Autori Tema: ADN Antike  (Lexuar 11779 herë)

Phanes

 • Jr. Member
 • **
 • Postime: 53
 • Karma: +7/-0
ADN Antike
« Pergjigju #105 Me: Tetor 05, 2018, 11:37:27 MD »
Prej artikullit:

"A group of four individuals (scy192, scy197, scy300, and scy305) showed genetic similarities to southern European populations, hereafter referred to as a south European (SE) cluster"

"Calibrated ages were reported as years cal BCE or CE. For all but two samples (scy192 and scy197), reliable results were obtained. "

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Postime: 189
 • Karma: +37/-0
ADN Antike
« Pergjigju #106 Me: Tetor 06, 2018, 12:47:53 PD »
"A group of four individuals (scy192, scy197, scy300, and scy305) showed genetic similarities to southern European populations, hereafter referred to as a south European (SE) cluster"

Me poshte thuhet: "Scythians belonging to the SE cluster were closer to Hungarian Bronze Age and Iron Age individuals including Vatya and Maros".

Pra te dy shembujt E-V13 dhe R1b-Z2106, nga vijne nje pjese e mire e degeve shqiptare. kane afri gjenetike me njeri-tjetrin, me disa shembuj nga Hungaria e Epokes se Bronzit, si dhe me popullsine e sotshme te Europes juglindore. Kjo lidhja me Ballkanin nuk eshte aq e qarte, a ka ngjashmeri me greket e shqiptaret apo me kroatet e boshnjaket? Por ngjashmeria me Hungarine e Epokes se Bronzit eshte domethenese sepse ne Hungari dihet qe ka pasur R1b-Z2103, dhe sipas gjasave edhe E-V13, duke pare larmine dhe shperndarjen e subkladave te saj me te hershme. Bashke me kete ngjashmeri mund te merret me mend se popullsia Indo-Europiane qe levizi drejt Europes Qendrore ne Epoken e Bronzit perfshinte edhe linja E1b-V13>CTS5856 dhe R1b-Z2106.

Ujkan Vushaj

 • Hero Member
 • *****
 • Postime: 827
 • Karma: +33/-1
ADN Antike
« Pergjigju #107 Me: Tetor 06, 2018, 01:28:07 MD »
Scy197 dhe Scy192 prej Moldavise, formojne nji cluster afer Shqiptart, Greket e Balkanasit nga koha e Broznit dhe Neolitit. Scy197 asht E-CTS5856. Ndoshta kta dy jane me origjine Dake?

« Redaktimi i Fundit: Tetor 06, 2018, 07:47:17 MD nga Ujkan Vushaj »

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Postime: 189
 • Karma: +37/-0
ADN Antike
« Pergjigju #108 Me: Tetor 07, 2018, 09:31:32 PD »
Nuk e di kush e ka ndertuar kete skeme, po nuk duket qarte a jane keta shembuj me afer me shqiptaret dhe greket apo me Vucedolin dhe te tjeret mbi te.
« Redaktimi i Fundit: Tetor 07, 2018, 09:36:49 PD nga Alban »

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Postime: 953
 • Karma: +151/-1
ADN Antike
« Pergjigju #109 Me: Dhjetor 26, 2018, 11:29:22 MD »
Është një gjetje interesante. Vjen nga ~1800 p.e.r. (BC), dhe rreth 200 vjet më i vjetër sesa J2b-L283 i Dalmacisë antike.

J2b korrespondon vetëm J2b-M12. Meqë e raportojnë ashtu, mendoj që gjasat janë që është J2b-M12 (M241- L283- M205-) dhe ndoshta J2b-Z2453, dega vëllazërore e J2b-M241: https://www.yfull.com/tree/J-Z1825/

Në anën tjetër është e mundëshme që s'kanë kontrolluar SNPs nën M12 dhe të jetë J2b-L283. Të shohim kur t'i publikojnë BAM files, por mendoj do marrë pak kohë.BAM files nga eshtrat antike te ketij studimi jane gati: https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/ERP111919

Sapo kontrollova kete shembullin qe raportohej vetem J2b: KDC001.A0101 Kudachurt   3823.5   MBA North Caucasus   X2i   J2b

Eshte: J2b-L283+ Z590+ dhe Z627- YP91- ose thjeshte J-L283*
Nje rezultat i rendesishem per haplogrupin J2b-L283 dhe me tutje e perforcon tezen e perhapjes indo-europiane gjate kohes se bronzit.

