Forum - Foleja

Gjenetikë => Gjenetikë në Përgjithësi => Topic started by: Flor on February 03, 2017, 01:30:34 AM

Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 03, 2017, 01:30:34 AM
Kjo temë do të jetë rreth ADN të eshtrave antike.
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 03, 2017, 01:35:39 AM
Pashë në studimin e mëposhtëm janë gjetur dy R1b-P297 në regjionin e Balltikut nga periudha e Mezolitit, që është një ndarje e hershme e R1b.
Sipas YFull, SNP R1b-P297 "formed 13400 ybp". Duhet cekur që kjo ndarje e hershme e R1b është gjetur edhe në Itali në kohën e Mezolitit.

www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(16)31542-1
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 03, 2017, 01:48:09 AM
^Nga i njëjti studim, disa konkluzione:

• Vazhdimësi gjenetik nga Mezoliti deri te Neoliti në Balltik
• Ndikim gjenetik nga Stepe gjendet në Balltik gjatë Neolitit
• Nuk ka influencë gjenetike nga fermerat e Anadollit në fermerat e Balltikut.
• Origjinë nga Stepe në kohën e shfaqjes së gjuhëve Balto-Sllave në Lituani.
Title: ADN Antike
Post by: Leki on February 03, 2017, 03:38:02 AM
Teme me ven, Flor!
Title: ADN Antike
Post by: Leki on February 04, 2017, 04:22:40 AM
(http://oi67.tinypic.com/ny718y.jpg)
Cka po ta merr mendja Flor, mujn me kane keto rezutatet qe jane gjet atje diku nen P297?
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 04, 2017, 02:44:30 PM
Cka po ta merr mendja Flor, mujn me kane keto rezutatet qe jane gjet atje diku nen P297?

Mesa e pashë unë, autorët vetëm kanë thënë që janë P297+
Duhet t'i japin "Raw data" për me i analizuar më thellë, por mendoj që nuk janë M269. Ndoshta janë nën degën M478* ose ndonjë degë që nuk egziston tashmë, P297*: https://www.yfull.com/tree/R-P297/
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 04, 2017, 04:11:23 PM
Cka po ta merr mendja Flor, mujn me kane keto rezutatet qe jane gjet atje diku nen P297?

Mesa e pashë unë, autorët vetëm kanë thënë që janë P297+
Duhet t'i japin "Raw data" për me i analizuar më thellë, por mendoj që nuk janë M269. Ndoshta janë nën degën M478* ose ndonjë degë që nuk egziston tashmë, P297*: https://www.yfull.com/tree/R-P297/

Qenkan 3 R1b,1 I2a-M223, 1 R1a-M459.

Genetiker i raporton keshtu:
Latvia_HG2   Mesolithic        pre-R1b1a1a1-M73
Latvia_HG3   Mesolithic        pre-R1b1a1a1-M73
Latvia_MN1   Middle Neolithic  R1b1a1a-P297
Ukraine_HG1  Mesolithic        I2a2a-M223
Ukraine_N1   Neolithic         R1a1-M459*
https://genetiker.wordpress.com/2017/02/04/y-snp-calls-from-mesolithic-and-neolithic-latvia-and-ukraine/
Title: ADN Antike
Post by: Leki on February 04, 2017, 06:57:31 PM
Interesant, flm! Ballkani duket qe nuk ka qene shume i popullun gjate mesolitit dhe paleolitit por jam prap kurioz me pa se cka do na paraqet per nga ydna. Nuk do me kishte befasu ne qoft se del ndonje P297 edhe nga Ballkani, ka shanca qe Villabruna te kete levizur prej Ballkanit per ne Itali.
Title: ADN Antike
Post by: Flor on May 10, 2017, 04:18:29 PM
J2b2-L283 që është një ndër haplogrupet kryesor ndër nesh, është gjetur në Kroaci në kohën e bronzit 1500-1700 p.e.r. (Sample I4331):

www.biorxiv.org/content/early/2017/05/09/135616
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on May 10, 2017, 05:51:00 PM
J2b2-L283 që është një ndër haplogrupet kryesor ndër nesh, është gjetur në Kroaci në kohën e bronzit 1500-1700 p.e.r.

www.biorxiv.org/content/early/2017/05/09/135616
Ndoshta i kjo asht nga kultura "Cetina" ne Kroaci
Title: ADN Antike
Post by: Flor on May 10, 2017, 05:56:35 PM
J2b2-L283 që është një ndër haplogrupet kryesor ndër nesh, është gjetur në Kroaci në kohën e bronzit 1500-1700 p.e.r.

www.biorxiv.org/content/early/2017/05/09/135616
Ndoshta i kjo asht nga kultura "Cetina" ne Kroaci

Mesa e di unë, Kultura Cetina duhet të ketë ndodhur para 4000-4500 vjeç, ndërsa ky shembull vjen më vonë, nga periudha e mesme e kohës së bronzit (para 3500-3700 vjeç), që do të thotë mund të jetë pjesë e kulturës proto-Ilire ;)

Sidoqoftë, është një lajm i mirë që konfirmon se ky haplogrup është në këto vise se paku qysh në kohën e bronzit.
Title: ADN Antike
Post by: Duhan on May 10, 2017, 06:01:44 PM
 8)
Title: ADN Antike
Post by: Flor on May 10, 2017, 06:15:28 PM
Poashtu R1b-Z2105,Z2103 (sample I3499) është gjetur në Vucedol, Kroaci, nga koha e hershme e bronzit ~2700 p.e.r.
Title: ADN Antike
Post by: Flor on May 10, 2017, 06:44:18 PM
Është gjetur edhe: Ballkan Neolit E1b-L618+ (para V13) 5600-5470 p.e.r. (sample I3948).
Title: ADN Antike
Post by: Flor on May 10, 2017, 07:42:09 PM
Të dy J2b2-L283 (I4331) dhe R1b-Z2105,Z2103 (I3499) kanë kogja "Steppe Ancestry" qe reprezantohet nga ngjyra e portokalltë, dhe është interesant që një G2a (I2792) nga Koha e Bronzit Vucedol, nuk ka aspak:

(http://s5.ifotos.pl/img/aut4png_aaqnqsn.png)
Title: ADN Antike
Post by: Flor on May 10, 2017, 08:24:58 PM
I vuna koordinatat në hartë të këtyre tre shembujve dhe kështu më dolën:

(http://i63.tinypic.com/1j6ebo.jpg)

(http://i63.tinypic.com/315ibsy.jpg)

(http://i63.tinypic.com/etsk0i.jpg)
Title: ADN Antike
Post by: Dema on May 11, 2017, 08:18:20 AM
J2b2-L283 që është një ndër haplogrupet kryesor ndër nesh, është gjetur në Kroaci në kohën e bronzit 1500-1700 p.e.r. (Sample I4331):

www.biorxiv.org/content/early/2017/05/09/135616


Super lajm Flor! Ky është fakti i fundit ç'e ka munguar, për hajr!!

Title: ADN Antike
Post by: Dema on May 11, 2017, 08:19:58 AM
Është gjetur edhe: Ballkan Neolit E1b-L618+ (para V13) 5600-5470 p.e.r. (sample I3948).


Ky është shumë lajm i rëndsishum për E-v13!! Sepse ka munguar ADN të Neolitit!!

Shumë mirë çe është gjetur në Balkan!


EDIT: aha tash e pash çe është E1b L618.. nejse
Title: ADN Antike
Post by: Leki on May 11, 2017, 04:34:42 PM
Nuk po me pritet deri sa t'i publikojne 'raw data' per me pa se a jane keto shembuj pozitiv per ndonje SNP qe gjenden poshte ketyre degave qe i kane reportu: L283, L618 dhe Z2105.
Title: ADN Antike
Post by: Dema on May 12, 2017, 09:11:39 PM
A kan than çe kan me dhan "raw data"?
Tash i shikova pakë Ydna, interesant spaska as një J2b1. Edhe vetëm se ky shebull u kan J2b2. Nafaka :D

Interesant i ka taku Mtdna I1a1?
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on May 12, 2017, 09:13:16 PM
A kan than çe kan me dhan "raw data"?
Tash i shikova pakë Ydna, interesant spaska as një J2b1. Edhe vetëm se ky shebull u kan J2b2. Nafaka :D

Interesant i ka taku Mtdna I1a1?
Po
Title: ADN Antike
Post by: Flor on May 13, 2017, 02:34:38 PM
Po, eventualisht do t'i bejne raw data publik. Lajmi tjeter ne kete studim eshte qe ka pas disa shembuj nga Bullgaria nga koha e bronzit (ku kishte disa I2a2-M223, R1a-Z93 qe eshte dege jo-Sllave, etj), dhe asnje prej tyre nuk doli nga haplogrupet tane. Kurse nga Ballkani perendimor nga koha e bronzit, kishte dy per Y-DNA dhe dolen J2b2-L283 dhe tjetri R1b-Z2103.

Ketu jane krejt shembujt: http://www.biorxiv.org/highwire/filestream/40047/field_highwire_adjunct_files/1/135616-2.xlsx

Per kete qe doli E1b-L618 nga koha e Neolitit ne Dalmaci, per me e kuptu lidhjen me E1b-V13 duhet me investigu raw data, dhe nese eshte pozitiv per shume SNP qe e definojne degen paraardhese te V13, pra L618, atehere origjina e E-V13 duhet te jete afer ne ate rajon.  Situata eshte ngjajshme me shembullin nga Vucedoli qe doli R1b-Z2103 (2700 p.e.r), pra duhet me pa si eshte lidhja me CTS9219 nga ku rrjedh BY611.
Kurse per shembullin nga Dalmacia qe doli J2b2-L283 meqe vjen nga 1600 p.e.r. mendoj qe pavaresisht ku gjindet ne pozicionin filogjenetik, per ne eshte "win-win situation". Nese eshte L283 bazale, dmth negativ per degat nen te, do te thote qe ky haplogrup mund të jetë ne Ballkanin perendimor qysh para kur eshte gjetur ky shembull (para 1600 p.e.r.). Ne anen tjeter nese eshte pozitiv minimum per Z597 dhe Z628 (menjehere nga ku rrjedhin dy degat Z638>Z1296 dhe CTS3617), do te thote qe kjo dege para ~4400 vjeç, duhet te jete diversifikuar​ aty afer ku eshte gjetur ky shembull (Ballkanin perendimor), meqe ky shembull ka jetuar vetem pas ~800 viteve:

(http://i67.tinypic.com/i3h3k2.jpg)

Gjera tjeter qe mund te perdoret nga raw data eshte Autosomali i tij, dhe permes kalkulatoreve te ndryshme nga Gedmatch, etj, ky shembull mund te krahasohet me popullatat moderne.
Title: ADN Antike
Post by: The Illyrian Warrior on May 13, 2017, 10:47:14 PM
Shume interesant, jam i sigurt E1b-L618 eshte E-v13 para evolimit te saj, this make me a fucking Pelasgian how bout' that motherfuckers. :D
Title: ADN Antike
Post by: Flor on May 13, 2017, 11:02:51 PM
Shume interesant, jam i sigurt E1b-L618 eshte E-v13 para evolimit te saj, this make me a fucking Pelasgian how bout' that motherfuckers. :D

Ashtu duket...
Pra ti (E-V13) je Pellazg që u asimilua në kohën e Bronzit nga Iliret J2b2 dhe R1b :P

Ta kishë vu emrin "The Pelasgian Warrior" haha
Title: ADN Antike
Post by: The Illyrian Warrior on May 13, 2017, 11:09:02 PM

Ashtu duket...
Pra ti (E-V13) je Pellazg që u asimilua në kohën e Bronzit nga Iliret J2b2 dhe R1b :P

Ta kishë vu emrin "The Pelasgian Warrior"
haha

AHAHAHA shume sugjerim me ven. :D


Do ti transfer rawdata e sample-t ne gedmatch Flor?
Title: ADN Antike
Post by: Flor on May 13, 2017, 11:23:03 PM
Do ti transfer rawdata e sample-t ne gedmatch Flor?

Kjo mund të bëhet kur të bëhen publike, meqë tash për tash vetëm kemi atë .xlsx që e postova më lart.
Title: ADN Antike
Post by: Duhan on May 14, 2017, 01:08:52 AM
Shume interesant, jam i sigurt E1b-L618 eshte E-v13 para evolimit te saj, this make me a fucking Pelasgian how bout' that motherfuckers. :D

ma mir asht me qen j2b2/r1b ilir sepse nese je pelgaz dohet me than qe je i lidhur me bulgy-eyed greks  ;D
Title: ADN Antike
Post by: IceT on May 14, 2017, 07:55:25 AM
Looks like Thracians were gypsies
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on May 14, 2017, 10:42:28 AM
Looks like Thracians were gypsies
Nah seems like their R1a was Iranian  :D
Title: ADN Antike
Post by: The Illyrian Warrior on May 14, 2017, 07:53:48 PM
ma mir asht me qen j2b2/r1b ilir sepse nese je pelgaz dohet me than qe je i lidhur me bulgy-eyed greks  ;D

E-V13 eshte gjete ne Latvi para 7500 vjete dmth. s'osht bash kaq e thjeshte kjo pune, po per qe jem autokton jem ska dileme aty.
Title: ADN Antike
Post by: Leki on May 14, 2017, 08:00:45 PM
Looks like Thracians were gypsies

Lol, R1a Z93 eshte linje Indo-Evropiane qe ka kalu prej stepave te rusise ne azi. Do linguist e lidhin gjuhen Greke me Indo-Iranian keshtu qe ka mundesi qe Myceneans apo gjuhet tjera Indo-Europiane qe jane zhdukur te kene bartur kete linje deri ne Bullgari.
Title: ADN Antike
Post by: The Illyrian Warrior on May 14, 2017, 08:06:12 PM
Lol, R1a Z93 eshte linje Indo-Evropiane qe ka kalu prej stepave te rusis ne Azi. Do linguist e lidhin gjuhen Greke me Indo-Iranian keshtu qe ka mundesi qe Myceneans apo gjuhet tjera Indo-Europiane qe jane zhdukur te kene bartur kete linje deri ne Bullgari.

Pra teoria qe jem me shume trakas sesa Ilire bie, apo mendoj qe me sample te limitum nuk eshte mjaftueshem per me thane dicka definitive.
Title: ADN Antike
Post by: Leki on May 14, 2017, 08:27:34 PM
Ashtu duket dicka, por per me kane me konfident, na vyen gjithesesi me shume samples prej kohes te hekurit (Iron age) per me pa cfar perberje kane pas Thraket, Illyrian, sidomos nga viset me ne perendim. I2163 eshte gjete dikun mes Polvdid dhe Varnes ne nje kultur qe i takon kohes te mesme te bronzit dhe eshte personi me influencen me te larte nga stepat per nga ADN-ja autosomale:

(https://abload.de/img/z93w9use.png)
Title: ADN Antike
Post by: The Illyrian Warrior on May 14, 2017, 08:52:38 PM
Duket shume interesant, sa me larg Balkani aq me Middle east na del kurse sa me afer nga koha moderne aq impakti me i madh gjenetik nga veriu (hunter & gatherer me yamnaya), e spjegon fare mire edhe ardhjen e Ilireve qe as ka dyshim tashme qe jane ardh nga veriu ku rrjedhimisht jane prekur gjenetikisht edhe Trakasit e fiset tjera si greket, eshte fare e mundshme qe edhe nje pjese ndoshta edhe krejt E-V13 jane te ardhur me indo europianet nga stepat e jo nga Anadolli edhe pse gjetja e E-V13 ne Ballkan eshte bajagi e hershme por nisem edhe prej asaj qe eshte gjete E-V13 tek indo europianet e stepave.
Title: ADN Antike
Post by: Leki on May 14, 2017, 09:13:15 PM
Cka eshte interesant aty ne graf eshte I3313 (JAZ1) prej Kroacie, ka gati te njejten 'steppe' influence me I4331 (rezultatin L283+). Kurse ne Chalcolithic dhe Neolit  kjo influence gati nuk egziston fare, pervec tre shembujve nga Bullgaria. Kjo per mendjen teme e demonstron shume qarte ardhjen e Indo-Europianeve nga lindja, pra ardhjen Ilireve ne Ballkanin perendimor.

V13 nuk ma merr mendja qe ka ardh prej stepave, une mendoj se eshte perhapur prej Ballkanit.
Title: ADN Antike
Post by: Leki on May 15, 2017, 12:09:08 AM
Duket shume interesant, sa me larg Balkani aq me Middle east na del kurse sa me afer nga koha moderne aq impakti me i madh gjenetik nga veriu (hunter & gatherer me yamnaya), e spjegon fare mire edhe ardhjen e Ilireve qe as ka dyshim tashme qe jane ardh nga veriu ku rrjedhimisht jane prekur gjenetikisht edhe Trakasit e fiset tjera si greket, eshte fare e mundshme qe edhe nje pjese ndoshta edhe krejt E-V13 jane te ardhur me indo europianet nga stepat e jo nga Anadolli edhe pse gjetja e E-V13 ne Ballkan eshte bajagi e hershme por nisem edhe prej asaj qe eshte gjete E-V13 tek indo europianet e stepave.

I3151 prej Ukraine (Trypillia) e kane raportu vetem si 'E'. A e ke fjalen per kete shembull? Qe po, do e shofim kur t'i publikojne raw data, por mua nuk ma merr mendja qe eshte V13+. Ne tjetren ane ne Ballkan e kemi tash E-L618 prej kohes te Neolitit qe eshte ancestrale e V13. Me pase kane  V13 gjate asaj periudhe ne stepat ishte perhapur me shume edhe ne Azi e sidomos ne Anatoli me levizjet e Indo-Europianeve. Sot ne ato zona thuaja se nuk gjindet fare, e ka nje perqindje shume te ulet. Ne Turqi prsh spjegohet shume leht me levizjet e popullatave nga Ballkani gjate Bizantit dhe periudhes Osmane..

Ka shanca qe gjate kohes se Bronzit V13 u ba pjese e ndonje grupi Indo-Europiane ne Ballkan (Vuçedol?) e u shpernda me gjere, per ta spjeguar ekspansionin ne Evrope. Por duhet ta kemi parasysh qe diversiteti me i larte sot gjindet ne Ballkan.
Title: ADN Antike
Post by: IceT on May 15, 2017, 10:55:28 AM
Looks like Thracians were gypsies

Lol, R1a Z93 eshte linje Indo-Evropiane qe ka kalu prej stepave te rusis ne Azi. Do linguist e lidhin gjuhen Greke me Indo-Iranian keshtu qe ka mundesi qe Myceneans apo gjuhet tjera Indo-Europiane qe jane zhdukur te kene bartur kete linje deri ne Bullgari.

I know im just joking . ive read about Thracians being indo iranians before and related to sarmatian / SCYTHIAN . All indo european are descendants of indo iranians. AFAIK , it goes back to india but there are ancient balkan samples that get high south asian if i remember
Title: ADN Antike
Post by: The Illyrian Warrior on May 15, 2017, 01:35:24 PM
I3151 prej Ukraine (Trypillia) e kane raportu vetem si 'E'. A e ke fjalen per kete shembull? Qe po, do e shofim kur t'i publikojne raw data, por mu nuk ma merr mendja qe eshte V13+. Ne tjetren ane ne Ballkan e kemi tash E-L618 prej kohes te Neolitit qe eshte ancestral clade e V13. Me pas kane V13 gjate asaj periudhe ne stepat ish perhap me shume edhe ne Azi e sidomos ne Anatoli me levizjet e Indo-Europianeve. Sot ne ato zona thuaja se nuk gjindet fare, e ka nje perqindje shume te ulet,  ne Turqi prsh spjegohet shume leht me levizjet e popullatave prej Ballkanit gjate Bizantit dhe Osmaneve.

Ka shanca qe gjate kohes se Bronzit V13 u ba pjese e ndonje grupi Indo-Evropiane ne Ballkan (Vuçedol?) e u shpernda me gjere. Diversiteti me i larte sot gjindet ne Ballkan.

Ne eupedia prsh thote se mund te kete ardh nga Indo europianet po sa eshte e sakte nuk e di edhe pse E-V13 gjinet ne numer te konsiderueshem edhe ne verilindje te Europes por mendoj qe kjo qe thua qendron me shume dhe eshte me e logjikishme si teori.
Title: ADN Antike
Post by: Flor on May 15, 2017, 03:24:07 PM
Informatat në Eupedia janë të shkruajtur nga Maciamo dhe nuk duhen marrur si fakte, por thjeshtë hipoteza të tij.  Normal, do hipoteza i ka mirë, kurse disa të tjera aspak. Psh, deri dje ky insistonte që I2a1-CTS10228 (Dinaric) ka ardhur në Ballkan me Iliret dhe Thrakët.  Nga ky studim i eshtrave antike asnjë I2a1-CTS10228 apo M423 (dega paraardhëse) nuk u gjet në Ballkan. Përkundrazi, ky variant u gjet në shume vise të Evropës Veriore.

Sa i përket V13, për me e qenë me preciz se nga ka ndodhur ekspansioni modern, na duhet ADN të eshtrave antike midis 4000-5000 vjet që është pozitiv për shumë SNP që definojnë V13 ose CTS5856+, meqë gjithë V13 që gjendet në Ballkan sot, rrjedh nga një paraardhës që ka jetuar në atë kohë.  Gjithsesi duke u bazuar se ku gjinden shembujt antik që janë E1b-L618 (dega paraardhëse e V13) dhe diverziti modern, ekspansioni i tij për mendimin tim duhet të ketë ndodhur diku nga Ballkani qëndror ose verior në kohën e Bronzit, pasi që ka ra në kontakt me grupe Indo-Evropiane që kanë migruar në atë rajon.
Title: ADN Antike
Post by: Leki on May 15, 2017, 08:19:14 PM


Ne eupedia prsh thote se mund te kete ardh nga Indo europianet po sa eshte e sakte nuk e di edhe pse E-V13 gjinet ne numer te konsiderueshem edhe ne verilindje te Europes por mendoj qe kjo qe thua qendron me shume dhe eshte me e logjikishme si teori.

Siç e ceki Flori ja fut kot ai kanihere, shko lexoje teorine me te re te tij rreth J2b lol.
Title: ADN Antike
Post by: Flor on June 03, 2017, 07:57:01 PM
Një studim interesant i Mumijave të Egjiptit të lashtë, nga periudha e mileniumit të parë para erës sonë.

Nga Y-haplogrupet janë gjetur:
1. J2b1-PF7330 (M205)
2. E1b-V22
3. J1-P58>>Z2313

Burimet: https://www.nature.com/articles/ncomms15694
www.anthrogenica.com/showthread.php?10771-Ancient-Egyptian-mummy-genomes
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on June 06, 2017, 11:20:08 PM
Një studim interesant i Mumijave të Egjiptit të lashtë, nga periudha e mileniumit të parë para erës sonë.

Nga Y-haplogrupet janë gjetur:
1. J2b1-PF7330 (M205)
2. E1b-V22
3. J1-P58>>Z2313

Burimet: https://www.nature.com/articles/ncomms15694
www.anthrogenica.com/showthread.php?10771-Ancient-Egyptian-mummy-genomes
Z2313 m'duket asht "ancestor clade" per ZS241 dhe shume clade tjera. The user agamemnon believes that it could be a remnant of the Hyksos people in Egypt due to the site where it was found which is known to be a Hyksos site where they settled when they reached the Nile delta. He believes that ZS241 would also eventually be found there due to the fact that he believes that the Hyksos had it. The Hyksos were an ancient people with mixed origin of Aegean, Canaanite/Levantine which later settled in ancient Egypt
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on June 07, 2017, 10:42:10 AM
Duheni me pas para syshe se nuk mundeni me vete ne ket menyre "A jena ma shume thrak a ma shume ilir?" Sepse Edhe gjate antikvitetit njerzit kan luftu, kan dhunu, dhe jan perzi mes veti. Dmth qato haplogroup se i kan pase thraket, edhe iliret i kan pase. Me siguri edhe autosomal e kan pase gati njejte, perveq se thraket sigurisht kan pase ma shume steppe ancestry(se ma afer steppe jan kone, kurse iliret ma te izoluar).
Ma mire eshte me vete "A ju perngjajme ilirve a thrakeve ma se shumti?" Dhe ato nuk mundet kurre me pergjigj 100%, por mundet do sende mi pase para syshe:
1. Linguistikisht jena kandidati i vetem per mu kone pasardhesi gjuhsore i ilireve.
2. Ne zemer jena ma shume ilir si sa thrak.
3. Gjeografikisht jena hala ne tokat e ilireve.
4. Gjenetikisht nuk mundemi kurre 100% sigurisht me thone a jena ma shume ilir a thrak, se edhe mes veti na shqiptare po kena variation(sikur edhe iliret dhe thraket qysh kan pase variation). Une pershembull 20% metal age invader, ne krahasim me 10-15% te do shqiptare te tjere. A don tash me thon ajo se une jam thrak, dhe shqiptaret te tjere jan ilir a? Jo, une e shoh veten si ilir.
Dhe Danezet se jan perzi me gjerman 1000 vjet te fundit, tash nuk jan mo pasardhesat e vikingave a? Po tysh jo, nuk mundesh me kqyre televizion danez 2-3 ore pa me te dal naj dokumentar per vikingat, ku thojne danezet vet se jan vikingat paraardhesat a danezeve.
Sepse nje popull vet zgjedh me cilen kulture et lashte don me asociu veten.
Eshte selfdestructing per shqiptaret ne kete menyre me thone se jena thrak, se nuk jena. Kure nuk kena pas kultore per me thone se jena thrak. Tash Wilkes se ka thone se jena thrak, na me nje here pu kujtojme se eshte e vertete. Edhe na mundem me zgjedhe vete kush jena, sikur danezet, anglezet, greket, etc. etc.
Be po boj se E, R1b dhe J2 100000% kan me dale edhe ne ancient DNA te thrakeve dhe te ilireve mbrenda do vjete.
Ask youself, if tomorrow the Danish people found out that they were more Saxon than Danes, would they embrace this heritage? Or would they still call them self Danes? Trust me, they would keep saying they are danes, and keep saying that they are vikings.
Absolute truth does not exist in history. The winner writes down what is most profitable for the winner. Remember that, we albanians have already rewritten our identity a million times due to wars and outside pressure. Lets settle for the illyrians. Or else we can keep changing identity forever.
And besides, being the descendant of the illyrians gives us the right for this land that we have.
And the best thing is that we can actually support the claim that we are genetically the same as SOME(maybe not all) illyrians were.
I know i is oversimplification to say that we are not thraks at all, but then it is also oversimplification to call Danes and norwegians for vikings, and oversimplification to call english for Anglosaxons. But oversimplification is needed if a people want to use history for political reasons, and we albanians must learn that, before we go throw our claim to ilyrian heritage out of the window.
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on June 07, 2017, 11:15:57 AM
In prehistory if you were the leader of a tribe, you could keep your tribe together by giving them a common identity, and by binding them to the land by using oral traditions. By keeping the people together(and bound to the land), the tribe leader could maintain an army which could defend the territory of the people. If he had not given them this common identity, then there would have been the risk that some of the soldiers would switch sides to whichever side pays the most gold.

It is basically the same system today. We have to keep the people together with a strong and simple-to-understand identity. Or else we will just loose more albanians through the years. Just like we have lost a lot of albanians, who have become turks, serbs, bosniaks, croats, italians and greeks. We lost them, at the time,  because we were not good enough at organizing a common identity which is understandable and makes sense(and war of course). That is why we also need to use this field(genetics), to strengthen the identity we already have, instead of starting over all of the time.
Or else we can just keep changing our past forever. And it is pretty counter-intuitive to keep changing it. That is why we dont see other countries changing their main claims all the time.

