Author Topic: ADN Antike  (Read 13212 times)

Phanes

 • OG member
 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 78
 • Karma: +10/-0
ADN Antike
« Reply #150 on: March 23, 2019, 08:50:25 PM »
Interesting observation!

we should keep in mind that we have a R1b-BY611* and some E-V13's, R1b-PF7563's in Sardinia, which would fit this timeframe given the TMRCA's.


Wow. In which study is the PF7563? Which sample numbers are they? Do we know what clades of EV13?

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
ADN Antike
« Reply #151 on: March 23, 2019, 09:57:47 PM »
Wow. In which study is the PF7563? Which sample numbers are they? Do we know what clades of EV13?

Sorry, meant to say modern distribution, as in modern samples (I should've specified that).

For example, all IT-CA samples from the following haplos are from Sardinia. When exactly did they migrate there, is hard to say. Some seem to be isolated there since the Bronze Age based on TMRCA's, but they weren't found in this ancient Sardinian study. That may not mean anything as they could've been minor lineages.

https://www.yfull.com/tree/R-Y10789/

https://www.yfull.com/tree/R-PF7563/

https://www.yfull.com/tree/E-V13/
« Last Edit: March 23, 2019, 10:03:43 PM by Flor »

Phanes

 • OG member
 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 78
 • Karma: +10/-0
ADN Antike
« Reply #152 on: March 23, 2019, 10:49:31 PM »
Sorry, meant to say modern distribution, as in modern samples (I should've specified that).

For example, all IT-CA samples from the following haplos are from Sardinia. When exactly did they migrate there, is hard to say. Some seem to be isolated there since the Bronze Age based on TMRCA's, but they weren't found in this ancient Sardinian study. That may not mean anything as they could've been minor lineages.

https://www.yfull.com/tree/R-Y10789/

https://www.yfull.com/tree/R-PF7563/

https://www.yfull.com/tree/E-V13/

Wow, it's still very interesting though, didn't know it. Flm Flor

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
ADN Antike
« Reply #153 on: April 04, 2019, 11:54:45 AM »
Dje u publikua një studim i ri, mbi popullsinë e Mesjetës së hershme në Hungari: https://www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2019/04/03/597997.full.pdf. Popullsite e analizuara janë Hunët, Avarët dhe në fund Hungarezët që mbërritën rreth shek IX-X.

Për Y-DNA ka disa të dhëna shumë interesante. Së pari, të trija grupet kanë përqindje më të lartë të linjave aziatike se popullsitë e sotshme në këtë rajon. Si duket, Avarët kishin përqindje të lartë të grupit N, që ishte parashikuar edhe nga shpërnardja dhe larmia e tij sot. Janë edhe disa rezultate me haplogrup Q, që konfirmojnë mbërritjen e tij nga lindja. Vërehet se përqindja e linjave aziatike ka ardhur në zbritje që në Mesjetën e hershme.

Janë edhe disa rezultate që mund të lidhen me shqiptarët. Nga 49 rezultate, janë 2 E-V13 të konfirmuar, nga shek VII dhe IX-X, dhe një "possible". Ka edhe J1, J2a, I-M253, G2a, R1a, dhe një R1b, me shumë mundësi R-Z2103. Janë edhe plot 6 I2a-L621, të gjithë nga shek IX-X. Një prej këtyre ishte edhe udhëheqësi i një grup pushtuesish hungarez. Nuk është e qartë a janë CTS10228+, vetëm S17250-. Duket se I2a nuk ka qenë ndër linjat më të përhapura deri në shek VII në Hungari pasi nuk është gjetur as në periudhën hune, as avare, as lombarde (studim i vjetër). Por është ndër linjat kryesore në shek IX-X.

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
ADN Antike
« Reply #154 on: April 05, 2019, 09:07:57 AM »
Edhe një botim tjetër i ditëve të fundit mbi ADN-në antike. Ky paraqet haplogrupet mtDNA nga Traka e Epokës së Bronzit. Lista e rezultateve gjendet këtu: https://www.nature.com/articles/s41598-019-41945-0/tables/2.

