Author Topic: Haplogrupi E1b  (Read 17484 times)

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi E1b
« Reply #120 on: December 24, 2018, 08:30:36 PM »
Me kete SNP BY4463+ prej Kroacie kam mujt me vrejt vetem se nje antar me mbiemer Lakic, tash nuke di a e kemi fjalen per personin e njejt?

Por e kam kreasu me tjere prej projektit tone te cilet jan BY4463+, edhe diferenca apet duket e madhe pra 40 - 70 gjenerata.
Me se aferi ne 37 shenja e ka antarin Harasani nga Tirana, ne GD 8/37, 40 gjenerata, TMRCA 1200 vjet.


Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi E1b
« Reply #121 on: December 25, 2018, 10:22:00 PM »
Që ta kemi situatën më të qartë, mesa kuptova dy shembujt nën E-Y161798 janë me origjinë nga Mali i Zi dhe kanë të njëjtin mbiemër, por nuk janë shqiptarë apo s'kanë ndonjë traditë të tillë.


Tash eshte e kjart, jan Serb nga Kroacia me preardhje nga Mali Zi, edhe jetojn ne vend ku mbi 95 % te popullates deklarohen sikur Serb.

Duhet te jen prej shtreses se njejt Vllaho-Shqiptare sikur edhe tjere E-v13 ne zonen e Krajines, dmth shtresa e njejt autohtone cila me se shumti vrehet sipas haplogrupeve jashtipike ne kreasim me tjere fqinje qe i rethekojn. Haplogrupeve E-v13 edhe J2-M205>Y22059. Dyjat me preardhje autohtone Malazeze por emigruar ne "Krajin".

Keto e kemi diskutuar me heret edhe i kam postu fotot ku vrehet perqindja me e madhe te ktyre haplogrupev ne Krajine edhe ne Mal Tzi, sidemos ne shtresen Vlleho Shqiptare cila sot deklarohet sikur Serb.


Ne gjithse tash eshte e kjart se keta nuke kan te bejne me Arbanaset e Zares : )

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
Haplogrupi E1b
« Reply #122 on: December 26, 2018, 12:01:21 PM »
Po, sic thashe edhe me lart, pa rezultate te ngjashme nga Kraja/Anamali ose aty afer, nuk mund te vendoset lidhja me arbereshet e Zares. Gjithsesi, duke pare gjithe rezultatet e aferta shqiptare, prejardhja e tyre duhet te jete gjithashtu shqiptare.

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi E1b
« Reply #123 on: December 26, 2018, 01:45:30 PM »
Po, sic thashe edhe me lart, pa rezultate te ngjashme nga Kraja/Anamali ose aty afer, nuk mund te vendoset lidhja me arbereshet e Zares. Gjithsesi, duke pare gjithe rezultatet e aferta shqiptare, prejardhja e tyre duhet te jete gjithashtu shqiptare.

Pajtohem, para  1000 - 1500 vjet pa dyshim kan fol shqip edhe + latinisht nese jan kan prej shtreses se nalt : ) Sipas slavizimit teritoreve te tyre edhe fejes Ortodokse, deklarohen si Serb.

shiko kete postim ku e kemi diskutu kete me heret, besoj se jan me preardhje te njejt sikur edhe tjere Slav Ortodoks prej zones Krajines me keto haplogrupe. http://www.foleja.net/index.php?topic=14.msg5354#msg5354

Dmth emigranta prej Malit tZi dhe rethines nga shekulli 12 - 14.
« Last Edit: December 27, 2018, 01:13:53 PM by Dema »

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi E1b
« Reply #124 on: February 17, 2019, 05:37:03 AM »
Nga Korenica na ka ardh E-v13>ph1246 i pari i konfirmum shqiptar? Ka donje te afer?

Shume interesant!  Ky eshte rezultat i rendesishem!

Phanes

 • OG member
 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 78
 • Karma: +10/-0
Haplogrupi E1b
« Reply #125 on: March 25, 2019, 02:26:06 AM »
Nje koment shum interesant prej Aspurg ku i liston krejt deget e EV13 te cilet ai i konsideron si "Ancient Greek". Shumica vijn ne LBA / EIA, pra ne kohen e "Dorian invasions" dhe prania e shume prej ktyre degeve tek ne jane argument fort bindes per lidhjen mes Ilirve dhe Dorianve:

"I have isolated E-V13 clades that as of now occur in Greeks or can be certainly identified based on STR's, and based on diversity of clades and closeness and location of their their matches I added some of my clues about their likely ancestry.

E-V13>Z1057>Y30977>Y37092/BY14151* an isolated clade without matches found in Kyklades, likely arrived in Greece in EBA, likely/possibly with Cetina people. Ancient Greek.

