Author Topic: Haplogrupi J2  (Read 26676 times)

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #210 on: October 28, 2018, 02:59:21 PM »
Sa ka gjasa qe edhe une te jem nen kete subkladen e re: J-PH1751>Y52453 ..??

A nashta ka gjasa qe edhe une, me bo Big Y, m’formohet nje subklade e re perkrah Krasniqit!

Nuk dihet si është puna pa u testuar për atë SNP, por mendoj gjasat nuk janë aq të mira sa Gashët e Gurit. Për ata që janë J-PH1751, kjo mund të porositet në YSEQ për $18: https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=81683

Normal, BigY/NGS është edhe më mirë, pasi përveç që teston gjitha këta, zbulon SNP që janë specifike për linjën e dikujt.

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #211 on: November 03, 2018, 02:55:45 PM »
Doli një BigY i një anëtari të fisit Berisha nga haplogrupi J2b-L283>>PH1751. Është testuar PH1751+ dhe Y52453-. Gjithashtu nuk është pozitiv për ndonjë Novel SNP të YF05478, kështu që duhet të mbesi J-PH1751*

Gon!

 • OG member
 • Newbie
 • ***
 • Posts: 43
 • Karma: +4/-0
 • Illyrian Muslim
Haplogrupi J2
« Reply #212 on: November 05, 2018, 05:00:58 PM »
Interesant!

E pse ky nuk formom vet subclade te re?

Do sende s’po muj mi kuptu bash mire. Psh. Qeto novel dhe SNP.
« Last Edit: November 05, 2018, 05:24:55 PM by Gon! »
>> Thaci Tribe - J2b2-L283>Z1296>PH2967>PH1751  <<

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #213 on: November 06, 2018, 12:58:42 AM »
Interesant!

E pse ky nuk formom vet subclade te re?

Do sende s’po muj mi kuptu bash mire. Psh. Qeto novel dhe SNP.

Realisht formon subkladë në vete. Do të thotë Novel SNPs të tij janë SNPs specifike të linjës së tij dhe nuk ndahen nga askush tjetër. Në të ardhmen, nëse dikush që është J-PH1751 bën BigY/NGS dhe është pozitiv për njërat nga Novel SNPs të tij, atëherë ai person formon subkladë të re me këtë anëtarin nga Berisha nën PH1751. Pra, siç ishte raste me anëtarin e fisit Krasniqi me këtë nga Palermo, Itali.

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #214 on: November 08, 2018, 02:22:00 AM »
Edhe një BigY nga J2b-L283>>PH1751, kësaj rradhe Jasharaj nga rajoni i Vlorës. Është pozitiv për të gjitha SNPs që janë në nivel me PH1751 dhe negativ për Y52453.  Është pak interesante, sepse ka DYS393=13 (në vend të 12), DYS388=13 (në vend të 15), si dhe DYS640=13, që duhet të jetë një vlerë 'ancestrale' e shembujve aktual nën J-PH1751. Mundësia është që ose ka mutacion të mbrapsht prej 12 në 13, ose ka një ndarje menjëherë mbi shembujt tjerë por rezolucioni i BigY nuk mund ta dallojë.  Nuk është pozitiv për ndonjë Novel apo Private SNP të ndonjë shembulli aktual nën PH1751, kështu që duhet të mbesi J-PH1751*

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #215 on: November 23, 2018, 04:39:25 PM »
Njëri nga të Matit ka porositur BigY.  I erdhi Y111 që tash është pjesë e BigY, por del para se kryhet BigY. Distanca mesatare me shembujt nën J-Y20899 është goxha e lartë, ~35/111. Sipas kësaj distance ndarja duhet të jetë në periudhën e bronzit. Të presim për BigY për një përgjigje më definitive ;)

U perfundua BigY e njerit te Matit nga haplogrupi J2b-L283>>PH2967. Ne subkladen J-Y20899 ne YFull ka gjithsej 19 SNPs. Eshte testuar pozitiv per: PH2967, Y21045, Z38294, PH2202, Z39481, Z38301, PH4679, Z38300, Z38296
Dhe negativ per: Y20899, PH3120, PH3168, PH4861, Z38297, PH2618, PH4581, Z38295, Z2638, BY19364

Pra, sic raportova ketu me pare, definon nje ndarje mbi shembujt aktual qe jane nen J-Y20899. Nuk e di cilen nga SNP pozitive YFull do ta perdore per kete ndarje, por supozoj Y21045 ose PH2967.  TMRCA/ndarja me shembujt aktual nen J-Y20899 duhet te jete rreth 3200 vjet - Nje rezultat shume i rendesishem per kete subklade! 