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
ADN Antike
« Reply #155 on: April 08, 2019, 05:38:46 PM »
Dje u publikua një studim i ri, mbi popullsinë e Mesjetës së hershme në Hungari: https://www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2019/04/03/597997.full.pdf. Popullsite e analizuara janë Hunët, Avarët dhe në fund Hungarezët që mbërritën rreth shek IX-X.

Dolën BAM file-t e studimit. Mund të shkarkohen këtu.
« Last Edit: April 08, 2019, 07:34:54 PM by Alban »

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
ADN Antike
« Reply #156 on: April 08, 2019, 07:35:52 PM »
Qenkan cilësi tepër e dobët. Shumica dërrmuese e SNPve nuk janë lexuar.

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
ADN Antike
« Reply #157 on: May 08, 2019, 04:49:48 PM »
"Unraveling ancestry, kinship, and violence in a Late Neolithic mass grave", nga kultura Globular Amphora (para ~5000 viteve) meshkujt i kanë takuar haplogrupit I2a-M223>L801:
https://www.pnas.org/content/early/2019/04/30/1820210116
« Last Edit: May 09, 2019, 09:53:21 PM by Flor »

shqipe

 • OG member
 • Sr. Member
 • ***
 • Posts: 259
 • Karma: +15/-1
ADN Antike
« Reply #158 on: May 09, 2019, 06:14:20 PM »
The Arrival of Siberian Ancestry Connecting the Eastern Baltic to Uralic Speakers further East
https://www.cell.com/current-biology...822(19)30424-5

Studim i rri per baltikun. Ne kete studim ka dale nje sample(IVLS09KT) me haplogrupin J2b2.

Nga teksti per ket varese:

 Mäletjärve
Location: Mäletjärve, Tartumaa, Estonia
Excavations: 1984 [150]
Cemetery: Village cemetery on flat land, founded beside a Roman Iron Age tarand cemetery. Trial excavations (50 m2, 50 burials) in 1984 to establish the preservation/destruction state of the cemetery. Investigated graves from the late 14th to the early 17th century were oriented toward W and SW, furnished with jewelry (brooches, rings, necklaces), knives, coins and belt accessories.

DNA-analyzed individual:
IVLS09KT: Male (burial 18; TM A 155), 30–40 years old, oriented toward SSW, finds: coin from 157?, penannular brooch, knife. Sampled tooth l M3, date 1570–1600 AD.
« Last Edit: May 09, 2019, 06:45:36 PM by shqipe »

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
ADN Antike
« Reply #159 on: May 11, 2019, 07:19:32 PM »
The Arrival of Siberian Ancestry Connecting the Eastern Baltic to Uralic Speakers further East
https://www.cell.com/current-biology...822(19)30424-5

Studim i rri per baltikun. Ne kete studim ka dale nje sample(IVLS09KT) me haplogrupin J2b2.

Nga teksti per ket varese:

 Mäletjärve
Location: Mäletjärve, Tartumaa, Estonia
Excavations: 1984 [150]
Cemetery: Village cemetery on flat land, founded beside a Roman Iron Age tarand cemetery. Trial excavations (50 m2, 50 burials) in 1984 to establish the preservation/destruction state of the cemetery. Investigated graves from the late 14th to the early 17th century were oriented toward W and SW, furnished with jewelry (brooches, rings, necklaces), knives, coins and belt accessories.

DNA-analyzed individual:
IVLS09KT: Male (burial 18; TM A 155), 30–40 years old, oriented toward SSW, finds: coin from 157?, penannular brooch, knife. Sampled tooth l M3, date 1570–1600 AD.