E-V13>Z1057>Y30977>Y37092>BY14151* (very likely a parallel clade) One Greek from Argos area seems to possibly cluster with the Serbian Vasojevici clan (7/37), but hard to say without deeper tests how distant he is to them. So he could be either Ancient Greek or Vlach.

E-V13>Z1057>CTS1273>S7461>BY5022>Y150909>Y150909a - Found in Arcadia. Ancient Greek. One Asia Minor sample likely clusters with him, and might have something to do with Myceneans, though with TMRCA 3000 it boomed later. S7461 has generally highest diversity in Thrace/Bulgaria so it ultimately derives from there.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5017>BY4684>Z19851>Z19851a - Found in a Greek from Aetolia, and based on STR's one from Pelopenesus in a study. Also found in Aromanians from Albania and Aromanian from Cogalniceanu Romania who has an identical haplotype. Certain Vlach origin.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5017>BY4684* - Found in two Greeks from Thessaly and Greek Thrace who cluster together. Also closely matching to them on STR's are 4 Basarabi individuals from Romania (Basarabi study). A more distant BY4684* is found around Balkan mountain in Bulgaria. Vlach ancestry for this clade seems certain.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5017>Z5016>CTS6377* - A Greek with a surname suggesting Vlach origin, clusetrs closely (4/37) with a Bulgarian from Central Balkan Mountains so he must be of Vlach ancestry.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5017>Z5016>CTS6377>CTS9320>Z17264 - One of the most common E-V13 clades in Greece. 2 samples at YFull and also a Bulgarian sample also clusters with Greeks (dys439=9, dys448=19). Ancient Greek definitely but paternal CTS9320 has far greater diversity to the North so it likely arrived to Greece from the North in EIA. It is generally frequent in Asia Minor Greeks, Greek Macedonia, and Greek islanders. Found also on Cyprus.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5017>Z5016>CTS6377>CTS9320>Z171 07>Z38456>BY4461>Y97307 Found in a number of Greeks from Greece in various locations: Asia Minor, Peloponnesus (study). Also a few of Turks cluster with Asia Minor Greeks and ultimately Albanians. Arvanite ancestry.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5017>Z5016>CTS6377>CTS9320>Z169 88>A11837 An ethnic Greek from Southern Albania clusters closely with a Serb from Shop and a Croat. Vlach ancestry.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5017>Z5016>CTS6377>CTS9320* (Z16988-, Z17107-, Z17264-, S19928-) - One Greek from Greek Thrace, might be Ancient Greek or Thracian. He is not tested to some other newer parallel branches under CTS9320.

E-V13>Z1057>CTS1273>Y35953>PF6784 - Common in Pontic Greeks, yet also have two parallel clades in Poland and Slovakia at TMRCA of 3400, indicating it too arrived from the North in MBA/LBA. Ancient Greek.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5018>S2979>FGC33621>A10158 - Found in a Greek from Eastern Crete. Clusters with an American. Ancient Greek but parallel clades are found in Northern Albania as well as in Central Bulgaria. TMRCA of 2900 ybp suggests arrival to Greece from the North in EIA.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5018>S2979>FGC11451>FGC11450>Y146086 Found in a Greek from Aetolia and another Greek. They closely cluster with Albanians. Arvanite ancestry.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5018>S2979>FGC11451>FGC11450* (DYS458=14/DYS460=10) Found in a Greek from Euboia and one Greek from Phocaea. They closely cluster with Albanians. Arvanite ancestry.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5018>S2979>Z16659>Y3183* - based on specific STR's found in a number of Greeks from Corinthia and Greek Macedonia. They cluster closely with a Macedonian (tested at Y37 and SNP confirmed as Y3183*), Romanian, Hungarian and a Bulgarian. Considering the diversity of Y3183 in Bulgaria they probably have Vlach ancestry, also some Aromanian samples might cluster with them, but Aromanians lack certain important STR's to assigned them to this clade with certainty.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5018>S2979>Z16659>Y3183>S2972>Z 16661>S2978 - Found in several Greeks from Messinia, Peloponnesus. Likely Ancient Greek but considering diversity of Z16661 north of Greece it likely arrived to greece in LBA or EIA. Some Eastern and Sardinian samples might fit into Greek colonisation.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5018>S2979>Z16659>Y3183>S2972>A 7135>A7136 - Found in a Greek from Laconia. Likely Ancient Greek, yet the high diversity of BY5430 (under A7135) in Central-Eastern Balkans clearly suggests the origin from the North (Eastern Balkans) and arrival to Greece in EIA.