I am not saying that we should fully deny any thracian ancestry, but that we should keep it a bit quiet. And firstly see ourselves as illyrians. Then we can discuss if we maybe have some small thracian input. But the thracian thing should not be a priority. Our main goal as genetics-interested albanians, should be to gather evidence of the claim that we have always made: That we are albanians, descendant of the illyrians. The thracian thing can be "salt and peper", but the main course/meal should be the illyrian thing.
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on June 07, 2017, 11:41:22 AM
One should also have in mind that byzantine writers wrote about how danes came from sweden and threw the herulians out of denmark. Do you really think that those writers would have noticed what was happening in denmark(thousands of KM away), but wouldn't notice if all the illyrians suddenly just vanished into thin air, and were replaced by thracians(virtually 0 KM away)?
Title: ADN Antike
Post by: Duhan on June 08, 2017, 09:29:29 PM
Of course we albanians also have something else in our genes besides illyrians. Like goths, celts, thraks, turks, slavs, greeks, romans. But the biggest portion i surely believe is Illyrian. That is we got to embrace this part the most.
The french also have a lot of other input that just Frankish. Like  celtic, germanic, iberian, huns, slavs, romans. But they associate themselves mostly with Franks.
The polish got german genes, scandinavian genes, hun genes, paleobalkan genes. But they dont call themselves anything but slavs.
The norwegians have viking blood. But they also have finnish(non-indoeuropean) blood and celtic blood. Still we never hear them saying that they are part celtic part viking. They call them selves vkings/norse.
They all chose the simple explanation.. Why? Because simple is better if you want to use history as a political weapon.

no, we mostly only have slavic and germanic influence, i dont even think the tosks has much greek influence but rather vlachic and of course slavic
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on June 08, 2017, 10:59:13 PM
Of course we albanians also have something else in our genes besides illyrians. Like goths, celts, thraks, turks, slavs, greeks, romans. But the biggest portion i surely believe is Illyrian. That is we got to embrace this part the most.
The french also have a lot of other input that just Frankish. Like  celtic, germanic, iberian, huns, slavs, romans. But they associate themselves mostly with Franks.
The polish got german genes, scandinavian genes, hun genes, paleobalkan genes. But they dont call themselves anything but slavs.
The norwegians have viking blood. But they also have finnish(non-indoeuropean) blood and celtic blood. Still we never hear them saying that they are part celtic part viking. They call them selves vkings/norse.
They all chose the simple explanation.. Why? Because simple is better if you want to use history as a political weapon.

no, we mostly only have slavic and germanic influence, i dont even think the tosks has much greek influence but rather vlachic and of course slavic
Qysh mundesh me dallu slavic dhe germanic influence prej celtic influence?
Title: ADN Antike
Post by: TheBigMan on June 10, 2017, 04:10:19 PM
Of course we albanians also have something else in our genes besides illyrians. Like goths, celts, thraks, turks, slavs, greeks, romans. But the biggest portion i surely believe is Illyrian. That is we got to embrace this part the most.
The french also have a lot of other input that just Frankish. Like  celtic, germanic, iberian, huns, slavs, romans. But they associate themselves mostly with Franks.
The polish got german genes, scandinavian genes, hun genes, paleobalkan genes. But they dont call themselves anything but slavs.
The norwegians have viking blood. But they also have finnish(non-indoeuropean) blood and celtic blood. Still we never hear them saying that they are part celtic part viking. They call them selves vkings/norse.
They all chose the simple explanation.. Why? Because simple is better if you want to use history as a political weapon.

There is no Turkish or Hunic influence in Albanians.

(http://cache.eupedia.com/images/content/East-Asian-admixture.gif)
Title: ADN Antike
Post by: IceT on June 10, 2017, 06:33:43 PM
Of course we albanians also have something else in our genes besides illyrians. Like goths, celts, thraks, turks, slavs, greeks, romans. But the biggest portion i surely believe is Illyrian. That is we got to embrace this part the most.
The french also have a lot of other input that just Frankish. Like  celtic, germanic, iberian, huns, slavs, romans. But they associate themselves mostly with Franks.
The polish got german genes, scandinavian genes, hun genes, paleobalkan genes. But they dont call themselves anything but slavs.
The norwegians have viking blood. But they also have finnish(non-indoeuropean) blood and celtic blood. Still we never hear them saying that they are part celtic part viking. They call them selves vkings/norse.
They all chose the simple explanation.. Why? Because simple is better if you want to use history as a political weapon.

There is no Turkish or Hunic influence in Albanians.

(http://cache.eupedia.com/images/content/East-Asian-admixture.gif)

There is Albanian influence in Turks however
Title: ADN Antike
Post by: TheBigMan on June 13, 2017, 11:19:44 PM
Of course we albanians also have something else in our genes besides illyrians. Like goths, celts, thraks, turks, slavs, greeks, romans. But the biggest portion i surely believe is Illyrian. That is we got to embrace this part the most.
The french also have a lot of other input that just Frankish. Like  celtic, germanic, iberian, huns, slavs, romans. But they associate themselves mostly with Franks.
The polish got german genes, scandinavian genes, hun genes, paleobalkan genes. But they dont call themselves anything but slavs.
The norwegians have viking blood. But they also have finnish(non-indoeuropean) blood and celtic blood. Still we never hear them saying that they are part celtic part viking. They call them selves vkings/norse.
They all chose the simple explanation.. Why? Because simple is better if you want to use history as a political weapon.

There is no Turkish or Hunic influence in Albanians.

(http://cache.eupedia.com/images/content/East-Asian-admixture.gif)

There is Albanian influence in Turks however

That's right!
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on February 20, 2018, 09:30:02 PM
The data set for the Genomic history of southeastern Europe is going to be released https://reich.hms.harvard.edu/datasets
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on February 21, 2018, 10:16:57 AM
nice.
A din najkush me bo veliki vanikin kit ne gedmatch?
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 21, 2018, 02:04:02 PM
Aty ka vetëm "data set" jo raw data (BAM files) që duhen për GEDMatch, etj. Mirëpo shoh në "mtgens" ka disa samples qe nuk u paraqitën në pre-print. Të shohim çka ka të re.

Mesa di BAM files ende nuk janë publik, por siç duket Genetiker është duke i analizuar Y-SNPs të Genomic History of Southeastern Europe. Të shohim a do ketë diçka më specifike për J2b2-L283, si dhe shembujt tjerë.
https://genetiker.wordpress.com/2018/02/21/y-snp-calls-from-ancient-southeastern-europe/
Title: ADN Antike
Post by: Leki on February 21, 2018, 03:22:56 PM
Aty ka vetëm "data set" jo raw data (BAM files) që duhen për GEDMatch, etj. Mirëpo shoh në "mtgens" ka disa samples qe nuk u paraqitën në pre-print. Të shohim çka ka të re.

Mesa di BAM files ende nuk janë publik, por siç duket Genetiker është duke i analizuar Y-SNPs të Genomic History of Southeastern Europe. Të shohim a do ketë diçka më specifike për J2b2-L283, si dhe shembujt tjerë.
https://genetiker.wordpress.com/2018/02/21/y-snp-calls-from-ancient-southeastern-europe/

Po mundesh me pa se cfare jane?
Title: ADN Antike
Post by: Leki on February 21, 2018, 03:28:28 PM
Interesant, Varna Man (http://www.ancient-origins.net/ancient-places-europe/varna-man-and-wealthiest-grave-5th-millennium-bc-002798) (ANI152) eshte T-M184
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 21, 2018, 03:41:51 PM
Po mundesh me pa se cfare jane?

Mesa pashë mbrëmë, aty ka tre files: mtgens folder, new225.geno, new225.snp. Dy të fundit nuk mund t'i hapja.

Kurse "mtgens" kishte mtDNA files për gjithë samples që do dalin në këtë studim. Përveç I4331 (J2b2-L283) dhe I4332 (femër) që janë nga Veliki Vanik dhe u publikuan vjet në pre-print, aty ka I4334 deri më I4340 ose 7 shembuj me numra të afër. Ndoshta janë nga i njëjti rajon. Normal, nuk dihet sa prej tyre janë meshkuj.  Dëgjova se studimi i plotë duhet të dalë sot në Nature paper, të shohim...
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on February 21, 2018, 03:58:54 PM
Interesant, Varna Man (http://"http://www.ancient-origins.net/ancient-places-europe/varna-man-and-wealthiest-grave-5th-millennium-bc-002798") (ANI152) eshte T-M184
Po shume. Une prita far G2 a E1b
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 21, 2018, 04:21:41 PM
BAM files për Genomic History of Southeastern Europe i kanë publikuar. Nuk di cili është I4331:
https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/PRJEB22652
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 21, 2018, 04:41:17 PM
BAM files për Genomic History of Southeastern Europe i kanë publikuar. Nuk di cili është I4331:
https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/PRJEB22652

E gjeta ;)
https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/ERS2040790

Siç duket gjithë samples me numrat I433.. fillojnë nga faqja e 22: https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/PRJEB22652
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on February 21, 2018, 04:43:54 PM
E gjeta ;)
https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/ERS2040790

Siç duket gjithë samples me numrat I433.. fillojnë nga faqja e 22: https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/PRJEB22652
Good job Flor! :)
A Veq me regjistru ne gedmatch si qysh bon me 23andMe kits tash a?
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on February 21, 2018, 05:32:09 PM
Provova me bo upload at BAM file. Por nuk po punon. Ma qiti aty "error".
A e din najkush qysh mundet me konvertu per naj format qe punon?
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 21, 2018, 05:39:49 PM
Provova me bo upload at BAM file. Por nuk po punon. Ma qiti aty "error".
A e din najkush qysh mundet me konvertu per naj format qe punon?

Po. BAM file duhet të konvertohet, nuk e pranon ashtu. Unë nuk kam provuar të bëj një gjë të tillë në GEDMatch. Ndoshta pyet ndonjë një Anthrogenica a mund ta bëjë..
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on February 21, 2018, 06:48:38 PM
Po. BAM file duhet të konvertohet, nuk e pranon ashtu. Unë nuk kam provuar të bëj një gjë të tillë në GEDMatch. Ndoshta pyet ndonjë një Anthrogenica a mund ta bëjë..
Ani po provoj mi pyet aty ne ag.
Mos E din rastesishte kush ne anthrogenica din me bo ksi sende?
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 21, 2018, 09:02:49 PM
Ani po provoj mi pyet aty ne ag.
Mos E din rastesishte kush ne anthrogenica din me bo ksi sende?

Jo, nuk di. Të them të drejtën, nuk më interesojnë shumë këta autosomalet :P
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 21, 2018, 09:03:56 PM
Studimi tash në Nature: https://www.nature.com/articles/nature25778

Si dhe: http://rdcu.be/Hxt9

Duket se nuk ka shembuj të ri, përveç ata që u raportuan vitin e kaluar.
Title: ADN Antike
Post by: Leki on February 22, 2018, 06:33:43 AM
Understanding 6th-Century Barbarian Social Organization
and Migration through Paleogenomics (https://www.biorxiv.org/content/biorxiv/suppl/2018/02/20/268250.DC1/268250-1.pdf)


CL121 qe eshte R1b-Z2103 eshte koxha afer ne per nga ADN-ja autosomale. Kurse CL38 qe eshte E-V13 eshte me ne jug afer Grekeve, gati ne Crete. Gjithashtu nje prej T1a nga Italia nuk eshte shume larg.


(http://oi63.tinypic.com/69nn2d.jpg)(http://oi66.tinypic.com/344pgcp.jpg)

(http://oi68.tinypic.com/2zel6y9.jpg)
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 22, 2018, 11:36:04 PM
Sapo e kontrollova BAM file to I4331. Është J2b2-L283+ Z628+ Z2507+ Y15058+ dhe Z40053- Z38241- kurse tjerat downstream SNP no-call ose te pa-raportuara. Pra J-Y15058 në YFull dhe dukshem negativ per subkladat: https://www.yfull.com/tree/J-Z2507/

*E patë këtu para ;)
Title: ADN Antike
Post by: Leki on February 23, 2018, 01:22:18 AM
Sapo e kontrollova BAM file to I4331. Është J2b2-L283+ Z597+ Z2507+ Y15058+ dhe Z40053- Z38241- kurse tjerat downstream SNP no-call ose te raportuara. Pra J-Y15058 në YFull dhe dukshem negativ per subkladat: https://www.yfull.com/tree/J-Z2507/

*E patë këtu para ;)

Super, Flor!
Title: ADN Antike
Post by: Dema on February 23, 2018, 08:57:53 AM
Dmth ky shembulli Ilir eshte linja vllaznore e zhdukur e J2b2>Z638+ edhe e J2b2>Z40052+,,.  Kurse krejt keta e kan pas paraardhsin cili ka jetua para 4400 vjet, aj do te ishte J2b2>Z2507 - https://www.yfull.com/tree/J-Z2507/

Ne verete eshte aty ne Yfull nje shembull prej Italie Y15058+  https://www.yfull.com/tree/J-Y15058/  pra ndoshta edhe nuke eshte e zhdukur por nuke i eshte i afer me Shqiptaret dhe me popullatat tBalkanit me nje diference prej reth 4000 - 4400 vjet.
A eshte keshtu?    Qysh e kan situaten  me SNPs aj E1b prej Dalmacie edhe R1b prej Hungarie apo ku u gjet?
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 23, 2018, 01:35:39 PM
Dmth ky shembulli Ilir eshte linja vllaznore e zhdukur e J2b2>Z638+ edhe e J2b2>Z40052+,,.  Kurse krejt keta e kan pas paraardhsin cili ka jetua para 4400 vjet, aj do te ishte J2b2>Z2507 - https://www.yfull.com/tree/J-Z2507/

Ne verete eshte aty ne Yfull nje shembull prej Italie Y15058+  https://www.yfull.com/tree/J-Y15058/  pra ndoshta edhe nuke eshte e zhdukur por nuke i eshte i afer me Shqiptaret dhe me popullatat tBalkanit me nje diference prej reth 4000 - 4400 vjet.
A eshte keshtu?    Qysh e kan situaten  me SNPs aj E1b prej Dalmacie edhe R1b prej Hungarie apo ku u gjet?

Korrekt :) Pra paraardhësi më i fundit është J-Z2507 që ka jetuar para ~4400 vjeç. Ky është në J-CTS3617 ose J-Y15058 në YFull, kurse ne në degën vëllazërore J-Z638. Duke konsideruar se ky shembull ka jetuar vetëm ~800 vjet pas mutacionit paraardhës, J-Z2507, supozoj se J-Z2507>Z638 dhe CTS3617 janë shpërndarë në të njëjtin rajon.

Shiko foton për një ide më të mirë se si krahasohemi:

(https://s17.postimg.org/j90isyqy7/L283i4331.jpg)
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 23, 2018, 01:58:15 PM
Qysh e kan situaten  me SNPs aj E1b prej Dalmacie edhe R1b prej Hungarie apo ku u gjet?

I kontrollova edhe këta dy.

E1b-L618 Neolit Dalmaci 5600-5470 p.e.r. (sample I3948) është L618+ dhe negativ për V13, ose E-L618*: https://www.yfull.com/tree/E-L618/

R1b-Z2105 Vucedol ~2700 p.e.r. (sample I3499) është PF331- CTS9219- L584- dhe shumë SNPs nen Z2103 no-calls ose të pa-raportuara përshkak se nuk është kualitet i mirë: https://www.yfull.com/tree/R-Z2103/
Pra është vështirë me e klasifikuar diçka më specifik se Z2103,Z2105, por gjithsesi e kemi këtë degë në atë rajon qysh në atë kohë.
Title: ADN Antike
Post by: Dema on February 23, 2018, 05:43:04 PM
Ok pra kjo duket normale per eshnat antike ce jan donje dege e izoluar, duhet me pas parasysh ce kan kalu disa mije vjet, pra normalisht ndodhin "bottlenecks" dhe "founder" efekte. Dhe shume linja zhduken ndersa disa perhapen.
Gjithashtu sic po duket perqindjet sa her ndrohen.  Shpresoj ce kemi me pas me shume testime te eshnav antike ne te ardhmen, ky eshte i vetemi shembull ce mund te klasifikohet sikur shembull Ilir ce eshte i testuar teri tash, perveq te shoqes cila u gjet ngat keti shembullit.

Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 23, 2018, 05:54:46 PM
Ok pra kjo duket normale per eshnat antike ce jan donje dege e izoluar, duhet me pas parasysh ce kan kalu disa mije vjet, pra normalisht ndodhin "bottlenecks" dhe "founder" efekte. Dhe shume linja zhduken ndersa disa perhapen.
Gjithashtu sic po duket perqindjet sa her ndrohen.  Shpresoj ce kemi me pas me shume testime te eshnav antike ne te ardhmen, ky eshte i vetemi shembull ce mund te klasifikohet sikur shembull Ilir ce eshte i testuar teri tash, perveq te shoqes cila u gjet ngat keti shembullit.

Gjithsesi! Dega J-L283>>Z2507 (TMRCA 4400 vjet) mund të quhet Proto-Ilire. Përveç shembullit Dalmat para ~3600 vjeç tashmë i konfirmuar Z2507+  kjo degë ka diversitet të mirë në rajonin Ballkani perëndimor/Itali. Për mendimin tim gjasat janë të mira se fillimisht ka qenë pjesë e kulturës Cetina ose kulturës së Vucedol.

Tash mbetet të shihet çka do të gjindet në të ardhmen në këto rajone, si dhe në periudha të ndryshme ;)
Title: ADN Antike
Post by: Dema on February 23, 2018, 06:15:04 PM
Gjithsesi! Dega J-L283>>Z2507 (TMRCA 4400 vjet) mund të quhet Proto-Ilire. Përveç shembullit Dalmat para ~3600 vjeç tashmë i konfirmuar Z2507+  kjo degë ka diversitet të mirë në rajonin Ballkani perëndimor/Itali. Për mendimin tim gjasat janë të mira se fillimisht ka qenë pjesë e kulturës Cetina ose kulturës së Vucedol.

Tash mbetet të shihet çka do të gjindet në të ardhmen në këto rajone, si dhe në periudha të ndryshme ;)

Po Z2507 proto Ilir por jo vetem se Proto Ilir por edhe proto disa fise Itale antike dhe rethina ashtu sikur ce e ceke.
Duket sikur IE emigrimi ne kohen e Bronzit.   Vucedol apo Cetina?  eshte e mundshme, duhet te konfirmohet me ADN antike.


Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 23, 2018, 06:23:03 PM
Po Z2507 proto Ilir por jo vetem se Proto Ilir por edhe proto disa fise Itale antike dhe rethina ashtu sikur ce e ceke.
Duket sikur IE emigrimi ne kohen e Bronzit.   Vucedol apo Cetina?  eshte e mundshme, duhet te konfirmohet me ADN antike.

Po, vetëm mbetet të konfirmohet se çfarë migrimi e ka pruar në Ballkanin perëndimor. Mirëpo, duke konsideruar se nuk është gjetur deri më tani në Neolitin Evropian, dhe kemi J-L283 bazale në Armeni nga koha e Bronzit, teza Indo-Evropiane duket më e mundëshme. Ndoshta J-L283 fillimisht shpërndahet në Maykop Culture (Steppe?) > Vucedol Kroaci > Cetina > Ilirët, etj.
Title: ADN Antike
Post by: Dema on February 23, 2018, 06:37:10 PM
Po, vetëm mbetet të konfirmohet se çfarë migrimi e ka pruar në Ballkanin perëndimor. Mirëpo, duke konsideruar se nuk është gjetur deri më tani në Neolitin Evropian, dhe kemi J-L283 bazale në Armeni nga koha e Bronzit, teza Indo-Evropiane duket më e mundëshme. Ndoshta J-L283 fillimisht shpërndahet në Maykop Culture (Steppe?) > Vucedol Kroaci > Cetina Kroaci > Ilirët, etj.

Dakord jam, ky mund te jet IE cili ka ba simbioze me Cetina kulture apo thjesht i ka zapu "conquer". Gjitashtu mund te jet linja cila e ka Indo-Europizu teri dikur popullaten e Cetina Kultures.
Cka thot Wiki per Cetina culture: "Cetina culture emerged early in the early Bronze Age on the eneolite substrate (Adriatic culture); its people belonged to the old Mediterranean population, which was partially Indoeuropeanized but was not Indo-European."

Problemi eshte ce gjuha Shqipe eshte IE, dhe nesh supozojme ce Ilirishtja ka qen IE, pra gjithsesi me reale duket lidhja me Armenien edhe Indo Europianet gjeneralisht.
Title: Formimi Gjenomike i Azise Jugore dhe Qendrore
Post by: Leki on March 31, 2018, 11:27:01 PM
Studim qe e kemi pritur qe sa kohe te publikohet!

https://www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2018/03/31/292581.full.pdf


Ka shume info qe duhet shikuar me afer, por me interesant per momentit duken shembujt J2b (x2) dhe R1b1a1a2a2 te gjetur ne siten Hajji Firuz te kohes se Neolitit (6000-5500 BCE).