Siç duket nuk punon mirë linku i lartpërmendur: https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(19)30424-5

Me sa shoh kanë përdorur versionin e 2019 të ISOGG, dhe 'J2b2' korrespondon vetëm J-Z1825: https://www.yfull.com/tree/J-Z1825/

Megjithatë, gjasat janë që është ndonjë J-L283, por mund të jetë edhe diçka tjetër. Nuk shoh që t'i kenë publikuar BAM files apo mënyrën e testimit. Meqenëse daton vetëm para ~400 viteve, ka mënyra të ndryshme si mund të ketë arritur atje. Autosomali i tij mund të japë një ide.

shqipe

 • OG member
 • Sr. Member
 • ***
 • Posts: 259
 • Karma: +15/-1
ADN Antike
« Reply #160 on: May 11, 2019, 09:24:08 PM »
Siç duket nuk punon mirë linku i lartpërmendur: https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(19)30424-5

Me sa shoh kanë përdorur versionin e 2019 të ISOGG, dhe 'J2b2' korrespondon vetëm J-Z1825: https://www.yfull.com/tree/J-Z1825/

Megjithatë, gjasat janë që është ndonjë J-L283, por mund të jetë edhe diçka tjetër. Nuk shoh që t'i kenë publikuar BAM files apo mënyrën e testimit. Meqenëse daton vetëm para ~400 viteve, ka mënyra të ndryshme si mund të ketë arritur atje. Autosomali i tij mund të japë një ide.
Jan do fila ketu: http://evolbio.ut.ee/Saag_2019/
Nuk po jan bam files, sdi a kryjn pune kto.

Ujkan Vushaj

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 843
 • Karma: +35/-1
Re: ADN Antike
« Reply #161 on: July 05, 2019, 02:02:34 PM »
Philistine Y-DNA https://docs.google.com/spreadsheets/d/1A1j-n_jDGYYN7tUHGFBkj6x4ohzYr987spqa_SILPJo/htmlview#gid=894106243 https://advances.sciencemag.org/content/5/7/eaax0061

Rezultatet jane nga qyteti Ashkelon

ASH008 - J-Z2331

ASH066 - J-Z2331

ASH067 - R-M269

ASH087 - L-M20

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
Re: ADN Antike
« Reply #162 on: July 18, 2019, 12:48:09 AM »
Ky studim i ri mbi Vikingët ka rreth 400 mostra të analizuara nga eshtra kryesisht mesjetare: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/703405v1.

Deri tani kam gjetur:

- VK535, një shembull nga Foggia (Puglia, Itali) e shek 11-12, është R1b-Z2103>Z2109. Ky është rezultati më i afërt me linjën tonë R-Z2705 i zbuluar deri sot (Z2705 është një ndër nëndegët e R-Z2108/Z2109). Në ADN autosomale, ky shembull ishte 95% nga Italia dhe Europa e jugut, rezultat tipik i Italisë jugore dhe Ballkanit.

- VK436, shembull nga Danimarka e shek 10, është E1b-V13. Përbërja autosomale është kryesisht nga Europa e jugut dhe Europa lindore, ndërsa elementi skandinav pothuajse mungon. Merret me mend që duhet të ketë qenë i huaj në Danimarkë.

Ujkan Vushaj

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 843
 • Karma: +35/-1
Re: ADN Antike
« Reply #163 on: July 18, 2019, 03:25:26 PM »
I-CTS10228 asht gjete ne studimin i ri per Vikinget, https://anthrogenica.com/showthread.php?17812-Population-genomics-of-the-Viking-world-(bioxiv-2019-Copenhagen)/page11

. VK53 nga Gotland, Suedi - I-CTS10228

. VK542 nga Chernigov, Ukrain - I-Y3120

VK53 kishte shume NE European admixture sipas ca kam lexu

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
Re: ADN Antike
« Reply #164 on: July 18, 2019, 03:33:59 PM »
Disa rezultate të tjera interesante për ne:

VK42: J2a-L70; Suedi, shek 10-12; 20% Europë e jugut.

VK317: J2a-M67; Danimarkë, shek 10; 58% Europë e jugut.

VK542: I2a-CTS10288>Y3120; Ukrainë, shek 11; 71% Europë lindore, 24% e jugut.

VK53: I2a-CTS10288; ishulli Gotland, shek 10; 65% Europë lindore.

Janë të gjithë shembuj jo tipik skandinav në ADN autosomale, pra mund të hamendësohet prejardhja e tyre jo e largët nga një Europa lindore ose jugore.


I-CTS10228 asht gjete ne studimin i ri per Vikinget...

E kisha edhe unë në shkrim e sipër  ;D
« Last Edit: July 18, 2019, 03:36:01 PM by Alban »