E-V13>Z1057>CTS1273>Z5018>S2979>Z16659>L241 - Two Greeks are L241+ but without deeper tests. One from Messinia and one from Arcadia (?). Likely Ancient Greeks had their own specific clades of L241. Additionally a significant percentage of Cypriot E-V13 from studies is certainly related to a Cypriot Greek who tested Y37 and who seems almost certainly L241. Based on some STR's they might belong to L241>Z38770 subclade. L241 has plenty of diversity in more Northern areas of the Balkan so it seems Greek L241 arrived to Greece in EIA.

E-V13>Z1057>CTS1273>Y16729* - One Greek clusters closely with a Macedonian and a number of Aromanians. Vlach ancestry.


Additionally
E-CTS1273* YF12550 is an ethnic Bulgarian from N.Greece, not a Greek.
E-V13>Z1057>CTS1273>Y19508* found in Malta might have something to do with Ancient Greeks.


Generally it seems most of Ancient Greek V13's arrived to Greece in LBA-EIA timeframe."

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi E1b
« Reply #126 on: March 28, 2019, 02:17:23 AM »
Nejse, ky te koka trenu krejt me teorite e veta lol...
« Last Edit: April 01, 2019, 04:03:13 AM by Dema »

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi E1b
« Reply #127 on: April 19, 2019, 01:24:48 PM »
Nga Korenica na ka ardh E-v13>ph1246 i pari i konfirmum shqiptar? Ka donje te afer?

Shume interesant!  Ky eshte rezultat i rendesishem!


Askush nuke mu pergjigj, i shikova keto rezultate me heret, moti i kam analizuar STRs te fisit Vasojevic gjithashtu edhe disa Kroat te cilet bine nen kete dege por me ndarje me te hershme.
Ne gjithse i kam rruajtur STRs, eshte shume situata interesante shkaku se ky rezultati jon na jep disa diferenca te rendesishme ku rezultatet e Vasojeviqve edhe Kroatve nuke kan aq shume diference. Pra kemi ndarje me te hershme, ku me ndarje me te hershme edhe E-v13 dominacion tash mund te konkludojme qe Vasojevicet ne vertete kan qen Shqiptar apo s paku shume te afer me Shqiptar. Nuke guxoj te flas per TMRCA, por pa dyshim eshte situata shume interesante.

Ne wikipedia e kam gjet kete mbiemer Duzhmani siq familje feudale shqiptare prej ciles rrjedhin edhe Dukagjinet?
https://sq.wikipedia.org/wiki/Familja_Dushmani

Siq po duket dojmi mi palu Vasojeviqet, tash kan ba WGS, presmi rezultatet.

Ujkan Vushaj

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 843
 • Karma: +35/-1
Haplogrupi E1b
« Reply #128 on: April 19, 2019, 02:47:07 PM »
Ne wikipedia e kam gjet kete mbiemer Duzhmani siq familje feudale shqiptare prej ciles rrjedhin edhe Dukagjinet?
https://sq.wikipedia.org/wiki/Familja_Dushmani

Siq po duket dojmi mi palu Vasojeviqet, tash kan ba WGS, presmi rezultatet.
Me sa di une Dukagjinet kan origjine ndrysh me Dushmanet. Kam lexu ca Dukagjinet me origjine jane nga Perlati Mirdites, rrjedhin nga nji qujtun Duk Gjin Tanushi. Kam shkrujt per ta ktu http://www.foleja.net/index.php?topic=456.15

Leki

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 838
 • Karma: +75/-2
 • R1b-BY611
Haplogrupi E1b
« Reply #129 on: April 19, 2019, 08:06:12 PM »
Nga Korenica na ka ardh E-v13>ph1246 i pari i konfirmum shqiptar? Ka donje te afer?

Shume interesant!  Ky eshte rezultat i rendesishem!

Me origjine jane nga Dushmani. Dushmani eshte fis ne vete ne Postribe. Jo per sa e di une,  nuk e ka asnje shembull afer. E kane marre Big Y700 para nje jave keshtu qe do e shofim se shpejti si eshte puna.
<Gjuha âsht tulit e gjithshka bluen>

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 855
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi E1b
« Reply #130 on: April 20, 2019, 01:13:27 PM »
Me sa di une Dukagjinet kan origjine ndrysh me Dushmanet. Kam lexu ca Dukagjinet me origjine jane nga Perlati Mirdites, rrjedhin nga nji qujtun Duk Gjin Tanushi. Kam shkrujt per ta ktu http://www.foleja.net/index.php?topic=456.15