Code: [Select]
Sample_ID mtDNA best (>2x) Y chrom. calls Split_label Date: One of two formats. (Format 1) 95.4% CI calibrated radiocarbon age (Conventional Radiocarbon Age  B, Lab number). (Format 2) Archaeological context date  B, e.g. 2500-1700 BCE Country
I6713 .. .. Afanasievo 3000-2000 BCE Russia
I6715 .. .. Afanasievo 3300-2500 BCE Russia
I3388 U5a1d2b .. Afanasievo 2900-2600 BCE [mate of I3950 at 2878-2636 calBCE (4160±25 BP, PSUAMS-1955)] Russia
I3950 U5b2a1a Q1a2 Afanasievo 2878-2636 calBCE (4160±25 BP, PSUAMS-1955) Russia
I3952 U5a1a1 R1b1a1a2a2 Afanasievo 2866-2579 calBCE (4120±30 BP, PSUAMS-1957) Russia
I3954 U4b3 .. Afanasievo 2872-2625 calBCE (4140±25 BP, PSUAMS-2293) Russia
I1829 J2a2a .. Afanasievo 3316-2915 calBCE [2915-2878 calBCE (4270±25 BP, PSUAMS-2109), 3316-2915 cal BCE (4409±34 BP, UBA-29307)] Russia
I6711 .. R1b1a1a2a Afanasievo 2950-2650 BCE [son of RISE511 with a date of 2909-2679 calBCE (4224±36 BP, OxA-31568)] Russia
I3387 J2a2a R1b1a1a2a2 Afanasievo 2950-2600 BCE [sibling of RISE511.SG who is directly dated] Russia
I6712 .. R1b1a1a2a2 Afanasievo 2950-2650 BCE [son of RISE509 with a date of 2887-2677 calBCE (4186±27 BP, OxA-31221)] Russia
I5269 T2a1a R1b1a1a2a2 Afanasievo 3016-2899 calBCE (4335±25 BP, PSUAMS-2350) Russia
I5270 T1a1 R1b1a1a2a2 Afanasievo 3322-2939 calBCE (4435±20 BP, PSUAMS-2405) Russia
I5271 T2a1a .. Afanasievo 3013-2901 calBCE (4335±20 BP, PSUAMS-2406) Russia
I5277 U4b3 R1b1a1a2a2 Afanasievo 3264-2929 calBCE [3083-2916 calBCE (4375±20 BP, PSUAMS-2353), 3264-2929 calBCE (4420±20 BP, PSUAMS-2368)] Russia
I5272 U5a1g .. Afanasievo 3003-2887 calBCE (4305±20 BP, PSUAMS-2351) Russia
I2069 K1b2a .. Afanasievo 3331-2922 calBCE (4430±40 BP, Poz-83425) Russia
I5273 T2a1a R1b1a1a2a2 Afanasievo 3011-2887 calBCE (4310±25 BP, PSUAMS-2352) Russia
I5278 U5a1a1 R1b1a1a2a2 Afanasievo 3084-2911 calBCE (4370±25 BP, PSUAMS-2354) Russia
I5279 U4d1 R1b1a1a2a2 Afanasievo 3012-2897 calBCE (4330±20 BP, PSUAMS-2355) Russia
I2071 H6a1b R1b1a1a2a2 Afanasievo 3331-2704 calBCE [2926-2704 calBCE (4260±35 BP, Poz-83510), 3322-2923 calBCE (4423±29 BP, OxA-31219), 3331-2935 calBCE (4442±29 BP, OxA-31220)] Russia
I3951 U5b2a1a .. Afanasievo_1d.rel.I3950 2879-2639 calBCE (4165±25 BP, PSUAMS-1956) Russia
I6714 .. Q1a2 Afanasievo_son.I3388_son.I3950_brother.I3949 2900-2600 BCE [son of I3950 at 2878-2636 calBCE (4160±25 BP, PSUAMS-1955)] Russia
I3949 U5a1d2b Q1a2 Afanasievo_son.I3388_son.I3950_brother.I6714 2837-2498 calBCE (4075±20 BP, PSUAMS-2292) Russia
I3767 U5b2b R1a1a1b2 Ak_Moustafa_MLBA1 1869-1665 calBCE (3430±20 BP, PSUAMS-2496) Kazakhstan
I4773 U5a1a2a R1a Aktogai_MLBA 1618-1513 calBCE (3290±20 BP, PSUAMS-2607) Kazakhstan
I4774 J1c5a R1a1a1b Aktogai_MLBA 1615-1509 calBCE (3285±20 BP, PSUAMS-2608) Kazakhstan
I4265 N1a1a1 R1a1a1b2 Aktogai_MLBA 1640-1527 calBCE (3310±20 BP, PSUAMS-2511) Kazakhstan
I4264 T1a1 .. Aktogai_MLBA 1691-1528 calBCE (3335±30 BP, PSUAMS-2124) Kazakhstan
I8246 .. G2a2a Aligrama_IA 970-550 BCE Pakistan
I8245 .. R2a3a2b2b1 Aligrama_IA 970-550 BCE Pakistan
I8219 .. .. Aligrama_IA 970-550 BCE Pakistan
I6823 T1a1 .. Alpamsa_MLBA_Alakul 1700-1400 BCE Kazakhstan
I6557 U2e1 .. Arkotkila_IA 1000-800 BCE Pakistan
I6548 H20a H1a1 Barikot_IA 1000-800 BCE Pakistan
I6545 J1b1b .. Barikot_IA 921-831 calBCE (2740±20 BP, PSUAMS-2786) Pakistan
I6546 M65a .. Barikot_IA 974-836 calBCE (2760±20 BP, PSUAMS-2787) Pakistan
I6547 U8b1a1 .. Barikot_IA 1000-800 BCE Pakistan
I2312_d K2a E1b1a1a1c2b1 Belt_Cave_Mesolithic_LC 12000-8000 BCE Iran
I4156 HV G Bustan_BA 1600-1300 BCE Uzbekistan
I4899 R0 J Bustan_BA 1600-1300 BCE Uzbekistan
I4157 .. J2a Bustan_BA 1600-1300 BCE Uzbekistan
I4159 T1 J2a1 Bustan_BA 1600-1300 BCE Uzbekistan
I5604 K1a1 L1a Bustan_BA 1880-1697 calBCE (3465±20 BP, PSUAMS-2774) Uzbekistan
I5605 W6 .. Bustan_BA 1600-1300 BCE Uzbekistan
I6549 M30b J1 Butkara_IA 167-46 calBCE (2080±20 BP, PSUAMS-2788) Pakistan
I6550 U2a J1 Butkara_IA 41 calBCE - 57 calCE (1990±20 BP, PSUAMS-2789) Pakistan
I6551 HV .. Butkara_IA 200 BCE - 100 CE Pakistan
I6552 M30b .. Butkara_IA_mother.I6549 200-0 BCE [mother of directly dated I6549 at 167-46 calBCE (2080±20 BP, PSUAMS-2788)] Pakistan
I3447 R3 .. Dali_EBA 2850-2495 calBCE (4075±25 BP, PSUAMS-2071) Kazakhstan
I0507 U5a1a2a R1a1a1b2a2a Dali_MLBA 1871-1636 calBCE (3420±30 BP, Beta-391199) Kazakhstan
I1931 J2b1a2 .. Dali_MLBA 1495-1300 calBCE (3130±30 BP, Beta-391198) Kazakhstan
I3448 .. .. Dali_MLBA 1871-1636 calBCE (3420±30 BP, Beta-391199) Kazakhstan
Darra.I.Kur_d H2a R1b1a1a2a1a Darra_i_kur_MBA 2850-2460 calBCE (3989±31 BP, OxA-31781) Afghanistan
I4160 U2e1 .. Dashti_Kozy_BA 1700 BCE Tajikistan
I4257 T2a1b1 .. Dashti_Kozy_BA 1518-1434 calBCE (3215±20 BP, PSUAMS-2510) Tajikistan
I4258 T2b .. Dashti_Kozy_BA 1620-1506 calBCE (3285±25 BP, PSUAMS-2121) Tajikistan
I4315 R2 R1b1 Dzharkutan1_BA 1609-1465 calBCE (3255±15 BP, PSUAMS-2518) Uzbekistan
I4161 HV .. Dzharkutan1_BA 2100-1800 BCE Uzbekistan
I4163 J1b3 .. Dzharkutan1_BA 1611-1453 calBCE (3250±25 BP, PSUAMS-2112) Uzbekistan
I4312 HV2 .. Dzharkutan1_BA 1736-1621 calBCE (3370±20 BP, PSUAMS-2516) Uzbekistan
I4313 U3a'c .. Dzharkutan1_BA 1513-1431 calBCE (3210±20 BP, PSUAMS-2517) Uzbekistan
I7411 .. .. Dzharkutan1_BA 1686-1534 calBCE (3335±20 BP, PSUAMS-3227) Uzbekistan
I7412 .. .. Dzharkutan1_BA 1749-1642 calBCE (3405±20 BP, PSUAMS-3228) Uzbekistan
I4314 H .. Dzharkutan1_BA_LC 1885-1701 calBCE (3480±25 BP, PSUAMS-2800) Uzbekistan
I4901 U5a2a .. Dzharkutan2_BA 2100-1800 BCE Uzbekistan
I5608 I4a .. Dzharkutan2_BA 2100-1800 BCE Uzbekistan
I1947 R2 R2a Ganj_Dareh_N 8210-7845 calBCE (8860±30 BP, Beta-432800) Iran
I1954 R2 R2a Ganj_Dareh_N 8330-8255 calBCE (9000±40 BP, Beta-436170) Iran
I7527 U7a .. Ganj_Dareh_N 8200-7700 BCE Iran
I1946 .. R2a Ganj_Dareh_N_father.of.I1947_father.of.I1952 8250-7850 BCE [father of I1947 at 8210-7845 calBCE (8860±30 BP, Beta-432800), father of I1952 at 8219-7761 calBCE (8850±50 BP, Poz-81114)] Iran
I1952 R R2a Ganj_Dareh_N_son.of.I1946_brother.of.I1947 8219-7761 calBCE (8850±50 BP, Poz-81114) Iran
S8527.E1.L1 .. I2a2a2a Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8524.E1.L1 U7a J Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8504.E1.L1 T2d2 J1 Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8529.E1.L1 U Q Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8526.E1.L1 J1d6 R Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8510.E1.L1 I1b .. Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8528.E1.L1 I1b .. Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8530.E1.L1 I1 .. Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8532.E1.L1 .. .. Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8534.E1.L1 J1b1a1 .. Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8505.E1.L1 H J1 Geoksiur_EN.1d.rel.of.S8502 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8502.E1.L1 U7a .. Geoksiur_EN.1d.rel.of.S8502 5000-2000 BCE Turkmenistan
I6119 J1c10 E1b1a1a1c2c3c Gonur1_BA 2130-1948 calBCE (3650±20 BP, PSUAMS-2840) Turkmenistan
I2085 .. E1b1b1 Gonur1_BA 2011-1886 calBCE (3580±20 BP, PSUAMS-2313) Turkmenistan
I2128 .. J Gonur1_BA 2198-2036 calBCE (3720±20 BP, PSUAMS-2316) Turkmenistan
I1784 U7 J1 Gonur1_BA 2201-2031 calBCE (3720±30 BP, Poz-83485) Turkmenistan
I2087 .. R Gonur1_BA 2196-2034 calBCE (3715±20 BP, PSUAMS-2335) Turkmenistan
I1781 .. T Gonur1_BA 2009-1772 calBCE (3550±30 BP, PSUAMS-2065) Turkmenistan
I1782 .. .. Gonur1_BA 2288-2142 calBCE (3785±20 BP, PSUAMS-2309) Turkmenistan
I1787 .. .. Gonur1_BA 2139-1981 calBCE (3680±20 BP, PSUAMS-2310) Turkmenistan
I1788 .. .. Gonur1_BA 2127-1905 calBCE (3630±30 BP, PSUAMS-2066) Turkmenistan
I1790 .. .. Gonur1_BA 2134-1957 calBCE (3660±20 BP, PSUAMS-2311) Turkmenistan
I1793 .. .. Gonur1_BA 2190-2029 calBCE (3700±20 BP, PSUAMS-2312) Turkmenistan
I2116 .. .. Gonur1_BA 2118-1883 calBCE (3605±35 BP, Poz-83490) Turkmenistan
I2121 .. .. Gonur1_BA 2203-2041 calBCE (3735±20 BP, PSUAMS-2314) Turkmenistan
I2125 .. .. Gonur1_BA 2136-1977 calBCE (3670±20 BP, PSUAMS-2315) Turkmenistan
I3374 .. .. Gonur1_BA 2125-1945 calBCE (3645±20 BP, PSUAMS-2317) Turkmenistan
I6124 H14a .. Gonur1_BA 2193-2031 calBCE (3705±20 BP, PSUAMS-2804) Turkmenistan
I6217 .. .. Gonur1_BA 2285-2135 calBCE (3770±20 BP, PSUAMS-2806) Turkmenistan
I6118 J1b1a3 A Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I6122 N1d A Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I6310 I5a A Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I6318 H A Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I7173 .. A Gonur1_BA_LC 2500-1700 BCE Turkmenistan
I6120 R2 BT Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I7101 .. BT Gonur1_BA_LC 2500-1700 BCE Turkmenistan
I6312 R2 CT Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I7170 .. CT Gonur1_BA_LC 2500-1700 BCE Turkmenistan
I6127 W6 J Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I3365 U2b2 .. Gonur1_BA_LC 2500-1700 BCE Turkmenistan
I6125 W3b .. Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I6126 W .. Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I6218 .. .. Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I7102 .. .. Gonur1_BA_LC 2500-1700 BCE Turkmenistan
I7171 .. .. Gonur1_BA_LC 2500-1700 BCE Turkmenistan
I1792 .. J Gonur1_BA_o 2458-2202 calBCE (3840±35 BP, Poz-83487) Turkmenistan
I1783 .. .. Gonur1_BA_o 2275-2024 calBCE (3725±35 BP, Poz-83484) Turkmenistan
I1789 .. P Gonur1_BA_o2 2277-2030 calBCE (3735±35 BP, Poz-83486) Turkmenistan
I2122 .. .. Gonur1_BA_o2 2139-1981 calBCE (3680±20 BP, PSUAMS-2152) Turkmenistan
I6117 T1a1 A Gonur1_BA_sibling.I1781_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I2123 .. .. Gonur2_BA 2452-2140 calBCE (3815±35 BP, Poz-83491) Turkmenistan
I4243 I1b .. Hajji_Firuz_BA 2465-2286 calBCE (3875±25 BP, PSUAMS-2113) Iran
I2328 K1b1a CT Hajji_Firuz_C 6013-5898 calBCE (7075±30 BP, PSUAMS-2345) Iran
I4241 K1a3a J2b Hajji_Firuz_C 6016-5899 calBCE (7080±30 BP, PSUAMS-2163) Iran
I4349 U1a4 J2b Hajji_Firuz_C 5887-5724 calBCE (6915±40 BP, PSUAMS-2126) Iran
I2327 K1a17a R1b1a1a2a2 Hajji_Firuz_C 5900-5500 BCE Iran
I2323 K1a20 .. Hajji_Firuz_C 6060-5851 calBCE (7090±50 BP, Poz-81115) Iran
I4351 HV9 .. Hajji_Firuz_C 6056-5894 calBCE (7100±45 BP, PSUAMS-2151) Iran
I4567 U4a1 R Kairan_MLBA 1743-1631 calBCE (3390±20 BP, PSUAMS-2545) Kazakhstan
I4568 T1a1 R1 Kairan_MLBA 1745-1636 calBCE (3395±20 BP, PSUAMS-2546) Kazakhstan
I4318 J2b1a2 .. Kairan_MLBA 1767-1658 calBCE (3415±20 BP, PSUAMS-2961) Kazakhstan
I4776 U5b2a1a2 .. Kairan_MLBA 1767-1658 calBCE (3415±20 BP, PSUAMS-2912) Kazakhstan
I4779 H27 .. Kairan_MLBA 1745-1636 calBCE (3395±20 BP, PSUAMS-2939) Kazakhstan
I5761 T1a1 .. Kairan_MLBA 1931-1772 calBCE (3530±20 BP, PSUAMS-3099) Kazakhstan
I4566 Z1 .. Kairan_MLBA_o 1729-1563 calBCE (3350±20 BP, PSUAMS-2991) Kazakhstan
I4780 U2e1b .. Kairan_MLBA_o 1754-1642 calBCE (3410±20 BP, PSUAMS-2913) Kazakhstan
I4319 .. BT Kairan_MLBA_o_LC 1746-1630 calBCE (3395±25 BP, PSUAMS-2543) Kazakhstan
I6708 .. C2b Kanai_MBA 2193-2031 calBCE (3705±20 BP, PSUAMS-2916) Kazakhstan
I4262 K1a26 R1a1a1b2a2a Karagash_MLBA 1881-1695 calBCE (3465±25 BP, PSUAMS-2122) Kazakhstan
I4263 U5a1d2b R1a1a1b2a2a Karagash_MLBA 1861-1639 calBCE (3415±25 BP, PSUAMS-2123) Kazakhstan
I4778 H7b R1a1a1b2a2a Karagash_MLBA_father.or.son.I4262 1728-1546 calBCE (3345±20 BP, PSUAMS-2611) Kazakhstan
I4153 U5b2b R1a1a1b Kashkarchi_BA 1200-1000 BCE Uzbekistan
I4255 N1a1a1 R1a1a1b Kashkarchi_BA 1200-1000 BCE Uzbekistan
I5396 U4d J2a1 Katelai_IA 904-817 calBCE (2715±20 BP, PSUAMS-2790) Pakistan
I5399 J1d R2a3a Katelai_IA 1000-800 BCE Pakistan
I5397 M35b .. Katelai_IA 968-833 calBCE (2750±20 BP, PSUAMS-2791) Pakistan
I5398 Z3a1a .. Katelai_IA 1000-800 BCE Pakistan
I4322 U2e1 R1a1 Kazakh_Mys_MLBA 1611-1503 calBCE (3270±20 BP, PSUAMS-2544) Kazakhstan
I4783 H1b R1a1a1b Kazakh_Mys_MLBA 1610-1454 calBCE (3250±20 BP, PSUAMS-2612) Kazakhstan
I4321 J1c2 .. Kazakh_Mys_MLBA 1640-1527 calBCE (3310±20 BP, PSUAMS-2962) Kazakhstan
I4782 U5b2b .. Kazakh_Mys_MLBA 1736-1621 calBCE (3370±20 BP, PSUAMS-2915) Kazakhstan
I1853 H2b R Krasnoyarsk_MLBA 1611-1503 calBCE (3270±20 BP, PSUAMS-2437) Russia
I1821 T1a1 R1a1a1b Krasnoyarsk_MLBA 1612-1506 calBCE (3275±20 BP, PSUAMS-2435) Russia
I1856 K1a26 R1a1a1b2a2a Krasnoyarsk_MLBA 1685-1531 calBCE (3330±25 BP, PSUAMS-2067) Russia
I1851 H2b R1a1a1b Krasnoyarsk_MLBA 1611-1459 calBCE (3255±20 BP, PSUAMS-2436) Russia
I1828 K1a4b .. Krasnoyarsk_MLBA 1611-1503 calBCE (3270±20 BP, PSUAMS-2960) Russia
I1852 T2b .. Krasnoyarsk_MLBA 1623-1518 calBCE (3295±20 BP, PSUAMS-2865) Russia
I3389 H27 R1a1a1b Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I3392 U2e2a4 R1a1a1b Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I6718 .. R1a1a1b Krasnoyarsk_MLBA 2000-900 BCE Russia
I3396 T2b R1a1a1b1a2b1 Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I3391 U5b2c R1a1a1b2 Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I3394 U4a1 R1a1a1b2a Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I3390 U5a2a .. Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I3395 T1a1 .. Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I6716 .. .. Krasnoyarsk_MLBA 2000-900 BCE Russia
I3393 U5b2b R1a1a1b Krasnoyarsk_MLBA_father_or_son.I6718 1900-1400 BCE Russia
I6717 .. Q1a2 Krasnoyarsk_MLBA_o 2000-900 BCE Russia
I4323 U2e1'2'3 .. Kyzlbulak_MLBA1 1741-1627 calBCE (3385±20 BP, PSUAMS-2963) Kazakhstan
I4784 G2a1e Q1a2b2 Kyzlbulak_MLBA2 1618-1513 calBCE (3290±20 BP, PSUAMS-2613) Kazakhstan
I6788 .. .. Lisakovskiy_MLBA_Alakul 1862-1664 calBCE (3425±20 BP, PSUAMS-2921) Kazakhstan
I6800 .. .. Lisakovskiy_MLBA_Alakul 1767-1658 calBCE (3415±20 BP, PSUAMS-2942) Kazakhstan
S10001.E1.L1 R30b1 L1a Loebanr_IA 1300-1000 BCE Pakistan
S10974.Y1.E1.L1 .. L1a Loebanr_IA 900-800 BCE Pakistan
S8998.E1.L1 W3a1b R1b1a1a2a1a1c2b2b1a2 Loebanr_IA 1000-800 BCE Pakistan
S8997.E1.L1 W3a1b R2a Loebanr_IA 900-800 BCE Pakistan
I6553 U2e1'2'3 C1b1a1a1 Loebanr_IA 971-834 calBCE (2755±20 BP, PSUAMS-2795) Pakistan
I6555 M4 L1a Loebanr_IA 906-820 calBCE (2720±20 BP, PSUAMS-2797) Pakistan
I5400 M5a Q1b2 Loebanr_IA 927-831 calBCE (2745±20 BP, PSUAMS-2793) Pakistan
I10000 U7a .. Loebanr_IA 1000-800 BCE Pakistan
I6292 T2g1 .. Loebanr_IA 895-801 calBCE (2675±20 BP, PSUAMS-2794) Pakistan
I6556 U2c1 .. Loebanr_IA 894-798 calBCE (2670±20 BP, PSUAMS-2792) Pakistan
S8999.E1.L1 U3b1a1 .. Loebanr_IA 1000-800 BCE Pakistan
I6554 T2g1 L1a Loebanr_IA_father.I6292 831-796 calBCE (2645±20 BP, PSUAMS-2796) Pakistan
I6789 .. R1a1a1b Maitan_MLBA_Alakul 1877-1693 calBCE (3455±20 BP, PSUAMS-2922) Kazakhstan
I6793 .. R1a1a1b Maitan_MLBA_Alakul 1745-1636 calBCE (3395±20 BP, PSUAMS-2925) Kazakhstan
I6794 .. R1a1a1b Maitan_MLBA_Alakul 1876-1688 calBCE (3445±20 BP, PSUAMS-2926) Kazakhstan
I6790 .. .. Maitan_MLBA_Alakul 1872-1684 calBCE (3435±20 BP, PSUAMS-2980) Kazakhstan
I6791 .. .. Maitan_MLBA_Alakul 1862-1664 calBCE (3425±20 BP, PSUAMS-2923) Kazakhstan
I6796 .. .. Maitan_MLBA_Alakul 1882-1748 calBCE (3485±20 BP, PSUAMS-2928) Kazakhstan
I6797 .. .. Maitan_MLBA_Alakul 1872-1684 calBCE (3435±20 BP, PSUAMS-2929) Kazakhstan
I6792 .. .. Maitan_MLBA_Alakul_o 1876-1691 calBCE (3450±20 BP, PSUAMS-2924) Kazakhstan
I6795 .. .. Maitan_MLBA_Alakul_o 1749-1642 calBCE (3405±20 BP, PSUAMS-2927) Kazakhstan
I3769 T1a1 .. Molaly_MLBA 1400-1000 BCE Kazakhstan
I4791 J1b1a1 R1a Oy_Dzhaylau_MLBA 1609-1450 calBCE (3245±20 BP, PSUAMS-2548) Kazakhstan
I4790 W1c R1a1a1b2a2a Oy_Dzhaylau_MLBA 1527-1439 calBCE (3220±20 BP, PSUAMS-2547) Kazakhstan
I4789 U5a1a1 .. Oy_Dzhaylau_MLBA 1617-1498 calBCE (3270±25 BP, PSUAMS-2964) Kazakhstan
I7060 T1a1 .. Oy_Dzhaylau_MLBA 1600-1400 BCE Kazakhstan
I3861 U4a1 .. Oy_Dzhaylau_MLBA 1872-1684 calBCE (3435±20 BP, PSUAMS-3115) Kazakhstan
I3788 U4b1a1a R1a1a1b2a2a Oy_Dzhaylau_MLBA 1683-1532 calBCE (3330±20 BP, PSUAMS-2499) Kazakhstan
I3860 R3 R1a1a1b2a2a Oy_Dzhaylau_MLBA_o1 1734-1617 calBCE (3365±20 BP, PSUAMS-2492) Kazakhstan
I7059 J1b1a1+146 .. Oy_Dzhaylau_MLBA_o2 1600-1400 BCE Kazakhstan
I8220 .. L1a Pakistan_IA_Aligrama_all 970-550 BCE Pakistan
I6671 HV14 .. Parkhai_EBA 3000-2200 BCE Turkmenistan
S6670.E1.L1 .. G Parkhai_EBA_LC 2500 BCE Turkmenistan
I4634 I1b .. Parkhai_EN 3500 BCE Turkmenistan
I4635 HV13 .. Parkhai_EN 3500 BCE Turkmenistan
I6669 HV2 .. Parkhai_EN 3082-2909 calBCE (4365±25 BP, PSUAMS-2950) Turkmenistan
I4259 HV13 .. Parkhai_EN 3307-2928 calBCE (4425±20 BP, PSUAMS-2799) Turkmenistan
I6668 H29 .. Parkhai_LBA 1600-1000 BCE Turkmenistan
I6667 HV2a .. Parkhai_LBA_o 1497-1413 calBCE (3170±20 BP, PSUAMS-2998) Turkmenistan
I6674 U1a1 .. Parkhai_MBA 2338-2039 calBCE (3775±40 BP, PSUAMS-2951) Turkmenistan
I0944 .. .. Petrovka 2023-1744 calBCE (3540±52 BP, AA-90949) Russia
I0945 U5a1i1 .. Petrovka 2200-1700 BCE Russia
I0946 U2e2a1d .. Petrovka 2130-1765 calBCE (3584±55 BP, AA-90948) Russia
I6294 U5a1g R1b1a1a2a2 Poltavka 2876-2666 calBCE (4160±20 BP, PSUAMS-2956) Russia
I7671 U5a1b R1b1a1a2a2 Poltavka 2800-2000 BCE Russia
I0244 U2e1a1 .. Potapovka 2341-1981 calBCE (AA-53806) Russia
I7489 H2a1e .. Potapovka 2200-1900 BCE Russia
I6048 H7b .. Preobrazhenka_MLBA 1729-1563 calBCE (3350±20 BP, PSUAMS-2918) Russia
I6891 R5a2 R1a1a1b Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
I6888 H .. Saidu_Sharif_IA 1000-500 BCE Pakistan
I6893 H15a1a1 .. Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
I6894 M30 .. Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
I6896 .. .. Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
S7721.E1.L1 R6b L1a Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
S7718.E1.L1 K1b1a1+199 Q1b2 Saidu_Sharif_IA 403-360 calBCE (2296±19 BP, CIRCE DSH-5624) Pakistan
S7719.E1.L1 M52a .. Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
S7720.E1.L1 C4a'b'c .. Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
S7723.E1.L1 M30d1 .. Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
S7717.E1.L1 H13a2a .. Saidu_Sharif_IA 406-353 calBCE (2292±31 BP, CIRCE DSH-5625) Pakistan
I2955 R5a2 A Saidu_Sharif_IA_LC 431-381 calBCE (2346±21 BP, CIRCE DSH-6526) Pakistan
S7722.E1.L1 U2b2 R2a3a2b Saidu_Sharif_IA_o 500-300 BCE Pakistan
I7420 .. G2a2a Sappali_Tepe_BA 2000-1600 BCE Uzbekistan
I7421 .. J2a Sappali_Tepe_BA 1931-1767 calBCE (3525±25 BP, PSUAMS-3120) Uzbekistan
I7494 .. J2a1 Sappali_Tepe_BA 2010-1883 calBCE (3575±20 BP, PSUAMS-3230) Uzbekistan
I4285 U7a3 L1a Sappali_Tepe_BA 1873-1661 calBCE (3430±25 BP, PSUAMS-2536) Uzbekistan
I7419 .. R2a Sappali_Tepe_BA 1881-1701 calBCE (3475±20 BP, PSUAMS-3229) Uzbekistan
I7492 .. R2a Sappali_Tepe_BA 1971-1782 calBCE (3560±20 BP, PSUAMS-3121) Uzbekistan
I4286 I1c .. Sappali_Tepe_BA 1886-1756 calBCE (3500±20 BP, PSUAMS-2165) Uzbekistan
I4288 W4a .. Sappali_Tepe_BA 2000-1600 BCE Uzbekistan
I4289 U1a'c .. Sappali_Tepe_BA 1931-1767 calBCE (3525±25 BP, PSUAMS-2125) Uzbekistan
I7414 .. .. Sappali_Tepe_BA 2031-1915 calBCE (3615±20 BP, PSUAMS-3106) Uzbekistan
I7416 .. .. Sappali_Tepe_BA 1948-1777 calBCE (3545±20 BP, PSUAMS-3117) Uzbekistan
I7495 .. .. Sappali_Tepe_BA 1971-1782 calBCE (3560±20 BP, PSUAMS-3122) Uzbekistan
I7542 .. .. Sappali_Tepe_BA 1885-1752 calBCE (3495±20 BP, PSUAMS-3231) Uzbekistan
I7493 .. Q1b2 Sappali_Tepe_BA_o 2000-1600 BCE Uzbekistan
I4290 .. .. Sarazm_EN 3500 BCE Tajikistan
I4910 J1d .. Sarazm_EN 3636-3521 calBCE (4765±20 BP, PSUAMS-2624) Tajikistan
I6799 .. R1a1a1b2a2a Satan_MLBA_Alakul 1876-1688 calBCE (3445±20 BP, PSUAMS-2981) Kazakhstan
S8724.E1.L1 I1 J2a1 Shahr_I_Sokhta_BA1 2650-2550 BCE Iran
S8725.E1.L1 J1 J2a1 Shahr_I_Sokhta_BA1 2800 BCE Iran
S8726.E1.L1 U2c1 J2a1h Shahr_I_Sokhta_BA2 3200-3000 BCE Iran
S8728.E1.L1 R7 J2a Shahr_I_Sokhta_BA3 2550-2450 BCE Iran
I1019 W1c R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1003 U4b1a1a1 I2a1a1a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0942 H2b R1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0986 H1 R1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0989 H1 R1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1006 U5a1c R1a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1082 U5b2a1a2 R1a1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1084 U2e1'2 R1a1a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1008 T1a1 R1a1a1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1086 T1a1 R1a1a1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1065 H6a1a R1a1a1b Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1018 T2e2 R1a1a1b2a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1055 U2e1 R1a1a1b2a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1011 U5a2+16294 R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1012 U2e1h R1b1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0937 U5a1b1f .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0938 H2a1a .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0939 T2e2 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0943 J1b1a1 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1013 K1a+195 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1022 U5a1a2a .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1024 H2b .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1060 T2b .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1061 H5a1 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1062 K1a26 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1063 U4a .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1088 J1c2 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1089 U5b2a1a2 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1090 T1a1 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0982 J2b1d .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I7480 K2a5b .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1064 H6a1a R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA 1879-1694 calBCE (3460±20 BP, PSUAMS-2102) Russia
I1053 H2b R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA 1922-1763 calBCE (3520±25 BP, PSUAMS-2064) Russia
I1027 T1a1 R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA 1962-1775 calBCE (3550±25 BP, PSUAMS-1954) Russia
I1029 J1c5a .. Sintashta_MLBA 1973-1772 calBCE (3549±29 BP, OxA-12531) Russia
I0984 T2e2 R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA 2023-1782 calBCE (3572±29 BP, OxA-12530) Russia
I7670 J1c1b1a R1b1a1a2 Sintashta_MLBA 2200-1800 BCE Russia
I1010 T1a1 P1 Sintashta_MLBA_1d.rel.I1086 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0940 U2e1h .. Sintashta_MLBA_1st.degree.rel.I1055 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0985 U2e2a .. Sintashta_MLBA_1st.degree.rel.I1084 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1054 H2b R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA_brother.of.I1053 1891-1746 calBCE (3495±25 BP, PSUAMS-1952) Russia
I1007 U2e1'2'3 Q1a Sintashta_MLBA_o1 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0980 H13a1a R1b1a1a2 Sintashta_MLBA_o1 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0983 J1b1a3 .. Sintashta_MLBA_o1 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1017 H6b Q1a2 Sintashta_MLBA_o1 1929-1753 calBCE (3520±30 BP, Beta-436294) Russia
I1057 U5a1 R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA_o2 1949-1772 calBCE (3540±25 BP, PSUAMS-1953) Russia
I1020 J2b1 R1b1a1a2a2 Sintashta_MLBA_o2 2012-1774 calBCE (3555±31 BP, OxA-12533) Russia
I1056 U5a1 R1a1a1b Sintashta_MLBA_o2_brother.of.I1057 1886-1695 calBCE (3475±30 BP, PSUAMS-2101) Russia
I1058 U5a1 R1a1a Sintashta_MLBA_o2_brother.of.I1057 1906-1743 calBCE (3500±30 BP, Beta-436363) Russia
I0941 U5a1 R1b1a1a Sintashta_MLBA_o3 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1028 U2e1'2 R1b1a1a1 Sintashta_MLBA_o3 1878-1664 calBCE (3440±30 BP, Beta-436293) Russia
I3864 R3 .. Solyanka_MLBA 1728-1546 calBCE (3345±20 BP, PSUAMS-3183) Kazakhstan
I0233 U5a1 R1 Srubnaya 1850-1200 BCE Russia
I6675 W3b R2a Sumbar_LBA 1600-1000 BCE Turkmenistan
I4787 H3g R1a1a1b2a2a Taldysay_MLBA1 1379-1196 calBCE (3015±20 BP, PSUAMS-2614) Kazakhstan
I4794 C4 J2a1h2 Taldysay_MLBA2 1600-1400 BCE Kazakhstan
I4087 W3a1 R2a Tepe_Anau_EN 4000-3000 BCE Turkmenistan
I4085 H13a2a R2a3a Tepe_Anau_EN 4000-3000 BCE Turkmenistan
I4086 U1a4 .. Tepe_Anau_EN 4000-3000 BCE Turkmenistan
I2927 .. J Tepe_Hissar_C 2575-2350 calBCE (3970±30 BP, PSUAMS-1916) Iran
I2337 I1 J2a1h2 Tepe_Hissar_C 3641-3519 calBCE (4780±30 BP, PSUAMS-1919) Iran
I2923 W3b L2 Tepe_Hissar_C 2878-2636 calBCE (4160±25 BP, PSUAMS-1915) Iran
I2512 HV T Tepe_Hissar_C 2916-2876 calBCE (4265±25 BP, PSUAMS-1914) Iran
I2514 W3b T1a Tepe_Hissar_C 2474-2307 calBCE (3915±25 BP, PSUAMS-1918) Iran
I2513 W3b .. Tepe_Hissar_C 2849-2492 calBCE (4070±25 BP, PSUAMS-2229) Iran
I2918 U7 .. Tepe_Hissar_C 3702-3536 calBCE (4850±30 BP, PSUAMS-2228) Iran
I2921 J1d .. Tepe_Hissar_C 3656-3526 calBCE (4820±30 BP, PSUAMS-1912) Iran
I2922 .. .. Tepe_Hissar_C 2197-2027 calBCE (3705±25 BP, PSUAMS-2227) Iran
I2924 U5b2a1b .. Tepe_Hissar_C 2881-2666 calBCE (4170±25 BP, PSUAMS-2262) Iran
I2925 X2 .. Tepe_Hissar_C 2881-2666 calBCE (4170±25 BP, PSUAMS-1913) Iran
I2928 .. .. Tepe_Hissar_C 2858-2505 calBCE (4095±25 BP, PSUAMS-1917) Iran
I2335 U1a'c H3 Tepe_Hissar_C_LC 3639-3385 calBCE (4760±25 BP, PSUAMS-2346) Iran
S7725.E1.L1 M65a1 E1b1b1b2 Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
S8191.E1.L1 T2a1b E1b1b1b2 Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
S8195.E1.L1 U8b1a2b E1b1b1b2 Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
S8194.E1.L1 R30a1b H1a1a Udegram_IA 1100-900 BCE Pakistan
S8190.E1.L1 U7a .. Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
S8192.E1.L1 U1a1a .. Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
S8193.E1.L1 M30+16234 .. Udegram_IA 1372-1027 calBCE (2964±45 BP, CEDAD-LTL12131A) Pakistan
I3261 .. DE Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
I1992 H2a2 E1a Udegram_IA 1195-978 calBCE (2890±30 BP, Beta-428665) Pakistan
I6899 .. E1b1b1b2 Udegram_IA 1044-830 cal BCE (2785±45 BP, CEDAD LTL13328A) Pakistan
I6900 .. E1b1b1b2 Udegram_IA 1400-1126 cal BCE (3018± 45 BP, CEDAD LTL13327A) Pakistan
I1985 M E1b1b1b2a Udegram_IA 1192-939 calBCE (2880±30 BP, Beta-428667) Pakistan
I6198 .. .. Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
I6897 .. .. Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
I6901 .. .. Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
I6195 U4c1a .. Udegram_IA 1011-909 calBCE (2810±20 BP, PSUAMS-2841) Pakistan
I1796 .. .. Udegram_IA 992-830 calBCE (2760±30 BP, Beta-428664) Pakistan
I1994 W3a1 .. Udegram_IA 1027-848 calBCE (2800±30 BP, Beta-428666) Pakistan
I3260 U1a1 .. Udegram_IA_1d.rel.I6900 921-831 calBCE (2740±20 BP, PSUAMS-2798) Pakistan
I3262 H14a E1b1b1b2a Udegram_IA_father.or.son.I1799 976-832 calBCE (2760±25 BP, PSUAMS-2157) Pakistan
I6197 M65a A0-T Udegram_IA_LC 1200-800 BCE Pakistan
I6194 U8b1a CT Udegram_IA_LC 1376-1041 cal BCE (2969± 45 BP, CEDAD LTL14411A) Pakistan
I1799 T2a1b E1b1b1b2 Udegram_IA_son.I13262 1044-922 calBCE (2830±20 BP, PSUAMS-2632) Pakistan
I6707 .. .. Unknown_MLBA 1596-1439 calBCE (3230±20 BP, PSUAMS-2978) Kazakhstan
I5766 U5a2b2 .. West_Siberia_N 4230-3983 calBCE (5261±33 BP, OxA-33486) Russia
I1958 U5a1 .. West_Siberia_N 4723-4558 calBCE (5805±25 BP, PSUAMS-2359) Russia
I1960 U2e1'2'3 .. West_Siberia_N 6361-6071 calBCE [6335-6071 calBCE (7330±40 BP, Poz-82198), 6361-6086 calBCE (7355±40 BP, OxA-33489, d15N=+15.3 permil possible marine influence)] Russia
I3770 T1a1 R1a1a1b2a2a Zevakinskiy_BA 2132-1940 calBCE (3645±25 BP, PSUAMS-2079) Kazakhstan
I4295 A2 R1a1a1b Zevakinskiy_LBA 1211-1056 calBCE (2935±20 BP, PSUAMS-2515) Kazakhstan
I4267 I2 R1a1a1b2a2a Zevakinskiy_LBA 1193-1013 calBCE (2905±20 BP, PSUAMS-2512) Kazakhstan
I3976 U5b2a1a2 Q1a2a1c Zevakinskiy_LBA 1191-1010 calBCE (2900±20 BP, PSUAMS-2506) Kazakhstan
I3753 K1c1 R1a1a1b Zevakinskiy_LBA 1111-941 calBCE (2860±20 BP, PSUAMS-2540) Kazakhstan
I3977 U5b2b R1b1a1a1 Zevakinskiy_LBA 1126-1000 calBCE (2885±20 BP, PSUAMS-2507) Kazakhstan
I3772 W3a1 .. Zevakinskiy_LBA 1025-901 calBCE (2810±25 BP, PSUAMS-2080) Kazakhstan
I3763 U2 R1a1a1b2a2a Zevakinskiy_MLBA 1609-1443 calBCE (3240±25 BP, PSUAMS-2502) Kazakhstan
I1949 .. R1 Ganj_Dareh_N 8241-7962 calBCE (8915±40 BP, PSUAMS-2261) Iran
I1945 J1 R2a Ganj_Dareh_N 8000-7700 BCE Iran
I1944 R2 .. Ganj_Dareh_N 8000-7700 BCE Iran
I1951 HV* .. Ganj_Dareh_N 8202-7681 calBCE (8800±50 BP, Poz-81109) Iran
I0419 U2e1 R1a1a1b2a2a Potapovka 2200-1900 BCE Russia
I0246 C R1 Potapovka 2469-1928 calBCE (3760±100 BP, AA-12568) Russia
I0422 T1a1 .. Srubnaya 1850-1200 BCE Russia
I0232 U5a1f2 R1a1a1b2 Srubnaya 1850-1200 BCE Russia
I0430 H3g R1a1a1b2a2a Srubnaya 1850-1600 BCE Russia
I0431 H2b .. Srubnaya 1850-1600 BCE Russia
I0361 H5b R1a1a Srubnaya 1850-1200 BCE Russia
I0358 H6a1a .. Srubnaya 1906-1631 calBCE (3455±56 BP, AA-47808) Russia
I0359 U5a2a1 .. Srubnaya 1850-1200 BCE Russia
I0424 T2b4 R1a1a1b2a Srubnaya 1850-1600 BCE Russia
I0360 U5a1 R1a1 Srubnaya_1d.rel.I0354 2050-1650 BCE [1st degree relative of I0354 with date of BCE 2014-1692 calBCE (3517±56 BP, AA-47809)] Russia
I0421 H3g .. Srubnaya_1d.rel.I0430 1850-1600 BCE Russia
I0354 U5a1 .. Srubnaya_o 2014-1692 calBCE (3517±56 BP, AA-47809) Russia
Title: ADN Antike
Post by: Leki on March 31, 2018, 11:39:43 PM
Quote
Abstract

