e maqedonise keshtu prej postimit te Florit shifet se jan tipik Shqiptar.

Sikurse edhe sanxhaklit e kan R1b te ngritur mjaft nalt edhe E-v13 ne nje nivel tipik shqiptar.

E edituar.
« Last Edit: July 19, 2019, 07:08:16 PM by Dema »

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 981
 • Karma: +157/-1
Re: Studim i ri nga Maqedonia e Veriut (Jankova et al. 2019)
« Reply #10 on: July 19, 2019, 02:47:25 PM »
Shume interesant, qka jan keta turqit e maqedonise ?   

Do ti shikoj rezultatet pake me vone. Por keshtu prej postimit te Florit shifet se jan tipik Shqiptar.

Sikurse edhe sanxhaklit e kan R1b te ngritur mjaft nalt edhe E-v13 ne nje nivel tipik shqiptar.

Siç është shënuar, shifrat që postova nalt janë vetëm për Shqiptarët e Maqedonisë.  Për Turqit e Maqedonisë, akoma nuk e kemi bërë analizën e haplotipeve, por duket që J2a është haplogrupi kryesor midis tyre.

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 869
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Re: Studim i ri nga Maqedonia e Veriut (Jankova et al. 2019)
« Reply #11 on: July 19, 2019, 02:50:28 PM »
Po normal e kuptova kete se jan te postuar vetem se rezultatet e shqiptarve nga ky studim.

Interesant shume, do ti shikoj me vone te gjitha, flm per postim Flor.