(Per momentin TMRCA e J-PH1751 thote 850 vjet. Por sic duket ketu ka nje "glitch" me analizen e YF15992. Pres qe TMRCA e J-PH1751 eventualisht te jete rreth 1200 vjet.

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #216 on: December 26, 2018, 12:41:09 AM »
Pema me e re e haplogrupit J-L283>>Z1296.
(Perfshire vetem testet me rezolucion te larte)

« Last Edit: December 26, 2018, 12:42:43 AM by Flor »

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 854
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi J2
« Reply #217 on: January 09, 2019, 07:33:24 PM »
Reth J2-M205, sapo kontrollova SNPs CTS1969 edhe PH4306 ne Yseq, mund te porositen per 15$ sicili.

Flor a thu a eshte me mire me ba CTS1969, PH4306 SNPs tek shemujt Shqiptare ne dy dega tjera paidentifikume tek J2b-M205 apo supozohet WGS testi cili kushton mjaft shume?

E ke bere donje analize, ku mund te bine edhe sa jan gjasat ce jan CTS1969 edhe PH4306 pozitiv?  Une hala nuke jam marre me kete por jam duke e shiku.

CTS1969 - https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=23082
PH4306 - https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=23055

sapo kontrollova SNPs cillet i teston Yseq ner J2 panel ner M205*.
Pra faktikisht teston CTS1969, dhe ner ate teston PH4306 dhe degen Kriçi, prandaj ner CTS1969 teston Y22037 (dega palestino spaniolle), dhe YP13(dega sardiniane).
« Last Edit: January 10, 2019, 12:22:57 AM by Dema »

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #218 on: January 10, 2019, 01:28:47 AM »
Reth J2-M205, sapo kontrollova SNPs CTS1969 edhe PH4306 ne Yseq, mund te porositen per 15$ sicili.

Flor a thu a eshte me mire me ba CTS1969, PH4306 SNPs tek shemujt Shqiptare ne dy dega tjera paidentifikume tek J2b-M205 apo supozohet WGS testi cili kushton mjaft shume?

E ke bere donje analize, ku mund te bine edhe sa jan gjasat ce jan CTS1969 edhe PH4306 pozitiv?  Une hala nuke jam marre me kete por jam duke e shiku.

CTS1969 - https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=23082
PH4306 - https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=23055

sapo kontrollova SNPs cillet i teston Yseq ner J2 panel ner M205*.
Pra faktikisht teston CTS1969, dhe ner ate teston PH4306 dhe degen Kriçi, prandaj ner CTS1969 teston Y22037 (dega palestino spaniolle), dhe YP13(dega sardiniane).

Vështirë të thuhet me një konfidencë. U kam sugjeruar J2b Panel nga YSEQ që i teston gjitha këta SNPs për $88, por ende nuk e kanë marrë. Njëri i Gjirokastrës nga J-M205>Cluster A tha ndoshta merr Dante Labs WGS kur të jetë në lëshim. Të shohim..

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 854
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi J2
« Reply #219 on: January 10, 2019, 12:22:52 PM »
nga J-M205>Cluster A

jam dek tu qesh dje kurr e kam pa kete, "Cluster A" kurr e ka ba edit dikush ne google doc :D

Flor mos ma merr kllasterin tash, une i kam zbulu keta clustera i parri dhe normalisht dihet kush eshte A.
Por une do te jem gjentellmen si gjith edhe do te ja lshoj rrugen vellzrive te mi J2b1 :D,    Me gjith qef bana "Cluster D"   ;D ;D

Ne gjithse provova ta baj nje STRs kreasim dhe eshte veshtire te thuhet, me se shumti se i kan do matches por ne nje largesi mesatare, te cilet nuke jan te testuar me tutje e nuke mund te flasim per dega.

Duke i shiku gjerat, duket se dy kllastera te paidentifikuar kan gjasa te mdhaja te bine nen CTS1969, ndersa grupi "Cluster A" ka me shume gjasa.
Nese donje prej tyre nuke eshte CTS1969 pra do te ishte waste SNP packu.   


Banja dy grupev upgrade CTS1969 SNP, e  ta shofim me tutje si eshte situata, kete e kan prej meje  8)
Normal nese pajtohen.

