Autori Tema: ADN Antike  (Lexuar 10378 herë)

Phanes

 • Jr. Member
 • **
 • Postime: 50
 • Karma: +4/-0
ADN Antike
« Pergjigju #150 Me: Mars 23, 2019, 08:50:25 MD »
Interesting observation!

we should keep in mind that we have a R1b-BY611* and some E-V13's, R1b-PF7563's in Sardinia, which would fit this timeframe given the TMRCA's.


Wow. In which study is the PF7563? Which sample numbers are they? Do we know what clades of EV13?

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Postime: 949
 • Karma: +151/-1
ADN Antike
« Pergjigju #151 Me: Mars 23, 2019, 09:57:47 MD »
Wow. In which study is the PF7563? Which sample numbers are they? Do we know what clades of EV13?

Sorry, meant to say modern distribution, as in modern samples (I should've specified that).

For example, all IT-CA samples from the following haplos are from Sardinia. When exactly did they migrate there, is hard to say. Some seem to be isolated there since the Bronze Age based on TMRCA's, but they weren't found in this ancient Sardinian study. That may not mean anything as they could've been minor lineages.

https://www.yfull.com/tree/R-Y10789/

https://www.yfull.com/tree/R-PF7563/

https://www.yfull.com/tree/E-V13/
« Redaktimi i Fundit: Mars 23, 2019, 10:03:43 MD nga Flor »

Phanes

 • Jr. Member
 • **
 • Postime: 50
 • Karma: +4/-0
ADN Antike
« Pergjigju #152 Me: Mars 23, 2019, 10:49:31 MD »
Sorry, meant to say modern distribution, as in modern samples (I should've specified that).

For example, all IT-CA samples from the following haplos are from Sardinia. When exactly did they migrate there, is hard to say. Some seem to be isolated there since the Bronze Age based on TMRCA's, but they weren't found in this ancient Sardinian study. That may not mean anything as they could've been minor lineages.

https://www.yfull.com/tree/R-Y10789/

https://www.yfull.com/tree/R-PF7563/

https://www.yfull.com/tree/E-V13/

Wow, it's still very interesting though, didn't know it. Flm Flor

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Postime: 176
 • Karma: +33/-0
ADN Antike
« Pergjigju #153 Me: Prill 04, 2019, 11:54:45 PD »
Dje u publikua një studim i ri, mbi popullsinë e Mesjetës së hershme në Hungari: https://www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2019/04/03/597997.full.pdf. Popullsite e analizuara janë Hunët, Avarët dhe në fund Hungarezët që mbërritën rreth shek IX-X.

Për Y-DNA ka disa të dhëna shumë interesante. Së pari, të trija grupet kanë përqindje më të lartë të linjave aziatike se popullsitë e sotshme në këtë rajon. Si duket, Avarët kishin përqindje të lartë të grupit N, që ishte parashikuar edhe nga shpërnardja dhe larmia e tij sot. Janë edhe disa rezultate me haplogrup Q, që konfirmojnë mbërritjen e tij nga lindja. Vërehet se përqindja e linjave aziatike ka ardhur në zbritje që në Mesjetën e hershme.

Janë edhe disa rezultate që mund të lidhen me shqiptarët. Nga 49 rezultate, janë 2 E-V13 të konfirmuar, nga shek VII dhe IX-X, dhe një "possible". Ka edhe J1, J2a, I-M253, G2a, R1a, dhe një R1b, me shumë mundësi R-Z2103. Janë edhe plot 6 I2a-L621, të gjithë nga shek IX-X. Një prej këtyre ishte edhe udhëheqësi i një grup pushtuesish hungarez. Nuk është e qartë a janë CTS10228+, vetëm S17250-. Duket se I2a nuk ka qenë ndër linjat më të përhapura deri në shek VII në Hungari pasi nuk është gjetur as në periudhën hune, as avare, as lombarde (studim i vjetër). Por është ndër linjat kryesore në shek IX-X.

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Postime: 176
 • Karma: +33/-0
ADN Antike
« Pergjigju #154 Me: Prill 05, 2019, 09:07:57 PD »
Edhe një botim tjetër i ditëve të fundit mbi ADN-në antike. Ky paraqet haplogrupet mtDNA nga Traka e Epokës së Bronzit. Lista e rezultateve gjendet këtu: https://www.nature.com/articles/s41598-019-41945-0/tables/2.

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Postime: 176
 • Karma: +33/-0
ADN Antike
« Pergjigju #155 Me: Prill 08, 2019, 05:38:46 MD »
Dje u publikua një studim i ri, mbi popullsinë e Mesjetës së hershme në Hungari: https://www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2019/04/03/597997.full.pdf. Popullsite e analizuara janë Hunët, Avarët dhe në fund Hungarezët që mbërritën rreth shek IX-X.

Dolën BAM file-t e studimit. Mund të shkarkohen këtu.
« Redaktimi i Fundit: Prill 08, 2019, 07:34:54 MD nga Alban »

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Postime: 176
 • Karma: +33/-0
ADN Antike
« Pergjigju #156 Me: Prill 08, 2019, 07:35:52 MD »
Qenkan cilësi tepër e dobët. Shumica dërrmuese e SNPve nuk janë lexuar.