Forum - Foleja

Diskutim i Përgjithshëm => Oda => Topic started by: Dema on September 22, 2016, 07:10:45 PM

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on September 22, 2016, 07:10:45 PM
Përshëndetje!!   ;)   8)
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Flor on September 22, 2016, 07:12:40 PM
Përshëndetje!!   ;)   8)

Mire se na erdhe vlla  :)
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Dema on September 22, 2016, 07:15:28 PM
A din dikush mem tregu sa Shqiptar total jan testu prej Pericic teri te Ferri ne testime shkenctare?
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Dema on September 22, 2016, 07:15:53 PM
Përshëndetje!!   ;)   8)

Mire se na erdhe vlla  :)


Flm shume!, mire se ju gjeta!
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Flor on September 22, 2016, 07:21:14 PM
A din dikush mem tregu sa Shqiptar total jan testu prej Pericic teri te Ferri ne testime shkenctare?

Une per veti s'e kam ndermend numrin e sakt.
Po do shof online pak ma vone dhe po i postoj.
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Leki on September 22, 2016, 07:24:02 PM
Mir se erdhe Dema :)
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Leki on September 22, 2016, 07:49:56 PM
A din dikush mem tregu sa Shqiptar total jan testu prej Pericic teri te Ferri ne testime shkenctare?

Perafersisht kisha me thane ngat 1000 vete jane testuar prej Shqiperie, Kosove, Maqedonie dhe Malit te Zi, perfshi edhe testet ne databazen e 23andme dhe ftdna.
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Dema on September 22, 2016, 09:19:21 PM
A din dikush mem tregu sa Shqiptar total jan testu prej Pericic teri te Ferri ne testime shkenctare?

Perafersisht kisha me thane ngat 1000 vete jane testuar prej Shqiperie, Kosove, Maqedonie dhe Malit te Zi, perfshi edhe testet ne databazen e 23andme dhe ftdna.

Pershendetje, faleminderes!

Po amo nuk i kemi rezultatet prej atinve qka jan testu ne 23andme, sikur as ata qka jan testu ne FTDNA. I kemi rezultatet vetem se te atinve qka kan hi ne Albanian Bloodlines project + testimet shkenctare prej Pericic teri Ferri.         1000 po me duket numer i tepert?
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Dema on September 22, 2016, 09:20:38 PM
A din dikush mem tregu sa Shqiptar total jan testu prej Pericic teri te Ferri ne testime shkenctare?

Une per veti s'e kam ndermend numrin e sakt.
Po do shof online pak ma vone dhe po i postoj.

Ok pra Flor, bane listen te gjith testimev shkenctare publike ku jan testu Shqiptaret, + e dimi se ne projekt i kemi 82, po me intereson numri i te testuarve dhe rezultatet e tyre te bashkangjitura.
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Leki on September 22, 2016, 09:37:22 PM


Pershendetje, faleminderes!

Po amo nuk i kemi rezultatet prej atinve qka jan testu ne 23andme, sikur as ata qka jan testu ne FTDNA. I kemi rezultatet vetem se te atinve qka kan hi ne Albanian Bloodlines project + testimet shkenctare prej Pericic teri Ferri.         1000 po me duket numer i tepert?

Ok, do e shofim kur t'i numeron Flori. Ne 23andme ka shume Shqiptar qe jane testuar. Nuk jane ne projekt por ne qe jemi testuar atje mund t'i shofim rezultatet e tyre.
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Dema on September 22, 2016, 10:25:55 PM


Ok, do e shofim kur t'i numeron Flori. Ne 23andme ka shume Shqiptar qe jane testuar. Nuk jane ne projekt por ne qe jemi testuar atje mund t'i shofim rezultatet e tyre.

Mundesh mi pa rezultatet prej krejtve qka jan testu ne 23andme apo vetem se ata qka i ki kusheri/relatives ?

Po e di se ne 23andme ka shume Shqiptare te testuar, amo kam mendu se eshte database i 23andme sekret dhe askush nuk mundet me pa
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Leki on September 22, 2016, 11:15:01 PM


Mundesh mi pa rezultatet prej krejtve qka jan testu ne 23andme apo vetem se ata qka i ki kusheri/relatives ?

Po e di se ne 23andme ka shume Shqiptare te testuar, amo kam mendu se eshte database i 23andme sekret dhe askush nuk mundet me pa

Vetem kusherit por atje kusherit i nuk i ke vetem nga kromozomi y, siç eshte ne Ftdna pershembull, apo nga mtdna, atje kusherit zgjedhen permes ADNs autosomale, kshtu qe une pershembull kam diku mbi 800 kusheri .
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Flor on September 23, 2016, 12:22:42 PM
Gjithsej numrin e testuar te Shqiptareve per Y-DNA (studimet shkencetare, 23andMe, FTDNA), pak a shume eshte nja 1000 veta.

Ferri et al (Shqiperi): 286
Sarno et al (Shqiperi): 223
Battaglia et al (Shqiperi): 55
Battaglia et al (Shqiptaret e MK): 64
Pericic et al (Kosovaret): 114
Mundet te ket edhe ndonje studim tjeter qe nuk me kujtohet tash.

Ne 23andMe duhet te kemi pa minimum 150 Shqiptare kisha me than te testuar per Y-DNA.
Ne projektin Albanian Bloodlines te FTDNA kemi 62 Shqpitare me rezultate dhe ka edhe nja 40 ne databaze te FTDNA dhe qe nuk jane bashku ne projekt, pra gjithsej 100 nga FTDNA.

Gjithsej me doli 992, pra rreth 1000.
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Dema on September 23, 2016, 03:22:19 PM
Vetem kusherit por atje kusherit i nuk i ke vetem nga kromozomi y, siç eshte ne Ftdna pershembull, apo nga mtdna, atje kusherit zgjedhen permes ADNs autosomale, kshtu qe une pershembull kam diku mbi 800 kusheri .

Po, po te kupoj, amo ato jan informata personale te cilat vetem se ti ki drejt edhe mundesh mi pa, na te tjert nuk mujmi mi pa. Sa prej atinve 800 jan Shqiptare ? Ma shume se 50%?   Po me duket se nuk mujmi mi shti ata prej 23andme ne kalkulim nji her. Ndoshta duhet me marru nji projekt ku mujne me hi krejt te testuar, pa marr parasysh ne qfare kompani jan testu?


Gjithsej numrin e testuar te Shqiptareve per Y-DNA (studimet shkencetare, 23andMe, FTDNA), pak a shume eshte nja 1000 veta.

Ferri et al (Shqiperi): 286
Sarno et al (Shqiperi): 223
Battaglia et al (Shqiperi): 55
Battaglia et al (Shqiptaret e MK): 64
Pericic et al (Kosovaret): 114
Mundet te ket edhe ndonje studim tjeter qe nuk me kujtohet tash.

Ne 23andMe duhet te kemi pa minimum 150 Shqiptare kisha me than te testuar per Y-DNA.
Ne projektin Albanian Bloodlines te FTDNA kemi 62 Shqpitare me rezultate dhe ka edhe nja 40 ne databaze te FTDNA dhe qe nuk jane bashku ne projekt, pra gjithsej 100 nga FTDNA.

Gjithsej me doli 992, pra rreth 1000.


Ok shume faleminderit Flor, do me than dikun reth 540 Shqiptare te Shqiperise, 65 te Maqedonise edhe 115 te Kosoves.

Pra ata 40 qe nuk kan hi ne projekt nuk kemi mundesi mi pa rezultatet e tyre publikisht? Sikur as rezultatet te atyre prej 23andme?
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Leki on September 23, 2016, 05:58:34 PM
Jane edhe nja dy studime tjera qe merren me popullatat e Ballkanit perendimor dhe gjithe Evropes, si psh ky studim: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0105090
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Flor on September 23, 2016, 07:12:45 PM
Pra ata 40 qe nuk kan hi ne projekt nuk kemi mundesi mi pa rezultatet e tyre publikisht? Sikur as rezultatet te atyre prej 23andme?

Jo, nuk jane publikisht. Disa jane ne projekte tjere.

Rezultatet e 23andMe sic tha Skerdi, mund te shifen vetem nese eshte "kushuri" dikush me personin.
Pershembull, nga Shqiptaret qe I kam kushuri atje, shumica jane E-V13, disa J2b2, R1b, I1, I2a-Din, etj. Une per veti nuk kam asnje J2b1 n'qofte se e ke per at haplogrup fjalen.
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Duhan on September 24, 2016, 01:51:59 AM
A kan vlehet haplogrupin J2b1?
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Dema on September 24, 2016, 12:29:57 PM


 Une per veti nuk kam asnje J2b1 n'qofte se e ke per at haplogrup fjalen.

HeHe, e di se ti nuk e ki as nje : ) 


Skerdi, Duhan, ju mos e keni naj njo ?
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Duhan on September 24, 2016, 12:57:14 PM


 Une per veti nuk kam asnje J2b1 n'qofte se e ke per at haplogrup fjalen.

HeHe, e di se ti nuk e ki as nje : ) 


Skerdi, Duhan, ju mos e keni naj njo ?

(http://puu.sh/rm53T/c6d179c665.png)

Nuk e di a asht shqiptar ose dicka tjeter
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Leki on September 24, 2016, 05:20:25 PM
Une kam Gjenashaj dhe ni 'Nick Kouris' - Grek
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Dema on September 24, 2016, 08:05:06 PM
Une kam Gjenashaj dhe ni 'Nick Kouris' - Grek

Aha ti e paske Gjenashaj, e dimi per ato, na duhet naj njo i ri. Ok faleminderit shume : )
(http://puu.sh/rm53T/c6d179c665.png)

Nuk e di a asht shqiptar ose dicka tjeter


Hmm nuk di qka eshte kjo mtdna H9a, dikun lexova qe me nji film dokumentar e kan pershkru sikur noble european mtdna?


I kam vete edhe do prej TA, kurkush spaska j2b1, vetem se leapfrogger qka e ka gjet Ilirin. Duhet edhe Eren me vet ndoshta ajo e ka naj njo, as Ylla nuk e ka as njo, po thot vetem se j2b2 : D
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Dema on September 26, 2016, 09:48:15 PM
Duhet me shiku te kta qka sjan prej klanev, qka mujn mu kan te vjeter prej KS me siguri do te gjindet. Sa per pytjen e Vlehve qka e bani Duhani, ate pergjegjije do te ja le Skerdit apo Florit.
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Flor on September 27, 2016, 03:55:26 PM
Sa per pytjen e Vlehve qka e bani Duhani, ate pergjegjije do te ja le Skerdit apo Florit.

Nuk kam pa ndonje studim shkencetar ma te ri t'vllehëve, pervec ketij qe asht prej me 2006 dhe vetem ka testu per J2-M172 dhe jo degat e tij:
www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-1809.2005.00251.x/full
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Leki on September 27, 2016, 06:38:56 PM
Sa per pytjen e Vlehve qka e bani Duhani, ate pergjegjije do te ja le Skerdit apo Florit.

Nuk kam pa ndonje studim shkencetar ma te ri t'vllehëve, pervec ketij qe asht prej me 2006 dhe vetem ka testu per J2-M172 dhe jo degat e tij:
www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-1809.2005.00251.x/full

I think based on those str markers there is one M205 Vlah from Albania?
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Flor on September 27, 2016, 06:54:08 PM
I think based on those str markers there is one M205 Vlah from Albania?

Ashtu e kam kuptue edhe un nga Okirus ne TA. Ka nji Vllah M205 nga Shqpinia ne at studim. Por, me duket qe tha nuk i takon grupit 'ballkan' M205 me DYS392=12.
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Leki on September 27, 2016, 06:55:44 PM
I think based on those str markers there is one M205 Vlah from Albania?

Ashtu e kam kuptue edhe un nga Okirus ne TA. Pra vetem nje M205 Vllah ka nga Shqpinia ne at studim. Por, me duket qe tha nuk i takon grupit 'ballkan' M205 me DYS392=12.

Aha, Flm.
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Dema on October 02, 2016, 11:36:42 PM
Po amo ku i ka pa ky rezultatet, ky i ka krejt rezultatet prej Vlehve te testuar dhe shume te sakt, gjithashto i ka krejt markerat prej keti Toskit qe eshte j2b1 edhe prej tjerve, un i kam lyp keto rezultate publik por nuk i kam gjeten, ku i ka pe ky ??? (i kam une krejt ne privat qka mi ka qu, por po me intereson ku i ga gjet ky)

Mos ja permeni ma emrat se kta krejt kuptojn.
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Flor on October 03, 2016, 08:04:06 PM
Po amo ku i ka pa ky rezultatet, ky i ka krejt rezultatet prej Vlehve te testuar dhe shume te sakt, gjithashto i ka krejt markerat prej keti Toskit qe eshte j2b1 edhe prej tjerve, un i kam lyp keto rezultate publik por nuk i kam gjeten, ku i ka pe ky ??? (i kam une krejt ne privat qka mi ka qu, por po me intereson ku i ga gjet ky)

Mos ja permeni ma emrat se kta dreqat krejt kuptojn

Mesa e di une, "ai" rezuktatet e vllehve I ka nxjerr prej te ky studim: www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-1809.2005.00251.x/full

Une per veti nuk I kam pa STRs sepse rezolucioni asht shume i dobet, por bazohem ne çka tha ai rreth J2b1-M205 ne Vlleh. Nuk e di a jane STRs ne linun e mesiperm, mund te shofish dhe ti krahasosh STR. E di qe Skerdi postoi STR te ketij studimi te TA, por posti nuk egziston sepse u fshine shume postime atje.
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Leki on October 04, 2016, 04:26:52 PM
Jane STR markerat aty por eshte shume veshtire me dite se cili kit eshte J2b1, kan testuar vetem 18 markera. I shikova prame, qe ndonje prej aty eshte J2b1 si ti, do eshte shume larg prej teje dhe "Balkan Cluster".
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 23, 2016, 11:33:33 PM
Pershendes antarin e ri Dran, i cili ka nje pyetje:
Quote
Pershendetje flori, desh ta me tvet se nuk po e kuptoj pse do shqiptar po jon j2b2 do r1b do e v13 une kom menu qe kto 3 haplogrupe gjenden te secili shqiptart 3jat bashk, spjegoma tlutem ?

Eshte nje pyetje qe shume veta nuk e kuptojne kur lexojne per haplogrupet si fillestar, dhe prandaj vendosa te pergjigjem ketu.
Pra thjeshte nje Y-DNA haplogroup eshte nje mutacion ne kromozomin Y qe definon kujt "stergjyshi" nga linja e drejtperdrejt e babait ndonje mashkull i takon. Si shembull disa "stergjysh" mund te jene: E-V13, R1b, J2b2, I1, etj. Keshtu qe nje mashkull vetem njerit prej tyre mund t'i takoj. Per pak ma shume mund te lexosh ketu: http://www.foleja.net/index.php?topic=18.0
Shpresoj qe e kuptove  :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on November 27, 2016, 03:28:04 AM
lek, did you manage to get your hands on the frang bardhi book?

Also my Y37 results (thanks to Flor) is expected to arrive between 12/28/2016 - 01/11/2017, though my Y12 results arrived quite a bit before the expected dates, maybe it will happen again  :P
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 27, 2016, 02:23:07 PM
Yes, Y-DNA upgrades usually take about 2-3 weeks...
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on December 14, 2016, 09:33:20 AM
Ja kqyra TA Visitor Messages edhe thot qe asht prej isniqit edhe ka lidhje me familje ne bajgore
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: leapfrogger on December 15, 2016, 12:27:56 AM
a osht 100% sigurt qe haplotipi jem osht E-FGC11450* ?

s'kam me zbulu kurgjo te re, n'qoft se e blej E-V68 SNP Pack?

i don't plan to buy it, just wanna know..
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 15, 2016, 01:28:50 AM
a osht 100% sigurt qe haplotipi jem osht E-FGC11450* ?

s'kam me zbulu kurgjo te re, n'qoft se e blej E-V68 SNP Pack?

i don't plan to buy it, just wanna know..

Pyetje e mire!
Po. 100% i sigurt qe je E-FGC11450 (Y17350- FGC11447-) ;)
Sikurse kit 417366 qe eshte testuar keshtu nga E-V68 SNP Pack. Dhe po, nuk zbulon kurgjo me teper n'qofte se e blen edhe ti.

EDIT: Tash sa pash te E-M35 Project - edhe atje keshtu te kane grupuar.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 16, 2016, 03:22:42 PM
Kemi edhe nje Krasniq (mbiemri Salihu, kit N140539) ne projekt te FTDNA i testuar ne Geno 2.0, qe teston vetem SNPs dhe sipas SNPs eshte J2b2-PH1751. E kemi pyt me testu Y37 STR qe te shofim a eshte i afer me dy te tjerit (une mendoj qe duhet te jete), po ka thene qe nuk eshte i interesuar.

E kam lexu, jane shume me mire te organizun ne cdo aspekt ata, dhe me sa kam pa une edhe qeveria do ju ndihmon me fonde. Problemin qe e kemi na tash eshte se Shqiptaret nuk duan te testohen. Une i kam vet ca veta, besa edhe kam ofru une mi pagu testet, dhe kan refuzu. Tani jane edhe kogja te testum ne ftdna qe refuzojn me ju bashku projektit tone, per arsye qe ende nuk mund te kuptoj...

Po, edhepse kemi be shume progres gjate vitit te fundit, prap se prap jemi shume mrapa. Siç duket ka interes dhe shume shqiptare jane te vetedijshem per kete gje dhe prokektin tone, por refuzojne te testohen, ne disa raste edhe falas. Poashtu me vjen çudi, ka minimum 20 shqiptar te testuar ne FTDNA dhe refuzojne qe t'i bashkohen projektit, edhepse rezultatet i kane tipike me shqiptaret tjere.
Kjo eshte arsyeja qe veren e kaluar (me ndihmen e atyre qe kontribuan ne projekt) morra 15 kuti me vete kur shkova per vizite ne vendlindje. Do ta beja te njejten gje, por nuk e kam ne plan me shku atje ne te ardhmen e afert. Do te ishte mire te kishim ndonje nga atje qe eshte i interesuar dhe besimtar qe te organizonim diçka dhe te na ndihmonte me testime.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 16, 2016, 07:10:41 PM
A vlejne hala kuponat, dhe a mujmi mi perdor kuponat bashke me parat cka jan ne fond te donacionit apo keto prej donacionit nuk muajn me shku bashke me kupona. A vlejn hala kuponat, dhe a keni hala prej 20$ Y37.

Kurr e lexojne mesazhin Water edhe Duhan, si te jan dakord mujmi mi hi donacionit 1/3 apo per gjyse per Kreshnikun. Per mu personalisht e kam masmirti per mi testu Shqiptaret prej jugut te Serbijes dhe Kosoves, edhe ma shume ata ce jan pa klane. Per mu eshte mas interesant me pike edhe nji Shqiptar me j2b1.
Shume kam pas shprese ne Ilirin, por ma nuk po me shrun emaila prap edhe me ka than se nuk eshte i interesum teper per me skjaru ket ceshtje. Shume eshte interesant se eshte nga Shqiperia dhe ty dyte e kemi mbiemrin Dema edhe te njejten HG. Shume ish kan interesant me ja pa markerat.

Sa per Shqiptaret se spo dojne mu testu edhe keta ce po rin anonim, kjo eshte dicka cka nuk e kam priten me ju kallxu te drejten. Dhe kjo nuk eshte mire per neve, Do te jap edhe nji reply ma vone sa per ket qeshtje.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 16, 2016, 07:16:25 PM
E bana edit postin se kam pas do gabime, nejse. Shkruami ma vone. Pershendetje.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 16, 2016, 07:51:51 PM
Po Dema. Mund te perdoret edhe fondi i FTDNA per me porosit teste perderisa kemi donacione ne te, mirepo nga FTDNA, e jo YSEQ.

Edhe njeher:
Tash per tash Y12 nga FTDNA eshte ma e lira, per $39 me $20 leshim Y37/67 kupon, deri ne fund te vitit vlen:

Kupona ($20 Y37/67): https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CgXRKz2TySvRqSInveSIYoslO7yexAc9d-BzpNhaY1c/htmlview

Porositja e kitit: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?group=AlbanianBloodlines&code=B11086


Ose mundesh YSEQ:
1. YSEQ Alpha-Beta (Y37) per $85: https://www.yseq.net/product_info.php?cPath=23&products_id=34&osCsid=d57300f892767f91c0b1257a85953c2a

2. YSEQ Alpha (Y17) per $58: https://www.yseq.net/product_info.php?cPath=23&products_id=32

*Vetem n'qofte se dikush testohet ne YSEQ duhet te na tregoje STR rezultatet sepse nuk vine ne projektin e FTDNA automatikisht. (YSEQ nuk eshte e lidhur me FTDNA).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 16, 2016, 08:06:11 PM
Po Flor, do me thane per Y12 me kupon dhe postim eshte 52$ dhe teri të fundi vitit mujmi mi ba donacion 52$ per me testu nji person. Dakord.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on December 16, 2016, 08:20:05 PM
Dema, per cilin Ilir e ke fjalen? Nje Ilir e ke testu ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 16, 2016, 08:23:29 PM
Po Flor, do me thane per Y12 me kupon dhe postim eshte 52$ dhe teri të fundi vitit mujmi mi ba donacion 52$ per me testu nji person. Dakord.

Po, deri ne fund te vitit ka afat qe te porositet testi per ate çmin ($20 leshim). Dhe n'qofte se ben donacion per nje kit $52 (munden edhe dy persona 26+26 ose ma teper), do t'na duhen infot e personit (emri mbiemri, adresa) ku ta dergojme.
Ose mund ta porosisish ti vete, siç bëne per ate shokun Kroat. Por nuk mund te ndahet shuma midis dy ose me shume personave.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 16, 2016, 10:25:44 PM
Dema, per cilin Ilir e ke fjalen? Nje Ilir e ke testu ;)

Po, aj eshte Illyrian warrior prej TA, ky eshte I.D. nga Shqiperija, babgjyshi i vjen nga Zall Bastra ngat Tiranes.

Leapfrogger e ka relative ne 23andme.

http://puu.sh/r846P/d09784edbe.png

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on December 18, 2016, 01:23:35 AM
Sa % j2b2 i kan montenegret edhe serbet? Mdoket qe ket haplogrup asht gjetur ma shum ne kroaci edhe ne bosne se nga serbet
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 18, 2016, 04:09:57 AM
Ata kan shume probleme ende me skjarim te gjenetikes. Kan perparu tehnikisht, dhe kan testu shume persona ne gjeneologji. Por problemi eshte interpretimi i rezulateteve te tyre. Ce disa dite jam duke lexuar projektin e tyre dhe eshte pabesushme se qysh i interpretojne gjerat.  Sidermos kur nuk thojn se ka pase mundesi te jet asimilimi i Shqiptarve por vetem se Vlehet i permendin : D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on December 18, 2016, 04:51:37 AM
Ata kan shume probleme ende me skjarim te gjenetikes. Kan perparu tehnikisht, dhe kan testu shume persona ne gjeneologji. Por problemi eshte interpretimi i rezulateteve te tyre. Ce disa dite jam duke lexuar projektin e tyre dhe eshte pabesushme se qysh i interpretojne gjerat.  Sidermos kur nuk thojn se ka pase mundesi te jet asimilimi i Shqiptarve por vetem se Vlehet i permendin : D

T'smut n'kry jan.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 18, 2016, 12:18:27 PM


T'smut n'kry jan.

te kam dergu mesazh
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 18, 2016, 04:24:30 PM
Sa % j2b2 i kan montenegret edhe serbet? Mdoket qe ket haplogrup asht gjetur ma shum ne kroaci edhe ne bosne se nga serbet

Ne projekt i kan 16 prej 1139 me M241, 3 jan prej Malit te Zi.
Dhe 59 prej 1139 me M205, 6 prej Malit te zi.

J2b2 po mungon pake po me duket se do te ritet nji her kurr do te testojne ma shume, j2b2 nuk mund te jete aq e ult nese Ev13 edhe R1b jan aq te ngritura me duket se E kan 14% dhe R1b 5% pra 1.4% j2b2 duket se po mungon dikund.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 18, 2016, 04:58:20 PM
Serbet n'pergjithesi J2b2 e kane shume te ulet, aty dikund 1-3%.
Siç duket J2b2 pak ma i lart eshte tek Kroatet dhe Malazezet, por edhe keta e kane diku rreth 3-5%.
Por perqindja e tashme e ndonje haplogrupi ne nje regjion nuk do te thote qe perher ka qene keshtu. Sic postova te anthrogenica, nen Kroat dhe Boshnjak J2b2 duket shume diverz, por shumica e J2b2 perben nje subklade qe nuk eshte gjetur nën ne (deri tash).

Projekti i tyre nuk eshte shume reference e mire dhe shof njeri J2b1 duket ne fakt J2b2 (shembulli i pare nga Kroacia).
Poashtu shifet qarte qe J2b1 nen tyre nuk ka diverzitet dhe i teri ka shperndarje te vonshme, perafersisht vetem ne 900 vitet e fundit.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on December 18, 2016, 05:14:03 PM
j2b2 nuk mund te jete aq e ult nese Ev13 edhe R1b jan aq te ngritura me duket se E kan 14% dhe R1b 5% pra 1.4% j2b2 duket se po mungon dikund.

Per qata e pyta, qysh munden me pas aq shum V13 edhe R1b compared to j2b2? A jan kan j2b2et ma racista a dicka  ;D

Edhe kur jan V13 edhe R1b mdoket qe jan ne subklad te njejten se shqiptaret apo jo? Por kur i kan J2b2 nuk jane PH1751 po dicka tjeter

Mfal nese e trullova dikush, ende jam tu msu haplogrupat :-X

A mundesh me ma qu linkun e projektin e tyre?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 18, 2016, 05:21:19 PM
Por edhe E-V13 dhe R1b, duket pa se cilat subklada i kane.
Per R1b shof qe disa jane nen BY611 qe eshte dege shqiptare, dhe te tjerat sic duket shume kane nen L51 qe gjindet ne Evropen qendrore dhe perendimore.
Per E-V13 sic duket shumica jane nen subklada qe nuk jane gjetur nen ne, ose nuk jane te afert me E-V13 tone qe kemi deri tash.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on December 18, 2016, 05:24:50 PM
Por edhe E-V13 dhe R1b, duket pa se cilat subklada i kane.
Per R1b shof qe 17 jane nen BY611 qe eshte dege shqiptare, dhe te tjerat sic duket shumica jane nen L51 qe gjindet ne Evropen qendrore dhe perendimore.
Per E-V13 sic duket shumica jane nen subklada qe nuk jane gjetur nen ne, ose nuk jane te afert me E-V13 tone qe kemi deri tash.

Aha flm Flor! gjith mendova qe i kan pas si neve kur jan kan V13 ose R1b
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 18, 2016, 05:28:34 PM
Po at te parin frike e kan shtu, aj nuk do te jete j2b1 me siguri. Sa per tjeret, po shifet se eshte dege cka e kan asimilu para 900-1200 vite dhe tani u perhapen nder ta, qysh thirret ky efekt, sudden expansion..

Por edhe pa bigY une ju kam shkru se kjo dege eshe e re te ata dhe nuk kan varijacjone por nuke besojshin.. Kurr i shef markerat ajo shifet se jan krejt si klona

Un e kam nji Kroat Bosnjak me te afertin e kam ne GD 6, tanji nji Bugar ne GD 7, tani nji Hungar ne GD 8, Nji Bosnjak ne GD 9, dhe tani vjen Grupi Serb ne GD 10. Ne GD 11 dhe 12 kam prej Emiratve Arab dhe Qatarit,  krejt jan X/37 Ysearch

Nji Grek prej Phoceaea e kam ne 19 markera GD 2
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 18, 2016, 05:43:36 PM
A mundesh me ma qu linkun e projektin e tyre?

Nen 'rezultati' mund te shofish haplogrupet e ndryshme: http://dnk.poreklo.rs/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 18, 2016, 06:22:55 PM
Po Duhan, vetem se cite ne latinic ke me pas ma let.
Flor edhe un kam ndegju se eshte tjeter E te ata. Sa dalohet ajo E dhe sa larg eshte prej Ejes tone? Por ajo nuk do me than asgje, normal ce ka mu dallu nese njerzit kan jetu ma large dhe jan ndonji grup ma i larte se Eja jone prej Malsije?

Shume Shki nacionalista i takojne kesoj deges, prej Milosevicit teri te Karadzicat..
Eja e Shkive ska cka mu kan, ja Sqhiptar ja Vleh. Shumica Shqiptare do te jene.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 18, 2016, 06:45:45 PM
Po Dema edhe ata e kane E-V13. Çdo E-V13 nuk do te thote automatikisht Shqiptar.
Eshte nje haplogrup qe eshte minimum 4300 vjet i vjeter dhe ka pas nje shperndarje shume te gjere qysh ne kohen e Bronzit. Ti ke E-V13 ne do rajone te Bullgarise mbi 30%. Ne do rajone te Evropes qendrore mbi 10%, etj. Ke do dega te E-V13 ne ato vise qe as edhe ne Ballkan nuk egzistojne dhe jane larg mbi 4300 vjet.

Per me analizu se cili E-V13 i tyre eshte influence Shqiptare, duhet me i krahasu haplotipat tone me te tyre, pra duhet evidence. Deri tash une nuk kam pa evidence qe shumica e E-V13 te tyre eshte influence direkte shqiptare. Dhe perderisa ne nuk kemi databaze te madhe te shqiptareve, kjo gje eshte edhe me e veshtire!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 19, 2016, 12:12:26 AM
Po Dema edhe ata e kane E-V13. Çdo E-V13 nuk do te thote automatikisht Shqiptar.

Po normal, por ne rastin e Shkive dhe Malazezve e ndoshta dhe te Kroatve, ajo do me than se me siguri u kan Shqiptar apo Vleh. Ndersa nese u kan Vleh do me than ce ka muajt me cene Shqiptar i latinizuar.

Eshte nje haplogrup qe eshte minimum 4300 vjet i vjeter dhe ka pas nje shperndarje shume te gjere qysh ne kohen e Bronzit. Ti ke E-V13 ne do rajone te Bullgarise mbi 30%. Ne do rajone te Evropes qendrore mbi 10%, etj. Ke do dega te E-V13 ne ato vise qe as edhe ne Ballkan nuk egzistojne dhe jane larg mbi 4300 vjet.

Eshte nji haplogrup i vjeter ce 4300 vjet dhe ka pase shperndarje ne kohen e Bronzit por ajo nuke na intereson terper cka ka ndodh ne kohen e Bronzit sepse at her keto nuk ka pas Sllav. Ne nese e kemi biseden per Sllavet pra na intereson shekulli i peste dhe "Sllavet e vjeter". A mund te bajmi analize dhe te themi se Sllavet ce kan ardh prej shekullit te peste terri te shekulli i shtate nuk kan pas E-v13??   Gjithashto mendimi se kan pas ma shume R1a se I2a, por gjithashto edhe nji pjese te vogel N1.

Gjthashto E-ja e Bugarve do te jet nji E Thrace. Te vendosve para se ardhjes te Sllave. Thuhet se gjuha Thrace ka rnu teri te shekulli 6.

Nuk mujmi me prit se krejt E do te jet te linjes prej E-es te Malesijes te Shqiperijes. Normalisht se nji popullate me nji E (sikur Ev13 Serb) ka muajt me cene autohtone apo Shqiptare dhe sot ma nuke jan, pra jan te asimilum. Dnoshta E-ja e fisit Dardan dhe e fisit Delmat u kan gjithashto tjeter E por ty dy fise mund te themi se i kan taku ethnosit te Illirve, pra fise vllezer. Nuk mundesh me diten se a jan kan Shqiptar vetem se ne baze te asaj se ndoshta aj tip i Ev13 nuk u gjet sot ne Shqiperi.


Sa per kreasimin e E-jes te Shkive dhe E-jes te Shqiptarve per at arsyje te pyta, sa jan larg njera prej tjetres, a'e keni ndonji BigY te bame per kreasim dhe a jan prej te njejtes dege, ndoshta njera shkon upstream apo downstream njera prej tjetres.

Eshte interesant per shembull Shkiet e kan klanin Kuqi dhe Shqiptaret e kan klanin Kuqi, pra ty dyte jan Ev13, pra edhe nese ka dallim ne at Ev13 neve po na intereson se cfar dallimi eshte dhe cka do me than ajo.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on December 19, 2016, 01:36:32 AM
Ps Flor, e dine kushe eshte ky Z19851+ prej Italie, yfull id # Y04482?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 19, 2016, 01:50:31 AM
Po normal, por ne rastin e Shkive dhe Malazezve e ndoshta dhe te Kroatve, ajo do me than se me siguri u kan Shqiptar apo Vleh. Ndersa nese u kan Vleh do me than ce ka muajt me cene Shqiptar i latinizuar.

Te supozojme qe shumica e E-V13 te Sllavet/Shkijet eshte influence Shqiptare siç the ti, eshte diçka e pabazë per mendimin tim (perderisa nuk kemi evidence nga haplotipet qe kemi deri tash). Apo te themi qe eshte influence Iliro-Thrake ose influence autoktone Ballkanike eshte tjeter gje dhe pajtohem me te.

Eshte nji haplogrup i vjeter ce 4300 vjet dhe ka pase shperndarje ne kohen e Bronzit por ajo nuke na intereson terper cka ka ndodh ne kohen e Bronzit sepse at her keto nuk ka pas Sllav. Ne nese e kemi biseden per Sllavet pra na intereson shekulli i peste dhe "Sllavet e vjeter". A mund te bajmi analize dhe te themi se Sllavet ce kan ardh prej shekullit te peste terri te shekulli i shtate nuk kan pas E-v13??   Gjithashto mendimi se kan pas ma shume R1a se I2a, por gjithashto edhe nji pjese te vogel N1.

Supozoj qe Sllavet nuk kane pas ose marre me vete E-V13 kur jane dyndur per ne Ballkan. Mirepo nuk mund ta dime kete gje 100% perderisa shifet qe E-V13 eshte nje haplogrup me shperndarje te vjeter dhe egziston neper shume vise te Evropes.

Eshte interesant per shembull Shkiet e kan klanin Kuqi dhe Shqiptaret e kan klanin Kuqi, pra ty dyte jan Ev13, pra edhe nese ka dallim ne at Ev13 neve po na intereson se cfar dallimi eshte dhe cka do me than ajo.

Nuk kemi te testuar ne FTDNA ndonje antar te Kuqit mesa e di une. Keshtu qe nuk mund me dit sa te afer ose te larget jane. E di qe eshte testuar nje antar i Vasojevicit per SNP dhe eshte E-V13+ CTS5856- pra eshte E-V13 bazale. Kurse gjithe shqiptaret E-V13 qe i kemi deri tash jane pozitiv edhe per subkladen e tij CTS5856 (E-V13>CTS5856+). Me kete gje nuk dua te them qe Vasojevici nuk mund te kene qene Shqiptare, por ta jap idene se sa te larget jane, diku mbi 5000 vjet.

Per mendjen teme, pse do linje te V13 qe gjenden ne Malin e Zi nuk jar afer degave qe kem gjet deri tashe nen Shqiptar nuk do thote automatikisht qe ato fise nuk kane qene Shqiptar ne te kaluaren apo edhe Vlleh, si prsh. Kuci, Vasojevici e Bjelopavlici (Palbardhi). Per Kucin e dijme qe kane qene Katolik e besa ne gjuhe Shqiptar ne shekullin e 17 sic i ka shenu Mariano Bolizza. Edhe Vasojevic dhe Bjelopavlici kane qene Katolike, dhe keta te fundit thojne qe kan migruar prej Dukagjinit dhe kemi Shqiptar qe jane te njejtes dege, por normal shume te larget. Mundet qe degat qe Vasojevici dhe Kuci i takojne tek kene qene dega te izoluara deri vone dhe vetem gjate mesjetes jane perhapur, pra dega unike ne vete.

Normal, sa ma shume Shqiptar te testuar aq ma shume jane shancat qe te gjejm dega te reja qe ende nuk i kemi pare.

Po, dihet per keta fiset Malazeze (kemi nje shembull). Por e kisha fjalen per E-V13 nepergjithsi te krejt Sllavet/Shkijet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 19, 2016, 02:00:45 AM
Ps Flor, e dine kushe eshte ky Z19851+ prej Italie, yfull id # Y04482?

Ky shembull vjen nga Lodi, Itali (afer Milano ne Italine veriore). Shpresoj qe Dema nuk do me thote qe edhe ky eshte me prejardhe Shqiptare :P vetem pse eshte E-V13.
Ky rezultat eshte nje ndarje e hershme e Z5017 'stergjyshi' i CTS9320.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 20, 2016, 01:11:53 AM
Te supozojme qe shumica e E-V13 te Sllavet/Shkijet eshte influence Shqiptare siç the ti, eshte diçka e pabazë per mendimin tim (perderisa nuk kemi evidence nga haplotipet qe kemi deri tash).

Nuke eshte pa baze, Flor. Bazohem ne gjenetike gjithashto ne histori e cila perputhet me ate. Por nuke kam than se eshte shumica e Ev13 Sllav prej Shqiptarve por i Serbijes dhe i Malit te zi. Ajo do te jet asimilim prej shekulit te dhjete e perpjete. Dhe ne at rast gjithsesi mund te flasmi per Shqiptare apo Vlleh por jo Thraco Iliret. Per Kroaci dhe Bosne mund te flasmi per te Illiret edhe pse atje nuk ka pase shume asimilim por mashume ndjekje dhe vrasje te popullates autohtone. Dihet se Mali i zi u kan Shqiptar gjithashtu jugu  i Serbise pra si ndodhi se ato troje nuk jan ende Shqiptare por atje gjemi nji popullate me haplogrupe autohtone te njejt sikur te Shqiptarve por ndoshta me do diferenca apo klastere tjeter. Edhe pse sipas mungeses te testimit te Shqiptarve ne ne te vertete nuk dimi se cfar haplotipe kemi.

Sa per E-v13 te Bugarve, per ata gjithsesi nuke mendoje se jan Shqiptar te Sllavizuar edhe pse gjuha Bulgare eshte gjuhe Sllave, shumica e E-v13 te Bulgarve do te jet Thrace dhe prej Vlehve.

Apo te themi qe eshte influence Iliro-Thrake ose influence autoktone Ballkanike eshte tjeter gje dhe pajtohem me te.
Une gabova se ndoshta kam than Shqiptar ne disa raste ku u kan ma mire me than Ilir, per shembull, ma heret thash: Shqiptaret e latinizuar por Shqiptaret nuk jan kan te latinizuar por Iliret jan kan te latinizuar por nejse..


Supozoj qe Sllavet nuk kane pas ose marre me vete E-V13 kur jane dyndur per ne Ballkan. Mirepo nuk mund ta dime kete gje 100% perderisa shifet qe E-V13 eshte nje haplogrup me shperndarje te vjeter dhe egziston neper shume vise te Evropes.
Pra Flor, si eshte e mundeshme ce Sllavet te cillet vine prej Shekullit 5 teri te shekulli 7 nuk kane E-v13, por kurr vendosen ne Mal te zi, pjeset e Serbise dhe pjeset e Kosoves prej shekullit te dhjete, ata kan prej 19% Serbia teri te 30% Mali Zi E-v13. Prej kahit piki kjo nese jo prej asimilimit te Shqiptarve?

P.s. edhe une jam dakord se nuk kan pru E-v13 sepse kurr e shikojmi gjenetiken e Sllovenise te cila gjithashtu u nda prej "Sllave te vjeter" aty gjejmi vetem se 3% E1b. Gjithashtu ma shume R1a se I2a por apet dy te kombinuara bejn ma shume se 50%. Ndersa ata ka aja ana nuk kan asimilu Ev13 por R1b.
Nuk kemi te testuar ne FTDNA ndonje antar te Kuqit mesa e di une. Keshtu qe nuk mund me dit sa te afer ose te larget jane. E di qe eshte testuar nje antar i Vasojevicit per SNP dhe eshte E-V13+ CTS5856- pra eshte E-V13 bazale. Kurse gjithe shqiptaret E-V13 qe i kemi deri tash jane pozitiv edhe per subkladen e tij CTS5856 (E-V13>CTS5856+). Me kete gje nuk dua te them qe Vasojevici nuk mund te kene qene Shqiptare, por ta jap idene se sa te larget jane, diku mbi 5000 vjet.

Nuk do me than ne gjenetike nese nji grup Shqiptar ka jetu ne Mal te Zi dhe nji grup ka jetu ne Shqiperi qe ty dy grupe kan nevoj mu kan e njejta subklade e ndonji haplotipi. Natyrisht se mund te dallohen.

Per mendjen teme, pse do linje te V13 qe gjenden ne Malin e Zi nuk jar afer degave qe kem gjet deri tashe nen Shqiptar nuk do thote automatikisht qe ato fise nuk kane qene Shqiptar ne te kaluaren apo edhe Vlleh, si prsh. Kuci, Vasojevici e Bjelopavlici (Palbardhi). Per Kucin e dijme qe kane qene Katolik e besa ne gjuhe Shqiptar ne shekullin e 17 sic i ka shenu Mariano Bolizza. Edhe Vasojevic dhe Bjelopavlici kane qene Katolike, dhe keta te fundit thojne qe kan migruar prej Dukagjinit dhe kemi Shqiptar qe jane te njejtes dege, por normal shume te larget. Mundet qe degat qe Vasojevici dhe Kuci i takojne tek kene qene dega te izoluara deri vone dhe vetem gjate mesjetes jane perhapur, pra dega unike ne vete.
Po, dihet per keta fiset Malazeze (kemi nje shembull). Por e kisha fjalen per E-V13 nepergjithsi te krejt Sllavet/Shkijet.

Ne regull, bile keto kemi ba do progres, pra je dakord se fiset Malazeze jan Shqiptar te Serbizuar?

Shiko Flor, mos ma zi per te madhe, un e di se ti je ekspert per gjenetike, ok, po bajmi muhabet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 20, 2016, 01:14:22 AM
Leki a do te shtishe like opcion ne forum, po du me ju ba like, pershendetje :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on December 20, 2016, 02:43:41 AM
Leki a do te shtishe like opcion ne forum, po du me ju ba like, pershendetje :D

Me ka shku mendja me ba por ky forum nuk e ka ate opcion  :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on December 22, 2016, 05:39:19 PM
Pershendetje!!! :) :) :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 22, 2016, 06:00:59 PM
Pershendetje!!! :) :) :)

Pershendetje dhe mire se na erdhe Ujkan Vushaj :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on December 22, 2016, 07:01:06 PM
Pershendetje Ujkan!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on December 22, 2016, 07:16:18 PM
Mir se erdhe Ujkan, gezohem qe e kem nje Kelmendas prej Malesie ne mesin tone  :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 22, 2016, 07:47:55 PM
Pershendetje!!! :) :) :)

Përshendetje!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 23, 2016, 06:09:08 PM
Pra mendimi im eshte nese E-v13 ne Shkiet nuke eshte shumica prej te popullates Shqiptare pra do te jet prej Bulgarve. Ska prej kahit tjeter mu kan.  A kan ba ata donji bigY? Te kush ju gjuan kusherit ma te afertit a din dikush?   E-v13 prej Malit te ZI duhet te jet prej Shqiptarve. Por ok, le ta investigojmi hala si eshte gjendja.   Po duket interesant situata

Leki cfare tmrca kalkulator ti perdore? Un dje kam luajt pake me Nevski, ae ke perdore? Ti e din chirilicen ti garant din me perdore, un nuk e di cirilicen dhe kam pake problem po apet kam pas suksese por nuk jam 100%
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on December 23, 2016, 07:22:42 PM
Me ta thane te drejten nuk perdori ndonje kalkulator per TMRCA, vetem bazohna ne distancen gjenetike dhe ne ne cilet DYS ndryshojn - qe jane markera qe ndryshojn shpejt jane me afer kurse ne te ngadalshem at'her me te larget etj. por normal qe mvaret se ne cfar distance e kem fjalen.

Po, e lexoj qirilicen por e kam harruar gjuhen koxha si mire. E perdori Google translate ne shumicen e rasteve. Pse?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 24, 2016, 07:18:56 AM
Po është interesant me ba krehasime në njerz. Mundësh edhe një grup njerëzish me shti në kalkulacion për tmrca.

Mendova çe e përdore ti, më ma spjegu diqka, se sun e shti në translator se është programi ne çirilic.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on December 24, 2016, 03:57:49 PM
Ky Serbi Mortimer esht Ev13 dhe mka dal si match ne autosomal. Paternal esht Serb EV13 nga jugu t'serbis.. dhe maternal esht magjup.

He gets non european score from his gypsy ancestry which i dont get so im guessing we are distantly related through his Serbian side which is ev13. He comes up as a 5th cousin.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on December 24, 2016, 04:13:26 PM
All my Serbian matches seem to be Montenigrin btw
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on December 24, 2016, 04:40:54 PM
All my Serbian matches seem to be Montenigrin btw

This is the case for me on 23andme
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on December 24, 2016, 04:44:20 PM
Po është interesant me ba krehasime në njerz. Mundësh edhe një grup njerëzish me shti në kalkulacion për tmrca.

Mendova çe e përdore ti, më ma spjegu diqka, se sun e shti në translator se është programi ne çirilic.

Ok, qoma ta kqyri se muj e kuptoj cka po behet fjal edhe pa Google.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on December 24, 2016, 04:47:12 PM
Ky Serbi Mortimer esht Ev13 dhe mka dal si match ne autosomal. Paternal esht Serb EV13 nga jugu t'serbis.. dhe maternal esht magjup.

He gets non european score from his gypsy ancestry which i dont get so im guessing we are distantly related through his Serbian side which is ev13. He comes up as a 5th cousin.

edhe herbubu ka mortimer se kusheri n23andme
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on December 24, 2016, 05:23:06 PM
All my Serbian matches seem to be Montenigrin btw

This is the case for me on 23andme

I looked at the names more and theres one Serb match i get from republika Srspka interesting enough. Who is haplogroup I1. I-Y16434 XD Others seem to be from Montenegro. And one from Herzegovina who is a j2b2. Makes me think about Noels book regarding Bosnia where he says Serbs were settled there by the Ottomans or something from areas like Montenegro etc.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on December 24, 2016, 06:02:27 PM
All my Serbian matches seem to be Montenigrin btw

This is the case for me on 23andme

I looked at the names more and theres one Serb match i get from republika Srspka interesting enough. Who is haplogroup I1. I-Y16434 XD Others seem to be from Montenegro. And one from Herzegovina who is a j2b2. Makes me think about Noels book regarding Bosnia where he says Serbs were settled there by the Ottomans or something from areas like Montenegro etc.

He is originally from Montenegro too, Macura Clan and is related to our Shkreli example paternally.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on December 24, 2016, 06:21:48 PM
All my Serbian matches seem to be Montenigrin btw

This is the case for me on 23andme

I looked at the names more and theres one Serb match i get from republika Srspka interesting enough. Who is haplogroup I1. I-Y16434 XD Others seem to be from Montenegro. And one from Herzegovina who is a j2b2. Makes me think about Noels book regarding Bosnia where he says Serbs were settled there by the Ottomans or something from areas like Montenegro etc.

He is originally from Montenegro too, Macura Clan and is related to our Shkreli example paternally.

Thats very interesting. They seem to of been vlachs of Germanic/Norman ancestry as im reading here:

http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?127965-Albanian-Tribe-and-Clan-Y-DNA
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 24, 2016, 10:03:27 PM
Ky Serbi Mortimer esht Ev13 dhe mka dal si match ne autosomal. Paternal esht Serb EV13 nga jugu t'serbis.. dhe maternal esht magjup.

He gets non european score from his gypsy ancestry which i dont get so im guessing we are distantly related through his Serbian side which is ev13. He comes up as a 5th cousin.

Magjup eshte Mortimeri edhe ka ana e nanes te babes. Interesant pse e permenet Mortimerin edhe Her Abubu, se dje kurr kam kesh me Davain me nji post te Serbijes erdh Mortimeri me mbrojte, tani kurr e kesha Mortimerin erdh Her Abubu me brojte Mortimerin dhe tum tha ckas, drogerash, sikur pse pi keshi ata kurr jan gjaku yte  ;D ;D  Un i thash cka u preke ti ne Mortimerin, ndoshta se e ki vlla ka ana babes? Edhe sot pi lexoj keto sene... interesant

Sa per Mortimerin un ce 2 her i kam than ce ki shume shanca ta ke pas baben Shqiptar te Serbizuar por edhe aj u kap per E-v13 te Bulgarve dhe te Italianve, aj nuk kupton se nuk mundet mi perzi dardhat e mollat. Aj me shkon ne nerva se shum i uren Shqiptaret dhe sa her han mut per neve dhe i mbron Shkiet.   Nejse  :(   :-\ :-\   
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on December 24, 2016, 10:23:01 PM
Ky Serbi Mortimer esht Ev13 dhe mka dal si match ne autosomal. Paternal esht Serb EV13 nga jugu t'serbis.. dhe maternal esht magjup.

He gets non european score from his gypsy ancestry which i dont get so im guessing we are distantly related through his Serbian side which is ev13. He comes up as a 5th cousin.

Magjup eshte Mortimeri edhe ka ana e nanes te babes. Interesant pse e permenet Mortimerin edhe Her Abubu, se dje kurr kam kesh me Davain me nji post te Serbijes erdh Mortimeri me mbrojte, tani kurr e kesha Mortimerin erdh Her Abubu me brojte Mortimerin dhe tum tha ckas, drogerash, sikur pse pi keshi ata kurr jan gjaku yte  ;D ;D  Un i thash cka u preke ti ne Mortimerin, ndoshta se e ki vlla ka ana babes? Edhe sot pi lexoj keto sene... interesant

Sa per Mortimerin un ce 2 her i kam than ce ki shume shanca ta ke pas baben Shqiptar te Serbizuar por edhe aj u kap per E-v13 te Bulgarve dhe te Italianve, aj nuk kupton se nuk mundet mi perzi dardhat e mollat. Aj me shkon ne nerva se shum i uren Shqiptaret dhe sa her han mut per neve dhe i mbron Shkiet.   Nejse  :(   :-\ :-\

Ma merr mendja se Shqiptar jan kan nqoft se e paska edhe herr abubun kusheri. Ndoshta bubu edhe mu um kish dal si kush.

Ose ndoshta Vlleh. Macura jan kan vlach nga Mali zi me origjin German/ndoshta. Cka po me keshet mu tash. Kur e kom bo nje thread per Serbet nga Bosnia qe jan Ortdox Vlach prej mali zi etj. Edhe qe kan ardh ne Bosnje me Osmanet jan pas nervozu shume sikur ai Dick amo Shqiptart kan qef me i paraqit si emigranta ne Kosov.

Tash rezultatet autosomal qe i kom po e verteton pak ma shume  qe Noel Malcolm e ka drejt ne at teori. Nejse kjo eshte vetem nje example but still xD

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 26, 2016, 02:03:43 AM
Shkit kan 10% I1, edhe kan fise te Serbizuara me ket haplogrup.
Me prejardje duhet te jen Nordik, Goth. Pershembull fisi Drobnjak, edhe pse e din se jan vleh te Serbizuar ata ket per ket fis thojn se eshte fis Serb.

Por ne te verteten, projekti Serb ash dash mu quajt projekti Jugosllav, sepse i shtine dhe te tjeret. Nji Kroat cka u kan haplo I1 i thojshin ti je Shka sepse e ki prejardhjen prej Fisit Serb Drobnjak. Por aj tha un veten nuke e ndina Serb, e tani ja nisin mi thon ckas, ne fund aj tha mos um shtini hiq ne projekt ne mensi eshte emri projekti i Serbve.

Drobnjaket jan interesanet se jan Serbizu dhe si Sllav kan luftu kundra fisit te cilin Shkiet e lidhin me haplogrupen time j2b1 aj eshte fisi Krici. Informatat e fundit cka i kan per ket fis jan ce eshte fis jo Sllav, dhe ce ka luftu ashper kunder Sllave edhe ce jan zhduken ka shekulli 12.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 26, 2016, 05:50:07 AM
Leki a ju ke ba ftese Labit edhe Arjanes, doshta do te postojne ne tema historike.
E kam thirr Illyrian por po shof qe nuk u regjistru, ndoshta ma heret u regjistru?
Duhet mi thirr krejt prej vetem Shqiptaret cka postojne, por edhe nese vine anteret prej googlit edhe ajo ish kan mire.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on December 26, 2016, 08:47:24 AM
Shkit kan 10% I1, edhe kan fise te Serbizuara me ket haplogrup.
Me prejardje duhet te jen Nordik, Goth. Pershembull fisi Drobnjak, edhe pse e din se jan vleh te Serbizuar ata ket per ket fis thojn se eshte fis Serb.

Por ne te verteten, projekti Serb ash dash mu quajt projekti Jugosllav, sepse i shtine dhe te tjeret. Nji Kroat cka u kan haplo I1 i thojshin ti je Shka sepse e ki prejardhjen prej Fisit Serb Drobnjak. Por aj tha un veten nuke e ndina Serb, e tani ja nisin mi thon ckas, ne fund aj tha mos um shtini hiq ne projekt ne mensi eshte emri projekti i Serbve.

Drobnjaket jan interesanet se jan Serbizu dhe si Sllav kan luftu kundra fisit te cilin Shkiet e lidhin me haplogrupen time j2b1 aj eshte fisi Krici. Informatat e fundit cka i kan per ket fis jan ce eshte fis jo Sllav, dhe ce ka luftu ashper kunder Sllave edhe ce jan zhduken ka shekulli 12.

Nuk besoj qe eshte i lidhur me mu prej anes e ti I1. Shumicat Shqiptar qe i kemi bashk une e ai nuk jane I1.

Ma merr mendja qe eshte mtdna a dicka.

He isnt close related neither is Mortimer. These autosomal results could even give you far distant mtdna relatives. I get Germans, Swedes, Polish etc

My closest relatives are Albanians and one girl who says shes of Serbian origin.

Your haplogroup is not Slavic.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 30, 2016, 11:04:25 PM
Po është interesant me ba krehasime në njerz. Mundësh edhe një grup njerëzish me shti në kalkulacion për tmrca.

Mendova çe e përdore ti, më ma spjegu diqka, se sun e shti në translator se është programi ne çirilic.

Ky kalkulator eshte me i miri qe e di une. Nga databaza jone vetem i ben copy STR prej ku fillon ID (kit) dhe pastaj paste ku thote "Paste haplotype or setup data here" dhe se fundi kliko 'Execute' dhe te jep GD (distancen gjenetike) midis kiteve dhe TMRCA probability (5%-95%):
http://www.dna.cfsna.net/HAP/Modified_yUtility.htm
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 31, 2016, 11:22:50 AM
Po është interesant me ba krehasime në njerz. Mundësh edhe një grup njerëzish me shti në kalkulacion për tmrca.

Mendova çe e përdore ti, më ma spjegu diqka, se sun e shti në translator se është programi ne çirilic.

Ky kalkulator eshte me i miri qe e di une. Nga databaza jone vetem i ben copy STR prej ku fillon ID (kit) dhe pastaj paste ku thote "Paste haplotype or setup data here" dhe se fundi kliko 'Execute' dhe te jep GD (distancen gjenetike) midis kiteve dhe TMRCA probability (5%-95%):
http://www.dna.cfsna.net/HAP/Modified_yUtility.htm

Ok Flor, do ta provoj ma vonë. Faleminderës.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 31, 2016, 12:11:08 PM
Për shembull kështo https://s25.postimg.org/jv8gd54hr/tmrcas_calc1.jpg A është mirë, sa është tmrca dhe sa jan te largum në GD?

Skerdi ty aj programi tjetër a të punoj?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 31, 2016, 02:45:49 PM
Nuk e ke be bash si duhet, prandaj nuk te ka dale mire GD, TMRCA (nuk i ke be copy ID/kitet). Lexoje postin tim edhe njehere  :P:

Ky kalkulator eshte me i miri qe e di une. Nga databaza jone vetem i ben copy STR prej ku fillon ID (kit) dhe pastaj paste ku thote "Paste haplotype or setup data here" dhe se fundi kliko 'Execute' dhe te jep GD (distancen gjenetike) midis kiteve dhe TMRCA probability (5%-95%):
http://www.dna.cfsna.net/HAP/Modified_yUtility.htm

Dhe shif ketu si i kam krahasuar une tre kita:
https://s23.postimg.org/nfy7xpnuz/Calculator.jpg
https://s23.postimg.org/aw83jh8wb/Calculator2.jpg

Psh. sic e shef, konfidenca e TMRCA midis E8067 dhe 338980 eshte prej 248 deri 1147 vjet. N'qofte se e merr mesataren midis dy shifrave, vjen perafersisht 697 vjet. E8067 eshte Krasniq kurse 338980 eshte Hot (ose mund te dy te jene Hot) dhe sic duket kalkulatori e ka pak a shume te sakte se kur a kane pas paraardhesin e perbashket (TMRCA).

