Author Topic: Haplogrupi R1b  (Read 19109 times)

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi R1b
« Reply #15 on: November 19, 2017, 08:12:01 PM »
Shqiptaret a jane nga grupi R1b-Y33200 tek BY611? Qikjo grup koka shume interesant, "Formation- 950ybp" dhe "TMRCA-900ybp" ndoshta kjo grup asht me origjine Shqiptar, nji Shqiptar prej Vlora i takon ksajt grupit

Është formed 1300ybp the TMRCA 1300 vjet.
https://yfull.com/tree/R-Y33200/

Dukët interesant.. Gjithsesi egziston shanca çe krejt Y33200 jan kan Shqiptar sepse siç po dukët do ta aritmi TMRCA maksimale me variacione (1300 vjet) edhe siç po dukët dominon tek Shqiptarët.
« Last Edit: November 19, 2017, 08:24:21 PM by Dema »

Ujkan Vushaj

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 843
 • Karma: +35/-1
Haplogrupi R1b
« Reply #16 on: November 19, 2017, 08:35:44 PM »
Është formed 1300ybp the TMRCA 1300 vjet.
https://yfull.com/tree/R-Y33200/

Dukët interesant.. Gjithsesi egziston shanca çe krejt Y33200 jan kan Shqiptar sepse siç po dukët do ta aritmi TMRCA maksimale me variacione (1300 vjet) edhe siç po dukët dominon tek Shqiptarët.
[ig]https://i.imgur.com/IXQF6lj.jpg[/img]
Po shume interesant duket. Kur e pash une TMRCA ishte 900ybp por tashti asht shtu tek 1300ybp

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi R1b
« Reply #17 on: November 19, 2017, 08:59:45 PM »
Po shume interesant duket. Kur e pash une TMRCA ishte 900ybp por tashti asht shtu tek 1300ybp

Po i kan ba do ndryshime siç po dukët.
Por apet e rokë etnosin Shqiptar me formimin para 1300 vjet.  Ajo do të jet fillimi i shekullit tetë (VIII).

"By the 7th and 8th centuries, the Roman Empire existed only south of the Danube River in the form of the Byzantine Empire, with its capital at Constantinople. In this ethnically diverse closing area of the Roman Empire, Vlachs were recognized as those who spoke Latin, the official language of the Byzantine Empire used only in official documents, until the 6th century when it was changed to the more popular Greek. These original Vlachs probably consisted of a variety of ethnic groups (most notably Thracians, Dacians, Illyrians) who shared the commonality of having been assimilated in language and culture of the Roman Empire with the Roman colonists settled in their areas. Anna Comnene relates in Alexiade about Dacians (instead of Vlachs) from Balkans and from the North side of Danube and they were identified as Romanians. Romance-speaking populations survived on the Adriatic, and the Albanians are believed by some to be descending from partially Romanized Illyrians."

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Balkans

Leki

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 838
 • Karma: +75/-2
 • R1b-BY611
Haplogrupi R1b
« Reply #18 on: November 19, 2017, 09:04:54 PM »
Analizat bazuar ne STR te ketij grupi jane te kota, sepse vuan nga fenomeni i njoftun si konvergjenca e STR-eve (STR convergence). Vetem permes testeve NGS si BigY apo Y Elite mundemi me kuptu me mire kete grup. Mundesite jane qe shumica jemi nen nen Y33200 (pervec Genit ndoshta).
<Gjuha âsht tulit e gjithshka bluen>

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi R1b
« Reply #19 on: November 19, 2017, 09:19:16 PM »
Analizat bazuar ne STR te ketij grupi jane te kota,

T'cilit grup BY611 apo Y33200?  Edhe cila analiza :D   TMRCA edhe koha formimit jan të dhan prej BigY e jo prej strs.