*Jam duke u bazu se vetem se SNPs CTS1969, PH4306 edhe YP13, kan donje vlere prej ktyre qe teston SNP packu. Pra me 45 $ me 3 SNPs te veqant mund te mirret nje informate e mjaftueshm, Maksimalisht mund te shkon ne 60$, nese testohet edhe dega palestinezo spaniolle (Y22037), nen cilen nuke besoj se bine.

Ndersa normal keto jan informata minimale, gjithqysh propozohet WGS/bigY + Yfull upload.
« Last Edit: January 10, 2019, 07:53:38 PM by Dema »

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #220 on: January 11, 2019, 10:28:36 PM »
jam dek tu qesh dje kurr e kam pa kete, "Cluster A" kurr e ka ba edit dikush ne google doc :D

Flor mos ma merr kllasterin tash, une i kam zbulu keta clustera i parri dhe normalisht dihet kush eshte A.
Por une do te jem gjentellmen si gjith edhe do te ja lshoj rrugen vellzrive te mi J2b1 :D,    Me gjith qef bana "Cluster D"   ;D ;D

Ne gjithse provova ta baj nje STRs kreasim dhe eshte veshtire te thuhet, me se shumti se i kan do matches por ne nje largesi mesatare, te cilet nuke jan te testuar me tutje e nuke mund te flasim per dega.

Duke i shiku gjerat, duket se dy kllastera te paidentifikuar kan gjasa te mdhaja te bine nen CTS1969, ndersa grupi "Cluster A" ka me shume gjasa.
Nese donje prej tyre nuke eshte CTS1969 pra do te ishte waste SNP packu.   


Banja dy grupev upgrade CTS1969 SNP, e  ta shofim me tutje si eshte situata, kete e kan prej meje  8)
Normal nese pajtohen.

*Jam duke u bazu se vetem se SNPs CTS1969, PH4306 edhe YP13, kan donje vlere prej ktyre qe teston SNP packu. Pra me 45 $ me 3 SNPs te veqant mund te mirret nje informate e mjaftueshm, Maksimalisht mund te shkon ne 60$, nese testohet edhe dega palestinezo spaniolle (Y22037), nen cilen nuke besoj se bine.

Ndersa normal keto jan informata minimale, gjithqysh propozohet WGS/bigY + Yfull upload.

Cka je duke thene o njeri ;D  Dje e pashe per here te pare ate postin ne pjesen private ku ke "zbuluar" ti gjithe keta J2b-M205 "Clusters" ;D.  Pra pasi qe e krijova J2b-M205>Cluster A qe momentalisht perbehet nga Celo dhe Cabej. C'eshte e drejta, e verejta qe nga fillimi se Cabej dhe Celo jane pjese e te njejtit Cluster por perkohesisht e vensosa "General". Sa i perket J2b-M205>>Y22066>Y22063, ky "Cluster" tashme eshte i definuar me SNPs, pra J-Y22066 e definon, keshtu qe nuk ka nevoje t'i vihet ndonje emer.

Nejse mos e zgjasim punen. Mesa kuptoj je i interesuar t'i testosh dy prej tyre (1. Celo ose Cabej, dhe 2. Gogo) per CTS1969? Nese po, kaloj $30 ne grupin tone, me le te ditur dhe i porosis. Ja linku: https://www.yseq.net/group_alleles.php?gid=109

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 854
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi J2
« Reply #221 on: January 11, 2019, 11:33:41 PM »
Cka je duke thene o njeri ;D  Dje e pashe per here te pare ate postin ne pjesen private ku ke "zbuluar" ti gjithe keta J2b-M205 "Clusters" ;D.  Pra pasi qe e krijova J2b-M205>Cluster A qe momentalisht perbehet nga Celo dhe Cabej. C'eshte e drejta, e verejta qe nga fillimi se Cabej dhe Celo jane pjese e te njejtit Cluster por perkohesisht e vensosa "General". Sa i perket J2b-M205>>Y22066>Y22063, ky "Cluster" tashme eshte i definuar me SNPs, pra J-Y22066 e definon, keshtu qe nuk ka nevoje t'i vihet ndonje emer.