*Keta kalkulatora jane te mire per te ta dhene perafersisht figuren e TMRCA dhe GD. Nenkuptohet 67 markera duhet te jete ma preciz se 37. Dhe ne disa raste te jep shifra gabim, sidomos nëse krahason STR haplotipet nga dy subklada ose dega te ndryshme te ndonje haplogrupi - Pra eshte ma preciz kur krahason STR midis kiteve nga i njejti 'cluster' ose grup.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 31, 2016, 03:32:27 PM
^ Nga databaza jone e kam fjalen per ate Google sheet  qe eshte me lart nen 'Lajme' ku i kemi gjithe rezultatet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 01, 2017, 02:35:04 AM
Gezuar viti i ri 2017...
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 01, 2017, 10:01:12 AM
Gëzuar, me fat!!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on January 01, 2017, 06:00:16 PM
Gezuar djema, paci vit te mbare..
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: TheBigMan on January 01, 2017, 06:25:18 PM
Gezuar! :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 01, 2017, 07:32:24 PM
Gezuar
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Arusha-e-Malit on January 05, 2017, 07:57:55 AM
Ku jeni o burra. Mire se u gjetem.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 05, 2017, 01:19:18 PM
Ku jeni o burra. Mire se u gjetem.

Mire se na erdhe Arush! prej kahit je?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Arusha-e-Malit on January 06, 2017, 07:53:28 AM
Ku jeni o burra. Mire se u gjetem.

Mire se na erdhe Arush! prej kahit je?

Nga Dibra. (jam The.Mask)  ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 09, 2017, 02:17:58 AM
Si nje menyre tjeter per ta promovuar gjenetiken dhe projektin, e kemi hap grupin ne Facebook: https://www.facebook.com/groups/393693390976028/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on January 09, 2017, 04:43:17 AM
Si nje menyre tjeter per ta promovuar gjenetiken dhe projektin, e kemi hap grupin ne Facebook: https://www.facebook.com/groups/393693390976028/

Super, hajde Shqipe futnu dhe shperndane linkun!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 15, 2017, 08:31:44 PM
icet, mos ja ble ati boshnjakut nje kit more burr, a je tu bo hajgare? ma mir me ja ble krashnikut ose dikush tjeter, naj shqiptar
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 15, 2017, 09:34:02 PM
icet, mos ja ble ati boshnjakut nje kit more burr, a je tu bo hajgare? ma mir me ja ble krashnikut ose dikush tjeter, naj shqiptar
Krashniku nga cilin fis eshte? a eshte Krasniq?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on January 15, 2017, 09:43:07 PM
icet, mos ja ble ati boshnjakut nje kit more burr, a je tu bo hajgare? ma mir me ja ble krashnikut ose dikush tjeter, naj shqiptar

I thashe edhe une mos ne ti harxhon paret ne at boshnjakun, kur ke Shqiptar si Krashniku qe dojne te testohen.


Ujkan, po Krashniku eshte Krasniq prej Drenice, me origjine me te larget prej Topllice mos gabavsha (pra muhaxher, si ju themi na ne Kosove).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 15, 2017, 09:47:57 PM
icet, mos ja ble ati boshnjakut nje kit more burr, a je tu bo hajgare? ma mir me ja ble krashnikut ose dikush tjeter, naj shqiptar

Im not gonna test him right away. He will have to wait a long time. I wanna see the destroyer and his results but  i priotize other albanians of course. I decided to pay for Krashnicks test. What should I order?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 15, 2017, 09:50:23 PM
Po, edhe une them se ma mire me harxhu paret per nja shqiptar tjeter.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 15, 2017, 09:50:56 PM
icet, mos ja ble ati boshnjakut nje kit more burr, a je tu bo hajgare? ma mir me ja ble krashnikut ose dikush tjeter, naj shqiptar

Im not gonna test him right away. He will have to wait a long time. I wanna see the destroyer and his results but  i priotize other albanians of course. I decided to pay for Krashnicks test. What should I order?
Oh, so your IceT
I'd say get Y37 as thats recommended but if you don't want to waste a lot of money get him Y12 or Y25 just to start off 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 15, 2017, 09:56:22 PM
icet, mos ja ble ati boshnjakut nje kit more burr, a je tu bo hajgare? ma mir me ja ble krashnikut ose dikush tjeter, naj shqiptar

Im not gonna test him right away. He will have to wait a long time. I wanna see the destroyer and his results but  i priotize other albanians of course. I decided to pay for Krashnicks test. What should I order?

ftDNA would be ideal for all Albanians, edhe per vetin mos e ble kta DNA testa autosomale DNA Tribes, ancestry (nese sjan 23andme, rekommendoj 23andme vetem sepse i ka shum shqiptare qe jan testu atje edhe kishe mujt me perdor relative finder, ta jep mtDNA edhe i ka autosomal genetic makeup ma e mira) . Edhe kit feature e ri mdoket shum intresant po nuk ka ardh per europe ende http://www.rootsandrecombinantdna.com/2017/01/new-23andme-ancestry-timeline-tool.html
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 15, 2017, 10:04:55 PM
icet, mos ja ble ati boshnjakut nje kit more burr, a je tu bo hajgare? ma mir me ja ble krashnikut ose dikush tjeter, naj shqiptar

Im not gonna test him right away. He will have to wait a long time. I wanna see the destroyer and his results but  i priotize other albanians of course. I decided to pay for Krashnicks test. What should I order?

ftDNA would be ideal for all Albanians, edhe per vetin mos e ble kta DNA testa autosomale DNA Tribes, ancestry (nese sjan 23andme, rekommendoj 23andme vetem sepse i ka shum shqiptare qe jan testu atje edhe kishe mujt me perdor relative finder, ta jep mtDNA edhe i ka autosomal genetic makeup ma e mira) . Edhe kit feature e ri mdoket shum intresant po nuk ka ardh per europe ende http://www.rootsandrecombinantdna.com/2017/01/new-23andme-ancestry-timeline-tool.html
Have any of you guys heard of Living DNA ancestry? it seems really accurate and good from what they advertise for example they break down the UK into 21 regions and the Balkans into "East Balkans", "West Balkans" and "Aegean" they also have 80 regions in their database etc. Also they have the ancestry timeline tool as well.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 15, 2017, 10:48:33 PM
icet, mos ja ble ati boshnjakut nje kit more burr, a je tu bo hajgare? ma mir me ja ble krashnikut ose dikush tjeter, naj shqiptar

Une 4 persona i kam vete me ble për gjyse
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 15, 2017, 10:53:26 PM
icet, mos ja ble ati boshnjakut nje kit more burr, a je tu bo hajgare? ma mir me ja ble krashnikut ose dikush tjeter, naj shqiptar

Im not gonna test him right away. He will have to wait a long time. I wanna see the destroyer and his results but  i priotize other albanians of course. I decided to pay for Krashnicks test. What should I order?

Cool bro!
I would go for Y37 if u can afford it, if not go for Y12.
Y37 is cheaper in the long run than doing Y12 and then upgrade. Make sure to order through our project to get the discount though (the link is on the top right of this forum under Lajme).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 15, 2017, 11:00:07 PM
^Unless you want to do YSEQ Y37 for $85, but keep in mind he won't be matched in the FTDNA database. We will only get his STR numbers and compare them manually against the results we already have.
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Dema on January 15, 2017, 11:05:50 PM
Gjithsej numrin e testuar te Shqiptareve per Y-DNA (studimet shkencetare, 23andMe, FTDNA), pak a shume eshte nja 1000 veta.

Ferri et al (Shqiperi): 286
Sarno et al (Shqiperi): 223
Battaglia et al (Shqiperi): 55
Battaglia et al (Shqiptaret e MK): 64
Pericic et al (Kosovaret): 114
Mundet te ket edhe ndonje studim tjeter qe nuk me kujtohet tash.

Ne 23andMe duhet te kemi pa minimum 150 Shqiptare kisha me than te testuar per Y-DNA.
Ne projektin Albanian Bloodlines te FTDNA kemi 62 Shqpitare me rezultate dhe ka edhe nja 40 ne databaze te FTDNA dhe qe nuk jane bashku ne projekt, pra gjithsej 100 nga FTDNA.

Gjithsej me doli 992, pra rreth 1000.

A mund t'i bashkojmi keto rezultate të shifmi si është situata me përqindje te nesh. A është pune e madhe? Ish kan shumë bukur!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 15, 2017, 11:09:44 PM
Po, edhe une them se ma mire me harxhu paret per nja shqiptar tjeter.

Except for that bosniak, i never wanted to test non albs. My priority is albanians and to help the albanian project. And to understand albanian genetics better and get a clearer picture.

Me wanting to test that bosniak is more personal
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 15, 2017, 11:10:34 PM
icet, mos ja ble ati boshnjakut nje kit more burr, a je tu bo hajgare? ma mir me ja ble krashnikut ose dikush tjeter, naj shqiptar

Une 4 persona i kam vete me ble për gjyse

Hajde per qjys kreshnikut ja blejm?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 15, 2017, 11:14:35 PM
Ok, 12 markera FTDNA Alb bloodlines project, kurr kthena në shpi në Zagreb se në KS jam.
Title: Oda per diskutime pa meransi
Post by: Flor on January 15, 2017, 11:15:04 PM
Gjithsej numrin e testuar te Shqiptareve per Y-DNA (studimet shkencetare, 23andMe, FTDNA), pak a shume eshte nja 1000 veta.

Ferri et al (Shqiperi): 286
Sarno et al (Shqiperi): 223
Battaglia et al (Shqiperi): 55
Battaglia et al (Shqiptaret e MK): 64
Pericic et al (Kosovaret): 114
Mundet te ket edhe ndonje studim tjeter qe nuk me kujtohet tash.

Ne 23andMe duhet te kemi pa minimum 150 Shqiptare kisha me than te testuar per Y-DNA.
Ne projektin Albanian Bloodlines te FTDNA kemi 62 Shqpitare me rezultate dhe ka edhe nja 40 ne databaze te FTDNA dhe qe nuk jane bashku ne projekt, pra gjithsej 100 nga FTDNA.

Gjithsej me doli 992, pra rreth 1000.

A mund t'i bashkojmi keto rezultate të shifmi si është situata me përqindje te nesh. A është pune e madhe? Ish kan shumë bukur!

Ata të FTDNA që nuk janë anëtar në projekt dhe që kemi mund t'ua gjejmë STR (minimum Y12), mbiemrin dhe nga ku janë, i kemi fut në databazën.

Rezultatet nga studimet shkencëtare nuk mund me bë këtë gjë sepse janë rezolucion shumë të dobët dhe nuk dimë as mbiemrin as nga cili vend vinë.

Për rezultatet e 23andMe jam menduar me shtu një faqe të veçantë në atë databazën lartë, dhe me i fut ata që ua dimë se paku mbiemrin, nga ku janë, dhe haplogrupin nënkuptohet. Por nuk janë publik, prandaj nuk dua.
 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 15, 2017, 11:15:50 PM
icet, mos ja ble ati boshnjakut nje kit more burr, a je tu bo hajgare? ma mir me ja ble krashnikut ose dikush tjeter, naj shqiptar

Im not gonna test him right away. He will have to wait a long time. I wanna see the destroyer and his results but  i priotize other albanians of course. I decided to pay for Krashnicks test. What should I order?

ftDNA would be ideal for all Albanians, edhe per vetin mos e ble kta DNA testa autosomale DNA Tribes, ancestry (nese sjan 23andme, rekommendoj 23andme vetem sepse i ka shum shqiptare qe jan testu atje edhe kishe mujt me perdor relative finder, ta jep mtDNA edhe i ka autosomal genetic makeup ma e mira) . Edhe kit feature e ri mdoket shum intresant po nuk ka ardh per europe ende http://www.rootsandrecombinantdna.com/2017/01/new-23andme-ancestry-timeline-tool.html

Dna tribes is cheap and free shipping but i think its shit after all. If i order for myself its gonna be 23andme but i dont know when. testing other albs first.

I was almost about to order 23andme the other day
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 15, 2017, 11:22:18 PM
icet, mos ja ble ati boshnjakut nje kit more burr, a je tu bo hajgare? ma mir me ja ble krashnikut ose dikush tjeter, naj shqiptar

Im not gonna test him right away. He will have to wait a long time. I wanna see the destroyer and his results but  i priotize other albanians of course. I decided to pay for Krashnicks test. What should I order?

ftDNA would be ideal for all Albanians, edhe per vetin mos e ble kta DNA testa autosomale DNA Tribes, ancestry (nese sjan 23andme, rekommendoj 23andme vetem sepse i ka shum shqiptare qe jan testu atje edhe kishe mujt me perdor relative finder, ta jep mtDNA edhe i ka autosomal genetic makeup ma e mira) . Edhe kit feature e ri mdoket shum intresant po nuk ka ardh per europe ende http://www.rootsandrecombinantdna.com/2017/01/new-23andme-ancestry-timeline-tool.html
Have any of you guys heard of Living DNA ancestry? it seems really accurate and good from what they advertise for example they break down the UK into 21 regions and the Balkans into "East Balkans", "West Balkans" and "Aegean" they also have 80 regions in their database etc. Also they have the ancestry timeline tool as well.

I will check it out
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 15, 2017, 11:26:02 PM
Ok, 12 markera FTDNA Alb bloodlines project, kurr kthena në shpi në Zagreb se në KS jam.

Ok. Its a done deal. Krashnik told me he wanted to test. What other albs wanna get tested? Herk i believe wants to test. What about laberia, the.mask and chaosmosphit.?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 15, 2017, 11:30:26 PM
Ok, 12 markera FTDNA Alb bloodlines project, kurr kthena në shpi në Zagreb se në KS jam.

Ok. Its a done deal. Krashnik told me he wanted to test. What other albs wanna get tested? Herk i believe wants to test. What about laberia, the.mask and chaosmosphit.?
Isn't Chaosmoshpit from Gashi, also is he part of this forum?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 15, 2017, 11:31:27 PM
Ok, 12 markera FTDNA Alb bloodlines project, kurr kthena në shpi në Zagreb se në KS jam.

Ok. Its a done deal. Krashnik told me he wanted to test. What other albs wanna get tested? Herk i believe wants to test. What about laberia, the.mask and chaosmosphit.?

Herk ka shkru qe eshte prej Maqedonie. A e din dikush se nga eshte?
Eshte nje ide e mire Water! Po kontriboj edhe une per me ble disa Y12 kits nese doni.
Por nuk besoj disa te pajtohen. Kemi provu ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 15, 2017, 11:50:00 PM
Flor mundësh me kreju databazën private me këta prej testimeve shkencore + 23andme + ftdna. Dhe mos i lsho emrat publikë. Vetem se perçindjet ta shofim çfare hg edhe përçindje nder 1000 Shqiptar. A me kuptove çka po du me thënë
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 16, 2017, 12:02:20 AM
Flor mundësh me kreju databazën private me këta prej testimeve shkencore + 23andme + ftdna. Dhe mos i lsho emrat publikë. Vetem se perçindjet ta shofim çfare hg edhe përçindje nder 1000 Shqiptar. A me kuptove çka po du me thënë

Perqindjet nuk jane shume me rendesi per ne. E dime se si jane perafersisht nga studimet shkencetare. Poashtu projekti jone nga shembujt qe kemi, perputhet pak a shume me perqindjet shkencetare (me ata nen Geg sepse shume pak Tosk kemi). Pervec kisha me thene qe J2b2 eshte me shume i reprezantu ne projektin tone sesa studimet shkencetare.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 16, 2017, 12:09:50 AM
Kishmi muajt me ba nji statistike me gjitha çka i dimi me gjith I2a dhe R1a e tjerr

Ata çe nuk ju dimi emrat mujmi mja vnu nji shifër prej kahit e kemi marr vesh për ta ne at databazën private.

Thu nukë ja vlenë?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 16, 2017, 12:18:49 AM
Jo, nuk ia vlen ajo gje per mua dhe as nuk kam shume kohe per ate. Dihet perqindja e perafert e I2a dhe R1a nën ne (diku rreth 10% se bashku). N'qofte se don ti, mund me mbajt nje databaze dhe me nxjerr statistika ;)
Per mendimin tim eshte me mire me pas rezultate ne FTDNA te shqiptareve qe i perkasin ketyre haplogrupeve qe jane ne perqindje me te vogel, per me i kuptuar keto linja ma mire qe gjenden ne etnicitetin tone.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 16, 2017, 12:31:50 AM
Flor mundësh me kreju databazën private me këta prej testimeve shkencore + 23andme + ftdna. Dhe mos i lsho emrat publikë. Vetem se perçindjet ta shofim çfare hg edhe përçindje nder 1000 Shqiptar. A me kuptove çka po du me thënë

Perqindjet nuk jane shume me rendesi per ne. E dime se si jane perafersisht nga studimet shkencetare. Poashtu projekti jone nga shembujt qe kemi, perputhet pak a shume me perqindjet shkencetare (me ata nen Geg sepse shume pak Tosk kemi). Pervec kisha me thene qe J2b2 eshte me shume i reprezantu ne projektin tone sesa studimet shkencetare.
Ca perqindi eshte j2b2 dhe ca perqind eshte E-V13, R1b etj.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 16, 2017, 12:33:17 AM
O ujkan, kur ki me testu ti? sasht shum shtrejt nje Y12 kit mundesh me bo upgrade masanej
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 16, 2017, 12:36:52 AM
Ok Flor, dakort jam.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 16, 2017, 01:05:13 AM
Flor mundësh me kreju databazën private me këta prej testimeve shkencore + 23andme + ftdna. Dhe mos i lsho emrat publikë. Vetem se perçindjet ta shofim çfare hg edhe përçindje nder 1000 Shqiptar. A me kuptove çka po du me thënë

Perqindjet nuk jane shume me rendesi per ne. E dime se si jane perafersisht nga studimet shkencetare. Poashtu projekti jone nga shembujt qe kemi, perputhet pak a shume me perqindjet shkencetare (me ata nen Geg sepse shume pak Tosk kemi). Pervec kisha me thene qe J2b2 eshte me shume i reprezantu ne projektin tone sesa studimet shkencetare.
Ca perqindi eshte j2b2 dhe ca perqind eshte E-V13, R1b etj.

Ne databazen tone (including Geno 2) deri tash nga gjithsej 91 rezultate te shqiptareve:
J2b2: 32.9%
E-V13: 29.6%
R1b: 27.4%
I1: 4.4%
I2a: 2.2%
J2b1: 1.1%
J2a: 1.1%
I2c: 1.1%Disa studime shkencetare:

Sarno et at 2015 ('x' para do te thote negativ):

Geget e Shqiperise (119 shembuj):
E1b-V13: 38%
J2b-M12: 25%
R1b-L51 (xP311): 12%
R1b-M269 (xL51): 4.2%
I2a (xM26,M223): 3.3%
R1a-M17: 2.5%
I1-M253: 3.3%

Tosket e Shqiperise (104 shembuj):
E1b-V13: 29%
J2b-M12: 12%
R1b-L51 (xP311): 8%
R1b-M269 (xL51): 6%
I2a (xM26,M223): 11.5%
I2a-M223: 5%
R1a-M17: 6%
I1-M253: 3.8%

Arbereshet (150 shembuj):
E1b-V13: 13%
J2b-M12: 3%
R1b-L51 (xP311): NONE
R1b-M269 (xL51): 8%
I2a (xM26,M223): 10%
I2a-M223: 10%
R1a-M17: 10%
E1b (xV13): 13%
I1-M253: 5.3%

Pericic et al 2005, Shqiptaret e Kosoves (114 shembuj):
E-V13: ~44%
R1b: ~21%
J2b2: ~17%
I1: ~5%
I2a: 2.5%
R1a: ~4%

Battaglia 2008, Shqiptaret e Maqedonise (vetem 64 shembuj):
E-V13: 34.4%
R1b: 18.8%
J2b: 14.1%
I2a: 9.4%
J1: 6.3%
I1: 4.7%
R1a: 1.6%
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 16, 2017, 01:07:44 AM
Faleminderës Flor, i madh je!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 16, 2017, 01:57:05 AM
Sa shum jena J2b2  8)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 16, 2017, 02:09:52 AM
I can pay y12 for a few albanians but im gonna need their information.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 16, 2017, 02:17:27 AM
I can pay y12 for a few albanians but im gonna need their information.

Kan hup krejt shqiptaret ne TA xD Mundesh me testu ndonji shok IRL ndoshta?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 16, 2017, 02:27:50 AM
I can pay y12 for a few albanians but im gonna need their information.

Kan hup krejt shqiptaret ne TA xD Mundesh me testu ndonji shok IRL ndoshta?

Thats actually a good idea. I know just who too. But Krashnik told me he wanted to test but didnt reply when i asked for info. I will first see how many are interested on TA
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on January 16, 2017, 02:57:58 AM
Wow, super djema qe po kontriboni!! Krashniku me vjen mire qe ka pranu mu testu, se eshte Krasniq dhe mundet te jete i afert me ty Water dhe Duhan, normal qe eshte J2b2 (ka mundesi qe eshte edhe E-V13). Ju kisha ndihmu edhe une por jam duke e prit Albozfinest me mu pergjegje se i kam ofru me ja pagu testin (eshte Kelmend nga Vuthaj, vellazeria Vukel).


Duhan, Ujkani e ka ble kitin Y37, dhe e ka kthy me poste para nja dy dite.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 16, 2017, 03:00:18 AM
Interesant sa i2a kan asimilu Arbreshët, halal ju çoft.
I kan qit në rrugë të drejtë. Mir është kjo për neve!

Qysh është situata edhe identiteti Shqiptar te Arbreshët?
A ka dikush infirmata prej dorës të pare?

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 16, 2017, 03:15:37 AM
Interesant sa i2a kan asimilu Arbreshët, halal ju çoft.
I kan qit në rrugë të drejtë. Mir është kjo për neve!

Qysh është situata edhe identiteti Shqiptar te Arbreshët?
A ka dikush infirmata prej dorës të pare?

Kuptoje qe ka dy klada të I2a midis nesh. I2a-M223 nuk është 'Dinarik' dhe është e mundëshme që ky variant të jetë i 'vjeter' në Ballkan. Në atë studim vetëm I2a (xM26,M223) duket I2a-DIN.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 16, 2017, 03:18:56 AM

Duhan, Ujkani e ka ble kitin Y37, dhe e ka kthy me post para nja dy dite.

O mfal, se pava! Shum mir Ujkan!! Kelmendi asht nje fis shum i madhe, mdoket qe ki me dal EV13 po mundesh edhe me dal J2b2  8)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 16, 2017, 03:19:27 AM
Cili është m223 a është Sardinian?

Ok pra kan 10℅ dinarik edhe 10℅ R1a a është kështu?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on January 16, 2017, 03:21:36 AM

Duhan, Ujkani e ka ble kitin Y37, dhe e ka kthy me post para nja dy dite.

O mfal, se pava! Shum mir Ujkan!! Kelmendi asht nje fis shum i madhe, mdoket qe ki me dal EV13 po mundesh edhe me dal J2b2  8)

Nje Vushaj u te testu ne Geno 2.0 dhe eshte V13-CTS9320, qe e kemi ne projekt  :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 16, 2017, 03:23:07 AM
Arbereshe are a small population
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 16, 2017, 03:24:27 AM
Cili është m223 a është Sardinian?

Ok pra kan 10℅ dinarik edhe 10℅ R1a a është kështu?

Jo, Sardinian është I2a-M26.

Është vështirë me u bazu prej ku e kanë marrë atë sasi të R1a. Është e mundëshme që një pjesë vjen më përzierjen në Itali, sepse shifet që kanë 13% E1b (jo V13) që është më i përhapur në Italinë jugore, dhe është gati jo egzistues midis nesh. Pra, duket që kanë pas 'Genetic Drift'.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 16, 2017, 03:25:10 AM

Duhan, Ujkani e ka ble kitin Y37, dhe e ka kthy me post para nja dy dite.

O mfal, se pava! Shum mir Ujkan!! Kelmendi asht nje fis shum i madhe, mdoket qe ki me dal EV13 po mundesh edhe me dal J2b2  8)

Nje Vushaj u te testu ne Geno 2.0 dhe eshte V13-CTS9320, qe e kemi ne projekt  :D
Aha pra sigurisht V13 ka me dal, ish kan interesant (edhe mir se mu shum mpelqen fisi Kelmendi  ;D) nese asht J2b2

A ka naj update per rezultatet e Illyrian Warrior? I ka qu kitin mati po ende skan ardh rezultatat, a po shkrun dicka ne profilen (approximate time)?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 16, 2017, 03:27:33 AM
Lol, nese shkon dikush ne sicili bone nje test per kta haha

(https://puu.sh/tnOtU/3378c29ff0.png)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 16, 2017, 03:37:01 AM
Kush jan kta? Mos esht aio qika kengetar qe jeton ne australi?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 16, 2017, 03:45:09 AM
Nëse nuk i bën 'fail QC' duhet t'i vi rezultati edhe nja dy javë Illyrian Warrior. Tash zakonisht vinë për 2-3 javë pasi që e merr kitin FTDNA.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 16, 2017, 03:55:46 AM
Ku është Illyrian pse nukë u regjistru, i kam ba ftese më dukët.
Pra aj është Kelmendi? E kish ba situatën interesant me dal J2b2 por aj mu fizikisht duket has Ev13 duhet me vet a ka ga ka dajte a ka baba  ;D

Edhe më duket aj shume ka qef me dal E pra i dëshiroj suksese
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 16, 2017, 02:37:21 PM
Ku është Illyrian pse nukë u regjistru, i kam ba ftese më dukët.
Pra aj është Kelmendi? E kish ba situatën interesant me dal J2b2 por aj mu fizikisht duket has Ev13 duhet me vet a ka ga ka dajte a ka baba  ;D

Edhe më duket aj shume ka qef me dal E pra i dëshiroj suksese

Illyrian asht Morina, sigurisht ka me dal R1b

Btw, tash mka ardh nje new relative qe asht J2b1 po asht serb, jena shum afer autosomally

(http://puu.sh/tofhk/4e60b95a3a.png)
Family Locations: Prijepolje (Serbia), Rovca (Montenegro)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 16, 2017, 04:38:00 PM
Ku është Illyrian pse nukë u regjistru, i kam ba ftese më dukët.
Pra aj është Kelmendi? E kish ba situatën interesant me dal J2b2 por aj mu fizikisht duket has Ev13 duhet me vet a ka ga ka dajte a ka baba  ;D

Edhe më duket aj shume ka qef me dal E pra i dëshiroj suksese

Illyrian asht Morina, sigurisht ka me dal R1b

Btw, tash mka ardh nje new relative qe asht J2b1 po asht serb, jena shum afer autosomally

(http://puu.sh/tofhk/4e60b95a3a.png)
Family Locations: Prijepolje (Serbia), Rovca (Montenegro)

Damn thats interesting but he might not be related to you through his paternal side or he might.

Btw where is the discount link to ftdna
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 16, 2017, 04:58:34 PM
Btw where is the discount link to ftdna

Here: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?group=AlbanianBloodlines&code=B11086

Also, it is always on top right corner of this forum (Link: Testohu ne FTDNA).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 16, 2017, 05:27:32 PM
Btw where is the discount link to ftdna

Here: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?group=AlbanianBloodlines&code=B11086

Also, it is always on top right corner of this forum (Link: Testohu ne FTDNA).

Is 59$ the normal price or is it after discount? Thats what i get + shipping
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 16, 2017, 05:43:44 PM
Is 59$ the normal price or is it after discount? Thats what i get + shipping

Yes, Y12 is always $59 + shipping. There is never a sale/discount on it, AFAIK, since it's entry level Y test. It can only be ordered through FTDNA group projects, like ours.
However, during last year's holiday sales, $20 coupons would drop it to $39, but that was until Dec. 31. (And I'm pretty sure it was a glitch, since those coupons were only supposed to work for Y37 or higher).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 16, 2017, 06:01:30 PM
Flor, how is J2b higher than E-V13? there are 34 people who have J2b and 34 people who have E-V13 on the project, or are there some results which aren't posted there?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 16, 2017, 06:08:54 PM
Wow, super djema qe po kontriboni!! Krashniku me vjen mire qe ka pranu mu testu, se eshte Krasniq dhe mundet te jet i afert me ty Water dhe Duhan, normal qe eshte J2b2 (ka mundesi qe eshte edhe E-V13). Ju kisha ndihmu edhe une pro jam duke e prit Albozfinest me mu pergjegje se i kam ofru me ja pagu testin (eshte Kelmend nga Vuthaj, vellazeria Vukel).


Duhan, Ujkani e ka ble kitin Y37, dhe e ka kthy me post para nja dy dite.
Si e ka mbiemnin Albozfinest?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 16, 2017, 06:14:52 PM
Flor, how is J2b higher than E-V13? there are 34 people who have J2b and 34 people who have E-V13 on the project, or are there some results which aren't posted there?

The 34 and 34 figure you are referring to is only from Gheg tribe results, many of which come from 23andMe and cannot be actual members of the project: https://www.familytreedna.com/groups/albanian-bloodlines/about/results

The figure I gave earlier comes from Albanians who are tested at FTDNA and Geno 2 and who are in our project database, regardless if they belong to a tribe or not.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 16, 2017, 09:27:16 PM
@Duhan, aha Morine te koka se e kam harru, R1b apo E, do ta shofim, unë pra nukë do ta ndrojë dhe të them se del E.

Interesant për kët j2b1 qe të ka dal kështo.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 17, 2017, 04:07:49 AM
Sot u bene 99 anëtarë ne projektin e FTDNA (normal disa qe jane bashku nuk jane shqiptarë). Te shohim kush do na jete antari i 100  :P

(http://i68.tinypic.com/2hmdn40.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 17, 2017, 07:41:53 AM
Can i just donate money to the project and then dema does the same and we pay for kreshniks test in half like that?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 17, 2017, 01:11:02 PM
Can i just donate money to the project and then dema does the same and we pay for kreshniks test in half like that?

Yes, you can.
All I need is the tester's name, address (you can just PM me). FTDNA will actually ship the kit without it being paid (if ordered by an Admin). But when they get it back, they won't run the test until paid, so we have plenty of time to collect the donations.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 01:13:17 PM
Who is this Herr Abubu? Is he a troll or does he actually have those views?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 17, 2017, 03:19:10 PM
Yeah I wouldn't continue replying to him or the OP, you simply can't win an argument in that thread. Skerdi and Metarch already sealed the deal on the thread.

I would like to see The.Mask stop posting any more bull*hit though. I did not expect to see that much crap written by him.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 03:24:08 PM
Yeah I wouldn't continue replying to him or the OP, you simply can't win an argument in that thread.
True, the guy is a fucking retard, rrot Karit
He believes that Albanianism is Judaic
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 03:35:52 PM
Yeah I wouldn't continue replying to him or the OP, you simply can't win an argument in that thread. Skerdi and Metarch already sealed the deal on the thread.

I would like to see The.Mask stop posting any more bull*hit though. I did not expect to see that much crap written by him.
Why what did Skerdi and Metarch say?, also what did the mask do?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 17, 2017, 03:45:17 PM
Yeah I wouldn't continue replying to him or the OP, you simply can't win an argument in that thread. Skerdi and Metarch already sealed the deal on the thread.

I would like to see The.Mask stop posting any more bull*hit though. I did not expect to see that much crap written by him.
Why what did Skerdi and Metarch say?, also what did the mask do?

Mask nuthugged orthodoxy, claiming its the true religion for Albanians (lol) IceT can talk more about him if he wants to (he made a great post to Mask  ;D)

Skerd (Leki on foleja):
http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?200704-Why-are-you-lot-Muslim-Catholic&p=4185991&highlight=#post4185991
http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?200704-Why-are-you-lot-Muslim-Catholic&p=4187414&highlight=#post4187414
http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?200704-Why-are-you-lot-Muslim-Catholic&p=4188916&highlight=#post4188916

Metarch:
http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?200704-Why-are-you-lot-Muslim-Catholic&p=4186327&highlight=#post4186327
http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?200704-Why-are-you-lot-Muslim-Catholic&p=4186979&highlight=#post4186979
http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?200704-Why-are-you-lot-Muslim-Catholic&p=4189564&highlight=#post4189564
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 03:47:32 PM
Yeah I wouldn't continue replying to him or the OP, you simply can't win an argument in that thread. Skerdi and Metarch already sealed the deal on the thread.

I would like to see The.Mask stop posting any more bull*hit though. I did not expect to see that much crap written by him.
Why what did Skerdi and Metarch say?, also what did the mask do?

Mask nuthugged orthodoxy, claiming its the true religion for Albanians (lol) IceT can talk more about him if he wants to (he made a great post to Mask  ;D)

Skerd (Leki on foleja):
http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?200704-Why-are-you-lot-Muslim-Catholic&p=4185991&highlight=#post4185991
http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?200704-Why-are-you-lot-Muslim-Catholic&p=4187414&highlight=#post4187414
http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?200704-Why-are-you-lot-Muslim-Catholic&p=4188916&highlight=#post4188916

Metarch:
http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?200704-Why-are-you-lot-Muslim-Catholic&p=4186327&highlight=#post4186327
http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?200704-Why-are-you-lot-Muslim-Catholic&p=4186979&highlight=#post4186979
http://www.theapricity.com/forum/showthread.php?200704-Why-are-you-lot-Muslim-Catholic&p=4189564&highlight=#post4189564
That thread is total Aids, Is that retard Herr Abubu even Albanian?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 17, 2017, 03:47:57 PM
Djema, do t'ju kisha lut të flisni në shqip, si të ketë mundësi  :P
Dhe mos i vini shumë rëndësi çka ndodh në atë troll forum TA.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 03:50:07 PM
Djema, do t'ju kisha lut të flisni në shqip, si të ketë mundësi  :P
Dhe mos i vini shumë rëndësi çka ndodh në atë troll forum TA.
Mire Shqip po flasi tashti
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 17, 2017, 03:54:04 PM
Djema, do t'ju kisha lut të flisni në shqip, si të ketë mundësi  :P
Dhe mos i vini shumë rëndësi çka ndodh në atë troll forum TA.
Mire Shqip po flasi tashti

Flm, vëlla  8)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 03:59:15 PM
Haplogrupi I1 L22 ne Shqipni/Kosove a vjen nga Vikinget/Skandinavet ose nga Gotet?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 17, 2017, 04:06:35 PM
Mirë se erdhe HERK!
A ka mundësi më na tregu nga je? Mos jeshë i Maqedonisë ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 17, 2017, 04:12:38 PM
Haplogrupi I1 L22 ne Shqipni/Kosove a vjen nga Vikinget/Skandinavet ose nga Gotet?

I1-L22 asht i lidhur me Normanët
I1-Z63 asht i lidhur me Gotet

https://sq.wikipedia.org/wiki/Norman%C3%ABt_n%C3%AB_Shqip%C3%ABri


Mir se erdhe Herk!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 04:18:42 PM
Haplogrupi I1 L22 ne Shqipni/Kosove a vjen nga Vikinget/Skandinavet ose nga Gotet?

I1-L22 asht i lidhur me Normanët
I1-Z63 asht i lidhur me Gotet

https://sq.wikipedia.org/wiki/Norman%C3%ABt_n%C3%AB_Shqip%C3%ABri


Mir se erdhe Herk!
Normanet jan me origjin nga Vikinget, por I1 nga Vikinget "Varangian" a ekziston?
Pershendetje HERK
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 17, 2017, 04:28:19 PM
Sot u bene 99 anëtarë ne projektin e FTDNA (normal disa qe jane bashku nuk jane shqiptarë). Te shohim kush do na jete antari i 100  :P

Dhe tash sa u bënë 100 anëtarë  :D (Krashnik)

(http://i65.tinypic.com/a45qg0.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 17, 2017, 04:30:28 PM
Po, ashtu duket për I1-L22>P109, Ujkan.
(Normanët, Vikingët).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 04:34:25 PM
Sot u bene 99 anëtarë ne projektin e FTDNA (normal disa qe jane bashku nuk jane shqiptarë). Te shohim kush do na jete antari i 100  :P

Dhe tash sa u bënë 100 anëtarë  :D (Krashnik)

(http://i65.tinypic.com/a45qg0.jpg)
Bravo djema :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 17, 2017, 04:54:07 PM
Djema, do t'ju kisha lut të flisni në shqip, si të ketë mundësi  :P
Dhe mos i vini shumë rëndësi çka ndodh në atë troll forum TA.

Dakort Flor, i kam fshi mesazhat. Ska kuptim.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 04:57:13 PM
Djema, do t'ju kisha lut të flisni në shqip, si të ketë mundësi  :P
Dhe mos i vini shumë rëndësi çka ndodh në atë troll forum TA.

Dakort Flor, i kam fshi mesazhat. Ska kuptim.
Ca mesazhet ne TA?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 17, 2017, 05:00:57 PM
Ajde për hajrë për njëqindin person në ABP.
Me kysmet do të shtomi hala.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 17, 2017, 05:03:24 PM
Quote from: Ujkan Vushaj
Ca mesazhet ne TA?

Jo por këto, mos e përmend ma TA këto.  E ka të drejt Flori.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on January 17, 2017, 05:06:04 PM
Ajde për hajrë për njëqindin person në ABP.
Me kysmet do të shtomi hala.

Ishum kan milionera ja kishum ble krejtve ka nje kit :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 17, 2017, 05:14:36 PM
Ajde për hajrë për njëqindin person në ABP.
Me kysmet do të shtomi hala.

Ishum kan milionera ja kishum ble krejtve ka nje kit :D

Ajt be se bami, ne jemi njerz me zemër të gjanë, neve na jep Zoti. Edhe unë kisha pas qef  ;)  ;)

Kena Shqiptare milionera sa dush, ndoshta naj njo e shef këtë dhe vjen këto e na ban donacion një 10000$ për projektin Shqiptare.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 05:15:00 PM
Quote from: Ujkan Vushaj
Ca mesazhet ne TA?

Jo por këto, mos e përmend ma TA këto.  E ka të drejt Flori.
Dakort
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 17, 2017, 05:21:27 PM
O valla kisha pyt Martin Shkrelin xD hahaha
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 05:32:12 PM
 
O valla kisha pyt Martin Shkrelin xD hahaha
HAHAHA
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 05:33:25 PM
Pyte me vertete
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 17, 2017, 05:36:01 PM
Pyte me vertete

Martin i ka nje Discord server ku mundesh me pyt po ai vetem flet ne Voice Chat, spo pergjigjet ne PM

https://discord.gg/nANRY

Nese e merr Voice Status (nuk asht shum fshtir po mdoket, vetem dohet me pyt nje moderator) mundesh me fol me Martin ne voice chat

Ju Anglos kish fol ma mir se mu  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 17, 2017, 05:36:24 PM
O valla kisha pyt Martin Shkrelin xD hahaha

Dergoja një email, thui qishto qishto i kemi punët se ka shume çe dojnë me ba donacion por nukë e dine  ;) ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 17, 2017, 05:40:30 PM
O valla kisha pyt Martin Shkrelin xD hahaha

Dergoja një email, thui qishto qishto i kemi punët se ka shume çe dojnë me ba donacion por nukë e dine  ;) ;)

Qe ku i ka e-mailin; martin@turingpharma.com  (gjeta kto https://www.quora.com/What-is-Martin-Shkrelis-email-address   nuk e di a asht e vertet)

Flor ose Leki mundet me ja qu


Martin nuk flet Shqip, vetem Anglisht
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on January 17, 2017, 06:42:56 PM
Martin Shkreli u testu ne 23andme dhe eshte R1b1b2a si une. E kam kontaktu atje permes pm por nuk mu ka pergjegje.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 17, 2017, 06:49:17 PM
ja qova nje PM ne discord po normal qe spergjigjet se ai merr 500 messages per sekund
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 07:11:33 PM
Martin Shkreli u testu ne 23andme dhe eshte R1b1b2a si une. E kam kontaktu atje permes pm por nuk mu ka pergjegje.
A eshte J2b2 haplogrupi ma i madh ne Shkrel si fis?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 17, 2017, 09:02:18 PM
Shala dohet me qen R1b me origjine apo? Qysh mundem un me qen shala, qfar mystery.. Ndoshta jam krasniq, gash ose dicka qe u konvertu a dicka? Valla mvjen shum keq qe ska pergjigj ai Spahiu.. po qka me bo
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 17, 2017, 09:17:44 PM
Shala dohet me qen R1b me origjine apo? Qysh mundem un me qen shala, qfar mystery.. Ndoshta jam krasniq, gash ose dicka qe u konvertu a dicka? Valla mvjen shum keq qe ska pergjigj ai Spahiu.. po qka me bo
Une besoj se Fiset sjane me origjin nga 1 Mashkull por nga mashume meshkuj si m'tha Leki fiset kon pas ba Vllameri mes fisesh tjera
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 19, 2017, 09:23:57 PM
lek, did you manage to get your hands on the frang bardhi book?

Also my Y37 results (thanks to Flor) is expected to arrive between 12/28/2016 - 01/11/2017, though my Y12 results arrived quite a bit before the expected dates, maybe it will happen again  :P

Qe sot e pash ket post..Jo, nuk e kam gjet librin e Bardhit ende. Kur te shkoj ne KS ma merr mendja qe do e gjej atje ne ndonje librari.

Si dush ta lypi unë tash sa jam në KS e ta dërgoj me post.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on January 19, 2017, 09:30:54 PM
lek, did you manage to get your hands on the frang bardhi book?

Also my Y37 results (thanks to Flor) is expected to arrive between 12/28/2016 - 01/11/2017, though my Y12 results arrived quite a bit before the expected dates, maybe it will happen again  :P

Qe sot e pash ket post..Jo, nuk e kam gjet librin e Bardhit ende. Kur te shkoj ne KS ma merr mendja qe do e gjej atje ne ndonje librari.

Si dush ta lypi unë tash sa jam në KS e ta dërgoj me post.

Po a? Qe munesh gjeje 'Tropoja ne Breza' te Ibrahim K. Malaj apo 'Breznit e Kelmendit'  te Gjevalin Gjeloshit. Qe i gjan tregom ti qoj une paret menjehere via western union.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 19, 2017, 09:33:31 PM
Ok i lypi këto napër libraria e do vende dhe e shifmi.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 24, 2017, 08:45:20 PM
I think it is mostly noise too. You are pred. South European. And some of that southwest euro might aswell be included into Balkan i think.

Some other albos ive seen get sardinian/southwesteuro too but on wegene it shows as balkan mostly but not on 23andme. Youd get like almost 90% balkan. Must be ancient tbh or old.

Some of these things show different results for some ppl and i still cant say how accurate they are. Neither do i know how accurate wegene is for Balkanites but its worth trying.

You can upload raw data on wegene and get results for free there too but it only works with ancestrydna and 23andme data but i think there is a way to convert ftdna data into 23andme using a computer and then upload it there. I will try this today on a PC and see if it works.

Të baje këto reply. Nukë di në të vertetën. Nese është noise pra pse nukë e bashkangjesin tek madhësija. Pse e lënë pra ashto 1% NA. Doshta është në vertete ndonji komponentë Afrikan apo sikur qysh ke than ti ndonji ancient dna cilin nukë dinë ta interpretojnë pra apet pse e shtinën nën kategori NA?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 01, 2017, 07:51:07 PM
Fuck, nuk mujta me porosit kombo y-dna dhe autosomal (me diskont) ne vend te kesaj ftdna me porositi vetem y37 kurse familyfinder jo, ende nuk e kuptova pse transaksioni ne kombo deshtoj.  >:(

Pershendetje Illyrian, mire se erdhe  :)

Mire se te gjeta. :)


Përshëndetje Illyrian !!! Mir se na erdhe vlla!

A do ti postosh rezultatet te kandi privat, jam kjurioz : ) I gzofsh ! A të ka dal naj match në Y12 mensi paske markera të veqant?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on February 03, 2017, 08:19:00 PM
Përshëndetje Illyrian !!! Mir se na erdhe vlla!

A do ti postosh rezultatet te kandi privat, jam kjurioz : ) I gzofsh ! A të ka dal naj match në Y12 mensi paske markera të veqant?

Rezultatet e STR të Illyrian mund t'i shohish më nalt ku i kemi gjithë rezultatet. Nuk ka asnjë match në databazë të FTDNA. A bën ndonjë degë apo rezultatet të veçantë, ende nuk dihet meqë është vetëm 12 markera.

P.S.
Dema, flm shumë për donacionet që ke bërë në grupet tonë në FTDNA dhe YSEQ :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 03, 2017, 08:38:55 PM
Përshëndetje Illyrian !!! Mir se na erdhe vlla!

A do ti postosh rezultatet te kandi privat, jam kjurioz : ) I gzofsh ! A të ka dal naj match në Y12 mensi paske markera të veqant?

Rezultatet e STR të Illyrian mund t'i shohish më nalt ku i kemi gjithë rezultatet. Nuk ka asnjë match në databazë të FTDNA. A bën ndonjë degë apo rezultatet të veçantë, ende nuk dihet meqë është vetëm 12 markera.

P.S.
Dema, flm shumë për donacionet që ke bërë në grupet tonë në FTDNA dhe YSEQ :)

Faleminderes ty Flor per te gjith ndimen ce e ke afru ;)) Po, Illyrian e ka pa ket mesazh dhe mu pergjegj ne pvt, me tregoj se nuke ka matches.

Shume interesant, pra as ne Y37 nuke ka me pas matches, kjo eshte vetem se me diten degen ciles i bjen. A eshte keshto? Pra ne te 12 markera te par i ka 2 markera te veqant a po? shume interesant, pake i paskan dal rezultatet sikur te mijat.


Nje prej sa personav ce testohen nuke ju kallxon matches ne y12?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on February 03, 2017, 11:02:03 PM
Faleminderes ty Flor per te gjith ndimen ce e ke afru ;)) Po, Illyrian e ka pa ket mesazh dhe mu pergjegj ne pvt, me tregoj se nuke ka matches.

Shume interesant, pra as ne Y37 nuke ka me pas matches, kjo eshte vetem se me diten degen ciles i bjen. A eshte keshto? Pra ne te 12 markera te par i ka 2 markera te veqant a po? shume interesant, pake i paskan dal rezultatet sikur te mijat.


Nje prej sa personav ce testohen nuke ju kallxon matches ne y12?

Matches në Y12 në të shumtën a rasteve janë irelevante për ata që kanë (nuk kanë lidhje të ngushtë), sidomos për haplogrupet që kanë pas ekspansion të shpejtë gjatë kohës së Bronzit. DMTH, sa më shumë subklada të ketë një haplogroup, aq më shumë janë gjasat të ketë konvergjencë midis STR ne 12 markera nga dega të ndryshme të një haplogrupi.

Sipas 12 markerave të Illyrian, vetëm mund të konkludohet që nga të testuarit, nuk ka të afër asnjë në 800 vitet e fundit. Për shembull, ai prap se prap mund të jetë CTS9320+ që është rreth 3000 e vjetër, ose ndonjë tjetër subklade të E-V13.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 11, 2017, 12:23:12 AM
Po de, super, kush tha çe nukë kemi variacione në KS? : )
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on February 22, 2017, 01:42:03 PM
YSEQ tash ofron gjithë STR markerat që i ofron FTDNA (Y111) dhe më tepër deri më Y125, dhe në çmim ma të volitshëm.

Siç e dimë YSEQ Alpha-Beta është Y37, dhe tash pashë YSEQ Gamma ka edhe 37 markera, që do të thotë ky kombinim (YSEQ Alpha-Beta + YSEQ Gamma) i teston gjithsej 76 markera dhe për gjithsej $185, kurse FTDNA Y67 është $261.
https://www.yseq.net/index.php?cPath=23

Kjo foto i tregon krahasimet e këtyre STR panelave si dhe çmimet:
(http://i64.tinypic.com/258o48z.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on February 22, 2017, 03:00:58 PM
Super Flor!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on March 04, 2017, 08:37:03 PM
Ka dikush ndonje informate kur realisht rezultati i familyfinder me batch 720 mund te dal, se shkuar prej datave qe me jep 6 deri ne 20 mars, po qe del qe te pres per rezultat gati dy muaj nese del me 20 mars.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 04, 2017, 08:55:40 PM
Shumë shpejt, mu më duket çe kam pritë 2 javë mu kry family finder upgrade.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on March 04, 2017, 09:08:07 PM
Shumë shpejt, mu më duket çe kam pritë 2 javë mu kry family finder upgrade.
Ne forumin e ftdna dikush thote se mund te jete shkaku i mostres se dobet, e disa nuk jane te sigurt per kete, sidoqofte shpresoj qe nuk eshte kjo ngase me mostren e derguar jane dale dy analiza tashme te kromozomit.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 04, 2017, 09:17:30 PM
Ka dikush ndonje informate kur realisht rezultati i familyfinder me batch 720 mund te dal, se shkuar prej datave qe me jep 6 deri ne 20 mars, po qe del qe te pres per rezultat gati dy muaj nese del me 20 mars.

Mesa e shoh une gjithë rezultatet a Family Finder janë në vonesë. Mendoj që mund të ketë dy arsye. Njëra mund të bëjë rreth update të MyOrigins që FTDNA tha se do ta bëjë së shpejti. Tjetra arsye mund të jetë rreth zbritjes që kishin në dhjetor (the lab may be overwhelmed).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on March 04, 2017, 09:18:49 PM
Ka dikush ndonje informate kur realisht rezultati i familyfinder me batch 720 mund te dal, se shkuar prej datave qe me jep 6 deri ne 20 mars, po qe del qe te pres per rezultat gati dy muaj nese del me 20 mars.

Mesa e shoh une gjithë rezultatet a Family Finder janë në vonesë. Mendoj që mund të ketë dy arsye. Njëra mund të bëjë rreth update të MyOrigins që FTDNA tha se do ta bëjë së shpejti. Tjetra arsye mund të jetë rreth zbritjes që kishin në dhejtor.

Ke ndonje informate shtese se kur mund te dalin Flor?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 04, 2017, 09:23:05 PM
Ke ndonje informate shtese se kur mund te dalin Flor?

Jo, nuk kam. Përveç se shoh se janë në vonesë për të gjithë siç duket. Poashtu ka një anëtarë në projektin tonë që e ka porositur dy javë para teje, por ende nuk i ka ardhur.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on March 04, 2017, 09:24:03 PM
Ke ndonje informate shtese se kur mund te dalin Flor?

Jo, nuk kam. Përveç se shoh se janë në vonesë për të gjithë siç duket. Poashtu ka një anëtarë në projektin tonë që e ka porositur dy javë para teje, por ende nuk i ka ardhur.

Aha, ok flm Flor.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 04, 2017, 09:24:54 PM
Siç tha Dema, ka dhjetori/janari vinin shumë shpejtë, për 2-3 javë.
Tash nuk e di, po shpresoj që do t'i marrish shpejtë.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 05, 2017, 03:57:46 PM


Ke ndonje informate shtese se kur mund te dalin Flor?
Mensi spi pret rezultatet autosomale a? Ndoshta dalmi kusheri
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on March 05, 2017, 06:22:45 PM
Mensi spi pret rezultatet autosomale a? Ndoshta dalmi kusheri
Normal qe po  :P.....Shume lehte munum me dal, se edhe kshtu shqiptaret jane shume te perafert gjenetikisht mes veti.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 06, 2017, 08:13:25 PM
Mensi spi pret rezultatet autosomale a? Ndoshta dalmi kusheri
Normal qe po  :P.....Shume lehte munum me dal, se edhe kshtu shqiptaret jane shume te perafert gjenetikisht mes veti.
dem a osht e mundun me pas shqiptar qe nuk I perkasin asni fisi sepse shum shqiptar nga I njejti fis nuk kan haplogrupe te ngjajshme .
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on March 06, 2017, 09:27:40 PM
Mensi spi pret rezultatet autosomale a? Ndoshta dalmi kusheri
Normal qe po  :P.....Shume lehte munum me dal, se edhe kshtu shqiptaret jane shume te perafert gjenetikisht mes veti.
dem a osht e mundun me pas shqiptar qe nuk I perkasin asni fisi sepse shum shqiptar nga I njejti fis nuk kan haplogrupe te ngjajshme .
Shume fise/Familje tjere kan bashku me fise tjere. Pershembulle Fisi/familja jem jan Shqiptar por me origjine nga Mali-Zi por jena bashku me Kelmendin
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 07, 2017, 10:55:29 AM
Siç po dukët ose shumë famile jan bashku në fise, ose fiset nukë jan nisë me një famile po me ma shumë famile të ndryshme e pastaj po dalin haplogrupe të ndryshme.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 07, 2017, 01:33:42 PM
A din kush me tregu pse kejt fiset jon te ardhne ne kosove nga veriu I shqipnis dhe nga bosnja pothuajse gjitha fiset shqiptare vin nga bosnja pse?, edhe secilin shqiptar te kosoves me vet prej kahit vin kejt thojn prej shqipnis ose mali te zi, pse asnjo nuk osht vendas kosov a ka pas migrime gjate mesjetes se hershme nga kosova  drejt shqipnis apo kush ka qene ktu para se me ardh fiset shqiptare gjate mesjetes se vonshme ? A din najkush najsen rreth ksaj enigme ???
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 07, 2017, 07:57:40 PM
Po Shkodran, madhësia në këtë forum i dina këto sene. Ti a ki njetë mu testu?

Ashto se madhësia e fisev e kan origjinën prej veriut të Shqipërisë dhe Malësisë të Madhe. Para se mu kreju fiset ai territori u kan nër famile mbretërore Shqiptare Balsha, Dukagjini, etj.. Për Bosne nukë kam ndëgju senë.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on March 07, 2017, 08:14:46 PM
Po Shkodran, madhësia në këtë forum i dina këto sene. Ti a ki njetë mu testu?

Ashto se madhësia e fisev e kan origjinën prej veriut të Shqipërisë dhe Malësisë të Madhe. Para se mu kreju fiset ai territori u kan nër famile mbretërore Shqiptare Balsha, Dukagjini, etj.. Për Bosne nukë kam ndëgju senë.
Fiset nga Malsia thone se jane me origjine nga Bosnja
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 07, 2017, 08:39:20 PM

Fiset nga Malsia thone se jane me origjine nga Bosnja

Nukë di për ketë, nukë ma merr mendja.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on March 07, 2017, 08:45:54 PM

Fiset nga Malsia thone se jane me origjine nga Bosnja

Nukë di për ketë, nukë ma merr mendja.
Nearly every clan from Malsia has a story saying that they come from Bosnia and Herzegovina. Although they do say that they came as Albanians and not Slavs also as you know they are genetically typical Albanians
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 07, 2017, 10:00:55 PM

Fiset nga Malsia thone se jane me origjine nga Bosnja

Nukë di për ketë, nukë ma merr mendja.
Nearly every clan from Malsia has a story saying that they come from Bosnia and Herzegovina. Although they do say that they came as Albanians and not Slavs also as you know they are genetically typical Albanians
kejt thojne prej jutbines te bosnes qe  jon ardh, edhe skom gjet kurgjo asni shkrim se tregon se a ka pas shqiptar kosove para mesjetes se vonshme.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 08, 2017, 12:31:17 AM
Jo te gjitha fiset, vetem Hoti i ri, Krasniqi, Shkreli i fisit, nje pjese e Trieshit dhe nje pjese e Grudes thojne qe kane ardhur prej 'Bosnje' apo 'Hercegovine'.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 08, 2017, 11:10:54 AM
Jo te gjitha fiset, vetem Hoti i ri, Krasniqi, Shkreli i fisit, nje pjese e Trieshit dhe nje pjese e Grudes thojne qe kane ardhur prej 'Bosnje' apo 'Hercegovine'.
ka edhe fise te ardhun nga dalmacia nuk po e di cilat saktesisht ama jan dise fise te ardhne nga dalmacia.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 08, 2017, 12:39:08 PM
Mua nukë ma merr mendja çe është kështu por nukë e di. A kan naj vërtetim apo veç qashto mendojnë?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on March 08, 2017, 05:50:12 PM
Mua nukë ma merr mendja çe është kështu por nukë e di. A kan naj vërtetim apo veç qashto mendojnë?
Qashto mendojne
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 09, 2017, 05:19:30 PM
Kjo jep nje shpjegim pse disa fise vijne nga bosna dhe dalmacia lexojeni e kam marr nga 'SHKOZA' I forumit shqiptar.