Unë vetëm se i shtina shembujt tonë çe i kemi dmth 24 Y67 edhe 5 Y111 prej BY611 ku rezultati u përputh me bigY rezultate. DMTH siç po dukët kemi TMRCA 1000 - 1300 vjet.
Normal u kam mirë mi ba disa bigY edhe me shiku cili do të ishte kanditati më i miri për bigY prej shembujve të cilët i kemi.

 
sepse vuan nga fenomeni i njoftun si konvergjenca e STR-eve (STR convergence). Vetem permes testeve NGS si BigY apo Y Elite mundemi me kuptu me mire kete grup. Mundesite jane qe shumica jemi nen nen Y33200 (pervec Genit ndoshta).


Cili është  Geni, Qysh e ka mbiemrin apo ID ta shikoj.   

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi R1b
« Reply #20 on: November 19, 2017, 09:23:08 PM »
Siç tha Leki, ende nuk dihet në bazë të STR a jane të gjithë BY611 Shqiptarët nën Y33200. Unë mendoj së paku shumica e madhe që kemi në projekt janë (ose së paku Z2705+).

Fega nga jugu ka një haplotip me ca vlera pak më ndryshe. Mirepo, edhe ai është konfirmuar PH544+ nga SNP Pack që është në pozicion të njëjtë filogjenetik me Z2705. Pra është në të njëjtën subkladë, por nuk dihet me siguri a është pozitiv për të gjitha SNPs (3+8=11). Është mirë ta mirrte BigY ose të testohej në YSEQ për Y33200.
« Last Edit: November 19, 2017, 09:41:10 PM by Flor »

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi R1b
« Reply #21 on: November 19, 2017, 09:42:34 PM »
Siç tha Leki, ende nuk dihet në bazë të STR a jane të gjithë BY611 Shqiptarët nën Y33200. Unë mendoj së paku shumica e madhe që kemi ne projekt janë (ose së paku Z2705+).

Fega (E12439) nga jugu ka një haplotip me ca vlera pak më ndryshe. Mirepo, edhe ai është konfirmuar PH544+ nga SNP Pack që është në pozicion të njëjtë filogjenetik me Z2705. Pra është në të njëjtën subkladë, por nuk dihet me siguri a është pozitiv për të gjitha SNPs (3+8=11). Është mirë ta mirrte BigY ose të testohej në YSEQ për Y33200.

Aha pe shof tash, i ka vlerat të veqanta 10-11 në DYS385 ku krejt tjerët i kan vlerat specifike 11-11.
Ndersa edhe ky i ka 111 markera të bamë edhe është BY611+ pra u kan i shtimë në kalkulime ku i kam marë antarët me Y67 (TMRCA 1200 vjet) por edhe është njëri prej 5 antarve me Y111 ku sipas kalkulimit ata 5 kan TMRCA 800 vjet.

Gjithsesi një variacion interesant, pse nukë dihet a është Y33200, e ka pas no-call apo aj snp nukë u testu nga snp-pack?
« Last Edit: November 19, 2017, 10:06:26 PM by Dema »

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi R1b
« Reply #22 on: November 19, 2017, 09:48:03 PM »
Aha pe shof tash, i ka vlerat të veqanta 10-11 në DYS385 ku krejt tjerët i kan vlerat specifike 11-11.
Ndersa edhe ky i ka 111 markera të bamë edhe është BY611+ pra u kan i shtimë në kalkulime ku i kam marë antarët me Y67 (TMRCA 1200 vjet) por edhe është njëri prej 5 antarve me Y111 ku sipas kalkulimit ata 5 kan TMRCA 1000 vjet.

Gjithsesi një variacion interesant, pse nukë dihet a është Y33200, e ka pas no-call apo aj snp nukë u testu nga snp-pack?

Lexoje mirë postimin tim lol. Thash se është testuar vetëm me SNP Pack nga FTDNA, që teston vetëm për BY611 dhe PH544 aka Z2705 dhe i kanë dal pozitiv. Pra nuk është testuar për Y33200 sepse është një SNP e sapo zbuluar nga BigY. Sipas STR gjasat janë që edhe ky është Y33200+ mirëpo nuk është e sigurtë pa u konfirmuar...
« Last Edit: November 19, 2017, 09:50:38 PM by Flor »

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi R1b
« Reply #23 on: November 19, 2017, 10:01:27 PM »
Lexoje mirë postimin tim lol. Thash se është testuar vetëm me SNP Pack nga FTDNA, që teston vetëm për BY611 dhe PH544 aka Z2705 dhe i kanë dal pozitiv. Pra nuk është testuar për Y33200 sepse është një SNP e sapo zbuluar nga BigY. Sipas STR gjasat janë që edhe ky është Y33200+ mirëpo nuk është e sigurtë pa u konfirmuar...


