Author Topic: Qiftelia: Origjin Turk apo Shqiptar?  (Read 407 times)

shestani

 • OG member
 • Newbie
 • ***
 • Posts: 37
 • Karma: +4/-2
Qiftelia: Origjin Turk apo Shqiptar?
« on: April 02, 2019, 06:42:38 AM »
Un personalisht mendoj se qiftelia me tingull, za, asht instrument me origjin shqiptar.  E di qe ├žift dhe teli jan fjalt pej turkie, po ate instrument Turke iklig qe ka than asht si me ken qifteli nuk ka hiq zanin si qifteli.  S'jam tu than qe ska munsi qe qiftelia asht origjin turke, po me zanin ate iklig asht me shume si lahuta xD 


E keni mo evidenc historik, per origjin e qiftelis?
« Last Edit: April 02, 2019, 06:10:08 PM by shestani »

Ujkan Vushaj

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 858
 • Karma: +35/-1
Qiftelia: Origjin Turk apo Shqiptar?
« Reply #1 on: April 02, 2019, 07:09:46 PM »
Sipas ca kam lexu, besoj se Ciftelia e ka origjinen nga Azia. Fjala Cifteli vjen nga Turqishtja, "Cift" dhe "li" ca ne Anglisht duhet me than "two-strings". Ciftelia ngjan me nji instrument qujtun "Dutar" ca asht perdorun ne Azi qendrore https://en.wikipedia.org/wiki/Dutar. Ndoshta kta kan lidhje me instrument qujtun "Tanbur" ca ka origjin nga lindja afert https://en.wikipedia.org/wiki/Tanbur.

Them se Ciftelia asht nji variacion Balkanic apo Shqiptar te keti instrumentit. Kja asht bazuar nga fakti ca Ciftelia, si instrument, gjenet vetem ne Shqiptaret.

shestani

 • OG member
 • Newbie
 • ***
 • Posts: 37
 • Karma: +4/-2
Qiftelia: Origjin Turk apo Shqiptar?
« Reply #2 on: April 02, 2019, 08:29:46 PM »
Sipas ca kam lexu, besoj se Ciftelia e ka origjinen nga Azia. Fjala Cifteli vjen nga Turqishtja, "Cift" dhe "li" ca ne Anglisht duhet me than "two-strings". Ciftelia ngjan me nji instrument qujtun "Dutar" ca asht perdorun ne Azi qendrore https://en.wikipedia.org/wiki/Dutar. Ndoshta kta kan lidhje me instrument qujtun "Tanbur" ca ka origjin nga lindja afert https://en.wikipedia.org/wiki/Tanbur.

Them se Ciftelia asht nji variacion Balkanic apo Shqiptar te keti instrumentit. Kja asht bazuar nga fakti ca Ciftelia, si instrument, gjenet vetem ne Shqiptaret.

Besoj se je korekt, qe ka origjin nga Azia.  Po edhe un menoj se qifteli e ka zanin shqiptar balkanic.  Kjo asht arsyeja pse kam than asht me origjin shqiptar.  Zanin del shume shqiptar, per t'mos ken shqiptar.  It sounds too Albanian for it not to be xD