The genetic formation of Central and South Asian populations has been unclear because of an absence of ancient DNA. To address this gap, we generated genome-wide data from 362 ancient individuals, including the first from eastern Iran, Turan (Uzbekistan, Turkmenistan, and Tajikistan), Bronze Age Kazakhstan, and South Asia. Our data reveal a complex set of genetic sources that ultimately combined to form the ancestry of South Asians today. We document a southward spread of genetic ancestry from the Eurasian Steppe, correlating with the archaeologically known expansion of pastoralist sites from the Steppe to Turan in the Middle Bronze Age (2300-1500 BCE). These Steppe communities mixed genetically with peoples of the Bactria Margiana Archaeological Complex (BMAC) whom they encountered in Turan (primarily descendants of earlier agriculturalists of Iran), but there is no evidence that the main BMAC population contributed genetically to later South Asians. Instead, Steppe communities integrated farther south throughout the 2nd millennium BCE, and we show that they mixed with a more southern population that we document at multiple sites as outlier individuals exhibiting a distinctive mixture of ancestry related to Iranian agriculturalists and South Asian hunter-gathers. We call this group Indus Periphery because they were found at sites in cultural contact with the Indus Valley Civilization (IVC) and along its northern fringe, and also because they were genetically similar to post-IVC groups in the Swat Valley of Pakistan. By co-analyzing ancient DNA and genomic data from diverse present-day South Asians, we show that Indus Periphery-related people are the single most important source of ancestry in South Asia — consistent with the idea that the Indus Periphery individuals are providing us with the first direct look at the ancestry of peoples of the IVC — and we develop a model for the formation of present-day South Asians in terms of the temporally and geographically proximate sources of Indus Periphery-related, Steppe, and local South Asian hunter-gatherer-related ancestry. Our results show how ancestry from the Steppe genetically linked Europe and South Asia in the Bronze Age, and identifies the populations that almost certainly were responsible for spreading Indo-European languages across much of Eurasia.
Title: Formimi Gjenomike i Azise Jugore dhe Qendrore
Post by: Dema on April 01, 2018, 01:45:29 AM
Ka shume info qe duhet shikuar me afer, por me interesant per momentit duken shembujt J2b (x2) dhe R1b1a1a2a2 te gjetur ne siten Hajji Firuz te kohes se Neolitit (6000-5500 BCE).


Interesant.. A ka me shume info (SNPs, STRs) reth keti J2b perveq ce e kan cek "J2b"?
Title: Formimi Gjenomike i Azise Jugore dhe Qendrore
Post by: Leki on April 01, 2018, 02:01:15 AM

Interesant.. A ka me shume info (SNPs, STRs) reth keti J2b perveq ce e kan cek "J2b"?

Jo, vetem ashtu si i kane raportuar ata per momentin. Mundesite jane keto shembuj te jene J2b*, por te shofim kur ti publikojne raw data. Relevante per teorine indo-evropiane eshte edhe R-Z2103 qe esthe gjete ne te njejtin vend me keta dy shembujt J2b  ;D


Mund te jene raportu gabim, te shofim.
Title: ADN Antike
Post by: Leki on April 01, 2018, 02:20:56 AM
Quote
Implications for Archaeology and Linguistics

 
Our evidence that a population with both Iranian agriculturalist and South Asian hunter gatherer ancestry (Indus_Periphery) was established in the 3rd millennium BCE—and that its Iranian agriculturalist-related and AASI ancestry sources mixed at an average time of around 4700-3000 BCE—shows that this type of Iranian agriculturalist-related ancestry must have reached the Indus Valley by the 4th millennium BCE. However, it is very possible that Iranian agriculturalist related ancestry was widespread in South Asia even earlier, as wheat and barley agriculture as well as goat and sheep herding spread into South Asia after the 7th millennium BCE, as attested at sites such as Mehrgarh in the hills surrounding the Indus Valley (20, 21), and these domesticates could have been carried by movements of people. Regardless of when these agricultural species arrived, the genetic data show that Indus_Periphery-related ancestry contributed in large proportions to both the ANI and ASI, and that these two groups both formed in the 2nd millennium BCE, overlapping the decline of the IVC and major changes in settlement patterns in the northern part of the Indian subcontinent (41). A parsimonious hypothesis is that as Steppe_MLBA groups moved south and mixed with Indus_Periphery-related groups at the end of the IVC to form the ANI, other Indus_Periphery-related groups moved further south and east to mix with AASI groups in peninsular India to form the ASI. This is consistent with suggestions that the spread of the IVC was responsible for dispersing Dravidian languages (42-44), although scenarios in which Dravidian languages derive from pre-Indus languages of peninsular India are also entirely plausible as ASI ancestry is mostly derived from the AASI. Our results also shed light on the question of the origins of the subset of Indo-European languages spoken in India and Europe (45). It is striking that the great majority of Indo-European speakers today living in both Europe and South Asia harbor large fractions of ancestry related to Yamnaya Steppe pastoralists (corresponding genetically to the Steppe_EMBA cluster), suggesting that “Late Proto-Indo-European”—the language ancestral to all modern Indo European languages—was the language of the Yamnaya (46). While ancient DNA studies have documented westward movements of peoples from the Steppe that plausibly spread this ancestry to Europe (5, 31), there has not been ancient DNA evidence of the chain of transmission to South
Asia.

Our documentation of a large-scale genetic pressure from Steppe_MLBA groups in the 2nd millennium BCE provides a prime candidate, a finding that is consistent with archaeological evidence of connections between material culture in the Kazakh middle-to-late Bronze Age Steppe and early Vedic culture in India (46). Our analysis also provides an entirely new line of evidence for a linkage between Steppe ancestry and Indo-European culture. When we used qpAdm to test if a mixture of ANI and ASI is a fit to the data for all 140 Indian Cline groups, we found 10 groups with poor fits and a significantly elevated ratio of Steppe_MLBA- to Indus_Periphery-related ancestry compared to the expectation for the model (Z≥3). We found the strongest two signals in Brahmin_Tiwari (p=2×10-5) and Brahmin_UP (p=4×10-5 499 ), and more generally there was a striking enrichment of a Z≥3 signals in groups of traditionally priestly status in northern India (57% of groups with Z≥3 were Brahmins or Bhumihars even though these groups comprised only 11% of the 74 groups we analyzed in northern India). Although the enrichment for Steppe ancestry is not found in the southern Indian groups, the Steppe enrichment in the northern groups is striking as Brahmins and Bhumihars are among the traditional custodians of texts written in early Sanskrit. A possible explanation is that the influx of Steppe_MLBA ancestry into South Asia in the mid-2nd 505 millennium BCE created a meta-population of groups with different proportions of Steppe ancestry, with ones having relatively more Steppe ancestry having a central role in spreading early Vedic culture. Due to strong endogamy in South Asia—which has kept some groups isolated from their neighbors for thousands of years (35)—some of this substructure within Indian population still persists. We finally highlight a remarkable parallel between the prehistory of two sub-continents of Eurasia: South Asia and Europe. In both regions, West Asian agricultural technology spread from an origin in the Near East in the 7th and 6th millennia BCE (Fig. 4). In South Asia this occurred via the Iranian plateau, and in Europe via western Anatolia, with the technological spreads mediated in both cases by movements of people. An admixed population was then formed by the mixing of incoming agriculturalists and resident hunter-gatherers—in South Asia eventually giving rise to the Indus_Periphery and ASI and in Europe the Middle Neolithic (which was not genetic cluster Europe_MN). In both Europe and South Asia, populations related to the Yamnaya Steppe pastoralists arrived after this agriculturalist and hunter-gatherer admixture took place, interacting with local populations to produce mixed groups, which then mixed further with already resident agriculturalist populations to produce genetic groupings such as those found associated with Corded Ware and central European Bell Beaker artifacts in much of Europe, and the ANI genetic cluster in South Asia. These mixed groups then mixed further to produce the major gradients of ancestry in both regions. Future studies of populations from South Asia and the linguistically related Iranian world will extend and add nuance to the model presented here
Title: ADN Antike
Post by: Flor on April 01, 2018, 06:27:06 PM
Studim qe e kemi pritur qe sa kohe te publikohet!

https://www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2018/03/31/292581.full.pdf


Ka shume info qe duhet shikuar me afer, por me interesant per momentit duken shembujt J2b (x2) dhe R1b1a1a2a2 te gjetur ne siten Hajji Firuz te kohes se Neolitit (6000-5500 BCE).