Neqofte se bejme nje kombinim te gojdhenave shqiptare dhe malazeze del se ka pasur nje migrim me te hershem te popullsise nga rajonet e Shqiperise dhe Kosoves drejt Sangjakut, Bosnjes, Dalmacise dhe Hercegovines dhe me vone edhe nje migrim apo rikthim te disa pjeseve te ketyre fiseve ne Malesi, Dukagjin dhe Kosove.
Kjo popullesi, ose nje pjese e saj pastaj eshte leshuar perseri ne trevat shqiptare . Keto levizje mund te jene bere se paku qysh nga sulmet e Perandorise Nemaniqe per pushtimin Shqiperise veriore ( perfshire edhe Kosoven), e sidomos me sulmet pushtuese te otomaneve. Popullesia ka levizur ne drejtim veriperendimor dhe me vone eshte kthyer ne juglindje.
Do te mundohem qe me konkretisht te ju jap disa te dhena per kete. Ndoshta Gege Lazi i pari i fiseve Krasniq, Hot, Vasoviq, Ozdrim dhe Kelmendi ka jetuar diku ne Piper , por Vasoviqet e mbajne mend qe te paret e tij jetonin ne Kosove ne Drenicen veriore . Ata u shperngulen nga Drenica veriore pas pushtimit te Kosoves nga Turqit. Nuk eshte larg mendsh se shperngulje te tilla kane mundur te behen edhe ne kohen e pushtimeve serbe te Njemaniqeve e jo ne kohen e ardhjes se turqeve. Kemi poashtu rastin e njefare Lekes i cili nga Rrafshi i Dukagjinit shperngulet ne Bosnje dhe nga atje ne Mal te Zi . Dy djemte e tij Gaqi ose ( Gavrillo sipas malazezeve ) dhe Pali ( ose Pavli sipas tyre ) ndahen dhe Gaqi vjen me djem e nipa ne Gashin e sotem, kurse Palabardhi rrine ne Mal te Zi. Kemi poashtu legjenden tjeter qe Murr Deda shperngulet nga diku nga Reka e Gjakoves, shume me heret ndoshta gjate pushtimeve Njemaniqe dhe vjen e vendoset ne Miriditen e sotme prej nga me vone shperngulen Shala, Shllaku dhe Shoshi per ne Malesi. Gjithashtu ka shume gojdhena qe Thaqi jane drepersedrejti pasardhes te njerit prej djemve te Murr Detit. Berisha shume here del si fisi prej nga kane prejardhjen Piperet dhe nga Piperet dalin Kuqet. Merturi del si nenfis i Berishes , kurse Nikajt si nenfis i Krasniqes.
Neqofte se bazohemi ne kete hipoteze del se shumica e fisve shqiptare , apo te paret e tyre kane jetuar ne keto zona, por edhe kane levizur nper rajonet e thella malore te Bosnjes, Hercegovines, Dalmacise dhe Malit te Zi qe sigurishte se kane qene zona qe se paku duhet te kishin pasur popullesi te izoluar te se njejtes etni. Kjo na dergon tek supozimi tjeter se edhe Shkrreli dhe Bytyqi mund te kene poashtu te njejten menyre te migrimit. Perfundimisht se paku gojedhenat e shqiptareve dhe malazezeve na dergojne ne vendin e origjines se shume fiseve dhe qe duket se eshte Kosova. Kjo poashtu rrezon perdhe pastaj edhe teorine se shqiptaret nuk jane autokton ne Kosove
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 10, 2017, 06:55:37 PM
Skam mendu me than mbretrore por "noble", nejse nukë di qysh është kjo fjala.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on March 10, 2017, 08:35:59 PM
Kjo jep nje shpjegim pse disa fise vijne nga bosna dhe dalmacia lexojeni e kam marr nga 'SHKOZA' I forumit shqiptar.

Neqofte se bejme nje kombinim te gojdhenave shqiptare dhe malazeze del se ka pasur nje migrim me te hershem te popullsise nga rajonet e Shqiperise dhe Kosoves drejt Sangjakut, Bosnjes, Dalmacise dhe Hercegovines dhe me vone edhe nje migrim apo rikthim te disa pjeseve te ketyre fiseve ne Malesi, Dukagjin dhe Kosove.
Kjo popullesi, ose nje pjese e saj pastaj eshte leshuar perseri ne trevat shqiptare . Keto levizje mund te jene bere se paku qysh nga sulmet e Perandorise Nemaniqe per pushtimin Shqiperise veriore ( perfshire edhe Kosoven), e sidomos me sulmet pushtuese te otomaneve. Popullesia ka levizur ne drejtim veriperendimor dhe me vone eshte kthyer ne juglindje.
Do te mundohem qe me konkretisht te ju jap disa te dhena per kete. Ndoshta Gege Lazi i pari i fiseve Krasniq, Hot, Vasoviq, Ozdrim dhe Kelmendi ka jetuar diku ne Piper , por Vasoviqet e mbajne mend qe te paret e tij jetonin ne Kosove ne Drenicen veriore . Ata u shperngulen nga Drenica veriore pas pushtimit te Kosoves nga Turqit. Nuk eshte larg mendsh se shperngulje te tilla kane mundur te behen edhe ne kohen e pushtimeve serbe te Njemaniqeve e jo ne kohen e ardhjes se turqeve. Kemi poashtu rastin e njefare Lekes i cili nga Rrafshi i Dukagjinit shperngulet ne Bosnje dhe nga atje ne Mal te Zi . Dy djemte e tij Gaqi ose ( Gavrillo sipas malazezeve ) dhe Pali ( ose Pavli sipas tyre ) ndahen dhe Gaqi vjen me djem e nipa ne Gashin e sotem, kurse Palabardhi rrine ne Mal te Zi. Kemi poashtu legjenden tjeter qe Murr Deda shperngulet nga diku nga Reka e Gjakoves, shume me heret ndoshta gjate pushtimeve Njemaniqe dhe vjen e vendoset ne Miriditen e sotme prej nga me vone shperngulen Shala, Shllaku dhe Shoshi per ne Malesi. Gjithashtu ka shume gojdhena qe Thaqi jane drepersedrejti pasardhes te njerit prej djemve te Murr Detit. Berisha shume here del si fisi prej nga kane prejardhjen Piperet dhe nga Piperet dalin Kuqet. Merturi del si nenfis i Berishes , kurse Nikajt si nenfis i Krasniqes.
Neqofte se bazohemi ne kete hipoteze del se shumica e fisve shqiptare , apo te paret e tyre kane jetuar ne keto zona, por edhe kane levizur nper rajonet e thella malore te Bosnjes, Hercegovines, Dalmacise dhe Malit te Zi qe sigurishte se kane qene zona qe se paku duhet te kishin pasur popullesi te izoluar te se njejtes etni. Kjo na dergon tek supozimi tjeter se edhe Shkrreli dhe Bytyqi mund te kene poashtu te njejten menyre te migrimit. Perfundimisht se paku gojedhenat e shqiptareve dhe malazezeve na dergojne ne vendin e origjines se shume fiseve dhe qe duket se eshte Kosova. Kjo poashtu rrezon perdhe pastaj edhe teorine se shqiptaret nuk jane autokton ne Kosove

Qka ka lidhje a jan autokton a jo? Prej ati vendit kan hi e kan dal njerz gjith kohen. Kufiret qe i shoh sot ne kosov jan krijuar mas 1945. Ne kohen e osmanve nuk ka pas kosov. Qka esht sot kosova e pjesa e shqiperis veriut jan kan ni sanjak. Ma von ka pas dal emri kosovo vilajet.

As Serbet nuk jan autokton. Por e kan poshtu me perandorin Nemanjic qe edhe Shqiperine e sotme e kan poshtu dhe ma merr mendja qe ka pas Shqiptar ne ushtrin e perandoris nemanjic.

Popull Shqiptar ne kosov ka pas gjith vish jo ndoshta majoritet por jan kan minoritet bashk me Vlach. Qysh po e shoh un kosova u kan origjinal e banuar me shqiptar e Vlleh ne kohen e romakve para qe kan ardh sllavet. Vllehët jan ilir te latinizuar. Shqipja esht e gjysum e latinizuar ndoshta.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 10, 2017, 09:22:10 PM
Kjo jep nje shpjegim pse disa fise vijne nga bosna dhe dalmacia lexojeni e kam marr nga 'SHKOZA' I forumit shqiptar.

Neqofte se bejme nje kombinim te gojdhenave shqiptare dhe malazeze del se ka pasur nje migrim me te hershem te popullsise nga rajonet e Shqiperise dhe Kosoves drejt Sangjakut, Bosnjes, Dalmacise dhe Hercegovines dhe me vone edhe nje migrim apo rikthim te disa pjeseve te ketyre fiseve ne Malesi, Dukagjin dhe Kosove.
Kjo popullesi, ose nje pjese e saj pastaj eshte leshuar perseri ne trevat shqiptare . Keto levizje mund te jene bere se paku qysh nga sulmet e Perandorise Nemaniqe per pushtimin Shqiperise veriore ( perfshire edhe Kosoven), e sidomos me sulmet pushtuese te otomaneve. Popullesia ka levizur ne drejtim veriperendimor dhe me vone eshte kthyer ne juglindje.
Do te mundohem qe me konkretisht te ju jap disa te dhena per kete. Ndoshta Gege Lazi i pari i fiseve Krasniq, Hot, Vasoviq, Ozdrim dhe Kelmendi ka jetuar diku ne Piper , por Vasoviqet e mbajne mend qe te paret e tij jetonin ne Kosove ne Drenicen veriore . Ata u shperngulen nga Drenica veriore pas pushtimit te Kosoves nga Turqit. Nuk eshte larg mendsh se shperngulje te tilla kane mundur te behen edhe ne kohen e pushtimeve serbe te Njemaniqeve e jo ne kohen e ardhjes se turqeve. Kemi poashtu rastin e njefare Lekes i cili nga Rrafshi i Dukagjinit shperngulet ne Bosnje dhe nga atje ne Mal te Zi . Dy djemte e tij Gaqi ose ( Gavrillo sipas malazezeve ) dhe Pali ( ose Pavli sipas tyre ) ndahen dhe Gaqi vjen me djem e nipa ne Gashin e sotem, kurse Palabardhi rrine ne Mal te Zi. Kemi poashtu legjenden tjeter qe Murr Deda shperngulet nga diku nga Reka e Gjakoves, shume me heret ndoshta gjate pushtimeve Njemaniqe dhe vjen e vendoset ne Miriditen e sotme prej nga me vone shperngulen Shala, Shllaku dhe Shoshi per ne Malesi. Gjithashtu ka shume gojdhena qe Thaqi jane drepersedrejti pasardhes te njerit prej djemve te Murr Detit. Berisha shume here del si fisi prej nga kane prejardhjen Piperet dhe nga Piperet dalin Kuqet. Merturi del si nenfis i Berishes , kurse Nikajt si nenfis i Krasniqes.
Neqofte se bazohemi ne kete hipoteze del se shumica e fisve shqiptare , apo te paret e tyre kane jetuar ne keto zona, por edhe kane levizur nper rajonet e thella malore te Bosnjes, Hercegovines, Dalmacise dhe Malit te Zi qe sigurishte se kane qene zona qe se paku duhet te kishin pasur popullesi te izoluar te se njejtes etni. Kjo na dergon tek supozimi tjeter se edhe Shkrreli dhe Bytyqi mund te kene poashtu te njejten menyre te migrimit. Perfundimisht se paku gojedhenat e shqiptareve dhe malazezeve na dergojne ne vendin e origjines se shume fiseve dhe qe duket se eshte Kosova. Kjo poashtu rrezon perdhe pastaj edhe teorine se shqiptaret nuk jane autokton ne Kosove

Qka ka lidhje a jan autokton a jo? Prej ati vendit kan hi e kan dal njerz gjith kohen. Kufiret qe i shoh sot ne kosov jan krijuar mas 1945. Ne kohen e osmanve nuk ka pas kosov. Qka esht sot kosova e pjesa e shqiperis veriut jan kan ni sanjak. Ma von ka pas dal emri kosovo vilajet.

As Serbet nuk jan autokton. Por e kan poshtu me perandorin Nemanjic qe edhe Shqiperine e sotme e kan poshtu dhe ma merr mendja qe ka pas Shqiptar ne ushtrin e perandoris nemanjic.

Popull Shqiptar ne kosov ka pas gjith vish jo ndoshta majoritet por jan kan minoritet bashk me Vlach. Qysh po e shoh un kosova u kan origjinal e banuar me shqiptar e Vlleh ne kohen e romakve para qe kan ardh sllavet. Vllehët jan ilir te latinizuar. Shqipja esht e gjysum e latinizuar ndoshta.
kjo osht ajo qka kom dasht me than kan qen gjithmon autokton por kan levizur nga sulmet e dinastis nemaniqe.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 11, 2017, 08:04:45 PM
Nukë ma merr mendja valla! Sipas akademikut Britanik Noel Malcolm fiset jan zhvillu pasi qe familet Balsha, Dukagjini, etj kan rra prej sulmeve Ottomane pas shekullit 15. Fiset jan kreju prej popullatës pastore qe ka jetu aty, prej nevojës për ta mbrojtur teritorin e tyre.

Nukë ma merr mendja çe ka famile qe mban në mend 500+ vjet. Nëse nukë ka naj vërtetim apo tezë serioze për ta konsideru teorinë e Bosnës dhe Dalmacijës unë ketë teori as nukë e marr serioz.

Në Bosne dhe Dalmaci kan jetu Iliret amo ajo u kan para minimum 1500 - 2000 vjet ashto çe as kjo nukë ka kurrfarë lidhje.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 11, 2017, 09:22:33 PM
Nukë ma merr mendja valla! Sipas akademikut Britanik Noel Malcolm fiset jan zhvillu pasi qe familet Balsha, Dukagjini, etj kan rra prej sulmeve Ottomane pas shekullit 15. Fiset jan kreju prej popullatës pastore qe ka jetu aty, prej nevojës për ta mbrojtur teritorin e tyre.

Nukë ma merr mendja çe ka famile qe mban në mend 500+ vjet. Nëse nukë ka naj vërtetim apo tezë serioze për ta konsideru teorinë e Bosnës dhe Dalmacijës unë ketë teori as nukë e marr serioz.

Në Bosne dhe Dalmaci kan jetu Iliret amo ajo u kan para minimum 1500 - 2000 vjet ashto çe as kjo nukë ka kurrfarë lidhje.
dem popullat shqiptare ka pasur kosov edhe para osmaneve por ata kan migru nashta jo krejt por shumica e tyneve ne drejtim bosnes dhe dalmacis kur perandoria e stefan dushanit e ka pushtu kosoven (dardanin) ndoshta skan qen te organizuar ne keto fise qe I kem sot ,ndoshta nuk osht e vertet kjo qe po e thom ama kshtu kam lexuar.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 12, 2017, 06:22:56 PM
Shkodran ne nukë kem tu fol për KS dhe a ka pas atje Shqiptar a jo por diqka tjetër.
Dua të them më fal por leji këto llafe se spaskan hiq logjik. Spari nukë  e dhe as një reference dhe vetë pe pranon qe nukë ki shumë lidhje pra nukë pe kuptoj pse mi kompliku kështo gjerat. I fol do llafe si prsh ata kan hec prej KS në Bosne tani as nukë i përmend vitet dhe nukë jep kurfare reference. Demek ata barit po majshin mend para 600 vjete qysh kan shku prej KS në Bosne tani prej Bosnës në verijun e Shqiperisë?  Shiko këto nukë jemi në pazar kështo mu gjuajt me teorija.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on March 12, 2017, 11:25:06 PM
Nukë ma merr mendja valla! Sipas akademikut Britanik Noel Malcolm fiset jan zhvillu pasi qe familet Balsha, Dukagjini, etj kan rra prej sulmeve Ottomane pas shekullit 15. Fiset jan kreju prej popullatës pastore qe ka jetu aty, prej nevojës për ta mbrojtur teritorin e tyre.

Nukë ma merr mendja çe ka famile qe mban në mend 500+ vjet. Nëse nukë ka naj vërtetim apo tezë serioze për ta konsideru teorinë e Bosnës dhe Dalmacijës unë ketë teori as nukë e marr serioz.

Në Bosne dhe Dalmaci kan jetu Iliret amo ajo u kan para minimum 1500 - 2000 vjet ashto çe as kjo nukë ka kurrfarë lidhje.

Albanian tribes were mentioned in like 14th century right before ottoman occupation AFAIK. Earliest mention is Berisha. Mention and forming are two different things. They could of formed much earlier but had been isolated and weren't mentioned until later. Who really knows.

When one says some of the tribes came from Hercegovina etc we of course mean the founders of some of these tribes based on their traditions and not the actual tribes which of course formed when their founders settled in Malsia.

And it's a very plausible theory considering there were migrations from Dalmatia and Hercegovina and Dardania into northern Albania when the Roman Empire was invaded by Slavs and Avars and chaos ensued.

Where else would they of come from if it wasn't from neighboring regions?  Why assume malsia has always been inhabited when it most likely hasn't as it's a very mountainous area and not exactly created for civilization. It's obvious it's mostly served as a refugee area.

Some might of seeked early refuge into the area during the Roman empire to resist the romans. However,  no doubt many Albanians came from modern neighboring areas like Macedonia,  Kosovo,  Dalmatia,  hercegovina.

One of the earliest mentioning of the Albanian language is also in Dalmatia AFAIK.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on March 12, 2017, 11:28:45 PM
Shkodran ne nukë kem tu fol për KS dhe a ka pas atje Shqiptar a jo por diqka tjetër.
Dua të them më fal por leji këto llafe se spaskan hiq logjik. Spari nukë  e dhe as një reference dhe vetë pe pranon qe nukë ki shumë lidhje pra nukë pe kuptoj pse mi kompliku kështo gjerat. I fol do llafe si prsh ata kan hec prej KS në Bosne tani as nukë i përmend vitet dhe nukë jep kurfare reference. Demek ata barit po majshin mend para 600 vjete qysh kan shku prej KS në Bosne tani prej Bosnës në verijun e Shqiperisë?  Shiko këto nukë jemi në pazar kështo mu gjuajt me teorija.

600 years surely they would remember. It's called tradition. We have the case of Keq preka or whoever it was that was said to of migrated from hercegovina very late during the Serbian empire / early ottoman empire and founded the Hoti tribe in Northern Albania but I could be mixing names up.


Other migrations happened much earlier and where they came from who knows. Their tradition might say from this or that but who knows before even that considering Albanians have been nomads
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on March 12, 2017, 11:59:00 PM
Nukë ma merr mendja valla! Sipas akademikut Britanik Noel Malcolm fiset jan zhvillu pasi qe familet Balsha, Dukagjini, etj kan rra prej sulmeve Ottomane pas shekullit 15. Fiset jan kreju prej popullatës pastore qe ka jetu aty, prej nevojës për ta mbrojtur teritorin e tyre.

Nukë ma merr mendja çe ka famile qe mban në mend 500+ vjet. Nëse nukë ka naj vërtetim apo tezë serioze për ta konsideru teorinë e Bosnës dhe Dalmacijës unë ketë teori as nukë e marr serioz.

Në Bosne dhe Dalmaci kan jetu Iliret amo ajo u kan para minimum 1500 - 2000 vjet ashto çe as kjo nukë ka kurrfarë lidhje.


Some might of seeked early refuge into the area during the Roman empire to resist the romans. However,  no doubt many Albanians came from modern neighboring areas like Macedonia,  Kosovo,  Dalmatia,  hercegovina.

One of the earliest mentioning of the Albanian language is also in Dalmatia AFAIK.
We also must remember that us Albanians originate north of our present location
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 13, 2017, 12:32:06 AM
"Bosnje", "Dalmaci" e "Hercegovine" jane vetem tradita qe populli i ka mbajtur mend, nuk e di se sa mund te jen te verteta, dhe mundet qe te ken levizur prej "Hercegovines te vjeter", qe eshte rajon ne Mal te zi, e jo Hercegovines ne Bosnje. As nga ana gjenetike nuk duket se ka fakte qe mbeshtet keto teori, deri me tash per Hotin, nje pjese te Krasniqes dhe Shkrelin jo se jo - tjerat fise ende nuk jane testu.

Dhe cka eshte me rendesi te mbahet mend eshte se prsh fiset si Hoti, Trieshi dhe Shkreli kane egzistuar me te njejtin emer para se te vijne emigrantet nga veriu, dhe jane te shenuar ne regjistra prej Venedikaseve (Trieshi me duket qe eshte shenuar vetem ne vitin 1485 nga Osmanet). Pra ne keto tri fise i ke te "vjetrit" apo "Anasit" dhe te ardhurit etj.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on March 13, 2017, 02:03:09 AM
"Bosnje", "Dalmaci" e "Hercegovine" jane vetem tradita qe populli i ka mbajtur mend, mundet qe te ken levizur prej "Hercegovines te vjeter", qe eshte rajon ne Mal te zi, e jo Hercegovine, Bosnje. As nga ana gjenetike nuk duket se ka fakte qe mbeshtet keto teori, deri me tash per Hotin, nje pjese te Krasniqit dhe Shkrelin jo se jo - tjerat fise ende nuk jane testu.

Dhe cka eshte me rendesit te mbahet mend eshte se prsh fiset si Hoti, Trieshi dhe Shkreli kane egzistuar me te njejtin emer para se te vijne emigrantet nga veriu, dhe jane te shenuar ne regjistra prej Venedikaseve (Trieshi me duket qe eshte shenuar vetem ne vitin 1485 nga Osmanet). Pra ne keto tri fise i ke te "vjetrit" apo "Anasit" dhe te ardhurit etj.

I doubt you will find any genetic link between Dalmatians, hercegovinians and Albanians unless one steps up the samples if that's what you're saying, and it certainly won't be the same subclade. I2a is dominant among them AFAIK, both in Dalmatia and Hercegovina, but I could be wrong. It just means they are not pred. Indigenous as they like to believe. Or a bottleneck probably. I've also read a lot of it's indigenous population was depopulated and spilled south.

AFAIK, a haplogroup developes a subclade after 500 years?  Or am I wrong here? 

In other words you would have to find some ancestral clade or something rather than same subclade such as nordtvedt did with i2a din south and i2a north.

AFAIK, the story of Keq Preka corresponds to modern Hercegovina. The story has it they were pushed by the Serbian empire southwards. The Serbian empire did hold hercegovina for some time but they did not hold the rest of Bosnia.

In Hercegovina there lived Vlachs that adopted a Orthodox faith and eventually became Slavicized.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on March 13, 2017, 02:29:24 AM
This a map of hervegovina,  I believe. With a place named darda.

(http://w0.fast-meteo.com/locationmaps/Darda.10.gif)

Dardha is an Albanian tribe and also places in Albania with this name. In the 15th century or something this Albanian tribe was known as 'Darda'. Robert Elsie suggested a possible connection with Dardania. Proto Albanian did not have the H most likely.

Johan Georg Von Hahn linked Dardania to Albanian pear Dardha i.e proto alb/old alb : darda . Modern alb: Dardha

Same shift as the tribes name.

If we disregard modern borders, modern hercegovina would of bordered Dardania. Neither Dalmatia or Hercegovina is really that far. If we exclude montenegro where many albos are indigenous, Dalmatia is just a neighboring area too.

From what I've read in Dalmatia there was an early mention of the Albanian language in the mountains.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 13, 2017, 04:22:11 AM
E banët edhe këto magjuphane me gjuhë Angleze.

Si çe tha Leki këto sende gjenetika nukë i pranon dhe në Bosne Gjemi 70% vetëm se I2a edhe tani + R1a, gati se hiq nukë kan lidhje me Shqiptar. Por edhe Noel Malcolm thot se fiset jan zhvillu prej familev pastore pas shekullit 15 të cilat kan jetu aty për ta mbrojtur teritorin e tyre, nukë ka lidhje nëse naj emër i fisit apo famile u përmend para shekullit 15, asnjë nukë u zhvillu si fis teri te shekulli 15.

Jan zvillu në fise pas shekullit 15 kur Ottomanet i kan rxu familet Balsha dhe Dukagjini etj të cilat e kan kontrollu teritorin teri at her.
 
Çfarë tradite, çfare famile mban në mend 600 vjet mos um shti me kesh pash familën se du me dekë.
E kurrë prej Kosovës kan shku këto famile ne Bosne pash robët ??? Në cilën kohë??? Qfar budallakina unë këto ndegjoj është e pabesueshme.

Por nëse është e vërtete pra edhe ma zi për ata çe jan prej fisev edhe pse kjo nukë mund të jet e vërtete sidemos pa asnjë fakt dhe asnjë tezë të logjikëshme. Veq qashto me ja futë, pa e mbështete me referenca dhe me fakte ska kuptim. Shumë palidhje kjo teori e Bosnës dhe Dalmacijës dhe ska kurfare logjike këto, nukë ma mer mendja çe asnjë njeri çe ka logjik çe e pranon kët teori.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 13, 2017, 12:16:24 PM
E banët edhe këto magjuphane me gjuhë Angleze.

Si çe tha Leki këto sende gjenetika nukë i pranon dhe në Bosne Gjemi 70% vetëm se I2a edhe tani + R1a, gati se hiq nukë kan lidhje me Shqiptar. Por edhe Noel Malcolm thot se fiset jan zhvillu prej familev pastore pas shekullit 15 të cilat kan jetu aty për ta mbrojtur teritorin e tyre, nukë ka lidhje nëse naj emër i fisit apo famile u përmend para shekullit 15, asnjë nukë u zhvillu si fis teri te shekulli 15.

Jan zvillu në fise pas shekullit 15 kur Ottomanet i kan rxu familet Balsha dhe Dukagjini etj të cilat e kan kontrollu teritorin teri at her.
 
Çfarë tradite, çfare famile mban në mend 600 vjet mos um shti me kesh pash familën se du me dekë.
E kurrë prej Kosovës kan shku këto famile ne Bosne pash robët ??? Në cilën kohë??? Qfar budallakina unë këto ndegjoj është e pabesueshme.

Por nëse është e vërtete pra edhe ma zi për ata çe jan prej fisev edhe pse kjo nukë mund të jet e vërtete sidemos pa asnjë fakt dhe asnjë tezë të logjikëshme. Veq qashto me ja futë, pa e mbështete me referenca dhe me fakte ska kuptim. Shumë palidhje kjo teori e Bosnës dhe Dalmacijës dhe ska kurfare logjike këto, nukë ma mer mendja çe asnjë njeri çe ka logjik çe e pranon kët teori.
dem qashtu thojn shumica per disa fise qe jan te ardhne nga bosna dhe dalmacia une vet e kom ndegju nga profesor te historise.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: IceT on March 13, 2017, 04:21:20 PM
E banët edhe këto magjuphane me gjuhë Angleze.

Si çe tha Leki këto sende gjenetika nukë i pranon dhe në Bosne Gjemi 70% vetëm se I2a edhe tani + R1a, gati se hiq nukë kan lidhje me Shqiptar. Por edhe Noel Malcolm thot se fiset jan zhvillu prej familev pastore pas shekullit 15 të cilat kan jetu aty për ta mbrojtur teritorin e tyre, nukë ka lidhje nëse naj emër i fisit apo famile u përmend para shekullit 15, asnjë nukë u zhvillu si fis teri te shekulli 15.

Jan zvillu në fise pas shekullit 15 kur Ottomanet i kan rxu familet Balsha dhe Dukagjini etj të cilat e kan kontrollu teritorin teri at her.
 
Çfarë tradite, çfare famile mban në mend 600 vjet mos um shti me kesh pash familën se du me dekë.
E kurrë prej Kosovës kan shku këto famile ne Bosne pash robët ??? Në cilën kohë??? Qfar budallakina unë këto ndegjoj është e pabesueshme.

Por nëse është e vërtete pra edhe ma zi për ata çe jan prej fisev edhe pse kjo nukë mund të jet e vërtete sidemos pa asnjë fakt dhe asnjë tezë të logjikëshme. Veq qashto me ja futë, pa e mbështete me referenca dhe me fakte ska kuptim. Shumë palidhje kjo teori e Bosnës dhe Dalmacijës dhe ska kurfare logjike këto, nukë ma mer mendja çe asnjë njeri çe ka logjik çe e pranon kët teori.Noel Malcolm doesn't say that. He says tribes formed in areas that had no government control such as in Malsi and that in other areas with government control such as in Kosove that there were non tribal albanians. But that some of these Albanians might of joined Malsi tribes along the way because it served as protection. Those are his words.

Yes, it's called oral tradition. Doesn't mean it's accurate.

Nobody is saying hercegovinians or dalmatians are genetically tied to Albanians. Are you saying hercegovina and Dalmatia before Slavs was r1a and I2a? If no then what are you saying?  What were the dominant haplogroups in the area? 

Neither are we saying those areas were solely Albanian. You had Latin speakers just like in Kosovo and North Albania there are Latin speakers recorded which Noel refers to as latinized ilyrians.

There were migrations from those areas into north Albania, some were Latin speakers some were Albanians. Some tribes were bilingual,  they spoke Latin and Albanian. Latin speakers were recorded early in Hercegovina and even Dalmatia. Albanian was also recorded in Dalmatia.

Weather you like it or not. You cannot deny that such a migration took place. That is just ridiculous.

He does say the core of the Albanians has been North Albania and Dardania. However I don't think all Albanians are indigenous to North Albania. Some came there from somewhere else.

You have no idea about this history or what happened and that's why you're ignorant. As if people stood still when Balkans was invaded by Slavs and avars. North Albania has mostly served as a refugee place.

Read the book 'the fall of the late Roman empire' to get a clearer picture of what happened.

Many areas of the Balkans were pretty much depopulated of it's indigenous population as they spilled south , based on this,  how do you know some Albanians did not come from the North? 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 13, 2017, 10:17:52 PM
Çfare Avar edhe Sllav tash? Kem tu fol për fiset ku shkoni gjuani 1000 vjet para se mu kreju fiset. Çfare lidhje Avarët edhe Sllavet kan me fise?? Illiret çe kan ikë prej Bosne e Dalmacije ajo ska kurfar lidhje me fise se fiset jan kreju 1000 vjet ma vonë. Veq ti shko lypi napër Bosne vendat me emër Darda sikur se ajo vërteton diçka. Pa lidhje. Mu nukë um vjen inati lol se unë sjam prej fisev po më vjen apet inati mi paraqit ata sikur mu kan Magjup çe jan enë posht e nalët pa tokë e pa shpi kurrë nukë është e vërtetë. Edhe nëse është e vërtetë ti nukë ki as një fakt dhe as një vërtetim për kët. Gjithashtu gjenetika nukë përshtatët me këtë.

Çe libri i Malcomit çe e kam përshkruar dhe lexo edhe një herë se shumë mirë thot kurr edhe qysh edhe pse jan formu fiset. Njerzit për ta mbrojtur teritorin e tyre cili u kan nër famile Balsha, Dukagjini etj, e kurrfarë Bosne askund nukë e përmendëd. E nukë jam unë injorant por smuj me pranu teorija oa asnjë vërtetim, sidemos nësë nukë ka kurrfarë logjike dhe as gjenetika as historia nukë e pranon këtë. Bile jep referenca se është e shenume nga Ottomanët dhe Venetianët e nukë fol palidhje;

Early Ottoman Kosovo, 1450s-1580s

By the time of Patriarchate was re-established at Peć, the town of Peć itself may already have gained an absolute majority of Muslims. At the same time, there is an increasing volume of evidence that parts of Western Kosovo had a significant Albanian population, evidence which goes beyond anything that can be demonstrated for the medieval period. Some modern Albanian scholars have put these phenomena together - the growth of Islam and the apparent growth of an Albanian population - to argue that what er are seeing in both cases is the emergence of a previously invisible mass of ethnic Albanians, who had been disguised in the records under Slav Orthodox names. It is claimed that the loss of authority by the Peć Patriarchate in this area between 1455 and 1557 had made t possible for these Albanian to detach themselves from Serbian control; and that white ethnic Serbs would have felt a continuing (and, after 1557, a revived) attachment to their Church which would have prevented the from turning to Islam, the ethnic Albanians would have felt no such scruples about adopting this new religion. Thus, it is suggested, the people who became Muslims were nearly all of them ethnic Albanians, and the creation of a Muslim majority was the same time merely the revelation of an already existing Albanian majority.

Some aspects of this argument are unconvincing on a priori grounds. Ethnic Albanian are unlikely to have felt estranged from the Serbian Church merely because it was not their 'national' Church; this is to project a modern idea of 'national' loyalties a little too far into the past. Orthodox Albanians in southern Albania and Greece, for example, remained loyal to the Greek Church and its liturgy for many generations, even though they may spoken only Albanian in the home. Nor, conversely, were Slavs incapable of converting to Islam: it was happening all the time in the neighboring territories of Macedonia and Novi Pazar, as well as in Bosnia and Hercegovina. (As early as 1580 the 6,000-odd households of the Novi Pazar district were almost entirely Muslim.) Many of Albanian names which crop up in the early Ottoman registers for Kosovo are Catholic Albanian Christian names, such as 'Gjin' (john) and 'Doda' (a diminutive of Dominic); and it is not clear why Albanian who had long been Serbian Orthodox should have regarded the Catholic Church, with its Latin liturgy and Italian-trained priests, as more deserving of 'national' loyalty than a Church based in their own locality.

On all these grounds, one might feel tempted to reject this argument entirely. Those who do so (and this includes almost all Serbian historians) explain the growth of an Albanian population in Kosovo during the early Ottoman period in terms of physical immigration: it is suggested that Albanian from the Malësi were encouraged by the Ottomans to settle in Kosovo, that many of these turned to Islam to gain advantages of superior status, and that those Slavs who became Muslims were not merely Islamicized but, sooner or later, Albanianized as well.

Although the Albanian historians argument seems unconvincing for general reasons, it nevertheless comes buttressed with some intriguing evidence from the Ottoman registers. The Ottoman officials usually noted which heads of the family were 'new arrivals' in their places of the residence: out of 121 new arrivals in the nahiye of Peć in 1485, the majority had Slav names. In the sancak of Prizren in 1591, only five new arrivals out of forty-one bore Albanian names; and in a group of Kosovo towns in the 1580s and 1590s there were twenty-five new Albanian immigrants and 133 with Slav names - several of them described as coming from Bosnia. This evidence counts strongly against the idea a mass immigration from northern Albania. Other more general arguments against that idea are based of relative population sizes and rates of growth. The population of Kosovo during this period was much bigger than that northern and central Albanian, and its rate of growth was actually lower. This is not what one would expect if a large overflow from the Albanian Malësi were flooding into Kosovo. All arguments which depend on identifying Slav or Albanian names are of course subject to doubts about whether the names really did indicate ethnic-linguistic identity - which is, of course, one of the key points at issue. In a previous discussion of this question it was suggested that although names are not very trustworthy in any particular case, the broad pattern probably does indicate both the nature of the dominant culture and the direction of flow of any tendencies to assimilation.On that basis it is reasonable to say that a Serbian Orthodox culture was overwhelmingly dominant in Eastern Kosovo: the first Ottoman register, of 1455, yields only a small minority of Albanian names, and many of these involve an Albanian-named father and a Slav Orthodox-named son ('Radislav, son of Djon'; Radovan , son of Djin'). 'Arnaud', which suggests that their Albanian identity was a distinguishing feature, setting them apart from the most od the surrounding population. In the 1570s there was a mahalle (quarter) of Janjevo called 'Arbanas'; roughly half of its heads of families had Slav or mixed Slav-Albanian names. According to some Albanian historians, this shows that many apparent Slavs were really Albanian-speaking Albanians. Simpler explanation, surely, would be that the small Albanian minority in Janjevo was gradually being assimilated to the Serbian-speaking majority.

On the other hand, there is clear evidence of Orthodox names appearing in Albanian-language forms - which implies that adherence to the Orthodox Church did not necessarily involve assimilation to a Serbian-language culture. While the majority of the Albanian names in Western Kosovo were Catholic, a significant minority were Orthodox, including several of the fifteen Orthodox families that constituted the entire Orthodox population of Peć in the 1590s. (Also in Western Kosovo in this period were 'Gjon, son of an Orthodox priest', and 'Gjonja, an Orthodox monk'). Again, Albanian historians argue from this that most of the Orthodox population in Kosovo was in fact Albanian; it would surely be simpler to suppose the the majority of the Orthodox (who do have Slav names) were Serbian-speaking and a minority Albanian-speaking, and that the Albanians were not assimilated linguistically because there was also a significant population of Catholic Albanians in Western Kosovo - as the other Albanian names clearly show.

The evidence scrupulously presented by one leading Albanian historian, Selami Pulaha, does not really support the argument which he then tries to build on it. in 1591, for example, in the nahiye of Hoça (north of Prizren), there were 883 heads of family with Slav or other orthodox names, 196 with mixed Albanian-Slav names and 248 with purely Albanian names; Pulaha's conclusion is that the area was 'completely Albanian'. A group of Kosovo towns in the same period yields 330 purely Slav Orthodox names and 217 mixed Albanian-Slav or purely Albanian; Pulaha deduces that the urban population was 'almost completely Albanian'. Similarly, the claim that only Albanians became Muslims can be argued only on the basis of the prior assumption that all people with Slav names were really Albanians. Of the Muslims of Hoça in 1591, fifty-four had Albanian names and nineteen Slav names; of those in the Has district (near Gjakova) in 1571, 166 had Albanian names and 37 Slav names. What this suggests is not that Slavs never became Muslims, but that a higher proportion of Albanians did so; and the reason for that catholic Albanians were even less well supplied with priests in the early Ottoman period than they had been under Serbian rule. What a straightforward reading of this evidence would suggest is that there were significant reservoirs of a mainly Catholic Albanian-speaking population in parts of Western Kosovo; and evidence from the following century suggests that many of these eventually became Muslims. Whether Albanian-speakers were a majority in Western Kosovo at this time seems very doubtful, and it is clear that they were only a small minority in the east. On the other hand, it is also clear that the Albanian minority in Eastern Kosovo predated the Ottoman conquest.

Finally, one other social process was taking place in this period which is also relevant to arguments about the migration of Albanians into Kosovo: the formation of the northern Albanian clans. As was mentioned in the first chapter, these clans appear to have been formed out of groups of pastoral families in the Malësi from the late Middle Ages onward: the main stimulus must have been the requirement of self-protection after the old system of powerful land-owning families (Balshas, Dukagjins, and so on) had been broken up by the Ottoman invasions and the disruptions of the fifteenth-century revolts. Dome of the oldest clans preserve detailed family trees in their oral tradition, going back to founder-ancestors in the fourteenth or fifteenth centuries; other were formed from sub-branches of these older clans.

The key development, it seems, was the adaptation of the social structures of pastoral life to the purposes of territorial self-defenses, with several of the clans of the northern Malësi, the process by which vëllazëris (brotherhoods) came together to form clans can be traced through Venetian and Ottoman documents, to the period between 1455 and 1485: what happens in these cases was that the members of the dominant brotherhood would impose their name on the whole clan, and on the territory which the clan defended. And at some time in the sixteenth century the Ottoman authorities gave up even trying to impose their normal administrative or feudal system in those areas, letting the clans run their own affairs in virtual 'zones of self-government' instead. Curiously, the development of the clan system in Scotland was taking breakdown central power and feudal structures in the fifteenth and sixteenth centuries. Scottish clans also developed the idea of common ancestry: 'at first this relationship might clearly be seen as fictitious or honorary, but in time the metaphor of kinship tended to be converted into belief that real blood kinship existed.

Thus, increasingly, Albanian from the Malësi would bear the name of their clan as a kind of surname: Berisha, Këlmendi, Shala and so on.There are many people with these names in modern Kosovo, and it is clear that, from the early seventeenth century onward at least some of their ancestors must have come into Kosovo as immigrants from the Malësi. ('At least some' is a necessary qualifications, because we cannot assume that the process of agglomeration - of people joining a clan and taking its name - never took place on Kosovo soil.) However, there are also many Kosovo Albanian who do not bear clan names. Serbian writers sometimes argue that all these Albanian must therefore be Albanianized Serbs, as if all genuine Albanians would originally have belong to clans. but since we know that there were non-clan Albanian in Kosovo as early as the fifteenth century, that clans were only formed in areas which (unlike Kosovo) lacked governmental security, and indeed that many of the clans in the Malësi were still only in the process of formation at that time, this particular version of the argument about 'Albanianized Serbs' can simply be dismissed.

pages 111 - 115, Kosovo, a short history. N. Malcolm.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 13, 2017, 11:32:31 PM
"and in a group of Kosovo towns in the 1580s and 1590s there were twenty-five new Albanian immigrants and 133 with Slav names - several of them described as coming from Bosnia."


Kjo është e vetmja her çe përmendet Bosna edhe thot vetëm se do prej tyre jan të përshkruar qe vinë prej Bosne. Por pa asnje debatim apo vërtetim ma të thell.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 14, 2017, 12:57:29 AM
dem qashtu thojn shumica per disa fise qe jan te ardhne nga bosna dhe dalmacia une vet e kom ndegju nga profesor te historise.

Shkodran, në rregull është, vetëm se do sende duhët mi marr me rezervë. Përsh mbi historijanet dhe Albanologët i njohur është A. Stipcevici, dhe aj përsh ka shkru shumë mire edhe interesant. Shumë mire i ka përshkru Ilirët dhe ka dhanë shumë informata tepër të nevojitshme për Shqiptar, sidemos për at kohë në Jugosllavi, por ka dhan teori çe Sllavët kan pas bashkëjetese me Ilirët dhe çe Iliret i kan msu të gjitha sende Sllavët siç përsh qysh ndërtohen anijat. Ashto çe unë jam kan i sigurtë përpara çe një pjesë e madhe e Dalmatve jan Ilir të asimiluar apo Boshnjakët. Bile më kujtohet kurr e kam taku Lekin herën e parë, unë kam than çe jan Dalmatët Ilir të asimiluar ndersa aj ma bani jo krejt Shki jan lol. Skam mujt me besu, por çe ku jemi sot unë dhe ti pra edhe unë pi kuptoj këto gjëra sotë dhe pe kuptoj çe nukë është krejt bash si kan shkru apo kallxu historijanet.

Unë spo thom çe ndonji njeri ska emigru prej Bosnës por siç po dukët popullata Bosnës dhe popullata Kosovës kurr nukë kan pas bashkëjetese. Sidemos te Kosovarët (dhe ne këto e kemi fjalën për ata prej fisev) shumë është i radhe haplogrupi cili dominon te Boshnjakët - I2a1b

Nëse kam ba ndonji gabim pra jam i hapur për diskutim dhe lirisht bane reply çka mendon, përshëndetje!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 15, 2017, 09:06:03 PM
Pershendetje Te gjitheve miqve! Shume prej te cileve te njohur :-)

Përshëndetje edhe njëherë MjekuPopullor.

Dukesh një person interesant dhe misterioz :P
A mund me na dhënë ndonjë ide prej nga njihemi ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on March 15, 2017, 09:07:54 PM
Përshëndetje edhe njëherë MjekuPopullor.

A mund me na dhënë ndonjë ide prej nga njihemi ;)

Po besoj nga TA, ska si te jete ndryshe......Sidoqofte e pershendes kushdo qofte ky. :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on March 15, 2017, 09:21:58 PM
Maybe Nilotik???
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 15, 2017, 09:27:32 PM
Unë mendoj që është një antar nga F....  AL që pseudonimi i fillon me Z ;)
Por, mundet jam gabim...
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: MjekuPopullor on March 17, 2017, 09:33:27 PM
Nuk isha ne dijeni te studimit kroat per Ballknin Perendimor; pergjithesisht me pelqeu, nuk mbi-interpretonin cka verenin dhe pergjithesisht ishin objektive.
Desha te raportoj (me shume si humor) nje shembull te mbi-interpretimit dhe shkences qe per mendimin tim eshte e gabuar. Ja nje studim i fundit per origjinen e popullatave te Peloponezit, Greqi, qe eshte me shume si tekst shkollor per gabime fillestaresh qe mund te bejme ne interpretimin e te kaluares ne baze te te dhenave nga popullata moderne...
http://www.nature.com/ejhg/journal/vaop/ncurrent/full/ejhg201718a.html
Shume e cuditeshme qe Brian Browning eshte autor ne te. Autoret perdorin ngjashmerine (e munguar) midis banoreve te sotem te Peloponezit me Ruset/Ukarainasit moderne per te komentuar mbi ngjarje qe presupozohen te kene ndodhur 1,500 vjet me pare! Sa per perspektive, 1,500 vjet jane gati gjysma e periudhes prej Epokes se Bronzit deri me sot, gjate se ciles kohe perzjerjet mes popullatave fqinje japin sinjale shume me te fuqishme sesa mbetjet prej popullatave arkaike origjinale. Nese autoret do te kishin studiuar ngjashmerine me serbet apo bullgaret rezultatet do te ishin ndryshe (por prape jo te sakta).
Shpresoj qe ne shqiptaret, me gjithe deshiren per te mesuar me teper per te kaluaren tone, te dime tu rezistojme tentacioneve te tilla ne te ardhmen!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 17, 2017, 11:18:05 PM
A ma studim absurd, e lexova javen e kaluar. Qe prej titullit e vren qe ka agjende. Krahasojn Peleponezin me Rus, Bellarus, Polak, Bask e Francez a popullatat qe kane migruar atje lehen anash, hajde merre vesh. Per nje studime te mirefillte te Poleponezit gjithsesi duhet te fusin Shqiptaret dhe Sllavet e jugut si Serbet, Bugaret etj. Kromozomi Y ketu kish kry pune ma mire me pa influencen Sllave ne Peleponez per mendjen teme, ndoshta per kete arsye edhe e kane lane anash.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 18, 2017, 01:27:33 PM
Përshëndetje MjekuPopullor, mirë se na erdhe!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 05:14:17 PM
Pasi qe o diskutohet per origjinen e disa fiseve shqiptare nga Bosna,besoj eshte e arsyeshme te shikohet te teoria e Gottfired Schramm. Sipas kesaj teorie shqiptaret kanë origiine Thrake sidomos nga fisi Bessi. Emri i i keti fisi ngjason me emrin e Bosnes, por per dallim, teritori i keti fisi ka qene raoni ne lindje te dardaneve duke pershire Serbine dhe Maqedonine lindore dhe Bullgarine perendimore.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 05:54:31 PM
Disa mbiemra dhe fise shqiptare quditerisht gjasojne me emra personal, vendbanime dhe fise Thrake.

1. Shkreli -  Scorilo (i biri Decebali)
2. Berisha - Berisades (i biri i Cotys nga dinastia Odrysiane) dhe Bersiades prijes i mbreterise se Bosforit
3. Koci - Kotys ( emer i disa mbreterve dhe prijesave Thrak nga dinastia Odrsiane dhe dinastia Sope (Sapaei)
4. Sopi - Fisi Thrak Sapaei qe ka jetuar ne rajonin e Bulgarise perendiomore duke perfshire edhe Sofjen e cla diur quhej Sardica por edhe ne prapashpinen qytetit antik Abdera te Greqise veriore. Dinastia e fundit thrake para pushtimit romak ishte nga ky fis (Rometalku). Interesant se te dy keta emra jane te ngjajne me dioqezen kishtare te Sapes dhe Sardes ne Shqiperi.
4. Bytyq - Bithys i biri i Cleon nga Lysimachia. Emri Bithys paraqitet shpesh si emer ne Thraki po edhe si ushtarak ne Maqedonine e vjeter
5. Buza - Buzes ushtarak bizantin  nga Thraka ne kohen e Justinianit I. Byzas mbret legjendar. Ne dominioni i ti u themelua qyeti Byzantium qe me    vone shendrohet ne Konstantinopol dh Stamboll.
6. Kryeziu -Fisi Thrak Crousi. Ky fis jetonte ne veri te Selanikut te sotshem, ne Maqedonine e ulte antike.
7.Krasniqe (verzioni i vjeter Krasteniqe siq quhej nga Mark Milanov) - Fisi para-Thrak Crestoni/Crestonice. Ky fis permendet nga Herodoti si fis qe mund te jete me origjine Pellazgjike. Edhe ky fis eshte shtrire ne Maqedonine e ulte antike.
6. Shatri - fisi Thrak Satri/Satrae
7. Arianiti -fisi Agriani ne Peoni.
8. Peja/Pejonet- ngjason me Peonet antik.
9. Dibra/Dibranet - Fisi Doberes ne Peonine antike.
   
   
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 06:11:34 PM
Helshani - Hylasianae, vendbain i restauruar nga Justiniani ne Thrake. Permendet te Procopius Building of Justinian.
Kabashi - Cabessus venbanim Thrak
 
Emra tjere qe ngjasojne me rajone tjera;

Kelmendi - Clementiana, vendbanim i restaruruar nga Justiniani ne Epirin e ri. Epiri i ri per dallim ng Epiri i vjeter nenkupton rajonin nga Drini i i Shqiperise deri ne Vlore.

Luma - ngjason me emrin Elymea. Ky fis/rajon fillimisht ishte pjese e Epirit por me vone hyn ne perberjen e Maqedonise se eperme.

Mati - ngjason me emrin Emathia qe ne kohen antike perben berthamen e shtetit Maqedon. Ne fakt ne baze te Strabonin Maqedonia fillimisht quhej Emathia, fis ky me orighine Thrako-Peone.

Skrapari - ngjason me venbdaniin e resatururr Thrak Skaraparios

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 18, 2017, 06:36:01 PM
Përshëndetje Armend, mirë se erdhe!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 06:40:07 PM
Mendoj se teoria e Schramm meriton me shume vemendje. Po te shikojme me kujdes ne raojin te cilin ai e permend kemi disa gjurme ne vendbanime si me poshte:

Vendbanimi Hotovo, Piperitsa dhe Hrasna prane Sandanskit ne Bullgarine jugperendimore ngjasojne me emrin e fisit Hoti, Piperi dhe ndoshta Hransa me Krasniqe. Por eshte interesant edhe fakti se ne kete rajon jane edhe Spancevo dhe Petric dhe fshati Gega prane Petriqit. Duhet permendur rajonin e Pultit ne Shqiperine mesjetare nen sudimit e Pjeter Spanit. Ky teritor perfshinte malsesine e Shqiperise veriore. Se a mundet emri Spanceve, Hotovo, piperitza dhe Hrasna te kene lidhje me malesine mbetet pikepytje. Nese origjina nga Bosna nenkupton nga Bessi ne Bullgari e jo Bosna.
Vendbanimi Zgurovo prane Kistendil ne Bullgarine jugperendimore ngjason me emrin Zguro ne Shqiperine mesjetare dhe me kurrajt e shqiperise mesjetare.
Vendbanimi Balsha afer Sofies kryeqytetit te Bullgarise ngjason me emrin mesjetar Shqiptar Balsha
Punen e dioqezes se Sapes dhe Sardes e kam permen me heret. Sardica ka qene emri i Sofies para pushtimit Bullgar ne shqkullin e 9. Ne ate rajon ka jetu fisi Thrak Sop.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 06:41:38 PM
Pershendetje Deme, falemiderit!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 06:55:21 PM
"Towards the end of the 4th century, Nicetas the Bishop of Dacia brought the gospel to "those mountain wolves", the Bessi. Reportedly his mission was successful, and the worship of Dionysus and other Thracian gods was eventually replaced by Christianity."

"In 570, Antoninus Placentius said that in the valleys of Mount Sinai there was a monastery in which the monks spoke Greek, Latin, Syriac, Egyptian and Bessian.

The origin of the monasteries is explained in a mediaeval hagiography written by Simeon Metaphrastes, in Vita Sancti Theodosii Coenobiarchae in which he wrote that Saint Theodosius founded on the shore of the Dead Sea a monastery with four churches, in each being spoken a different language, among which Bessan was found. The place where the monasteries were founded was called "Cutila", which may be a Thracian name."

Bazuar nga keto te dhena nuk ka dyshim se gjuha Thrake (Bese) i ka rezistuar romanizimit. Nese ka mbijetuar atehere e vetmja gjuhe pasardhese mund te jete gjuha Shqipe. Dhe nese eshte e vertete atehere gjen spjegim edhe Balkan Sprachbund ku shqipja ka lene gjurme te padiskutuesheme ne formomime gjuhes Bullgare dhe Rumune.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on March 18, 2017, 07:44:20 PM
Pasi qe o diskutohet per origjinen e disa fiseve shqiptare nga Bosna,besoj eshte e arsyeshme te shikohet te teoria e Gottfired Schramm. Sipas kesaj teorie shqiptaret kanë origiine Thrake sidomos nga fisi Bessi. Emri i i keti fisi ngjason me emrin e Bosnes, por per dallim, teritori i keti fisi ka qene raoni ne lindje te dardaneve duke pershire Serbine dhe Maqedonine lindore dhe Bullgarine perendimore.
Sipas gjenetikes na ma shume gravitojme nga jugu dmth influenca trakase sesa ilire, dardania ka qene melting pot e ilireve dhe trakaseve, kurse shumica e shqiptareve te Shqiperise gjenetikisht kane me shume peraferi gjenetike me zonen e Epirit sesa me veri.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 08:12:56 PM
Edhe une pajtohem.

Bile mendoj se vija e Jiricekut ka qene gabim. Teoria se shqiptaret origjinojne ne veri te vijes se Jiricekut mendoj se eshte e gabuar,. Bile une personalisht mendoj se nese nje ndarje e tille mund te kete ekzistuar atehere ne origjinojme gati plotesisht ne jug te kesaj vije.

Toponimet shqipe ne trojet shqiptare quditerisht jane te kufizuara nga lumi Drin deri ne Vlore. Ne veri te lumit Dri shumica e toponimeve jane sllave duke perfshire edhe Kosoven. Gjihashu edhe ne Jug nga Vlora toponimet shqiptare behen me te rralla. Zona ku mbizoterojne toponimet shqipe koincidon me kufijte e provinces romake te Maqedonise, me saktesisht Epirus Nova. Pjesa me e e madhe e Shqiperise romake i ka qene pjese e provinces se Maqedonisa.
 Albanoi permendet nga Ptolemei si fis ne provincen e Maqedonise ne lindje te Durresit. Ptolemei nuk e permend askund se Albanoi eshte fis Ilir. Nuk ka te dhena per perkatesine etnike te keti fisi.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 18, 2017, 09:01:00 PM
Toponimet qe Sllavet i kane huazuar nga ne ne shumice gjenden ne veri te linjes, keshtu qe deri diku, edhe ne qofte se nuk eshte plotesisht korrekt, e ka nje baze. Prsh emrat e lumenjeve qe Sllavet perdorin si "Drim" (Alb: Drin), "Bojana" (Alb: Buena) etj jane te huazuara direkt nga Shqipja, qe do te thote se kemi qene prezent ne keto terriotre kur kane ardhur Sllavet. Situata ne jug eshte me komplekse sepse si rajone ka qene me i zhvilluar ne perandorine Romake dhe historikisht kemi fakte qe Shqiptaret kane levizur per ne jug nga Shqiperia qendrore e veriore gjate mesjetes se hershme. A ka pasur Shqiptar apo proto Shqiptare atje me heret nga aspekti gjuhesore eshte veshtire me e vertetu.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 09:14:36 PM
Ne fakt, mendohet se topinimet e huazuara nga shqipja jane ne kanallin Morava-Varadar si Nish, Shkup, Shtip etc. Ndersa ne rajonin e Bunes/Barbanes/Bojanes eshte e kunderta.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 09:17:48 PM
Vija imagjinare e Jiricekut supozon se ne jug te kesaj vije popullata eshte helenizuar. Por kjo teori eshte ne kundershtim thelbesror me Balkan Sprachbund. Shumica e Bullagareve sidomos ne mesjete kane jetuar ne jug te kesaj vije dhe ndikimi grek ka qen margjinal. Perkundrazi "postponed difinitive" dhe shume dukuri gjuhesere gjuha bullgare i ndan me gjuhen shqipe.
Kjo do te thote se ne jug te kesaj vije kane ardhe ne kontakt me proto shqip foles e jo me grek!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 09:25:42 PM
Sa i perket Y DNa haplogrupeve mendoj se duhet shqyrtuar me detalisht dy gjerea.
1. Shtrijrjen J2b1 me J2b2. Si duket ka nje ndarje te qarte j2b1 perendim dhe j2b2 balkani qendror dhe lindor. Ne Bullgari J2b2 ka koncentrim me te madh ne Burgas dhe Varana. Perqindjen me te larte e arrine ne trojet shqiptare dhe e kam nje bindje qe pikerisht keto fiset e supozuara te ardhura nga Bosna/Bessi. Perndryshe eshte haplogrupa qe me plot te drejte mund te quhet Shqiptare. Nje harte komparative mes ketyre dy haplogrupeve do te ishte interesante.

2. E-v13 CTS9320 versus Cluster A dhe S2979. Duke u bazuar ne popujt fqinj duhet shikuar se a verehet gradient perndim-lindje.

Me intereson sidommos E-V13 Cluster A Berisha/Sopi.


Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 18, 2017, 09:33:58 PM
Per fiset qe kane ardhur nga Bosnja bazur ne gojdhanat e disa fiseve prej Malesis te Madhe gjithashtu edhe disa fiseve Malazeze, munden te jene te verteta se gojedhanat dhe traditat te tilla nuk pikin nga qielli, por duhet te merren me nje rezerve deri sa te vertetohen ku e kane burimin. Per nga ana linguistike i ke keto fise te ndara ne dysh, nje pjese sot jane Shqiptar kurse pjesa tjeter Serb (Malazez). Prej nga ana gjenetike per keto fise qe jane testuare deri tash situata duket shume me komplekse se nga ana linguistike. Te marrum shembull traditen e Krasniqit, Hotit, Vasojevicit, Piperit dhe Ozdrimcit, duke u bazuar nga traditat e tyre thojne se kane ardhur nga “Hercegovina” dhe jane fise vllezer: asnjeni fis prej ketyre nuk jane te lidhur prej nga ana e kromozomit y qe jane testuar deri tash, prevec nje Krasniqi qe eshte kusheri me Hotet e testuar (por kemi dyshime se ndoshta edhe ky eshte ne origjine Hot, sepse tradita familjare e tyre thote qe kane ardhur prej Malesis se mbi Shkodres ne Kosove). Gjithashtu linjeve qe keto fise i takojne jane gati inegzistente ne Hercegovine, pervec linjes te Ozdrimicit (I2a Dinaric). Piperi pershembull jane R1b-BY611 dhe kusheri me mu; Vasojeviqet jane V13* (linje shume unike), Hoti i ri jane J2b2 (PH1751 ose Z1043, ende e pa konfirmuar); Krasniqi nje eshte si Hoti dhe nje PH1751 (te tjeret qe jane J2b2 ose V13 jane te pa konfirmuar ciles linje i takojne sepse shumica jane testuar ne 23andme) etj.

Cka eshte evidente, eshte se Shqiptaret dhe gjuha Shqipe eshte e dokumentuar nga Ragusanet ne Dalmaci ne shkeullin e 13. Tash a ka qene kjo popullate atje vendase apo kane shtegtuar si blegtor prej Shqiperie eshte se cka duhet shikuar. Bazuar ne ato testet qe permenda me siper, te marr vetem fiset Shqiptare, Hotin dhe Krasniqin, nga linjet aterore, per testet qe kemi deri tash, jane te lidhura me popullatat/fiset tjera Shqiptare qe e kane origjinen me ne jug: Hoti sic e thame edhe me heret e ka nje Krasniq si kusheri dhe nje Kryezi (mos gabovsha kjo familje jane me origjine nga Kryeziu i Pukes). Krasniqi qe jane PH1751 lidhen me shume fise, por me se afermi e kane nje pjese te Gashit, tani fiset e Mirdites (Orosh, Spac e Kushnen), Domgjon, nje Kastrat etj. J2b2 ka edhe ne Bosnje e Hercegovine, qe te jemi korrekt, por deri me tash asnje nuk i takojne ketyre linjeve, te gjithe gjinden nen PH1602 qe eshte formu/diversifiku prej linjeve te siperpermendura para 4400 vjeteve (linje qe ende nuk eshte gjetur nen ne). Shkurt e Shqip, Robert Elsie eshte gabim kur thote qe i pari i tyre ka qene Sllav sepse ka migruar prej Hercegovine apo Bosnje.  Keto fise qe kane ardhur prej atje, per mendjen teme duke ju referencuar te dhenave qe posedojme deri tash, e kane origjinen me te larget nga Shqiperia e veriut (ndryshe nuk mund te spjegohet afersia e tyre me ato fise qe permenda).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 18, 2017, 09:39:45 PM
Ne fakt, mendohet se topinimet e huazuara nga shqipja jane ne kanallin Morava-Varadar si Nish, Shkup, Shtip etc. Ndersa ne rajonin e Bunes/Barbanes/Bojanes eshte e kunderta.

E vertete, por edhe ato dy lumenj hin nen kete influence.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 09:50:36 PM
Leki e kam parasysh gojedhanat per prejardhjen e perbashket te ketyre fiseve. Ne Raguse gjuha shqipe permendet ne shek 13, bukur vone. Ndersa zhvendosja e popullates nga Morava Vrader dhe ne lindje drejt perendimit ka ndodhur me heret.
Shumica e linguisteve jane ne pajtim se gjuha shqipe ka influence te "easter romance'".
Ne shek 7 deri ne fillim te shek te 9 i gjithe Balkani lindor dhe qendror ka pesuar nje thyrje te madhe. Nuk ishin serbet e kroatet. ishin Bullgaret. Lufta ne mes bizantin (neve) dhe Bullagreve zgjati plot 675 vjet. Ne fillim te shek te 9 bie Sardica (Sofia), ne te njejten kohe perafersisht Shkupi. Me heret invazioni slav dhe migrimi ka arritur ne Peloponez. Vete peloponezi eshte shendruar ne rajon Sllav. Pas kesaj vie nje kunderofenzive bizantine dhe me siguri zhvendosje e popullates per te mbrojtur rruget via egnatian dhe per te ripushtuar greqine dhe rajone tjera. Ne kete rajon kemi nje ri bizantizim te peloponezit dhe eliminim te elementit sllav atje. Ne te njejten kohe per te siguruar via egnatian zhvendosje te popullates ne drejtim te Durresit dhe ne pergjithesi pergjate kesaj rruge. Sipas Schram gjate shekullit te 9  ka nje levizje ne drejtim te trojeve shqiptare nga brendesia e ballkanit.
Duhet theksuar se Serbet kanqe qene te parendesishem ne historine tone te mesjetes me perjashtim te nje periudhe te shkurter para pushtimit Osman.
Ishin Bullgaret me te cilet te paret tone luftuan plot 675 vjet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 09:54:33 PM
Pasi qe ne jetojme ne rajon i cili para pushtimit romak ka qene me shume Ilir se sa Thrak, ne mundohemi me cdo kusht ta deshmojme kontuinitetin ILir. Ndoshta edhe nje pjese e jona ka prejardhje Ilire. Por kushdo qe lexon pak nga veprat antike e veren menjehere se sidomos ne Kosove nje pjese e jona kemi mbiemra padiskutim Thrak (Berisha, Sopi, Kabashi, Helshani etc).

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 18, 2017, 09:57:32 PM
Sa i perket Y DNa haplogrupeve mendoj se duhet shqyrtuar me detalisht dy gjerea.
1. Shtrijrjen J2b1 me J2b2. Si duket ka nje ndarje te qarte j2b1 perendim dhe j2b2 balkani qendror dhe lindor. Ne Bullgari J2b2 ka koncentrim me te madh ne Burgas dhe Varana. Perqindjen me te larte e arrine ne trojet shqiptare dhe e kam nje bindje qe pikerisht keto fiset e supozuara te ardhura nga Bosna/Bessi. Perndryshe eshte haplogrupa qe me plot te drejte mund te quhet Shqiptare. Nje harte komparative mes ketyre dy haplogrupeve do te ishte interesante.

2. E-v13 CTS9320 versus Cluster A dhe S2979. Duke u bazuar ne popujt fqinj duhet shikuar se a verehet gradient perndim-lindje.

Me intereson sidommos E-V13 Cluster A Berisha/Sopi.

Përshëndetje Armend!

Sa i përket J2b1-M205 dhe J2b2-L283.

J2b1 është vetëm një "Cluster" në Ballkanin qëndron dhe perëndimor që paraardhësin e ka vetëm diku para 1000-1200 vjeç. Pra duket se është i ardhur në kohën e Perandorisë Romake ose edhe më vonë në Ballkan.

J2b2 që gjendet nën ne, nga shtetet Ballkanike është më i afër me subkladat qe gjenden ne Bullgari dhe Greqi, por ndarjet datojnë në kohën e mesme të Bronzit dhe janë nën Z1296>PH1751 (shumë fise këtu), Z1297>Y23094 (Shkreli, një pjesë e Kelmendit), dhe siç duket Z1295>Y21877 (ndoshta Hoti dhe një pjesë e Thaçit). Versioni i J2b2 që gjindet nën Boshnjak/Kroat është më i largët dhe është nën degën Z628>CTS3617>PH1602.
Shiko pemën për pozicionin:
(http://i68.tinypic.com/2ypki1c.jpg)

Çuditërisht disa fise që janë J2b2, si Hoti dhe Shkreli thojnë që janë të ardhur prej në veri (Bosnja), por siç thash nuk kam pa asnjë J2b2 atje që i takon se paku të njëjtës subkladë.

Sa i përket E-V13. Edhe nga ky haplogrup kemi do subklada që janë prezente edhe nën Bullgarë, si S2979>FGC33621 (Cluster A Berisha/Sopi), S2979>FGC11450, dhe S2979>L241. Por edhe këta ndarje duket që datojnë në kohën e Bronzit. Kurse CTS9320 përveç shqiptarëve gjindet edhe nën Boshnjak, Kroat, Serb, Bullgarë, dhe Grek.

Poashtu R1b-PF7563 është prezente nën Bullgarë, por edhe nën Grek.

Pra nga pikëpamja e këtyre haplogrupeve teoria "Thrake" ka bazë, por nuk duket evidencë direkte. Dhe mundet kur janë shpërndarë këta haplogrupe në kohën e Bronzit, disa janë vendosur në Ballkanin perëndimor, disa qëndro, jugor, etj. Duhen më shumë testime nga shtetet Ballkanike me "deep SNP" per me e kuptuar më mirë.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 18, 2017, 10:07:01 PM
Disa mbiemra dhe fise shqiptare quditerisht gjasojne me emra personal, vendbanime dhe fise Thrake.

1. Shkreli -  Scorilo (i biri Decebali)
2. Berisha - Berisades (i biri i Cotys nga dinastia Odrysiane) dhe Bersiades prijes i mbreterise se Bosforit
3. Koci - Kotys ( emer i disa mbreterve dhe prijesave Thrak nga dinastia Odrsiane dhe dinastia Sope (Sapaei)
4. Sopi - Fisi Thrak Sapaei qe ka jetuar ne rajonin e Bulgarise perendiomore duke perfshire edhe Sofjen e cla diur quhej Sardica por edhe ne prapashpinen qytetit antik Abdera te Greqise veriore. Dinastia e fundit thrake para pushtimit romak ishte nga ky fis (Rometalku). Interesant se te dy keta emra jane te ngjajne me dioqezen kishtare te Sapes dhe Sardes ne Shqiperi.
4. Bytyq - Bithys i biri i Cleon nga Lysimachia. Emri Bithys paraqitet shpesh si emer ne Thraki po edhe si ushtarak ne Maqedonine e vjeter
5. Buza - Buzes ushtarak bizantin  nga Thraka ne kohen e Justinianit I. Byzas mbret legjendar. Ne dominioni i ti u themelua qyeti Byzantium qe me    vone shendrohet ne Konstantinopol dh Stamboll.
6. Kryeziu -Fisi Thrak Crousi. Ky fis jetonte ne veri te Selanikut te sotshem, ne Maqedonine e ulte antike.
7.Krasniqe (verzioni i vjeter Krasteniqe siq quhej nga Mark Milanov) - Fisi para-Thrak Crestoni/Crestonice. Ky fis permendet nga Herodoti si fis qe mund te jete me origjine Pellazgjike. Edhe ky fis eshte shtrire ne Maqedonine e ulte antike.
6. Shatri - fisi Thrak Satri/Satrae
7. Arianiti -fisi Agriani ne Peoni.
8. Peja/Pejonet- ngjason me Peonet antik.
9. Dibra/Dibranet - Fisi Doberes ne Peonine antike.
   
 
mir I paske lidh kto, shqiptare mendoj qe lidhen mas shumti me peonet dhe dardanet qe te dyja kto kan qene perzirje iliro-trake per peonet thojn qe kan qen me shum trak se sa ilir dhe per fisin bessi nga kjo fjale munet me rrjedh edhe  fjala 'BESA' qe e kem na shqiptart besa e shqiptarit :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 10:08:06 PM
Sa i perket Robert Eliset, mendoj se ai ka merita te medha qe na servon te perkthyera shkrime te ndryshme, te cilat historianet tone na i kan cenzuruar, qe te jemi kritik. Mirepo njohurite e ti ne ne disa periudha historike dhe ne toponime lene shume per te deshiruar. shkurt e shqip nuk ka lexur sa duhet! Ka mangesi sidomos ne periudhen Bizantine qe eshte edhe qelesi i historise sone.
Sa i perket origines sllave vetem se emri Krasniqe (ka iq) ne fund nuk do te thot sllav. Ne rajonin e Maqedonise se ulte  antike kishte emra te tille si Stratonice, Ladice dhe Crestonice (te gjitha keto me ice). Rajoni Crestonia/Cretonice ishte prane rajonit te fisit Cruosi dhe pak kilometra ne jug te kufirit me Bullgarine ku i permenda me heret vendbanimet Hotovo, Piperitza, Spanchevo, Hrasno etc

Perkundrazi Oliver Schmidt  eshte shume me i pergatitur. Ato cka thot Ky perkone plotesisht me kronologjine e ngjarjeve gjate historise Bizantine.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 10:10:26 PM
Faleminderit Flor per keto informata shume interesante!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 10:14:31 PM
Mirepo nese ndarjet  ne mes te disa fraksioneve te te njejtit hapllogrup datojne ne peridhen e brozit, nuk do te thot se jane ndare edhe fizikisht ne te njejten kohe. Mund te kene bashkejetuar ne te njejtin habitat.

Interpetimi duhet bere duke u bazuar ne nje veshtrim kritik te kronoligjise se ngjarjeve ne Ballkan.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 18, 2017, 10:18:19 PM
Po ashtu është Armend.
Edhe pse ndarjet mund të datojnë në kohën e Bronzit, nuk do të thotë që në atë kohë ka ndodhur migrimi nëpër vise të ndryshme. Mund të ketë ndodhur shumë më vonë.
Dhe duhet cekur që disa subklada të këtyre haplogrupe që gjenden midis nesh, kanë ekspansion duke filluar nga mesjeta e herëshme.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 18, 2017, 10:20:52 PM
Pasi qe ne jetojme ne rajon i cili para pushtimit romak ka qene me shume Ilir se sa Thrak, ne mundohemi me cdo kusht ta deshmojme kontuinitetin ILir. Ndoshta edhe nje pjese e jona ka prejardhje Ilire. Por kushdo qe lexon pak nga veprat antike e veren menjehere se sidomos ne Kosove nje pjese e jona kemi mbiemra padiskutim Thrak (Berisha, Sopi, Kabashi, Helshani etc).

Problemi qendron qe Balkani ne periudhen kur dundjet sllave u shfaqet ka nje erresire te madhe nga literatura dhe faktet historike. Nuk e perjashtoje qe mundemi te jemi Thrak per nga origjina ne shumice apo ndonje fis tejter paleo Ballkanik nga lindja qe jane shtyre per ne perendim, por faktet tash per tash nuk jane te bollshme me mbeshtet nje teori te tille, sidomos nga ana gjuhesore. Bessi pershembull krishtnimin e kane pranu ne shekullin e 4, dhe ishte Bishop Nicetas qe e perktheu biblen ne gjuhen e tyre, sic e cek Noel Malcolm. Kurse ne Shqip shumica e termave qe lidhen me fene krishtere jane te huazuara direkt prej Latinishtes, dhe prej asaj te perditshmes qe eshte folur ne popullate.

Sprachbundi nuk do te thote qe Shqipja influencoi direkt ato gjuhe, une mendoje qe ka te beje me gjuhet paleo Ballkane qe me siguri kane qene te aferta me proto Shqipen. Ato emra ne shumice jane koincidence, dhe me origjine prej veriut. Berisha/Sopi e Kabashi prej Puke, kurse Elshani/Helshani prej Puke/Malesi te Gjakoves. Helshani si katun ka egzistuar edhe gjate mesjetes, dhe fisi, qe jane nen fis te Thacit, e kane marrur emrin e katunit. Se nga e ka marr ky katun kete emer, nuk dihet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 18, 2017, 10:27:17 PM
Pasi qe ne jetojme ne rajon i cili para pushtimit romak ka qene me shume Ilir se sa Thrak, ne mundohemi me cdo kusht ta deshmojme kontuinitetin ILir. Ndoshta edhe nje pjese e jona ka prejardhje Ilire. Por kushdo qe lexon pak nga veprat antike e veren menjehere se sidomos ne Kosove nje pjese e jona kemi mbiemra padiskutim Thrak (Berisha, Sopi, Kabashi, Helshani etc).

Problemi qendron qe Balkani ne periudhen kur dundjet sllave u shfaqet ka nje erresire te madhe nga literatura dhe faktet historike. Nuk e perjashtoje qe mundemi te jemi Thrak per nga origjina ne shumice apo ndonje fis tejter paleo Ballkanik nga lindja qe jane shtyre per ne perendim, por faktet tash per tash nuk jane te bollshme me mbeshtet nje teori te tille, sidomos nga ana gjuhesore. Bessi pershembull krishtnimin e kane pranu ne shekullin e 4, dhe ishte Bishop Nicetas qe e perktheu biblen ne gjuhen e tyre, sic e cek Noel Malcolm. Kurse ne Shqip shumica e termave qe lidhen me fene krishtere jane te huazuara direk prej Latinishtes, dhe prej asaj te perditshmes qe eshte folur ne popullate.

Sprachbundi nuk do te thote qe Shqipja influencoi direkt ato gjuhe, une mendoje qe ka te beje me gjuhet paleo Ballkane qe me siguri kane qene te aferta me proto Shqipen. Ato emra ne shumice jane koincidence, dhe me origjine prej veriut. Berisha/Sopi e Kabashi prej Puke, kurse Elshani/Helshani prej Puke/Malesi te Gjakoves. Helshani si katun ka egzistuar edhe gjate mesjetes, dhe fisi, qe jane nen fis te Thacit, e kane marrur emrin e katunit. Se nga e ka marr ky katun kete emer, nuk dihet.
kam degjuar shum profesor qe thojn se fise: Thaqi, Kabashi dhe Helshani jon me origjin Thrake.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 10:28:16 PM
Po Leki, e spjegon mire Gottfried Schramm punen gjuhes kishtare. Me mire eshte te lexohet direkt Scharmm sesa interpretimi i Noel Malcolm.

Po je gje eshte e sigurt, pas erresires se invazionit sllav, informatat qe na vijne ne shekulllin e 9 ne mos gabofsha tregojne se vetem dy thema bizantine arriten te formoheshin ne fillim, ajo e Thrakes dhe e Maqedonise qe deshmon sakte se vetem keto dy rajone arriten te mbijetojne. Por kur themi thema e Maqedonise, nenkuptohet raojin rreth maleve Rodope dhe jo Maqedonia origjinale. Pastaj hasen si nje njesi e perbashket kooperimi me nje strateg te perbashket per keto dy thema. Pastaj me ofenziven Bizanine te Staurakios ne mos gabovsha Bizanti arrin te ripushtoj Pelopenzein dhe te krijoje themen a Akese dhe te Durresit.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 10:37:10 PM
Per Bizantin ka qene e rendesishme zoterimi i dy tri rrugeve. Boshti vertikal i ballaknit (Morava/Vardar/Selanik) dhe boshti horizontal (via egnatia, Durres-Selanik-Konstantinopol). Pas marrjes se Sardikes, Plovdivit, Shkupit etc. qellimi i bizantin ka qen ta mbroj me cdo kusht vijen komunikuese me perendimin ( Durresin). Per te mbrojtur keto vija komunikuese bizanti ka koncentruar popullaten ne keto thema dhe rajone.

Po ta shikojme rolin e shqiptareve ne perandorine Osmane, mund te kuptohem shume lehte. Ni pjese e madhe e shqiptareve e kishin statusin e dervexhinjeve ( qe do te thote ti sigurojne rruget). Po kete rol kishin paraardhesit tane ne peirudhe bizantine. Cilat rruge duheshin ruajtur? Boshti vertikal dhe horizontal i Ballkanit!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 18, 2017, 10:55:47 PM
kam degjuar shum profesor qe thojn se fise: Thaqi, Kabashi dhe Helshani jon me origjin Thrake.

Jane gabim, dhe nuk kane fakte per te argumentuar ate cka e thojne. Emrat e fiseve jane shume kompleks tek na dhe per mendjen teme nuk duhet te merren si reference per tu paralelizuar me fiset antike per nga origjina dhe pse jo edhe me fiset/familjet sllave. Pse e them kete, numer nje sepse; shumica jane formuar gjate mesjetes, dhe dy; ne patronime kemi influenca te huaja, besa edhe kogja si shume, qe kane evoluar ne emer fisi. Qe ta marr nje shembull konkret, fisi "Gruda" rrjedh prej nje toponimi dhe eshte toponim Sllav ne origjine. Gjithashtu Armend permendi Krasniqin me heret, une jame i mendjes qe eshte ne origjine si patronim sllave, eshte shenuar si emer personi gjate mesjetes ne komunitetet sllave te Kosoves, por kjo kurrsesi nuk i bene keto fise te tille ne origjine, sic e demonstrova me larte edhe nga ana gjenetike. Influenca linguistike nuk do te thote gjithmone edhe influence gjenetike. Thaci thojne qe e kane origjinen me te larget prej Anamalit, aq dine ata. Kabashi thojne qe jane nga Shqiperia e jugut. E Helshani prej Puke. Nuk kemi nevoje me dale ne pseudohistori, kur nuk kemi fakte, me mire eshte vetem te thojme ate qe vet ato fise e thojne duke u bazuar ne traditat e te pareve te tyre.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on March 18, 2017, 11:02:59 PM
kam degjuar shum profesor qe thojn se fise: Thaqi, Kabashi dhe Helshani jon me origjin Thrake.

Jane gabim, dhe nuk kane fakte per te argumentuar ate cka e thojne. Emrat e fiseve jane shume kompleks tek na dhe per mendjen teme nuk duhet te merren si reference per tu paralelizuar me fiset antike per nga origjina dhe pse jo edhe me fiset/familjet sllave. Pse e them kete, numer nje; sepse shumica jane formuar gjate mesjetes, dhe dy; ne patronime kemi influenca te huaja, besa edhe kogja si shume, kur e dime se ne shumicen e rasteve tek ne patronimet kane evoluar ne emer fisi. Qe ta marr nje shembull konkret, fisi "Gruda" rrjedh prej nje toponimi dhe eshte toponim Sllav ne origjine. Gjithashtu Armend permendi Krasniqin me heret, une jame i mendjes qe eshte ne origjine si patronim sllave, eshte shenuar si emer personi gjate mesjetes ne komunitet sllave te Kosoves, por kjo kurrsesi nuk i bene keto fise te tille ne origjine, sic e demonstrova me larte edhe nga ana gjenetike. Thaci thojne qe e kane origjinen me te larget prej Anamalit, aq dine ata. Kabashi thojne qe jane nga Shqiperia e jugut. Nuk kemi nevoje me dale ne pseudohistori, kur nuk kemi fakte, me mire eshte vetem te thojme ate qe vet ato fise e thojne duke u bazuar ne traditat e te pareve te tyre.
I saw somewhere say that one part of Thaci is from Zadrima with origin is this true?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 11:03:11 PM
Ne fakt nuk jane pseudohistori. Une e ceka se duhet interpretuar ne baze te kronologjise se ngjarjeve.
Nese deshiron te hulumtosh dicka rezultatin nuk duhet paragjykur ne fillim.
Sa i perket Krasniqes, une vetem e thash se "iq" ne fund nuk e ben sllave pasi qe me ice ne fund ka pasur emra personal dhe toponime parasllave ne Ballkan.
Shume toponime Thrak-Ilire ngjasojne me sllave po jane para sllave ne ballkan. Radika, Radesta duken toponime sllave por ne fakt jane diokumentar shekuj para ardhjes se sllaveve ne Ballkan.

Edhe emri Krasniqe edhe nese eshte sllav nuk ka te beje me emer personi po me me Hrast lloj pyjesh apo druri
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 18, 2017, 11:08:44 PM
kam degjuar shum profesor qe thojn se fise: Thaqi, Kabashi dhe Helshani jon me origjin Thrake.

Jane gabim, dhe nuk kane fakte per te argumentuar ate cka e thojne. Emrat e fiseve jane shume kompleks tek na dhe per mendjen teme nuk duhet te merren si reference per tu paralelizuar me fiset antike per nga origjina dhe pse jo edhe me fiset/familjet sllave. Pse e them kete, numer nje sepse; shumica jane formuar gjate mesjetes, dhe dy; ne patronime kemi influenca te huaja, besa edhe kogja si shume, kur e dime se ne shumicen e rasteve tek ne patronimet kane evoluar ne emer fisi. Qe ta marr nje shembull konkret, fisi "Gruda" rrjedh prej nje toponimi dhe eshte toponim Sllav ne origjine. Gjithashtu Armend permendi Krasniqin me heret, une jame i mendjes qe eshte ne origjine si patronim sllave, eshte shenuar si emer personi gjate mesjetes ne komunitetet sllave te Kosoves, por kjo kurrsesi nuk i bene keto fise te tille ne origjine, sic e demonstrova me larte edhe nga ana gjenetike. Thaci thojne qe e kane origjinen me te larget prej Anamalit, aq dine ata. Kabashi thojne qe jane nga Shqiperia e jugut. E Helshani prej Puke. Nuk kemi nevoje me dale ne pseudohistori, kur nuk kemi fakte, me mire eshte vetem te thojme ate qe vet ato fise e thojne duke u bazuar ne traditat e te pareve te tyre.
lek, çfare mendimi ki per librin e Adil kaloshit "BYTYQI" ku thote se fisi Gashi dhe Bytyqi kan prejardhje nga fisi ilir Varohej prej nga ka dal mbreti Bardhyl I enkelejve.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 18, 2017, 11:08:58 PM
Ne fakt nuk jane pseudohistori. Une e ceka se duhet interpretuar ne baze te kronologjise se ngjarjeve.
Nese deshiron te hulumtosh dicka rezultatin nuk duhet paragjykur ne fillim.
Sa i perket Krasniqes, une vetem e thash se "iq" ne fund nuk e ben sllave pasi qe me ice ne fund ka pasur emra personal dhe toponime parasllave ne Ballkan.
Shume toponime Thrak-Ilire ngjasojne me sllave po jane para sllave ne ballkan. Radika, Radesta duken toponime sllave por ne fakt jane diokumentar shekuj para ardhjes se sllaveve ne Ballkan.

Edhe emri Krasniqe edhe nese eshte sllav nuk ka te beje me emer personi po me me Hrast lloj pyjesh apo druri

E pata fjalen me shume per nje artikull qe e kame lexu qe e nxjerrke Thacin dhe Kabashin si Thrake, me te vetme evidence emrin e fisit. Ka normal ngjasime, do qe shkojne edhe tek origjina Indo-Evropiane e perbashket.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 18, 2017, 11:12:22 PM

I saw somewhere say that one part of Thaci is from Zadrima with origin is this true?

Thaci si fis ka dale shume divers per nga ana e kromozomit y, keshtu qe mundet qe nje pjese e Thacit te jete me origjine prej Zadrime.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 11:13:35 PM
Ne fakt Cabessus ka qene vendbanim Thrak. Ngan me emrin Kabash. Per momentin nuk me kujtohet referenca.

Gjithashtu eshte nje punim Rumun ku i pershkruan emrat ne epitafe te ushtareve nga Trhakia. Ka ca ohe qe jam duke e kerkuar po nuk po mund ta gjej.

Aty permenden emra personal dicka si Aurelis Muca, Pastaj dicka me Dina, cecelius etj
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on March 18, 2017, 11:17:50 PM

I saw somewhere say that one part of Thaci is from Zadrima with origin is this true?

Thaci si fis ka dale shume divers per nga ana e kromozomit y, keshtu qe mundet qe nje pjese e Thacit te jete me origjine prej Zadrime.
Kam qef me e pa ca haplogroup gjehet ne Zadrime sepse gjyshja nga ana e babit eshte nga Zadrima
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 11:18:23 PM
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/home.html

Kjo faqe permban vepra te perkthyera te antikuitetit klasik.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 18, 2017, 11:24:16 PM
lek, çfare mendimi ki per librin e Adil kaloshit "BYTYQI" ku thote se fisi Gashi dhe Bytyqi kan prejardhje nga fisi ilir Varohej prej nga ka dal mbreti Bardhyl I enkelejve.

Nuk e kame lexu krejt libren por i kam pa vetem ca pjese tek forumishqiptar. Nuk di si te them dhe ku bazohet ai, une per veti per sa kame lexu nuk muj e lidhi asnje fis direkt me fiset antike Thrake apo Ilire. Qe te ishte aq lehte me ba kete lidhje mendoj qe nuk kishim debatu na ketu se prej nga jemi me origjine  ;D Ne realitet mundet te jete ashtu, por pa e vertetu permes gjenetikes antike s'mund ta them.

Ps, Ibrahim K. Malaj ne libren Tropoja ne Breza i ka shenuar shume mire te gjitha verzionet dhe vellazerit e ketyre dy fiseve. Pjesen per Bytyc qe e ka shkruar nuk e kame lexuar ende por per Gashin e ke te postuar edhe ketu ne forum. Gashi lidhet me Topllane, Megull dhe Shllak, pjesa qe njihen sote si "Luzha" (J2b2-PH1751), dhe te gjitha keto fise thojne se kane levizur aty ku jane prej Malit te Zi, saktesisht prej territorit te Vasojeviqit mos gabovsha (Edith Durham thote se Vasoviqi i ka zhvendosur kur u ngul aty ku eshte). Vellazeria "Bardhe" dhe "Shipshaj" qe ju kane bashkuar Gashit me vone poashtu jane me origjine prej Malit te Zi (V13-L241).

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on March 18, 2017, 11:30:57 PM
lek, çfare mendimi ki per librin e Adil kaloshit "BYTYQI" ku thote se fisi Gashi dhe Bytyqi kan prejardhje nga fisi ilir Varohej prej nga ka dal mbreti Bardhyl I enkelejve.

Nuk e kame lexu krejt libren por i kam pa vetem ca pjese tek forumishqiptar. Nuk di si te them dhe ku bazohet ai, une per veti per sa kame lexu nuk muj e lidhi asnje fis direkt me fiset antike Thrak apo Ilir. Qe te ishte aq lehte me ba kete lidhje mendoj qe nuk kishim debatu na ketu se prej nga jemi me origjine  ;D Ne realitet mundet te jete ashtu, por pa e vertetu permes gjenetikes antike s'mund ta them.

Ps, Ibrahim K. Malaj ne libren Tropoja ne Breza i ka shenuar shume mire te gjitha verzionet dhe vellazerit e ketyre dy fiseve. Pjesen per Bytyc qe e ka shkruar nuk e kame lexuar ende por per Gashin e ke te postuar edhe ketu ne forum. Gashi lidhet me Topllane, Megull dhe Shllak, pjesa qe njihen sote si "Luzha" (J2b2-PH1751), dhe te gjitha keto fise thojne se kane levizur aty ku jane prej Malit te Zi, saktesisht prej territorit te Vasojeviqit mos gabovsha. Vellazeria "Bardhe" dhe "Shipshaj" qe ju kane bashkuar Gashit me vone poashtu jane me origjine prej Malit te Zi (V13-L241).
Ne ibrin e Robert elsie's thote se Bajraku Shipshan ne Gashi eshte me origjine nga nje Gabel("Gypsy") a ashte e vertete i kjo?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 18, 2017, 11:40:35 PM
Ne ibrin e Robert elsie's thote se Bajraku Shipshan ne Gashi eshte me origjine nga nje Gabel("Gypsy") a ashte e vertete i kjo?

Elsie ka ba shume gabime per mendjen teme. Per kete arsye une e kame kontaktur rezultatin tone Shipshaj mbasi u tesu ne 23andme, dhe e kame lute qe te testohet ne FTDNA. Pra ne FTDNA e kemi konfirmu qe eshte V13-L241, dhe se ajo se cka ka shkru Elsie eshte vetem trillim. Shipshaj thojne qe jane me origjine nga Mali i Zi, saktesisht nga rajoni i Kuqit - se ku i ka marr Elsie ato info eshte ende e paqarte per mu...
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 18, 2017, 11:44:08 PM
http://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/home.html

Kjo faqe permban vepra te perkthyera te antikuitetit klasik.

Super, flm qe e postove - do i lexoj kur te kame pak kohe.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on March 18, 2017, 11:48:50 PM
Ne ibrin e Robert elsie's thote se Bajraku Shipshan ne Gashi eshte me origjine nga nje Gabel("Gypsy") a ashte e vertete i kjo?

Elsie ka ba shume gabime per mendjen teme. Per kete arsye une e kame kontaktur rezultatin tone Shipshaj mbasi ishte tesut ne 23andme, dhe e kame lute qe te testohet ne FTDNA. Pra ne FTDNA e kemi konfirmu qe eshte V13-L241, dhe se ajo se cka ka shkru Elsie eshte vetem trillim. Shipshaj thojne qe jane me origjine nga Mali i Zi, saktesisht nga rajoni i Kuqit - se ku i ka marr Elsie ato info eshte ende e paqarte per mu...
Po Robert Elsie ka ba shume gabime
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 11:54:51 PM
Ne ibrin e Robert elsie's thote se Bajraku Shipshan ne Gashi eshte me origjine nga nje Gabel("Gypsy") a ashte e vertete i kjo?

Elsie ka ba shume gabime per mendjen teme. Per kete arsye une e kame kontaktur rezultatin tone Shipshaj mbasi ishte tesut ne 23andme, dhe e kame lute qe te testohet ne FTDNA. Pra ne FTDNA e kemi konfirmu qe eshte V13-L241, dhe se ajo se cka ka shkru Elsie eshte vetem trillim. Shipshaj thojne qe jane me origjine nga Mali i Zi, saktesisht nga rajoni i Kuqit - se ku i ka marr Elsie ato info eshte ende e paqarte per mu...
Po Robert Elsie ka ba shume gabime
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 18, 2017, 11:55:41 PM
Edhe une mendoj se Robert Elisa eshte pak i kufizuar. Nuk ka lexuar shume!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 19, 2017, 12:54:37 AM
Leki e kam parasysh gojedhanat per prejardhjen e perbashket te ketyre fiseve. Ne Raguse gjuha shqipe permendet ne shek 13, bukur vone. Ndersa zhvendosja e popullates nga Morava Vrader dhe ne lindje drejt perendimit ka ndodhur me heret.
Shumica e linguisteve jane ne pajtim se gjuha shqipe ka influence te "easter romance'".
Ne shek 7 deri ne fillim te shek te 9 i gjithe Balkani lindor dhe qendror ka pesuar nje thyrje te madhe. Nuk ishin serbet e kroatet. ishin Bullgaret. Lufta ne mes bizantin (neve) dhe Bullagreve zgjati plot 675 vjet. Ne fillim te shek te 9 bie Sardica (Sofia), ne te njejten kohe perafersisht Shkupi. Me heret invazioni slav dhe migrimi ka arritur ne Peloponez. Vete peloponezi eshte shendruar ne rajon Sllav. Pas kesaj vie nje kunderofenzive bizantine dhe me siguri zhvendosje e popullates per te mbrojtur rruget via egnatian dhe per te ripushtuar greqine dhe rajone tjera. Ne kete rajon kemi nje ri bizantizim te peloponezit dhe eliminim te elementit sllav atje. Ne te njejten kohe per te siguruar via egnatian zhvendosje te popullates ne drejtim te Durresit dhe ne pergjithesi pergjate kesaj rruge. Sipas Schram gjate shekullit te 9  ka nje levizje ne drejtim te trojeve shqiptare nga brendesia e ballkanit.
Duhet theksuar se Serbet kanqe qene te parendesishem ne historine tone te mesjetes me perjashtim te nje periudhe te shkurter para pushtimit Osman.
Ishin Bullgaret me te cilet te paret tone luftuan plot 675 vjet.

Dakort, Bullgaret ishin te paret qe murren Kosoven dhe e sunduan per nje periudhe te gjate, dhe per kete arsye edhe Torllaqkja ka qene dialekti dominant sidimos ne Kosoven lindore dhe jugore (Goranet jane mbetje e kesaj periudhe per mendjen teme). Shume linguista ndarjen e Bullgarishtes/Maqedonishtes mes Serbishtes/Kroatishtes e spjegojne se ishin popullatat vendase (Vlleh, Shqiptar) qe shkaktuan kete ndarje duke e infleuncuar via Imposition (https://etd.ohiolink.edu/rws_etd/document/get/osu1338406907/inline), ku edhe e spjegon shume mire sprachbundin.

Problemi tjeter eshte se infleunca Latine ndahet ne disa faza dhe pjesa me e hershme e kapercen kohen e Krishtit, pra ndoshta do fjale kane hy qysh prej periudhes kur Romaket zbarkuan ne Iliri. Si e spjegon kete fenomen ti ne qoft se na ishim atehere ne Thraki? Tani edhe ndarja e dialekteve Tosk e Geg paraqet nje problem serioz, prej nga ana territoritoriale.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 19, 2017, 02:00:33 AM
Flor ma shume është paraardhesi i J2b1. Unë prej Okirusit jam i ndamë 1500 vjet. Pra për 1500 e dimi minimum. unë ja kisha shtu edhe max 10% dmth 1500 - 1650 vjet.

@Armend, ka edhe dega ma te vjetera te j2b1 ne Balkan por dega ma e shpername ne Balkan 2 - 5 % te ciles i takoj edhe une sot gjinet ma se shumti tek Sllavet Jugor. Por ne sot e dimi se krejt ata Sllav (Kroat, Bosnjak, Serb, Malazez) te cilit i takojn ksoj dege e kan paraardhsin para vetem se 900 vjet. Edhe aj nuke u kan Sllav. Sic po duket paraardhsi jon i perbashkur ka ardh para 1500 - 1650 vjet prej drejtimit te Lidhjes te mesme. Gjithashto une i kam 2 str markera te vecant me mutacion te kadalshom ashto ce une jam edhe ma larg prej tyre se paraardhesi i tyre i perbashkur (tmrca 900 vjet).

Gjithashto J2b1 nuke gjintet tek Sllavet Lindor as te Sllavet Verior, por sic po duket Sllavet Jugor e kan asimilu me ardhjen e tyre ne Balkan. Sikur ce kan asimilu edhe shume haplotipe te ndryshme e jo vetem se J2b1.

Flor, permisom nese gaboj
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 19, 2017, 03:45:19 AM
Flor ma shume është paraardhesi i J2b1. Unë prej Okirusit jam i ndamë 1500 vjet. Pra për 1500 e dimi minimum. unë ja kisha shtu edhe max 10% dmth 1500 - 1650 vjet.

@Armend, ka edhe dega ma te vjetera te j2b1 ne Balkan por dega ma e shpername ne Balkan 2 - 5 % te ciles i takoj edhe une sot gjinet ma se shumti tek Sllavet Jugor. Por ne sot e dimi se krejt ata Sllav (Kroat, Bosnjak, Serb, Malazez) te cilit i takojn ksoj dege e kan paraardhsin para vetem se 900 vjet. Edhe aj nuke u kan Sllav. Sic po duket paraardhsi jon i perbashkur ka ardh para 1500 - 1650 vjet prej drejtimit te Lidhjes te mesme. Gjithashto une i kam 2 str markera te vecant me mutacion te kadalshom ashto ce une jam edhe ma larg prej tyre se paraardhesi i tyre i perbashkur (tmrca 900 vjet).

Gjithashto J2b1 nuke gjintet tek Sllavet Lindor as te Sllavet Verior, por sic po duket Sllavet Jugor e kan asimilu me ardhjen e tyre ne Balkan. Sikur ce kan asimilu edhe shume haplotipe te ndryshme e jo vetem se J2b1.

Flor, permisom nese gaboj

Dema, E kisha fjalen për J2b1 që gjendet në Ballkanin qendror dhe perëndimor, pra që i takon J2b1-M205>>Y22066. Kurse dega të tjera të J2b1-M205 në vise tjera të Ballkanit ka kryesisht në Greqinë jugore dhe mesdhe. Je korrekt që eventualisht këta linja nën këtë grup janë Sllavizuar. Sa i përket paraardhësit të këtij grupi, nuk dihet aq saktë​ kur ka jetuar. Unë u bazova nga dy rezultate të BigY. STR markerat sidomos në 37 nuk janë aq preciz. Por aty duhet ti bie, para 1000-1600 vjet duke u bazuar nga rezultatet e deritanishme në rezolucion më të lartë (Y67+) të këtij grupi.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 19, 2017, 05:05:38 PM
Per PF7563, ne projektin e Bullgarve (https://www.familytreedna.com/public/bulgariandna?iframe=yresults) prej mbi 600 te testuarve shof vetem nje rezultat te konfirmuar si te tille dhe nuk jane shume larg nga rezultati i Shales. Por, ne yfull jane dy rezultate te PF7563* (https://www.yfull.com/tree/R-PF7563/) prej Bullgarie e nje prej Italie. Interesant, nen degat e kesaj subclade duket qe jane kogja te perhapura edhe ne Itali. Do ishte mire me dite se ku gjinden rezultati i Shales dhe Gashit. I ke pa Flor STR markers te atyre dy Bullgarve qe jane ne yfull?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 19, 2017, 07:02:40 PM
Per PF7563, ne projektin e Bullgarve (https://www.familytreedna.com/public/bulgariandna?iframe=yresults) prej mbi 600 te testuarve shof vetem nje rezultat te konfirmuar si te tille dhe nuk jane shume larg nga rezultati i Shales. Por, ne yfull jane dy rezultate te PF7563* (https://www.yfull.com/tree/R-PF7563/) prej Bullgarie e nje prej Italie. Interesant, nen degat e kesaj subclade duket qe jane kogja te perhapura edhe ne Itali. Do ishte mire me dite se ku gjinden rezultati i Shales dhe Gashit. I ke pa Flor STR markers te atyre dy Bullgarve qe jane ne yfull?

Në projektin e R1b Basal Subclades shoh ka 4 R1b-PF7563 nga Bullgaria, dy janë "probable/predicted" dhe dy të konfirmuar. Siç e përmende, njëri nuk duket shumë larg nga haplotipi i Shalës (GD 7 ose 8 në 37). Kurse ai që është në YFull duket që është kit 527623 nga projekti R1b Basal Subclades, dhe nuk është afër askujt me STR.

Kjo degë e R1b-PF7562-PF7563 ka TMRCA/shpërndarje duke filluar para ~5600 vjeç. Mendoj mund të ketë qenë pjesë nga një ndër dyndjet më të hershme Indo-Europiane. Përhapje në Itali, Ballkan (Shqiptarë, Bullgarë, Grek), Armeni dhe do pjesë të Turqisë.
Siç e dimë, kemi edhe një degë tjetër të R1b, pra R1b-CTS9219>BY611, dhe supozoj që është e mundëshme të kenë lëvizur bashkë.

Po, kam vërejtur që nëpërgjithësi haplogrupet tanë gjenden edhe në Itali. Mendoj që disa mund të jenë atje qysh nga dyndjet Indo-Europiane dhe disa më vonë, si psh. në kohën e hekurit, Perandorisë Romake, Arbëresh, etj (varësisht nga paraardhësi midis subkladave, haplotipeve).

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 19, 2017, 07:48:12 PM
http://www.shsu.edu/~his_ncp/Stradioti.html

Ky shkrim vlen te lexohet. Nje pjese e haplogrupeve tona ne Evrope mund te vijne nga Stradioti.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 19, 2017, 07:49:29 PM
https://en.wikipedia.org/wiki/Stratioti
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 19, 2017, 08:25:49 PM
http://www.shsu.edu/~his_ncp/Stradioti.html

Ky shkrim vlen te lexohet. Nje pjese e haplogrupeve tona ne Evrope mund te vijne nga Stradioti.
Armend me tkallzu drejt spasna degju kurr, a mundesh me na kallzu diqka rreth tyre nbaz asaj qka ke lexu?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 19, 2017, 08:45:15 PM
Po Stradioti jane bere te njohur ne mbare Evropen e shek 15-18 si kalori e lehte, mercenare.
Shumica e tyre kane qene nga rajonet e banuar me Shqiptar dhe sidomos nga rajonet e Greqise. Vete emri i tyre mendohet se mund te rrejdhe nga fjala strada- rruge. Pra kane siguruar rruget. Shumica e  emrave kane qene me origjine shqiptare. Oficeret e tyre mbanin mbiemra te dinastive perandrake bizantine si Komneni dhe Paleologu qe autori mendon sejane emra grek. Por ne fakt familja Komneni e ka origjinen ne Thrake dhe nuk ekziston asnje dokument se ka qene Greke. Thjesht origjinen e ka ne thraki. Ndersa pjestari i pare i rendesishem i familjes Paleologu ka qene Gergj Paleologu ushtaraku komandues ne mbrojtjen e Durresit gjate Invazionit Norman 1081.

Pas renies se rajonit nen sundimin Osman, veteranet e luftrave, sidomos ata qe ishin te lidhur me zoterimet e Venedikut ne rajonet perreth, migruan se pari ne Itali ku sherbyen si mercenar nen sherbimin Venedikas. Se shpejti duke pare perparesite e kesaj kalorie te lehte vendet tjera filluan ti angazhojne ne luftrat e tyre si ne france, Spanje, Angli-Skoci etj.

Keta ishin me veti familjet e tyre me siguri. Mendoj se shume prej varianteve te haplogrupeve tona ne Evrope mund te jene rezultat i Stradioti.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 19, 2017, 09:22:27 PM
Po Stradioti jane bere te njohur ne mbare Evropen e shek 15-18 si kalori e lehte, mercenare.
Shumica e tyre kane qene nga rajonet e banuar me Shqiptar dhe sidomos nga rajonet e Greqise. Vete emri i tyre mendohet se mund te rrejdhe nga fjala strada- rruge. Pra kane siguruar rruget. Shumica e  emrave kane qene me origjine shqiptare. Oficeret e tyre mbanin mbiemra te dinastive perandrake bizantine si Komneni dhe Paleologu qe autori mendon sejane emra grek. Por ne fakt familja Komneni e ka origjinen ne Thrake dhe nuk ekziston asnje dokument se ka qene Greke. Thjesht origjinen e ka ne thraki. Ndersa pjestari i pare i rendesishem i familjes Paleologu ka qene Gergj Paleologu ushtaraku komandues ne mbrojtjen e Durresit gjate Invazionit Norman 1081.

Pas renies se rajonit nen sundimin Osman, veteranet e luftrave, sidomos ata qe ishin te lidhur me zoterimet e Venedikut ne rajonet perreth, migruan se pari ne Itali ku sherbyen si mercenar nen sherbimin Venedikas. Se shpejti duke pare perparesite e kesaj kalorie te lehte vendet tjera filluan ti angazhojne ne luftrat e tyre si ne france, Spanje, Angli-Skoci etj.

Keta ishin me veti familjet e tyre me siguri. Mendoj se shume prej varianteve te haplogrupeve tona ne Evrope mund te jene rezultat i Stradioti.
çudi qe nuk pasna degju kurr per kta. Kta paskan qen edhe ne Angli ne betejë kunder Skocis poashtu edhe ne Francë shumica me origjin shqiptare.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 20, 2017, 01:40:02 AM

Në projektin e R1b Basal Subclades shoh ka 4 R1b-PF7563 nga Bullgaria, dy janë "probable/predicted" dhe dy të konfirmuar. Siç e përmende, njëri nuk duket shumë larg nga haplotipi i Shalës (GD 7 ose 8 në 37). Kurse ai që është në YFull duket që është kit 527623 nga projekti R1b Basal Subclades, dhe nuk është afër askujt me STR.

Kjo degë e R1b-PF7562-PF7563 ka TMRCA/shpërndarje duke filluar para ~5600 vjeç. Mendoj mund të ketë qenë pjesë nga një ndër dyndjet më të hershme Indo-Europiane. Përhapje në Itali, Ballkan (Shqiptarë, Bullgarë, Grek), Armeni dhe do pjesë të Turqisë.
Siç e dimë, kemi edhe një degë tjetër të R1b, pra R1b-CTS9219>BY611, dhe supozoj që është e mundëshme të kenë lëvizur bashkë.

Po, kam vërejtur që nëpërgjithësi haplogrupet tanë gjenden edhe në Itali. Mendoj që disa mund të jenë atje qysh nga dyndjet Indo-Europiane dhe disa më vonë, si psh. në kohën e hekurit, Perandorisë Romake, Arbëresh, etj (varësisht nga paraardhësi midis subkladave, haplotipeve).

Mbasi jane gjetur dy PF7563* edhe ne Ballkan ka gjasa qe jane diversifiku ne Ballkan dhe shpernda me levizjet e degave me te hershme Indo-Evropiane, degat e Anatolis (Hittite, Luwian e Palaic) kah lindja dhe ndoshta ne perendim edhe me gjuhet paleo Ballkane. Mallory e thote qe gjuhet Indo-Evropiane prej Ballkanit lindor kane levizur per ne Anatoli rreth viteve 3000-3500 BC, qe kogja perputhet me TMRCA te kesaj subclade.

Mundet te jete ashtu sepse edhe ndarjet me te hershme te BY611 deri me tash jene gjetur ne Itali (Barry) dhe Sardini (studim anonim). Qe keto dy rezultate nuk jane linje te Arberesheve atje atehere ja kane levizur prej Ballkanit gjate shperndarjeve te Indo-Evropianeve ose me vone me Ilir. Duhet ta kemi ne mendje qe ka mundesi qe edhe te jete e kunderta, qe kjo linje ka ardh prej andej gjate pushtimit Romak, sepse deri me tash BY611 ne Ballkan nuk ka shume diversitet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 20, 2017, 02:07:53 AM
Unë ja kisha mbajt teorinë e Malësisë dhe Shqipërisë Veriore.
Mas shumti ka logjikë. Edhe sma mer mendja çe jan fiset të ardhun aty, as çe kan shanca ata çe të mbajn ne mend 600+ vjet. Vetem se nëse jan të shenum nga dikush shumë sakt dhe serioz. Mensi e dimi për Balshat e Dukagjinit e lejemo për katunaret e tyre. Interesant qysh thot Noeli bile as Ottomanët nukë i kan nguc fiset por i kan lan ata vet me menagju teritorin e tyre me drejtat-zakonet e tyre. Ata kan muajt me qen vetëm se vendasit origjinal i ati vendit, në madhësi.

Një gjeneratë është 22 - 25 vjet. Kush mban në mend 20-30 gjenerata, ska as një famile nuk egziston në botë, këto muaj menji her me ju than.

Edhe kështo edhe gjenetika kallxon, pra kjo vetëm më ban edhe ma të sigurt se është kështo.

Pasi çe barbaret kan ardh pas shekullit 6, krejta fise Ilire jan tërhjek ka Jugu, dikund ku është sot Shqipëria.

E kam mbet edhe me lexu Prokopijen se kam ndëgju çe shumë mire i përshkruan Sllavet dhe vrasjen e ndjekjën ndaj Ilirve.

Sa për ket Bosnën gjenetikisht unë kisha than çe ata jan Sllavet ma të pastër prej Sllave Jugor. Sllavet kan shku ka Dinara e ashto çe aj vend është pakë a shumë i pastrum nga popullatat autohtone.


Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 20, 2017, 03:04:51 PM
Unë ja kisha mbajt teorinë e Malësisë dhe Shqipërisë Veriore.
Mas shumti ka logjikë. Edhe sma mer mendja çe jan fiset të ardhun aty, as çe kan shanca ata çe të mbajn ne mend 600+ vjet. Vetem se nëse jan të shenum nga dikush shumë sakt dhe serioz. Mensi e dimi për Balshat e Dukagjinit e lejemo për katunaret e tyre. Interesant qysh thot Noeli bile as Ottomanët nukë i kan nguc fiset por i kan lan ata vet me menagju teritorin e tyre me drejtat-zakonet e tyre. Ata kan muajt me qen vetëm se vendasit origjinal i ati vendit, në madhësi.

Një gjeneratë është 22 - 25 vjet. Kush mban në mend 20-30 gjenerata, ska as një famile nuk egziston në botë, këto muaj menji her me ju than.

Edhe kështo edhe gjenetika kallxon, pra kjo vetëm më ban edhe ma të sigurt se është kështo.

Pasi çe barbaret kan ardh pas shekullit 6, krejta fise Ilire jan tërhjek ka Jugu, dikund ku është sot Shqipëria.

E kam mbet edhe me lexu Prokopijen se kam ndëgju çe shumë mire i përshkruan Sllavet dhe vrasjen e ndjekjën ndaj Ilirve.

Sa për ket Bosnën gjenetikisht unë kisha than çe ata jan Sllavet ma të pastër prej Sllave Jugor. Sllavet kan shku ka Dinara e ashto çe aj vend është pakë a shumë i pastrum nga popullatat autohtone.
Dem, pom çudit qysh Ilirt dhe trakët skan mujt me I rezistu invazionit sllav a kan pas naj ndihme nga popujt tjere sllavt? apo vet me forcat e tyne kan arrit me marr kejt territorin e trakve dhe ilirve.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 20, 2017, 03:59:18 PM
Dem, pom çudit qysh Ilirt dhe trakët skan mujt me I rezistu invazionit sllav a kan pas naj ndihme nga popujt tjere sllavt? apo vet me forcat e tyne kan arrit me marr kejt territorin e trakve dhe ilirve.

Shkodran, edhe un kam mendu çka mund të jet arsyja pse Iliret por edhe Trakët nuk kan mujt me rezistu ketë invazion barbar. Kan pas ndime edhe prej Avarve por unë nukë besoj çe ajo është arsyja. Unë besoj çe arsyja është sepse Iliret nukë jan organizu ne shtet dhe ushti pasi çe ka ra Perandorija Romake.
Nukë muj ta gjej as një arsyje përveq edhe asaj çka edhe sot na mbrengos si popull. Ajo është se na jemi shumë mentalitet i rënd dhe ma shumë kemi qef me pa të haujin mirë se tonin çka e kemi ma të afër (si prsh të familes).

Pse na edhe sot e kqyrmi vetëm se interesin e ton personal, e nukë na nin shumë për shtet. Duhet me pranu çe nukë jemi si tjerët çe kujdesën për shtetin e tyre  dhe ja dojn një ardhmeri të këndshm por vetëm se vetën e kqyrmi, dhe interesin e familës tone personal. Ashto çe krejt Iliret çka jan kan në Perendi Romake pak a shumë jan kan të asimilum dhe vetës ja mbajshin Romak e jo Ilir dhe nukë e kan pa vetën shumë të lidhët me tjera Ilir çe nukë jan kan të asimilum.

Të kishmi ushri profesionale dhe të organizume në at kohë sikur çe ka pas edhe Roma, edhe na ishmi mbroajtur prej barbarve dhe nukë kishin muajt me sulmu Balkanin kur. Sepse barbaret edhe Romën kan shiku me sulmu por Romaket jan kan të organizum edhe i kan sulmu prap dhe e kan mbrojt teritorin e tyre. Ndersa Balkani, Dalmacija e këto tjera vende nukë e ka interesu Romën mi mbrojt. Ashto çe fajet mas shumti i kan Iliret sepse nuk jan organizu në ushtri profesionale dhe me patrolu dhe me mbrojt teritorin e tyre.

Ndersa e kam gjete online një pjese të librit të Prokopijës dhe e kam lexu sot. Pra sikur qysh edhe kam ndegju ashto edhe shkruan. U kan shume e rënde ndjekja e Ilirve dhe Trakve. I kan vra me thmi, gra e pleq, pa marr parasysh qfar moshe jan. Qysh shkrun edhe në druj të spret (earth poles) i kan ngul. Dhe edhe gjall me zjar i kan djege.

Gjithashto Prokopije thot çe Balkani u kan plot me xhenaza Ilire, dhe as nukë i kan shti në dhe por qashto i kan lan mu kalb përmi dhe.

Sllavet i ka përshku sikur një popull Barbar, cili interes e ka pas me plaqkit, me vjedh, dhe me arit diqka për shpejti. Vetëm se me një mbrojtse (shield) të drurit dhe me një dru të spret (spear, javelin) kan shku në luft dhe nukë jan kan asgje sikur ushtrija Romës apo Iliret në kohen e Romës por jan kan shumë të prapambetur. Thot çe as majica nukë kan pas në trup po disa prej tyre si cullak pa tesha shkojshin në luft.

Çe pjesa ku Prokopije i thot dhe i përshkruan këto gjëra: http://www.jassa.org/?p=5425
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 20, 2017, 04:36:30 PM
Dem, pom çudit qysh Ilirt dhe trakët skan mujt me I rezistu invazionit sllav a kan pas naj ndihme nga popujt tjere sllavt? apo vet me forcat e tyne kan arrit me marr kejt territorin e trakve dhe ilirve.

Shkodran, edhe un kam mendu çka mund të jet arsyja pse Iliret por edhe Trakët nuk kan mujt me rezistu ketë invazion barbar. Kan pas ndime edhe prej Avarve por unë nukë besoj çe ajo është arsyja. Unë besoj çe arsyja është sepse Iliret nukë jan organizu ne shtet dhe ushti pasi çe ka ra Perandorija Romake.
Nukë muj ta gjej as një arsyje përveq edhe asaj çka edhe sot na mbrengos si popull. Ajo është se na jemi shumë mentalitet i rënd dhe ma shumë kemi qef me pa të haujin mirë se tonin çka e kemi ma të afër (si prsh të familes).