Phanes

 • Jr. Member
 • **
 • Postime: 53
 • Karma: +7/-0
ADN Antike
« Pergjigju #110 Me: Dhjetor 27, 2018, 03:17:20 PD »
BAM files nga eshtrat antike te ketij studimi jane gati: https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/ERP111919

Sapo kontrollova kete shembullin qe raportohej vetem J2b: KDC001.A0101 Kudachurt   3823.5   MBA North Caucasus   X2i   J2b

Eshte: J2b-L283+ Z590+ dhe Z627- YP91- ose thjeshte J-L283*
Nje rezultat i rendesishem per haplogrupin J2b-L283 dhe me tutje e perforcon tezen e perhapjes indo-europiane gjate kohes se bronzit.

super lajm, po i shoh edhe do tipa qe ma heret nuk kan guxu as me permend J2 tu e perkrah tash haha  ;D

Sa i perkete asaj J2b2-L283 qe eshte LBA Armenia, a mos e din ne cilin paper ka dal? nuk po muj me gjete

Phanes

 • Jr. Member
 • **
 • Postime: 53
 • Karma: +7/-0
ADN Antike
« Pergjigju #111 Me: Dhjetor 27, 2018, 03:33:44 PD »
super lajm, po i shoh edhe do tipa qe ma heret nuk kan guxu as me permend J2 tu e perkrah tash haha  ;D

Sa i perkete asaj J2b2-L283 qe eshte LBA Armenia, a mos e din ne cilin paper ka dal? nuk po muj me gjete

Nejse e gjeta: SampleID: rise408  Allentoft et al. 2015 Population genomics of Bronze Age Eurasia

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Postime: 953
 • Karma: +151/-1
ADN Antike
« Pergjigju #112 Me: Dhjetor 27, 2018, 01:25:56 MD »
BAM files nga eshtrat antike te ketij studimi jane gati: https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/ERP111919

Sapo kontrollova kete shembullin qe raportohej vetem J2b: KDC001.A0101 Kudachurt   3823.5   MBA North Caucasus   X2i   J2b

Eshte: J2b-L283+ Z590+ dhe Z627- YP91- ose thjeshte J-L283*
Nje rezultat i rendesishem per haplogrupin J2b-L283 dhe me tutje e perforcon tezen e perhapjes indo-europiane gjate kohes se bronzit.

Nuk e kam lexuar gjithë materialin në këtë studim, por dikush postoi këtë në një forum tjetër në lidhje me vendin ku u gjet ky J-L283:

"KDC001.A0101.TF1 (BZNK-301/1), kurgan 14, grave 218.1/2, individual 218.1_3. The complex was a catacomb grave with two layers of inhumations. The skeletons were placed with their grave goods in crouched positions. A minimal number of eleven individuals were found, four in the upper (218.1) and seven in the lower level (218.2). Like the majority of burials at Kudachurt the grave contained ceramic vessels, animal remains, few bronze weapons and jewellery. Dating of the animal sample from layer 1: 1953-1776 calBCE (3548±23BP, MAMS-110560); dating of the animal sample from layer 2: 1971-1777 calBCE (3554±23BP, MAMS-110561)"
« Redaktimi i Fundit: Dhjetor 27, 2018, 01:29:03 MD nga Flor »

Ujkan Vushaj

 • Hero Member
 • *****
 • Postime: 827
 • Karma: +33/-1
ADN Antike
« Pergjigju #113 Me: Dhjetor 27, 2018, 02:15:00 MD »
Nuk e kam lexuar gjithë materialin në këtë studim, por dikush postoi këtë në një forum tjetër në lidhje me vendin ku u gjet ky J-L283:

"KDC001.A0101.TF1 (BZNK-301/1), kurgan 14, grave 218.1/2, individual 218.1_3. The complex was a catacomb grave with two layers of inhumations. The skeletons were placed with their grave goods in crouched positions. A minimal number of eleven individuals were found, four in the upper (218.1) and seven in the lower level (218.2). Like the majority of burials at Kudachurt the grave contained ceramic vessels, animal remains, few bronze weapons and jewellery. Dating of the animal sample from layer 1: 1953-1776 calBCE (3548±23BP, MAMS-110560); dating of the animal sample from layer 2: 1971-1777 calBCE (3554±23BP, MAMS-110561)"
Duket se kan pas lidhje me kulturen "catacomb":

 "The dead were inhumed in kurgans similar to the Yamna culture, but with a trench dug into the main shaft, creating the "catacomb", and burial niches in its side walls. Bodies were usually placed in a crouched position on their side and were accompanied by weapons or tools (for men), or pottery and silver ornaments (for women). Graves of elevated social status also contained two- or four-wheeled wagons (and possibly some early chariots), prestige items (axes, scepters), and sacrificed animals (mostly cattle and sheep/goat). A new funeral practice emerged with the modelling of a clay mask over the face of the deceased. These masks may have been the prototypes of the Mycenaean gold masks, like the famous Mask of Agamemnon." https://www.eupedia.com/genetics/catacomb_culture.shtml