Pse po nervozohesh :D,   "Pra nuk është testuar për Y33200 sepse është një SNP e sapo zbuluar nga BigY. Sipas STR gjasat janë që edhe ky është Y33200+ mirëpo nuk është e sigurtë pa u konfirmuar...".  Kjo është informata tcilën nukë e kam ditë.   Flm për info.

Normal sepse nukë jam mirë me R1b përpara shumë.   Por githsesi do të ishte edhe më mirë nëse do të jet Y33200+

Por edhe nësë Fega është linje vllaznore apo aty afër apet do të ishte mirë sepse është variacion.   Por gjithsesi shumta do të jen nën Y33200 edhe Shqiptarët siç po dukët do ta aritin TMRCA maksimale të këti grupit.

Leki

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 838
 • Karma: +75/-2
 • R1b-BY611
Haplogrupi R1b
« Reply #24 on: November 19, 2017, 10:20:59 PM »
T'cilit grup BY611 apo Y33200?  Edhe cila analiza :D   TMRCA edhe koha formimit jan të dhan prej BigY e jo prej strs.

Unë vetëm se i shtina shembujt tonë çe i kemi dmth 24 Y67 edhe 5 Y111 prej BY611 ku rezultati u përputh me bigY rezultate. DMTH siç po dukët kemi TMRCA 1000 - 1300 vjet.
Normal u kam mirë mi ba disa bigY edhe me shiku cili do të ishte kanditati më i miri për bigY prej shembujve të cilët i kemi.

 

Cili është  Geni, Qysh e ka mbiemrin apo ID ta shikoj.
Dema, fjalen e patem per BY611 ne pergjithesi ku edhe Y33200 bene pjese, mbase nuk e dime se a jemi te gjithe te testuarit prej projektit tone nen Y33200. Anazilat ne pergjithesi, sidomos ajo e jotja qe e bazove ne STR. Normal, qe kur Mihajlovic e ka marr BigY TMCRA ka ndryshu, pra u rrite dhe ai dhe nje Bullgar jane pozitiv per nen-degen e Y33200, qe njihet tash si 'Y37280' sic mund te shifni ne YFull. Cka done te thote kjo? TMRCA mund te ndryshoje ne te ardhmen perseri me teste NGS (BigY & Y Elite 2.1 etc.) te reja.

Per Fega e kam fjalen. 385a/b eshte marker i shpejte e jo stabil, por cka e vecon Fegen pervec ketij markeri prej ne tjereve nen Z2705 eshte edhe vlera ne DYS464a=16.
« Last Edit: February 09, 2018, 08:56:19 PM by Leki »
<Gjuha âsht tulit e gjithshka bluen>

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi R1b
« Reply #25 on: November 19, 2017, 10:40:50 PM »
Qe ta kemi situaten pak me te qarte, i kam nda anetaret e BY611 ne dy grupe.

Ata qe nuk jem te sigurt a jane pozitiv per Z2705>Y33200 per shkak te rezolucionit te ulet, ose haplotipit:
1. BY611>General Group. Test Z2705>Y33200, or BigY/NGS, or upgrade to Y67 helpful

Dhe ata qe jane te konfirmuar ose parashikuar 100% se paku per per Z2705:
2. BY611>Z2705>Y33200?

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KSmZNQYh6MYkcLMBTQUT3vRseKd450hbbUvBs_j0CkU/edit#gid=1736664007

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi R1b
« Reply #26 on: November 19, 2017, 10:44:16 PM »
Dema, fjalen e patem per BY611 ne pergjithesi ku edhe Y33200 bene pjese, mbase nuk e dime se a jemi te gjithe te testuarit prej projektit tone nen Y33200.