Pse na edhe sot e kqyrmi vetëm se interesin e ton personal, e nukë na nin shumë për shtet. Duhet me pranu çe nukë jemi si tjerët çe kujdesën për shtetin e tyre  dhe ja dojn një ardhmeri të këndshm por vetëm se vetën e kqyrmi, dhe interesin e familës tone personal. Ashto çe krejt Iliret çka jan kan në Perendi Romake pak a shumë jan kan të asimilum dhe vetës ja mbajshin Romak e jo Ilir dhe nukë e kan pa vetën shumë të lidhët me tjera Ilir çe nukë jan kan të asimilum.

Të kishmi ushri profesionale dhe të organizume në at kohë sikur çe ka pas edhe Roma, edhe na ishmi mbroajtur prej barbarve dhe nukë kishin muajt me sulmu Balkanin kur. Sepse barbaret edhe Romën kan shiku me sulmu por Romaket jan kan të organizum edhe i kan sulmu prap dhe e kan mbrojt teritorin e tyre. Ndersa Balkani, Dalmacija e këto tjera vende nukë e ka interesu Romën mi mbrojt. Ashto çe fajet mas shumti i kan Iliret sepse nuk jan organizu në ushtri profesionale dhe me patrolu dhe me mbrojt teritorin e tyre.

Ndersa e kam gjete online një pjese të librit të Prokopijës dhe e kam lexu sot. Pra sikur qysh edhe kam ndegju ashto edhe shkruan. U kan shume e rënde ndjekja e Ilirve dhe Trakve. I kan vra me thmi, gra e pleq, pa marr parasysh qfar moshe jan. Qysh shkrun edhe në druj të spret (earth poles) i kan ngul. Dhe edhe gjall me zjar i kan djege.

Gjithashto Prokopije thot çe Balkani u kan plot me xhenaza Ilire, dhe as nukë i kan shti në dhe por qashto i kan lan mu kalb përmi dhe.

Sllavet i ka përshku sikur një popull Barbar, cili interes e ka pas me plaqkit, me vjedh, dhe me arit diqka për shpejti. Vetëm se me një mbrojtse (shield) të drurit dhe me një dru të spret (spear, javelin) kan shku në luft dhe nukë jan kan asgje sikur ushtrija Romës apo Iliret në kohen e Romës por jan kan shumë të prapambetur. Thot çe as majica nukë kan pas në trup po disa prej tyre si cullak pa tesha shkojshin në luft.

Çe pjesa ku Prokopije i thot dhe i përshkruan këto gjëra: http://www.jassa.org/?p=5425
Faleminderit per ket shpjegim shum te bukur. Veq kit menyr qysh po e spjegon ti Dem kan mujt sllavt me pushtu ballkanin, edhe  un kam lexu se sllavt kan qen prapambetur por kam lexu poashtu se kan qen shum te fort ne bujqesi dhe blegtori ne keto drejtime kan qen me te zhvilluar se popujt tjere.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 22, 2017, 02:38:58 AM
Nukë di Shkodran as nukë ma mer mendja.
Sa për Iliret e dimi çe jan kan shumë të fort në agronomi.
Dhe sma mer mendja çe Sllavet kan muajt me pas agronomi ma të mirë se Iliret se Iliret edhe birrën e kan prodhu edhe jan kan në kontakt me tregtaret Grek ashto çe jan kan të fortë ka ajo ana. Sit kish qef të jap referenca sa dush.

Por ti nukë the ku i ke lexu apo ndegju këto sene?

Edhe në at thread the ngjyrë hini Bardhyl por nukë dhe as një referencë, a ban me dhan referencë edhe për ket?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on March 22, 2017, 04:45:23 PM
Nukë di Shkodran as nukë ma mer mendja.
Sa për Iliret e dimi çe jan kan shumë të fort në agronomi.
Dhe sma mer mendja çe Sllavet kan muajt me pas agronomi ma të mirë se Iliret se Iliret edhe birrën e kan prodhu edhe jan kan në kontakt me tregtaret Grek ashto çe jan kan të fortë ka ajo ana. Sit kish qef të jap referenca sa dush.

Por ti nukë the ku i ke lexu apo ndegju këto sene?

Edhe në at thread the ngjyrë hini Bardhyl por nukë dhe as një referencë, a ban me dhan referencë edhe për ket?
"According to German linguist Paul Kretschner the name Bardylis is connected with the word "bardulos", which according to him means "grey" in the language of the Messapii in southern Italy.[9]" kta e ki tek wikipedia https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bardylis. Sa per ata qe sllavt kan qenë me te fort ne bujqesi e kam lexuar diku tek britannica po nuk po e gjej aty thot se sllavet ishin te zhvilluar ne bujqesi dhe dinin ti punonin tokat me mire se popujt tjere. Edhe sot shkit ma mir se na jan ne bujqesi ktu kosov munesh me I pa se shkit I punojn tokat ma mir se na shum, na mujna me ja pas inati ama duhet me pranu kit realitet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 23, 2017, 06:08:25 PM
Ok, flm për referenca Shkodran.
Po thot çe shumica jan për teorijën çe Bardhyll do me than ylli i bardh, por vetëm se ky thot çe mund të jet ngjyre hini.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 07, 2017, 06:22:11 PM
For Mtdna at Yseq would buying both HVR1 and HVR2 the same as buying the MT complete pack which is very expensive in comparison to both HVR1 and HVR2 together?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 08, 2017, 02:00:13 AM
For Mtdna at Yseq would buying both HVR1 and HVR2 the same as buying the MT complete pack which is very expensive in comparison to both HVR1 and HVR2 together?

Jo. HVR1 dhe HVR2 përdoren për të përcaktuar mtDNA haplogrupin (si psh. 12 ose 25 markera për Y-DNA). Kurse MT Complete është më i avancuar. Te FTDNA quhet mtDNA Full Sequence.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 08, 2017, 02:03:48 AM
Jo. HVR1 dhe HVR2 përdoren për të përcaktuar mtDNA haplogrupin (si psh. 12 ose 25 markera për Y-DNA). Kurse MT Complete është më i avancuar. Te FTDNA quhet mtDNA Full Sequence.
Aha, MT complete ashte si SNP test kurse HVR1 HVR2 jane STR test?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 08, 2017, 02:05:52 AM
Jo. HVR1 dhe HVR2 përdoren për të përcaktuar mtDNA haplogrupin (si psh. 12 ose 25 markera për Y-DNA). Kurse MT Complete është më i avancuar. Te FTDNA quhet mtDNA Full Sequence.
Aha, MT complete ashte si SNP test kurse HVR1 HVR2 jane STR test?

Jo bash ashtu. Por vetëm të dhash shembull në krahasim me testet e ndryshëm që ka për Y-DNA.
Shkurt e shqip, HVR1 dhe HVR2 janë më bazik në krahasim me mtComplete, ose siç e quan FTDNA mtDNA Full Sequence.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 08, 2017, 02:30:23 AM
Këtu ka më shumë detaje rreth këtyre testeve të mtDNA (mtComplete në YSEQ është mtFullSequence ose FMS): https://isogg.org/wiki/Mitochondrial_DNA_tests#What_gets_tested
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 08, 2017, 12:03:00 PM
Flm flor.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 15, 2017, 03:22:21 PM
Flor I went to join the project on Yseq but I accidentally ended up creating a project when I searched for "Albanian bloodlines" how do I delete this?

OK, me erdhi email qe je bashkuar grupit tone ne YSEQ.
Grupin qe ke krijuar ti aksidentalisht, nese i ke vu emrin dicka me Albanian, shko EDIT dhe nderroje ndryshe, psh. N/A ose DELETE. Keshtu qe mos gabojne te tjeret dhe ti bashkohen atij grupi. Perndryshe, mendoj duhet ta kontaktosh YSEQ qe ta fshine (I don't know why you would create one "accidentally" lol).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 15, 2017, 03:25:41 PM
OK, me erdhi email qe je bashkuar grupit tone ne YSEQ.
Grupin qe ke krijuar ti aksidentalisht, nese i ke vu emrin dicka me Albanian, shko EDIT dhe nderroje ndryshe, psh. N/A ose DELETE. Keshtu qe mos gabojne te tjeret dhe ti bashkohen atij grupi. Perndryshe, mendoj duhet ta kontaktosh YSEQ qe ta fshine (I don't know why you would create one "accidentally" lol).
E kam ndryshu into "hsadhaskf" lol  ;D. I thought "add a new group" meant that I join a group I search for in the bar
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 15, 2017, 03:28:35 PM
E kam ndryshu into "hsadhaskf" lol  ;D. I thought "add a new group" meant that I join a group I search for in the bar

Ok. Mirë është, lol...
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 16, 2017, 09:03:31 PM
A kan me ta ba naj marker tjetër​ apo krejt markerat e njejt sikur Y37 në ftdna
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 16, 2017, 09:57:24 PM
A kan me ta ba naj marker tjetër​ apo krejt markerat e njejt sikur Y37 në ftdna
Gati njejt me sa e di une
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 16, 2017, 10:24:53 PM
A kan me ta ba naj marker tjetër​ apo krejt markerat e njejt sikur Y37 në ftdna
Gati njejt me sa e di une

Hmm pra nuke je i sigurt, ndoshta flori e din?

Qoma linkun ku e ki porosit
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 16, 2017, 10:54:29 PM
YSEQ Alpha-Beta është identik sikurse FTDNA Y37.  Nuk e di sa herë e kam thënë këtë gjë bre burra, lol. Poashtu linku është nalt, po ja edhe njëherë: https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=34
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 16, 2017, 11:10:09 PM
Hmm pra nuke je i sigurt, ndoshta flori e din?

Qoma linkun ku e ki porosit
https://www.yseq.net/product_info.php?currency=GBP&cPath=23&products_id=34
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 16, 2017, 11:13:28 PM
YSEQ Alpha-Beta është identik sikurse FTDNA Y37.  Nuk e di sa herë e kam thënë këtë gjë bre burra, lol. Poashtu linku është nalt, po ja edhe njëherë: https://www.yseq.net/product_info.php?cPath=23&products_id=34&osCsid=d57300f892767f91c0b1257a85953c2a
Me mendimin teme Yseq/Alpha-Beta ashte 100 here ma mire per qata ca jane ne Evrope dhe ma shpejt sesa Ftdna/Y37
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 16, 2017, 11:33:45 PM
YSEQ Alpha-Beta është identik sikurse FTDNA Y37.  Nuk e di sa herë e kam thënë këtë gjë bre burra, lol.

Repetition is the mother of all knowledge ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 17, 2017, 05:06:22 PM
Sipas fjalve të Lyla - Information Specialist, Family Tree DNA.

My Origins shkon larg teri te 2000 vjet, dmth reth 80 gjenerata.


Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 17, 2017, 06:53:56 PM
Sipas fjalve të Lyla - Information Specialist, Family Tree DNA.

My Origins shkon larg teri te 2000 vjet, dmth reth 80 gjenerata.
But doesn't auDNA get replaced every 7-10 generations?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 17, 2017, 07:33:46 PM
Sipas fjalve të Lyla - Information Specialist, Family Tree DNA.

My Origins shkon larg teri te 2000 vjet, dmth reth 80 gjenerata.
But doesn't auDNA get replaced every 7-10 generations?

auDNA?   Keto u kan fjala per My Origins, edhe kjo ka than çe shkon larg teri te 2000 vjet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 17, 2017, 08:04:40 PM
auDNA?   Keto u kan fjala per My Origins, edhe kjo ka than çe shkon larg teri te 2000 vjet.
AuDNA ashte autosomal njejte me MyOrigins
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 17, 2017, 09:24:29 PM
auDNA?   Keto u kan fjala per My Origins, edhe kjo ka than çe shkon larg teri te 2000 vjet.
AuDNA ashte autosomal njejte me MyOrigins

Kryesorja këto ke fjala për My Origin. Çe shkon larg teri te 2000 vjet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 17, 2017, 09:32:31 PM

But doesn't auDNA get replaced every 7-10 generations?


Sounds like nonsense to me. Even when you think about it sounds too stupid to believe in it tbh, didn't google or anything about it tho, where did you hear that
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 17, 2017, 09:42:32 PM
Sounds like nonsense to me. Even when you think about it sounds too stupid to believe in it tbh, didn't google or anything about it tho, where did you hear that
When I was talking to the J1 admin, he told me that auDNA gets replaced every 7-10 generations, not sure if it's true though
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 17, 2017, 09:45:53 PM
Sounds like nonsense to me. Even when you think about it sounds too stupid to believe in it tbh, didn't google or anything about it tho, where did you hear that
When I was talking to the J1 admin, he told me that auDNA gets replaced every 7-10 generations, not sure if it's true though

Sounds impossible, who told you that
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 17, 2017, 09:49:28 PM
Sounds impossible, who told you that
A J1 admin like I just said lol forgot his name though. I doubt it as well tbh considering that they can tell how much of your DNA is Neolithic, Hunter-Gatherer and Metal-age invder, if they can tell this then surely they can actually go back thousands of years lol
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 17, 2017, 09:56:04 PM
Sounds impossible, who told you that
A J1 admin like I just said lol forgot his name though. I doubt it as well tbh considering that they can tell how much of your DNA is Neolithic, Hunter-Gatherer and Metal-age invder, if they can tell this then surely they can actually go back thousands of years lol

You should have named him. Anyways i dont want to sound rude but it really sounds stupid to me to believe in something like that.

Also we have FTDNA information specialist which i named saying something else, which makes much more sense. Also what she said is that My Origin goes back up to 2000 years but it doesn't mean that your DNA dont contain even older information that is not shown by autosmal test taken at FTDNA (My Origin).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 17, 2017, 09:58:05 PM


You should have named him. Anyways i dont want to sound rude but it really sounds stupid to me to believe in something like that.

Also we have FTDNA information specialist which i named saying something else, which makes much more sense. Also what she said is that My Origin goes up to 2000 years but it doesn't mean that your DNA dont contain even older information that is not shown by autosmal test taken at FTDNA (My Origin).
I agree with you now. As I said if they can go as far as determining how much of you is Neolithic then they surely can go as far back as 2,000 years
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 18, 2017, 04:24:36 PM

I agree with you now. As I said if they can go as far as determining how much of you is Neolithic then they surely can go as far back as 2,000 years

Mensi e dimi tash çe shkon teri te 2000 vjet a mund të jet edhe kjo një vërtetim i vogël çe Shqiptaret jan South Euro minimum 2000 vjet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 18, 2017, 04:49:32 PM
Mensi e dimi tash çe shkon teri te 2000 vjet a mund të jet edhe kjo një vërtetim i vogël çe Shqiptaret jan South Euro minimum 2000 vjet.
Po vertetim ashte
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 20, 2017, 03:56:56 PM
FTDNA do ketë lëshim deri më 27 Prill përshkak të "DNA day". Y-DNA37​ për $129, dhe Y-DNA67 për $209.
Linku: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?group=AlbanianBloodlines&code=B11086
(http://i64.tinypic.com/1551el3.jpg)

BigY regular $575, në lëshim për $425. Hmmm... Mendohem a të zponzoroj nja dy :P
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on April 20, 2017, 05:00:34 PM
Cilin kit po te shkon mendja me spnzoru, Flor? :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 20, 2017, 06:41:19 PM
Cilin kit po te shkon mendja me spnzoru, Flor? :D

Meqë ka të bëjë me haplogrupin J2b2, u përgjigja këtu :P
www.foleja.net/index.php?topic=14.msg2328#msg2328
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 20, 2017, 10:53:53 PM
A ka lirim për upgrade? Prej y12 në y37 apo prej y37 në 67
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 20, 2017, 11:17:57 PM
A ka lirim për upgrade? Prej y12 në y37 apo prej y37 në 67

Jo, vetëm për STR Upgrade nuk ka. Ky lloj lirimi është në fund të vitit. Bën vaki të jetë edhe për "Father's Day" që i bie më 18 Qershor.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 21, 2017, 12:33:08 AM
po ma ofron tash edhe per shendet 49$ https://www.familytreedna.com/my/vitagene

A vlen kjo naj sen, a ka provu dikush


Edhe snap pack XD Get 109 SNPs related to M172 for only $89! 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 21, 2017, 12:39:10 AM
po ma ofron tash edhe per shendet 49$ https://www.familytreedna.com/my/vitagene

A vlen kjo naj sen, a ka provu dikush


Edhe snap pack XD Get 109 SNPs related to M172 for only $89!

Për këtë "Vitagene Wellnes Report" nuk e di.

A per J-M172 SNP Pack do t'i hudhnje paratë në garbage, lol.
Ky M172 SNP Pack është shumë outdated dhe për haplogrupin tënd nuk teston nën M205, pra do të klasifikonte vetëm J-M205. Kurse ti je 100% i parashikuar të jeshë: J-M205>CTS1969>PH4306>Y22066
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 21, 2017, 12:54:20 AM
Për këtë "Vitagene Wellnes Report" nuk e di.

A per J-M172 SNP Pack do t'i hudhnje paratë në garbage, lol.
Ky M172 SNP Pack është shumë outdated dhe për haplogrupin tënd nuk teston nën M205, pra do të klasifikonte vetëm J-M205. Kurse ti je 100% i parashikuar të jeshë: J-M205>CTS1969>PH4306>Y22066

Po, ajo ishte kan super waste te parev me marre at. Edhe pse tash jam duke mendu a me mar Y67 upgrade apo me prit fundin e vitit e me mare Y111.
Pa tjeter kure do se do e baj Y111.

kjo Vitagene Wellnes po duket interesant vetem se po tutna ce edhe kjo eshte waste of money :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 21, 2017, 10:11:45 PM
Flor ma ki borq ni pije, une dhe shoku jemi kan ne te drejtën per matches. ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 21, 2017, 11:02:52 PM
Flor ma ki borq ni pije, une dhe shoku jemi kan ne te drejtën per matches. ;)

Ta kam borxh një pije a? Jo, me duket se ju dy më kini nga një.
Shiko edhe njëherë çka më ke pyet ti dhe pergjigjet e mija:

(http://i68.tinypic.com/mjlr8y.jpg)
(http://i65.tinypic.com/mms83s.jpg)

Pra ti më ke pyetur a jane matches e shokut tënd vetëm nga projektet që është bashkuar?
Unë të kam thënë që jo. Matches të dikujt janë nga gjithë të testuarit apo databaza e FTDNA-së. Pra duke përfshirë edhe ata që nuk janë bashkuar askujt projekti.

Këtu mund t'i shohish Matches të mi në 37 markera. Siç sheh thotë "Entire Database". Pastaj kam opcion ta selektoj dhe mund t'i nxjerr vetëm Matches qe janë bashkuar projektit në fjalë si unë. Personi i fundit më inicialet SF, nuk është bashkuar askujt projekti që jam bashkuar unë, por vetëm më del match kur është e zgjedhur "Entire Database", (which is selected by default).

(http://i65.tinypic.com/2qvxbsy.jpg)
(http://i64.tinypic.com/2cwmpae.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 21, 2017, 11:19:28 PM
Kush ashte Pajovic? Une kujtova se ishte shoku demes
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 21, 2017, 11:24:40 PM
Kush ashte Pajovic? Une kujtova se ishte shoku demes

Ky është nga fisi Kuqi prej Malit të Zi. (Nuk është shoku i Demës).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 21, 2017, 11:29:02 PM
Ky është nga fisi Kuqi prej Malit të Zi. (Nuk është shoku i Demës).
Shume mire se na paska ardhur nje nga fisi Kuq  :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 21, 2017, 11:50:55 PM

Ta kam borxh një pije a? Jo, me duket se ju dy më kini nga një.
Shiko edhe njëherë çka më ke pyet ti dhe pergjigjet e mija


Ok Flor, edhe pse na jemi kon ne drejte une apet ty me gjith qef ti paguj pijet!


Are all of my Y-DNA matches in the database shown on the Y-DNA - Matches page?
The Y-DNA – Matches page shows your relevant matches in the database who have signed the release form. There are several cases where some matches in the customer database will not be included on your match list. They are:

For the Y-DNA12 testing level, 11 out of 12 matches are shown only when both you and your match belong to the same group project.*
If you have chosen to match only against those in your group projects on the Account Settings page of your myFTDNA account, your contact information will only be shown to those in your projects.

If your match has chosen to match only against the group project on the Account Settings page of their myFTDNA account, their contact information will be shown only to those who belong to one of their group projects.
If you have chosen to turn off matching at a specific testing level (Y-DNA12, Y-DNA37, etc.), your contact information will not be shown to matches at that level.
* To best serve our customers who are adopted, we provide at the Y-DNA12 level both 11/12 and 12/12 matching to the entire Family Tree DNA database to those in the Adoptee Project. This is because they cannot know the best Surname project to join in advance of testing.

https://www.familytreedna.com/learn/user-guide/y-dna-myftdna/y-matches-page/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 22, 2017, 12:24:36 AM
Gabim je Dema. Siç duket nuk e kupton mirë përgjigjen nga FTDNA.
Unë përgjigjem time t'a dhashë duke pasur parasysh "Default Setting". Pra, edhe njëherë, FTDNA të jep Matches nga gjithë databaza (duke supozuar se e kanë nënshkruajtur "Release Form" dhe nuk kanë ndërruar ndonjë "Settings").

Paragrafin e parë që e ke bolded do të thotë:
Në 12 markera ata që janë 11/12 vetëm tregohen kur je bashkuar të njëjtit projekt. DMTH, ata që janë egzakt (12/12) tregohen nga gjithë databaza, pa marrë parasysh a jane bashkuar të njëjtit projekt. Ti më ke pyetur a ka matches vetëm nga projektet që është bashkuar. Përgjigjja ime ishte thjeshtë Jo (pra ata që janë egzakt në 12 markera janë nga gjithë databaza, si dhe Matches mbi 12 markera, pa marrë parasysh a janë bashkuar ndonjë projekti, duke pasur parasysh që e kanë nënshkruajtur "Release Form" dhe nuk kanë ndërruar ndonjë "Settings").
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 22, 2017, 12:37:12 AM
Po Flor, e ka nje match ne GD 0 edhe aj eshte nga databaza e FTDNA. Ndersa tjere 12 matches i ka ne GD 1 apo 11/12 vetem sepse u bashkangjit projektev.
Prsh Mala Shqiptarin e ka ne GD 1 dmth ato e shef vetem sepse u bashkangjitur projektit Albanian Bloodlines Project, per ndryshe nuk e kish pa ne list.

Une te thash ce dje i ka ardh nje match i ri pasi ce u bashkangjit ne projekt edhe ti nuke um besove dhe the ce krejt matches i shef ne baze, ndersa i shef krejt ce jan ne GD 0 apo identik 12/12 por nuke i shef ata ne GD 1 apo 11/12 te cillet jan krejt matchat e tina perveq te njonit. Pra i ka ardh match i RI edhe aj match eshte prej qati projektit ne cilin u bashkangjit, Balkan project.

hehe  ;) ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 22, 2017, 12:43:55 AM
Po, ajo gjë vlen për Matches në 12 markera dhe që janë vetëm 11/12. Përndryshe, të japin matches nga gjithë databaza, pa marrë parasysh a janë bashkuar të njëjtit projekt ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 22, 2017, 12:46:10 AM
Po, ajo gjë vlen për Matches në 12 markera dhe që janë vetëm 11/12. Përndryshe, të japin matches nga gjithë databaza, pa marrë parasysh a janë bashkuar të njëjtit projekt ;)


E di ce per ndryshe te japing nga gjith databaza por na e patem llafin per Llizatovic cili eshte Y12 edhe 12 prej 13 matches i ka 11/12

 ;) ;) ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 22, 2017, 12:48:11 AM
E di ce per ndryshe te japing nga gjith databaza por na e patem llafin per Llizatovic cili eshte Y12 edhe 12 prej 13 matches i ka 11/12

 ;) ;) ;)

Ej po mirë që u kuptuam tash :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 22, 2017, 01:02:48 AM
Sa ka shanca ce Sllavet kan pru E-v13 ne Balkan, edhe nese kan pru sa ka mujt mu kan perqindja? 1-3%?

E dimi ce E-v13 gjindet tek Sllavet Verior edhe Lindorë por me një përqindje të ulët edhe ndoshta ne do subklada te veqanta?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 22, 2017, 04:55:39 AM
Sa ka shanca ce Sllavet kan pru E-v13 ne Balkan, edhe nese kan pru sa ka mujt mu kan perqindja? 1-3%?

E dimi ce E-v13 gjindet tek Sllavet Verior edhe Lindorë por me një përqindje të ulët edhe ndoshta ne do subklada te veqanta?

Këtë gjë nuk mund me ditë 100%, por unë mendoj se gjasat janë zero. E-V13 tregon diverzitetin më të lartë në Ballkan, ndoshta Ballkanin Perëndimor. Kështu që ekspansioni i tij duhet të ketë ndodhur pikërisht në këtë vend. Ajo përqindje e vogël që është në Evropën lindore mund të jetë si rezultat i migrimeve të ndryshme gjatë antikitetit eventualisht nga Ballkani.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 22, 2017, 05:00:52 PM
Sa ka shanca ce Sllavet kan pru E-v13 ne Balkan, edhe nese kan pru sa ka mujt mu kan perqindja? 1-3%?

E dimi ce E-v13 gjindet tek Sllavet Verior edhe Lindorë por me një përqindje të ulët edhe ndoshta ne do subklada te veqanta?

Këtë gjë nuk mund me ditë 100%, por unë mendoj se gjasat janë zero. E-V13 tregon diverzitetin më të lartë në Ballkan, ndoshta Ballkanin Perëndimor. Kështu që ekspansioni i tij duhet të ketë ndodhur pikërisht në këtë vend. Ajo përqindje e vogël që është në Evropën lindore mund të jetë si rezultat i migrimeve të ndryshme gjatë antikitetit eventualisht nga Ballkani.


Po at e dimi ce ka shku prej Balkanit ne kohet e lashta. Por pytja ke sa ka gjasa ce ata prap kan pru E-v13 ne Balkan ne shekullin 6 edhe 7 kure kan ardh.

Edhe ne cfare perqindje      (Une perpara kam mendu ce nuke kan pru hiq E-v13, tash nuke jam 100% i sigurte, mendoj ce ndoshta kan pru 0,5-2%)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 23, 2017, 05:08:38 PM
I am not related to Illyrian warrior, IceT or Duhan but I am related to Dema


Yea, i just found out i match you and Era today.   So, so far i collected:  IceT, Skerdi, Kuqezi, Era and you.

: )


Çe sa e pash çe edhe Trojet e kam si match  : ) 


Minimum threshold size to be included in total = 500 SNPs
Mismatch-bunching Limit = 250 SNPs
Minimum segment cM to be included in total = 7.0 cM


Largest segment = 7.5 cM
Total of segments > 7 cM = 7.5 cM
1 matching segments
Estimated number of generations to MRCA = 7.5

299193 SNPs used for this comparison.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 25, 2017, 03:34:46 AM
Çe sa e pash çe edhe Trojet e kam si match  : ) 


Minimum threshold size to be included in total = 500 SNPs
Mismatch-bunching Limit = 250 SNPs
Minimum segment cM to be included in total = 7.0 cM


Largest segment = 7.5 cM
Total of segments > 7 cM = 7.5 cM
1 matching segments
Estimated number of generations to MRCA = 7.5

299193 SNPs used for this comparison.

Vërtet, kusho qenkem 8)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on April 26, 2017, 05:41:32 PM
FTDNA do ketë lëshim deri më 27 Prill përshkak të "DNA day". Y-DNA37​ për $129, dhe Y-DNA67 për $209.
Linku: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?group=AlbanianBloodlines&code=B11086
(http://i64.tinypic.com/1551el3.jpg)

BigY regular $575, në lëshim për $425. Hmmm... Mendohem a të zponzoroj nja dy :P

Si nuk te shkoj mendja per mu ta haje dreqi. :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 26, 2017, 08:14:19 PM
Si nuk te shkoj mendja per mu ta haje dreqi. :D

Ndoshta ndonjë herë tjetër për ty :P

Për tash, V13 SNP Pack do t'a keshë gati si BigY ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on April 26, 2017, 08:57:35 PM

Ndoshta ndonjë herë tjetër për ty :P

Për tash, V13 SNP Pack do t'a keshë gati si BigY ;)

Ndonje J2b2 do ta testosh ne bigY?

Se di vella, admini i E-M35 ka nje kohe qe um ka shkru, mendoj qe duhet te ishte gati qe tash.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 26, 2017, 09:26:11 PM
Ndonje J2b2 do ta testosh ne bigY?

Se di vella, admini i E-M35 ka nje kohe qe um ka shkru, mendoj qe duhet te ishte gati qe tash.

Duhet të jetë gati së shpejti, ndoshta edhe nja dy javë: www.community.haplozone.net/index.php?topic=4397.0
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 26, 2017, 10:33:59 PM
Mu hala nuk m'ka ardhur "sample kit" nga Yseq, nuk e di pse  :(
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 27, 2017, 05:12:04 PM
DYS426 duket shume i kadalshom.. Sa vjet afersishet mund te jet largesia ne ket marker per 1 te ndryshume?

Tek dega E1b1b
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 27, 2017, 05:23:14 PM
DYS426 duket shume i kadalshom.. Sa vjet afersishet mund te jet largesia ne ket marker per 1 te ndryshume?

Tek dega E1b1b

Nuk mund të dihet ajo gjë në bazë të vetëm një markeri. Prandaj duhen minimum 37 për me pas një ide. STR markerat ndryshojnë në mënyrë të rëndomtë, një minus ose plus. Probabiliteti ndryshimit të disave siç është DYS426, është shumë i ulët që të ndryshojnë nga një gjeneratë te tjetra, por prapë se prapë ka gjasa. Psh. kemi dy antarë me të njëjtin mbiemër (Agovic) dhe të njëjtit​ haplogroup. Njëri prej katër ndryshimeve që kanë në 37 markera është pikërisht DYS426.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 27, 2017, 05:35:39 PM
Ku jan ata Agovic? Pe shof njonin ne R1b ABP.

Po, po te kuptoj, por nese jan persh 4/37 apo 5/37 me diference tipike, por DYS426 ka diference per 1.

Sa largesi me vjet kish kontribu ajo diference prej DYS426?Keshto po flasmi, teoretikishet
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 27, 2017, 05:41:41 PM
Ku jan ata Agovic? Pe shof njonin ne R1b ABP.

Po, po te kuptoj, por nese jan persh 4/37 apo 5/37 me diference tipike, por DYS426 ka diference per 1.

Sa largesi me vjet kish kontribu ajo diference prej DYS426?Keshto po flasmi, teoretikishet

Mos të duhen syza, lol.  Linkun e ke lartë në këtë forum (Google sheet) dhe të dy janë nën haplogrupin R1b.
Teorikisht, ajo distancë mund të jetë nën 800 vjet, por në anën tjetër mund të jetë mbi 1000 vjet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 27, 2017, 05:46:59 PM
Po, kam mendu per ata ce nuke jan relatives por keshto. Ok afer jam kan, une kam mendu ce diferenca do te ishte minimum 2000 vjet prej keti markeri.


Jo spo te kuptoj ku jan ata Agovic. Pe shof njonin me name Ago Agovic ne ABP, po nejse.   Jo as syza nuke um duhen e kam synin 100% ma te mire se 95% njerz te tjere, me gjith pilotet.. :P
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 27, 2017, 06:05:53 PM
Ej po nuk e di. Unë të tregova shumë mirë ku mund t'i shohish rezultatet e tyre, si dhe rezultatet më të kompletuar të gjithë shqiptarëve, kurse ti ende nuk mund t'i shohish. Kështu që me të vërtetë ndoshta të duhen syza. Tregom nëse të duhen. Do të dërgoj një palë special nga Amerika haha...
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 27, 2017, 08:13:48 PM
Ej po nuk e di. Unë të tregova shumë mirë ku mund t'i shohish rezultatet e tyre, si dhe rezultatet më të kompletuar të gjithë shqiptarëve, kurse ti ende nuk mund t'i shohish. Kështu që me të vërtetë ndoshta të duhen syza. Tregom nëse të duhen. Do të dërgoj një palë special nga Amerika haha...

E di çe ka nifar si excel file ku jan Shqiptaret e grupum por kam haru ku është tash. Si dush qoma linkun.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 28, 2017, 01:06:55 AM
Nejse e gjeta, edhe DYS460 e kan diference 1.

Jan te qart keta "Bosnjaket" e Sanxhakut, skjarimi i gjenetikes ne faqen e facebookut te tyre eshte per me dek tu kesh.


E pata per Lizatovic, DYS426 eshte ajo cka e ndan prej madhesijes E-v13, por apet kemi gjet nje pjese te mire nga E-v13 te cilet e kan DYS426 10 sikur edhe aj.
Me pas DYS426 11, kish pas 100% matches plot por keshto i ka 11/12 ndersa vetem se njoni eshte 12/12.

Nese nuke do te ket edhe naj diference te madhe me naj marker te kadalshom edhe nese ka me pas naj match persh 4/37 eshte e mundeshme ce ndarja ka qene ner 1500 vjet. Por nuke ka gjasa ce ka preardhje prej naj fisit sepse aj marker vetem se i jep 1000 vjet diference prej krejt Shqiptarve cka jan E1b ne ABP.

Me siguri do ta bane upgrade ne Y67, a eshte mire per at me ba Y67 pse jo, vetem se nuke di a do ti pret lirimet tek fundi i vitit apo tash keto dita se atina pja lyp 189$ per Y67 upgrade.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on April 28, 2017, 04:06:49 PM
Me 12 markera nuk mundesh me dhane nje konkluzion te tille, Dema, eshte test shume bazik. Plus, mutacionet ndodhin ne menyre te rendomte dhe eshte e pamundur me parashiku kur ka ndodhur nje mutacion i tille vetem me nje teste qe nuk e dime as ciles cluster i perket.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 29, 2017, 10:50:05 AM
Flor, mu hala nuk me ka ardhur sample kiti nga Yseq. Sa dit ki pritur ti per kitin tone?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 29, 2017, 04:23:16 PM
Flor, mu hala nuk me ka ardhur sample kiti nga Yseq. Sa dit ki pritur ti per kitin tone?

Përafërsisht 1-2 javë. Përndryshe, mund t'i kontaktosh këtu dhe të pyesish çka është problemi: https://www.yseq.net/contact_us.php?osCsid=61d318b348baf9d4756a0fb3a5beadfd

Ose email: info@yseq.net
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 29, 2017, 04:56:19 PM
Përafërsisht 1-2 javë. Përndryshe, mund t'i kontaktosh këtu dhe të pyesish çka është problemi: https://www.yseq.net/contact_us.php?osCsid=61d318b348baf9d4756a0fb3a5beadfd

Ose email: info@yseq.net
Hajt mire pra, flm
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 29, 2017, 09:42:22 PM
A ka naj donacion per Arbanasin Gjergja? A jan ata me fis Kastriot sic po duket?  ;D Kemi fol pake, ka shume gjasa ce testohet, ndoshta hin me Y12 ne ABP.
E kishmi ba Y37 por ce sa shkoj discount  :-\
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 30, 2017, 12:12:08 AM
A ka naj donacion per Arbanasin Gjergja? A jan ata me fis Kastriot sic po duket?  ;D Kemi fol pake, ka shume gjasa ce testohet, ndoshta hin me Y12 ne ABP.
E kishmi ba Y37 por ce sa shkoj discount  :-\
Ma mire asht Yseq me menimin teme.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on April 30, 2017, 02:18:23 AM
A ka naj donacion per Arbanasin Gjergja? A jan ata me fis Kastriot sic po duket?  ;D Kemi fol pake, ka shume gjasa ce testohet, ndoshta hin me Y12 ne ABP.
E kishmi ba Y37 por ce sa shkoj discount  :-\

E ke vet dhe nuk po ja merr mendja mu testu vet? Mbasi jeton ne Kroaci ma merr mendja qe duhet t'i ket mundesite me ble nje kit vet. Donacione une kisha dhane, por vetem per teste qe mendojme se jane shume interesante/te nevojshme dhe per persona qe jetojne ne Kosove apo Shqiperi.

Per punen e Kastriot kemi folur ne TA, ne wiki ja kane fut kot sepse shumica e Arberesheve atje jane me origjine prej rrethit te Shkodres (Krajes).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 30, 2017, 05:08:25 PM
E ke vet dhe nuk po ja merr mendja mu testu vet? Mbasi jeton ne Kroaci ma merr mendja qe duhet t'i ket mundesite me ble nje kit vet. Donacione une kisha dhane, por vetem per teste qe mendojme se jane shume interesante/te nevojshme dhe per persona qe jetojne ne Kosove apo Shqiperi.

Per punen e Kastriot kemi folur ne TA, ne wiki ja kane fut kot sepse shumica e Arberesheve atje jane me origjine prej rrethit te Shkodres (Krajes).

Ke hajgare pytje donacionit nese nuke e ki kuptu. Sic ce them ai do te testohet vet, vetem se nuke dimi hala cilin test me marë, por me siguri ne fund do të jet Y12.

E di çe e kemi përmen ma heret në TA por nukë e di çe ti ke dhan naj mendim për ketë. Pra ti po thu çe nukë jan me fis Kastriot?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on April 30, 2017, 05:30:15 PM
Aha, ok  :D


E kame permen qe Arbereshet e Kroacis jane me origjine prej rrethit te Shkodres, shumica prej katuneve te rajonit te Shestanit/Anamalit/Muriqanit tek tema Shqiptare. Nja eshte testu tek projekti Serb dhe eshte ne nje cluster me mu, shife atje nen R1b.

Une nuk e di ku pe mbeshtet ti qe ata jane te fisit Kastriot? Fis Kastriot ka vec ne Diber, eshte fis i vogel sot dhe nuk dihet se a jane te nje gjaku me Kastriotet e mesjetes.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on April 30, 2017, 05:34:06 PM
Aha, ok  :D


E kame permen qe Arbereshet e Kroacis jane me origjine prej rrethit te Shkodres, shumica prej katuneve te rajonit te Shestanit/Anamalit/Muriqanit tek tema Shqiptare. Nja eshte testu tek projekti Serb dhe eshte ne nje cluster me mu, shife atje nen R1b.

Une nuk e di ku pe mbeshtet ti qe ata jane te fisit Kastriot? Fis Kastriot ka vec ne Diber, eshte fis i vogel sot dhe nuk dihet se a jane te nje gjaku me Kastriotet e mesjetes.
Ndoshta Wikipedia e ka ngatru Kastriot per Kastrat
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 30, 2017, 05:39:12 PM

Ndoshta Wikipedia e ka ngatru Kastriot per Kastrat


Ti je kan i pari cili ka than këtë gjë çe ata jan Kastriot, më kujtohet unë kam than çe skam ni ma heret për ket gjë  ;)
Por ska lidhje, vetëm se net dihët e vërteta qysh është situata tyre.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on April 30, 2017, 05:42:10 PM
Aha, ok  :D


E kame permen qe Arbereshet e Kroacis jane me origjine prej rrethit te Shkodres, shumica prej katuneve te rajonit te Shestanit/Anamalit/Muriqanit tek tema Shqiptare. Nja eshte testu tek projekti Serb dhe eshte ne nje cluster me mu, shife atje nen R1b.

Une nuk e di ku pe mbeshtet ti qe ata jane te fisit Kastriot? Fis Kastriot ka vec ne Diber, eshte fis i vogel sot dhe nuk dihet se a jane te nje gjaku me Kastriotet e mesjetes.
Ndoshta Wikipedia e ka ngatru Kastriot per Kastrat

Ka mundesi te jete ashtu, por personi qe e ka modifiku wikin ne muajin e fundit mundet me na thane ma mire se ku e mbeshtet kete fakt dhe per cilat familje e ka fjalen.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on April 30, 2017, 05:49:05 PM
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Arbanasi_peoplePara tri diteve 'Pacitu' e ka modifiku, dhe nuk e ka asnje reference qe e permend 'Kastrioti Clan'.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 30, 2017, 05:52:31 PM

Ka mundesi te jete ashtu, por personi qe e ka modifiku wikin ne muajin e fundit mundet me na thane ma mire se ku e mbeshtet kete fakt dhe per cilat familje e ka fjalen.


E kam shiku dje referencën në Wikipedia ku përmendët Kastrioti https://en.wikipedia.org/wiki/Arbanasi_people

është  - Mijo Čurković (1922). Povijest Arbanasa kod Zadra. E. Vitaliani.


Siç po dukët ky edhe vet u kan Arbanas, gjithashtu prift Katolik edhe kompozitor  - http://www.zadarskilist.hr/clanci/07022009/mihovil-mijo-curkovic
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on April 30, 2017, 06:04:48 PM
E ke lexu ti kete Mijo Curkovic, cka thet per Kastrioti Clan? Ky po permendet si reference dhe pa e lexu se cka ka shkru ky nuk di cka te them.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 30, 2017, 06:20:39 PM
E ke lexu ti kete Mijo Curkovic, cka thet per Kastrioti Clan? Ky po permendet si reference dhe pa e lexu se cka ka shkru ky nuk di cka te them.

Tash sefte kam ndëgju për këtë kurrë e lypa referencën..

Nukë jam unë në këtë hobi aq thell me lexu kësi libra lol
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 30, 2017, 09:25:45 PM
DYS385 ka kanjiher 2 markera. Po me intereson a miret sicili prej tyre veq a veq apo ata vetëm se sbashku e formojnë DYS385?

Sidemos tek kreasimi variacionev, persh dikush mundet me pas 13-18, tek variacionet a lypët 13-18 sinqerisht apo ndahën, 13 në veti edhe 18 në veti?


Pra dikush mundet me pas kombinacionin 13-18 të veqant ndersa shume munën me pas  13 apo 18 veq a veq, nëse po me kuptoni  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on May 01, 2017, 03:54:48 AM
DYS385 ka kanjiher 2 markera. Po me intereson a miret sicili prej tyre veq a veq apo ata vetëm se sbashku e formojnë DYS385?

Sidemos tek kreasimi variacionev, persh dikush mundet me pas 13-18, tek variacionet a lypët 13-18 sinqerisht apo ndahën, 13 në veti edhe 18 në veti?


Pra dikush mundet me pas kombinacionin 13-18 të veqant ndersa shume munën me pas  13 apo 18 veq a veq, nëse po me kuptoni  ;D

Është një "multi-copy" marker.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Y-STR_markers

https://phillipsdnaproject.com/faq-sections/40-fastest-mutating-markers
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 01, 2017, 06:14:22 PM
DYS385 ka kanjiher 2 markera. Po me intereson a miret sicili prej tyre veq a veq apo ata vetëm se sbashku e formojnë DYS385?

Sidemos tek kreasimi variacionev, persh dikush mundet me pas 13-18, tek variacionet a lypët 13-18 sinqerisht apo ndahën, 13 në veti edhe 18 në veti?


Pra dikush mundet me pas kombinacionin 13-18 të veqant ndersa shume munën me pas  13 apo 18 veq a veq, nëse po me kuptoni  ;D

Është një "multi-copy" marker.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Y-STR_markers

https://phillipsdnaproject.com/faq-sections/40-fastest-mutating-markers


Super Flor, flm..  shumë spjegimi i mirë qenka aty tek phillips
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on May 03, 2017, 08:52:13 PM
Yseq just ordered me a replacement sample kit right now for free, if my original sample kit comes I guess I will have two sample kits and test one of my family members on my mothers side or even ask my Tropojan friend(I will try to persuade him as he declined before when I asked) or some other Albos I know
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on May 06, 2017, 05:40:40 PM
Sot me ka ardhur sample kiti nga Yseq
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on May 10, 2017, 05:49:09 PM
Yseq asht tu ma "process" kitin
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 11, 2017, 08:32:10 AM
Yseq asht tu ma "process" kitin


Ajde ishalla të del naj marker tjeter e jo krejt njohit sikur te ftdna : )


Shumë interesant kjo puna jote, jam tu e përcjedh me kjuriozitet!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on May 11, 2017, 03:08:00 PM
Ajde ishalla të del naj marker tjeter e jo krejt njohit sikur te ftdna : )


Shumë interesant kjo puna jote, jam tu e përcjedh me kjuriozitet!
Hahahaha flm vlla, kam qef me dal J2b2 tashti  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 29, 2017, 03:30:00 AM
Problemi asht se ne temen "Origin of Albanians" e kan ba "Block" por nuk e di pse.
Problemi eshte qe nuk jemi fleksibil as na fare, aty duhet te shkruhet adminit te wikipedia se ne shume tema qe moderohen nga jo shqiptaret po futen garbage sipas deshires se tyre dhe agjendave te tyre.....Duhet dikush ose une te flas me ndonjeri prej tyre, por ndoshta me se miri do ishte Trojet te fliste.................i kane shtri rranjet shume thelle keta idiot kur ne po flejme.

Sa për Wikipedia ish kan mirë një her mi qit krejt tekstet në wiki.sh

Shiko në wiki naj tekst edhe anash i ki krejtat gjuhë në cilat ajo temë egziston.

Ne nukë i kemi të krejume as do gjëra temelore në wikipedia.sh për me shku mi ndru të tjera gjuhë.

Shumë do sene temelore të cilat egzistojnë në 30 apo ma shumë gjuhë, mungojnë në Wiki.sh

Mëm vet mu shteti ash dasht mi pagu një 20 studente për këtë qështje apo një ekip të organizuar. Plus entuziast do çe jan por nukë i kemi shumë. Normal çe tjerët kan 100 her ma shumë.

Nukë di a ja vlen me thy krytë me këtë qështje.
Mas miri me regullu wiki.sh tani ajo do të jet baza për tjera gjuhë mi përshtat se atë as sun e bajn edit let se nukë din Shqip madhësia.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 29, 2017, 03:42:21 AM
Tash e bana check dhe super erdh shembulli.

Pra, a'e qajtet kryt për pytjen e kësaj teme ne Wikipedia?

https://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_the_Albanians

Pra shikoni anash ne cillat gjuhe hala kjo teme egziston...

Pra e kemi në Bugarisht - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4_%D0%BD%D0%B0_%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

E kemi në gjuhen Magjare - https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_alb%C3%A1nok_eredete

Dhe për me vdekë tu kesh e kemi në gjuhën Kineze - https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%98%BF%E5%B0%94%E5%B7%B4%E5%B0%BC%E4%BA%9A%E4%BA%BA%E8%B5%B7%E6%BA%90%E9%97%AE%E9%A2%98


Por kjo nukë egziston në gjuhën Shqipe,, pra nukë i kemi rended mi ba edit wikipedia të huaja para se me kreju tonën. My 2 cents.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on May 29, 2017, 02:57:43 PM
Po, Aty është problemi. Në verzionin e Anglishtes, i kanë zënë pozicionet dhe kanë vu do "rregulla" se çka pranojnë për një "EDIT" dhe pastaj rregullat i interpretojnë si u vjen atyre mirë, ose bllokojnë temat nëse vihen edits që nuk u pëlqejnë atyre. Me një fjalë, ka politikë të madhe aty sidomos kundër nesh.

Unë për veti asnjëherë nuk kam qenë redaktor aktiv në Wikipedia dhe të them të drejtën as nuk kam edhe kohë të mirrem ma ata gjëra, sidomos tash kur mirrem më gjenetikë. Por mirë e ka Dema, duhet me provu për me i bë në shqip disa prej këtyre artikujve.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 29, 2017, 08:21:42 PM
Unë e kisha ba por nukë di Shqip aq shumë, edhe këtë duhet me ba profesionalisht, ka shumë punë, ish kan mire me ja nise me këtë Origin of Albanians.

Kush ka vullnet  ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 29, 2017, 08:55:19 PM
Përshëndetje kusherinit Liridonit, më dukët çe u testu frikë e më ka dal ngat, edhe shumë do Shqiptar i kemi të përbashkur. Jemi 2-4 cousin.
Sot më ka kontaktu dhe e kam thirrë në Foleja.


Këto është kandi privat ku krejt i postojm rezultatet dhe nukë e shofin ata çe nukë jan të regjistruar, edhe unë i kam postu aty.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on May 31, 2017, 06:22:07 PM
Lufta kryesore duhet te behen ne gjuhen angleze duke e dite qe eshte gjuhe univerzale dhe ku pothuajse gjithe njerzit informohen ne ate gjuhe....Sa struktura shtetrore pasive kemi o Zot.

Djema, eshte shume me rendesi te behen nje editing i mirefillt ne Wikipedia (sidomos kur na prek ne) duke e dite cfare peshe informuese ka ai sajt tek njerzit e rendomt, ta marrim nje aksion te gjithe dhe te kyqemi aty dhe te fusim burimet dhe referencat tona aty, mos te lejojme te futen lloj lloj propagande aty rreth Kosoves e historise shqiptare me burime te b92 e sajteve tjera serbe qe shoh ne pothuajse cdo teme.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on May 31, 2017, 06:30:35 PM
Unë e kisha ba por nukë di Shqip aq shumë, edhe këtë duhet me ba profesionalisht, ka shumë punë, ish kan mire me ja nise me këtë Origin of Albanians.

Kush ka vullnet  ;)
Shqipen e shkruar ta di shume mire mendoj, po ne seksionin anglisht referencat per ti gjete burimet mendoj qe ketu ka shume me te zot dhe me te lexueshem se une.

une jam PER sigurisht. :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 05, 2017, 10:26:15 PM
My Yseq has come and it seems like I am J1 but actually my STR values have changed and it shows that my most possible clade is J1-FGC15940 which is a sub-clade of YSC76 which in turn is from P58 and is associated with Levantine and Mesopotamian people. In Europe it is linked with Phoenicians and sometimes Jews, but in my case it should be Phoenician, eupedia says that it is Phoenician but then Jewish lol. It has a TMRCA of 4600ybp according to Yfull, a guy from the Netherlands with no Jewish origin like me also has this
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 05, 2017, 11:23:36 PM
It could also be Philistine as well as it's linked with Canaanites and so are Philistines so maybe it could be Philistine and not Phoenician
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 05, 2017, 11:31:16 PM
I actually like this clade lol  ;D. It seems really old and it's linked with interesting ancient populations. I have a feeling that it came to Illyria via Phoenician trade with Greeks and then Greeks bringing to their colonies in Illyria which would then be absorbed by my ancestors. This fits in with my autosomal as MyOrigins goes back 2,000 years and it gives me 100% SE European meaning that my ancestors absorbed this haplogroup early on
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 06, 2017, 12:54:59 AM
Ok, mire qe e paske konfirmu. A ta ka spjegu Flori qe GATA H4 duhesh me zbrite me 1? Pra valuen e vertete ne kete marker e ke 11. Vetem shifra ne CDY=27-36 eshte pak e çuditshem, nuk ngjane me shifren qe e ka raportu ftdna CDY=28-36. Por eshte marker i shpejte keshtu qe nuk lun ndonje rol te rendesishem ne klasifikim.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 06, 2017, 12:57:26 AM
Congrats  o Jaudi ;) çfare markera të dulën tjetër edhe qysh është puna, a je P-58
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 06, 2017, 01:00:04 AM
Ok, mire qe e paske konfirmu. Ti ka spjegu Flor qe GATA H4 duhesh me zbrite me 1? Pra valuen e vertete ne kete marker e ke 11. Vetem shifra ne CDY=27-36 eshte pak e çuditshem, nuk ngjane me shifren qe e ka raportu ftdna CDY=26-36. Eshte marker i shpejte keshtu qe nuk lun ndonje rol te rendesishem ne klasifikim.
Nevgen has given me a different prediction. It now gives me J1-FGC15940 as the most probable haplgroup. Nuk e di ca asht kjo GATA H4
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 06, 2017, 01:01:48 AM
Congrats  o Jaudi ;) çfare markera të dulën tjetër edhe qysh është puna, a je P-58
HAHAHA flm. Po P58 jam, dhe sub-clade J1-FGC15940 thot Nevgen asht most likely
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 06, 2017, 01:04:14 AM
Ok, mire qe e paske konfirmu. Ti ka spjegu Flor qe GATA H4 duhesh me zbrite me 1? Pra valuen e vertete ne kete marker e ke 11. Vetem shifra ne CDY=27-36 eshte pak e çuditshem, nuk ngjane me shifren qe e ka raportu ftdna CDY=26-36. Eshte marker i shpejte keshtu qe nuk lun ndonje rol te rendesishem ne klasifikim.
Nevgen has given me a different prediction. It now gives me J1-FGC15940 as the most probable haplgroup. Nuk e di ca asht kjo GATA H4

Shkurt e Shqip rezultatet edhe ne yseq i ke te njejta, pervec CDY qe ndryshon prej 28 ne 27. Pse, nuk e di. Mundesh m'i pyet ne faqen e tyre ne facebook apo permes emialit.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 06, 2017, 01:05:36 AM
Congrats  o Jaudi ;) çfare markera të dulën tjetër edhe qysh është puna, a je P-58
HAHAHA flm. Po P58 jam, dhe sub-clade J1-FGC15940 thot Nevgen asht most likely

Ajde super me shnet e krenari e mbajsh!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 06, 2017, 01:08:24 AM
Ok, mire qe e paske konfirmu. Ti ka spjegu Flor qe GATA H4 duhesh me zbrite me 1? Pra valuen e vertete ne kete marker e ke 11. Vetem shifra ne CDY=27-36 eshte pak e çuditshem, nuk ngjane me shifren qe e ka raportu ftdna CDY=26-36. Eshte marker i shpejte keshtu qe nuk lun ndonje rol te rendesishem ne klasifikim.
Nevgen has given me a different prediction. It now gives me J1-FGC15940 as the most probable haplgroup. Nuk e di ca asht kjo GATA H4

Shkurt e Shqip rezultatet edhe ne yseq i ke te njejta, pervec CDY qe ndryshon prej 28 ne 27. Pse, nuk e di. Mundesh m'i pyet ne faqen e tyre ne facebook apo permes emialit.
Ok, hajt pra naten e mire se asht pak vone ktu. Neser i shohi gjanat me ma shume detail  :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 06, 2017, 01:17:58 AM
Ok, naten :) E ceka per arsye te klasifikimit. Une vet nuk e kam shiqu ne nevgen si te klasifikon, por nuk duhet te ndryshoj  me klasifikimin e meparshem sepse jane te njejtat rezultate. Kaq desha te them.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on June 06, 2017, 01:23:47 AM
Identike i paske Ujkan si në FTDNA, përveç CDYa që në YSEQ e ke 27 dhe në FTDNA 28. Nuk e di, duhet të jetë i njëjtë. Ndoshta interpretimi është ndryshe (due to rounding?). CDY is the most unstable marker anyways.

Sidoqoftë, rezultati është i njëjtë siç kemi biseduar te tema që ke hap. Mundësia më e madhe ala P58>>ZS241>Z18271? dhe jo P58>>FGC15940.

Ndoshta është mirë ta konfirmosh meqë J1 Superclade Panel e ke për $99 në YSEQ (https://www.yseq.net/product_info.php?cPath=27&products_id=30693&osCsid=b170a55000c6543dd53e09fa98c94b09) dhe shoh qe teston per qindra SNPs nen J1.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 06, 2017, 01:29:21 AM
Snp panel e kisha marrë​ unë :)

Qysh jsn qmimet ne ftdna edhe yseq
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on June 06, 2017, 02:18:58 AM
Snp panel e kisha marrë​ unë :)

Qysh jsn qmimet ne ftdna edhe yseq

J1 Superclade Panel në YSEQ (https://www.yseq.net/product_info.php?cPath=27&products_id=30693&osCsid=b170a55000c6543dd53e09fa98c94b09) është më lirë ($99 me $119) dhe teston më shumë SNPs. Ndoshta këtë e ka opcion më të mirë. N'rast se nuk është ZS241, ky ja gjen tjetër SNP që i takon, psh. FGC15940.

