Author Topic: Haplogrupi R1b  (Read 19008 times)

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
Haplogrupi R1b
« Reply #180 on: March 15, 2019, 05:43:22 PM »
Afer jane po vetem me STR, sidomos Y-37, nuk mund te klasifikohen thellesisht. Psh kjo subklade e re nuk mund te dallohej me 37 shenues.

Beki

 • Newbie
 • *
 • Posts: 18
 • Karma: +3/-0
 • R1b-BY611>Z2705*
Haplogrupi R1b
« Reply #181 on: April 10, 2019, 12:37:42 AM »
We have very interesting results of one Dragiçeviq from the tribe of Piperi. Dragiçeviq belongs to haplogroup R1b-L23>BY611>Z2705>Y32147, the difference between Dragiçeviq (Piper) and Agoviq (Kelmend) is  GD= 15/111. Editors from the Forum of Poreklo believe there is some connection between the tribes of Piperi and Kelmendi.

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
Haplogrupi R1b
« Reply #182 on: April 10, 2019, 12:57:29 AM »
We have very interesting results of one Dragiçeviq from the tribe of Piperi. Dragiçeviq belongs to haplogroup R1b-L23>BY611>Z2705>Y32147, the difference between Dragiçeviq (Piper) and Agoviq (Kelmend) is  GD= 15/111. Editors from the Forum of Poreklo believe there is some connection between the tribes of Piperi and Kelmendi.

Rezultat interesant. A është ky Piperi i testuar me BigY? Edhe ky duhet testuar me SNP.

Gjithsesi po rritet gjithmonë e më shumë larmia e degës R-Z2705 në pjesën e Alpeve Shqiptare dhe viset përreth. Duket do të kemi të paktën një seri të gjatë rezultatesh nga kjo zonë, një pjesë e mirë Y32147-.

Beki

 • Newbie
 • *
 • Posts: 18
 • Karma: +3/-0
 • R1b-BY611>Z2705*
Haplogrupi R1b
« Reply #183 on: April 10, 2019, 01:05:29 AM »
Rezultat interesant. A është ky Piperi i testuar me BigY? Edhe ky duhet testuar me SNP.

Gjithsesi po rritet gjithmonë e më shumë larmia e degës R-Z2705 në pjesën e Alpeve Shqiptare dhe viset përreth. Duket do të kemi të paktën një seri të gjatë rezultatesh nga kjo zonë, një pjesë e mirë Y32147-.
Yes, he did a BigY test, we should get his results in a few weeks. Now 111 markers arrived.

Alban

 • Global Moderator
 • Full Member
 • *****
 • Posts: 204
 • Karma: +38/-0
Haplogrupi R1b
« Reply #184 on: April 10, 2019, 01:07:18 AM »
Yes, he did a BigY test, we should get his results in a few weeks. Now 111 markers arrived.

Shumë mirë atëherë. Shpejt do të shohim si lidhen shumica e fiseve dhe vllaznive shqiptare dhe malazeze të degës R-Z2705.

Flor

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 976
 • Karma: +155/-1
Haplogrupi R1b
« Reply #185 on: April 10, 2019, 10:30:10 PM »
Mbaroi analiza e YFull të shembullit nga R1b-PF7563>Shala Cluster. Siç pritej, formon degë të re me YF09899, definuar nga R-Y83965 + 21 SNPs: https://www.yfull.com/tree/R-PF7563/

Siç duket momentalisht ka ndonjë "glitch" sa i përket TMRCA pasi vetëm linja e YF09899 është e kalkuluar. Gjithsesi, TMRCA midis tyre duhet të jetë ~1900 vjet.

Ujkan Vushaj

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 842
 • Karma: +35/-1
Haplogrupi R1b
« Reply #186 on: April 19, 2019, 09:53:14 PM »
We have very interesting results of one Dragiçeviq from the tribe of Piperi. Dragiçeviq belongs to haplogroup R1b-L23>BY611>Z2705>Y32147, the difference between Dragiçeviq (Piper) and Agoviq (Kelmend) is  GD= 15/111. Editors from the Forum of Poreklo believe there is some connection between the tribes of Piperi and Kelmendi.
I just saw on Poreklo that Dragiceviq tested negative for Y32147, though he is Z2705+ and BY38894+. This would debunk the theory that they are connected to the R1b found among Kelmendi tribesmen which is Y32147+.

Beki

 • Newbie
 • *
 • Posts: 18
 • Karma: +3/-0
 • R1b-BY611>Z2705*
Haplogrupi R1b
« Reply #187 on: April 20, 2019, 12:16:24 AM »
I just saw on Poreklo that Dragiceviq tested negative for Y32147, though he is Z2705+ and BY38894+. This would debunk the theory that they are connected to the R1b found among Kelmendi tribesmen which is Y32147+.
Yes, his results were published on the Yfull tree. Most editors from the forum Poreklo thought Dragiçeviq would belong to the branches of Y32147+, Y82919 as Agoviq from Bihor, but there was a reversal. I compared my markers with markers from Dragiçeviq GD=7/37, that's a markers:DYS390, DYS459, DYS447, DYS576, DYS570, CDY, DYS442. According to Nevgen, me and Dragiçeviq had a common ancestor about 45 generations ago.
« Last Edit: April 20, 2019, 12:20:14 AM by Beki »

Ujkan Vushaj

 • OG member
 • Hero Member
 • ***
 • Posts: 842
 • Karma: +35/-1
Haplogrupi R1b
« Reply #188 on: April 20, 2019, 12:27:49 AM »
Yes, his results were published on the Yfull tree. Most editors from the forum Poreklo thought Dragiçeviq would belong to the branches of Y32147+, Y82919 as Agoviq from Bihor, but there was a reversal. I compared my markers with markers from Dragiçeviq GD=7/37, that's a markers:DYS390, DYS459, DYS447, DYS576, DYS570, CDY, DYS442. According to Nevgen, me and Dragiçeviq had a common ancestor about 45 generations ago.
[ig]https://i.imgur.com/WdMKRvt.jpg[/img]
I see. I would say that the R-Y32147 Kelmendi samples may turn out to be R-Y82919 like Agovic, this is based on the how the Agovici believe to originate from Selce in Kelmend. The R-Y32147 guy from Nikc has taken a Dante labs test so we will see if they are Y82919 like Agovic.

Beki

 • Newbie
 • *
 • Posts: 18
 • Karma: +3/-0
 • R1b-BY611>Z2705*
Haplogrupi R1b
« Reply #189 on: April 20, 2019, 12:38:20 AM »
I see. I would say that the R-Y32147 Kelmendi samples may turn out to be R-Y82919 like Agovic, this is based on the how the Agovici believe to originate from Selce in Kelmend. The R-Y32147 guy from Nikc has taken a Dante labs test so we will see if they are Y82919 like Agovic.
They should belong to the same branch as Agoviq, because Agoviq and Muriq from Rugova differ only on one marker of 37 markers GD=1/37.