Author Topic: Haplogrupi J2  (Read 26673 times)

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #195 on: August 25, 2018, 04:15:00 PM »
A ka mundesi ndonje prej ketyre treve qe jane akoma te pacaktuar brenda haplogrupit J2b-L283 te jete CTS3617?

Dervishaj dhe Qeparoi gjithashtu janë nën Z638>Z1296. Mundësia më e madhe nën Z1296 është Z631, por s'kanë afërsi midis veti. Të presim BigY e të dyve ;)

Ndërsa Zykaj është vështirë. Ka mundësi të jetë nën CTS3617, ose edhe nën Z638, por nuk duket PH2967 ose Y23094. Ka mundësi të jetë edhe ndonjë linjë 'bazale', pra midis L283 dhe Z2507. Sipas Y37 ka një haplotip të veçantë, kështu shpresoj për BigY në të ardhmen.

CTS3617 në Ballkan vërehet më shumë në Kroaci/Bosnjë dhe në formë të PH1602, kurse dega vëllazërore Z638>Z1296 më shumë nën shqiptarët. Kam vërejtur që edhe në anën tjetër të Adriatikut (Itali), CTS3617 duket më veriore.

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #196 on: September 09, 2018, 10:58:28 PM »
Sapo erdhi BigY i një Krasniqi që është J-PH1751. Ndan një Novel SNP (Y52453) me YF02754 Palermo. Kështu që zbulohet subkladë e re, J-PH1751>Y52453

Pema duhet të duket kështu:

• J-PH1751* (YF05478 Dibër)
   • J-Y52453 (Krasniqi + YF02754 Palermo)


https://www.yfull.com/tree/J-PH1751/

Nga anëtarët tjerë, mundësia më e madhe është që edhe Gashët e Gurit të jenë: J-PH1751>Y52453. Do ta kërkojmë SNP Y52453 në YSEQ që të mund të testohet atje..

Per haplogrupin J2b-L283, pervec ketij Krasniqit BigY, erdhi edhe nje nga fisi Spaci, Mirdite (J-PH2967 ose J-Y20899), nje nga Shkreli (J-Y23094), si dhe nje nga rajoni i Vlores (J-Z631).

YF15267 (Spac) nen J-Y20899 do formoje nje subklade te re me YF09930 (Orosh) TRMCA rreth 600 vjet, dhe paralele me J-PH1751.

YF15268 (Krasniq) sic e permenda me lart do formoje subklade te re nen J-PH1751 me YF02754 (Palermo). TMRCA midis tyre duhet te jete rreth 900 vjet.

YF15269 (Shkrel) nen J-Y23094 do formoje subklade te re me YF08113 qe thote se eshte Bullgar nga Bulqize, Shqiperi. TMRCA duhet te jete rreth 1500 vjet.

Kurse YF15272 Vlore, duhet te mbesi nen J-Z631* nese nuk ndan SNP me ndonje shembull tjeter ne ate filogjeni


Tash na mungon nje BigY nga "Hoti Cluster" qe jane testuar J-CTS11100*, keshtu do kishim se paku nje BigY ne secilen dege kryesore te J-Z1296 :D

« Last Edit: September 09, 2018, 11:26:06 PM by Flor »

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
Haplogrupi J2
« Reply #197 on: September 09, 2018, 11:04:23 PM »
Keshtu ka lezet! Une do thoja duhet edhe nje nga Mati cluster, meqe mund te ndryshoje disi edhe vjetersine e grupit dhe te formoje nendege te vecante.

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
Haplogrupi J2
« Reply #198 on: September 09, 2018, 11:08:05 PM »
YF05575, nen CTS3617, nuk e kemi ne projekt?

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #199 on: September 09, 2018, 11:11:55 PM »
Keshtu ka lezet! Une do thoja duhet edhe nje nga Mati cluster, meqe mund te ndryshoje disi edhe vjetersine e grupit dhe te formoje nendege te vecante.