Sipas mendimit tim, sipas STR analizës krejt do të bini nën Y33200, ku edhe jeni të klasifikum në google document.


 
Anazilat ne pergjithesi, sidomos ajo e jotja qe e bazove ne STR.

E bazova në STRs + BigY results, BigY thot FORMED 1300 TMRCA 1300, STRs prej grupit ton cili është i klasifikum nën Y33200 thot TMRCA 1000 vjet në 20 shembuj prej qati grupi edhe 900 vjet prej 5 shembuj  me 111 markera.

 
Normal, qe kur Mihajlovic e ka marr BigY TMCRA ka ndryshu, pra u rrite dhe ai dhe nje Bullgar jane pozitive per nen-degen e Y33200, qe njihet tash si 'Y37280' sic mund te shifni ne YFull. Cka done te thote kjo? TMRCA mund te ndryshoje ne te ardhmen perseri me teste NGS (BigY & Y Elite 2.1 etc.) te reja.

Nukë u ndryshu vetëm se TMRCA por edhe FORMED, prej 950 vjet në 1300 vjet. Ndersa për Bullgarët e Rumunjet e tjerët të cilët e mbajnë këtë grup sikur për shembull Vllehet Aromun, ish kan mirë me provu mi identifiku krejt populatat të cilët jan sëpaku R-Y23373+ edhe me provu tani me pru një mendim. E ki ti donjë idejë te cilat popullata mund ta gjejmi?

Per Fega e kam fjalen. 385a/b eshte marker i shpejte e jo stabil, por cka e vecon Fegen pervec ketij markeri prej ne tjereve nen Z2705 eshte edhe vlera ne DYS464a=16.

As ajo nukë dukët sikur donjë vlerë shumë specifike, duhët me testu për këtë SNP, unë besoj çe edhe ky është pozitiv për Y33200, ndersa ju tjerët me siguri jeni.

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi R1b
« Reply #27 on: November 19, 2017, 10:51:45 PM »
Qe ta kemi situaten pak me te qarte, i kam nda anetaret e BY611 ne dy grupe.

Ata qe nuk jem te sigurt a jane pozitiv per Z2705>Y33200 per shkak te rezolucionit te ulet, ose haplotipit:
1. BY611>General Group. Test Z2705>Y33200, or BigY/NGS, or upgrade to Y67 helpful

Dhe ata qe jane te konfirmuar ose parashikuar 100% se paku per per Z2705:
2. BY611>Z2705>Y33200?

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KSmZNQYh6MYkcLMBTQUT3vRseKd450hbbUvBs_j0CkU/edit#gid=1736664007


Tash e ndryshove?   :D

Pra kalkulimi sipas STRS po thot antaret në këtë grupin tonë me Y67 kan TMRCA 900 vjet apo 30 gjenerata, edhe 5 antar me Y111 kan 850 vjet apo 28.5 gjenerata.

« Last Edit: November 20, 2017, 12:13:08 AM by Dema »

Leki

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 838
 • Karma: +75/-2
 • R1b-BY611
Haplogrupi R1b
« Reply #28 on: November 20, 2017, 01:11:02 AM »
Sipas mendimit tim, sipas STR analizës krejt do të bini nën Y33200, ku edhe jeni të klasifikum në google document.


 
E bazova në STRs + BigY results, BigY thot FORMED 1300 TMRCA 1300, STRs prej grupit ton cili është i klasifikum nën Y33200 thot TMRCA 1000 vjet në 20 shembuj prej qati grupi edhe 900 vjet prej 5 shembuj  me 111 markera.

 
Nukë u ndryshu vetëm se TMRCA por edhe FORMED, prej 950 vjet në 1300 vjet. Ndersa për Bullgarët e Rumunjet e tjerët të cilët e mbajnë këtë grup sikur për shembull Vllehet Aromun, ish kan mirë me provu mi identifiku krejt populatat të cilët jan sëpaku R-Y23373+ edhe me provu tani me pru një mendim. E ki ti donjë idejë te cilat popullata mund ta gjejmi?

