Author Topic: Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)  (Read 2934 times)

shqipe

 • OG member
 • Sr. Member
 • ***
 • Posts: 259
 • Karma: +15/-1
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« on: March 05, 2018, 07:34:25 AM »
E kam bo shpejt e shpejt qet hart me samples prej kosoves.
Hala sample size jan te vogla per do regjione, por un besoj se shpejte ndryshohet ky fakt.
E boj update dhe e ndroj grafiken cdo jave/cdo dy jave. Ose sa her vijne nja 2-3 samples te rreja.
(se shpejti e boj nje harte per kosoven dhe shqiprin bashk)
Ato samples se nuk paten qytet por veq 'kosova', i kam numru aty ne "kosova total"(bashk me sample tjera), por nuk i kam shti me naj regjion specifik.)

Nese keni naj ide per ndryshim ne design ose najsend tjeter, veq shkruni.

[IMG]http://
EDIT: e boj prap upload kur e kam ndreq pak.
« Last Edit: March 05, 2018, 11:11:25 AM by ernesti »

Armend

 • OG member
 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 98
 • Karma: +13/-0
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« Reply #1 on: March 05, 2018, 08:27:08 AM »
Ernest,

Me duket kufijte administrative te zonave nuk jane ne rregull.
Skenderaj dhe Vushtrii shkojne ne zonen 5 ( me Mitrovice) jo me zonen 1.
Drenasi shkon me zonen 1 (Prishtine).
 

Armend

 • OG member
 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 98
 • Karma: +13/-0
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« Reply #2 on: March 05, 2018, 08:38:27 AM »
Ne menyre qe % te jete sa ma reale, ne rast se jane testuar disa veta nga nje familje apo venbanim, atehere eshte mire te kalkulohet vetem njeri nga ata.


shqipe

 • OG member
 • Sr. Member
 • ***
 • Posts: 259
 • Karma: +15/-1
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« Reply #3 on: March 05, 2018, 10:09:22 AM »
Ernest,

Me duket kufijte administrative te zonave nuk jane ne rregull.
Skenderaj dhe Vushtrii shkojne ne zonen 5 ( me Mitrovice) jo me zonen 1.
Drenasi shkon me zonen 1 (Prishtine).
 
kto zonat ne harte nuk jane regjionet zyrtare te kosoves. Jan zonat se i kam bo athere se e kam bo J2b2-harten.
Se teper shume komuna pat ne kosove aty ne qgis ne fillim, dhe i bona 'merge' qashtu ne 5 zona, se shume pak samples pat per mi mbushe krejt ato 20-30 komunat pa mi bo 'merge' njihere.

Per mi bo zonat njejt si zonat zyrtare te kosoves, duna me bo nje template prej fillimit.
Ashtu muj me bo, kur te boj harten per shqiperi-kosove-maqedoni.

Nuk me paska rra ne mend se ka familiar aty. E modifikoj ashtu se veq 1 prej cdo familje numrohet.

shqipe

 • OG member
 • Sr. Member
 • ***
 • Posts: 259
 • Karma: +15/-1
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« Reply #4 on: March 05, 2018, 10:22:38 AM »
armend,
sa kqyra, dhe Vushtrrija(2xE-V13) eshte e numruar ne zone 5. Veq skenderaju(2xE-v13+1xJ2b2) eshte e numruar ne zone 1 ne ket harte.
Mire e paske, koka nje problem me zonen 5, se ne fakt as skenderaju as vushtrria as mitrovica nuk kokan gjeografisht ne zonen 5.
Duna me modifiku, ashtu se bohen zonat si regjionet zyrtare. Se nuk po bojka kshtu
« Last Edit: March 05, 2018, 10:35:33 AM by ernesti »

Armend

 • OG member
 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 98
 • Karma: +13/-0
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« Reply #5 on: March 05, 2018, 10:32:19 AM »
Mendoj se ne ggis ndarja administrative eshte ne 3 nivele. Njeri prej tyre duhet te korrespodoje me ndarjet ne regjione.
Gjithashtu mendoj se % totale ne nivel Kosoves nuk duhet te kalkulohet direkt nga 77 shembujt, por duke vepruar dicka si "weighted for geographical zone" ne raport me popullaten. P.sh Rajoni i Kamenices ka shume te testuar ne raport me popullaten dhe mund ta influencoj perqindjen totale te J2b2 duke e prezentuar dicka me te larte se qe mund te jete realishtne nivel te Kosoves.

shqipe

 • OG member
 • Sr. Member
 • ***
 • Posts: 259
 • Karma: +15/-1
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« Reply #6 on: March 05, 2018, 10:57:43 AM »
Ne QGIS keshtu duket harta 'by default':

Dmth. krejt shtetet kan regjione me madhesia te ndryshme ne qgis ne fillim.
Dhe masnej muj mi zgjedh ato komuna se du mi bashku, dhe mi bo 'merge'. Nuk po ka naj funktion automatik per mi qite harta regjionet ne vendse komunave.(jo mesa di une)

Njo prej arsyve se e kam bo veriun e kosoves regjion per veti, ishte se me konvenojke per j2b2 harten, sepse veriu i kosoves qin per qin ka ma pak j2b2 si sa pershembull mitrovica ose skenderaji. Dhe mu duk palidhe mi lone ne regjion sebashku.
Veq per ket harten e kosoves ndoshta eshte ma mire mi perdorre regjionet zyrtare, qysh po thua ti.