EDIT: Pa dyshim kete J1 Superclade Panel e ka opcion me te mire. Tash e pashe pemen ne YSEQ dhe testoka per qindra SNPs nen J1.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 06, 2017, 08:52:55 AM
If I am ZS241 then I could have a priestly Jew as a paternal ancestor lol  ;D. It's probably from an Israelite or Phoenician from the Roman times IMO, but a snp test will confirm
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on June 06, 2017, 11:58:45 AM
urime o cifut
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: shqipe on June 06, 2017, 12:50:10 PM
If I am ZS241 then I could have a priestly Jew as a paternal ancestor lol  ;D. It's probably from an Israelite or Phoenician from the Roman times IMO, but a snp test will confirm
Yea could be lots of things. It doesn't neccesarily have to be jewish, it can as well be some of the first converts to christianity, who entered the balkans efter jesus died and spread the religion to europe. A few of those first christians from Judea could well have settled in the balkans with their new brothers in faith, while the rest moved on to the other corners of europe :)
But i think your paternal line came to balkan a long time ago, since your autosomal is nothing like the levantines today.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: shqipe on June 06, 2017, 01:01:27 PM
"The period of early Christianity during the lifetimes of the apostles is called the Apostolic Age.[1] During the 1st century AD, the apostles established churches throughout the territories of the Roman Empire and, according to tradition, through the Middle East, Africa, and India."
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on June 06, 2017, 01:44:06 PM
Hahaha urime, interesant ky haplogrupi yt qysh perfundoj te ti po nashte pak diverzitet na vyn mas gjithe ate boring big 3 haplogroups qe kem. :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 06, 2017, 03:11:31 PM
Snp panel e kisha marrë​ unë :)

Qysh jsn qmimet ne ftdna edhe yseq

J1 Superclade Panel në YSEQ (https://www.yseq.net/product_info.php?cPath=27&products_id=30693&osCsid=b170a55000c6543dd53e09fa98c94b09) është më lirë ($99 me $119) dhe teston më shumë SNPs. Ndoshta këtë e ka opcion më të mirë. N'rast se nuk është ZS241, ky ja gjen tjetër SNP që i takon, psh. FGC15940.

EDIT: Pa dyshim kete J1 Superclade Panel e ka opcion me te mire. Tash e pashe pemen ne YSEQ dhe testoka per qindra SNPs nen J1.

Ku muj mi pa pemët filogjenetike në Yseq, po më intereson m205, i kam lypë përpara por sun i kam gjet : D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on June 06, 2017, 04:03:39 PM
Ku muj mi pa pemët filogjenetike në Yseq, po më intereson m205, i kam lypë përpara por sun i kam gjet : D

Qe këtu e ke (klikoje foton për me e bë download PDF): https://www.yseq.net/product_info.php?cPath=27&products_id=45234&osCsid=71941b9161d7d460f6368da772b4fee5

Per grupin tënd (M205>>PH4306>Y22076) ala s'ka ndryshuar asgjë.  YSEQ e përdor Y22076 që është në të njëjtin pozicion filogjenetik si Y22066. Përderisa nuk ka rezultate të BigY ose Whole Genome Sequencing nga grupi yt , do të rri ashtu.

Shembull konkret ishte rezultati i BigY i Oroshit nën J2b2-Z1296>PH2967. Pra, pa rezultatin e tij, PH1751 dhe PH2967 ishin në  të njëjtin pozicion filogjenetik. Tash e dimë që ka subkladë të re (YSEQ ende nuk e ka) meqë ai është negativ për PH1751, siç e kam shpjeguar këtu: www.foleja.net/index.php?topic=14.msg2485#msg2485
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 06, 2017, 05:19:03 PM
urime o cifut
Hahaha flm  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 06, 2017, 05:19:50 PM
I think Ernesti has a good point. It could be from the first Christian migrations from Judea
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 07, 2017, 01:55:08 PM
Super Flor, interesant te koka
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 15, 2017, 01:32:54 PM
Leki shumë mirë çe e ki shti like edhe dislike opcionin!

po punojshin mirë ty dy opcione fill i provova  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on June 15, 2017, 11:08:37 PM
Leki shumë mirë çe e ki shti like edhe dislike opcionin!

po punojshin mirë ty dy opcione fill i provova  ;D
Po veq e ka ba mish mash me gjuhe, 'postimi' shqip e poshte saj anglisht.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 15, 2017, 11:45:14 PM
Per ku e ke fjalen Illyrian? Gjuhen e forumit une nuk mundem me permisu, eshte e intstalume prej moderatoreve te simple machines.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on June 18, 2017, 11:45:51 PM
Statistikat aktuale te Projektit Shqiptar (FTDNA, YSEQ, Geno 2). Gjithsej 115 Y-DNA rezultate te shqiptareve dhe ata me prejardhje shqiptare:


E1b-V13: 36 ose 31.3%

J2b2-L283: 34 ose 29.6%

R1b-M269: 33 ose 28.7%

I1-M253: 4 ose 3.5%

I2a-M423: 3 ose 2.6%

I2c: 1 ose 0.9%

J2b1-M205: 1 ose 0.9%

J1-M267: 1 ose 0.9%

J2a-M410: 1 ose 0.9%

E1b-M81: 1 ose 0.9%
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 19, 2017, 11:37:58 AM
Statistikat aktuale te Projektit Shqiptar (FTDNA, YSEQ, Geno 2). Gjithsej 115 Y-DNA rezultate te shqiptareve dhe ata me prejardhje shqiptare:


E1b-V13: 36 ose 31.3%

J2b2-L283: 34 ose 29.6%

R1b-M269: 33 ose 28.7%

I1-M253: 4 ose 3.5%

I2a-M423: 3 ose 2.6%

I2c: 1 ose 0.9%

J2b1-M205: 1 ose 0.9%

J1-M267: 1 ose 0.9%

J2a-M410: 1 ose 0.9%

E1b-M81: 1 ose 0.9%Super Flor, shume nice te koka, shume haplogrupet e forta..

Kurre testohet Fetahu do te na vjen edhe T-CTS8489 i pari, ka than çe ka mu testu
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on June 19, 2017, 01:20:21 PM

Super Flor, shume nice te koka, shume haplogrupet e forta..

Kurre testohet Fetahu do te na vjen edhe T-CTS8489 i pari, ka than çe ka mu testu

Flm për vëmendjen. E paskam harruar atë meqë është anëtar i Geno 2 dhe nuk më doli te tabela e STR. E korrigjova dhe tash duhet të jetë saktë.

Statistikat aktuale te Projektit Shqiptar (FTDNA, YSEQ, Geno 2). Gjithsej 116 Y-DNA rezultate te shqiptareve dhe ata me prejardhje shqiptare:


E1b-V13: 36 ose 31%

J2b2-L283: 34 ose 29.3%

R1b-M269: 33 ose 28.4%

I1-M253: 4 ose 3.4%

I2a-M423: 3 ose 2.6%

I2c: 1 ose 0.9%

J2b1-M205: 1 ose 0.9%

J1-M267: 1 ose 0.9%

J2a-M410: 1 ose 0.9%

E1b-M81: 1 ose 0.9%

T1a-CTS8862: 1 ose 0.9%
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 19, 2017, 02:20:10 PM
Shumë R1b po më dukët... Sa duhët të jet mesatarja tek Shqiptaret?

Edhe j2b2 i nalët ndersa E-v13 diqka i ulët.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on June 19, 2017, 08:40:02 PM
Per ku e ke fjalen Illyrian? Gjuhen e forumit une nuk mundem me permisu, eshte e intstalume prej moderatoreve te simple machines.
Menova te thumbs up e down ose te 'karma' ta zavendsosh me shqip masi keto tjerat jane shqip.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on June 20, 2017, 02:29:28 PM
Shumë R1b po më dukët... Sa duhët të jet mesatarja tek Shqiptaret?

Edhe j2b2 i nalët ndersa E-v13 diqka i ulët.

Numrat deri tash kështu i kemi në projektin tonë ;)
Normalisht, rezultatet e deritanishme nuk përfaqësojnë çdo rajon të shqiptarëve. Shumica vinë nga pjesët veriore. (Deri tash në këto pjesë ka më shumë interes rreth testimit).

Sa i përket J2b2, sipas studimeve shkencëtare, siç është Sarno 2015, përqindja nën Geg ishte 25%, kurse nën Tosk 11%. Pra kjo shifër nuk është shumë larg në krahasim me projektin tonë, duke konsideruar faktin që rezultatet e deritanishme vijnë në shumicë të madhe nga pjesët veriore.

R1b (sikurse E1b-V13) në studime shkencëtare duket më i balancuar, rreth 20% nën Geg, dhe 15% nën Tosk.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 20, 2017, 03:33:11 PM
Mirmengjesi djema  :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on June 20, 2017, 03:35:12 PM
Miremengjesi djema  :D

Qy miremengjesi, :p te na tash gati eshte me thane miremrama. :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 20, 2017, 03:36:11 PM
Mirëmëngjesi    :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on June 20, 2017, 05:34:38 PM
Shkodran bytyqi, postimet ofenduese si ai i fundit i joti, në këtë forum nuk tolerohen dhe fshihen automatikisht!
Flm për mirëkuptimin.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ylla on June 20, 2017, 07:28:47 PM
J2b2 and E-V13 seem like brother haplogroups, even found together in neolithic Hungary 'in current populations J2 and E-V13 have very similar distribution patterns'
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on June 20, 2017, 07:44:57 PM
J2b2 =! J2....
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ylla on June 20, 2017, 08:18:28 PM
But its obviously referring to that clade what other clade can have similar distribution ?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on June 20, 2017, 09:39:48 PM
Shkodran bytyqi, postimet ofenduese si ai i fundit i joti, në këtë forum nuk tolerohen dhe fshihen automatikisht!
Flm për mirëkuptimin.
Kerkoj falje, megjithate eshte mendimi jem.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on June 27, 2017, 09:37:06 PM
Qfare dallimi kan ose pse ndahen Malesia e madhe dhe Malesia e vogel? A kan naj dallim shqiptaret e malesis te madhe me ata te malesi gjakoves??
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 29, 2017, 05:56:21 AM
Qfare dallimi kan ose pse ndahen Malesia e madhe dhe Malesia e vogel? A kan naj dallim shqiptaret e malesis te madhe me ata te malesi gjakoves??

Jane rajone si Llapi e Drenica, nuk ka ndonje diference te theksume si me vise tjera. Pse?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on June 29, 2017, 06:40:49 AM
Jane rajone si Llapi e Drenica, nuk ka ndonje diference te theksume si me vise tjera. Pse?
Deshta me dit qe fiset qe jon prej malesie te madhe a kan prejardhje te njejte me fiset e malsies te vogel.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on July 07, 2017, 02:12:01 AM
IceT, faleminderit për donacionin në projektin tonë te FTDNA :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on July 07, 2017, 02:51:06 AM
Hajde tu rrit nera Ice Tea, e edhe kuleta  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dan on July 07, 2017, 09:52:36 PM
A ka ndonjeri njohuri per fisin os klanin LIKA se cilit fis I takojne dhe prej kahit jane te ardhun?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on July 08, 2017, 04:11:14 PM
A ka ndonjeri njohuri per fisin os klanin LIKA se cilit fis I takojne dhe prej kahit jane te ardhun?
Ka nji fis Lika ne Lezhe, nuk e di se ku jane me origjin
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dibran on July 09, 2017, 02:49:14 AM
A ka ndonjeri njohuri per fisin os klanin LIKA se cilit fis I takojne dhe prej kahit jane te ardhun?

Un spo di. Por e ka Lika ne Dibres Vogel. Gjyshe ime ishe bij Lika
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on July 12, 2017, 11:44:14 AM
Un spo di. Por e ka Lika ne Dibres Vogel. Gjyshe ime ishe bij Lika


Përshëndetje Dibran!   Mirë se erdhe!   ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on July 24, 2017, 12:02:34 AM
Përbërja Gjenetike Shqiptare Sipas Y-DNA:

www.gjenetika.com/perberja-gjenetike-shqiptare-sipas-linjave-aterore-y-dna/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on July 24, 2017, 12:05:22 AM
Përbërja Gjenetike Shqiptare Sipas Y-DNA:

www.gjenetika.com/perberja-gjenetike-shqiptare-sipas-linjave-aterore-y-dna/
Shume website bukur vlla
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on July 31, 2017, 05:16:30 PM
Në vërtetë shumë web i bukur Flor, është i yti?


Përnime je marakli për këto sene..
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on July 31, 2017, 06:03:37 PM
Në vërtetë shumë web i bukur Flor, është i yti?


Përnime je marakli për këto sene..

Unikkatili e ka hapur.
E kemi në plan për me publikuar artikuj tjerë në të.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on July 31, 2017, 06:17:28 PM
Unikkatili e ka hapur.
E kemi në plan për me publikuar artikuj tjerë në të.

Po e pash at kategorinë News, shumë mirë do të bahet.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on August 01, 2017, 03:22:33 PM
FamilyTreeDNA do të ketë lëshim prej sot deri më 31 Gusht.

Y-DNA37 për $139
FamilyFinder + Y-DNA37 për $198
FamilyFinder + Y-DNA12 për $128
BigY për $395! (nuk e kam pa kaq lirë)
Në lëshim edhe STR upgrades.


Linku: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?group=AlbanianBloodlines&code=B11086

(https://s2.postimg.org/u4jhchwft/IMG_20170801_081201.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on August 03, 2017, 12:57:30 PM
Ky shoku Kroat çe e kemi në projekt e bani upgrade prej 12 në 37.  Aj është me prejardhje bash prej qati vendi afërsisht ku u gjet ky L618 në Dalmaci..
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on September 21, 2017, 04:43:00 AM
a i ka familja Dushmani origjine sllave?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dushmani_(tribe)

Quote
Their name derived from Pal Dushmani, an Albanian lord of the 15th century.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pavle_Dušman

Quote
The Dušmani were a Slavic family in Pilot (now the Dukagjin highlands in northern Albania).[1] The oldest generation of the family is mentioned on 2 June 1403 when the Venetian Senate confirmed Goranin, Damjan and Nenad the rule over Pilot Minor (as Venetian subjects).[2] A "Dusmanus" (or Dussus) was the bishop of Pilot in 1427.[3][4] The family was Albanianized, as seen in the later appearance of Albanian names in some members (1446).[1]

e di qe shkijet jan shom aktiv nwikipedia (per shembull i kan hek "Gjenetics" prej faqja e Kelmendit)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on September 21, 2017, 04:06:16 PM
a i ka familja Dushmani origjine sllave?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dushmani_(tribe)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pavle_Dušman

e di qe shkijet jan shom aktiv nwikipedia (per shembull i kan hek "Gjenetics" prej faqja e Kelmendit)

Jan shume te fort valla!  Une kurre kam fillu as nuke e kam dite, por tash pe shof ce jan per Balkan ma te aktivizuar ne gjenetike prej krejtve mas shumti.

Por menji her permas atyre jan edhe Shqiptaret...

Prsh, Kroat i kan kushtet krejt edhe jan edhe ma experta per do sene, por prsh hiq nuke kan interes per keto sene as bile nuke ju interesojne...

Kryersorja pse te bana reply, aa e pe qysh i hjeken referencat prej projektit Shqiptar ne Wikipedi per Kelmended...

Komplet i kan hjeke krejt reth gjenetikes cka ka shkru per Kelmended dhe ku jan perdorur si referenca prej Albanian Bloodlines Project...

Per at arsye thash duhet  nje her mi qit krejt ato sene ne Wiki.Sh, e tani mujmi me zapu edhe wiki.en.

Pse ne wiki.sh nuke jan ato informata per gjenetiike dhe krejt cka jan te largume prej wiki.sh?

https://sq.wikipedia.org/wiki/Kelmendi


Na i kemi fajet... duhet me ja nis prej oborit tone mas pari... Une as nuke e di kush eshte tu i ba keto Wiki edits, une nuke kam kohe as ekspertize per keto sene...

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on September 21, 2017, 05:02:36 PM
Propagandë të hatashme ka te Wikipedia. Është mirë të kishim ndonjë "team" të shqiptarëve që janë aktiv atje. Përshkak të gjenetikës, unë për veti nuk kam kohë të mirrem me atë gjë.


Nejse, kemi nja 4 kita për në YSEQ që duhet t'i paguajmë. Poashtu kemi në plan të testojmë vazhdimisht vullnetarë shqiptarë përmes grupit tonë në YSEQ, siç bëjmë me ndihmën e Gon. Së pari u porosisim YSEQ Alpha (18 markera që kushton $58). Kështu, nëse ndonjë ka mundësi dhe dëshirë të na ndihmojë me donacione, ky është linku i grupit tonë në YSEQ: https://www.yseq.net/group_alleles.php?gid=109

Ju faleminderit.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on September 22, 2017, 12:11:50 PM
Tash ja baj une nje donacion nje bashkponuesit tem..

Eshte Kastrat, Gradinaj, prej Peje - Rausic...

Pe shof ce Kastrat ka V13, J2b2 edhe R1b.. Interesant

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on September 22, 2017, 02:09:28 PM
Tash ja baj une nje donacion nje bashkponuesit tem..

Eshte Kastrat, Gradinaj, prej Peje - Rausic...

Pe shof ce Kastrat ka V13, J2b2 edhe R1b.. Interesant

Ok, vetëm më trego nëse bën donacion, sepse nuk e bën "update" shumën menjëherë. Normal, pastaj do më duhet emri dhe adresa e tij.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on September 22, 2017, 02:22:33 PM
Ok, vetëm më trego nëse bën donacion, sepse nuk e bën "update" shumën menjëherë. Normal, pastaj do më duhet emri dhe adresa e tij.

ska nevoj, flm, i mar nja 2 kita te zbraset prej YSEQ dhe i ndimoj me hap acc edhe me hy ne Alb projekt ne Yseq.Ata kitat ka 3$ ce jan dhe i baj Y18, per nja 2 jave kure kthena apet,  a eshte ne regull keshto?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on September 22, 2017, 02:27:13 PM
ska nevoj, flm, i mar nja 2 kita te zbraset prej YSEQ dhe i ndimoj me hap acc edhe me hy ne Alb projekt ne Yseq.Ata kitat ka 3$ ce jan dhe i baj Y18, per nja 2 jave kure kthena apet,  a eshte ne regull keshto?

Po, është në rregull edhe ashtu. Ja linku për "kita të zbrazët": https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=225

Në fakt, më lehtë do ma bësh mu punën :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on September 22, 2017, 05:34:24 PM
Po, është në rregull edhe ashtu. Ja linku për "kita të zbrazët": https://www.yseq.net/product_info.php?products_id=225

Në fakt, më lehtë do ma bësh mu punën :D

po po fill e di, flm : )
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on September 24, 2017, 02:49:12 PM
Jo nuk jam testu ende. Kom qef me bo testin nje dit ene ta shikuj cfar DNA i takuj. Sa kushton me bo nje test?


Ki shume varianta, mas mirti FTDNA sepse aty e kemi projektin kryesore, Y37 kushton nja 160$

Por nese te duket shume mundesh edhe per 60 - 70$ ne Yseq Y18, edhe aty eshte projekti Shqiptar edhe eshte test i mire.

Qysh dush, nuke prish pune
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on September 24, 2017, 11:05:06 PM
Propagandë të hatashme ka te Wikipedia. Është mirë të kishim ndonjë "team" të shqiptarëve që janë aktiv atje. Përshkak të gjenetikës, unë për veti nuk kam kohë të mirrem me atë gjë.


Nejse, kemi nja 4 kita për në YSEQ që duhet t'i paguajmë. Poashtu kemi në plan të testojmë vazhdimisht vullnetarë shqiptarë përmes grupit tonë në YSEQ, siç bëjmë me ndihmën e Gon. Së pari u porosisim YSEQ Alpha (18 markera që kushton $58). Kështu, nëse ndonjë ka mundësi dhe dëshirë të na ndihmojë me donacione, ky është linku i grupit tonë në YSEQ: https://www.yseq.net/group_alleles.php?gid=109

Ju faleminderit.

Jam rookie per Wikipedia por nese dikush me gjene burime atehere do ti kisha vendos ne page-t e Wikipedia-s ne anglisht dhe ketu nuk flas vetem per gjenetik dhe jo vetem per shqiptar, por edhe per shkije qe mos te kene kohe ata te merren me shqiptar po t'i sulmoj edhe me propaganden ton dhe te mos kene kohe te merren me shpifje per shqiptar me propaganden e tyre.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on October 05, 2017, 06:44:23 PM
YSEQ DNA Shop
$9.00 USD   1   $9.00 USD
Subtotal   $9.00 USD
Shipping and handling   $5.00 USD
Total   $14.00 USD14$ më dulën 3 kita të zbrazët për 3 donacione..


Do ta testoj edhe një degë kusheri Dema, normalisht pritet j2b1, një bashkpunues Kastrat jan me fis se shumë po ka qef mu testu edhe i kam premtu, nukë di çka mund të del ndoshta j2b2 apo V13? :D. Edhe dajën tem, ata jan Krasniq dhe pres çe do të jen j2b2..


Pra do ti baj Y18,  easy going  ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on October 06, 2017, 08:32:08 PM
YSEQ DNA Shop
$9.00 USD   1   $9.00 USD
Subtotal   $9.00 USD
Shipping and handling   $5.00 USD
Total   $14.00 USD14$ më dulën 3 kita të zbrazët për 3 donacione..


Do ta testoj edhe një degë kusheri Dema, normalisht pritet j2b1, një bashkpunues Kastrat jan me fis se shumë po ka qef mu testu edhe i kam premtu, nukë di çka mund të del ndoshta j2b2 apo V13? :D. Edhe dajën tem, ata jan Krasniq dhe pres çe do të jen j2b2..


Pra do ti baj Y18,  easy going  ;)

Super 👍
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on October 07, 2017, 10:39:22 AM
Super 👍

pse kur shkoj ne yseq str browser ne Albanian project pi shof vetem se 15 kita
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on October 07, 2017, 03:19:15 PM
pse kur shkoj ne yseq str browser ne Albanian project pi shof vetem se 15 kita

Sepse aty mund të jenë vetëm ata që janë testuar në YSEQ. Sikurse te projekti në FTDNA mund të jenë vetëm ata të testuar në FTDNA.
Prandaj kemi databazën tonë (Google Sheet) ku i kemi gjithë rezultatet, FTDNA + YSEQ.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on October 08, 2017, 03:19:46 AM
Sepse aty mund të jenë vetëm ata që janë testuar në YSEQ. Sikurse te projekti në FTDNA mund të jenë vetëm ata të testuar në FTDNA.
Prandaj kemi databazën tonë (Google Sheet) ku i kemi gjithë rezultatet, FTDNA + YSEQ.

Aha ok pra vetem se keta 15 te kokan ne Yseq, ok, kadal dale shtohen, edhe ne ftdna ja kan nise si shpejt mu shtu dicka kohve te fundit..  :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on October 08, 2017, 04:55:45 AM
Super Dema! Kastrati me siguri eshte J2b2, por ka shanca me ka V13 edhe R1b-BY611.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on October 08, 2017, 06:56:12 AM
Super Dema! Kastrati me siguri eshte J2b2, por ka shanca me ka V13 edhe R1b-BY611.

Prej Raushiqit ngat Pejes jan..  E shofmi hehe, do te jet interesant me pa a do ta forcon j2b2 tek Kastratet apo ndoshta i ban punet pershesh :D

Kryesorja skemi kesi shembull te testum pra eshte mire
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on October 09, 2017, 08:35:29 PM
Erdhen kitat prej Yseq, per 2 dite..


Shume te thijesht te kokan, ma shume po me pelqejn FTDNA kitat Por nejse. Per ndryshe shume nice, 3 kita edhe 3 accs te zbrazet i kam tash...

 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on October 11, 2017, 05:15:07 PM
https://en.wikipedia.org/wiki/Ku%C4%8Di
Kesh i interesum ta shikoj ne wikipedia se c'shkrun per Kucet, dhe pash qe vec burime serbe pat aty dhe shkrime qe i paraqesin kucet si serbe dembadem. *facepalm*
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on October 11, 2017, 05:31:52 PM
https://en.wikipedia.org/wiki/Ku%C4%8Di
Kesh i interesum ta shikoj ne wikipedia se c'shkrun per Kucet, dhe pash qe vec burime serbe pat aty dhe shkrime qe i paraqesin kucet si serbe dembadem. *facepalm*


Oho, good morning Illyrian,      na duhet ne sq.wikipedia.org (http://sq.wikipedia.org) krejt fiset çe jan teksted me ju shtu genetic part edhe me shkru cilit haplo ju takojne ne madhesi edhe si referenca mi dhane ABP.

Gjithashto nese futesh ne kesi loje te duhet ndima lektore dhe me kry punen ne mnyre profesionale....


Mundesh me ja nise prej ktuhit:  https://sq.wikipedia.org/wiki/Ku%C3%A7i_(Mali_i_Zi) (https://sq.wikipedia.org/wiki/Ku%C3%A7i_(Mali_i_Zi))     ;)P.S. Tash e shikova linkun ne shqip per Kucet edhe aty u fut propaganda lol...
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on October 11, 2017, 05:41:39 PM

Oho, good morning Illyrian,      na duhet ne sq.wikipedia.org (http://sq.wikipedia.org) krejt fiset çe jan teksted me ju shtu genetic part edhe me shkru cilit haplo ju takojne ne madhesi edhe si referenca mi dhane ABP.

Gjithashto nese futesh ne kesi loje te duhet ndima lektore dhe me kry punen ne mnyre profesionale....


Mundesh me ja nise prej ktuhit:  https://sq.wikipedia.org/wiki/Ku%C3%A7i_(Mali_i_Zi) (https://sq.wikipedia.org/wiki/Ku%C3%A7i_(Mali_i_Zi))     ;)P.S. Tash e shikova linkun ne shqip per Kuqet edhe aty u fut propaganda lol...
Jam ok ti bejme edit faqes shqip, po pse duhet t'ia fillojme nga faqja shqip kur me mire duhet ti bejme edit lloj lloj berllogu qe eshte fut si reference ne edicionin anglisht per kucet.

Ne shqip nuk qendroj keq, po ne anglisht sigurisht jo dhe aq, po mire e ki se keto gjera nuk shkruhen shkel e shko, duhet profesionalizem.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on October 11, 2017, 05:53:38 PM
Jam ok ti bejme edit faqes shqip, po pse duhet t'ia fillojme nga faqja shqip kur me mire duhet ti bejme edit lloj lloj berllogu qe eshte fut si reference ne edicionin anglisht per kucet.

Ne shqip nuk qendroj keq, po ne anglisht sigurisht jo dhe aq, po mire e ki se keto gjera nuk shkruhen shkel e shko, duhet profesionalizem.

Sepse shume eshte merendesi me zhvillu Wikipedia ne gjuhen Shqipe, jo vetem se per preardhje por per te gjithat.
Shume e kemi te prapambetur Wiki ne Shqip edhe madhesija te artikujve elementare cilat egzistojne ne Wiki Angleze, Gjermane, Italiane, Kroate, nuke egzistojne ne Wiki.sq.

Ne wiki Angleze e ki shume konkurencen e forte, dhe perveq Anglofoneve futen tuli shpijuni edhe propagandista edhe mundohen me ndru..

Prsh une besoj çe per sicilin 1 Shqiptar çe eshte aktiv ne Wikipedia duhet te jet sepaku 100 Serb...

Per keto pune duhet pa tjeter ndima e Skerdid, edhe nese mundeni mi ndru keto fiset ne wiki.sq edhe me mbajt monopolin aty mos me muajt mi ndru te huajt ish kan vetem se nje fillim shume i mire edhe i fort.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on October 12, 2017, 12:22:26 AM
http://m.gazetaexpress.com/mobile/lajme/zbulimi-i-antropologu-italian-ne-kosove-ka-pasur-njerez-para-12-mije-vjeteesh-446233/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on October 12, 2017, 08:49:30 PM
Shume kisha pas qef mi testu qita turqit e Kosoves te shoh se cfare hg i takojne, shume i bindun jam qe rezultati i tyne ko me dal si i shqiptarve pa asnje lidhje me turqit keta zorragji te shitun.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 03, 2017, 11:10:00 AM
 E testova dajën Krasniq prej Marevcit, edhe bashkpunuesin Gradinaj Kastrat prej Raushiqit. Tash i dërgoj mostrat në Gjermani.
Demën ksaj radhe sun e testova se s'pata kohë me shku teri Zhegër. Shnosh tjeter her kur vi.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 03, 2017, 05:53:52 PM
E testova dajën Krasniq prej Marevcit, edhe bashkpunuesin Gradinaj Kastrat prej Raushiqit. Tash i dërgoj mostrat në Gjermani.
Demën ksaj radhe sun e testova se s'pata kohë me shku teri Zhegër. Shnosh tjeter her kur vi.

Super Dema! J2b2 po thame per dyte :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 03, 2017, 08:03:19 PM
Super Dema! J2b2 po thame per dyte :D

Ok, ta shofmi :)    jam dakord per Krasniqet ce dalin j2b2 por kur si dihet  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 03, 2017, 08:32:52 PM
E testova dajën Krasniq prej Marevcit, edhe bashkpunuesin Gradinaj Kastrat prej Raushiqit. Tash i dërgoj mostrat në Gjermani.
Demën ksaj radhe sun e testova se s'pata kohë me shku teri Zhegër. Shnosh tjeter her kur vi.

Mesa shoh, Marevci është në pjesën lindore të Kosovës (Gollak?). Deri tash krejt Krasniqët nga ajo pjesë janë J2b2-PH1751. Por të shohim çka del daja jot :D. Është interesant sepse këta Krasniq janë të afër (të njëjtën prejardhje) me Gashët e Luzhës, dhe deri tash të gjithë kanë karakteristike DYS458=15.

Siç e kemi përmendur me Lekin, është e mundëshme që këta Krasniqë kanë qenë Gash të Luzhës që janë bashkuar Krasniqit kur ka ardhur në Tropojë. Mirëpo rrjedh pyetja kush mund të jetë haplogrupi "origjinal" i Krasniqit, duke pasur parasysh që shumica e Krasniqit deri tash janë në të njëtin grup me Gashët e Luzhës (J2b2-PH1751). Pastaj edhe Duhan, që është Shalë, është afër me këtë grup dhe poashtu me DYS458=15 ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 03, 2017, 08:39:55 PM
Mesa shoh, Marevci është në pjesën lindore të Kosovës (Gollak?). Deri tash krejt Krasniqët nga ajo pjesë janë J2b2-PH1751. Por të shohim çka del daja jot :D. Është interesant sepse këta Krasniq janë të afër (të njëjtën prejardhje) me Gashët e Luzhës.

Sipas traditës këto dy fise nuk duhet të kenë lidhje gjaku. Siç e kemi përmendur me Lekin, është e mundëshme që këta Krasniqë kanë qenë Gash të Luzhës që janë bashkuar Krasniqit kur ka ardhur në Tropojë. Mirëpo rrjedh pyetja kush mund të jetë haplogrupi "origjinal" i Krasniqit, duke pasur parasysh që shumica e Krasniqit deri tash janë në të njëtin grup me Gashët e Luzhës (J2b2-PH1751).

Agree bro, zdi cka me than. E di vetem se ce jan te njohur per blood feuds ne Marevc e rethine.

Ta shofmi mix me cka po dal


Me mbiemer jan Ibrahimi.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 04, 2017, 03:49:12 AM
Agree bro, zdi cka me than. E di vetem se ce jan te njohur per blood feuds ne Marevc e rethine.

Ta shofmi mix me cka po dal


Me mbiemer jan Ibrahimi.

Cka thojne ata per origjinen e tyre, keni folur rreth origjines Dema? Bazuar ne etnografet Serb, Marevci jane Krasniqe, dhe kane ardhur aty kater vellezer nga Malesia, fshati Gjonaj, qe perbejne sot shumicen e katunit. Qishtut e kane shenu ata. Gjonaj te Hasit? Nuk e di te kete tjeter fshat me kete emer ne mbrendi te Malesise. Plus aty ne Gjonaj te Hasit nuk ka Krasniqe. Ka Hoti, Bytyc-Kryezi, Kabash, Shale e Thac por jo Krasniqe.

Ps. shume interesant sic e ceki edhe Flori qe ky grupi nen J2b2-PH1751 i Krasniqes jane shume te afert me Gashin e Luzhes (Gashin e vjeter). Spjegimi me i lehte eshte qe te jete ashtu si thua ti Flor, po ne qofte se shumica e fisit edhe ne Tropoje jane te kesaj linje atehere komplikohen gjanat disi (spari tradita se jane fise vellezer me Hotin bjen posht automatikisht, plus gjithashtu edhe tradita e ardhjes nga Herzegovina).

Do ishte mire ne qofte se arrijme me testu ndonje prej vellazerive kryesore ne Tropoje, si Kolmekshi apo Kolgecaj, e gjithashtu edhe ndonje vellazeri te Nikajve (sepse Nikaj ne shumicen e rasteve ne Kosove indetifikohen si Krasniqe shkaku qe  mbahen fise vellezer). Poashtu edhe fiset e asimiluara ne Krasniqe, Anas a jo, si Berbatin, Ponarin, Dushaj, Markaj, Margegaj, Ndreshaj, Shoshi, Levrushki etj.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 05, 2017, 09:50:17 PM
Besoj per 5 jave do ta keni dhe rezultatin tim. Krasniq me origjine tte larget nga Geghyseni i Tropojes. Po prap se di neese jemi HysenMekshi apo anas.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 05, 2017, 10:15:06 PM
Besoj per 5 jave do ta keni dhe rezultatin tim. Krasniq me origjine tte larget nga Geghyseni i Tropojes. Po prap se di neese jemi HysenMekshi apo anas.
Shum bukur Armend  :D, Anasit e Krasniqes jan E-V13 me sa e di une.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 05, 2017, 10:17:39 PM
Po duke pasur parasysh qe ne rajonin e Dukagjinit po dominon E-v13 mendoj qe edhe ne Malesi te Gjakoves ky haplogrup dominon.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 05, 2017, 10:21:45 PM
Po duke pasur parasysh qe ne rajonin e Dukagjinit po dominon E-v13 mendoj qe edhe ne Malesi te Gjakoves ky haplogrup dominon.
Ka munsi ca je edhe J2b2 sepse kjo grup gjendet shum ne Shqipni veriore dhe ne Krasniq por nese ti je Anas une them ca je E-V13 ose R1b-BY611
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 05, 2017, 10:27:48 PM
Super Armend. Krasniqi na del pak si enigme, keshtu qe do jete mire. Sa i perket Krasniqeve qe sipas informatave etnografike jane te ardhur nga Malesia, tre prej tyre jane J2b2-PH1751, dhe nje në grupin J2b2 të Hotit qe jane ne subklade tjeter. Tash nuk e di a jane "anas" apo te fisit. Krasniqi-Blakaj qe jane "anas" te konfirmuar jane E1b-V13 dhe ne te njentin grup me nje Morine. Dy tjere qe jane E1b-V13 duket se nuk jane afer me njerin tjetrin, njeri prej tyre ne fakt eshte afer me nje Elshan.
Sa i perket perqindjes se haplogrupeve, ende nuk kemi mostra te shumta nga rajone specifike, por nëpërgjithësi deri tash J2b2-L283 duket me i larte ne Shqiperi Veriore (trekendeshi Malesi e Madhe, Malesi e Gjakoves, dhe Mirdite), kurse ne Kosove eshte E1b-V13.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 05, 2017, 10:35:52 PM
J2b Dominon gjithashtu ne Gollak-Kamenice-Bujanovc.
Ne Ferizaj dhe Presheve kemi ve E-v13 te testuar.
Ne rajonin e Prizrenit dhe Hasit dominon R1b
Ne rajonin e Shales se bajgores kemi vet nje te testuar, por mendoj se komplet rajoni mbi 80% duhet te jene R1b
Nga Istogu- Peje- Gjakove dominon E-V13. Mostrat J2b nga Dukagjini shunimca me origjine nga Mirdite te besimit katolik.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 05, 2017, 10:38:27 PM
Ka munsi ca je edhe J2b2 sepse kjo grup gjendet shum ne Shqipni veriore dhe ne Krasniq por nese ti je Anas une them ca je E-V13 ose R1b-BY611

Anaset apo popullata e vjeter ne Krasniqe duket se ne pergjithesi jane J2b2-PH1751 dhe nje gup me Gashin e Luzhes sic e kemi cekur me larte une edhe Flori, pervec vellazerise 'Ponari' qe ende nuk e dime cilit grup i takojne. Tjerat fise jane te ardhura aty. Prsh per mendjen teme burimi i BY611 ne Krasniqe jane Markaj dhe Margegaj qe e kane origjinen me te larget nga Shkreli, si Bytyci qe poashtu jane BY611 (me siguri jane Anase te Shkrelit apo Shkreli i vjeter).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 05, 2017, 10:52:08 PM
Anaset apo popullata e vjeter ne Krasniqe duket se ne pergjithesi jane J2b2-PH1751 dhe nje gup me Gashin e Luzhes sic e kemi cekur me larte une edhe Flori, pervec vellazerise 'Ponari' qe ende nuk e dime cilit grup i takojne. Tjerat fise jane te ardhura aty. Prsh per mendjen teme burimi i BY611 ne Krasniqe jane Markaj dhe Margegaj qe e kane origjinen me te larget nga Shkrelit si Bytyci, qe poashtu jane BY611 (me siguri jane Anase te Shkrelit).
Aha po tamam e ki, ndoshta jane me origjine prej Gashit e Luzhes. Hala nuk kemi Krasniq ca asht njejtin grup me Hotin 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 05, 2017, 10:58:46 PM
Kur po vjen kjo ftdna sale lol???? Kom shum qef per me i testu dajen sa ma shpejt lol por po i pres kete sale
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 05, 2017, 11:37:47 PM
Aha po tamam e ki, ndoshta jane me origjine prej Gashit e Luzhes. Hala nuk kemi Krasniq ca asht njejtin grup me Hotin

Jo e kemi vetem nje, Rashiti prej Bujanoci eshte nen nje grup me Hotin. Por pa u testu edhe vellazerite e Tropojes nuk dihet ende cka eshte puna (ta shofim cka po na thojne rezultatet e Armendit).

Ps. duhet t'i kemi du gjana parasyshe, qe ne Krasniqe ka edhe Hot te asimiluar qe shume mote, vellazeria Berbati, dhe qe diku diku, ku Krasniqja ka pas nje shtrirje me te gjere si ne Gollak e do vise tjera, Hoti ka mundesi te jene indetifiku si Krasniqe shkaku qe mbahen si fise vellezer, sic indetifikohen edhe Nikaj prsh ne shume vende. Ky fenomen ka qene kogja i perhapur dhe verehet edhe ne fise tjera qe kane tradita te ngjajshme, prsh Shllaku, Toplana, Lumbardhi, Buzhala etj mbahen si Gash ne Kosove per arsye se Gashi ka qene fis me i njohur ne Kosove dhe me nje prezence me te gjere. Gjthashtu edhe Kuqi ne Kosove indetifikohen si Berishe (Berishe e Kuqe), Shoshi ne do raste te vecanta si Shale etj. Cka po du me thane eshte qe nuk e dime se a eshte Rashiti Krasniq apo Hot i asimiluar, mbase per momentin eshte i vetmi qe i takon ketij grupi.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 06, 2017, 03:39:12 PM
J2b Dominon gjithashtu ne Gollak-Kamenice-Bujanovc.
Ne Ferizaj dhe Presheve kemi ve E-v13 te testuar.
Ne rajonin e Prizrenit dhe Hasit dominon R1b
Ne rajonin e Shales se bajgores kemi vet nje te testuar, por mendoj se komplet rajoni mbi 80% duhet te jene R1b
Nga Istogu- Peje- Gjakove dominon E-V13. Mostrat J2b nga Dukagjini shunimca me origjine nga Mirdite te besimit katolik.

Sa i përket rajonit të Gollakut, pikërisht tre Krasniqë që janë J2b2-PH2967>PH1751 sipas informatave etnografike janë të ardhur nga "Malësia" si Krasniq. Këtu supozoj bëhet fjalë për Malësinë e Gjakovës. Poashtu, grupi J2b2-PH2967>PH1751 i Thaçit që janë nga Kamenica (Kosova Lindore), sipas traditës së tyre dhe informatave etnografike, tre prej tyre janë të ardhur nga "Shqipëria Veriore", bile njëri përmend "Malësinë e Gjakovës". Në informatë etnografike përmendet një vend i ashtuquajtur "Daboqeva" në Shqipëri Veriore, nuk e dimë ku i bie ky vend.

Mesa shoh kemi 10 anëtarë J2b2 nga Rrafshi i Dukagjinit. Në fakt 3 prej tyre janë me origjinë nga Mirdita. Kurse 7 të tjerët janë Gash, Krasniq, Thaç, Shalë, Kastrat. Poashtu ka edhe një J2b2-PH2967>PH1751? nga rajoni i Rrafshit të Dukagjinit me mbiemër Shoshi që nuk është në listë meqë nuk ia kemi konfirmuar fisin. Çka është interesante tradita gojore thotë që fiset e Mirditës (Oroshi, Spaçi, dhe Kushneni) që janë J2b2-PH2967 (PH1751-) janë të ardhur nga Malësia e Gjakovës. Kështu që, siç kemi diskutuar me Lekin, grupi J2b2-PH2967>PH1751 (që deri tash është grupi i J2b2 më dominues në Kosovë) origjinën me të mundëshme mund ta ketë pikërisht në Malësinë e Gjakovës (ose rajoni midis Malësisë së Madhe dhe të Gjakovës), duke konsideruar nga e kanë origjinën këto fise si dhe diverziti në atë rajon. Duhet cekur se i njëjti grup egziston edhe në Malësi të Madhe, por me përqindje më të ulët, ku grupe tjerë të J2b2 kanë përqindje më të lartë.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 06, 2017, 04:24:00 PM
Cka thojne ata per origjinen e tyre, keni folur rreth origjines Dema? Bazuar ne etnografet Serb, Marevci jane Krasniqe, dhe kane ardhur aty kater vellezer nga Malesia, fshati Gjonaj, qe perbejne sot shumicen e katunit. Qishtut e kane shenu ata. Gjonaj te Hasit? Nuk e di te kete tjeter fshat me kete emer ne mbrendi te Malesise. Plus aty ne Gjonaj te Hasit nuk ka Krasniqe. Ka Hoti, Bytyc-Kryezi, Kabash, Shale e Thac por jo Krasniqe.

Ps. shume interesant sic e ceki edhe Flori qe ky grupi nen J2b2-PH1751 i Krasniqes jane shume te afert me Gashin e Luzhes (Gashin e vjeter). Spjegimi me i lehte eshte qe te jete ashtu si thua ti Flor, po ne qofte se shumica e fisit edhe ne Tropoje jane te kesaj linje atehere komplikohen gjanat disi (spari tradita se jane fise vellezer me Hotin bjen posht automatikisht, plus gjithashtu edhe tradita e ardhjes nga Herzegovina).

Do ishte mire ne qofte se arrijme me testu ndonje prej vellazerive kryesore ne Tropoje, si Kolmekshi apo Kolgecaj, e gjithashtu edhe ndonje vellazeri te Nikajve (sepse Nikaj ne shumicen e rasteve ne Kosove indetifikohen si Krasniqe shkaku qe  mbahen fise vellezer). Poashtu edhe fiset e asimiluara ne Krasniqe, Anas a jo, si Berbatin, Ponarin, Dushaj, Markaj, Margegaj, Ndreshaj, Shoshi, Levrushki etj.

Këto informata mi kthynë kur veta ma thell:

 "Babi tha per shqipris kena ardh te parte ne marevc tani prej marvcit ne gadime edhe tani ne gjilan.
amo prej shqipnis po thot pre gjirokastes
tash sa osht e vertet nuk e di se ni kusheri e paska bo hulumtimin e trungut familjar
e paska gjet qe  na prej gjirokastres kemi ardh"


Gjirokastra lol?     Hmmm nukë besoj... A është e mundëshme? Duhët të jet Malësia e Madhe. Siç të thash ma heret, pakë njerz din shumë aq thell mbrapa.  Siç pe shef edhe vet, testimet gjenetike jan me plot supriza.

Dhe po thojnë Krasniq jan me fis.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 06, 2017, 05:43:09 PM
Këto informata mi kthynë kur veta ma thell:

 "Babi tha per shqipris kena ardh te parte ne marevc tani prej marvcit ne gadime edhe tani ne gjilan.
amo prej shqipnis po thot pre gjirokastes
tash sa osht e vertet nuk e di se ni kusheri e paska bo hulumtimin e trungut familjar
e paska gjet qe  na prej gjirokastres kemi ardh"


Gjirokastra lol?     Hmmm nukë besoj... A është e mundëshme? Duhët të jet Malësia e Madhe. Siç të thash ma heret, pakë njerz din shumë aq thell mbrapa.  Siç pe shef edhe vet, testimet gjenetike jan me plot supriza.

Dhe po thojnë Krasniq jan me fis.

Ta shofim. Ndoshta gjeneratat e reja i kane harru traditat apo po kqyrin me i ba ma interesant? :D

Nejse, pleqt e tyre para 80 vjeteve ju kane thane etnografeve Serb qe jane me fis Krasniq me origjine te larget nga Gjonaj te Malesise  (qe me duket ma reale se kjo puna e gjirokastres lol). Gjonaj ne Malesi nuk ka si fshat por eshte nje lagje apo vellazeri me te njejtin emer 'Gjonaj' ne Krasniqe, Malesi e Gjakoves, qe e permenda ne temen tjeter.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 06, 2017, 05:46:31 PM
Këto informata mi kthynë kur veta ma thell:

 "Babi tha per shqipris kena ardh te parte ne marevc tani prej marvcit ne gadime edhe tani ne gjilan.
amo prej shqipnis po thot pre gjirokastes
tash sa osht e vertet nuk e di se ni kusheri e paska bo hulumtimin e trungut familjar
e paska gjet qe  na prej gjirokastres kemi ardh"


Gjirokastra lol?     Hmmm nukë besoj... A është e mundëshme? Duhët të jet Malësia e Madhe. Siç të thash ma heret, pakë njerz din shumë aq thell mbrapa.  Siç pe shef edhe vet, testimet gjenetike jan me plot supriza.

Dhe po thojnë Krasniq jan me fis.

Lol, kjo puna e Gjirokastrës e dajëve tu më duket sikurse puna e anëtarit tanë, Demi që poashtu janë nga rajoni i Gollakut. Para se testohet tha që janë Krasniq dhe më origjinë nga Fieri i Shqipërisë. Kur i erdhi rezultati, doli J2b2-PH1751, pra në grupin tipik me disa Krasniqë tjerë dhe me Gashin e Luzhës. Poashtu informatat etnografike thonë që janë Krasniq me origjinë nga Shqipëria Veriore, dhe jo nga Fieri.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 06, 2017, 07:03:59 PM
Ndoshta ka mendu fshati Fierze qe gjendet ne fund te rrjedhes e Valbones ku bashkohet me lumin dri
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 06, 2017, 07:17:50 PM
Ndoshta ka mendu fshati Fierze qe gjendet ne fund te rrjedhes e Valbones ku bashkohet me lumin dri

Mirë e ke Armend! Nuk e kisha dëgjuar këtë fshat deri kur e përmende ti, dhe siç duket i bie në territorin e Krasniqit/Gashit të Shqipërisë veri-lindore. I testuari është një djalë i ri, dhe mesa më kujtohet i kishte thënë Gonit se janë me origjinë nga "Fier" të Shqipërisë. Kështu unë supozova qyteti Fier në jug. Mua ma merr mendja mundësia më e madhe është se këtu bëhet fjalë pikërisht për fshatin Fierzë.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 06, 2017, 07:26:15 PM
Qka din ata është çe jan Krasniq nga Marevci.
Ndoshta tani naj kusheri ka ba hulumtim apo ka gjet dikun at info te naj historian por nukë më dukët reale.

Gjithashtu në kohën kur etnografi Serb i ka shenuar ashtu, është e mundëshme çe edhe at her e kan dit vetëm se çe jan nga Shqipëria por entografi Serb e ka shtu vendin sipas mendimit t'vet personal. Etnografi Serb i njifke fiset dhe prejardhjen ma mirë se këta vet. Gjithashtu ajo libër ka kalu shumë cenzura dhe korigjime.

Këta çe jan të ardhët prej ekspanzionit të Shqipërisë jan krejt të shenuar korrekt. Por vetëm se sa kan ditë etnografet vet.

Siq pe shof situatën teri tash Krasniqi jan shumta j2b2 por ka edhe një pjesë e mirë Ev13. Edhe pakë r1b.

Nëse këta dalin j2b2 od ta forcon situatën çe origjina origjinale e fisit kan qen në madhësi j2b2, por gjithashtu edhe mundën mu kompliku gjerat.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 06, 2017, 08:05:45 PM
Ka mundesi qe eshte rajoni i firzes jo fshati i fierzes sepse  fierza ne pergjithesi jane me origjine nga Mirdita (Spaç, Kushnen, Fan, Kaçinar etj) e katolik pervec nje familje Krasniq te ngulitur aty ne vitin 1903 (katolik edhe kta me origjine nga Fshaj, me siguri Nikaj).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 06, 2017, 09:32:28 PM
Po dukët çe gojëdhanat jan të debunkume, shumta e gojdhanave siç çe Krasniqi, Ozriniqi, Vasojeviqi, etj jan fise vllaznore dhe çe kan dal prej një babe.
Tani, ardhja prej Hercegovinës më duket sikur gojdhana super qesharake..

Siç po duket ska shumë fise homogjen, edhe ato çe duken ashto me më shumë mostra munt të ndrohët situata.

Fiset kan origjinën siç po dukët prej Shqiptarve regular të Shqiprisë të cilet një her kan rrnu ner Dusanin dhe perandorinë e tina e pastaj nër Balshat e Dukagjinet.
Dhe me poshtimin e Balshave dhe Dukagjinve, fiset jan formu për her të parë në shekullin e 15 për ti mbrojt teritoret për ushqimin e gjove nër Perandori Osmane.

200 vjet pastaj vjen ekspanzioni në Kosove cilin e përkrah Përandoria Osmane. 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 06, 2017, 10:08:06 PM
Është interesant, sipas Noel Malcolmit, fiset i kan pas ligjet - drejtat e tyre, dhe Përandoria Osmane nukë ndërhyke nër punt dhe zakonet e fisev edhe pse jan kan nër teritorin e perandorise.
Ajo do të ishte sikur njëfar lloj autonomi mbrenda perandorisë.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 06, 2017, 11:07:56 PM
http://dnagenealogy-bg.org/mybb/forumdisplay.php?fid=22

Forum Bullgar. Pak problem me kuptu po dicka pak o miret vesh. Ndosha ndonje nga ne kupton sadopak bullgarisht
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 07, 2017, 12:10:15 AM
Është interesant, sipas Noel Malcolmit, fiset i kan pas drejtat - zakonet e tyre, dhe Përëndija Osmane nukë ndërhyke nër punt dhe zakonet e fisev edhe pse jan kan nër teritorin e perendisë.
Ajo do të ishte sikur njëfar lloj autonomi mbrenda perendisë.

Ndoshta don të thuash Perandoria Osmane, në vend të Perëndia Osmane, sepse "Perëndi" do të thotë "Zot" ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 07, 2017, 12:11:52 AM
http://dnagenealogy-bg.org/mybb/forumdisplay.php?fid=22

Forum Bullgar. Pak problem me kuptu po dicka pak o miret vesh. Ndosha ndonje nga ne kupton sadopak bullgarisht

Po, jam në dijeni për atë forum. Për mua Google Translate punon mirë ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 07, 2017, 12:14:22 AM
Ndoshta don të thuash Perandoria Osmane, në vend të Perëndia Osmane, sepse "Perëndi" do të thotë "Zot" ;)

Po, në vërtete, Perandoria Osmane, por për do e do u kan edhe Perëndia haha!    Flm për koregjim!

Këto e kemi edhe kursin e gjuhës Shqipe falas!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 07, 2017, 12:17:07 AM
http://dnagenealogy-bg.org/mybb/forumdisplay.php?fid=22

Forum Bullgar. Pak problem me kuptu po dicka pak o miret vesh. Ndosha ndonje nga ne kupton sadopak bullgarisht

E ki Chrome?  Right klick + translate to English po punon shumë mirë, apo download extension për përkthim automatik - https://chrome.google.com/webstore/detail/google-translate/aapbdbdomjkkjkaonfhkkikfgjllcleb
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 07, 2017, 04:19:42 AM
Po, në vërtete, Perandoria Osmane, por për do e do u kan edhe Perëndia haha!    Flm për koregjim!

Këto e kemi edhe kursin e gjuhës Shqipe falas!

Haha, ama perëndi...

Po, përveç gjenetikës, disave mund t'ju jap edhe kurs mbi drejtshkrimin e gjuhës shqipe :P
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 07, 2017, 11:37:48 AM
Haha, ama perëndi...

Po, përveç gjenetikës, disave mund t'ju jap edhe kurs mbi drejtshkrimin e gjuhës shqipe :P

Po normal, pse jo mos me msu

HaHa Perendia Osmane, përnime qesharake, nejse e bana edit :D mos të keshin njerzit me mua :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 07, 2017, 03:01:05 PM
Flor, Leki dhe te tjeret

Do te ishte mire qe te behet nje databaze e perbashket ne excel per cdo haplogrup ne vecanti, por te ndare ne subclada. Dote ishte mire qe te mbledhim te dhenat nga gjithe Ballkani, jo vetem trojet shqiptare. Deri tash kam pare te dhena ne forme tabelare ne projektin shqiptar, serb dhe boshnjak. Nese ka te dhena nga ndonje projekt bullgar, grek, rumun et.
Pastaj mund te gjenerojme harta me p.sh EpiZone (colorpeth, cluster etj) duke u bazuar ne subklada per cdo haplogrup te rendesishem per neve.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 07, 2017, 03:04:05 PM
Keto hartat e EUPEDIA te Maciamos nuk jane shume te sakta dhe jane bere me hamendje.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 07, 2017, 03:09:35 PM
Epi info me fal.

https://www.cdc.gov/epiinfo/pc.html

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 07, 2017, 03:49:50 PM
Flor, Leki dhe te tjeret

Do te ishte mire qe te behet nje databaze e perbashket ne excel per cdo haplogrup ne vecanti, por te ndare ne subclada. Dote ishte mire qe te mbledhim te dhenat nga gjithe Ballkani, jo vetem trojet shqiptare. Deri tash kam pare te dhena ne forme tabelare ne projektin shqiptar, serb dhe boshnjak. Nese ka te dhena nga ndonje projekt bullgar, grek, rumun et.
Pastaj mund te gjenerojme harta me p.sh EpiZone (colorpeth, cluster etj) duke u bazuar ne subklada per cdo haplogrup te rendesishem per neve.

Ide e mirë, por për mendimin tim, ajo duhet të jetë databazë anonime. Në fakt ka projekte të ndryshëm të FTDNA që kanë anëtarë vetëm të ndonjë haplogrupi. Psh, ja J-M241 (J2b2) që jam unë administrator, i ka gjithë ata që i takojnë këtij haplogrupi, pavarësisht nga kombësia, të grupuar në subklada specifike ku ka mjaft informata: https://www.familytreedna.com/public/m241?iframe=yresults

Sa i përket projektit tonë, në këtë Google Sheet është grupimi më "up-to-date" dhe mund të bëhet krahasimi i distancës gjenetike të STR, ku kemi shqiptarë nga kudo pavarësisht a i takojnë ndonjë fisi: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KSmZNQYh6MYkcLMBTQUT3vRseKd450hbbUvBs_j0CkU/edit#gid=984703218
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 07, 2017, 03:54:23 PM
Keto hartat e EUPEDIA te Maciamos nuk jane shume te sakta dhe jane bere me hamendje.

Këtë gjë e kam thënë edhe unë. A din dikush ndonjë program ose software të mirë për me vizatuar frekuenca apo "hotspots"? Për haplogrupet tanë mund të bëj shumë harta të mirë nëpër territoret tona ku kemi data, vetëm me duhet program ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 07, 2017, 04:06:18 PM
https://www.cdc.gov/epiinfo/pc.html

Ky program Epi info perdoret shume per epidemiologji. I njei mund te sherbej edhe per kete qellim.

Ne fakt jam duke e punuar tash nje me cluster maps.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 07, 2017, 04:08:29 PM
https://www.cdc.gov/epiinfo/pc.html

Ky program Epi info perdoret shume per epidemiologji. I njei mund te sherbej edhe per kete qellim.

Ne fakt jam duke e punuar tash nje me cluster maps.

Flm. Do ta provoj me vonë kur të kesha kohë. Postoje këtu kur ta keshë gati të shohim si duket pak a shumë. Besoj se mund të bëjmë harta të mira :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 07, 2017, 05:40:09 PM
Ide e mire Armend. Mbase paske akses tek rezultatet serbe e te sanxhakut, ja edhe projektet e fqinjeve tjere ne FTDNA:

Projekti Bullgar:https://www.familytreedna.com/public/bulgariandna?iframe=yresults
Projekti Grek: https://www.familytreedna.com/public/Greece/default.aspx?section=yresults
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 07, 2017, 07:10:44 PM
Ide e mire Armend. Mbase paske akses tek rezultatet serbe e te sanxhakut, ja edhe projektet e fqinjeve tjere ne FTDNA:

Projekti Bullgar:https://www.familytreedna.com/public/bulgariandna?iframe=yresults
Projekti Grek: https://www.familytreedna.com/public/Greece/default.aspx?section=yresults

Po, kështu të jep një pasqyrë çfarë kanë ata. Vetëm që problemi egziston se administratorët nuk e bëjnë grupimin mirë. Psh, në projektin e Grekëve, as edhe nuk e kanë ndarë J2b1-M205 me J2b2, e le të mos bëjmë llaf për subklada më të thella. Sidoqoftë, ata që kanë DYS437=14 janë J2b1-M205, kurse ata që kanë DYS437=16 janë J2b2-M241>L283. Shumë J2b2 mund t'i ndajë unë edhe më thellë sipas vlerave të STR ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 07, 2017, 07:14:29 PM
Po kam problem me postu.
 A e din dikush me me tregu qysh me postu dicka ngjajshem si jpg file.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 07, 2017, 08:40:32 PM
Shume idej e mire Flor, edhe une kam mendu me punu nje harte te j2b1 por spata bash kohe, por me fotoshop jam si nom dhe besoj ce kish dal mire.
Infot i kam krejt, moti i kam da ata ne prejekt Grek sikur ce the J2b1 prej j2b2, e naper shumten e projektve tjere i kam gjete dhe shiku j2b1s... pake a shume e kam idejen.


Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 07, 2017, 08:42:23 PM
A din dikush per sa kryhet testat afersisht prej Yseq pasi ce e pranon labi?   


Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 07, 2017, 09:19:51 PM
A din dikush per sa kryhet testat afersisht prej Yseq pasi ce e pranon labi?   

Në eksperiencën time, pasi që arrin në YSEQ rezultati ka ardhur prej dy ditësh deri me tre javë. Dy ditë është rekordi, por zakonisht 1-3 javë.

A kanë mbërri në YSEQ ata dy?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 07, 2017, 09:28:57 PM
Te une ne letren qe me ka ardh me brusha shkruan up to 5 weeks
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 07, 2017, 09:42:25 PM
Në eksperiencën time, pasi që arrin në YSEQ rezultati ka ardhur prej dy ditësh deri me tre javë. Dy ditë është rekordi, por zakonisht 1-3 javë.

A kanë mbërri në YSEQ ata dy?

Jo, skan mri, dje i dërgova prej postës. Shkon nja 2-3 ditë teri te mrine ne Gjermani.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 07, 2017, 09:44:18 PM
Te une ne letren qe me ka ardh me brusha shkruan up to 5 weeks

po po e gjeta këtë info por mendova kështo,, in real life :D

1. Do you have instructions for collecting the samples with the YSEQ sample collection kit?
The instructions are included in the sample kit that we send to our customers. They are also available online in PDF format:
English
Arabic / العربية
German / Deutsch
French / Français
Italian / Italiano
Polish / Polskie
Russian / Русский

If you want to help us to translate the instructions in other languages, please contact us.
last updated - 2016-07-14 23:21:53

2. I have sent you my sample with a previous order. Do I need to pay for the shipping again?
No, by default we store your DNA as long as you don't tell us to destroy it. If we need more/fresh DNA we'll contact you and send you a free replacement kit.

Please enter the coupon code IDONTNEEDAKIT into the coupon code field during the checkout procedure (Payment Information). This will give you a $5 discount to offset for the not used shipping fees.
last updated - 2015-09-30 21:03:23

3. How long does it take until I receive my results?
More than 95% of the customers receive the results of their DNA tests within 5 weeks after the sample is received at the YSEQ laboratory. Only in rare cases we need to order new primers or send you a new sample kit. Then it may take several weeks longer. If the results take longer than 5 weeks you have the possibility to cancel your order and then we'll refund the test fee for the outstanding results.
last updated - 2015-09-30 19:38:44

4. Why do I receive many more results than I have ordered?
When we analyze a SNP marker, we really sequence a region of approximately +/- 200 bases around the SNP that you ordered. We simply score all markers on the sequencing trace that are known. In most cases those markers are not very helpful for the test taker, but in rare cases they may contain valuable additional information. Also a researcher from a different haplogroup may be happy if he finds a negative control. We simply hate to throw away this information.
last updated - 2015-09-30 19:53:04

5. Which laboratory is processing the DNA tests?
All DNA tests are processed in our own DNA-Fingerprint laboratory in Berlin (Germany). The strict German regulations for protecting your privacy and DNA information apply to us and are part of our SOPs.
last updated - 2015-09-30 19:45:39

6. How can I tell if I'm ancestral (=negative) or derived (=positive) for a certain SNP?
Go to the table of your results and check the allele column on the very right side. It shows the DNA base (A,G,C or T) that you have at the SNP position and a little plus (+) or minus (-) sign behind it. Plus means that you are derived for that SNP and minus means that you are ancestral.
last updated - 2015-10-01 15:04:50

7. What does the * mean after a haplogroup designation? E.g. R1b-L21*
YSEQ is using the * designation only in the context of haplogroups. So R1b-L21* would mean that the person was tested derived (+) for L21, but negative for all downstream nodes that we have given in the associated tree. This tree represents the current state of (our) knowledge about SNP defined branches that have been shared among at least 2 people. So in case of R1b-L21* the person would be ancestral for BY3031, A5846, A7906, DF63 and DF13.
last updated - 2017-04-01 10:22:17
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 07, 2017, 09:50:19 PM
Une vetem 2 jave kom prit per Yseq
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 07, 2017, 09:54:12 PM
Une vetem 2 jave kom prit per Yseq

Une në FTDNA kam pritë nja 3 muj si majmun.   Edhe ky shoku im nja 2 muaj.

Çka ke puna me Ydna tënde, pe porositë naj snp pack?  Ta shofmi ma detalisht qysh është situata
Dukët interesant.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 07, 2017, 10:24:36 PM
Une në FTDNA kam pritë nja 3 muj si majmun.   Edhe ky shoku im nja 2 muaj.

Çka ke puna me Ydna tënde, pe porositë naj snp pack?  Ta shofmi ma detalisht qysh është situata
Dukët interesant.
Po Ftdna shume annoying asht ne kete aspect. Kom me porosit snp ma vone por para do me testu dajen, ne tmrca jam ja 2000-2800ybp away nga njerezit nen-grup me mu(my supposed clade) por the average tmrca asht 1550ybp ca duhet me thone ca kom do markers ca jan unique
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 07, 2017, 10:56:47 PM
Po Ftdna shume annoying asht ne kete aspect. Kom me porosit snp ma vone por para do me testu dajen, ne tmrca jam ja 2000-2800ybp away nga njerezit nen-grup me mu(my supposed clade) por the average tmrca asht 1550ybp ca duhet me thone ca kom do markers ca jan unique


Po ashtu, bash i ki do STRs të veqant. Dhe nukë e ki askënd të afër, por siç po dukët krejt Jaudi jan reth teje dhe më të afër.
Shumë interesant kjo puna haplogrupit J1, pse spe investigon ma tutje. Me SNPs kishu muajt me pa saksisht kurrë u kan ndarja.

Nën cilin grup të ka qit J1 admini çe je predicted?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 07, 2017, 11:08:18 PM

Po ashtu, bash i ki do STRs të veqant. Dhe nukë e ki askënd të afër, por siç po dukët krejt Jaudi jan reth teje dhe më të afër.
Shumë interesant kjo puna haplogrupit J1, pse spe investigon ma tutje. Me SNPs kishu muajt me pa saksisht kurrë u kan ndarja.

Nën cilin grup të ka qit J1 admini çe je predicted?
Po Jaudi jan shumica por ka do tjere. Po J1 asht interestant si haplogrup, e ka origjinen ne Caucasus dhe highest diversity rreth aty. J1 admins Besojn ca grupi ma afer meje asht S12192 Clio asht downstream nga ZS241 dhe sic duket e ka origjinen tek Hebrews/Canaanites ne Israel, por une jam vecant sepse une jam nda(according to tmrca calculator) me ta gati 1,300 vjet ma para even before Roman occupation or Christianity which is interesting
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 07, 2017, 11:33:00 PM
Po Jaudi jan shumica por ka do tjere. Po J1 asht interestant si haplogrup, e ka origjinen ne Caucasus dhe highest diversity rreth aty. J1 admins Besojn ca grupi ma afer meje asht S12192 Clio asht downstream nga ZS241 dhe sic duket e ka origjinen tek Hebrews/Canaanites ne Israel, por une jam vecant sepse une jam nda(according to tmrca calculator) me ta gati 1,300 vjet ma para even before Roman occupation or Christianity which is interesting


Sepse në madhësi testimeve shkenctare, Shqiptarve ju del ky haplo. Por nukë di për do çe jan të testum ma thell apo me SNPs dhe a munt të jen e njejta degë. Gjithashtu mendoj çe është ende pikëpytje kur ka ardh.  Mund të jet me Helen. Apo në Kohën e Romës apo Bizantit. 
Duhët me investigu këtë haplo ma thell edhe për fillim me pa sa degë të ndryshme do të gjindën në Balkan, dhe me provu mi da ato sëpari.  Më dukët çe ti kishe mujt me kontribu me SNP pack apo BigY.

Gjithashto ju kemi dy J1 në projekt por me rezultate private. Asani dukët larg prej teje, siç po dukët do të jeni dy dega të ndryshme nër P58?

Ish kan mirë ju dy mi ba rezultated publike.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 08, 2017, 05:45:28 AM
Mensi i kemi përmend ato harta, shikoni do Kroat qysh i kan ba hartat, gjithsesi shumë interesant, i kan ba I2a, R1a, I2a + R1a, E1b, R1b, I1,,,

http://www.forum.hr/showpost.php?p=65689225&postcount=182

http://www.forum.hr/showpost.php?p=65269903&postcount=104

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1025055
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 08, 2017, 01:49:54 PM
Po kam problem me postu.
 A e din dikush me me tregu qysh me postu dicka ngjajshem si jpg file.

Bëne upload foton që don këtu: https://postimages.org

Pastaj kopjoje ku thotë "Direkt Link" dhe bëne PASTE këtu në mesazhin. Vini linkut në fillim img dhe në fund /img me kllapat [ ] nëse don të postohet direkt këtu.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 08, 2017, 04:27:05 PM
Po ky tetovari esht ))


Pi shtin shoket prej real life mu testu?   Edhe une ja kam nise haha, tash po me testohet i dyti.  Shoki ngusht prej Kroacie me ka dal E-v13 edhe per dit folmi me gjenetike. Shume shpejt ja ka kap.
Tash per ket dytin ce u testu po besojmi ce do te del R1a hehe.  Fill u testu jemi duke i prit rezultatet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 08, 2017, 10:37:41 PM
Interesant, më dukët çe kjo është harta e parë cilin e kam pa ku është I2a-CTS10228 i damë prej Sardinian dhe tjerve.

(https://imghost.io/images/2017/09/22/i2a_ver2.png)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 09, 2017, 02:23:08 PM
420 Postime  8)

Erdhen kitat ne Yseq.   : )


The comments for your order are

Your samples (YSEQ ID 12390) have been received at YSEQ.
Your order has been updated to the following status.
New status: Processing
Please reply to this email if you have any questions.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 09, 2017, 02:59:48 PM
Një "analizë" e moderatorit NikolaVuk nga forumi Serb, Poreklo rreth haplogrupeve tonë kryesorë ma ka hequr vëmendjen:
https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=183.msg70303#msg70303

Mundohet me i lidh haplogrupet tanë gjojase kanë origjinë Thrake. Mirëpo, në proces injoron disa grupe, si dhe informatat nuk i ka komplet. E ka përsëritur të njëjtën "analize" disa herë, që mua më duket shumë "wishful thinking", dhe dua me ju përgjigj. Në "Quote" është NikolaVuk (Google translated), pastaj vijon përgjigjja ime në Anglisht.

Quote from: NikolaVuk
I would give an overview of the subtype of the haplogroups E V13, J2b2 M241 and R1b PF7562 and Z2103 commonly tested by Albanians and Bulgarians:

- E V13> Z5018> S2979> FGC33621 - the branch through which the genus Berisha was profiled , because it was found in several members of this Albanian fiss; he also owns a Bulgarian from the seafaring region, and he is close to the Albanians tested by the Albanians

It's true the Cluster that Berisha/Sopi are in (E-FGC33621>FGC33625) there is a Bulgarian with a shared most recent ancestor of ~3000 years, which is not "close". And obviously this doesn't automatically prove a Thracian origin of this cluster. In fact, the closest match this cluster has is an Italian. They share E-FGC33625 with an estimated TMRCA of 2700 years, which would suggest at least 2700 year presence in the area of Western Balkans. See L618-V13 Draft Tree from E-M35 Project: http://community.haplozone.net

Quote from: NikolaVuk
E-V13> Z5018> S2979> FGC11457> FGC11450 - in this branch there are Albanians and Bulgarians who are negative in the deeper sub-territory BY4793

E-FGC11450 has two distinct Albanian clusters with no close relationship. Furthermore, its TMRCA is ~3200 ybp. So it's expected there would be others Balkan ethnicities in this subclade.

Quote from: NikolaVuk
E V13> Z5018> S2979> Z16659> L241 - a very widespread sub-branch, so it should not be surprising that there are also matching here;

In agreement here. However, within the Balkans, the diversity of E-L241 seems to be in the Western area, pointing to likely origin.

No mention of E-CTS9320, which makes up a good chunk of Albanian E-V13 and forms several "Albanian" sub-branches. Sounds like cherry picking only certain subclades which you think are likely "Thracian" origin. However, my analysis above contradicts this :)

Quote from: NikolaVuk
J2b2 M241> Z628> Z638> Z1296> Z1297> Y23094- Podgrana, which occurs at Klimenata-Nikča and Škrelja , also has Bulgarians (one is Y23094 *, the other is Y36202, originated from Plovdiv)

Where can I begin here. First of all it should be noted that J2b2-M241 makes up a distinct "European" branch in J2b2a-L283 which is ~6000 years old, and where all Albanian M241 falls. You are missing three key facts, some of which you are aware of but fail to mention due to cherry-picking analysis :)

1. J2b2a-L283 has been found in Dalmatia (Illyrian territory) from ca. 1600 BCE, which is most likely a Proto-Illyrian skeleton. And so far none in Easter Balkans (Thracian territory):
(http://i64.tinypic.com/2wcmq10.jpg)

2. Thus far the majority of Albanian J2b2-L283 falls under subclade: J2b2-PH2967 or J-Y20899 at YFull, which you didn't even mention, estimated at 4300 years old. The results of two Albanian BigY's state the most recent common ancestor lived 2400 years ago (Illyrian Times), and this subclade has not even one sample from Eastern Balkans as of yet:
(http://img.pixady.com/2017/07/490619_illyrianalbanian.jpg)
https://www.yfull.com/tree/J-Y20899/ (https://www.yfull.com/tree/J-Y20899/)

3. And now the response regarding J2b2-Z1297>>Y23094 subclade. J-Y23094 is a minimum 3600 years old, and has a widespread Balkan, Italian, and European distribution: https://www.yfull.com/tree/J-Y23094/ 
Sample YF08113 at YFull (J-Y23094*) is kit 306834. He is in fact Bulgarian from Bulqizë District Albania, and not from Bulgaria, as can be seen here: https://www.familytreedna.com/public/m241?iframe=yresults   
Furthermore, he is in a close cluster with several Albanians and no Bulgarians. So Albanians in subclade J-Y23094 have no Bulgarian match in the last ~3600 years. Our Shkreli example has some distinct STRs in comparison to our Kelmendi example, even though both J-Y23094. Therefore, it's quite possible Shkreli forms a distinct J-Y23094 line, possibly another J-Y23094* line in Albania.

Quote from: NikolaVuk
J2b2 M241> Z628> Z638> Z1296> Z1297> Z1295 - the Albanians are profiled "hot" and "point" clusters of this subframe, Bugarin with Yfull is also a member of this branch (deeper sub-base - Y21878> CTS11100> Y37121, originating from Pazardzhik )

J2b2-Z1295 subclade is a minimum of 3900 years old, with a widespread Balkan, Italian, and European distribution: https://www.yfull.com/tree/J-Z1295/
As you have noticed, we have two distinct Z1295 clusters: "Hoti" Cluster and a "Thaçi" Cluster. None of them is a match to any Bulgarian. In fact, both clusters have matches in Greece where there is Arvanites.

Quote from: NikolaVuk
R1b M269> PF7562> PF7563 - most commonly occurs as a genetic marker of the Albanian fishes Shala , and there are also Bulgarians positive on this subgroup (Bugarin from Veliki Trnov is PF7563 *, and Bugarin (maybe Pomak) from Blagoevgrad belongs to branch PF7563> Y31335 * )

R1b-PF7563 branch is a minimum of 4700 years old, with a widespread distribution: https://www.yfull.com/tree/R-PF7563/
We have two distinct PF7563 haplotypes.  As you  point out, the Shala tribe forms one of them, and a Gashi tribesman forms another one. Difficult to say about their deeper classification without further SNP testing.

Quote from: NikolaVuk
R1b M269> L23> Z2103>- a very widespread branch among the Albanians, and its sub-region Z2705> Y33200 *; One of the Bulgarians (Pomak) from Blagoevgrad belongs to the mentioned sub-region, while another Bugarin (Pomak) from Blagoevgrad belongs to a special sub-region Y37280

First of all, you fail to mention that R1b-Z2103 (where the Albanian BY611>Z2705 stems from) has been found in the Vucedol culture, dated ~4700 years ago, regarded by some as a Proto-Illyrian culture, and so far none in Eastern Balkans. It's true there is a few Bulgarians in this group, which is dominated by Albanians. However, without more BigY/FullGenomes testing of Balkan BY611, nothing conclusive can be said regarding the origin of R-BY611>Z2705. But considering there is two distinct BY611 Italian sub-branches one of whom may be Arbëresh YF08067 (see: http://www.anthrogenica.com/showthread.php?3141-R1b-CTS9219&p=215244&viewfull=1#post215244), and ancient DNA evidence, its origin is favored in the Western Balkans instead of Eastern.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 09, 2017, 10:35:28 PM
(https://s1.postimg.org/6kvvd5ix1r/KOSOVO_MAP-1.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 09, 2017, 10:38:06 PM
E-V13 e kuqe
R1B e kalter
J2b2 e gjelber
I1 e verdhe
I2 e verdhe ne te portokallte

Lokacionet jane te peraferta pasi qe e punova manualisht ne word, jo me software

Te dhena jane nga albanian bloodlines
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 09, 2017, 11:58:27 PM
(https://s1.postimg.org/149dpb2vof/KOSOVO_Sangjak-1.jpg)Projekti shqiptar bashke me Sangjak.

U perzi leshi krejt
E-V13 e kuqe
R1b  e kalter
J2b e gjelbert
I1 e verdhe
I2 e verdhe ne te portokallt
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 10, 2017, 12:28:49 AM
Flor, Veliko Tarnovo ka qene vend ku disa fshatra kan qene koloni te Arbereshve  ne shekullin e 16.
Citim nga: NikolaVuk
R1b M269> PF7562> PF7563 - most commonly occurs as a genetic marker of the Albanian fishes Shala , and there are also Bulgarians positive on this subgroup (Bugarin from Veliki Trnov is PF7563 *, and Bugarin (maybe Pomak) from Blagoevgrad belongs to branch PF7563> Y31335 * )

Albanian settlement in northern Bulgaria was not limited to Catholics—in a 1595 letter to the Prince of Transylvania, Ragusan merchant Pavel Đorđić notes that "in Bulgaria there are many villages inhabited by Albanians, from where 7,000 brave and well-trained men can be rallied". In the same letter, Đorđić claims that 1,500 of those Albanians lived near Tarnovo.[3]
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 10, 2017, 12:31:20 AM
https://en.wikipedia.org/wiki/Arbanasi_(Veliko_Tarnovo)

Arbanasi fshat afer Veliko Tarnovo, Bulgari
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 10, 2017, 12:50:28 AM
Citim nga: NikolaVuk
R1b M269> L23> Z2103>- a very widespread branch among the Albanians, and its sub-region Z2705> Y33200 *; One of the Bulgarians (Pomak) from Blagoevgrad belongs to the mentioned sub-region, while another Bugarin (Pomak) from Blagoevgrad belongs to a special sub-region Y37280

Tjeter koloni Arbanase: Dolno dhe Gorno Arbanasi afer Asenovgrad, 10 kilometra prej Blagoevgradit.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 10, 2017, 12:54:31 AM
Citim nga: NikolaVuk
R1b M269> L23> Z2103>- a very widespread branch among the Albanians, and its sub-region Z2705> Y33200 *; One of the Bulgarians (Pomak) from Blagoevgrad belongs to the mentioned sub-region, while another Bugarin (Pomak) from Blagoevgrad belongs to a special sub-region Y37280

Tjeter koloni Arbanase: Dolno dhe Gorno Arbanasi afer Asenovgrad, 10 kilometra prej Blagoevgradit.

Me fal gabinm. Asenovgrad eshte afer Plovdivit jo Blagoevgradit.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 10, 2017, 03:38:07 AM
(https://s1.postimg.org/6kvvd5ix1r/KOSOVO_MAP-1.jpg)

E-V13 e kuqe
R1B e kalter
J2b2 e gjelber
I1 e verdhe
I2 e verdhe ne te portokallte

Lokacionet jane te peraferta pasi qe e punova manualisht ne word, jo me software

Te dhena jane nga albanian bloodlines


Duket super Armend. Jep nje ide te mire rreth perhapjes se haplogrupeve tane ne zona te ndryshme.

Malesi E Madhe:
Deri me tani shoh 27 rezultate nga ky rajon. J2b2 dominon me 14/27 ose ~52%, pastaj E-V13 me 8/27 ose ~30%, dhe R1b 5/27 ose ~19%. Mendoj se kur te testohen me shume shqiptare, perqindja e J2b2 do te ulet ketu. Gjithsesi, mendoj qe te jete rreth 35-40%, duke u bazuar nga haplogrupet e fiseve ne kete rajon.

Mirdite:
Nga zona e Mirdites nuk kemi shume rezultate. Mesa shoh, nuk jane ne kete harte disa anetare qe jane E-V13 nga Dibrri dhe Kthella. Sidoqofte, ketu mendoj qe J2b2 dhe E-V13 te kene nepergjithesi nje perqindje te perafert (ndoshta rreth 35% te dy), me J2b2 dominues ne pjesen veriore te Mirdites duke u bazuar nga rezultatet J2b2 te fiseve: Oroshi, Spaci, Kushneni, Fani. Kurse E-V13 mendoj dominues ne pjesen jugore te Mirdites duke u bazuar nga rezultatet E-V13 nga Dibrri, Kthella. Mbetet te shihet sa perhapje ka R1b ne kete rajon, por gjithsesi duhet te kete nje prezence.

Dukagjin, Shqiperi:
Edhe ketu nuk kemi shume rezultate, përveç 4 ne rajonin e Shalës ku R1b-PF7563 duhet te dominoje.

Shqiperi Veri-Lindore:
Nga ketu shoh vetem tre rezultate, nje nga secili: E-V13, R1b, dhe J2b2. Mbetet te shihet ne te ardhmen si duket situata ketu.

Rrafshi i Dukagjinit, Kosove:
Nuk e di saktesisht deri ku i bie ky rajon, por ketu i perfshiva edhe rezultatet nga Drenica. Mesa shoh ka 48 rezultate. Nga keto E-V13 dominon me 20/48 ose ~42%, pastaj R1b me 12/48 ose ~25%, J2b2 me 11/48 ose ~23%, dhe I1 me 4/48 ose ~8%.

Kosova qendrore:
Sic duket nuk kemi shume rezultate nga ketu, pra vetem 16. Nga keto E-V13 dominon me 10/16 ose ~63%, pastaj 3/16 ose 19% jane J2b2, dhe 2/16 ose 13% jane R1b.

Kosova Lindore dhe Lugina e Presheves:
Ne kete rajon shoh 26 rezultate. Sipas ketyre J2b2 dominon me 14/26 ose ~54%, pastaj E-V13 me 7/26 ose 27%, dhe R1b me 5/26 ose 19%. Edhe në këtë rajon me duket J2b2 disi i lartë, dhe mendoj duhet të ulet pak me testimin e më shumë shqiptarëve.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 10, 2017, 07:51:27 PM
Edhe në këtë thread nukë e kan lan pa më permend. Përnime më kan obsesion. Edhe e di pse, por për fat t'keq ato do të jesin vetëm se iluzione të tyre dhe historijanve/etnografve falsifikator.

Është shumë qesharake kur një "Serb" me haplogrup H1 i kesh Shqiptarët sipas pamjës fizike,, nukë është qudi çe e ka programu Nevski kalkulatorin kurse ata të Indijës jan të njohur sikur "low cost" programera.

Sidemos ky "Nikola Vuk", cili thot çe jemi Islamizu në shekullin e 18 dhe Shqiptarizu në shekullin e 19 sipas librit Serb.  LMAO
Aj nukë e din çe nesh fort mirë e dimi çe në shekullin e 18 nesh fill e kemi vjedh një nuse prej Budrikës Serb të cilen e kena Islamizu edhe Shqiptarizu.
Prandaj në shekullin e 17 komplet Zhegra dhe rethina jan kan në pronat e tona, vllezëria Dema prej muhalle Demovite, gjera të cila duhët të jen shumë mirë të regjistrume në katastra Ottoman në Istambull. Gjithashtu sipas familarve, egzistonë edhe kodra Demës aty ngat prej cilës kemi zbritë.

Prandaj aj nukë kupton, çe në at libër i vetmi qilim i etnografve dhe historijanve Serb ishte për ta nda popullatën në dy pjesë:
1. Ekspanzioni Gheg i fiseve Malësorë
2. Shqiptarët e vjetër Ortodoks prej Kosove, shumë lloje Vlleh të ndryshum, dhe minoritete të tjere të cilët jan krejt të shtimë në kategori "Serb".

Qillimisht për ta paraqitur Kosovën sikurse u kan 100% etnikisht Serb para shekullit 17, çka është super qesharake dhe nukë mban ujë te as një historian botëror. (Gjithashtu e debunkume ne librin e Noel Malcolm, dhe sipas studimeve gjenetik modern.)

Gjithashtu në të njejtin thread Nikola Vuk nukë e kupton çe nesh j2b1 "Balkan mainland" gjithashto jemi ner PH4306+.
Dhe përveq Okirus - Demic, askush nukë fol realisht çe këta krejt jan Vlleh prej Bosne dhe Kroacie te asimilum shumë frikë nër etnosin Serb. Edhe nukë kan shumë të bajnë me Serb në realitet, me TMRCA 600 - 900 vjet dhe kusherit me te afer krejt ne Levant (Përveq Lakiq, Vlleh prej Bosne me pake me shumë diferencë)

Dhe qillimisht kurrë nukë e përmendin çe i kam dy markera të veqant ku ata nukë kan variacione, me mutacion të mesom DYS448=20 edhe DYS389II=27, ku ndarja është prej kohës të Bizantit e jo në 200 vjet të fundid sikurse "Etnografet" e kan supozu në këtë rast dhe gjithsesi nukë ka asgjë me gjenetikë Sllavo-Serbe.

Këto gjera jan 100% të debunkumë, edhe reth gjenetikës Shqiptare është e kjart çe është Indo-Europiane, sikurse edhe gjuha Shqipe është IE.
Sikurse, albanologu dhe ilirologu kryesorë në Jugosllavi Aleksandar Stipcevic shumë bukur e ka skjaru në librat e tina. Ishte profesor në univerzitetin e Zagrebit dhe krejtat libra të cilat i ka publiku jan të publikume nga istitucionet më të lart në Kroaci:  "Školska knjiga Zagreb" edhe "Matica Hrvatska".

Në faqen e parrë të librit "Iliri" aj deklaron me referenca çe është sipas shumtav shkencav e vërtetume dhe e pranume çe Shqiptaret jan pasardhsit direkt të Ilirve.
Shumë bukur i përshkrun krejta gjera elementare dhe për krejtat jep referenca dhe mundësinë e studimit më të thell.

Pra unë i kisha sugjeru Nikolla Vukit dhe tjerve aty le të lexojnë më shumë libra reale e mos të hupin kohë me paraqitjën e historisë vetëm se qysh ju konvenon atyre.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 11, 2017, 02:12:58 AM

Pi shtin shoket prej real life mu testu?   Edhe une ja kam nise haha, tash po me testohet i dyti.  Shoki ngusht prej Kroacie me ka dal E-v13 edhe per dit folmi me gjenetike. Shume shpejt ja ka kap.
Tash per ket dytin ce u testu po besojmi ce do te del R1a hehe.  Fill u testu jemi duke i prit rezultatet.

Po hahaha i kum shti))).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 13, 2017, 12:32:49 AM
Ftdna koka tu ba sale, Y37 per $129(afersisht 98gbp). Neser besoj se dot blej nji kit per dajen   
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 13, 2017, 05:35:38 PM
Ftdna koka tu ba sale, Y37 per $129(afersisht 98gbp). Neser besoj se dot blej nji kit per dajen


Apet ma lirë Yseq, 85$ vs 129$.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 13, 2017, 08:50:03 PM

Apet ma lirë Yseq, 85$ vs 129$.

Ofrojne edhe kupona te $10 dhe $20 qe zbrisin pak me shume cmimin.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 13, 2017, 09:09:55 PM
Ofrojne edhe kupona te $10 dhe $20 qe zbrisin pak me shume cmimin.
Where?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 13, 2017, 09:19:32 PM
Where?

Qe nja i  $20: R23Z1S2CJLBX (perdore menjehere se po ta merr kush)  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 13, 2017, 09:49:49 PM
Qe nja i  $20: R23Z1S2CJLBX (perdore menjehere se po ta merr kush)  ;D
E kom paguar kitin Y37. I am testing my mothers cousin who is the son of my maternal grandfathers brother as he lives in the UK and obviously has the same Ydna as my unlce as they come from the same family, Mali. The kit number is IN10776 and the account is moderated by me so it has my email
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 13, 2017, 10:15:31 PM
(https://s7.postimg.org/lxzxvw1aj/E-v13_J2b2-1.jpg)

Ngjyra e gjelber paraqet J2b2, ndersa ngjyra portokll paraqet E-v13. Ketu jane paraqitur vetem te testuarit nga projekti shqiptar, serb dhe boshnjak. Mungojne bullgaret e Bulgarise dhe Maqedonise si dhe greket.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 13, 2017, 10:18:30 PM
(https://s7.postimg.org/e6ntarwq3/E-v13_R1b_BY611_PF3572_-1.jpg)

E-v13 me ngjyre portokalli dhe R1b (By611 dhe PF7562) me ngjyre te kalter

Te testuarit jane nga projekti shqiptar, serb dhe boshnjak. Mungojne bullgaret, greket etj.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 13, 2017, 10:22:39 PM
(https://s7.postimg.org/7syq7smrv/R1b_J2b2-1.jpg)

R1b (By611 dhe PF7562) me ngjyre te kalter dhe J2b2 me ngjyre te gjelbert.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 13, 2017, 10:34:45 PM
(https://s7.postimg.org/hrjouelyj/E_V13_R1b_J2b2-1.jpg)

Kombinimi i E-v13 (portokallt), J2b2 (gjelbert) dhe R1b (BY611dhe PF7542) nga projekti shqiptar, serb dhe boshnjak. Mungojne Bullgaret, greket etj. Arsyeja eshte se ne Bullgari dhe Greqi nuk ka te dhena per lokacion te personave te testuar.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 13, 2017, 10:41:20 PM
Nga tre haplogrupet dominante nder shqiptar, J2b2 duket me specifiku per rajonet shqipfolese ose se paku per gegeri.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 14, 2017, 02:19:33 PM
Nga tre haplogrupet dominante nder shqiptar, J2b2 duket me specifiku per rajonet shqipfolese ose se paku per gegeri.

Nëpërgjithësi ashtu duket duket Armend, sidomos nën Geg të Shqipërisë dhe Kosovës. Frekuenca e përgjithshme në këto dy vise të këtij haplogrupi duket rreth 30% kurse në shtetet fqinje Sllave është nën 5% (në projektin Serb është 1-2%).

Duhet cekur që edhe disa mutacione te haplogrupeve tjerë janë shumë specifike nëpër territoret Geg.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 14, 2017, 03:44:11 PM
Ajo qe eshte me se evidente nga krahasimi i raportit E-v13/J2b2 ; E-v13 /R1b dhe E-v13/j2b2+R1b eshte se ky raport rritet sa me larg shkon nga rajonet shqiptare.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 14, 2017, 03:55:33 PM
Nese e merr parasysh E-v13 pa e klasifikuar ne subklada specifike, ky haplogrup mund te quhet protoballkanik. Duhet te kete qene i perhapur pak a shume tek te gjithe popujt parasllav ne Ballkan. Si duket dhe ka qene me gjate prezent ne Ballkan dhe eshte perhapur pak a shume ne menyre uniforme edhe ne viset ku haplogrupet e mevonshme mund te mos kene depertuar.

J2b2 dhe R1b kane karakter pak me fokal dhe sygjerojne se jane ardhur me vone p.sh invazioni indoevropian dhe kane qene me te perqendurar ne ballkanin qendror, me disa dallime, p.sh  J2b2 ka shtrirje me jugore.

Te dhenat nga Bullgaria duhet interpretuar me kujdes dhe brenda kontekstit historik. Nje rritje e ndjeshme e j2b2 dhe r1b  ne juglindje te Bullgarise mund te jete nga themelimi i themes se Maqedonise ne shek e 9. Kjo theme nuk ka pasur shtrirje ne rajoni historik te Maqedonise por eshte zhvendosur pikersih me qender ne Adrianopoje, qe deshmon per zhvendosje te popullates nga rajoni i Maqedonise per ne lindje.
Nese i rahasojme haplogrupet E-v13, R1b dhe J2b2 me I2 dhe R1a, shihet se ne zonen dinarike si dhe ne zonen e Maqedonise, dhe Bullgarise peredimore ka pasur evakuim te populates vendase per ne drejtime te ndryshme.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 14, 2017, 04:13:17 PM
Sa i perket shperndarjes se subkladeve qe jane me specifike per rajonet tona ne Evrope, duhet pasur parasysh impaktin e Stratioteve. Luftetare mercenare, kalori e lehte qe nga shek i 15-16 kane luftuar ne rajone te ndryshme te Evropes.

https://byzantineoplomachia.wordpress.com/2015/08/29/stradioti-balkan-mercenaries-of-fifteenth-and-sixteenth-century-in-italy/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 14, 2017, 07:47:02 PM
Ska lirime te mdha per BigY.    Ajo nje her ce u kan 380$ u kan mas liri.


hmmm
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 14, 2017, 07:52:48 PM
Nukë është keq Armend për dorë të parë por pakë dukën tepër amatoriale :D

Provo mi ba këto shenjat më të vogel dhe hartën me rezolucion më të madh, se nukë ban kur bin shumë shenja në të njejtin vend dhe kur prekën shumë.

Gjithashto ma mirë e ki mi shenu shenjat mbrenda hartës se jasht në forum, sepse dikush mundet me ba copy paste hartën e tani nukë dihët për çka është fjala..


(https://i.imgur.com/7z9vDvd.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 14, 2017, 09:19:22 PM
Deme, ki te drejte. Po mbishtresohen shenjat. Shenjat nuk muj mi zvogelu, po nese e rrit harten, shenjat behen me te vogla, po nuk shihet komplet rajoni. Hartat i kom bo si trial dhe si impuls me diskutu.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on November 14, 2017, 09:20:53 PM
Nen R1b i kom perfshi vetem BY611 dhe PF7542.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 15, 2017, 01:48:05 AM
Deme, ki te drejte. Po mbishtresohen shenjat. Shenjat nuk muj mi zvogelu, po nese e rrit harten, shenjat behen me te vogla, po nuk shihet komplet rajoni. Hartat i kom bo si trial dhe si impuls me diskutu.

Po normal, ska problem, për tjetër është super..

Duke i shiku këto harta nukë po muj pa e vrejt një intenzitet të haplogrupeve Albano-Vlleh (V13, J2b2, R1b-BY611) në të njejtin vend ku gjindët edhe J2b1 tek Vllehet Ortodoks në Dalmaci e RS, prandaj në Mal të Zi edhe në Jug të Serbisë.

Gjithashtu, mungesa e tyre në Bosne në pjesën ku jetojnë Boshnjakët Katolik - Kroat (Hercegovina) ku I2a shkon edhe teri 60% por edhe në pjesën e Bosnjakve Muslimon. Edhe në veri të Sërbisë dhe Kroacisë edhe kompletikisht Sllovenisë.


(https://i.imgur.com/aS73L0m.jpg)


J2b1, sipas projektit Serb:

(https://i.imgur.com/dNyCvbO.png)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 15, 2017, 08:09:24 PM
Super çmime ne FTDNA per momentin, vetem $39 per Y12 dhe $109 per Y37 permes projektit ne kombinim me kupona qe po ofrojne: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?group=AlbanianBloodlines&code=B11086


Kush eshte i interesuar per kupona $20 off, kontaktona.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 15, 2017, 09:20:53 PM
Super çmime ne FTDNA per momentin, vetem $39 per Y12 dhe $109 per Y37 permes projektit ne kombinim me kupona qe po ofrojne: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?group=AlbanianBloodlines&code=B11086


Kush eshte i interesuar per kupona $20 off, kontaktona.
Po shume cmime te mira, une bleva Y37 per ja $120(including shipping)
Title: Testet e Reja të Projektit Shqiptar (Albanian Bloodlines)
Post by: Shalian i Drenasit on November 16, 2017, 01:06:06 AM
https://m.youtube.com/watch?t=1s&v=mF0maPPhw58 ky esht Usama zukorlic thot EV13 esht grupi afrikan hahahaha
Title: Testet e Reja të Projektit Shqiptar (Albanian Bloodlines)
Post by: Shalian i Drenasit on November 16, 2017, 01:16:46 AM
Kta prej tyre qe na qujn neve sllavofob ata vet Jan Albanofob.
Title: Testet e Reja të Projektit Shqiptar (Albanian Bloodlines)
Post by: Leki on November 16, 2017, 03:30:55 AM
Lol, a hajvan u ky krejt low iq...me ato terma duke i pergjithesu halpogrupet ende nuk arrine me i kuptu si duhet  ;D Ne forume e facebook fol per shki mar e mbrabsh e ne realitet punon per ta e per laboratorin e tyre ne Beograd, dhe gjithashtu e ndane nje databaze me projektin Serb te Poreklo.rs. Deri vone vetem laboratorin e tyre e ka reklamu, e tash ka fillu te rekomendoje edhe FTDNA por, per nje test 67 markersh qe kushton atje vetem $268 ky e shete per 400 Euro: http://bosnjackidnk.com/kako-uraditi-dnk-analizu-preko-naseg-projekta/


Title: Testet e Reja të Projektit Shqiptar (Albanian Bloodlines)
Post by: Shalian i Drenasit on November 16, 2017, 05:19:57 AM
Lol, a hajvan u ky krejt low iq...me ato terma duke i pergjithesu halpogrupet ende nuk arrine me i kuptu si duhet  ;D Ne forume e facebook fol per shki mar e mbrabsh e ne realitet punon per ta e per laboratorin e tyre ne Beograd, dhe gjithashtu e ndane nje databaze me projektin Serb te Poreklo.rs. Deri vone vetem laboratorin e tyre e ka reklamu, e tash ka fillu te rekomendoje edhe FTDNA por, per nje test 67 markersh qe kushton atje vetem $268 ky e shete per 400 Euro: http://bosnjackidnk.com/kako-uraditi-dnk-analizu-preko-naseg-projekta/
Mu qudit njerzit me kit.  Ahaa interesant mi dit qe po punojke me ta.  Pa dituri flasin kta shumica tyre dhe te verteten e mohojn qart. Dhe per mu jan shume prej tyre qe e teprojn me mohimin te vertetes dhe nuk jetojn ne Realität. Dhe nuk e meritojn mi fermat ma hiq ne ketu qeshtje. 
Title: Testet e Reja të Projektit Shqiptar (Albanian Bloodlines)
Post by: Shalian i Drenasit on November 16, 2017, 05:28:39 AM

Tash po thot qe Haplogrupi EV13 po vjen prej rusis hahaha dhe vet ni rus qe esht EV13 dhe punon me doket per YSEQ ne rusi e ka kundershtuar kit mendim por edhe gjithashtu ni shka se quhet jevtic. Kta e din mire qfar prejardhje kan por me hipokritin qe e kan mundojn gjith qysh mi mohu me tulifar teori mjert kta hahaha.   
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 16, 2017, 01:42:39 PM
Lol, a hajvan u ky krejt low iq...me ato terma duke i pergjithesu halpogrupet ende nuk arrine me i kuptu si duhet  ;D Ne forume e facebook fol per shki mar e mbrabsh e ne realitet punon per ta e per laboratorin e tyre ne Beograd, dhe gjithashtu e ndane nje databaze me projektin Serb te Poreklo.rs. Deri vone vetem laboratorin e tyre e ka reklamu, e tash ka fillu te rekomendoje edhe FTDNA por, per nje test 67 markersh qe kushton atje vetem $268 ky e shete per 400 Euro: http://bosnjackidnk.com/kako-uraditi-dnk-analizu-preko-naseg-projekta/

S'ka lidhje prej gjenetikës ky.
Shihet qartë se të vetmin qëllim që ka është të bëjë biznes, duke i shitur testet përmes faqes tij më shumë sesa bëjnë. Gjithashtu për me va la kokën dhe përzi kabllat Sanxhaklijave ma shumë sesa janë me "analizën" e tij...

Shiko tash çka thotë. E-V13 Shqiptarët Afrikan/Etiopian, J2b Shqiptarët Indian, R1b Shqiptarët Azian/Turq. Edhe në Indi na paska ka qit lol:

(https://s18.postimg.org/udon3s7nt/IMG_20171116_062829.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Gon! on November 16, 2017, 03:20:50 PM
Po be nonen e budalles. Po edhe mu se di cka mu kru me hi me fol me to se. Ai ish kali krejt.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 16, 2017, 04:46:59 PM
S'ka lidhje prej gjenetikës ky.
Shihet qartë se të vetmin qëllim që ka është të bëjë biznes, duke i shitur testet përmes faqes tij më shumë sesa bëjnë. Gjithashtu për me va la kokën dhe përzi kabllat Sanxhaklijave ma shumë sesa janë me "analizën" e tij...

Shiko tash çka thotë. E-V13 Shqiptarët Afrikan/Etiopian, J2b Shqiptarët Indian, R1b Shqiptarët Azian/Turq. Edhe në Indi na paska ka qit lol:

(https://s18.postimg.org/udon3s7nt/IMG_20171116_062829.jpg)

Injorant, dhe pa tjeter ky u fut ne kete fushe per Lek. Cka me befason mua eshte fakti qe e ndjekin nje pjese e mire e sanxhakut edhe pse i prene ne qafe nga ana ekonomike  (200 euro fitim per nje analize qesharake).

Shqiptaret ne anen tjeter, leje qe ne nuk kemi perfitime, por edhe me zbritjet qe ju ofrojme prape nuk jane te interesuar  ;D
Title: Testet e Reja të Projektit Shqiptar (Albanian Bloodlines)
Post by: Leki on November 16, 2017, 04:59:52 PM
Mu qudit njerzit me kit.  Ahaa interesant mi dit qe po punojke me ta.  Pa dituri flasin kta shumica tyre dhe te verteten e mohojn qart. Dhe per mu jan shume prej tyre qe e teprojn me mohimin te vertetes dhe nuk jetojn ne Realität. Dhe nuk e meritojn mi fermat ma hiq ne ketu qeshtje.

Patjeter ky atje me kliken e tij vehabe qe e kane formuar edhe i sulmojne ata qe ende ndihen Shqiptare apo promovojne kuluren e indetitetin tone. Dhe me e keqja eshte qe inkurajohen e ndihmohen nga shteti Serb, edhe financiarisht. A knej shiten si anti Serb lol
Title: Testet e Reja të Projektit Shqiptar (Albanian Bloodlines)
Post by: The Illyrian Warrior on November 16, 2017, 05:59:54 PM
Mu qudit njerzit me kit.  Ahaa interesant mi dit qe po punojke me ta.  Pa dituri flasin kta shumica tyre dhe te verteten e mohojn qart. Dhe per mu jan shume prej tyre qe e teprojn me mohimin te vertetes dhe nuk jetojn ne Realität. Dhe nuk e meritojn mi fermat ma hiq ne ketu qeshtje.
Keta duhet te kthehen ne origjine se s'ben ose do luajne shkijet me ta, e verteta dhe fuqia jone punon ne favor tonin qe ne nje te ardhme te kthehen ashtu sic kane qene gjyshrit e ktyre delusional fucks.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on November 16, 2017, 06:06:00 PM
Injorant, dhe pa tjeter ky u fut ne kete fushe per Lek. Cka me befason mua eshte fakti qe e ndjekin nje pjese e mire e sanxhakut edhe pse i pren ne qafe per nga ana ekonomike  (200 euro fitim per nje analize qesharake).

Shqiptaret ne anen tjeter, leje qe ne nuk kemi perfitime, por edhe me zbritjet qe ju ofrojme prape nuk jane te interesuar  ;D
More na i ka marr ne qafe edhe disa shqiptar ku per nje kit y25 kishin pa pagu 200 Euro me ju ba ne laborator te Beogradit, faqja e zeze, mos u bo marak edhe pse ju skeni lshu mjekerr juve ko me ja ba Zoti hallall a ktina jo. xD
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 16, 2017, 09:45:43 PM
 ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 16, 2017, 11:06:23 PM
E pash debatën te projekti i Sanxhakut..  Më dukët unë dhe Shalliani i kemi komentu këta disa ditë mbrapa...
Jan shumë mentalitet i rëndë.   

BTW Leki edhe unë e kam vrejt çe në projekt i kan do radikal. Edhe moti i kam komentu çe krejt qysh i paraqesin gjerat është sëpaku qesharake.
Ti e paske bro,  your fallen BY611 brother :P   
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 16, 2017, 11:31:54 PM
E pash në projektin e Boshnjakve ku 23 markera shesin për 100 euro edhe 67 markera për 400 euro lol.

This is what i call a scam. 

(https://i.imgur.com/jyhsyfh.jpg)Ndersa në reality:

(https://i.imgur.com/o7SQvWm.jpg)


https://www.familytreedna.com/products/y-dna

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on November 16, 2017, 11:38:16 PM
E pash debatën te projekti i Sanxhakut..  Më dukët unë dhe Shalliani i kemi komentu këta disa ditë mbrapa...
Jan shumë mentalitet i rëndë.   

BTW Leki edhe unë e kam vrejt çe në projekt i kan do radikal. Edhe moti i kam komentu çe krejt qysh i paraqesin gjerat është sëpaku qesharake.
Ti e paske bro,  your fallen BY611 brother :P
Ti je ambasadori ma i mire qe mund te kemi ne poreklo, kamuflohesh mire aty dhe mund ta perhapesh propaganden prej atyhi shume mire.  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 17, 2017, 12:00:58 AM
Ti je ambasadori ma i mire qe mund te kemi ne poreklo, kamuflohesh mire aty dhe mund ta perhapesh propaganden prej atyhi shume mire.  ;D

Banu pakë serioz.  Je ba met martu, duhet një vajz t'mirë dhe t'bukur më ta gjet!

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 17, 2017, 07:03:32 PM
Po be nonen e budalles. Po edhe mu se di cka mu kru me hi me fol me to se. Ai ish kali krejt.


Shumë mirë ja ke ba, bile jemi vertetu 100% qysh e kan mentalitetin.

Tash e kan temën aktuale gjenetika Sllave tek Shqiptaret ku thojnë Shqiptarët kan 20% Gjenetikë Sllave. 
Por nukë kan fakte dhe asgje përveç një video shumë provokues dhe të flliqet të cilin e kan postu. Dhe dituria tyre gjenerale në gjenetikë është minimale dhe shumë amatoriale. Kurse unë gati se një injorat dhe amater mund të them për adminat e tyre çe nukë kan shumë lidhje as me genealogji gjenetike por as me histori dhe niveli tyre është sëpaku startues.  Gjithashtu siç po dukët edhe pse adminat e tyre edhe nukë pi kuptojnë gjerat elementare siç përshembull koha paraardhësit (TMRCA), linjat vllaznore, linjat baballare, variacionet.  Prandaj edhe pse besoj çe pakë a shumë e dinë qysh është situata (bile këta më të informum, shkollum, lexuar. Edhe pse kto gjera jan tabu atje) dhe çe jan të lidhët kompletikisht me Shqiptar në 100-300 vjet të fudit por situata e tyre ku gjindën momentalisht nukë ju lejon mi pranu këto fakte.


Nëse asgje tjetër do të jet shumë interesant me përcjedh qysh do të zhvillohet situata prandaj. kjo do të jet "hot topic" për një kohë të gjat siq po dukët :)


P.S. duke postu shumta e tyre i kan fotot. Nukë po muj pa e vrejt sa typical Albanian dukën lol. 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 17, 2017, 10:55:20 PM
Hmm. Sapo erdh një ofertë interesante nga FTDNA.

Get BigY for $475 ($450 with coupon). Includes free Y111 upgrade.

Mendoj kjo është super ofertë për ata qe kanë vetëm Y12, si dhe ata Y37, dhe që kanë në plan për me ble BigY. Pra merr upgrade falas deri më 111 markera.

(https://s7.postimg.org/uao7xejrv/IMG_20171117_154540.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 18, 2017, 04:50:39 AM
S'ka lidhje prej gjenetikës ky.
Shihet qartë se të vetmin qëllim që ka është të bëjë biznes, duke i shitur testet përmes faqes tij më shumë sesa bëjnë. Gjithashtu për me va la kokën dhe përzi kabllat Sanxhaklijave ma shumë sesa janë me "analizën" e tij...

Shiko tash çka thotë. E-V13 Shqiptarët Afrikan/Etiopian, J2b Shqiptarët Indian, R1b Shqiptarët Azian/Turq. Edhe në Indi na paska ka qit lol:

(https://s18.postimg.org/udon3s7nt/IMG_20171116_062829.jpg)

Hhhhhhh kisha pas qef mi pa niher live keshtu dhe me bisedu me ate me kshyr si fol ky njeri qoban lop
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 18, 2017, 04:52:29 AM
Injorant, dhe pa tjeter ky u fut ne kete fushe per Lek. Cka me befason mua eshte fakti qe e ndjekin nje pjese e mire e sanxhakut edhe pse i pren ne qafe per nga ana ekonomike  (200 euro fitim per nje analize qesharake).

Shqiptaret ne anen tjeter, leje qe ne nuk kemi perfitime, por edhe me zbritjet qe ju ofrojme prape nuk jane te interesuar  ;D

Befaqesim.
Title: Testet e Reja të Projektit Shqiptar (Albanian Bloodlines)
Post by: Shalian i Drenasit on November 18, 2017, 05:03:14 AM
Patjeter ky atje me kliken e tij vehabe qe e kane formuar edhe i sulmojne ata qe ende ndihen Shqiptare apo promovojne kuluren e indetitetin tone. Dhe me e keqja eshte qe inkurajohen e ndihmohen nga shteti Serb, edhe financiarisht. A knej shiten si anti Serb lol

 une jam praktikues musliman dhe kum nejt dhe me dijetar te shkences dhe te dijes. Kta (muamer zukorlic) nuk e kuptojn fejen Taman as nuk kan lidhje me ashtuquajturin vehabizem( per mua ma shume eshte propagand kjo fjal ndaj islamit me Jo shume fakte por kjo esht tjeter tem) fejen e marrin si loj mu shit fetar aj as nuk ka studju taman islamin dhe aj qe esht deputet ne serrbi ben Mosbesim dhe ka then gjithashtu mi votu qetnik vuqiqin.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 18, 2017, 05:07:25 AM

Shumë mirë ja ke ba, bile jemi vertetu 100% qysh e kan mentalitetin.

Tash e kan temën aktuale gjenetika Sllave tek Shqiptaret ku thojnë Shqiptarët kan 20% Gjenetikë Sllave. 
Por nukë kan fakte dhe asgje përveç një video shumë provokues dhe të flliqet të cilin e kan postu. Dhe dituria tyre gjenerale në gjenetikë është minimale dhe shumë amatoriale. Kurse unë gati se një injorat dhe amater mund të them për adminat e tyre çe nukë kan shumë lidhje as me genealogji gjenetike por as me histori dhe niveli tyre është sëpaku startues.  Gjithashtu siç po dukët edhe pse adminat e tyre edhe nukë pi kuptojnë gjerat elementare siç përshembull koha paraardhësit (TMRCA), linjat vllaznore, linjat baballare, variacionet.  Prandaj edhe pse besoj çe pakë a shumë e dinë qysh është situata (bile këta më të informum, shkollum, lexuar. Edhe pse kto gjera jan tabu atje) dhe çe jan të lidhët kompletikisht me Shqiptar në 100-300 vjet të fudit por situata e tyre ku gjindën momentalisht nukë ju lejon mi pranu këto fakte.


Nëse asgje tjetër do të jet shumë interesant me përcjedh qysh do të zhvillohet situata prandaj. kjo do të jet "hot topic" për një kohë të gjat siq po dukët :)


P.S. duke postu shumta e tyre i kan fotot. Nukë po muj pa e vrejt sa typical Albanian dukën lol.


Teper teper naiv jan.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 18, 2017, 05:14:53 AM

Shumë mirë ja ke ba, bile jemi vertetu 100% qysh e kan mentalitetin.

Tash e kan temën aktuale gjenetika Sllave tek Shqiptaret ku thojnë Shqiptarët kan 20% Gjenetikë Sllave. 
Por nukë kan fakte dhe asgje përveç një video shumë provokues dhe të flliqet të cilin e kan postu. Dhe dituria tyre gjenerale në gjenetikë është minimale dhe shumë amatoriale. Kurse unë gati se një injorat dhe amater mund të them për adminat e tyre çe nukë kan shumë lidhje as me genealogji gjenetike por as me histori dhe niveli tyre është sëpaku startues.  Gjithashtu siç po dukët edhe pse adminat e tyre edhe nukë pi kuptojnë gjerat elementare siç përshembull koha paraardhësit (TMRCA), linjat vllaznore, linjat baballare, variacionet.  Prandaj edhe pse besoj çe pakë a shumë e dinë qysh është situata (bile këta më të informum, shkollum, lexuar. Edhe pse kto gjera jan tabu atje) dhe çe jan të lidhët kompletikisht me Shqiptar në 100-300 vjet të fudit por situata e tyre ku gjindën momentalisht nukë ju lejon mi pranu këto fakte.


Nëse asgje tjetër do të jet shumë interesant me përcjedh qysh do të zhvillohet situata prandaj. kjo do të jet "hot topic" për një kohë të gjat siq po dukët :)


P.S. duke postu shumta e tyre i kan fotot. Nukë po muj pa e vrejt sa typical Albanian dukën lol.


Shume prej tyre jan teper racista ndaj Shqiptaret.

Dhe ndoshta do prej tyre se jan aq racista lypin dajak te rend. Per mi ja zbut qelet. Vetem ashtu e kuptojn se Ska hajgare me nesh me do video te flliqura kogja shume na nenqmojn.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 18, 2017, 06:06:48 AM

Shume prej tyre jan teper racista ndaj Shqiptaret.

Dhe ndoshta do prej tyre se jan aq racista lypin dajak te rend. Per mi ja zbut qelet. Vetem ashtu e kuptojn se Ska hajgare me nesh me do video te flliqura kogja shume na nenqmojn.

Dakord jam, i kam pa minimum 2 video nënqmuse . Edhe plot e kan facebookun me propagandë dhe ndjenja antishqiptare.

+ shiko ky majmuni tu kreju teorija çe E-v13 është me preardhje Sllave edhe thot çe I2a-din edhe E-v13 e kan distribucionin e njejt.

HaHa këtë "njeri" duhet me pushkatu 100%

(https://i.imgur.com/5rLdnIm.jpg)


Title: Testet e Reja të Projektit Shqiptar (Albanian Bloodlines)
Post by: Dema on November 18, 2017, 06:20:42 AM
une jam praktikues musliman dhe kum nejt dhe me dijetar te shkences dhe te dijes. Kta (muamer zukorlic) nuk e kuptojn fejen Taman as nuk kan lidhje me ashtuquajturin vehabizem (per mua ma shume eshte propagand kjo fjal ndaj islamit me Jo shume fakte por kjo esht tjeter tem)


Dakord jam edhe këtu!   Krejt Kosova jan Muslimon + Shqiptarët jan Muslimon 80%+ apo ashtu diqka edhe askush nukë ka kësi probleme të tillë lol.

Këta kan urrejtje ndaj Shqiptarve (pra ndaj vetvetës), edhe besoj çe është kjo nga një influence prej shtetit edhe shoqrisë ku jetojnë. Gjithashtu edhe prej mediev (RADIO, TV), por edhe prej frigës ndaj të panjuhurës. Pra një propagandë edhe një influence nga identiteti i tyre i ri.

Dmth mu kan Shqiptar në Serbi nukë është diqka shumë e respektuar, pra është e kjart nga vinë këto komplekse.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 18, 2017, 06:45:35 AM
Dakord jam, i kam pa minimum 2 video nënqmuse ku lypin me ju qi robet. Edhe plot e kan facebookun me propagandë dhe ndjenja antishqiptare.