As ajo nukë dukët sikur donjë vlerë shumë specifike, duhët me testu për këtë SNP, unë besoj çe edhe ky është pozitiv për Y33200, ndersa ju tjerët me siguri jeni.

Te gjithe rezultatet nga Ballkani deri me tash duket qe jane Z2705+ dhe gjithashtu Y33200+ (Bullgaret, Serbet/Malazezet, Greket dhe nje Romun) pervec ndoshta Fega qe ka mundesi te jete Y33200-, po normal qe duhet te konfirmohet ne YSEQ. Testet tjera qe jane upstream apo Z2705- dhe Y33200- vijne nga Italia/Sardinia, Spanja, Portugalia dhe Amerika (Anglez me origjine).

Vllehet nuk e bartin kete linje pervec nje fshati Aromun ne Shqiperi te jugut bazuar ne studimin e Bosch et al, Andon Poci - por keta te fundit me siguri jane vendas te latinizuar sepse edhe Dukasi, fshati tjeter Aromun nga jugu i vendit ne kete studim, kane perqindje te larte te J2b2 (PH2967?).

Rumuni qe eshte nen kete grup nuk eshte Vllehe apo Aromun, thote qe e ka origjinen nga Serbia e jugut, pra Serb (me siguri prej Malit te Zi me origjine me te larget).
« Last Edit: November 20, 2017, 01:20:24 AM by Leki »
<Gjuha âsht tulit e gjithshka bluen>

Leki

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 838
 • Karma: +75/-2
 • R1b-BY611
Haplogrupi R1b
« Reply #29 on: November 20, 2017, 02:06:03 PM »
Rreth origjines Dema, tash per tash 'evidenca' po na drejton kah perendimi: R-Y10789* nga Sardinia, R-Y30192* Bisaccia nga Itali,  R-Y23373* Sands nga Amerika (me origjine Angleze); dhe R-Z2705* duket se eshte nga perendimi (Anglez?). Ndoshta u shpernda nga Italia ku edhe gjinden halpotipet me interesante per momentin (shife projektin Italian) dhe shembujt qe permenda? Nuk e di, ende heret me e dhane ndonje konkluzion te sakte, se ka shume pak te testuar nga Ballkani dhe sepse pershembull YFull ID YF08067 shembulli R-Y30192* nga Italia qe e kemi edhe ne projekt (kit#546864) ka mundesi te jete me origjine Arbereshe, shife postin e tij ketu: http://www.anthrogenica.com/showthread.php?3141-R1b-CTS9219&p=215244&viewfull=1#post215244

Ne qofte se ky eshte me origjine Arbereshe atehere ndryshojne gjanat, plus e dime qe halpotipe aq interesante bazuar ne STR sa ne Itali e perendim gjinden edhe nen ne sic mund te shifen ne studimet shkencore te Ferri et al dhe Boattini et al, po jane te rralla dhe nuk i kemi hasur ende - i ke ne faqen e pare te kesaj teme. Pra po i bjen qe nje pjese e mire e BY611 u perhap prej Ballkanit (Shqiperie?), ne qofte se eshte ashtu si thote zoteriu Bisaccia (Bisaku nga Fani i Mirdites?) dhe qe ato halpotipe nga ato studimet e lartpermendura jane ne te vertete Z2705- dhe Y33200-. Sido qe te jete, dhe pa e marre parasysh origjinen me te larget (mbase nuk e dime ende) bazuar ne rezultatet e deritashme qe kemi hasur BY611 ka perjetu nje 'bottleneck' per nje kohe te gjate, dhe ne shumicen e nen-degave, qe done me thane se ka qene nje linje minore gjate antikitetit, dhe vetem me vone nen Y33200 ku gjinden shumica e jone ka arrit te zgjerohet koxha si shume mundesishte me Shqiptare. Sepse linje shume e perhapur ne te gjitha viset Shqiptare edhe nen Arvanit e Arbereshe.

« Last Edit: December 14, 2017, 04:21:52 AM by Leki »
<Gjuha âsht tulit e gjithshka bluen>