Qysh me bo at weighted sendin? Se ide e mire po tingllon, por nuk po kuptoj bash qysh.
« Last Edit: March 05, 2018, 11:13:22 AM by ernesti »

shqipe

 • OG member
 • Sr. Member
 • ***
 • Posts: 259
 • Karma: +15/-1
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« Reply #7 on: March 05, 2018, 11:04:33 AM »
i kan regjionet aty ne attribute table, por nuk besoj se ka vektor-grafik per cdo regjion. Grafika ka veq per komunat 'by default'.

Armend

 • OG member
 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 98
 • Karma: +13/-0
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« Reply #8 on: March 05, 2018, 11:23:34 AM »
P.sh Regjioni i Prizrenit i ka 331 000 banore. Nese ka R1b 30% atehere i bjen 99 300
Prishtina 447 000 banore p.sh 20% R1b = 89400

Ne fund i mbledh 94 300 + 89400+ .....= p.sh 400 000
Ne fund 400000 / 2 000 000= p.sh 20% ne nivel te Kosoves

Armend

 • OG member
 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 98
 • Karma: +13/-0

Armend

 • OG member
 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 98
 • Karma: +13/-0
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« Reply #10 on: March 05, 2018, 11:45:26 AM »
Vetem se numrin e popullates per distrikte duhet modifiuar duke e zbritur numrin e etniteteve jo-shqiptare.


shqipe

 • OG member
 • Sr. Member
 • ***
 • Posts: 259
 • Karma: +15/-1
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« Reply #11 on: March 05, 2018, 12:37:42 PM »
P.sh Regjioni i Prizrenit i ka 331 000 banore. Nese ka R1b 30% atehere i bjen 99 300
Prishtina 447 000 banore p.sh 20% R1b = 89400

Ne fund i mbledh 94 300 + 89400+ .....= p.sh 400 000
Ne fund 400000 / 2 000 000= p.sh 20% ne nivel te Kosoves
Aha, po ide shume e mire. E boj keshtu pra.

Vetem se numrin e popullates per distrikte duhet modifiuar duke e zbritur numrin e etniteteve jo-shqiptare.
po mire e ki. Mos e din rastesishte naj faqe te mire, me statistika te numrave te jo-shqiptareve qe jan ne distriktet te ndryshem te kosoves?

Armend

 • OG member
 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 98
 • Karma: +13/-0
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« Reply #12 on: March 05, 2018, 01:12:55 PM »
Po duhet me hy ne secilin distrikt ne veqanti

https://en.wikipedia.org/wiki/District_of_Prizren
 Ne Prizren p.sh nga  331 670, 84% ose 279 909 jane shqiptar

Armend

 • OG member
 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 98
 • Karma: +13/-0
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« Reply #13 on: March 05, 2018, 01:30:41 PM »
nese don me inkorporu edhe diasporen atehere eshte pak me veshtire.
E dijme se nje numer i konsiderueshem i te testuarve jane nga diaspora, prape se prape ata mund te jene perfaqesues te popullates (kusherinjeve ne Kosove).

Nurmi i popullates shqiptare te regjistruar zyrtarisht ne regjistrimin e fundit eshte:

Distrikti i Ferizajit: 177 075 nga 185 605
Distrikti i Gjilanit : 170 053 nga 181 459
Distrikti i Mitrovices 191 593 nga 232 833
Distrikti i Pejes :     161 345 nga 174 235
Distrikti i Prishtines:  451 014 nga 477 302
Distrikti i Prizrenit :  279 909 nga 331 670
Distrikti i Gjakoves nuk ka te dhena per etnicitete po e rrumbullakojme mbi 98% ose 210 000 nga 214 672

Total = 1 645 000
 Regjistrimi i 2011. Disapora nuk eshte kalkuluar. Nese do me kalkulu disaporen atehere secilin distrik e shumezon me p.sh 1.4. Atehere ne tere Kosoen me disapore mund te kemi 2 303 000
shqipe

 • OG member
 • Sr. Member
 • ***
 • Posts: 259
 • Karma: +15/-1
Perqindjet e linjave ne kosove(grafik)
« Reply #14 on: March 06, 2018, 10:00:21 AM »
E kam bo qysh tha armend. Ja ka nise kadal kadale mu duke mire tash:

Ato numrat me ngjyre te kuqe nuk duhet mi prek. Veq ato te zezat ("Sasi" dhe "total banor") duhet mi ndryshu manualisht, masnej excelli vet i mushe ato perqindjet, sa EV13 banor jan ne district, sa r1b banor jan ne district, etc. etc.

Dmth shume lehte eshte tash me bo update. Se veq e shtoj aty per shembull nese tash jan 5 E-V13 ne peje vendse 4, masnej veq e shkruan aty 5, dhe krejt perqinjet, dhe krejt numrat e banorevre ndrohen per Peje automatikisht. Jo veq per E-v13 te pejes, por per krejt haplogrupet e pejes ndryshohen perqindjet dhe numrat e banoreve.

Masnej ne fund te dokumentit e shtij excellin me llogarite sa qindra mije E-v13, r1b etc. jan ne kosove total, bazuar ne numrat e distrikteve. Dhe me ato numra masnej muj me bo harta.

EDIT: E di se e kam shkru gabim aty ne "prishtina". Une kam shkru 5 j2b2 dhe 1 r1b, por eshte 1 j2b2 dhe 5 r1b. Hala nuk i kam shti numrat korrekte, se hala jam tu eksperimentu me funktionet e programmit. Hala nuk jam msu tamon me excellin.
« Last Edit: March 06, 2018, 11:55:24 AM by ernesti »