Code: [Select]
Sample_ID mtDNA best (>2x) Y chrom. calls Split_label Date: One of two formats. (Format 1) 95.4% CI calibrated radiocarbon age (Conventional Radiocarbon Age  B, Lab number). (Format 2) Archaeological context date  B, e.g. 2500-1700 BCE Country
I6713 .. .. Afanasievo 3000-2000 BCE Russia
I6715 .. .. Afanasievo 3300-2500 BCE Russia
I3388 U5a1d2b .. Afanasievo 2900-2600 BCE [mate of I3950 at 2878-2636 calBCE (4160±25 BP, PSUAMS-1955)] Russia
I3950 U5b2a1a Q1a2 Afanasievo 2878-2636 calBCE (4160±25 BP, PSUAMS-1955) Russia
I3952 U5a1a1 R1b1a1a2a2 Afanasievo 2866-2579 calBCE (4120±30 BP, PSUAMS-1957) Russia
I3954 U4b3 .. Afanasievo 2872-2625 calBCE (4140±25 BP, PSUAMS-2293) Russia
I1829 J2a2a .. Afanasievo 3316-2915 calBCE [2915-2878 calBCE (4270±25 BP, PSUAMS-2109), 3316-2915 cal BCE (4409±34 BP, UBA-29307)] Russia
I6711 .. R1b1a1a2a Afanasievo 2950-2650 BCE [son of RISE511 with a date of 2909-2679 calBCE (4224±36 BP, OxA-31568)] Russia
I3387 J2a2a R1b1a1a2a2 Afanasievo 2950-2600 BCE [sibling of RISE511.SG who is directly dated] Russia
I6712 .. R1b1a1a2a2 Afanasievo 2950-2650 BCE [son of RISE509 with a date of 2887-2677 calBCE (4186±27 BP, OxA-31221)] Russia
I5269 T2a1a R1b1a1a2a2 Afanasievo 3016-2899 calBCE (4335±25 BP, PSUAMS-2350) Russia
I5270 T1a1 R1b1a1a2a2 Afanasievo 3322-2939 calBCE (4435±20 BP, PSUAMS-2405) Russia
I5271 T2a1a .. Afanasievo 3013-2901 calBCE (4335±20 BP, PSUAMS-2406) Russia
I5277 U4b3 R1b1a1a2a2 Afanasievo 3264-2929 calBCE [3083-2916 calBCE (4375±20 BP, PSUAMS-2353), 3264-2929 calBCE (4420±20 BP, PSUAMS-2368)] Russia
I5272 U5a1g .. Afanasievo 3003-2887 calBCE (4305±20 BP, PSUAMS-2351) Russia
I2069 K1b2a .. Afanasievo 3331-2922 calBCE (4430±40 BP, Poz-83425) Russia
I5273 T2a1a R1b1a1a2a2 Afanasievo 3011-2887 calBCE (4310±25 BP, PSUAMS-2352) Russia
I5278 U5a1a1 R1b1a1a2a2 Afanasievo 3084-2911 calBCE (4370±25 BP, PSUAMS-2354) Russia
I5279 U4d1 R1b1a1a2a2 Afanasievo 3012-2897 calBCE (4330±20 BP, PSUAMS-2355) Russia
I2071 H6a1b R1b1a1a2a2 Afanasievo 3331-2704 calBCE [2926-2704 calBCE (4260±35 BP, Poz-83510), 3322-2923 calBCE (4423±29 BP, OxA-31219), 3331-2935 calBCE (4442±29 BP, OxA-31220)] Russia
I3951 U5b2a1a .. Afanasievo_1d.rel.I3950 2879-2639 calBCE (4165±25 BP, PSUAMS-1956) Russia
I6714 .. Q1a2 Afanasievo_son.I3388_son.I3950_brother.I3949 2900-2600 BCE [son of I3950 at 2878-2636 calBCE (4160±25 BP, PSUAMS-1955)] Russia
I3949 U5a1d2b Q1a2 Afanasievo_son.I3388_son.I3950_brother.I6714 2837-2498 calBCE (4075±20 BP, PSUAMS-2292) Russia
I3767 U5b2b R1a1a1b2 Ak_Moustafa_MLBA1 1869-1665 calBCE (3430±20 BP, PSUAMS-2496) Kazakhstan
I4773 U5a1a2a R1a Aktogai_MLBA 1618-1513 calBCE (3290±20 BP, PSUAMS-2607) Kazakhstan
I4774 J1c5a R1a1a1b Aktogai_MLBA 1615-1509 calBCE (3285±20 BP, PSUAMS-2608) Kazakhstan
I4265 N1a1a1 R1a1a1b2 Aktogai_MLBA 1640-1527 calBCE (3310±20 BP, PSUAMS-2511) Kazakhstan
I4264 T1a1 .. Aktogai_MLBA 1691-1528 calBCE (3335±30 BP, PSUAMS-2124) Kazakhstan
I8246 .. G2a2a Aligrama_IA 970-550 BCE Pakistan
I8245 .. R2a3a2b2b1 Aligrama_IA 970-550 BCE Pakistan
I8219 .. .. Aligrama_IA 970-550 BCE Pakistan
I6823 T1a1 .. Alpamsa_MLBA_Alakul 1700-1400 BCE Kazakhstan
I6557 U2e1 .. Arkotkila_IA 1000-800 BCE Pakistan
I6548 H20a H1a1 Barikot_IA 1000-800 BCE Pakistan
I6545 J1b1b .. Barikot_IA 921-831 calBCE (2740±20 BP, PSUAMS-2786) Pakistan
I6546 M65a .. Barikot_IA 974-836 calBCE (2760±20 BP, PSUAMS-2787) Pakistan
I6547 U8b1a1 .. Barikot_IA 1000-800 BCE Pakistan
I2312_d K2a E1b1a1a1c2b1 Belt_Cave_Mesolithic_LC 12000-8000 BCE Iran
I4156 HV G Bustan_BA 1600-1300 BCE Uzbekistan
I4899 R0 J Bustan_BA 1600-1300 BCE Uzbekistan
I4157 .. J2a Bustan_BA 1600-1300 BCE Uzbekistan
I4159 T1 J2a1 Bustan_BA 1600-1300 BCE Uzbekistan
I5604 K1a1 L1a Bustan_BA 1880-1697 calBCE (3465±20 BP, PSUAMS-2774) Uzbekistan
I5605 W6 .. Bustan_BA 1600-1300 BCE Uzbekistan
I6549 M30b J1 Butkara_IA 167-46 calBCE (2080±20 BP, PSUAMS-2788) Pakistan
I6550 U2a J1 Butkara_IA 41 calBCE - 57 calCE (1990±20 BP, PSUAMS-2789) Pakistan
I6551 HV .. Butkara_IA 200 BCE - 100 CE Pakistan
I6552 M30b .. Butkara_IA_mother.I6549 200-0 BCE [mother of directly dated I6549 at 167-46 calBCE (2080±20 BP, PSUAMS-2788)] Pakistan
I3447 R3 .. Dali_EBA 2850-2495 calBCE (4075±25 BP, PSUAMS-2071) Kazakhstan
I0507 U5a1a2a R1a1a1b2a2a Dali_MLBA 1871-1636 calBCE (3420±30 BP, Beta-391199) Kazakhstan
I1931 J2b1a2 .. Dali_MLBA 1495-1300 calBCE (3130±30 BP, Beta-391198) Kazakhstan
I3448 .. .. Dali_MLBA 1871-1636 calBCE (3420±30 BP, Beta-391199) Kazakhstan
Darra.I.Kur_d H2a R1b1a1a2a1a Darra_i_kur_MBA 2850-2460 calBCE (3989±31 BP, OxA-31781) Afghanistan
I4160 U2e1 .. Dashti_Kozy_BA 1700 BCE Tajikistan
I4257 T2a1b1 .. Dashti_Kozy_BA 1518-1434 calBCE (3215±20 BP, PSUAMS-2510) Tajikistan
I4258 T2b .. Dashti_Kozy_BA 1620-1506 calBCE (3285±25 BP, PSUAMS-2121) Tajikistan
I4315 R2 R1b1 Dzharkutan1_BA 1609-1465 calBCE (3255±15 BP, PSUAMS-2518) Uzbekistan
I4161 HV .. Dzharkutan1_BA 2100-1800 BCE Uzbekistan
I4163 J1b3 .. Dzharkutan1_BA 1611-1453 calBCE (3250±25 BP, PSUAMS-2112) Uzbekistan
I4312 HV2 .. Dzharkutan1_BA 1736-1621 calBCE (3370±20 BP, PSUAMS-2516) Uzbekistan
I4313 U3a'c .. Dzharkutan1_BA 1513-1431 calBCE (3210±20 BP, PSUAMS-2517) Uzbekistan
I7411 .. .. Dzharkutan1_BA 1686-1534 calBCE (3335±20 BP, PSUAMS-3227) Uzbekistan
I7412 .. .. Dzharkutan1_BA 1749-1642 calBCE (3405±20 BP, PSUAMS-3228) Uzbekistan
I4314 H .. Dzharkutan1_BA_LC 1885-1701 calBCE (3480±25 BP, PSUAMS-2800) Uzbekistan
I4901 U5a2a .. Dzharkutan2_BA 2100-1800 BCE Uzbekistan
I5608 I4a .. Dzharkutan2_BA 2100-1800 BCE Uzbekistan
I1947 R2 R2a Ganj_Dareh_N 8210-7845 calBCE (8860±30 BP, Beta-432800) Iran
I1954 R2 R2a Ganj_Dareh_N 8330-8255 calBCE (9000±40 BP, Beta-436170) Iran
I7527 U7a .. Ganj_Dareh_N 8200-7700 BCE Iran
I1946 .. R2a Ganj_Dareh_N_father.of.I1947_father.of.I1952 8250-7850 BCE [father of I1947 at 8210-7845 calBCE (8860±30 BP, Beta-432800), father of I1952 at 8219-7761 calBCE (8850±50 BP, Poz-81114)] Iran
I1952 R R2a Ganj_Dareh_N_son.of.I1946_brother.of.I1947 8219-7761 calBCE (8850±50 BP, Poz-81114) Iran
S8527.E1.L1 .. I2a2a2a Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8524.E1.L1 U7a J Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8504.E1.L1 T2d2 J1 Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8529.E1.L1 U Q Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8526.E1.L1 J1d6 R Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8510.E1.L1 I1b .. Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8528.E1.L1 I1b .. Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8530.E1.L1 I1 .. Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8532.E1.L1 .. .. Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8534.E1.L1 J1b1a1 .. Geoksiur_EN 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8505.E1.L1 H J1 Geoksiur_EN.1d.rel.of.S8502 5000-2000 BCE Turkmenistan
S8502.E1.L1 U7a .. Geoksiur_EN.1d.rel.of.S8502 5000-2000 BCE Turkmenistan
I6119 J1c10 E1b1a1a1c2c3c Gonur1_BA 2130-1948 calBCE (3650±20 BP, PSUAMS-2840) Turkmenistan
I2085 .. E1b1b1 Gonur1_BA 2011-1886 calBCE (3580±20 BP, PSUAMS-2313) Turkmenistan
I2128 .. J Gonur1_BA 2198-2036 calBCE (3720±20 BP, PSUAMS-2316) Turkmenistan
I1784 U7 J1 Gonur1_BA 2201-2031 calBCE (3720±30 BP, Poz-83485) Turkmenistan
I2087 .. R Gonur1_BA 2196-2034 calBCE (3715±20 BP, PSUAMS-2335) Turkmenistan
I1781 .. T Gonur1_BA 2009-1772 calBCE (3550±30 BP, PSUAMS-2065) Turkmenistan
I1782 .. .. Gonur1_BA 2288-2142 calBCE (3785±20 BP, PSUAMS-2309) Turkmenistan
I1787 .. .. Gonur1_BA 2139-1981 calBCE (3680±20 BP, PSUAMS-2310) Turkmenistan
I1788 .. .. Gonur1_BA 2127-1905 calBCE (3630±30 BP, PSUAMS-2066) Turkmenistan
I1790 .. .. Gonur1_BA 2134-1957 calBCE (3660±20 BP, PSUAMS-2311) Turkmenistan
I1793 .. .. Gonur1_BA 2190-2029 calBCE (3700±20 BP, PSUAMS-2312) Turkmenistan
I2116 .. .. Gonur1_BA 2118-1883 calBCE (3605±35 BP, Poz-83490) Turkmenistan
I2121 .. .. Gonur1_BA 2203-2041 calBCE (3735±20 BP, PSUAMS-2314) Turkmenistan
I2125 .. .. Gonur1_BA 2136-1977 calBCE (3670±20 BP, PSUAMS-2315) Turkmenistan
I3374 .. .. Gonur1_BA 2125-1945 calBCE (3645±20 BP, PSUAMS-2317) Turkmenistan
I6124 H14a .. Gonur1_BA 2193-2031 calBCE (3705±20 BP, PSUAMS-2804) Turkmenistan
I6217 .. .. Gonur1_BA 2285-2135 calBCE (3770±20 BP, PSUAMS-2806) Turkmenistan
I6118 J1b1a3 A Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I6122 N1d A Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I6310 I5a A Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I6318 H A Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I7173 .. A Gonur1_BA_LC 2500-1700 BCE Turkmenistan
I6120 R2 BT Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I7101 .. BT Gonur1_BA_LC 2500-1700 BCE Turkmenistan
I6312 R2 CT Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I7170 .. CT Gonur1_BA_LC 2500-1700 BCE Turkmenistan
I6127 W6 J Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I3365 U2b2 .. Gonur1_BA_LC 2500-1700 BCE Turkmenistan
I6125 W3b .. Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I6126 W .. Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I6218 .. .. Gonur1_BA_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I7102 .. .. Gonur1_BA_LC 2500-1700 BCE Turkmenistan
I7171 .. .. Gonur1_BA_LC 2500-1700 BCE Turkmenistan
I1792 .. J Gonur1_BA_o 2458-2202 calBCE (3840±35 BP, Poz-83487) Turkmenistan
I1783 .. .. Gonur1_BA_o 2275-2024 calBCE (3725±35 BP, Poz-83484) Turkmenistan
I1789 .. P Gonur1_BA_o2 2277-2030 calBCE (3735±35 BP, Poz-83486) Turkmenistan
I2122 .. .. Gonur1_BA_o2 2139-1981 calBCE (3680±20 BP, PSUAMS-2152) Turkmenistan
I6117 T1a1 A Gonur1_BA_sibling.I1781_LC 2500-1600 BCE Turkmenistan
I2123 .. .. Gonur2_BA 2452-2140 calBCE (3815±35 BP, Poz-83491) Turkmenistan
I4243 I1b .. Hajji_Firuz_BA 2465-2286 calBCE (3875±25 BP, PSUAMS-2113) Iran
I2328 K1b1a CT Hajji_Firuz_C 6013-5898 calBCE (7075±30 BP, PSUAMS-2345) Iran
I4241 K1a3a J2b Hajji_Firuz_C 6016-5899 calBCE (7080±30 BP, PSUAMS-2163) Iran
I4349 U1a4 J2b Hajji_Firuz_C 5887-5724 calBCE (6915±40 BP, PSUAMS-2126) Iran
I2327 K1a17a R1b1a1a2a2 Hajji_Firuz_C 5900-5500 BCE Iran
I2323 K1a20 .. Hajji_Firuz_C 6060-5851 calBCE (7090±50 BP, Poz-81115) Iran
I4351 HV9 .. Hajji_Firuz_C 6056-5894 calBCE (7100±45 BP, PSUAMS-2151) Iran
I4567 U4a1 R Kairan_MLBA 1743-1631 calBCE (3390±20 BP, PSUAMS-2545) Kazakhstan
I4568 T1a1 R1 Kairan_MLBA 1745-1636 calBCE (3395±20 BP, PSUAMS-2546) Kazakhstan
I4318 J2b1a2 .. Kairan_MLBA 1767-1658 calBCE (3415±20 BP, PSUAMS-2961) Kazakhstan
I4776 U5b2a1a2 .. Kairan_MLBA 1767-1658 calBCE (3415±20 BP, PSUAMS-2912) Kazakhstan
I4779 H27 .. Kairan_MLBA 1745-1636 calBCE (3395±20 BP, PSUAMS-2939) Kazakhstan
I5761 T1a1 .. Kairan_MLBA 1931-1772 calBCE (3530±20 BP, PSUAMS-3099) Kazakhstan
I4566 Z1 .. Kairan_MLBA_o 1729-1563 calBCE (3350±20 BP, PSUAMS-2991) Kazakhstan
I4780 U2e1b .. Kairan_MLBA_o 1754-1642 calBCE (3410±20 BP, PSUAMS-2913) Kazakhstan
I4319 .. BT Kairan_MLBA_o_LC 1746-1630 calBCE (3395±25 BP, PSUAMS-2543) Kazakhstan
I6708 .. C2b Kanai_MBA 2193-2031 calBCE (3705±20 BP, PSUAMS-2916) Kazakhstan
I4262 K1a26 R1a1a1b2a2a Karagash_MLBA 1881-1695 calBCE (3465±25 BP, PSUAMS-2122) Kazakhstan
I4263 U5a1d2b R1a1a1b2a2a Karagash_MLBA 1861-1639 calBCE (3415±25 BP, PSUAMS-2123) Kazakhstan
I4778 H7b R1a1a1b2a2a Karagash_MLBA_father.or.son.I4262 1728-1546 calBCE (3345±20 BP, PSUAMS-2611) Kazakhstan
I4153 U5b2b R1a1a1b Kashkarchi_BA 1200-1000 BCE Uzbekistan
I4255 N1a1a1 R1a1a1b Kashkarchi_BA 1200-1000 BCE Uzbekistan
I5396 U4d J2a1 Katelai_IA 904-817 calBCE (2715±20 BP, PSUAMS-2790) Pakistan
I5399 J1d R2a3a Katelai_IA 1000-800 BCE Pakistan
I5397 M35b .. Katelai_IA 968-833 calBCE (2750±20 BP, PSUAMS-2791) Pakistan
I5398 Z3a1a .. Katelai_IA 1000-800 BCE Pakistan
I4322 U2e1 R1a1 Kazakh_Mys_MLBA 1611-1503 calBCE (3270±20 BP, PSUAMS-2544) Kazakhstan
I4783 H1b R1a1a1b Kazakh_Mys_MLBA 1610-1454 calBCE (3250±20 BP, PSUAMS-2612) Kazakhstan
I4321 J1c2 .. Kazakh_Mys_MLBA 1640-1527 calBCE (3310±20 BP, PSUAMS-2962) Kazakhstan
I4782 U5b2b .. Kazakh_Mys_MLBA 1736-1621 calBCE (3370±20 BP, PSUAMS-2915) Kazakhstan
I1853 H2b R Krasnoyarsk_MLBA 1611-1503 calBCE (3270±20 BP, PSUAMS-2437) Russia
I1821 T1a1 R1a1a1b Krasnoyarsk_MLBA 1612-1506 calBCE (3275±20 BP, PSUAMS-2435) Russia
I1856 K1a26 R1a1a1b2a2a Krasnoyarsk_MLBA 1685-1531 calBCE (3330±25 BP, PSUAMS-2067) Russia
I1851 H2b R1a1a1b Krasnoyarsk_MLBA 1611-1459 calBCE (3255±20 BP, PSUAMS-2436) Russia
I1828 K1a4b .. Krasnoyarsk_MLBA 1611-1503 calBCE (3270±20 BP, PSUAMS-2960) Russia
I1852 T2b .. Krasnoyarsk_MLBA 1623-1518 calBCE (3295±20 BP, PSUAMS-2865) Russia
I3389 H27 R1a1a1b Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I3392 U2e2a4 R1a1a1b Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I6718 .. R1a1a1b Krasnoyarsk_MLBA 2000-900 BCE Russia
I3396 T2b R1a1a1b1a2b1 Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I3391 U5b2c R1a1a1b2 Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I3394 U4a1 R1a1a1b2a Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I3390 U5a2a .. Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I3395 T1a1 .. Krasnoyarsk_MLBA 1900-1400 BCE Russia
I6716 .. .. Krasnoyarsk_MLBA 2000-900 BCE Russia
I3393 U5b2b R1a1a1b Krasnoyarsk_MLBA_father_or_son.I6718 1900-1400 BCE Russia
I6717 .. Q1a2 Krasnoyarsk_MLBA_o 2000-900 BCE Russia
I4323 U2e1'2'3 .. Kyzlbulak_MLBA1 1741-1627 calBCE (3385±20 BP, PSUAMS-2963) Kazakhstan
I4784 G2a1e Q1a2b2 Kyzlbulak_MLBA2 1618-1513 calBCE (3290±20 BP, PSUAMS-2613) Kazakhstan
I6788 .. .. Lisakovskiy_MLBA_Alakul 1862-1664 calBCE (3425±20 BP, PSUAMS-2921) Kazakhstan
I6800 .. .. Lisakovskiy_MLBA_Alakul 1767-1658 calBCE (3415±20 BP, PSUAMS-2942) Kazakhstan
S10001.E1.L1 R30b1 L1a Loebanr_IA 1300-1000 BCE Pakistan
S10974.Y1.E1.L1 .. L1a Loebanr_IA 900-800 BCE Pakistan
S8998.E1.L1 W3a1b R1b1a1a2a1a1c2b2b1a2 Loebanr_IA 1000-800 BCE Pakistan
S8997.E1.L1 W3a1b R2a Loebanr_IA 900-800 BCE Pakistan
I6553 U2e1'2'3 C1b1a1a1 Loebanr_IA 971-834 calBCE (2755±20 BP, PSUAMS-2795) Pakistan
I6555 M4 L1a Loebanr_IA 906-820 calBCE (2720±20 BP, PSUAMS-2797) Pakistan
I5400 M5a Q1b2 Loebanr_IA 927-831 calBCE (2745±20 BP, PSUAMS-2793) Pakistan
I10000 U7a .. Loebanr_IA 1000-800 BCE Pakistan
I6292 T2g1 .. Loebanr_IA 895-801 calBCE (2675±20 BP, PSUAMS-2794) Pakistan
I6556 U2c1 .. Loebanr_IA 894-798 calBCE (2670±20 BP, PSUAMS-2792) Pakistan
S8999.E1.L1 U3b1a1 .. Loebanr_IA 1000-800 BCE Pakistan
I6554 T2g1 L1a Loebanr_IA_father.I6292 831-796 calBCE (2645±20 BP, PSUAMS-2796) Pakistan
I6789 .. R1a1a1b Maitan_MLBA_Alakul 1877-1693 calBCE (3455±20 BP, PSUAMS-2922) Kazakhstan
I6793 .. R1a1a1b Maitan_MLBA_Alakul 1745-1636 calBCE (3395±20 BP, PSUAMS-2925) Kazakhstan
I6794 .. R1a1a1b Maitan_MLBA_Alakul 1876-1688 calBCE (3445±20 BP, PSUAMS-2926) Kazakhstan
I6790 .. .. Maitan_MLBA_Alakul 1872-1684 calBCE (3435±20 BP, PSUAMS-2980) Kazakhstan
I6791 .. .. Maitan_MLBA_Alakul 1862-1664 calBCE (3425±20 BP, PSUAMS-2923) Kazakhstan
I6796 .. .. Maitan_MLBA_Alakul 1882-1748 calBCE (3485±20 BP, PSUAMS-2928) Kazakhstan
I6797 .. .. Maitan_MLBA_Alakul 1872-1684 calBCE (3435±20 BP, PSUAMS-2929) Kazakhstan
I6792 .. .. Maitan_MLBA_Alakul_o 1876-1691 calBCE (3450±20 BP, PSUAMS-2924) Kazakhstan
I6795 .. .. Maitan_MLBA_Alakul_o 1749-1642 calBCE (3405±20 BP, PSUAMS-2927) Kazakhstan
I3769 T1a1 .. Molaly_MLBA 1400-1000 BCE Kazakhstan
I4791 J1b1a1 R1a Oy_Dzhaylau_MLBA 1609-1450 calBCE (3245±20 BP, PSUAMS-2548) Kazakhstan
I4790 W1c R1a1a1b2a2a Oy_Dzhaylau_MLBA 1527-1439 calBCE (3220±20 BP, PSUAMS-2547) Kazakhstan
I4789 U5a1a1 .. Oy_Dzhaylau_MLBA 1617-1498 calBCE (3270±25 BP, PSUAMS-2964) Kazakhstan
I7060 T1a1 .. Oy_Dzhaylau_MLBA 1600-1400 BCE Kazakhstan
I3861 U4a1 .. Oy_Dzhaylau_MLBA 1872-1684 calBCE (3435±20 BP, PSUAMS-3115) Kazakhstan
I3788 U4b1a1a R1a1a1b2a2a Oy_Dzhaylau_MLBA 1683-1532 calBCE (3330±20 BP, PSUAMS-2499) Kazakhstan
I3860 R3 R1a1a1b2a2a Oy_Dzhaylau_MLBA_o1 1734-1617 calBCE (3365±20 BP, PSUAMS-2492) Kazakhstan
I7059 J1b1a1+146 .. Oy_Dzhaylau_MLBA_o2 1600-1400 BCE Kazakhstan
I8220 .. L1a Pakistan_IA_Aligrama_all 970-550 BCE Pakistan
I6671 HV14 .. Parkhai_EBA 3000-2200 BCE Turkmenistan
S6670.E1.L1 .. G Parkhai_EBA_LC 2500 BCE Turkmenistan
I4634 I1b .. Parkhai_EN 3500 BCE Turkmenistan
I4635 HV13 .. Parkhai_EN 3500 BCE Turkmenistan
I6669 HV2 .. Parkhai_EN 3082-2909 calBCE (4365±25 BP, PSUAMS-2950) Turkmenistan
I4259 HV13 .. Parkhai_EN 3307-2928 calBCE (4425±20 BP, PSUAMS-2799) Turkmenistan
I6668 H29 .. Parkhai_LBA 1600-1000 BCE Turkmenistan
I6667 HV2a .. Parkhai_LBA_o 1497-1413 calBCE (3170±20 BP, PSUAMS-2998) Turkmenistan
I6674 U1a1 .. Parkhai_MBA 2338-2039 calBCE (3775±40 BP, PSUAMS-2951) Turkmenistan
I0944 .. .. Petrovka 2023-1744 calBCE (3540±52 BP, AA-90949) Russia
I0945 U5a1i1 .. Petrovka 2200-1700 BCE Russia
I0946 U2e2a1d .. Petrovka 2130-1765 calBCE (3584±55 BP, AA-90948) Russia
I6294 U5a1g R1b1a1a2a2 Poltavka 2876-2666 calBCE (4160±20 BP, PSUAMS-2956) Russia
I7671 U5a1b R1b1a1a2a2 Poltavka 2800-2000 BCE Russia
I0244 U2e1a1 .. Potapovka 2341-1981 calBCE (AA-53806) Russia
I7489 H2a1e .. Potapovka 2200-1900 BCE Russia
I6048 H7b .. Preobrazhenka_MLBA 1729-1563 calBCE (3350±20 BP, PSUAMS-2918) Russia
I6891 R5a2 R1a1a1b Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
I6888 H .. Saidu_Sharif_IA 1000-500 BCE Pakistan
I6893 H15a1a1 .. Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
I6894 M30 .. Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
I6896 .. .. Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
S7721.E1.L1 R6b L1a Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
S7718.E1.L1 K1b1a1+199 Q1b2 Saidu_Sharif_IA 403-360 calBCE (2296±19 BP, CIRCE DSH-5624) Pakistan
S7719.E1.L1 M52a .. Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
S7720.E1.L1 C4a'b'c .. Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
S7723.E1.L1 M30d1 .. Saidu_Sharif_IA 500-300 BCE Pakistan
S7717.E1.L1 H13a2a .. Saidu_Sharif_IA 406-353 calBCE (2292±31 BP, CIRCE DSH-5625) Pakistan
I2955 R5a2 A Saidu_Sharif_IA_LC 431-381 calBCE (2346±21 BP, CIRCE DSH-6526) Pakistan
S7722.E1.L1 U2b2 R2a3a2b Saidu_Sharif_IA_o 500-300 BCE Pakistan
I7420 .. G2a2a Sappali_Tepe_BA 2000-1600 BCE Uzbekistan
I7421 .. J2a Sappali_Tepe_BA 1931-1767 calBCE (3525±25 BP, PSUAMS-3120) Uzbekistan
I7494 .. J2a1 Sappali_Tepe_BA 2010-1883 calBCE (3575±20 BP, PSUAMS-3230) Uzbekistan
I4285 U7a3 L1a Sappali_Tepe_BA 1873-1661 calBCE (3430±25 BP, PSUAMS-2536) Uzbekistan
I7419 .. R2a Sappali_Tepe_BA 1881-1701 calBCE (3475±20 BP, PSUAMS-3229) Uzbekistan
I7492 .. R2a Sappali_Tepe_BA 1971-1782 calBCE (3560±20 BP, PSUAMS-3121) Uzbekistan
I4286 I1c .. Sappali_Tepe_BA 1886-1756 calBCE (3500±20 BP, PSUAMS-2165) Uzbekistan
I4288 W4a .. Sappali_Tepe_BA 2000-1600 BCE Uzbekistan
I4289 U1a'c .. Sappali_Tepe_BA 1931-1767 calBCE (3525±25 BP, PSUAMS-2125) Uzbekistan
I7414 .. .. Sappali_Tepe_BA 2031-1915 calBCE (3615±20 BP, PSUAMS-3106) Uzbekistan
I7416 .. .. Sappali_Tepe_BA 1948-1777 calBCE (3545±20 BP, PSUAMS-3117) Uzbekistan
I7495 .. .. Sappali_Tepe_BA 1971-1782 calBCE (3560±20 BP, PSUAMS-3122) Uzbekistan
I7542 .. .. Sappali_Tepe_BA 1885-1752 calBCE (3495±20 BP, PSUAMS-3231) Uzbekistan
I7493 .. Q1b2 Sappali_Tepe_BA_o 2000-1600 BCE Uzbekistan
I4290 .. .. Sarazm_EN 3500 BCE Tajikistan
I4910 J1d .. Sarazm_EN 3636-3521 calBCE (4765±20 BP, PSUAMS-2624) Tajikistan
I6799 .. R1a1a1b2a2a Satan_MLBA_Alakul 1876-1688 calBCE (3445±20 BP, PSUAMS-2981) Kazakhstan
S8724.E1.L1 I1 J2a1 Shahr_I_Sokhta_BA1 2650-2550 BCE Iran
S8725.E1.L1 J1 J2a1 Shahr_I_Sokhta_BA1 2800 BCE Iran
S8726.E1.L1 U2c1 J2a1h Shahr_I_Sokhta_BA2 3200-3000 BCE Iran
S8728.E1.L1 R7 J2a Shahr_I_Sokhta_BA3 2550-2450 BCE Iran
I1019 W1c R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1003 U4b1a1a1 I2a1a1a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0942 H2b R1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0986 H1 R1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0989 H1 R1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1006 U5a1c R1a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1082 U5b2a1a2 R1a1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1084 U2e1'2 R1a1a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1008 T1a1 R1a1a1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1086 T1a1 R1a1a1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1065 H6a1a R1a1a1b Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1018 T2e2 R1a1a1b2a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1055 U2e1 R1a1a1b2a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1011 U5a2+16294 R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1012 U2e1h R1b1 Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0937 U5a1b1f .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0938 H2a1a .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0939 T2e2 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0943 J1b1a1 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1013 K1a+195 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1022 U5a1a2a .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1024 H2b .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1060 T2b .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1061 H5a1 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1062 K1a26 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1063 U4a .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1088 J1c2 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1089 U5b2a1a2 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1090 T1a1 .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0982 J2b1d .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I7480 K2a5b .. Sintashta_MLBA 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1064 H6a1a R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA 1879-1694 calBCE (3460±20 BP, PSUAMS-2102) Russia
I1053 H2b R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA 1922-1763 calBCE (3520±25 BP, PSUAMS-2064) Russia
I1027 T1a1 R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA 1962-1775 calBCE (3550±25 BP, PSUAMS-1954) Russia
I1029 J1c5a .. Sintashta_MLBA 1973-1772 calBCE (3549±29 BP, OxA-12531) Russia
I0984 T2e2 R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA 2023-1782 calBCE (3572±29 BP, OxA-12530) Russia
I7670 J1c1b1a R1b1a1a2 Sintashta_MLBA 2200-1800 BCE Russia
I1010 T1a1 P1 Sintashta_MLBA_1d.rel.I1086 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0940 U2e1h .. Sintashta_MLBA_1st.degree.rel.I1055 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0985 U2e2a .. Sintashta_MLBA_1st.degree.rel.I1084 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1054 H2b R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA_brother.of.I1053 1891-1746 calBCE (3495±25 BP, PSUAMS-1952) Russia
I1007 U2e1'2'3 Q1a Sintashta_MLBA_o1 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0980 H13a1a R1b1a1a2 Sintashta_MLBA_o1 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I0983 J1b1a3 .. Sintashta_MLBA_o1 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1017 H6b Q1a2 Sintashta_MLBA_o1 1929-1753 calBCE (3520±30 BP, Beta-436294) Russia
I1057 U5a1 R1a1a1b2a2a Sintashta_MLBA_o2 1949-1772 calBCE (3540±25 BP, PSUAMS-1953) Russia
I1020 J2b1 R1b1a1a2a2 Sintashta_MLBA_o2 2012-1774 calBCE (3555±31 BP, OxA-12533) Russia
I1056 U5a1 R1a1a1b Sintashta_MLBA_o2_brother.of.I1057 1886-1695 calBCE (3475±30 BP, PSUAMS-2101) Russia
I1058 U5a1 R1a1a Sintashta_MLBA_o2_brother.of.I1057 1906-1743 calBCE (3500±30 BP, Beta-436363) Russia
I0941 U5a1 R1b1a1a Sintashta_MLBA_o3 2050-1650 BCE [based on 12 directly dates samples] Russia
I1028 U2e1'2 R1b1a1a1 Sintashta_MLBA_o3 1878-1664 calBCE (3440±30 BP, Beta-436293) Russia
I3864 R3 .. Solyanka_MLBA 1728-1546 calBCE (3345±20 BP, PSUAMS-3183) Kazakhstan
I0233 U5a1 R1 Srubnaya 1850-1200 BCE Russia
I6675 W3b R2a Sumbar_LBA 1600-1000 BCE Turkmenistan
I4787 H3g R1a1a1b2a2a Taldysay_MLBA1 1379-1196 calBCE (3015±20 BP, PSUAMS-2614) Kazakhstan
I4794 C4 J2a1h2 Taldysay_MLBA2 1600-1400 BCE Kazakhstan
I4087 W3a1 R2a Tepe_Anau_EN 4000-3000 BCE Turkmenistan
I4085 H13a2a R2a3a Tepe_Anau_EN 4000-3000 BCE Turkmenistan
I4086 U1a4 .. Tepe_Anau_EN 4000-3000 BCE Turkmenistan
I2927 .. J Tepe_Hissar_C 2575-2350 calBCE (3970±30 BP, PSUAMS-1916) Iran
I2337 I1 J2a1h2 Tepe_Hissar_C 3641-3519 calBCE (4780±30 BP, PSUAMS-1919) Iran
I2923 W3b L2 Tepe_Hissar_C 2878-2636 calBCE (4160±25 BP, PSUAMS-1915) Iran
I2512 HV T Tepe_Hissar_C 2916-2876 calBCE (4265±25 BP, PSUAMS-1914) Iran
I2514 W3b T1a Tepe_Hissar_C 2474-2307 calBCE (3915±25 BP, PSUAMS-1918) Iran
I2513 W3b .. Tepe_Hissar_C 2849-2492 calBCE (4070±25 BP, PSUAMS-2229) Iran
I2918 U7 .. Tepe_Hissar_C 3702-3536 calBCE (4850±30 BP, PSUAMS-2228) Iran
I2921 J1d .. Tepe_Hissar_C 3656-3526 calBCE (4820±30 BP, PSUAMS-1912) Iran
I2922 .. .. Tepe_Hissar_C 2197-2027 calBCE (3705±25 BP, PSUAMS-2227) Iran
I2924 U5b2a1b .. Tepe_Hissar_C 2881-2666 calBCE (4170±25 BP, PSUAMS-2262) Iran
I2925 X2 .. Tepe_Hissar_C 2881-2666 calBCE (4170±25 BP, PSUAMS-1913) Iran
I2928 .. .. Tepe_Hissar_C 2858-2505 calBCE (4095±25 BP, PSUAMS-1917) Iran
I2335 U1a'c H3 Tepe_Hissar_C_LC 3639-3385 calBCE (4760±25 BP, PSUAMS-2346) Iran
S7725.E1.L1 M65a1 E1b1b1b2 Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
S8191.E1.L1 T2a1b E1b1b1b2 Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
S8195.E1.L1 U8b1a2b E1b1b1b2 Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
S8194.E1.L1 R30a1b H1a1a Udegram_IA 1100-900 BCE Pakistan
S8190.E1.L1 U7a .. Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
S8192.E1.L1 U1a1a .. Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
S8193.E1.L1 M30+16234 .. Udegram_IA 1372-1027 calBCE (2964±45 BP, CEDAD-LTL12131A) Pakistan
I3261 .. DE Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
I1992 H2a2 E1a Udegram_IA 1195-978 calBCE (2890±30 BP, Beta-428665) Pakistan
I6899 .. E1b1b1b2 Udegram_IA 1044-830 cal BCE (2785±45 BP, CEDAD LTL13328A) Pakistan
I6900 .. E1b1b1b2 Udegram_IA 1400-1126 cal BCE (3018± 45 BP, CEDAD LTL13327A) Pakistan
I1985 M E1b1b1b2a Udegram_IA 1192-939 calBCE (2880±30 BP, Beta-428667) Pakistan
I6198 .. .. Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
I6897 .. .. Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
I6901 .. .. Udegram_IA 1200-800 BCE Pakistan
I6195 U4c1a .. Udegram_IA 1011-909 calBCE (2810±20 BP, PSUAMS-2841) Pakistan
I1796 .. .. Udegram_IA 992-830 calBCE (2760±30 BP, Beta-428664) Pakistan
I1994 W3a1 .. Udegram_IA 1027-848 calBCE (2800±30 BP, Beta-428666) Pakistan
I3260 U1a1 .. Udegram_IA_1d.rel.I6900 921-831 calBCE (2740±20 BP, PSUAMS-2798) Pakistan
I3262 H14a E1b1b1b2a Udegram_IA_father.or.son.I1799 976-832 calBCE (2760±25 BP, PSUAMS-2157) Pakistan
I6197 M65a A0-T Udegram_IA_LC 1200-800 BCE Pakistan
I6194 U8b1a CT Udegram_IA_LC 1376-1041 cal BCE (2969± 45 BP, CEDAD LTL14411A) Pakistan
I1799 T2a1b E1b1b1b2 Udegram_IA_son.I13262 1044-922 calBCE (2830±20 BP, PSUAMS-2632) Pakistan
I6707 .. .. Unknown_MLBA 1596-1439 calBCE (3230±20 BP, PSUAMS-2978) Kazakhstan
I5766 U5a2b2 .. West_Siberia_N 4230-3983 calBCE (5261±33 BP, OxA-33486) Russia
I1958 U5a1 .. West_Siberia_N 4723-4558 calBCE (5805±25 BP, PSUAMS-2359) Russia
I1960 U2e1'2'3 .. West_Siberia_N 6361-6071 calBCE [6335-6071 calBCE (7330±40 BP, Poz-82198), 6361-6086 calBCE (7355±40 BP, OxA-33489, d15N=+15.3 permil possible marine influence)] Russia
I3770 T1a1 R1a1a1b2a2a Zevakinskiy_BA 2132-1940 calBCE (3645±25 BP, PSUAMS-2079) Kazakhstan
I4295 A2 R1a1a1b Zevakinskiy_LBA 1211-1056 calBCE (2935±20 BP, PSUAMS-2515) Kazakhstan
I4267 I2 R1a1a1b2a2a Zevakinskiy_LBA 1193-1013 calBCE (2905±20 BP, PSUAMS-2512) Kazakhstan
I3976 U5b2a1a2 Q1a2a1c Zevakinskiy_LBA 1191-1010 calBCE (2900±20 BP, PSUAMS-2506) Kazakhstan
I3753 K1c1 R1a1a1b Zevakinskiy_LBA 1111-941 calBCE (2860±20 BP, PSUAMS-2540) Kazakhstan
I3977 U5b2b R1b1a1a1 Zevakinskiy_LBA 1126-1000 calBCE (2885±20 BP, PSUAMS-2507) Kazakhstan
I3772 W3a1 .. Zevakinskiy_LBA 1025-901 calBCE (2810±25 BP, PSUAMS-2080) Kazakhstan
I3763 U2 R1a1a1b2a2a Zevakinskiy_MLBA 1609-1443 calBCE (3240±25 BP, PSUAMS-2502) Kazakhstan
I1949 .. R1 Ganj_Dareh_N 8241-7962 calBCE (8915±40 BP, PSUAMS-2261) Iran
I1945 J1 R2a Ganj_Dareh_N 8000-7700 BCE Iran
I1944 R2 .. Ganj_Dareh_N 8000-7700 BCE Iran
I1951 HV* .. Ganj_Dareh_N 8202-7681 calBCE (8800±50 BP, Poz-81109) Iran
I0419 U2e1 R1a1a1b2a2a Potapovka 2200-1900 BCE Russia
I0246 C R1 Potapovka 2469-1928 calBCE (3760±100 BP, AA-12568) Russia
I0422 T1a1 .. Srubnaya 1850-1200 BCE Russia
I0232 U5a1f2 R1a1a1b2 Srubnaya 1850-1200 BCE Russia
I0430 H3g R1a1a1b2a2a Srubnaya 1850-1600 BCE Russia
I0431 H2b .. Srubnaya 1850-1600 BCE Russia
I0361 H5b R1a1a Srubnaya 1850-1200 BCE Russia
I0358 H6a1a .. Srubnaya 1906-1631 calBCE (3455±56 BP, AA-47808) Russia
I0359 U5a2a1 .. Srubnaya 1850-1200 BCE Russia
I0424 T2b4 R1a1a1b2a Srubnaya 1850-1600 BCE Russia
I0360 U5a1 R1a1 Srubnaya_1d.rel.I0354 2050-1650 BCE [1st degree relative of I0354 with date of BCE 2014-1692 calBCE (3517±56 BP, AA-47809)] Russia
I0421 H3g .. Srubnaya_1d.rel.I0430 1850-1600 BCE Russia
I0354 U5a1 .. Srubnaya_o 2014-1692 calBCE (3517±56 BP, AA-47809) Russia

Gjetja e R1b-Z2103 në Iranin veri-perëndimor në kontekst Neolitik së bashku me dy J2b është mjaftë interesante! Për dy J2b, s'ka më shumë të dhëna për diçka më specifike. Sidoqoftë, kjo është edhe një evidencë që J2b2 duhet ta ketë origjinën e largët pikërisht në atë rajon.