Dakord :) Meqenese ai eshte konfirmuar PH2967+ dhe PH3120- ne YSEQ, do definoje ne ndarje te J-PH2967 ose J-Y20899 mbi shembujt e Mirdites. Pra dikund midis Formed 4200 ybp dhe TMRCA 2400 ybp. Por une mendoj gjasat jane me afer vleres 2400 ybp.

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #200 on: September 09, 2018, 11:20:40 PM »
YF05575, nen CTS3617, nuk e kemi ne projekt?

Ne fakt ai eshte bashkuar ne projekt. Por nuk mund ta konfirmoja a mund te kene qene ne origjine Arvanitas ose shqiptar perpara se emigrojne ne Stamboll nga Greqia veriore. Deri me tani s'kemi ndonje shqiptar ne ate dege. Te shohim ne te ardhmen..
« Last Edit: September 09, 2018, 11:27:38 PM by Flor »

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #201 on: September 23, 2018, 02:56:53 PM »
Dakord :) Meqenese ai eshte konfirmuar PH2967+ dhe PH3120- ne YSEQ, do definoje ne ndarje te J-PH2967 ose J-Y20899 mbi shembujt e Mirdites. Pra dikund midis Formed 4200 ybp dhe TMRCA 2400 ybp. Por une mendoj gjasat jane me afer vleres 2400 ybp.

Njëri nga të Matit ka porositur BigY.  I erdhi Y111 që tash është pjesë e BigY, por del para se kryhet BigY. Distanca mesatare me shembujt nën J-Y20899 është goxha e lartë, ~35/111. Sipas kësaj distance ndarja duhet të jetë në periudhën e bronzit. Të presim për BigY për një përgjigje më definitive ;)

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #202 on: September 30, 2018, 03:51:16 AM »
Per haplogrupin J2b-L283, pervec ketij Krasniqit BigY, erdhi edhe nje nga fisi Spaci, Mirdite (J-PH2967 ose J-Y20899), nje nga Shkreli (J-Y23094), si dhe nje nga rajoni i Vlores (J-Z631).

YF15267 (Spac) nen J-Y20899 do formoje nje subklade te re me YF09930 (Orosh) TRMCA rreth 600 vjet, dhe paralele me J-PH1751.

YF15268 (Krasniq) sic e permenda me lart do formoje subklade te re nen J-PH1751 me YF02754 (Palermo). TMRCA midis tyre duhet te jete rreth 900 vjet.

YF15269 (Shkrel) nen J-Y23094 do formoje subklade te re me YF08113 qe thote se eshte Bullgar nga Bulqize, Shqiperi. TMRCA duhet te jete rreth 1500 vjet.

Kurse YF15272 Vlore, duhet te mbesi nen J-Z631* nese nuk ndan SNP me ndonje shembull tjeter ne ate filogjeni


Tash na mungon nje BigY nga "Hoti Cluster" qe jane testuar J-CTS11100*, keshtu do kishim se paku nje BigY ne secilen dege kryesore te J-Z1296 :D

Analiza e këtyre BigY është kryer. Siç duket kam qenë shumë afër me TMRCA sipas analizës sime. Në secilin rast kam vetëm 50 vjet ndryshim :D

Vlen të përmendet që YF15272 formon degë të re J-Y155546 me një shembull anonim nga Evropa veriperëndimore nën J-Z631 dhe paralele me J-Z1043. Ky ishte i vetmi shembull që s'mund t'ia krahasoja Novel SNPs.

https://www.yfull.com/tree/J-Z1296/

Leki

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 837
 • Karma: +75/-2
 • R1b-BY611
Haplogrupi J2
« Reply #203 on: September 30, 2018, 10:15:00 PM »
Na duhet edhe nje Gash, Flor  :D

Jam shume kurioz me pa si do krahasohen me krasniqen dhe a jane pozitiv per keto dy SNP qe po e definojne tash kete subcladen e re nen PH1751.
<Gjuha âsht tulit e gjithshka bluen>

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi J2
« Reply #204 on: October 09, 2018, 12:49:31 AM »
J2b-L283>"Thaçi-Korbi Cluster" është konfirmuar Z631+

Vetëm këtë SNP testova për tashti dhe ja godita ;) Kemi edhe dy anëtarë tjerë që janë J-Z631, Qeparoi Himarë, dhe Jonuzi me origjinë nga Luma. Gjithashtu, Dervishaj nga Vlora që ka porositur BigY duhet të jetë J-Z631. Asnjë prej këtyre nuk është afër, supozoj përbëjnë linja independente nën J-Z631. Pra siç duket ka diversitet nën neve.