Sipas disa linguists, kultura catacomb ka lidhje me gjuhat Paleo-Balkanic "Within the context of the Kurgan hypothesis expounded by Marija Gimbutas, an Indo-European component is speculated about, particularly in the later stages. Placing the ancestors of the Greek, Albanian and Armenian (perhaps Paleo-Balkan) dialects here is tempting, as it would neatly explain certain shared features." https://en.wikipedia.org/wiki/Catacomb_culture


Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Postime: 953
 • Karma: +151/-1
ADN Antike
« Pergjigju #114 Me: Dhjetor 28, 2018, 03:05:46 MD »
Nga i njëjti studim (The Genetic prehistory of the Greater Caucasus), R1b-Z2103 është gjetur në kulturën "Catacomb": https://en.m.wikipedia.org/wiki/Catacomb_culture

Analiza e R1b-ve nga smal: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wkLjTA856nW6On8Q10U-WrhyTBWlwCVdK6AMQFCfIaw/edit?usp=sharing

Dema

 • Hero Member
 • *****
 • Postime: 824
 • Karma: +46/-14
 • J2-M205
ADN Antike
« Pergjigju #115 Me: Janar 03, 2019, 12:56:35 PD »

Ujkan Vushaj

 • Hero Member
 • *****
 • Postime: 827
 • Karma: +33/-1
ADN Antike
« Pergjigju #116 Me: Shkurt 23, 2019, 11:14:29 MD »
GEDmatch Genesis kit number per nji sample Trake(sample I5769) - JD6924634

Kja sample asht nga koha e hekurit(500-400BC) dhe asht gjete ne Lyaskovets, Bullgari. Sipas vendit ku asht gjete, kja dot ishte kjen prej fisit Moesi. Ne Balkan asht ma afer me Shqiptaret dhe Greket nga jugu i greqise.
« Redaktimi i Fundit: Shkurt 23, 2019, 11:16:27 MD nga Ujkan Vushaj »

Dema

 • Hero Member
 • *****
 • Postime: 824
 • Karma: +46/-14
 • J2-M205
ADN Antike
« Pergjigju #117 Me: Shkurt 24, 2019, 08:13:05 PD »
GEDmatch Genesis kit number per nji sample Trake(sample I5769) - JD6924634

Kja sample asht nga koha e hekurit(500-400BC) dhe asht gjete ne Lyaskovets, Bullgari. Sipas vendit ku asht gjete, kja dot ishte kjen prej fisit Moesi. Ne Balkan asht ma afer me Shqiptaret dhe Greket nga jugu i greqise.Perveq Tuskanve, me te cilet jemi shume afer, jemi populli me i afer me kete shembuj sipas kesaj harte. Greket e jugut mund te jen Arvanite.

Ujkan Vushaj

 • Hero Member
 • *****
 • Postime: 827
 • Karma: +33/-1
ADN Antike
« Pergjigju #118 Me: Shkurt 24, 2019, 01:11:02 MD »
Perveq Tuskanve, me te cilet jemi shume afer, jemi populli me i afer me kete shembuj sipas kesaj harte. Greket e jugut mund te jen Arvanite.
Po ne Balkan na jena ma afer me kete shembull, por sipas harten e dyt kja ishte ma afer me Italianet ne pergjithesi. Pra ishte si Shqiptar me Italian-shift

Ujkan Vushaj

 • Hero Member
 • *****
 • Postime: 827
 • Karma: +33/-1
ADN Antike
« Pergjigju #119 Me: Shkurt 25, 2019, 01:34:43 MD »
Gjeta kte artikull nga Eurogenes http://eurogenes.blogspot.com/2019/02/catacomb-armeniamlba.html, shpjegon ca ne kohen e Bronzit Armenia ka pas high Steppe admixture. Sipas analizes, shembujt Armenia_MLBA(Middle Late Bronze Age) kan pas shume admixture ca asht linked me shembujt nga kultura Catacomb, nji kulture ca asht lidhun me gjuhat Palaeo-Balkanic/Armenian, R1b-Z2103 dhe ne disa raste J2b2-L283. Shembulli J-L283 nga Armenia asht gjete ne kte MLBA periudhe. Kja mundet me forcu lidhjen mes kultures Catacomb dhe L283.
« Redaktimi i Fundit: Shkurt 25, 2019, 06:58:24 MD nga Ujkan Vushaj »