Sa i përket R1b, është i konfirmuar Z2103+ dhe mbetet të konfirmohet periudha e tij që ka jetuar me "radio carbon dating" sikurse dy J2b. Por unë mendoj se R1b-Z2103 është i të njëjtës periudhe (Neolit), siç raportohet, meqë është shumë i ngjashëm për nga komponenti Autosomal me të tjerët, pra fermer Neolitik. Ky do të jetë R1b-Z2103 më i vjetër që është gjetur në ADN Antike, dhe sugjeron që ndoshta R1b-Z2103 ka migruar në Stepat nga Kaukazi jugor ose Irani veri-perëndimor, dhe ndoshta së bashku me J2b2. Gjithashtu ky migrim do të shpjegonte komponentet CHG dhe Iran Neolithic që vërehet në Stepat gjatë kohës së Bronzit.
Title: ADN Antike
Post by: Shalian i Drenasit on April 02, 2018, 01:29:08 AM
Gjetja e R1b-Z2103 në Iranin veri-perëndimor në kontekst Neolitik së bashku me dy J2b është mjaftë interesante! Për dy J2b, s'ka më shumë të dhëna për diçka më specifike. Sidoqoftë, kjo është edhe një evidencë që J2b2 duhet ta ketë origjinën e largët pikërisht në atë rajon.

Sa i përket R1b, është i konfirmuar Z2103+ dhe mbetet të konfirmohet periudha e tij që ka jetuar me "radio carbon dating" sikurse dy J2b. Por unë mendoj se R1b-Z2103 është i të njëjtës periudhe (Neolit), siç raportohet, meqë është shumë i ngjashëm për nga komponenti Autosomal me të tjerët, pra fermer Neolitik. Ky do të jetë R1b-Z2103 më i vjetër që është gjetur në ADN Antike, dhe sugjeron që ndoshta R1b-Z2103 ka migruar në Stepat nga Kaukazi jugor ose Irani veri-perëndimor, dhe ndoshta së bashku me J2b2. Gjithashtu ky migrim do të shpjegonte komponentet CHG dhe Iran Neolithic që vërehet në Stepat gjatë kohës së Bronzit.


Ossetet Alan te kavkazit gjithashtu e kan prejardhjen prej iranit. Dmth jan ni popull iranian dhe Jan gjithashtu R1b CTS 7822 si shqiptart
Title: ADN Antike
Post by: Flor on April 02, 2018, 02:29:09 AM

Ossetet Alan te kavkazit gjithashtu e kan prejardhjen prej iranit. Dmth jan ni popull iranian dhe Jan gjithashtu R1b CTS 7822 si shqiptart

Pikë së pari duhet pasur parasysh që këta shembuj datojnë nga koha e Neolitit, pra kur s'ka pas ndonjë popull "Iranian". Së dyti nuk besoj R1b-Z2103 ta ketë origjinën nga Irani veriperëndimor. Thjeshtë dhash një mundësi sipas këtij rezultati...
Title: ADN Antike
Post by: Dema on April 02, 2018, 12:48:12 PM
Ky R1b duhet te jet i ardhet nga Kavkazi dhe i asimiluar nen popullatat pre-IE farmere Neolite ne teritorin modern te Iranit te Kodra e Zagrosit.
Sa per J2b, fill e kemi nje J2b* me te vjeter prej popullatav farmere prej Zagrosit Neolit (8000 BCE), por ishte i vetmi shembull pra tash edhe keta dy shembuj e fortifikojn prezencen e J2b ne teritorin e Zagrosit sic prej kohve Neolite.

Por preaardhja e J2 eshte ende pikepytje, sidemos J2b, ku nje dege eshte kompletikisht Levantine (J2b1), Edhe tjetra (J2b2) e ka linjen baballare me TMRCA 11200 vjet ne Palestine.

-Une kisha than ce J2 u kan i perhapt ne teritori prej Gjysmehënes Pjellore deri te Zagrosi edhe Kavkazi.

Pra keshtu diqka:

(https://i.imgur.com/9HSV275.jpg)
Title: ADN Antike
Post by: Shalian i Drenasit on April 02, 2018, 03:14:09 PM
Pikë së pari duhet pasur parasysh që këta shembuj datojnë nga koha e Neolitit, pra kur s'ka pas ndonjë popull "Iranian". Së dyti nuk besoj R1b-Z2103 ta ketë origjinën nga Irani veriperëndimor. Thjeshtë dhash një mundësi sipas këtij rezultati...

Po edhe une e dhash vetem ni mundesi me ossetinet qe e kan subkladen e njehit R1b si shqiptart. Dhe qe jan popull Iranian.
Title: ADN Antike
Post by: Leki on April 03, 2018, 02:31:49 AM
Flor, njeri prej dy J2b te gjetur ne Hajji Firuz eshte M241+?
Title: ADN Antike
Post by: Flor on April 03, 2018, 03:12:29 AM
Flor, njeri prej dy J2b te gjetur ne Hajji Firuz eshte M241+?

Kete raportojne autoret:
Njeri eshte J2b-M12+ dhe L283- M241? M205?
Tjetri eshte J2b-M12+ dhe M241- M205-

Mendoj gjasat jane qe edhe i pari eshte M241- M205-
Te shohim kur t'i publikojne BAM files.


Sa i perket R1b qe eshte gjetur ne te njejtin vend dhe kohe, ne te vertete e raprtojne R1b-Z2103+  Shpresoj ta konfirmojne daten e ketij Z2103 me carbon dating sukurse dy J2b, por gjithcka sugjeron qe eshte i te njejtes kohe.
Title: ADN Antike
Post by: Dema on April 03, 2018, 01:52:07 PM
Edhe tjetra (J2b2) e ka linjen baballare me TMRCA 11200 vjet ne Palestine.

Erdh dje verzioni i ri i Yfull, J- BY22519 Palestinezet shkun ner shembullin e Armenies cili ka 12000 vjet TMRCA ndersa 5 shembuj Palestineze vetem se 225 vjet TMRCA. https://www.yfull.com/tree/J-Y31143/
Tash teoria Irano Kavkaze po mban edhe me shume uje..

Pi shof edhe disa ndryshime interesante, pak TMRCA edhe formed dates kan ndryshu, sikurse edhe do ndryshime tek J-M205 sikurse klasifikimi i shembujve te Omanit, Yemenit, Lebanonit, etj.
Title: ADN Antike
Post by: Armend on April 03, 2018, 01:56:31 PM
https://genetiker.wordpress.com/2018/03/18/y-snp-calls-from-the-iberomaurusian-culture/

13,150–11,950 BC,   E1b1b1a1-M78*

Epipaleolithic Iberomaurusian culture from the Grotte des Pigeons, a cave near the village of Taforalt in eastern Morocco.
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on April 11, 2018, 06:07:40 PM
https://reich.hms.harvard.edu/datasets

Ka dal data per central South asian studimin.
Nese keni mundsi mi kqyre ma afer ata dy J2b dhe at r1b ish kone super
Title: ADN Antike
Post by: Dema on April 12, 2018, 03:06:57 PM
https://reich.hms.harvard.edu/datasets

Ka dal data per central South asian studimin.
Nese keni mundsi mi kqyre ma afer ata dy J2b dhe at r1b ish kone super

Ketu jan : https://www.ebi.ac.uk/ena/data/search?query=PRJEB22652

Por spo di qysh mi qel bam files, dje e bana download bam files dhe Interactive Genomic Viewer por se kuptova hala qysh punon. Sot luaj hala pake me at.

A din dikush qysh mi qel dhe mi lexu bam files mas leti, dhe a ka provu dikush me IGV?
Title: ADN Antike
Post by: Flor on April 12, 2018, 05:54:11 PM
Ketu jan : https://www.ebi.ac.uk/ena/data/search?query=PRJEB22652

Por spo di qysh mi qel bam files, dje e bana download bam files dhe Interactive Genomic Viewer por se kuptova hala qysh punon. Sot luaj hala pake me at.

A din dikush qysh mi qel dhe mi lexu bam files mas leti, dhe a ka provu dikush me IGV?

Akoma s'kam parë t'i kene publikuar BAM files (raw data) nga studimi Central and South Asian. Ky linku qe ke shenuar ti eshte per Genomic History of Southeastern Europe.
Kurse ai linku i Ernestit ka vetem genotyped "datasets" e jo BAM files.

Gjithsesi, BAM files duhet te publikohen tek European Nucleotide Archive (ena).
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on May 16, 2018, 11:47:53 PM
https://anthrogenica.com/showthread.php?14285-The-genetic-prehistory-of-the-Greater-Caucasus-preprint-Harvard-Jena
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on May 17, 2018, 12:55:12 PM
J2b u gjete ne MBA North Caucasus https://anthrogenica.com/showthread.php?14285-The-genetic-prehistory-of-the-Greater-Caucasus-preprint-Harvard-Jena/page3.  Ndoshta ka munsi ca asht J2b-L283?
Title: ADN Antike
Post by: Flor on May 18, 2018, 08:49:32 PM
J2b u gjete ne MBA North Caucasus https://anthrogenica.com/showthread.php?14285-The-genetic-prehistory-of-the-Greater-Caucasus-preprint-Harvard-Jena/page3.  Ndoshta ka munsi ca asht J2b-L283?

Është një gjetje interesante. Vjen nga ~1800 p.e.r. (BC), dhe rreth 200 vjet më i vjetër sesa J2b-L283 i Dalmacisë antike.

J2b korrespondon vetëm J2b-M12. Meqë e raportojnë ashtu, mendoj që gjasat janë që është J2b-M12 (M241- L283- M205-) dhe ndoshta J2b-Z2453, dega vëllazërore e J2b-M241: https://www.yfull.com/tree/J-Z1825/

Në anën tjetër është e mundëshme që s'kanë kontrolluar SNPs nën M12 dhe të jetë J2b-L283. Të shohim kur t'i publikojnë BAM files, por mendoj do marrë pak kohë.

(http://i68.tinypic.com/2likgig.jpg)
Title: ADN Antike
Post by: Alban on June 19, 2018, 10:07:47 AM
A kemi ndonje projekt ketu per germimin dhe analizimin e eshtrave te periudhes se bronzit, hekurit ose antikitetit klasik nga territori i mbreterive ilire? Besoj se varreza nga ajo periudhe mund te gjenden plot. Javet e fundit psh eshte zbuluar nje qytet ne afersi te Lezhes, qe mendohet se ka qene Bessana, dhe aty afer ka edhe nje varreze. Qyteti mendohet se eshte shkaterruar e braktisur gjate shek I e.s., pra mbetjet ne varreza duhet ti takojne popullsise para dyndjeve te shek 4-6. Varreza te tjera ka ne veri te Shqiperise dhe Mal te Zi. A ekziston nje projekt i tille? Nqs jo, a keni dijeni sa mund te kushtoje germimi dhe transporti i eshtrave? Analiza me sa duket eshte afersisht $200.
Title: ADN Antike
Post by: Leki on June 19, 2018, 09:08:41 PM
Varreza tumuli ka shume besa por nuk ka ndonje grup Shqiptar qe merret me keto gjera, per sa e di une. Per germime nuk e di sa mund te kushtojne, por per teste e di qe jane koxha shtrejt dhe eshte nje proces shume komplex. Nje laborator ne gjermani merret me keto teste, dhe kushtojne diku afer €1000 apo €2000.


$200 po me duket shume pak. Per cfar testi e ke fjalen dhe prej ku e morre ate cmim?


Title: ADN Antike
Post by: Alban on June 20, 2018, 03:47:07 AM
https://indo-european.eu/2018/03/david-reichs-view-on-the-influence-of-ancient-dna-on-archaeology-and-linguistics/

Reich thote eshte afersisht $200 tek laboratori i tyre. Besoj se mund te gjej dike, ose arkeolog ose doktorant ne arkeologji qe del vullnetar per nxjerrjen e eshtrave. Nqs transporti nuk eshte teper i shtrenjte mund te hapim nje fushate online, besoj se ka plot shqiptare dhe te huaj qe do te dhuronin nga pak. Pervec kushteve teknike te transportit per mirembajtjen e eshtrave cmimi mund te jete diku $2500-3000 per 10 teste.
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on June 20, 2018, 10:36:35 AM
Bodh problem mundet mu kone me bo germimin.
Po me duket se shteti vendose ku bon me germu, dhe kush bon me germu. Dhe duhet me pagu qira per at njerin se E ka pronen ku don me germu.
Nuk i di tamon rregullat, por e di pershembull se ne ulpian qeveria i ka marre me qira(kontratë disa vjecare) ato tokat ku jan tu germu. Dmth cdo vjet ose cdo muaj duhet me ju dhone pare atyne njerzeve se i kan ato toka.

Dhe proces E gjate mundet mu kone germimi, sepse nuk bon veq me ja fut lopatë deri sa te del naj skelet. Duhet njo ka njo mi germu shtresat E dheut, dhe mi dokumentu gjat procesit. Dmth munden me shku disa vjet para se mbrine bodh fell per me gjete skeleta

Une kisha thone se ide ma E mire eshte Per shembull mi pyt muzeat a bon mi testu eshnat se i kan ne magazin ose ne 'exhibition'.

Nje alternativ mundet mu kone mi vete ata se e kan pergjithsine per germimet eksistuez a E kan naj vareze te germuar ku mundem mi marre hua do eshna. Do prej germimeve duhen me pas eshna sa te duash ne magazin aty afer.

Mujin E ardhshem kur shkoj ne kosov kam mu taku me dy arkeolog shqiptar, dhe do ti pys qysh eshte menyra ma E logikshme, shpejte dhe mas liri per me marre ancient dna prej tumuli. Dhe i pys a E dijn rastesishte ne cila magazina ka skeleta se jan germuar prej tumuli ilire, dhe a bon mi testu Per ADN
Title: ADN Antike
Post by: Leki on June 20, 2018, 05:43:48 PM
https://indo-european.eu/2018/03/david-reichs-view-on-the-influence-of-ancient-dna-on-archaeology-and-linguistics/

Reich thote eshte afersisht $200 tek laboratori i tyre. Besoj se mund te gjej dike, ose arkeolog ose doktorant ne arkeologji qe del vullnetar per nxjerrjen e eshtrave. Nqs transporti nuk eshte teper i shtrenjte mund te hapim nje fushate online, besoj se ka plot shqiptare dhe te huaj qe do te dhuronin nga pak. Pervec kushteve teknike te transportit per mirembajtjen e eshtrave cmimi mund te jete diku $2500-3000 per 10 teste.

Ajo eshte kosotja e nje testi te tille. Flori i ka kontaktuar para ca kohe per kete pune dhe pergjigja e tyre ishte qe nuk bejne teste me pagese. I bejne for free, por involvohen vetem atehere kur kane interes per t’i perfshire ne studimet qe ata publikojne. Ndoshta per ndonje bashkpunim me universitetet tona do interesohen ne te ardhem, por pa inciativen tone do jete e veshtire.

I vetmi laborator eshte ai ne gjermani per momentin dhe cmimi eshte i larte.
Title: ADN Antike
Post by: Flor on August 03, 2018, 07:13:21 PM
Një studim i ri fokusuar në mtDNA. 
mtDNA W3a1, që u gjet në Veliki Vanik Dalmaci në të njëjtin vend dhe periudhë me Y-DNA J2b2-L283, në këtë studim është gjetur dy herë në Yamnaya Ukrainë, ~ 2600-3000 p.e.r. Edhe një evidencë që kjo linjë e mtDNA duhet të jetë më origjinë indo europiane.

https://www.nature.com/articles/s41598-018-29914-5

http://eurogenes.blogspot.com/2018/08/a-closer-look-at-maternal-origins-of.html?m=1

Sipas Eurogenes:
Quote
Hgs W3a1 and W3a1a, found in two Yamnaya individuals from this study (poz208 and poz222), were also identified in Yamnaya-associated individuals from the Russia Samara region [17] and later in Únětice and Bell Beaker groups from Germany [61,63], supporting the idea of an eastern European steppe origin of these haplotypes and their contribution to the Yamnaya migration toward the central Europe. The W3a1 lineage was not identified in Neolithic times and, thus, we assume that it appeared in the steppe region for the first time during the Bronze Age.

Quote
Over at Scientific Reports at this LINK. This is a nice paper, but I'm really looking forward to the Y-DNA and genome-wide data from these new samples

Tash për tash ka vetëm mtDNA. Por siç duket në këtë studim do ketë edhe Y-DNA nga gjenomet të cilët janë meshkuj.
Title: ADN Antike
Post by: Flor on October 05, 2018, 02:11:35 PM
Një studim i ri i ADN të eshtrave antike: http://advances.sciencemag.org/content/4/10/eaat4457

Shembulli scy197* (Glinoe, Scythian) paraqitet R1b nga autorët. Mirëpo sipas analizës së BAM file nga njëri nga YFull, ky shembull është E1b-V13>CTS5856
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1bnVJujBs_bQu_dqSVi_dSXUuz9gNIYFX_XlqRrz92mo/htmlview

Ky shembull antik ka jetuar 2885 - 2632 para erës sonë, ose para ~4700 viteve. TMRCA e E-CTS5856 është ~4000 vjet. Nëse kjo është e saktë, ky shembull ka një implikim të madh rreth ekspansionit të E-V13, pra mundësia më e madhe është që E-V13 ka ardhur në Ballkan nga veri-lindja dhe gjatë periudhës së Bronzit (indo-europian).
Title: ADN Antike
Post by: Phanes on October 05, 2018, 03:08:06 PM
Një studim i ri i ADN të eshtrave antike: http://advances.sciencemag.org/content/4/10/eaat4457

Shembulli scy197* (Glinoe, Scythian) paraqitet R1b nga autorët. Mirëpo sipas analizës së BAM file nga njëri nga YFull, ky shembull është E1b-V13>CTS5856
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1bnVJujBs_bQu_dqSVi_dSXUuz9gNIYFX_XlqRrz92mo/htmlview

Ky shembull antik ka jetuar 2885 - 2632 para erës sonë, ose para ~4700 viteve. TMRCA e E-CTS5856 është ~4000 vjet. Nëse kjo është e saktë, ky shembull ka një implikim të madh rreth ekspansionit të E-V13, pra mundësia më e madhe është që E-V13 ka ardhur në Ballkan nga veri-lindja dhe gjatë periudhës së Bronzit (indo-europian).

super duper lajm
Title: ADN Antike
Post by: Leki on October 05, 2018, 04:18:02 PM
Datimi duhet te jete gabim, nuk mundet te jete ky shembull Skythian dhe ne te njejten kohe i asaj periudhe sic e raportojne ne tabel - i kohes se bronzit 2800-2600BCE (po futen gati ne horizonin e yamnaya).

Title: ADN Antike
Post by: Phanes on October 05, 2018, 11:37:27 PM
Prej artikullit:

"A group of four individuals (scy192, scy197, scy300, and scy305) showed genetic similarities to southern European populations, hereafter referred to as a south European (SE) cluster"

"Calibrated ages were reported as years cal BCE or CE. For all but two samples (scy192 and scy197), reliable results were obtained. "
Title: ADN Antike
Post by: Alban on October 06, 2018, 12:47:53 AM
"A group of four individuals (scy192, scy197, scy300, and scy305) showed genetic similarities to southern European populations, hereafter referred to as a south European (SE) cluster"

Me poshte thuhet: "Scythians belonging to the SE cluster were closer to Hungarian Bronze Age and Iron Age individuals including Vatya and Maros".

Pra te dy shembujt E-V13 dhe R1b-Z2106, nga vijne nje pjese e mire e degeve shqiptare. kane afri gjenetike me njeri-tjetrin, me disa shembuj nga Hungaria e Epokes se Bronzit, si dhe me popullsine e sotshme te Europes juglindore. Kjo lidhja me Ballkanin nuk eshte aq e qarte, a ka ngjashmeri me greket e shqiptaret apo me kroatet e boshnjaket? Por ngjashmeria me Hungarine e Epokes se Bronzit eshte domethenese sepse ne Hungari dihet qe ka pasur R1b-Z2103, dhe sipas gjasave edhe E-V13, duke pare larmine dhe shperndarjen e subkladave te saj me te hershme. Bashke me kete ngjashmeri mund te merret me mend se popullsia Indo-Europiane qe levizi drejt Europes Qendrore ne Epoken e Bronzit perfshinte edhe linja E1b-V13>CTS5856 dhe R1b-Z2106.
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on October 06, 2018, 01:28:07 PM
Scy197 dhe Scy192 prej Moldavise, formojne nji cluster afer Shqiptart, Greket e Balkanasit nga koha e Broznit dhe Neolitit. Scy197 asht E-CTS5856. Ndoshta kta dy jane me origjine Dake?

(https://i.postimg.cc/QN2cCyWN/image_1.png)
Title: ADN Antike
Post by: Alban on October 07, 2018, 09:31:32 AM
Nuk e di kush e ka ndertuar kete skeme, po nuk duket qarte a jane keta shembuj me afer me shqiptaret dhe greket apo me Vucedolin dhe te tjeret mbi te.
Title: ADN Antike
Post by: Flor on December 26, 2018, 11:29:22 PM
Është një gjetje interesante. Vjen nga ~1800 p.e.r. (BC), dhe rreth 200 vjet më i vjetër sesa J2b-L283 i Dalmacisë antike.

J2b korrespondon vetëm J2b-M12. Meqë e raportojnë ashtu, mendoj që gjasat janë që është J2b-M12 (M241- L283- M205-) dhe ndoshta J2b-Z2453, dega vëllazërore e J2b-M241: https://www.yfull.com/tree/J-Z1825/

Në anën tjetër është e mundëshme që s'kanë kontrolluar SNPs nën M12 dhe të jetë J2b-L283. Të shohim kur t'i publikojnë BAM files, por mendoj do marrë pak kohë.

(http://i68.tinypic.com/2likgig.jpg)

BAM files nga eshtrat antike te ketij studimi jane gati: https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/ERP111919

Sapo kontrollova kete shembullin qe raportohej vetem J2b: KDC001.A0101 Kudachurt   3823.5   MBA North Caucasus   X2i   J2b

Eshte: J2b-L283+ Z590+ dhe Z627- YP91- ose thjeshte J-L283*
Nje rezultat i rendesishem per haplogrupin J2b-L283 dhe me tutje e perforcon tezen e perhapjes indo-europiane gjate kohes se bronzit.
Title: ADN Antike
Post by: Phanes on December 27, 2018, 03:17:20 AM
BAM files nga eshtrat antike te ketij studimi jane gati: https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/ERP111919

Sapo kontrollova kete shembullin qe raportohej vetem J2b: KDC001.A0101 Kudachurt   3823.5   MBA North Caucasus   X2i   J2b

Eshte: J2b-L283+ Z590+ dhe Z627- YP91- ose thjeshte J-L283*
Nje rezultat i rendesishem per haplogrupin J2b-L283 dhe me tutje e perforcon tezen e perhapjes indo-europiane gjate kohes se bronzit.

super lajm, po i shoh edhe do tipa qe ma heret nuk kan guxu as me permend J2 tu e perkrah tash haha  ;D

Sa i perkete asaj J2b2-L283 qe eshte LBA Armenia, a mos e din ne cilin paper ka dal? nuk po muj me gjete
Title: ADN Antike
Post by: Phanes on December 27, 2018, 03:33:44 AM
super lajm, po i shoh edhe do tipa qe ma heret nuk kan guxu as me permend J2 tu e perkrah tash haha  ;D

Sa i perkete asaj J2b2-L283 qe eshte LBA Armenia, a mos e din ne cilin paper ka dal? nuk po muj me gjete

Nejse e gjeta: SampleID: rise408  Allentoft et al. 2015 Population genomics of Bronze Age Eurasia
Title: ADN Antike
Post by: Flor on December 27, 2018, 01:25:56 PM
BAM files nga eshtrat antike te ketij studimi jane gati: https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/ERP111919

Sapo kontrollova kete shembullin qe raportohej vetem J2b: KDC001.A0101 Kudachurt   3823.5   MBA North Caucasus   X2i   J2b

Eshte: J2b-L283+ Z590+ dhe Z627- YP91- ose thjeshte J-L283*
Nje rezultat i rendesishem per haplogrupin J2b-L283 dhe me tutje e perforcon tezen e perhapjes indo-europiane gjate kohes se bronzit.