Nejse mos e zgjasim punen. Mesa kuptoj je i interesuar t'i testosh dy prej tyre (1. Celo ose Cabej, dhe 2. Gogo) per CTS1969? Nese po, kaloj $30 ne grupin tone, me le te ditur dhe i porosis. Ja linku: https://www.yseq.net/group_alleles.php?gid=109

Nuke i kam zbulu por i kam identifiku dhe i kam kalu gjitha studime shkencore reth Shqiptarve duke kerkoja per J2-M205.  Kam gjete kater dege te ndryshme tek nesh deri tash. Celo i ka markerat modal me dy Tosk tjere prej studimeve ndersa Cabej ka disa diferenca siq ne DYS393 edhe DYS385ab, por gjithsesi do te bine ne grupin e njejt.

Pritet ce do te bine nen grupin me Evropian cili ka gjasa se u perhap me Fenikaset ne Mediteran pra CTS1969 e jo ne grupin Omano Yemen.
Une do te thoja gjasat jan mbi 95 % per CTS1969 pozitiv.

Gogo edhe Celo apo Cabej, nuke prish pune cili, ndoshta atina cili ka dasht te ban WGS. Jam edhe shume i interesum me gjete nje prej shembujve prej Tiranes me DYS388 12, sikur nje diference shume e madhe. Vetem se kete dege prej ktyre cilat i identifikova ende nuke e kemi ne projekt.

E di ku eshte linku i donacioneve per Yseq, vetem se prita per konfirmim. Mjetet jan te derguara pra je i lire qe te bejsh upgrade.
« Last Edit: January 11, 2019, 11:36:52 PM by Dema »

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #222 on: January 16, 2019, 03:01:20 PM »
Një rezultat interesant për haplogrupin J-L283>>Z1295>Z631. Pas analizës së YFull, YF17037 i cili është nga Abruco (Abruzzo), Itali, përcakton një ndarje definuar nga J-Z8421 menjëherë mbi J-Z631. Kjo është në përputhje me hipotezën se origjina dhe shpërndarja e J-Z631 qëndron diku në rajonin e Adriatikut, ndoshta pikërisht Ballkani Perëndimor: https://www.yfull.com/tree/J-Z8421/

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #223 on: January 17, 2019, 12:51:17 AM »
Gogo edhe Celo apo Cabej, nuke prish pune cili, ndoshta atina cili ka dasht te ban WGS. Jam edhe shume i interesum me gjete nje prej shembujve prej Tiranes me DYS388 12, sikur nje diference shume e madhe. Vetem se kete dege prej ktyre cilat i identifikova ende nuke e kemi ne projekt.

E di ku eshte linku i donacioneve per Yseq, vetem se prita per konfirmim. Mjetet jan te derguara pra je i lire qe te bejsh upgrade.

Të dy palët dolën CTS1969- (negativ).

Siç shihet këtu, ka një Grek i testuar CTS1969- nga studimi Pille Hallast 2015. Ndoshta njëri prej tyre i përket të njëjtës filogjeni: https://j2-m172.info/2016/10/possibly-j2b1-m205-basal-structure-defined-cts1969-cts5338-yp13-ph4306-ph1089-y22066/

Ose mund të jenë në degën tjetër, J-Y45447. Shpresoj që së paku Celo ose Cabej merr NGS.

Dema

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 854
 • Karma: +47/-14
 • J2-M205
Haplogrupi J2
« Reply #224 on: January 17, 2019, 01:48:56 AM »
Të dy palët dolën CTS1969- (negativ).

Siç shihet këtu, ka një Grek i testuar CTS1969- nga studimi Pille Hallast 2015. Ndoshta njëri prej tyre i përket të njëjtës filogjeni: https://j2-m172.info/2016/10/possibly-j2b1-m205-basal-structure-defined-cts1969-cts5338-yp13-ph4306-ph1089-y22066/

Ose mund të jenë në degën tjetër, J-Y45447. Shpresoj që së paku Celo ose Cabej merr NGS.

Teper rezultat interesant!!

Siq po duket M205 ka nje diverzitet te mire ne Mediteran. 

gjithashtu po me vjen mire se me 15 $ e kemi marr nje soj informate sikur se edhe sa na kish kallxu SNP paku cili eshte 85$.

Por kam pas pake fat meqe ky ishte rezultati i papritur,  por nuke ka donje domethanje te madhe, thjesht, M205 u shpernda siq duket prej kohve tlashta ne Mediteran. Potencialisht me Fenikaset meqe atje e kemi DNA antike.

Ka mundesi se Fenikaset kan pas kontakt me Iliret/Greket ne Mediteran siq prej kohve te lashta 1500 - 1000 BCE e me tutje, sipas historise...