Sapo erdhi BigY i ketij anetarit tjeter nga Vlora. Eshte testuar Z631+ Y155546- Y87605- Z1043-. Momentalisht eshte klasifikuar nen J-Z631*. E analizova BigY te tij dhe ndan 6 Novel SNPs me YF13147 (Poloni jugore) njera prej te cilave Y144394. Pra formojne subklade te re J-Y144394, TMRCA duhet te jete rreth 2500 vjet.

Vlen te permendet qe haplotip shume i ngjajshem me të verehet ne Apulia (Pulia), ne anen tjeter te Adriatikut.

Perndryshe J-Z631 ka nje shperndarje te gjere Evropiane, sidomos ne Evropen veri-perenedimore. Duke konsideruar kete shperndarje, TMRCA, dhe shembujt Ballkanik qe tashme zakonisht paraqiten lart pemes, per mendimin tim nje pjese e madhe mund te jete shperndare me Romaket.

« Last Edit: October 09, 2018, 02:17:14 AM by Flor »

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
Haplogrupi J2
« Reply #205 on: October 23, 2018, 11:29:01 AM »
Ja dhe J2b-L283 ne Ballkan dhe Itali. Kini parasysh qe perqindjet jane me perafersi, dhe ne trevat shqiptare kam llogaritur vetem perqindjet e shqiptareve. Do te ishte shume interesante edhe nje harte vetem per PH1751 po nuk ka aq shume te dhena.

Ujkan Vushaj

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 842
 • Karma: +35/-1
Haplogrupi J2
« Reply #206 on: October 23, 2018, 01:49:26 PM »
Ja dhe J2b-L283 ne Ballkan dhe Itali. Kini parasysh qe perqindjet jane me perafersi, dhe ne trevat shqiptare kam llogaritur vetem perqindjet e shqiptareve. Do te ishte shume interesante edhe nje harte vetem per PH1751 po nuk ka aq shume te dhena.
Shume bukur Alban.

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
Haplogrupi J2
« Reply #207 on: October 23, 2018, 04:21:20 PM »
Falemderit. Ne dhjetor ndoshta mund te provoj edhe ndonje subklade te E1b-V13.

Ujkan Vushaj

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 842
 • Karma: +35/-1
Haplogrupi J2
« Reply #208 on: October 23, 2018, 06:36:12 PM »
Falemderit. Ne dhjetor ndoshta mund te provoj edhe ndonje subklade te E1b-V13.
Cilin subklade ki ner men?

Gon!

 • OG member
 • Newbie
 • ***
 • Posts: 43
 • Karma: +4/-0
 • Illyrian Muslim
Haplogrupi J2
« Reply #209 on: October 28, 2018, 07:50:12 AM »
Sapo erdhi BigY i një Krasniqi që është J-PH1751. Ndan një Novel SNP (Y52453) me YF02754 Palermo. Kështu që zbulohet subkladë e re, J-PH1751>Y52453

Pema duhet të duket kështu:

• J-PH1751* (YF05478 Dibër)
   • J-Y52453 (Krasniqi + YF02754 Palermo)

https://www.yfull.com/tree/J-PH1751/

Nga anëtarët tjerë, mundësia më e madhe është që edhe Gashët e Gurit të jenë: J-PH1751>Y52453. Do ta kërkojmë SNP Y52453 në YSEQ që të mund të testohet atje..

Sa ka gjasa qe edhe une te jem nen kete subkladen e re: J-PH1751>Y52453 ..??

A nashta ka gjasa qe edhe une, me bo Big Y, m’formohet nje subklade e re perkrah Krasniqit!
« Last Edit: October 28, 2018, 07:53:49 AM by Gon! »
>> Thaci Tribe - J2b2-L283>Z1296>PH2967>PH1751  <<