Nuk e kam lexuar gjithë materialin në këtë studim, por dikush postoi këtë në një forum tjetër në lidhje me vendin ku u gjet ky J-L283:

"KDC001.A0101.TF1 (BZNK-301/1), kurgan 14, grave 218.1/2, individual 218.1_3. The complex was a catacomb grave with two layers of inhumations. The skeletons were placed with their grave goods in crouched positions. A minimal number of eleven individuals were found, four in the upper (218.1) and seven in the lower level (218.2). Like the majority of burials at Kudachurt the grave contained ceramic vessels, animal remains, few bronze weapons and jewellery. Dating of the animal sample from layer 1: 1953-1776 calBCE (3548±23BP, MAMS-110560); dating of the animal sample from layer 2: 1971-1777 calBCE (3554±23BP, MAMS-110561)"
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on December 27, 2018, 02:15:00 PM
Nuk e kam lexuar gjithë materialin në këtë studim, por dikush postoi këtë në një forum tjetër në lidhje me vendin ku u gjet ky J-L283:

"KDC001.A0101.TF1 (BZNK-301/1), kurgan 14, grave 218.1/2, individual 218.1_3. The complex was a catacomb grave with two layers of inhumations. The skeletons were placed with their grave goods in crouched positions. A minimal number of eleven individuals were found, four in the upper (218.1) and seven in the lower level (218.2). Like the majority of burials at Kudachurt the grave contained ceramic vessels, animal remains, few bronze weapons and jewellery. Dating of the animal sample from layer 1: 1953-1776 calBCE (3548±23BP, MAMS-110560); dating of the animal sample from layer 2: 1971-1777 calBCE (3554±23BP, MAMS-110561)"
Duket se kan pas lidhje me kulturen "catacomb":

 "The dead were inhumed in kurgans similar to the Yamna culture, but with a trench dug into the main shaft, creating the "catacomb", and burial niches in its side walls. Bodies were usually placed in a crouched position on their side and were accompanied by weapons or tools (for men), or pottery and silver ornaments (for women). Graves of elevated social status also contained two- or four-wheeled wagons (and possibly some early chariots), prestige items (axes, scepters), and sacrificed animals (mostly cattle and sheep/goat). A new funeral practice emerged with the modelling of a clay mask over the face of the deceased. These masks may have been the prototypes of the Mycenaean gold masks, like the famous Mask of Agamemnon." https://www.eupedia.com/genetics/catacomb_culture.shtml

Sipas disa linguists, kultura catacomb ka lidhje me gjuhat Paleo-Balkanic "Within the context of the Kurgan hypothesis expounded by Marija Gimbutas, an Indo-European component is speculated about, particularly in the later stages. Placing the ancestors of the Greek, Albanian and Armenian (perhaps Paleo-Balkan) dialects here is tempting, as it would neatly explain certain shared features." https://en.wikipedia.org/wiki/Catacomb_culture

Title: ADN Antike
Post by: Flor on December 28, 2018, 03:05:46 PM
Nga i njëjti studim (The Genetic prehistory of the Greater Caucasus), R1b-Z2103 është gjetur në kulturën "Catacomb": https://en.m.wikipedia.org/wiki/Catacomb_culture

Analiza e R1b-ve nga smal: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wkLjTA856nW6On8Q10U-WrhyTBWlwCVdK6AMQFCfIaw/edit?usp=sharing
Title: ADN Antike
Post by: Dema on January 03, 2019, 12:56:35 AM
(https://i.imgur.com/oFe4Pjg.jpg)
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on February 23, 2019, 11:14:29 PM
GEDmatch Genesis kit number per nji sample Trake(sample I5769) - JD6924634

Kja sample asht nga koha e hekurit(500-400BC) dhe asht gjete ne Lyaskovets, Bullgari. Sipas vendit ku asht gjete, kja dot ishte kjen prej fisit Moesi. Ne Balkan asht ma afer me Shqiptaret dhe Greket nga jugu i greqise.

(https://i.imgur.com/PdtK15o.png)


(https://i.imgur.com/p91cO6w.png)
Title: ADN Antike
Post by: Dema on February 24, 2019, 08:13:05 AM
GEDmatch Genesis kit number per nji sample Trake(sample I5769) - JD6924634

Kja sample asht nga koha e hekurit(500-400BC) dhe asht gjete ne Lyaskovets, Bullgari. Sipas vendit ku asht gjete, kja dot ishte kjen prej fisit Moesi. Ne Balkan asht ma afer me Shqiptaret dhe Greket nga jugu i greqise.

(https://i.imgur.com/PdtK15o.png)

Perveq Tuskanve, me te cilet jemi shume afer, jemi populli me i afer me kete shembuj sipas kesaj harte. Greket e jugut mund te jen Arvanite.
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on February 24, 2019, 01:11:02 PM
Perveq Tuskanve, me te cilet jemi shume afer, jemi populli me i afer me kete shembuj sipas kesaj harte. Greket e jugut mund te jen Arvanite.
Po ne Balkan na jena ma afer me kete shembull, por sipas harten e dyt kja ishte ma afer me Italianet ne pergjithesi. Pra ishte si Shqiptar me Italian-shift
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on February 25, 2019, 01:34:43 PM
Gjeta kte artikull nga Eurogenes http://eurogenes.blogspot.com/2019/02/catacomb-armeniamlba.html, shpjegon ca ne kohen e Bronzit Armenia ka pas high Steppe admixture. Sipas analizes, shembujt Armenia_MLBA(Middle Late Bronze Age) kan pas shume admixture ca asht linked me shembujt nga kultura Catacomb, nji kulture ca asht lidhun me gjuhat Palaeo-Balkanic/Armenian, R1b-Z2103 dhe ne disa raste J2b2-L283. Shembulli J-L283 nga Armenia asht gjete ne kte MLBA periudhe. Kja mundet me forcu lidhjen mes kultures Catacomb dhe L283.
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on February 26, 2019, 06:01:29 PM
GEDmatch Genesis kit number per sample I3313(Dalmatia_LBA): SZ6386770

Ky duket se ishte ma afer me Shqiptaret dhe Italianet, por kishte ma shume NW shift sesa Shqiptaret dhe Italianet. Even though he is more NW shifted than Albanians, he is still closer to us than the Iron Age Bulgarian(Thracian) going by K36. Though it was expected that Proto-Illyrians were more northern shifted originally.

(https://i.imgur.com/uUNh7mx.png)


(https://i.imgur.com/l3vQ8Wu.png)

MDLP K23b:
#   Population   Percent
1   European_Early_Farmers   32.71
2   Caucasian   31.86
3   European_Hunters_Gatherers   23.14
4   Near_East   3.95
5   South_Central_Asian   3.72
6   North_African   2.78
7   East_Siberian   1.16
8   Arctic   0.69

Single Population Sharing:

#   Population (source)   Distance
1   Italian_Piedmont ( )   3.28
2   Italian_Tuscan ( )   3.99
3   Italian_North ( )   8.03
4   Italian_Abruzzo ( )   8.27
5   Italian_Bergamo ( )   8.32
6   Sicilian_Trapani ( )   11.63
7   Kosovar ( )   11.7
8   Greek_Northwest ( )   12.27
9   Sicilian_West ( )   12.89
10   Maltese ( )   13.31
11   Sicilian_Agrigento ( )   13.52
12   Serb_Serbia ( )   14.59
13   Sicilian_Siracusa ( )   14.69
14   Montenegrian ( )   15.46
15   German-Volga ( )   15.47
16   South_German ( )   15.56
17   Greek_Thessaly ( )   15.58
18   Albanian_Tirana ( )   15.62
19   Ashkenazi_Jew ( )   16
20   Bulgarian ( )   16.06

Mixed Mode Population Sharing:

#       Primary Population (source)   Secondary Population (source)   Distance
1       58.8%   Italian_Bergamo ( )   +   41.2%   Kosovar ( )   @   1.93
2       67.7%   Italian_Bergamo ( )   +   32.3%   Greek_Thessaloniki ( )   @   2.11
3       73.2%   Bulgarian ( )   +   26.8%   Sardinian ( )   @   2.12
4       72.7%   Kosovar ( )   +   27.3%   Spanish_Valencia_IBS ( )   @   2.15
5       84.7%   Kosovar ( )   +   15.3%   Basque_Spanish ( )   @   2.17
6       65.8%   Italian_Bergamo ( )   +   34.2%   Greek_Thessaly ( )   @   2.17
7       73.5%   Italian_Bergamo ( )   +   26.5%   Gagauz ( )   @   2.18
8       77.4%   Kosovar ( )   +   22.6%   French_South ( )   @   2.19
9       65.9%   Italian_Bergamo ( )   +   34.1%   Albanian_Tirana ( )   @   2.2
10       85.2%   Kosovar ( )   +   14.8%   Basque_French ( )   @   2.23
11       82.3%   Kosovar ( )   +   17.7%   Spanish_Pais_Vasco_IBS ( )   @   2.23
12       74%   Kosovar ( )   +   26%   Spanish_Castilla_la_Mancha_IBS ( )   @   2.28
13       75.1%   Kosovar ( )   +   24.9%   Spanish_Cantabria_IBS ( )   @   2.31
14       71.9%   Kosovar ( )   +   28.1%   Spanish_Andalucia_IBS ( )   @   2.31
15       60.1%   Italian_Bergamo ( )   +   39.9%   Greek_Northwest ( )   @   2.33
16       75.2%   Kosovar ( )   +   24.8%   Spanish_Aragon_IBS ( )   @   2.35
17       71.9%   Albanian_Tirana ( )   +   28.1%   French_South ( )   @   2.38
18       69.9%   Kosovar ( )   +   30.1%   Spanish_Cataluna_IBS ( )   @   2.39
19       70.2%   Italian_Bergamo ( )   +   29.8%   Central_Greek ( )   @   2.39
20       81%   Italian_Bergamo ( )   +   19%   Crimean_Tatar_Coast ( )   @   2.4

MDLP World:
#   Population   Percent
1   South_and_West_European   52.54
2   North_and_East_European   20.61
3   Caucaus_Parsia   14.69
4   Middle_East   10.95
5   Sub_Saharian   0.44
6   Mesoamerican   0.36
7   Melanesian   0.26
8   Arctic_Amerind   0.15

Single Population Sharing:

#   Population (source)   Distance
1   Italian-North   3.09
2   Italian_North   5.35
3   Kosovar   6

4   Corsican   6.22
5   Provancal   7.13
6   Romania   7.99
7   Swiss   8.93
8   Portugese   9.11
9   Bulgarian   9.23
10   Montenegrin   10.04
11   Gagauz   10.09
12   Iberian   10.36
13   Macedonian   10.74
14   Spaniard   11.06
15   Greek_North   11.44
16   Greek_South   11.89
17   French   12.41
18   Greek_Center   12.61
19   Serbian   12.76
20   Italian-Center   13.38

Mixed Mode Population Sharing:

#       Primary Population (source)   Secondary Population (source)   Distance
1       81.7%   Spaniard   +   18.3%   Georgian_Imereti   @   1.36
2       61%   Kosovar   +   39%   Bulgarian   @   1.37
3       79.8%   Spaniard   +   20.2%   Georgian_Laz   @   1.58

4       64.8%   Kosovar   +   35.2%   Macedonian   @   1.7
5       63.4%   Kosovar   +   36.6%   Gagauz   @   1.8
6       78.8%   Spaniard   +   21.2%   Georgian   @   1.8
7       81.8%   Spaniard   +   18.2%   Abhkasian   @   1.83
8       54%   Basque   +   46%   Greek_Azov   @   1.92
9       65%   Greek_North   +   35%   Basque   @   2.02
10       82.8%   Iberian   +   17.2%   Abhkasian   @   2.2
11       63.7%   Kosovar   +   36.3%   Montenegrin   @   2.24
12       90.8%   Italian-North   +   9.2%   British   @   2.31
13       85.7%   Italian-North   +   14.3%   French   @   2.32
14       80.1%   Iberian   +   19.9%   Georgian   @   2.33
15       91.3%   Italian-North   +   8.7%   Orcadian   @   2.33
16       91.3%   Italian-North   +   8.7%   CEU   @   2.38
17       87.9%   Italian-North   +   12.1%   German-South   @   2.4
18       91.9%   Italian-North   +   8.1%   Welsh   @   2.41
19       77.9%   Italian-North   +   22.1%   Provancal   @   2.43
20       93.1%   Italian-North   +   6.9%   Norwegian_V   @   2.47

Gedrosia K6:
1       68.5%   Europe_EN   +   31.5%   Steppe_EMBA   @   0.61
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 26, 2019, 08:56:28 PM
Ujkan, nga ku e more këtë. Shëmbulli që është J-L283 është I4331. Sipas hartës ky shembull është I3313, i cili është nga periudha e vonshme e Bronzit dhe nuk kishte Y-DNA, pra tjetër shembull..
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on February 26, 2019, 08:59:54 PM
Ujkan, nga ku e more këtë. Shëmbulli që është J-L283 është I4331. Sipas hartës ky shembull është I3313, i cili është nga periudha e vonshme e Bronzit dhe nuk kishte Y-DNA..
Oh na fal pra, e gjeta ne Eupedia.
Title: ADN Antike
Post by: Flor on February 26, 2019, 10:08:14 PM
Oh na fal pra, e gjeta ne Eupedia.

Ok. Gjithsesi, edhe ky vjen nga i njëjti rajon, vetëm që është pak më i vonshëm sesa I4331. Shpresoj që edhe I4331 do vihet në GEDmatch që të shohim si duket, si dhe si krahasohet me këtë.
Title: ADN Antike
Post by: Dema on February 27, 2019, 05:51:43 PM
I kam pas shiku keta shembuj me heret kur u dal ky studim por spo me kujtohet ky shembulli I3313, pse nuke e kan testu per Ydna, ishte femer?
Pa mare parasysh pa dyshim i takonte pjeses proto-ilire>ilire. 1500-900 BCE ne Dalmaci, ishte proto-Liburn apo proto-Dalmatae.

EDIT: Qysh e ka Gedmatch kit numrin ky shembuj? Kam dasht me shiku
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on February 27, 2019, 07:51:08 PM
I kam pas shiku keta shembuj me heret kur u dal ky studim por spo me kujtohet ky shembulli I3313, pse nuke e kan testu per Ydna, ishte femer?
Pa mare parasysh pa dyshim i takonte pjeses proto-ilire>ilire. 1500-900 BCE ne Dalmaci, ishte proto-Liburn apo proto-Dalmatae.

EDIT: Qysh e ka Gedmatch kit numrin ky shembuj? Kam dasht me shiku
GEDmatch Genesis kit number - SZ6386770. https://genesis.gedmatch.com/login1.php, login asht i njejte me GEDmatch
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on February 27, 2019, 09:23:55 PM
Distancat:

Balkans_BA, I3313 @ 0
Italian_Bergamo_Averaged, Averaged @ 2.691
Italian_Bergamo, HGDP01153 @ 2.787
Italian_Bergamo, S_Bergamo-1 @ 3.096
Italian_Bergamo, HGDP01151 @ 3.149
Maros_Averaged, Averaged @ 3.179
Italian_Bergamo, HGDP01155 @ 3.241
Italy_Medieval_Collegno, CL36 @ 3.333
Balkans_BA, I4331 @ 3.342
Hungary_Medieval_Szolad, SZ28 @ 3.398
Italian_Bergamo, HGDP01147 @ 3.558
Balkans_BA_Averaged, Averaged @ 3.599
Hungary_BA, I7041 @ 3.623
Scythian_Hungary, DA198 @ 3.626
Italy_Medieval_Collegno, CL23 @ 3.712
Italian_Bergamo, HGDP01152 @ 3.779
French, French33 @ 3.863
Italian_Tuscan, NA20505 @ 3.87
Italian_Tuscan, NA20502 @ 3.881
Beaker_Italy_North_Averaged, Averaged @ 3.882
Italian_Tuscan_Averaged, Averaged @ 3.915
Beaker_Bavaria, I5524 @ 3.936
Hungary_Medieval_Szolad, SZ43 @ 3.975
Italian_Tuscan, NA20508 @ 4.009
Hungary_BA, I7043 @ 4.01
Albanian, S_Albanian-1 @ 4.12
Maros, RISE374 @ 4.143
Greek, GREEKGRALPOP11 @ 4.177
Albanian, ALB212 @ 4.19

Beaker_Bavaria, E09538 @ 4.205
Spanish_Baleares_Averaged, Averaged @ 4.217
Hungary_Medieval_Szolad, SZ37 @ 4.236
Romanian, G421 @ 4.237
Greek, GREEKGRALPOP8 @ 4.26
Albanian_Averaged, Averaged @ 4.272
Spanish_Valencia, HG01607 @ 4.277
Germany_Medieval_ACD, NW_54 @ 4.312
Greek, NA17373 @ 4.326
Macedonian, Macedonian8 @ 4.339
Albanian, ALB230 @ 4.364
Vucedol_Averaged, Averaged @ 4.372
Vucedol, I3499 @ 4.372
Spanish_Baleares, HG01625 @ 4.387
Spanish_Baleares, HG01613 @ 4.417
Italy_Medieval_Collegno, CL94 @ 4.448
Spanish_Andalucia, HG01619 @ 4.451
Bulgarian, BulgarianD6 @ 4.48
Greek, S_Greek-1 @ 4.497
Hungary_Medieval_Szolad, SZ36 @ 4.499
Greek, GREEKGRALPOP13 @ 4.531
Balkans_BA, I4332 @ 4.535
Spanish_Valencia_Averaged, Averaged @ 4.595
Spanish_Andalucia_Averaged, Averaged @ 4.596
Spanish_Baleares, HG01615 @ 4.607
Italian_Tuscan, NA20506 @ 4.628
Spanish_Valencia, HG01605 @ 4.633
Greek_Averaged, Averaged @ 4.637
Greek, NA17377 @ 4.654
Spanish_Castilla_La_Mancha_Averaged, Averaged @ 4.666
Maros, RISE373 @ 4.719
Beaker_Czech, I4885 @ 4.762
Greek, GREEKGRALPOP14 @ 4.765
Hungary_Medieval_Szolad, SZ32 @ 4.784
Greek, GREEKGRALPOP18 @ 4.802
French, French67 @ 4.828
Turkish_Istanbul, Istanbul25098 @ 4.854
Spanish_Cataluna, HG01537 @ 4.888
Hungary_BA_Averaged, Averaged @ 4.902
Spanish_Andalucia, HG01620 @ 4.918
Spanish_Murcia, HG01699 @ 4.929
Spanish_Castilla_La_Mancha, HG01746 @ 4.947
Albanian, ALB213 @ 4.955
Italian_Abruzzo, ItalyAbruzzo16 @ 4.961
Albanian, ALB202 @ 4.963
Custom, AGUser_MassamToulouse @ 4.979
French, French36 @ 4.994
Custom, AGUser_Rabai @ 5.008
Spanish_Aragon_Averaged, Averaged @ 5.023
Custom, AGUser_flscolari @ 5.023
French, French20 @ 5.031
Romanian, A343 @ 5.036
Beaker_Bavaria, I3594 @ 5.053
French_East, French24124 @ 5.069
Spanish_Castilla_La_Mancha, HG01503 @ 5.079
Custom, AGUser_Fabiola @ 5.105
Beaker_Italy_North, I2478 @ 5.106
Italian_South, ITS7 @ 5.11
Greek, GREEKGRALPOP4 @ 5.117
Italian_Abruzzo_Averaged, Averaged @ 5.131
Greek, GREEKGRALPOP15 @ 5.134
French, French46 @ 5.14
Spanish_Murcia_Averaged, Averaged @ 5.144
Greek, GREEKGRALPOP9 @ 5.147
Spanish_Cantabria, HG01679 @ 5.148
Italy_Medieval_Collegno, CL57 @ 5.164
Italian_Abruzzo, ItalyAbruzzo15 @ 5.169
Balkans_BA, I2165 @ 5.196
Spanish_Aragon, HG01673 @ 5.196
Spanish_Castilla_La_Mancha, HG02238 @ 5.2
Custom, AGUser_TeneTana @ 5.214
French, French4 @ 5.216
Spanish_Cantabria_Averaged, Averaged @ 5.223
Spanish_Cataluna_Averaged, Averaged @ 5.225
Greek, GREEKGRALPOP16 @ 5.226
Spanish_Aragon, HG01678 @ 5.243
Italian_Tuscan, NA20504 @ 5.252
Portuguese, Portugal9 @ 5.255
Italian_Abruzzo, ItalyAbruzzo19 @ 5.279
Custom, AGUser_Dibran @ 5.28
Italy_Medieval_Collegno, CL47 @ 5.281
Spanish_Cantabria, HG01513 @ 5.282
Spanish_Andalucia, HG01623 @ 5.285
Custom, AGUser_Ferreira @ 5.294
French, French22 @ 5.296
Italian_Abruzzo, ItalyAbruzzo14 @ 5.314
Bulgarian_Averaged, Averaged @ 5.314
Spanish_Castilla_La_Mancha, HG01504 @ 5.317
Greek, GREEKGRALPOP3 @ 5.324
Portuguese_Averaged, Averaged @ 5.336
Albanian, ALB220 @ 5.359
Italian_Abruzzo, ItalyAbruzzo23 @ 5.371
Spanish_Castilla_Y_Leon_Averaged, Averaged @ 5.38
Beaker_Hungary, I2364 @ 5.384
Spanish_Aragon, HG01676 @ 5.386
Beaker_Bavaria, I5520 @ 5.398
Bulgarian, BulgarianH2 @ 5.404
Spanish_Extremadura_Averaged, Averaged @ 5.404
Romanian_Averaged, Averaged @ 5.407
Sicilian_West, WestSicilian10H @ 5.411
Beaker_Bavaria, I5017 @ 5.424
Greek, GREEKGRALPOP5 @ 5.428
Italian_Abruzzo, ItalyAbruzzo21 @ 5.436
Scythian_Moldova, scy197 @ 5.452
German, German66 @ 5.458
Hungary_Medieval_Szolad_o1, SZ19 @ 5.466
Hungary_Medieval_Szolad_o1_Averaged, Averaged @ 5.466
Spanish_Extremadura, HG01510 @ 5.467
Spanish_Valencia, HG01606 @ 5.48
Germany_Roman, FN_2 @ 5.483
Germany_Roman_Averaged, Averaged @ 5.483
Germany_Medieval_ACD, STR_310 @ 5.492
Italy_Medieval_Collegno, CL121 @ 5.495
Spanish_Castilla_Y_Leon, HG01500 @ 5.498
Hungary_Medieval_Szolad, SZ45 @ 5.499
Portuguese, Portugal12 @ 5.504
French, French7 @ 5.508
French_East, French24148 @ 5.509
Macedonian_Averaged, Averaged @ 5.529
Hungary_Medieval_Szolad, SZ18 @ 5.533
Spanish_Extremadura, HG01509 @ 5.553
French, French13 @ 5.573
French, French9 @ 5.58
Montenegrin, Montenegro6 @ 5.584
Spanish_Galicia, HG01704 @ 5.587
Romanian, G428 @ 5.596
Italian_Abruzzo, ItalyAbruzzo22 @ 5.603
Romanian, G429 @ 5.605
Hungary_Medieval_Szolad, SZ27 @ 5.614
French, French40 @ 5.624
Spanish_Castilla_Y_Leon, HG01506 @ 5.627
Serbian, Serbian_Serbia4 @ 5.627
Custom, AGUser_Massam_father @ 5.648
French, French48 @ 5.66
Romanian, A325 @ 5.679
Spanish_Cantabria, HG01512 @ 5.686
Custom, AGUser_bigl @ 5.687
Portuguese, Portugal1 @ 5.694
Austrian, Austria10 @ 5.716
Portuguese, Portugal7 @ 5.719
Albanian, ALB191 @ 5.728
French_South, SouthFrench3947 @ 5.735
Custom, AGUser_Alstrohma_Wright @ 5.756
Portuguese, Portugal8 @ 5.757
Custom, AGUser_Massam @ 5.759
French, French59 @ 5.775
Portuguese, Portugal15 @ 5.777
Spanish_Pais_Vasco, HG01518 @ 5.78
Spanish_Castilla_Y_Leon, HG01501 @ 5.784
Macedonian, Macedonian6 @ 5.793
Spanish_Murcia, HG01617 @ 5.794
Spanish_Cataluna, HG01761 @ 5.796
Custom, AGUser_Eihwaz @ 5.809
French_South, SouthFrench1112 @ 5.815
Spanish_Extremadura, HG01527 @ 5.815
Beaker_Bavaria, I3590 @ 5.826
Portuguese, Portugal13 @ 5.827
French, French35 @ 5.835
French_Averaged, Averaged @ 5.838
Custom, AGUser_Koolmets @ 5.839
German, German2 @ 5.84
French, French55 @ 5.842
Custom, AGUser_conqueror_dad @ 5.843
Romanian, G408 @ 5.844
Balkans_IA_Averaged, Averaged @ 5.849
Balkans_IA, I5769 @ 5.849
Macedonian, Macedonian2 @ 5.85
Custom, AGUser_Ruderico @ 5.853
Portuguese, Portugal2 @ 5.857
Spanish_Murcia, HG01618 @ 5.861
Austrian, Austria4 @ 5.867
Portuguese, Portugal6 @ 5.873
Italian_Abruzzo, ItalyAbruzzo20 @ 5.877
Scythian_Moldova_Averaged, Averaged @ 5.885
Bulgarian, Bulgaria1 @ 5.887
Belgian, Belgium25 @ 5.909
Serbian_Averaged, Averaged @ 5.91
Spanish_Aragon, HG01675 @ 5.914
Serbian, Serbian_Serbia2 @ 5.931
Anatolia_IA_low_res_Averaged, Averaged @ 5.933
Anatolia_IA_low_res, MA2197 @ 5.933
French_South, SouthFrench3326 @ 5.939
Greek, GREEKGRALPOP17 @ 5.946
French, French25 @ 5.963
Custom, AGUser_MatAust @ 5.97
French_East, French23919 @ 5.971
Hungary_BA, SZ1 @ 5.977
Italian_Abruzzo, ItalyAbruzzo17 @ 5.982
Custom, AGUser_conqueror @ 5.985
Sicilian_West_Averaged, Averaged @ 5.997
Sicilian_West, WestSicilian7H @ 5.999
French_South_Averaged, Averaged @ 6.007
German, German48 @ 6.01
Montenegrin, Montenegro5 @ 6.011
Custom, AGUser_ChrisDNA @ 6.012
Montenegrin_Averaged, Averaged @ 6.03
French, French3 @ 6.038
Beaker_Italy_North, I1979 @ 6.039
Custom, AGUser_MassamNEFrench @ 6.045
Spanish_Murcia, HG01697 @ 6.067
German, German72 @ 6.068
Sicilian_East, EastSicilian2H @ 6.09
Basque_French, HGDP01364 @ 6.096
German, German53 @ 6.102
Portuguese, Portugal5 @ 6.108
Greek, NA17372 @ 6.11
Beaker_Switzerland_Averaged, Averaged @ 6.117
Italian_South_Averaged, Averaged @ 6.122
French, French1 @ 6.126
French, French62 @ 6.126
German, German5 @ 6.129
Greek, GREEKGRALPOP12 @ 6.134
Spanish_Galicia_Averaged, Averaged @ 6.144
Portuguese, Portugal14 @ 6.149
Scythian_Hungary, DA195 @ 6.158
French, French17 @ 6.16
French, French32 @ 6.18
French, French27 @ 6.181
Portuguese, Portugal10 @ 6.183
Italian_Abruzzo, ItalyAbruzzo13 @ 6.19
Romanian, A362 @ 6.194
Greek, GREEKGRALPOP10 @ 6.2

Title: ADN Antike
Post by: Dema on March 01, 2019, 01:58:24 PM
GEDmatch Genesis kit number - SZ6386770. https://genesis.gedmatch.com/login1.php, login asht i njejte me GEDmatch

Aha po, flm Ujkan. Kam harru per kete tjeter Gedmatch.
Qishtu eshte siq i ke postu rezultatet,. I paska edhe do matches jo aq te lart GD 4 - 6.

Dua te shtoj, interesant eshte kjo lidhja me Italianet. Fiset Italike me siguri kan pas ngjajshmeri deri dikund me fiset Ilire. Por nje influence e madhe duhet te jet prej kohes Romes e pastaj, ku mund te spekulojm qe nje pjese e mire ilire kan emigru edhe jan asimilu atje. Gjithashtu edhe shembulli jone qe eshte J2-L283 sa me kujtohet ka dega vellazonre ne Itali, e sipas mendimit tim keta jan Ilir te asimiluar siq prej kohes Fiseve Italike apo me vone nen Perandorine Romake.
Siq dihet tek nesh dominon J2b-L283 edhe ketu i kemi eshnat antike. Ne Itali shumta e J2 eshte J2a, prandaj nje pjese (nuke e di saksisht sa), 10-20 %? J2b2, duhet te jet prej migrimeve Ilire prej kohve te lashta. Apo veqantarisht disa dege te aferta me shqiptar, prej migrimit shqiptar ne Itali prej kohes moderne. E kam pa ce njoni po mundohet ne Eupedia J2b2 thread me than sikurse u shpernda prej Italise, por ajo nuke ka kurrefare baze, siq shifet edhe prej komponentave autosomale edhe shume do gjera tjera sikurse TMRCA, mtDNA, edhe eshnat antike siq prej neolitit.

Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on March 03, 2019, 01:41:21 PM
(https://i.imgur.com/If8VDiT.png)

(https://i.imgur.com/cyF1F2i.png)Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on March 03, 2019, 01:44:59 PM
(https://i.imgur.com/FvAghvC.png)

(https://i.imgur.com/9Ei4KCZ.png)

By the looks of it, we are far closer to Bronze Age samples from Dalmatia than Bulgaria. This guy is very Steppe-shifted, nearly indistinguishable from steppe peoples, especially Srubnaya(also R-Z93). Radically different from the Iron Age Bulgarian sample.
Title: ADN Antike
Post by: Dema on March 15, 2019, 02:33:19 PM
A mund dikush ti komenton keto dy rezultate proto-ilire I3313 edhe I4331 cfare gjenetike autosomale perbajn keta dy shembuj? Cfare komponenta autosomale permbajn, edhe cfare miksi? A ka donje mendim?
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on March 15, 2019, 09:51:25 PM
A mund dikush ti komenton keto dy rezultate proto-ilire I3313 edhe I4331 cfare gjenetike autosomale perbajn keta dy shembuj? Cfare komponenta autosomale permbajn, edhe cfare miksi? A ka donje mendim?
Sipas ca kam lexu, kta mostra ishin rreth 60% EEF(Neolithic) dhe 30% Steppe. 10% tjeter ishte WHG+EHG
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on March 15, 2019, 09:52:50 PM
Duket ca mostra P192-1(Thracian 800-500BC) nga Svilengrad ishte E-V13* http://www.open-genomes.org/analysis/E-M35/E-M35_ancient_DNA_on_the_YFull_6.01_tree.html
Title: ADN Antike
Post by: Dema on March 16, 2019, 01:52:33 PM
Sipas ca kam lexu, kta mostra ishin rreth 60% EEF(Neolithic) dhe 30% Steppe. 10% tjeter ishte WHG+EHG

Shume interesant! Flm!

A e kemi edhe rezultatin autosomal  e ati E1b-L618* ce u gjind ne balkanin neolit ta kreasojme me keta dy?Duket ca mostra P192-1(Thracian 800-500BC) nga Svilengrad ishte E-V13* http://www.open-genomes.org/analysis/E-M35/E-M35_ancient_DNA_on_the_YFull_6.01_tree.html

A eshte e konfirmume?  Shume mire se E-v13 nuke ka pas mjaft nafak me aDNA, ndersa duhet te gjinded edhe tek Mikenet edhe tek Iliret por shkaku i pake eshnave te testuar nuke ka pas ende rezultat.
Kjo aDNA trake eshte shume nje aDNA simpatike. Me preardhje trake ishin edhe perandoret e romes Maximinus Thrax edhe Galerius.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Maximinus_Thrax_Musei_Capitolini_MC473.jpg/220px-Maximinus_Thrax_Musei_Capitolini_MC473.jpg)

(https://i-h2.pinimg.com/564x/ec/c2/4e/ecc24eafae986f9fb90b88ceb39d9a84.jpg?b=t)
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on March 16, 2019, 05:38:28 PM
Shume interesant! Flm!

A e kemi edhe rezultatin autosomal  e ati E1b-L618* ce u gjind ne balkanin neolit ta kreasojme me keta dy?A eshte e konfirmume?  Shume mire se E-v13 nuke ka pas mjaft nafak me aDNA, ndersa duhet te gjinded edhe tek Mikenet edhe tek Iliret por shkaku i pake eshnave te testuar nuke ka pas ende rezultat.
Kjo aDNA trake eshte shume nje aDNA simpatike. Me preardhje trake ishin edhe perandoret e romes Maximinus Thrax edhe Galerius.
Shembulli E-L618 dot jete shume afer me Sardinians sic ishin krejt ne kohen e Neolitit. Por Nuk e di a ka autosomal results. Sipas ati pemes, ishte konfirmu si V13*.
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on March 16, 2019, 05:49:52 PM
Visigoth I12031 - E1b1b1a1b1a(E-V13). Ky sample ishte me origjine nga Balkani sipas rezultatet auDNA. https://anthrogenica.com/showthread.php?16682-The-genomic-history-of-the-Iberian-Peninsula-over-the-past-8000-years
Title: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on March 21, 2019, 05:31:36 PM
J2b2-L283 has been found in a sample from the Nuragic Bronze Age culture in Sardinia, the sample is I10553(1226-1056BCE). https://anthrogenica.com/showthread.php?16729-West-Mediterranean-Paper-focus-on-Iranian-and-Steppe-ancestry&p=555789#post555789

The paper is suggesting that L283 may have been introduced to Sardinia during the Bronze Age by migrants from other Mediterranean zones such as mainland Italy or the Balkans, based on material evidence that shows contact between Sardinia and these zones. However, the sample is lacking in Steppe admixture and so it could be that these migrants had little genetic impact originally, that is if L283 can be linked to IE speakers in this case. I think it's likely that this sample belonged to a pre-Z615 branch of J-Z600.
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on March 22, 2019, 01:20:41 PM
3 additional samples with J2b-L283 came out today. All three in Sardinia around the same timeframe as the sardinian aDNA sample from yesterday.

Chronologically they fit well with the arrival of the sea peoples called "Sherden" to Sardinia. Sherdens have already long ago been hypothesized to originate from Illyrians.

The sherden wore kilts like albanians, and there are actually some words in paleo-sardinian which can be linked to albanian language.
The fact that a lot of these words, which are shared between albanian and sardinian, are actually related to ship-building(words like yew and wood) and navigation at sea(words like stream and stony peak), furthers strengthens this view.

But we should nevertheless be cautious not do draw conclusions just yet, because in the next few weeks we are probably going to see lots of new aDNA papers, which potentially could turn everything upside down. More samples from Italy and western balkans will surely clarify when and from where J2b-L283 got to sardinia.
Title: ADN Antike
Post by: Flor on March 22, 2019, 02:08:13 PM
3 additional samples with J2b-L283 came out today. All three in Sardinia around the same timeframe as the sardinian aDNA sample from yesterday.

Chronologically they fit well with the arrival of the sea peoples called "Sherden" to Sardinia. Sherdens have already long ago been hypothesized to originate from Illyrians.

The sherden wore kilts like albanians, and there are actually some words in paleo-sardinian which can be linked to albanian language.
The fact that a lot of these words, which are shared between albanian and sardinian, are actually related to ship-building(words like yew and wood) and navigation at sea(words like stream and stony peak), furthers strengthens this view.

But we should nevertheless be cautious not do draw conclusions just yet, because in the next few weeks we are probably going to see lots of new aDNA papers, which potentially could turn everything upside down. More samples from Italy and western balkans will surely clarify when and from where J2b-L283 got to sardinia.

Interesting observation!

All four J2b-L283 samples come from the LBA Nuragic period. This haplogroup was not found anywhere in Sardinia prior to this period, and we know it was found earlier in BA Croatia and BA North Caucasus. Besides J2b-L283, we should keep in mind that we have a R1b-BY611* and some E-V13's, R1b-PF7563's in Sardinia, which would fit this timeframe given the TMRCA's. Nevertheless, I agree that we shouldn't jump to any conclusions just yet, but here is the interesting hypothesis that you mentioned in regards to Paleo-Sardinian languages:

(https://en.m.wikipedia.org/wiki/Paleo-Sardinian_language)

"Illyrian hypothesis   

According to Alberto Areddu[8] the Sherden were of Illyrian origin, on the basis of some lexical elements, unanimously acknowledged as belonging to the indigenous substrate. Areddu asserts that in ancient Sardinia, especially in the most interior area (Barbagia and Ogliastra), the locals supposedly spoke a particular branch of Indo-European. There are in fact some correspondences, both formal and semantic, with the few testimonies of Illyrian (or Thracian) languages, and above all with their theorized linguistic continuation, Albanian. The correlations include various central toponyms and microtoponyms; for instance Areddu offers the following correlations:

Sardinian: eni, enis, eniu 'yew' = Albanian: enjë 'yew, juniper'
Sardinian: rethi 'tendril' = Albanian dial. rrypthi 'tendril'[9] (although, this is an overt derivative of rrip ~ rryp ‘leather strip; belt, strap’)
Sardinian: àlase 'holly' (in Sard.: laruspinosu 'thorny laurel') = Albanian: halë 'thorn; lisp; corn beard; pine needle; black pine', halëz 'thorn; ear'
Sardinian: lothiu 'muddy', (top.) Lotzorai, Lothorgo, Loceri, Lotzeri = Albanian: lloç ‘muddy slush; mortar’ (however, this is a loanword from Macedonian ločka (лочка) ‘puddle; mud hole’)[10]
Sardinian: duri 'tree trunk, with branches shortened because it serves as a hanger' = Albanian: druri 'wooden, stick, pole'
Sardinian: dròb(b)alu 'bowels, gut of pigs' = Albanian: droboli ‘entrails, intestines’ (however, this is a loanword from Macedonian drebolija (дреболиjа) ‘odds and ends, bits and bobs’ ~ dial. Bulgarian drobolina (дроболина) ‘sliced, chopped intestines’)[11]
Sardinian: urtzula 'clematis', top. Orthullè = Albanian: (h)urth, hurdh 'ivy'
Sardinian: amadrina 'doe, hind' = Albanian: drenje, drenushe 'doe'
Sardinian: élimu 'rancor, resentment' = Albanian: helm 'displeasure, poison'
Sardinian: tzìrima, tzérrima 'rancor, insult, resentment' = Albanian: çirrma ‘shrill threats, insults’, çirrmë ‘loud scream, shrill yell’ (although, this is an overt derivative of çirr ‘to scream’)
Sardinian: càstia 'net to collect straw' = Albanian: kashtë 'straw, chaff'
Sardinian: thùrgalu 'creek, stream' = Albanian: çurg 'stream'
Sardinian: thiòccoro, ittiòccoro, isciòccoro 'bristly oxtongue (Helminthia echioides)' = Albanian: hith 'sour, harsh, bitter'
Sardinian: madérria 'grandeur, haughtiness' = Albanian: madhëri ‘majesty, grandeur’
Sardinian: theppa, tzèppara 'stony peak', top. Zeppara = Albanian: thep 'top, peak'
Sardinian: Òrol- item that is found in a good number of mountain microtoponyms, and is correlated by Areddu with Thracian Òrolos 'eagle'"
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on March 22, 2019, 03:50:21 PM
Quote
Quote
All four J2b-L283 samples come from the LBA Nuragic period. This haplogroup was not found anywhere in Sardinia prior to this period, and we know it was found earlier in BA Croatia and BA North Caucasus. Besides J2b-L283, we should keep in mind that we have a R1b-BY611* and some E-V13's, R1b-PF7563's in Sardinia, which would fit this timeframe given the TMRCA's. Nevertheless, I agree that we shouldn't jump to any conclusions just yet, but here is the interesting hypothesis that you mentioned in regards to Paleo-Sardinian languages:
Very interesting how we also have BY611, V13 and PF7563 there too, i had not noticed that. Maybe those HG's will show up in Sardinian aDNA of the same period when more samples are tested there.

I also noticed that the Nuragic era sardinians had mtDNA which was also present in Srubnaya and Scythians, which means that the steppe ancestry brought by J2b-L283 probably was just diluted by time, just like the samples with steppe mtDNA didn't show steppe ancestry due to dilution.
Title: ADN Antike
Post by: Shalian i Drenasit on March 22, 2019, 09:10:25 PM
The earliest European J2-M172 is found in Neolithic Sopot Culture in Hungary (sample ALE14, ca. 7000 ybp [zotpressInText item=”{P3BP8J38}” format=”%num%” brackets=”yes”]). Further testing most likely will show this men positive for L283 and then give proof of presence for 7 millennia in Southeast Europe.  https://j2-m172.info/2015/10/j2b2a1-l283-origins-by-diversity-and-subgroups-focus-jewish-lineages/
Title: ADN Antike
Post by: Flor on March 22, 2019, 10:38:48 PM
The earliest European J2-M172 is found in Neolithic Sopot Culture in Hungary (sample ALE14, ca. 7000 ybp [zotpressInText item=”{P3BP8J38}” format=”%num%” brackets=”yes”]). Further testing most likely will show this men positive for L283 and then give proof of presence for 7 millennia in Southeast Europe.  https://j2-m172.info/2015/10/j2b2a1-l283-origins-by-diversity-and-subgroups-focus-jewish-lineages/

Ky ishte vetëm një spekulim. Në fakt i vetmi J2 nga kultura Sopot që u analizua më thellësisht doli J2a1-Z6063>SK1363, siç mund të shihet këtu: https://j2-m172.info/links/scientific-papers/#ancient
Title: ADN Antike
Post by: Shalian i Drenasit on March 22, 2019, 11:33:36 PM
Ky ishte vetëm një spekulim. Në fakt i vetmi J2 nga kultura Sopot që u analizua më thellësisht doli J2a1-Z6063>SK1363, siç mund të shihet këtu: https://j2-m172.info/links/scientific-papers/#ancient

Aha ok. Pra teza qe ka ardh prej vollges eshte e vertet. Por ma heret ka ardh nga Kavkazi i veriut a prej kahit? Mendoj qe linja e dajve te mi eshte sigurisht J2b2. Duhet ti testoj sa ma shpejt jan fis Bytyq kryeziu.
Title: ADN Antike
Post by: Alban on March 23, 2019, 12:11:06 AM
Nga cili vend jane?
Title: ADN Antike
Post by: Flor on March 23, 2019, 12:36:09 AM
Aha ok. Pra teza qe ka ardh prej vollges eshte e vertet. Por ma heret ka ardh nga Kavkazi i veriut a prej kahit? Mendoj qe linja e dajve te mi eshte sigurisht J2b2. Duhet ti testoj sa ma shpejt jan fis Bytyq kryeziu.

Nuk besoj të ketë ardhur edhe nga Volga, por sipas të dhënave të deritanishme me mundësi më të mirë nga drejtimi i Kaukazit dikund në periudhën Bronzit.  Gjithsesi, të presim për më shumë të dhëna nga ADN antike.
Title: ADN Antike
Post by: Shalian i Drenasit on March 23, 2019, 03:05:35 AM
Nga cili vend jane?

Nga tersteniku drenica ne mes te skenderajt dhe drenasit
Title: ADN Antike
Post by: Shalian i Drenasit on March 23, 2019, 03:19:37 AM
Nuk besoj të ketë ardhur edhe nga Volga, por sipas të dhënave të deritanishme me mundësi më të mirë nga drejtimi i Kaukazit dikund në periudhën Bronzit.  Gjithsesi, të presim për më shumë të dhëna nga ADN antike.

Interesant prej cilit vend prej kavkazi
Title: ADN Antike
Post by: Shalian i Drenasit on March 23, 2019, 03:42:58 AM
Ne faqen e eupedis shume ketu teza jan perhapur me ardhjen e indoevropiane prej jugut rusis. Per Haplogrupin J2b2 dhe R1b dhe ma moti i kum pas lexu. Nese ketu jan tezat e maciamot. A jan authentik nuk dihet.
Title: ADN Antike
Post by: Shalian i Drenasit on March 23, 2019, 03:52:52 PM
Shume her lexoj se esht J2b2 proto ilire por qka esht me EV13 dhe R1b a do me then qe nuk jan ketu linje proto ilire? Ja se vetem J2b2 ka qen ilire dhe EV13 dhe R1b esht bere ilir per shkak J2b2? Spi kuptoj bash ketu gjera..
Title: ADN Antike
Post by: Flor on March 23, 2019, 04:27:33 PM
Shume her lexoj se esht J2b2 proto ilire por qka esht me EV13 dhe R1b a do me then qe nuk jan ketu linje proto ilire? Ja se vetem J2b2 ka qen ilire dhe EV13 dhe R1b esht bere ilir per shkak J2b2? Spi kuptoj bash ketu gjera..

Jo, nuk do me thënë ashtu. Falë ADN antike nga Dalmacia e periudhës së bronzit, mund të themi me siguri të lartë që Ilirët së paku kanë patur J2b2-L283. Me siguri kanë patur edhe haplogrupe/ linja tjera që gjenden sot midis nesh. Por na duhet ADN antike nga periudhat në fjalë për një pasqyrë më të mirë.
Title: ADN Antike
Post by: Phanes on March 23, 2019, 08:50:25 PM
Interesting observation!

we should keep in mind that we have a R1b-BY611* and some E-V13's, R1b-PF7563's in Sardinia, which would fit this timeframe given the TMRCA's.


Wow. In which study is the PF7563? Which sample numbers are they? Do we know what clades of EV13?
Title: ADN Antike
Post by: Flor on March 23, 2019, 09:57:47 PM
Wow. In which study is the PF7563? Which sample numbers are they? Do we know what clades of EV13?

Sorry, meant to say modern distribution, as in modern samples (I should've specified that).

For example, all IT-CA samples from the following haplos are from Sardinia. When exactly did they migrate there, is hard to say. Some seem to be isolated there since the Bronze Age based on TMRCA's, but they weren't found in this ancient Sardinian study. That may not mean anything as they could've been minor lineages.

https://www.yfull.com/tree/R-Y10789/

https://www.yfull.com/tree/R-PF7563/

https://www.yfull.com/tree/E-V13/
Title: ADN Antike
Post by: Phanes on March 23, 2019, 10:49:31 PM
Sorry, meant to say modern distribution, as in modern samples (I should've specified that).

For example, all IT-CA samples from the following haplos are from Sardinia. When exactly did they migrate there, is hard to say. Some seem to be isolated there since the Bronze Age based on TMRCA's, but they weren't found in this ancient Sardinian study. That may not mean anything as they could've been minor lineages.

https://www.yfull.com/tree/R-Y10789/

https://www.yfull.com/tree/R-PF7563/

https://www.yfull.com/tree/E-V13/

Wow, it's still very interesting though, didn't know it. Flm Flor
Title: ADN Antike
Post by: Alban on April 04, 2019, 11:54:45 AM
Dje u publikua një studim i ri, mbi popullsinë e Mesjetës së hershme në Hungari: https://www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2019/04/03/597997.full.pdf. Popullsite e analizuara janë Hunët, Avarët dhe në fund Hungarezët që mbërritën rreth shek IX-X.

Për Y-DNA ka disa të dhëna shumë interesante. Së pari, të trija grupet kanë përqindje më të lartë të linjave aziatike se popullsitë e sotshme në këtë rajon. Si duket, Avarët kishin përqindje të lartë të grupit N, që ishte parashikuar edhe nga shpërnardja dhe larmia e tij sot. Janë edhe disa rezultate me haplogrup Q, që konfirmojnë mbërritjen e tij nga lindja. Vërehet se përqindja e linjave aziatike ka ardhur në zbritje që në Mesjetën e hershme.

Janë edhe disa rezultate që mund të lidhen me shqiptarët. Nga 49 rezultate, janë 2 E-V13 të konfirmuar, nga shek VII dhe IX-X, dhe një "possible". Ka edhe J1, J2a, I-M253, G2a, R1a, dhe një R1b, me shumë mundësi R-Z2103. Janë edhe plot 6 I2a-L621, të gjithë nga shek IX-X. Një prej këtyre ishte edhe udhëheqësi i një grup pushtuesish hungarez. Nuk është e qartë a janë CTS10228+, vetëm S17250-. Duket se I2a nuk ka qenë ndër linjat më të përhapura deri në shek VII në Hungari pasi nuk është gjetur as në periudhën hune, as avare, as lombarde (studim i vjetër). Por është ndër linjat kryesore në shek IX-X.
Title: ADN Antike
Post by: Alban on April 05, 2019, 09:07:57 AM
Edhe një botim tjetër i ditëve të fundit mbi ADN-në antike. Ky paraqet haplogrupet mtDNA nga Traka e Epokës së Bronzit. Lista e rezultateve gjendet këtu: https://www.nature.com/articles/s41598-019-41945-0/tables/2.
Title: ADN Antike
Post by: Alban on April 08, 2019, 05:38:46 PM
Dje u publikua një studim i ri, mbi popullsinë e Mesjetës së hershme në Hungari: https://www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2019/04/03/597997.full.pdf. Popullsite e analizuara janë Hunët, Avarët dhe në fund Hungarezët që mbërritën rreth shek IX-X.

Dolën BAM file-t e studimit. Mund të shkarkohen këtu (https://www.ebi.ac.uk/ena/data/view/PRJEB31764).
Title: ADN Antike
Post by: Alban on April 08, 2019, 07:35:52 PM
Qenkan cilësi tepër e dobët. Shumica dërrmuese e SNPve nuk janë lexuar.
Title: ADN Antike
Post by: Flor on May 08, 2019, 04:49:48 PM
"Unraveling ancestry, kinship, and violence in a Late Neolithic mass grave", nga kultura Globular Amphora (para ~5000 viteve) meshkujt i kanë takuar haplogrupit I2a-M223>L801:
https://www.pnas.org/content/early/2019/04/30/1820210116
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on May 09, 2019, 06:14:20 PM
The Arrival of Siberian Ancestry Connecting the Eastern Baltic to Uralic Speakers further East
https://www.cell.com/current-biology...822(19)30424-5

Studim i rri per baltikun. Ne kete studim ka dale nje sample(IVLS09KT) me haplogrupin J2b2.

Nga teksti per ket varese:

 Mäletjärve
Location: Mäletjärve, Tartumaa, Estonia
Excavations: 1984 [150]
Cemetery: Village cemetery on flat land, founded beside a Roman Iron Age tarand cemetery. Trial excavations (50 m2, 50 burials) in 1984 to establish the preservation/destruction state of the cemetery. Investigated graves from the late 14th to the early 17th century were oriented toward W and SW, furnished with jewelry (brooches, rings, necklaces), knives, coins and belt accessories.

DNA-analyzed individual:
IVLS09KT: Male (burial 18; TM A 155), 30–40 years old, oriented toward SSW, finds: coin from 157?, penannular brooch, knife. Sampled tooth l M3, date 1570–1600 AD.
Title: ADN Antike
Post by: Flor on May 11, 2019, 07:19:32 PM
The Arrival of Siberian Ancestry Connecting the Eastern Baltic to Uralic Speakers further East
https://www.cell.com/current-biology...822(19)30424-5

Studim i rri per baltikun. Ne kete studim ka dale nje sample(IVLS09KT) me haplogrupin J2b2.

Nga teksti per ket varese:

 Mäletjärve
Location: Mäletjärve, Tartumaa, Estonia
Excavations: 1984 [150]
Cemetery: Village cemetery on flat land, founded beside a Roman Iron Age tarand cemetery. Trial excavations (50 m2, 50 burials) in 1984 to establish the preservation/destruction state of the cemetery. Investigated graves from the late 14th to the early 17th century were oriented toward W and SW, furnished with jewelry (brooches, rings, necklaces), knives, coins and belt accessories.

DNA-analyzed individual:
IVLS09KT: Male (burial 18; TM A 155), 30–40 years old, oriented toward SSW, finds: coin from 157?, penannular brooch, knife. Sampled tooth l M3, date 1570–1600 AD.

Siç duket nuk punon mirë linku i lartpërmendur: https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(19)30424-5

Me sa shoh kanë përdorur versionin e 2019 të ISOGG, dhe 'J2b2' korrespondon vetëm J-Z1825: https://www.yfull.com/tree/J-Z1825/

Megjithatë, gjasat janë që është ndonjë J-L283, por mund të jetë edhe diçka tjetër. Nuk shoh që t'i kenë publikuar BAM files apo mënyrën e testimit. Meqenëse daton vetëm para ~400 viteve, ka mënyra të ndryshme si mund të ketë arritur atje. Autosomali i tij mund të japë një ide.
Title: ADN Antike
Post by: shqipe on May 11, 2019, 09:24:08 PM
Siç duket nuk punon mirë linku i lartpërmendur: https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(19)30424-5

Me sa shoh kanë përdorur versionin e 2019 të ISOGG, dhe 'J2b2' korrespondon vetëm J-Z1825: https://www.yfull.com/tree/J-Z1825/

Megjithatë, gjasat janë që është ndonjë J-L283, por mund të jetë edhe diçka tjetër. Nuk shoh që t'i kenë publikuar BAM files apo mënyrën e testimit. Meqenëse daton vetëm para ~400 viteve, ka mënyra të ndryshme si mund të ketë arritur atje. Autosomali i tij mund të japë një ide.
Jan do fila ketu: http://evolbio.ut.ee/Saag_2019/
Nuk po jan bam files, sdi a kryjn pune kto.
Title: Re: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on July 05, 2019, 02:02:34 PM
Philistine Y-DNA https://docs.google.com/spreadsheets/d/1A1j-n_jDGYYN7tUHGFBkj6x4ohzYr987spqa_SILPJo/htmlview#gid=894106243 https://advances.sciencemag.org/content/5/7/eaax0061

Rezultatet jane nga qyteti Ashkelon

ASH008 - J-Z2331

ASH066 - J-Z2331

ASH067 - R-M269

ASH087 - L-M20
Title: Re: ADN Antike
Post by: Alban on July 18, 2019, 12:48:09 AM
Ky studim i ri mbi Vikingët ka rreth 400 mostra të analizuara nga eshtra kryesisht mesjetare: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/703405v1.

Deri tani kam gjetur:

- VK535, një shembull nga Foggia (Puglia, Itali) e shek 11-12, është R1b-Z2103>Z2109. Ky është rezultati më i afërt me linjën tonë R-Z2705 i zbuluar deri sot (Z2705 është një ndër nëndegët e R-Z2108/Z2109). Në ADN autosomale, ky shembull ishte 95% nga Italia dhe Europa e jugut, rezultat tipik i Italisë jugore dhe Ballkanit.

- VK436, shembull nga Danimarka e shek 10, është E1b-V13. Përbërja autosomale është kryesisht nga Europa e jugut dhe Europa lindore, ndërsa elementi skandinav pothuajse mungon. Merret me mend që duhet të ketë qenë i huaj në Danimarkë.
Title: Re: ADN Antike
Post by: Ujkan Vushaj on July 18, 2019, 03:25:26 PM
I-CTS10228 asht gjete ne studimin i ri per Vikinget, https://anthrogenica.com/showthread.php?17812-Population-genomics-of-the-Viking-world-(bioxiv-2019-Copenhagen)/page11

. VK53 nga Gotland, Suedi - I-CTS10228

. VK542 nga Chernigov, Ukrain - I-Y3120

VK53 kishte shume NE European admixture sipas ca kam lexu
Title: Re: ADN Antike
Post by: Alban on July 18, 2019, 03:33:59 PM
Disa rezultate të tjera interesante për ne:

VK42: J2a-L70; Suedi, shek 10-12; 20% Europë e jugut.

VK317: J2a-M67; Danimarkë, shek 10; 58% Europë e jugut.

VK542: I2a-CTS10288>Y3120; Ukrainë, shek 11; 71% Europë lindore, 24% e jugut.

VK53: I2a-CTS10288; ishulli Gotland, shek 10; 65% Europë lindore.

Janë të gjithë shembuj jo tipik skandinav në ADN autosomale, pra mund të hamendësohet prejardhja e tyre jo e largët nga një Europa lindore ose jugore.


I-CTS10228 asht gjete ne studimin i ri per Vikinget...

E kisha edhe unë në shkrim e sipër  ;D
Title: Re: ADN Antike
Post by: Alban on July 18, 2019, 04:26:29 PM
VK541: R1a-L1029; Ukrainë, shek 13; >95% Europë lindore (Poloni).

VK139: R1a-L1029; Danimarkë, shek 9-11; 97% Europë lindore.

VK160: R1a-L1029>YP417; Rusi, shek 10-13; 98% Europë lindore.

VK60: R1a-CTS1211; ishulli Gotland, shek 10-11; 66% Finlandë, 29% Europë lindore.

VK475: R1a-CTS1211; ishulli Gotland, shek 10-11; 42% Finlandë, 58% Europë lindore.

VK463: R1a-CTS1211; ishulli Gotland, shek 10-11;

VK282: R1a-CTS1211; Danimarkë, shek 10;

VK274: R1a-CTS1211>CTS3402; Danimarkë, shek 10; 60% Europe lindore, 25% jugore.

VK484: R1a-CTS1211>CTS3402; Estoni, shek 8.

VK486: R1a-CTS1211>CTS3402; Estoni, shek 8.