Me origjine jane nga Dushmani. Dushmani eshte fis ne vete ne Postribe. Jo per sa e di une,  nuk e ka asnje shembull afer. E kane marre Big Y700 para nje jave keshtu qe do e shofim se shpejti si eshte puna.Aha ok, me fal une vetem se e lexova ne Vikipedi shqiptare, ne gjithse besoj se kesi teza edhe mund te konfirmohen ne te ardhmen nese testojme me shume familje te njohura, familje feudale etj. Nuke do te ishte keq edhe me ju dhan gratis test ketyre familjev. Edhe pse ky projekt eshte ne gjendje shume te rende financiare edhe kete projekt fatkeqsisht momentalisht nuke e perkrah as nje shtet dhe as nje institucion, sikur se per shembull qysh perkrahen tjere projekte te shteteve rreth nesh edhe fqinji yne.

--------

Ne gjithse rreth keti rezultati, tash do te jet interesant mi shiku dy pozitat ne Yfull pasi qe te kryhen WGS testet, por shembulli jone pa dyshim da ta kete nje ndarje me te hershme edhe nje pozicion unikat, ne kreasim me Vasojeviqet edhe disa Kroat te cilet i perkrahin kesaj dege me TMRCA 1200 vjet se bashku ne baze te STRs.

Tash ma askush nuke mund te thot se PH1246 nuke egziston tek Shqiptaret siq shume persona te cilet jan mbajt per kete fakt shume kohe.

Gjithashtu TMRCA shqiptare e E-v13 me kete rezultat hypi prej 4000 vjet ne 4600 vjet, kjo eshte arsyja pse kam than se ky eshte rezultat i rendesishem per nesh.
Edhe eshte me rendesi se ky rezultat ne vertete i mban disa diferenca te rendesishme te cilet deshmojne originen edhe shperndarjen e E-v13 nga Balkani me nje diverzitet edhe perqindje shume te nalt tek Shqiptaret. Diverzitet te nalt edhe perqindje dominante.


Ujkan Vushaj

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 843
 • Karma: +35/-1
Haplogrupi E1b
« Reply #131 on: April 24, 2019, 09:53:57 PM »
I paska ardhur Malit rezultati i E-V13 SNP Pack. Është konfirmuar V13+ CTS5856+ dhe S3003- Z16663- Z5018- Z6016- S7461- Y16729- Y19509-  Ose thjeshtë thuaja E-CTS5856* por BY3880 nuk është testuar në këtë SNP Pack.

Sidoqoftë, një rezultat interesant, dhe kandidat i mirë për BigY. Deri tash gjithë V13 Shqiptarët kanë qenë të konfirmuar në dy degat kryesore, Z5018+ ose Z5017+


Ja kam upgrade kitin dhe bleva Big Y-700, tashti ta shofim si na del puna.

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi E1b
« Reply #132 on: April 25, 2019, 12:09:30 AM »
Ja kam upgrade kitin dhe bleva Big Y-700, tashti ta shofim si na del puna.

Ok. Super :D

Phanes

 • OG member
 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 78
 • Karma: +10/-0
Re: Haplogrupi E1b
« Reply #133 on: August 02, 2019, 02:08:37 AM »
A e din dikush a ka rezultate publike prej projekteve gjenetike tjera ne ballkan? Jam kurreshtar me dite a ka tjere nballkan qe kan dal Berisha-Sopi cluster, ose mos ka naj cluster tjeter qe u zbulu nen FGC33621, etc.

E1b>CTS5856>
Z5018>
S2979>
FGC33621>
FGC33614>
FGC33625>
Y93102  (Berisha-Sopi)   (900 vjet TMRCA)

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Re: Haplogrupi E1b
« Reply #134 on: August 02, 2019, 01:20:53 PM »
A e din dikush a ka rezultate publike prej projekteve gjenetike tjera ne ballkan? Jam kurreshtar me dite a ka tjere nballkan qe kan dal Berisha-Sopi cluster, ose mos ka naj cluster tjeter qe u zbulu nen FGC33621, etc.

E1b>CTS5856>
Z5018>
S2979>
FGC33621>
FGC33614>
FGC33625>
Y93102  (Berisha-Sopi)   (900 vjet TMRCA)

Deri më tani nuk kam hasur ndonjë tjetër nga Ballkani përveç shqiptarëve që i përket E-Y93102 (Berisha-Sopi Cluster). Më afër këtij grupi është një Italian (anonim), ndahen nga paraardhësi i fundit para rreth 2300 viteve. Ndërsa dega E-FGC33614 në Ballkan është vërejtur edhe në një Bullgar nga Plovdiv, ai është rreth 3000 vjet distancë.

https://www.yfull.com/tree/E-FGC33614/