+ shiko ky majmuni tu kreju teorija çe E-v13 është me preardhje Sllave edhe thot çe I2a-din edhe E-v13 e kan distribucionin e njejt.

HaHa këtë "njeri" duhet me pushkatu 100%

(https://i.imgur.com/5rLdnIm.jpg)


Po ashtu esht bash une nuk muj mi marr serioz kta njerz te semure ne kry dhe ne shpirt. Por eshte shume shume qesharake si tha dhe Leki ne ni and shiten do si ky far zulorlici armikt te shkive dhe kishe kaq te sinqert dhe ne tjetren na kan neve shqiptarëve se jem shumica musliman dhe se kem luftu me se shumti kunder shkjaut sllav te eger si dhe shaban polluzha dhe gjysherit te mi dhe gati gjith Shqiptareve te kosoves Jan shku mi mbrojt. Dhe esht qesharake me then jem besimtar te sinqert dhe mi dasht shkjan me shume si shqiptaret ama kjo tregon hipokritin e tyre. Sepse kan qef me shume me shkjaun pravosllav me qen si me neve. Komplet shqiptarofob jan per mu njerz. 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 18, 2017, 06:59:00 AM

Po ashtu esht bash une nuk muj mi marr serioz kta njerz te semure ne kry dhe ne shpirt. Por eshte shume shume qesharake si tha dhe Leki ne ni and shiten do si ky far zulorlici armikt te shkive dhe kishe kaq te sinqert dhe ne tjetren na kan neve shqiptarëve se jem shumica musliman dhe se kem luftu me se shumti kunder shkjaut sllav te eger si dhe shaban polluzha dhe gjysherit te mi dhe gati gjith Shqiptareve te kosoves Jan shku mi mbrojt. Dhe esht qesharake me then jem besimtar te sinqert dhe mi dasht shkjan me shume si shqiptaret ama kjo tregon hipokritin e tyre. Sepse kan qef me shume me shkjaun pravosllav me qen si me neve. Komplet shqiptarofob jan per mu njerz.


amo nukë jan krejt kështu.  E kam lexu at facebookun teri në fund dje.... Jam qmend çka kam pa aty dhe qfarë propagande dhe "trash posts"..


E kam pa një postim prej një vajze cila thot krejt jemi Shqiptar edhe aty ska dyshim. Tani ata i thojn, apo testohesh. Ndersa ajo thot skam nevoj mu testu sepse e dimi çe jemi krejt Shqiptar sikur se edhe fiset Kelmendi, Hoti,,,,   Ajo është nga Novi Pazari por ju bani shah mat aty.   PRa shaku njerzve sikur kjo femna (do ta provoj me gjet at postim ma vonë dhe me postu) duhët me pas shpresë.  Por gjithsesi ju kisha sugjeru antarve prej ABP të mos bajnë mo postime atje në mnyre "bro", "we love our brothers" e tjere sidemos ndersa jan duke kallxu kësi sjedhje të tilla.

Gjenetika edhe historija jan shumë të kjart në këtë rast, dhe ata jan ata të cilët duhën me pranu realitetin dhe origjinën e tyre.

Por shkaku çe jan Serbizu në 100 vjet të fundit dhe praktikisht e ndinë vetën Serb Muslimon (kështu më ka than një person prej Novi Pazarit prej famile doktorash) do të jet problem i madh për ta zxhedhur.     

Përnime tmer, situat e babesushme
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 18, 2017, 07:47:28 AM

amo nukë jan krejt kështu.  E kam lexu at facebookun teri në fund dje.... Jam qmend çka kam pa aty dhe qfarë propagande dhe "trash posts"..


E kam pa një postim prej një vajze cila thot krejt jemi Shqiptar edhe aty ska dyshim. Tani ata i thojn, apo testohesh. Ndersa ajo thot skam nevoj mu testu sepse e dimi çe jemi krejt Shqiptar sikur se edhe fiset Kelmendi, Hoti,,,,   Ajo është nga Novi Pazari por ju bani shah mat aty.   PRa shaku njerzve sikur kjo femna (do ta provoj me gjet at postim ma vonë dhe me postu) duhët me pas shpresë.  Por gjithsesi ju kisha sugjeru antarve prej ABP të mos bajnë mo postime atje në mnyre "bro", "we love our brothers" e tjere sidemos ndersa jan duke kallxu kësi sjedhje të tilla.

Gjenetika edhe historija jan shumë të kjart në këtë rast, dhe ata jan ata të cilët duhën me pranu realitetin dhe origjinën e tyre.

Por shkaku çe jan Serbizu në 100 vjet të fundit dhe praktikisht e ndinë vetën Serb Muslimon (kështu më ka than një person prej Novi Pazarit prej famile doktorash) do të jet problem i madh për ta zxhedhur.     

Përnime tmer, situat e babesushme


Po mire e ke nuk jan te gjithet ashtu racist. Ka si gjithkun njerzi te drejt. Aja me mbiemer esht nurkovic. Une e njoh dhe nje te sjenices aj kapet me gjith familjen per kit qeshtje. Dhe i thot gjith jemi shqiptar kurrsesi nuk jemi boshnjak dhe kit edhe boshnjaket e din i thot.

Dhe ni kusheri i tij esht testu mbiemer Bihorac EV13.
Por me ka then dhe aj se propaganda i shkive diskriminues ndaj shqiptarëve e ka pru deri ketu.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 18, 2017, 08:07:14 AM

Po mire e ke nuk jan te gjithet ashtu racist. Ka si gjithkun njerzi te drejt. Aja me mbiemer esht nurkovic. Une e njoh dhe nje te sjenices aj kapet me gjith familjen per kit qeshtje. Dhe i thot gjith jemi shqiptar kurrsesi nuk jemi boshnjak dhe kit edhe boshnjaket e din i thot.

Dhe ni kusheri i tij esht testu mbiemer Bihorac EV13.
Por me ka then dhe aj se propaganda i shkive diskriminues ndaj shqiptarëve e ka pru deri ketu.


Interesant.. Po ajo do të jet.   Ndersa në mendimin tim momentalisht as Serbia dhe as "Islamistat" dhe askush nukë luan rol tek zxhedhja e tyre por ata vet.

Unë besoj ata çe dojnë mu deklaru Shqiptar sot mujn me arit at pa problem dhe askush nukë ju qet probleme, por është situata delikate sepse ata prej qerdhës e shkollës fillore shkojnë në shkolla Bosnjako-Serbe gjithashtu shumta e tyre flasin Sërbisht në shtëpit e tyre dhe normal çe kan problem me arit një konekcion me Shqiptar. Prandaj kultura, shoqëria, mediet, influenca, etj,,,,

Gjithashtu shoqeria nga projekti Serb - Poreklo menjëher ka deklaru çe Sanxhaklit krejt kan gjenetikë Shqiptare Malësore edhe nukë kan asgjë me Bosnjakët por me Shqiptar.

Këta kan ndime prej projektit Sërb por në të vërtetën Serbët i shikojnë këta sikur amatera edhe krizë identiteti, gjithashtu keshin me interpretimin e gjenetikës të tyre edhe e kam pa edhe në youtube ku administrata prej pojektit Poreklo i deklaron këto gjera dhe ashiqare deklaron çe jan krejt Shqiptar.

Pra askush këtu nukë e ka fajin por sikur çe thash situata gjenerale në cilën gjindën edhe reputacioni Shqiptarve në at vend sikur edhe shumë tjera gjera,,,,

Kryesorja sjedhjet e tilla jan vetëm se nga ata dhe kriza identitetit gjithashtu komplekset t'cilet jan duke i përballu..    ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 19, 2017, 08:48:51 PM
420 Postime  8)

Erdhen kitat ne Yseq.   : )


The comments for your order are

Your samples (YSEQ ID 12390) have been received at YSEQ.
Your order has been updated to the following status.
New status: Processing
Please reply to this email if you have any questions.

Erdhen rezultatet Dema?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 19, 2017, 09:53:12 PM
Erdhen rezultatet Dema?

Jo hala, normal, për ditë jam dukë i shiku :D  Edhe pse besoj çe më lajmrojnë në email?

përveq çe jemi tu i pritë 2 antar për ABP, edhe një shok i jemi këtu u testu, unë dhe ky shoku Kroat (V-13) besojmi çe do të del R1a.
Unë ja kam fal kitin e zbrazet ndersa aj e ka pagu Y37, ndersa këta dy tjere i bana unë donacion Y18.

Edhe + i porosita edhe 3 kita të zbrazët apet   ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 19, 2017, 10:12:38 PM
Jo hala, normal, për ditë jam dukë i shiku :D  Edhe pse besoj çe më lajmrojnë në email?

përveq çe jemi tu i pritë 2 antar për ABP, edhe një shok i jemi këtu u testu, unë dhe ky shoku Kroat (V-13) besojmi çe do të del R1a.
Unë ja kam fal kitin e zbrazet ndersa aj e ka pagu Y37, ndersa këta dy tjere i bana unë donacion Y18.

Edhe + i porosita edhe 3 kita të zbrazët apet   ;D

Super, po te lajmrojne me e-mail  :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 20, 2017, 04:55:57 PM
BTW dakord jam çe ky majmuni usame zukorlic është me klikun e ti Vehab (shkaku interesit), por duhët me nda këtë majmun prej tjerve çe ndoshta jan normal.
Ky do ti përdorë (keqpërdorë) krejtat mjeta për të arritur influence apo pare. Edhe fejën, por edhe popullin.

Edhe një pjesë si e mirë jan kësi lloj majmunash aty por jam i sigurt çe do të dalin pakicë. Por gjithsesi e kan protekcionin ng shteti Serb + institucione tjera siç përshembull t'minoritetev Boshnjak.

Vetëm se nukë pe kuptoj qysh kësi debilli ka ardh me formu projektin e Sanxhakut edhe tani me përhap në projektin e Bosnës lol...

Nesh jemi kan duke fjetë po më dukët??  :(
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 21, 2017, 04:56:23 AM
Leki cilit fis I takon Sylejman Selimi?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 21, 2017, 06:16:14 AM
Leki cilit fis I takon Sylejman Selimi?

Gash eshte nga Açareva, e kusho te larget me Gect e Llaushes. Me siguri qe jane J2b2-PH1751, si Ispahiu nga Vushtrria qe eshte me origjine te larget nga Açareva (i kemi futur rezultatet e tije ne google sheets se nuk eshte pjese e projektit ne FTDNA, shifi aty lart nen lajme Albanian Bloodlines Y-DNA Rezultatet). Gash i vjeter (Luzhe) apo Gash i gurit sic njihen ne popull. Bardhet e Shipshaj jane V13-L241.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 21, 2017, 07:51:00 AM
Gash eshte nga Açareva, e kusho te larget me Gect e Llaushes. Me siguri qe jane J2b2-PH1751, si Ispahiu nga Vushtrria qe eshte me origjine te larget nga Açareva (i kemi futur rezultatet e tije ne google sheets se nuk eshte pjese e projektit ne FTDNA, shifi aty lart nen lajme Albanian Bloodlines Y-DNA Rezultatet). Gash i vjeter (Luzhe) apo Gash i gurit sic njihen ne popull. Bardhet e Shipshaj jane V13-L241.

Ahaa faleminderit per sqarimin tend
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 21, 2017, 07:53:17 AM
Gash eshte nga Açareva, e kusho te larget me Gect e Llaushes. Me siguri qe jane J2b2-PH1751, si Ispahiu nga Vushtrria qe eshte me origjine te larget nga Açareva (i kemi futur rezultatet e tije ne google sheets se nuk eshte pjese e projektit ne FTDNA, shifi aty lart nen lajme Albanian Bloodlines Y-DNA Rezultatet). Gash i vjeter (Luzhe) apo Gash i gurit sic njihen ne popull. Bardhet e Shipshaj jane V13-L241.

Per gasht afer obiliqit a din diqka ni mfshat se quhet sibovc me mbiemer kaqurri. Dhe lushtakt qka jan a jan dhe ata si jashart nga fisi kuq.
Dhe a i njeh bylykbasht e terstenikut.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 21, 2017, 07:42:38 PM
Per gasht afer obiliqit a din diqka ni mfshat se quhet sibovc me mbiemer kaqurri. Dhe lushtakt qka jan a jan dhe ata si jashart nga fisi kuq.
Dhe a i njeh bylykbasht e terstenikut.

Gasht e Sibovcit e di qe jane muhaxher te ardhun prej Toplice (fshatit Kosmaqe), edhe kta me siguri jane Gash te Gurit (J2b2-PH1751). Po, Lushtaket jane Kuq si i gjithe Prekazi dhe simbas te gjitha gjasave jane V13-Z16661 si shumica e Kuqit.

Bylykbasht i njohe por nuk e di se cfar fisi jane apo nga e kane origjinen.

E ke njet me testu ndonjeren prej ketyre familjeve?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 21, 2017, 09:52:45 PM
Gasht e Sibovcit e di qe jane muhaxher te ardhun prej Toplice (fshatit Kosmaqe), edhe kta me siguri jane Gash te Gurit (J2b2-PH1751). Po, Lushtaket jane Kuq si i gjithe Prekazi dhe simbas te gjitha gjasave jane V13-Z16661 si shumica e Kuqit.

Bylykbasht i njohe por nuk e di se cfar fisi jane apo nga e kane origjinen.

E ke njet me testu ndonjeren prej ketyre familjeve?


Po nese me bahet mundesia dot i rekomandoj. Nje te dajve te mi prej bazajve te terstenikut e gjaj sigurisht ndonjeher per mi testu. Per bylykbasht pyta per arsye se i njoft do. Me fal gabova dashta me pyt per gasht e progrovcit afer obiliqit jo te sibovcit. Po ladrovct te drenices cilit fis i takojn.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 22, 2017, 02:58:45 AM

Po nese me bahet mundesia dot i rekomandoj. Nje te dajve te mi prej bazajve te terstenikut e gjaj sigurisht ndonjeher per mi testu. Per bylykbasht pyta per arsye se i njoft do. Me fal gabova dashta me pyt per gasht e progrovcit afer obiliqit jo te sibovcit. Po ladrovct te drenices cilit fis i takojn.

Ne njefare libre e kqyra dhe Kaqurri nga Prugofci nuk jane Gash por Krasniq (Mrip), e kane ardh aty prej Kaquri (Toplice).  Testoj valla dajt, se BY611 i ke po ta them une ;) Dhe keta Kaqurri koka mire me i testu, thuju ne te testohen, qe munesh.

Lladrovci jane fis Zogaj (Zogajt mahen me Thaq).

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 22, 2017, 03:37:12 AM
Ne njefare libre e kqyra dhe Kaqurri nga Prugofci nuk jane Gash por Krasniq (Mrip), e kane ardh aty prej Kaquri (Toplice).  Testoj valla dajt, se BY611 i ke po ta them une ;) Dhe keta Kaqurri koka mire me i testu, thuju ne te testohen, qe munesh.

Lladrovci jane fis Zogaj (Zogajt mahen me Thaq).


Po thu a. Po interesant per shembull djali dajs tem Naim Bazaj qe esht deputet dhe vllezrit te ti por edhe pergjesisht gati se krejt dajt ashtu diqysh doken si R1b BY611 celtic Nordid. nuk kam ide qysh doken saktesisht BY611 po ashtu si doken dajt e mi besoj qe Jan 100 % por ka ndoshta dhe mundesi J2b2  hahahaha.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 22, 2017, 03:41:25 AM
Ne njefare libre e kqyra dhe Kaqurri nga Prugofci nuk jane Gash por Krasniq (Mrip), e kane ardh aty prej Kaquri (Toplice).  Testoj valla dajt, se BY611 i ke po ta them une ;) Dhe keta Kaqurri koka mire me i testu, thuju ne te testohen, qe munesh.

Lladrovci jane fis Zogaj (Zogajt mahen me Thaq).

Cilin Haplogrup ka mundesu ti takojn muhaxhert Krasniq dhe Thaq. Dhe a njeh krasniqt te strovcit afer vushtrris dhe qka thu cilit haplogroup i takojn.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 22, 2017, 03:53:16 AM
Te lodha me kta pytje por qka munden me qen fis morina prej mfshatit hereq me origjine te larget prej shqiperis nga territor te mirdites.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 22, 2017, 03:54:24 AM
Cilin Haplogrup ka mundesu ti takojn muhaxhert Krasniq dhe Thaq. Dhe a njeh krasniqt te strovcit afer vushtrris dhe qka thu cilit haplogroup i takojn.

Kejt mvaret tash se dy fiset jane koxha divers, kane shume vellazeri (J2b2, BY611 apo V13). Krasniqt e Strofcit jane me origjine nga Malesie dhe kane ardhe si Katolik (thojne Malesi e Shkodres). Ish ka mire me i testu edhe keta.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 22, 2017, 03:56:38 AM
Te lodha me kta pytje por qka munden me qen fis morina prej mfshatit hereq me origjine te larget prej shqiperis nga territor te mirdites.

Jo more burr se nuk me lodhe, per kete arsye jemi ketu - dhe une i kam qef keto muhabete  :D Qe jane prej Mirdite me origjine me siguri J2b2.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 22, 2017, 05:29:08 AM
Jo more burr se nuk me lodhe, per kete arsye jemi ketu - dhe une i kam qef keto muhabete  :D Qe jane prej Mirdite me origjine me siguri J2b2.

Po kogja u knaqum me ktu muhabete hahaha
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 22, 2017, 01:08:32 PM
Po kogja u knaqum me ktu muhabete hahaha

Ti a je testu Shaliani?   Po me duket ti v13 ke?


@Leki qysh muj me vnu haplogrupin ne profile ketu sikur ti?  Ku eshte opcioni?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 22, 2017, 05:26:19 PM
Leki, cili fis i takon mbiemni Rashani?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 22, 2017, 05:56:55 PM
Ti a je testu Shaliani?   Po me duket ti v13 ke?


@Leki qysh muj me vnu haplogrupin ne profile ketu sikur ti?  Ku eshte opcioni?

Futu te Profili, pastaj Cilesimet e Profilit dhe nen Teksti Personal vendose halpogrupin :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 22, 2017, 06:02:35 PM
Leki, cili fis i takon mbiemni Rashani?

Prej nga jane? Qe e ke fjalen per Reshani te testuar ne Family Tree DNA atehere duhet te jene Sop ose Berishe se jane afer me antaret e ketyre fiseve.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 22, 2017, 06:22:03 PM
Prej nga jane? Qe e ke fjalen per Reshani te testuar ne Family Tree DNA atehere duhet te jene Sop ose Berishe se jane afer me antaret e ketyre fiseve.
Kam nji shok gjysem shqiptar nga ana e babs por baba vet e la i vogel dhe ka ik, dhe tha se baba vet e ka mbiemnin Rashani. Nuk e di tamam se prej kahit jane, prej Shqipnia jane m'duket 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 22, 2017, 07:10:00 PM
Kam nji shok gjysem shqiptar nga ana e babs por baba vet e la i vogel dhe ka ik, dhe tha se baba vet e ka mbiemnin Rashani. Nuk e di tamam se prej kahit jane, prej Shqipnia jane m'duket

Aha, nuk e di. Ka mundesi te jene Shale (vellazeria Maleta), nga fshati Rashan i Shales te Bajgores. Thuj ne te testohet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 22, 2017, 07:17:00 PM
Aha, nuk e di. Ka mundesi te jene Shale (vellazeria Maleta), nga fshati Rashan i Shales te Bajgores. Thuj ne te testohet.
Po dot e them neser mu testu. Mu me tha se baben e ka katolik
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 22, 2017, 07:47:17 PM
Po dot e them neser mu testu. Mu me tha se baben e ka katolik

Nuk e di cfar feje praktikojne vetem per sa po shohe une te gjitha familjet me kete mbiemer ne Kosove jane  me origjine nga ky fshat. Super, jam shume kurioz me pa se a jane Maleta PF7563 si shumica e Shales.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 22, 2017, 07:53:30 PM
Nuk e di cfar feje praktikojne vetem per sa po shohe une te gjitha familjet me kete mbiemer ne Kosove jane  me origjine nga ky fshat. Super, jam shume kurioz me dite se a jane Maleta PF7563 si shumica e Shales.
Dot i them pakten mu testu ne 12 markers
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 22, 2017, 11:40:33 PM
Ti a je testu Shaliani?   Po me duket ti v13 ke?


@Leki qysh muj me vnu haplogrupin ne profile ketu sikur ti?  Ku eshte opcioni?

Po Ata nga YSEQ me than ashtu.  por per me qen sigurt me njoftun mi urdheru SNP EV13
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 22, 2017, 11:55:21 PM
Ti dem ke J2b2 e vertet?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 23, 2017, 01:13:37 AM
Ti dem ke J2b2 e vertet?

Jo, unë jam i vetmi J2b1 në projekt - https://www.familytreedna.com/public/AlbanianBloodlines?iframe=yresults

J2b1 nukë është shumë i njohur por kohve tfundid (2 vjet mbrapa) kemi ardh tek shumë informata edhe zbulime të reja.
Ndarja mes nesh edhe j2b2 ka ndodh para 16 000 vjet dikund në Kavkaz  ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 23, 2017, 02:24:43 AM
Po Ata nga YSEQ me than ashtu.  por per me qen sigurt me njoftun mi urdheru SNP EV13

Po pe shof tash, I paske do vlera unikate çe të ndajnë prej madhsisë v13 tek Shqiptarët, ndersa kusherit më të afër i ki të shpërndamë napër Evropë prej GD 7/37+
Unë kisha than 100% çe je v13 sikur se edhe kalkulatorat po kallxojnë.  Ke mar v13 SNP apo v13 SNP pack?

Siç po dukët të duhët SNP pack e jo SNP.


Sipas nevgen je 89.3% E1b1b V13>>Z5018> S2979> Z16659>L241 edhe 10.7% Unsupported subclade.

https://www.yfull.com/tree/E-L241/


Edhe të kisha sugjeru me ba profilin në http://www.ysearch.org/add_start.asp?uid= dhe mi ba upload markerat dhe aty mundesh me pa edhe njëfar liste kusheri, por edhe me shiku nësë diqka ndrohët me kohë.
Unë fill të kam shiku nukë e ki askënd afër por e ki një Françes GD 7 me cilin ki TMRCA 900 vjet por kalkulimi në 37 markera nukë është i sakt. Edhe siç po dukët as ky Françes nukë i ndanë vlerat specifike të cilat i ki sidemos DYS390=23 edhe DYS391=11 të cilët jan markera me mutacion të kadalshom pra në fakt sipas Ysearch tash për tash nukë e ki askënd afër.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 23, 2017, 03:49:13 AM
Jo, unë jam i vetmi J2b1 në projekt - https://www.familytreedna.com/public/AlbanianBloodlines?iframe=yresults

J2b1 nukë është shumë i njohur por kohve tfundid (2 vjet mbrapa) kemi ardh tek shumë informata edhe zbulime të reja.
Ndarja mes nesh edhe j2b2 ka ndodh para 16 000 vjet dikund në Kavkaz  ;)

Ahaa. Po per kavkaz besoj sigurisht qe esht prejardhja e J mire pra une mendoja ndoshta qe EV 13 dhe J2b Jan shume te lidhur. Por spo di ketu ne kit forum kum lexu se EV13 ndoshta ka qen ma heret se J2b ne Ballkan por kum lexu dhe disa studime te tjera dhe nga vikipedia ruse ku shkrun se G2a bashk me EV13 dhe J2b kan ardh prej anatolis si te paret ne Ballkan.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 23, 2017, 04:02:18 AM
Po pe shof tash, I paske do vlera unikate çe të ndajnë prej madhsisë v13 tek Shqiptarët, ndersa kusherit më të afër i ki të shpërndamë napër Evropë prej GD 7/37+
Unë kisha than 100% çe je v13 sikur se edhe kalkulatorat po kallxojnë.  Ke mar v13 SNP apo v13 SNP pack?

Siç po dukët të duhët SNP pack e jo SNP.


Sipas nevgen je 89.3% E1b1b V13>>Z5018> S2979> Z16659>L241 edhe 10.7% Unsupported subclade.

https://www.yfull.com/tree/E-L241/


Edhe të kisha sugjeru me ba profilin në http://www.ysearch.org/add_start.asp?uid= dhe mi ba upload markerat dhe aty mundesh me pa edhe njëfar liste kusheri, por edhe me shiku nësë diqka ndrohët me kohë.
Unë fill të kam shiku nukë e ki askënd afër por e ki një Françes GD 7 me cilin ki TMRCA 900 vjet por kalkulimi në 37 markera nukë është i sakt. Edhe siç po dukët as ky Françes nukë i ndanë vlerat specifike të cilat i ki sidemos DYS390=23 edhe DYS391=11 të cilët jan markera me mutacion të kadalshom pra në fakt sipas Ysearch tash për tash nukë e ki askënd afër.Po kogja interesant krejt ketu sqarime. Po SNP pack me kan sugjeru mi ble. Por niher se kum urdheru. Por e kam nijetin ndonjeher mi ble.

A do me than se ndoshta rezultatet Haplogrupit tim se nuk kan ndoshta prejardhje te afer Shqiptare por me shume te evropes perindimor?

Ja hale nuk eshte qartesu deri te ble SNP Pack(dhe ka mundesi se kurt testohet SNP pack a si quhet hhh dihet pak e larg kan nga trojet Shqiptare e kam ma te afer) ?


 Nuk kam shume dije ne kit tematik rreth adn-s me fal ndoshta per shume pyetje.

A ka mundesi se ketu rezultate rreth adn-s munden me qen te pa sakt rreth Haplogrupit tim dhe ka mundesi se jam shembull BY611 ja J2b2?

Kush eshte nevgen?

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 23, 2017, 06:44:58 AM
Jo, unë jam i vetmi J2b1 në projekt - https://www.familytreedna.com/public/AlbanianBloodlines?iframe=yresults

J2b1 nukë është shumë i njohur por kohve tfundid (2 vjet mbrapa) kemi ardh tek shumë informata edhe zbulime të reja.
Ndarja mes nesh edhe j2b2 ka ndodh para 16 000 vjet dikund në Kavkaz  ;)


A je ti aj qe shkrun ketu gjera ne theapricity hahahaha. Me pa mu ne pamje fizike as pak nuk kam fat lips dhe dokna me shume si J2 dhe kam teper lekur te bardh hahahaha. Ku me shofin mu cdo kun mendojn qe jam prej kavkazit ja qeqen ja dagestan.

No im not trolling.. i already guessed more then few people HG based on look especially Albanians are easier to guess because they are more related and more homogeneous then others so these differences are even easier to spot.

Fat lips and not strait but potato nose are good sign for Ev13 also by shape of eyes.

For example Aphroditewhisperer has lips and eyes. Also his nose is not Alpine or Levantine strait.

He is good candidate for Ev13


Don't forget i already successfully guessed more then few people hg only based on look, they all had different hg and they are from this forum.


Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 23, 2017, 06:48:30 AM
Leki kush esht trilecce qe e ka shajt Naim Bazen shkja prej pamjes se ti hahaha qfar njerzi tprisht ne theapricity kish. Aj trilecce po thojke qe krejt shqiptart prej rraces mediterano greko roma Sinti)))
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 23, 2017, 06:52:39 AM
Shalian, arsyeja pse nuk ke asnje afer eshte sepse shume pak Shqiptar ka te testuar, jane vetem 43 deri me tash qe jane V13+ ne projekt. Nuk je i vetmi ne kete pozite, jane edhe disa Shqiptar tjere dhe shumica e antareve qe kemi ne projekt fillimisht kane qene ne te njejten pozite. Ne te ardhem kur te rritet databaza do kesh kusho patjeter. Njekohesisht do ishte mire ne qofte se e blen SNP pack ne YSEQ qe te percaktojme degen ciles i takon, mbase e ke halpotipin unik per momentin.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 23, 2017, 06:56:18 AM
Shalian, arsyeja pse nuk ke asnje afer eshte sepse shume pak Shqiptar ka te testuar, jane vetem 43 deri me tash qe jane V13+ ne projekt. Nuk je i vetmi ne kete pozite, jane edhe disa Shqiptar tjere dhe shumica e antareve qe kemi ne projekt fillimisht kane qene ne te njejten pozite. Ne te ardhem kur te rritet databaza do kesh kusho patjeter. Njekohesisht do ishte mire ne qofte se e blen SNP pack ne YSEQ qe te percaktojme degen ciles i takon, mbase e ke halpotipin unik per momentin.

Ahaa faleminderit shume per sqarrim mu dok se skokna taman shqiptar. Um bani dema  franqez  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 23, 2017, 06:56:58 AM
Leki kush esht trilecce qe e ka shajt Naim Bazen shkja prej pamjes se ti hahaha qfar njerzi tprisht ne theapricity kish. Aj trilecce po thojke qe krejt shqiptart prej rraces mediterano greko roma Sinti)))

I smut ne krye eshte ai, mos u merr me ta  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 23, 2017, 07:03:43 AM
I smut ne krye eshte ai, mos u merr me ta  ;D


Hahahaha e kum dit qe je edhe ti aty hahaha
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 23, 2017, 07:05:24 AM

Hahahaha e kum dit qe je edhe ti aty hahaha

Hahah boll u mundova me ta por nuk merr vesh ai  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 23, 2017, 07:13:03 AM
Hahah boll u mundova me ta por nuk merr vesh ai  ;D


Hahahaha ti te koke I qart.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 23, 2017, 07:22:26 AM

A je ti aj qe shkrun ketu gjera ne theapricity hahahaha. Me pa mu ne pamje fizike as pak nuk kam fat lips dhe dokna me shume si J2 dhe kam teper lekur te bardh hahahaha. Ku me shofin mu cdo kun mendojn qe jam prej kavkazit ja qeqen ja dagestan.

Smundesh në bazë të ngjyrës të likurës lol.  Edhe kjo nukë vlen për të gjitha por për nja 60% të popullatës por shkaku fenotipav të ndryshum është zor me qillu haplogrupin sipas pamjës fizike, por nëse ishin grupu 50 veta prej sicilit haplogrup at her i kishe pa do gjera çe i kan të përbashkët.      Kjo është humor, mos e mer serioz,,,

Gjithashtu aj forum Apricity është turp për trolla dhe për majmuna. Gjithashtu aj Loki, pronari është njëfarë lloj debilli...  Mos vet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 23, 2017, 07:56:08 AM
Ahaa faleminderit shume per sqarrim mu dok se skokna taman shqiptar. Um bani dema  franqez  ;D

jo ata jan kusheri të lart, ndoshta prej Kohës të Bronzit edhe nukë është keq me pas kështu haplotipin e veqant sepse ato jan variacione.
Edhe qysh ta spjegoj Leki, me kohë kur testohën ma shumë njerz me siguri do ta gjejsh naj kush ma ngat.

por siç po dukët do të jesh L241+
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 23, 2017, 05:59:02 PM
Pse pi shlyni postimet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 23, 2017, 07:07:35 PM
Pse pi shlyni postimet.

Cilat postime dhe per kane e ke fjalen?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 23, 2017, 11:53:08 PM
Cilat postime dhe per kane e ke fjalen?


E pyta demen se kum pas lexu ne apricity se ka then me doket se Haplogrupi EV13 esht prej rraces se zez. Dhe dashta me dit a esht E vertet a jo.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 24, 2017, 01:30:30 AM

E pyta demen se kum pas lexu ne apricity se ka then me doket se Haplogrupi EV13 esht prej rraces se zez. Dhe dashta me dit a esht E vertet a jo.

Nukë dihën këto sene sakt hala. Edhe është shumë një histori e lart për ta pas tkjart.
Unë besoj çe E-L618 formed 12100 ybp, TMRCA 7600 ybp u lind si zezak por u zbardh dikund gjat jetës, ndersa E-v13 formed 7600 ybp, TMRCA 5100 ybp u lind i bardh (caucasian) por me pamje karakteristike.

Ndersa E1b1b lidhet me përhapjën tgjuhve Afroazijate - https://en.wikipedia.org/wiki/Afroasiatic_languages
DNA antike më e vjetër prej këti haplogrupi u gjet në Levant tek Natufianet - https://en.wikipedia.org/wiki/Natufian_culture#Genetics

(https://cache.eupedia.com/images/content/timeline_comparison.png)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 24, 2017, 01:46:24 AM
Nukë dihën këto sene sakt hala. Edhe është shumë një histori e lart për ta pas tkjart.
Unë besoj çe E-L618 formed 12100 ybp, TMRCA 7600 ybp u lind si zezak por u zbardh dikund gjat jetës, ndersa E-v13 formed 7600 ybp, TMRCA 5100 ybp u lind i bardh (caucasian) por me pamje karakteristike.

Ndersa E1b1b lidhet me përhapjën tgjuhve Afroazijate - https://en.wikipedia.org/wiki/Afroasiatic_languages
DNA antike më e vjetër prej këti haplogrupi u gjet në Levant tek Natufianet - https://en.wikipedia.org/wiki/Natufian_culture#Genetics

(https://cache.eupedia.com/images/content/timeline_comparison.png)


Ahaa si do ta kuptoja une do me than se babai I EV13  E- L 618ka qen zezak a si? A ngjyren nuk e vendos mitochondria Dna. Po keta natufian ndoshta Jan perzi me zezak dhe Jan bere te zi. Shikoje Berberet ne veri te algjeris dhe ne nuk. Ne veri shumica te bardh dhe neper bjeshka ne jug Ku Jan zezakt ma afer Jan me te zi Berberet. Per kit arsye sbesoj se ka qen Haplogrupi E ne origjin Zezak. Por um vyn sqarim dhe Fakte per ket. Mendoj se ka qen back migration ja vet migration ne afrik.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 24, 2017, 02:15:14 AM

Ahaa si do ta kuptoja une do me than se babai I EV13  E- L 618ka qen zezak a si? A ngjyren nuk e vendos mitochondria Dna. Po keta natufian ndoshta Jan perzi me zezak dhe Jan bere te zi. Shikoje Berberet ne veri te algjeris dhe ne nuk. Ne veri shumica te bardh dhe neper bjeshka ne jug Ku Jan zezakt ma afer Jan me te zi Berberet. Per kit arsye sbesoj se ka qen Haplogrupi E ne origjin Zezak. Por um vyn sqarim dhe Fakte per ket. Mendoj se ka qen back migration ja vet migration ne afrik.

Është e mundshme, sipas Maciamo ka ndodh edhe migrimi prej Levantit prap në Afrik, por vetëm se disa haplotipe edhe ata jan të identifikum, ndersa nukë ka dyshim çe E1b ka preardhje prej Afrike edhe çe është prej migrimit tfundit prej Afrikës. Dmth kështu diçka:  Afrik>Levant>Evrope prandaj asimilimi i v13 tek proto Indo-Europianet e prandaj shpërndarja dhe ekspanzioni modern në Evropë në kohën e bronzit.

"Nowadays, the highest genetic diversity of haplogroup E1b1b is observed in Northeast Africa, especially in Ethiopia and Somalia, which also have the monopoly of older and rarer branches like M281, V6 or V92. This suggests that E1b1b may indeed have appeared in East Africa, then expanded north until the Levant. Nevertheless, many lineages now found among the Ethiopians and Somalians appear to have come from the Fertile Crescent during the Neolithic period. This includes some E1b1b subclades like V22 (12,000 years old) and V32 (10,000 years old), but also undeniably Near Eastern lineages like T1a-CTS2214 and J1-L136."

https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_E1b1b_Y-DNA.shtml#origins

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 24, 2017, 02:55:00 AM
Është e mundshme, sipas Maciamo ka ndodh edhe migrimi prej Levantit prap në Afrik, por vetëm se disa haplotipe edhe ata jan të identifikum, ndersa nukë ka dyshim çe E1b ka preardhje prej Afrike edhe çe është prej migrimit tfundit prej Afrikës. Dmth kështu diçka:  Afrik>Levant>Evrope prandaj asimilimi i v13 tek proto Indo-Europianet e prandaj shpërndarja dhe ekspanzioni modern në Evropë në kohën e bronzit.

"Nowadays, the highest genetic diversity of haplogroup E1b1b is observed in Northeast Africa, especially in Ethiopia and Somalia, which also have the monopoly of older and rarer branches like M281, V6 or V92. This suggests that E1b1b may indeed have appeared in East Africa, then expanded north until the Levant. Nevertheless, many lineages now found among the Ethiopians and Somalians appear to have come from the Fertile Crescent during the Neolithic period. This includes some E1b1b subclades like V22 (12,000 years old) and V32 (10,000 years old), but also undeniably Near Eastern lineages like T1a-CTS2214 and J1-L136."

https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_E1b1b_Y-DNA.shtml#origins

Po mendimi jyt esht pra qe E1b ka qen zezak si F bajagi e bardh. Por une prap se besoj. Mendoj qe A dhe B Jan saktesisht Haplogrup I zezakve
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 24, 2017, 02:56:54 AM
Leki dhe Flori si mendoni ju qka Dema po thot.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 24, 2017, 03:28:29 AM
Ka edhe studime te reja rreth Haplogruppe E ne vitin e kaluar prej Underhill.  ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 24, 2017, 08:21:10 AM
Shaliani, shiko këtë publikim reth kësaj teme - http://www.sciencemag.org/news/2015/04/how-europeans-evolved-white-skin
Por haplogrupa E1b është me siguri prej Afrike me origjinë edhe sot shkon teri 80% në vende ku gjindën zezakët më të zi, sikur Somalia, Etiopia etj..
Afrikanët e kan dominacionin tek ky haplogrup edhe tek përqindja edhe tek variacionet.

(https://cache.eupedia.com/images/content/Haplogroup-E1b1b.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on November 24, 2017, 01:19:58 PM
Nukë dihën këto sene sakt hala. Edhe është shumë një histori e lart për ta pas tkjart.
Unë besoj çe E-L618 formed 12100 ybp, TMRCA 7600 ybp u lind si zezak por u zbardh dikund gjat jetës, ndersa E-v13 formed 7600 ybp, TMRCA 5100 ybp u lind i bardh (caucasian) por me pamje karakteristike.

Ndersa E1b1b lidhet me përhapjën tgjuhve Afroazijate - https://en.wikipedia.org/wiki/Afroasiatic_languages
DNA antike më e vjetër prej këti haplogrupi u gjet në Levant tek Natufianet - https://en.wikipedia.org/wiki/Natufian_culture#Genetics

(https://cache.eupedia.com/images/content/timeline_comparison.png)

Valla bre palidhje ke fol, zezak sa per informate skane qene as egjiptianet e pare para me shume se 10 mije vjeteve e ti thua se E-L618 paska qene zezak -_-, ma e shumta dhe ndoshta ma e sakta eshte qe ka mujt me kane eshte si semitet e sotem (bile kjo per parenting hg of E-L618) po jo bantu ose negroid, per nje kohe te shkurt 10.000 vjecare skane mujt me pesu evolim kaq shpejt mu ba te bardh sepse perndryshe kish edhe me kallxu ne autosomal qe kem ni % SSA duke e dit qe u ardh ne nje numer te konsiderueshem ne Ballkan e Evrope. A dhe B jane te zezakve E1b eshte shume e diversifikume.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 24, 2017, 02:25:03 PM
Valla bre palidhje ke fol, zezak sa per informate skane qene as egjiptianet e pare para me shume se 10 mije vjeteve e ti thua se E-L618 paska qene zezak -_-, ma e shumta dhe ndoshta ma e sakta eshte qe ka mujt me kane eshte si semitet e sotem (bile kjo per parenting hg of E-L618) po jo bantu ose negroid, per nje kohe te shkurt 10.000 vjecare skane mujt me pesu evolim kaq shpejt mu ba te bardh sepse perndryshe kish edhe me kallxu ne autosomal qe kem ni % SSA duke e dit qe u ardh ne nje numer te konsiderueshem ne Ballkan e Evrope. A dhe B jane te zezakve E1b eshte shume e diversifikume.


Bash ashtu edhe une e shof dhe shume mir e spjegove. Deri me tani as ni shkenctar Ska then se esht prej zezakve por se ka ardh nga Afrika ma shume Jo.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 24, 2017, 05:14:54 PM
E1b-L618 nuk ka lidhje me zezakt
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 24, 2017, 06:13:00 PM
Shkurt e shqip, pajtohem me ju që thoni se E1b-L618 nuk ka lidhje me zezakët. Leni këtë muhabet më lol.

Artikulli më i ri te gjenetika: http://www.gjenetika.com/fisi-hoti/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 24, 2017, 07:28:46 PM
Seems like many Tosks have begun to test on the Albanian bloodlines project, this is great
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 24, 2017, 09:42:04 PM
Seems like many Tosks have begun to test on the Albanian bloodlines project, this is great

Po, mund të konfirmoj se ka porositje përmes projektit në FTDNA për të testuar rreth 20 Tosk.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 24, 2017, 10:42:31 PM
Illyrian edhe Shaliani, my niggas  ;D Egjiptianet e parë jan kan 3000 BCE, pra para 5000 vjet.
Ndersa L618 është reth 12100 vjet i vjetër. Autosomal nukë kish kallxu asgjë sepse shkon vetem se 500 - 2000 vjet mbrapa.
Pra kur u lind L618 para 12100 vjet agrokultura u kan në fillime ndersa çka mendoni çka jan kan "hunter-gatherers" me origjinë Afrikane? Me siguri jo tbardh si bora..

Edhe lexoni edhe një her këtë:

https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_E1b1b_Y-DNA.shtml#origins


Jo ti pra je jemenit kavkazian me admixture mongole nese jam zezak. Dhe 100 per qind sjam as zezak  I pari i DE sbesoj se ka qen.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 24, 2017, 11:24:04 PM
Y-DNA12 per ata qe jetojne ne SHBA vetëm $43.95 shipped. Per ata internacional $53.95 shipped:

https://facebook.com/story.php?story_fbid=2046898052210874&id=1895108097389871
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on November 24, 2017, 11:35:19 PM

Bash ashtu edhe une e shof dhe shume mir e spjegove. Deri me tani as ni shkenctar Ska then se esht prej zezakve por se ka ardh nga Afrika ma shume Jo.

Pi vjen inati qe veq ne poreklo pranohet si tipik e jo ne mesin e Shqiptarve xD, tash po menon qe i identifikon edhe haplogrupet e njerzve veq ne baze te pamjes, ja kisha qu ni galeri me foto te ndryshme te shqiptarve (qe e di cilit hg i takojne) dhe me identifiku kush cilit hg i takon, nese kish mujt me gjete 30% ni kit e kish pas prej meje.....zezak thote, futja i thojne kesaj pune, taman si ai sanxhaklija. :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on November 24, 2017, 11:47:54 PM
Illyrian edhe Shaliani, my niggas  ;D Egjiptianet e parë jan kan 3000 BCE, pra para 5000 vjet.
Ndersa L618 është reth 12100 vjet i vjetër. Autosomal nukë kish kallxu asgjë sepse shkon vetem se 500 - 2000 vjet mbrapa.
Pra kur u lind L618 para 12100 vjet agrokultura u kan në fillime ndersa çka mendoni çka jan kan "hunter-gatherers" me origjinë Afrikane? Me siguri jo tbardh si bora..

Edhe lexoni edhe një her këtë:

https://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_E1b1b_Y-DNA.shtml#origins
Edhe ti mendon qe ku mendohet qe e ka origjinen pershtatet me gjendjen aktuale racore te atij vendi, kush te garanton qe nuk ka pas back migration dhe a mund te ma sjelles nje argument se ata kane qene zezak, se nuk pashe aty vetem se mendohet qe ka origjinen ne Etiopi ose Somali kurse migrimi out of africa ka ndodh pikerisht nga ai ven, per me teper lene hapesire te interepretimit tjeter se pikerisht ne migrimit out of africa ka pas E1b poashtu se bashku me IJ po qe disa kane marre rrugen per ne veri si I dhe tjeret si E ka qendru ne Lindjen e Mesme ose kane migru prape ne piken zero prej ku jane nis, per te migruar prape ne veri.

Shume siperfaqesisht ja llupe si ai 'boshnjaku' i sanxhakut xD, madje kishe ti e mban veten mat te informum se ai, ke ba gabim edhe mat madh qe permene specifikisht E-L618 qe eshte downstream of parenting E-V68 qe kjo e fundit origjinen e ka ne Egjipt, kurse e para u gjet ne Ballkan, ama shume larg ose aspak jane me zezak per shume arsye qe veq ti shtjellova ma larte.   
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 24, 2017, 11:51:44 PM
Edhe ti mendon qe ku mendohet qe e ka origjinen pershtatet me gjendjen aktuale racore te atij vendi, kush te garanton qe nuk ka pas back migration dhe a mund te ma sjelles nje argument se ata kane qene zezak, se nuk pashe aty vetem se mendohet qe ka origjinen ne Etiopi ose Somali kurse migrimi out of africa ka ndodh pikerisht nga ai ven, per me teper lene hapesire te interepretimit tjeter se pikerisht ne migrimit out of africa ka pas E1b poashtu se bashku me IJ po qe disa kane marre rrugen per ne veri si I dhe tjeret si E ka qendru ne Lindjen e Mesme ose kane migru prape ne piken zero prej ku jane nis, per te migruar prape ne veri.

Shume siperfaqesisht ja llupe si ai 'boshnjaku' i sanxhakut xD, madje kishe ti e mban veten mat te informum se ai, ke ba gabim edhe mat madh qe permene specifikisht E-L618 qe eshte downstream of parenting E-V68 qe kjo e fundit origjinen e ka ne Egjipt, kurse e para u gjet ne Ballkan, ama shume larg ose aspak jane me zezak per shume arsye qe veq ti shtjellova ma larte.
Lene o shok se V13 ska hic lidhje me zezakt lol, L618 vete vetem ne European aDNA samples asht gjete
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 25, 2017, 12:29:37 AM
Pi vjen inati qe veq ne poreklo pranohet si tipik e jo ne mesin e Shqiptarve xD, tash po menon qe i identifikon edhe haplogrupet e njerzve veq ne baze te pamjes, ja kisha qu ni galeri me foto te ndryshme te shqiptarve (qe e di cilit hg i takojne) dhe me identifiku kush cilit hg i takon, nese kish mujt me gjete 30% ni kit e kish pas prej meje.....zezak thote, futja i thojne kesaj pune, taman si ai sanxhaklija. :D


Po e vertet kjo gje. Aj sanxhaklija gjykon dhe intepreton cdo jav tjeter qysh.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 25, 2017, 03:41:59 AM
Edhe ti mendon qe ku mendohet qe e ka origjinen pershtatet me gjendjen aktuale racore te atij vendi, kush te garanton qe nuk ka pas back migration dhe a mund te ma sjelles nje argument se ata kane qene zezak, se nuk pashe aty vetem se mendohet qe ka origjinen ne Etiopi ose Somali kurse migrimi out of africa ka ndodh pikerisht nga ai ven

Po, 80% E1b në Somali edhe 40-80% në Etiopi është backmigration prej Levantit në 10 000 vjet të fundit!  Bravo për ty!   Nukë pe di ae ki tkjart çfarë gjëra je tu fol lol....   leje illyrian pash familën...

, per me teper lene hapesire te interepretimit tjeter se pikerisht ne migrimit out of africa ka pas E1b poashtu se bashku me IJ po qe disa kane marre rrugen per ne veri si I dhe tjeret si E ka qendru ne Lindjen e Mesme ose kane migru prape ne piken zero prej ku jane nis, per te migruar prape ne veri.

E1b nukë ka migru me IJ po ma vonë lol...  I pari E1b dhe gjithashtu më i vjetri jan Natufianet në Lidhjën e Mesme para 12 000 vjet, ndersa në Anatoli dhe Iran Neolit nukë u gjet E1b, çka sugjeron çe ata Natufianet të cilët e kan preardhjën prej "hunter gatherer" jan kan mbi tparët E1b tcilët kan dal prej Afrikës... Lexo e mos shkreto - https://www.nature.com/articles/nature19310


Shume siperfaqesisht ja llupe si ai 'boshnjaku' i sanxhakut xD, madje kishe ti e mban veten mat te informum se ai, ke ba gabim edhe mat madh qe permene specifikisht E-L618 qe eshte downstream of parenting E-V68 qe kjo e fundit origjinen e ka ne Egjipt, kurse e para u gjet ne Ballkan, ama shume larg ose aspak jane me zezak per shume arsye qe veq ti shtjellova ma larte.

Shumë i rëndë je. E përmenda L618 sepse është 12100 vjet i vjetër sipas Yfull. 
aj u gjet në Balkan para 7500 vjet ndersa L618 është 12100 vjet i vjetër.

Lexo postimin tim edhe një her, unë thash E-v13 u lind i bardh (Caucasian), ndersa L618 u lind i zi apo sëpaku shumë i kaft edhe u zbardh gjat jetës.  - http://www.foleja.net/index.php?topic=356.msg4259#msg4259
Nesh jemi duke diskutu historijën e lart të racav e këtu ska vend për komplekse lol.  Nukë di a u kan i zi i kaft apo i bardh por me siguri është me origjinë më të lart Afrikane.

Ti je në nivel të ati Bosnjakut TSanxhakut edhe mos um ofendo mëm kreasu me ato :P Bile ti je ma i mequm se aj.Pi vjen inati qe veq ne poreklo pranohet si tipik e jo ne mesin e Shqiptarve xD, tash po menon qe i identifikon edhe haplogrupet e njerzve veq ne baze te pamjes, ja kisha qu ni galeri me foto te ndryshme te shqiptarve (qe e di cilit hg i takojne) dhe me identifiku kush cilit hg i takon, nese kish mujt me gjete 30% ni kit e kish pas prej meje.....zezak thote, futja i thojne kesaj pune, taman si ai sanxhaklija. :D

Ty a ta qillova o buzell, a thojshin krejt R1b sipas fisit unë thash Ev13 edhe të qillova haha! 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 25, 2017, 03:59:13 AM

Jo ti pra je jemenit kavkazian me admixture mongole nese jam zezak. Dhe 100 per qind sjam as zezak  I pari i DE sbesoj se ka qen.


Askush nukë të tha çe je Zezak oj Shqipe lol.  Por E1b është me orignjinë Afrikane, vetëm se aq.
Nesh jemi me origjinë në Kavkaz, por skemi të bëjmë me Mongol apo Jemenit... Nejse, unë nukë të ofendova pra të lutna..

Kjo është debata reth origjinës të lart ku shikohët 10 000 - 50 000 vjet mbrapa.  Edhe leni tash këto muhabete.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 25, 2017, 04:57:12 AM
Seems like many Tosks have begun to test on the Albanian bloodlines project, this is great

Im curious, where did you found out about this? Sounds very nice!

Po, mund të konfirmoj se ka porositje përmes projektit në FTDNA për të testuar rreth 20 Tosk.


Shumë bukur!!! A ka më shumë info reth kësaj?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 25, 2017, 07:14:31 AM
kur është DYS464 15.3 ajo do me than 16 a po?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 25, 2017, 07:46:39 AM
$20 off Y37, Y67, or Y111

Use Promo Code:
R245QKQJGOKF
PROMO CODE VALID FOR ONE TIME USE ONLY
OFFER EXPIRES 11/26/2017
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 25, 2017, 02:07:15 PM
Shumë bukur!!! A ka më shumë info reth kësaj?

Tash per tash aq info ka sa thash me heret ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 25, 2017, 02:09:59 PM
kur është DYS464 15.3 ajo do me than 16 a po?

Ashtu mendoj edhe une, por duhet ta konfirmoj me YSEQ. Psh. ne FTDNA DYS464=15.3 ne tabele paraqitet si 16.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 25, 2017, 04:49:57 PM
Super Dema! J2b2 po thame per dyte :D

Dema, ma ke borxh nje birre  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 25, 2017, 04:55:07 PM
Dema, ma ke borxhe nje birre  ;D
Leki, cili haplogroup thu se I takon kusherini i nanes teme?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 25, 2017, 04:57:44 PM
Leki, cili haplogroup thu se I takon kusherini i nanes teme?

E-V13  :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 25, 2017, 05:04:26 PM
E-V13  :D
Possible, what about J2b2-Y23094?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 25, 2017, 05:08:53 PM

Askush nukë të tha çe je Zezak oj Shqipe lol.  Por E1b është me orignjinë Afrikane, vetëm se aq.
Nesh jemi me origjinë në Kavkaz, por skemi të bëjmë me Mongol apo Jemenit... Nejse, unë nukë të ofendova pra të lutna..

Kjo është debata reth origjinës të lart ku shikohët 10 000 - 50 000 vjet mbrapa.  Edhe leni tash këto muhabete.

Dema, 'DE' kane dale nga Afrika para 68500 vjeteve dhe duke u bazuar ne shperndarjen e ketyre dy halpogrupeve, D-ja nuk gjindet fare ne Afrike, ndarja ka ndodhe diku ne lindjen e Mesme, dhe E-ja qe tash gjendet ne Afrike eshte migrim qe ka ndodhur me vone, mbase jene nda prej DE ne D dhe E. I ke pershembull gjuhtaret e kultures 'Natufians' qe thuaja se nuk kane fare SSA (Sub-Saharan African) inluence ne gjenetiken autosomale. Shkurt e shqip nuk kane qene zezak si thua ti, dhe mos e lexo cka thote Maciamo nga Eupedia (ky para do vjeteve thojke qe Shqipja eshte gjuhe afro-aziatike....). Apo projektin e Sanxhakut me klasifikimet qesharake qe me duken si me ka femije te shkolles fillore.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 25, 2017, 06:47:08 PM
Dema, ma ke borxhe nje birre  ;D


E vërtetë është, i ke qillu ty dy edhe Kastratin edhe Krasniqet këta shembuj çe dalin J2b2. Congrats!

Kur dush  ;)


Dema, 'DE' kane dal nga Afrika para 68500 vjeteve dhe duke u bazuar ne shperndarjen e ketyre dy halpogrupeve, D-ja nuk gjindet fare ne Afrike, ndarja ka ndodhe diku ne lindjen e Mesme, dhe E-ja qe tash gjendet ne Afrike eshte migrim qe ka ndodhur me vone, mbase jene nda prej DE ne D dhe E. I ke pershembull gjuhtaret e kultures 'Natufians' qe thuaja se nuk kane fare SSA (Sub-Saharan African) inluence ne gjenetiken autosomale. Shkurt e Shqip nuk kane qene zezak si thua ti, dhe mos e lexo cka thote Maciamo nga Eupedia (ky para do vjeteve thojke qe Shqipja eshte gjuhe afro-aziatike....). Apo projektin e Sanxhakut me klasifikimet qesharake qe me duken si me ka femije te shkolles fillore.

Ky është zëri i parë çe pe ni çe E1b nukë është nga Afrika me origjinë...  Nejse e lam këtë temë sepse pe shof çe njerz kan kompleksa e po ndihën të sulmum në vend se me fol në mnyre normale dhe me diskutu. Unë isha kan super krenar të isha me origjinë nga Afrika. Unë jam edhe njëri prej shumë të radh në Balkan tcilët kallxojnë Afrikan admix në autosomal 2%.
Edhe me zxhat ma larg pi bjen sikurse pi baj zezak  ;D Nejse pe lomi këtë teme.

Sa për at majmunin TSanxhakut ti je shumë i afër me ato, mundesh gati se me thirr bro :P unë ma mirë isha kan related edhe me tSomaliës se me Zukorliqin :P
+ tash e shkruj edhe një postim çka kam pa reth ktina
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 25, 2017, 07:07:38 PM
LEki, shiko këtë majmunin tu ja thith Seseljit, i thot unë jam BY611 (me preardhje Kelte ngat Shkodrës).
Ndersa sugjeron çe Seselji është I2a cili është vendas i vjetër dhe vetëm se u Sllavenizu tek Karpated edhe tani u kthy prap në Balkan.

Thot çe Sanxhaklit jan Kelt, Got edhe Skandinav  ;D ;D ;D ;D ndersa për Serbet thot çe skan të bëjnë me Rus por jan vendas.

Lexo vet - http://www.alo.rs/zukorlic-testirao-krv-zbog-seselja/122200

Babën e paska mufti ky.   Gazetat po shkrujn çe po jeton në sheriat me 3 gra edhe 10 thmi - http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/1085145/serijat-muftija-muamer-zukorlic-ima-tri-supruge

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D BY611 stonk!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 25, 2017, 07:19:27 PM
Jane prej.....

Flor ose Leki, ky.....

Ujkan, të lutem mos posto më info në këtë forum publik marrur nga ndonjë grup privat, përderisa ne nuk e kemi bërë publike një gjë të tillë!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 25, 2017, 07:21:49 PM
Ujkan, të lutem mos posto më info në këtë forum publik marrur nga një grup privat, përderisa në nuk e kemi bërë publike një gjë të tillë!
Aha, po na fal. I will delete them now.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 25, 2017, 07:22:59 PM
Ujkan, të lutem mos posto më info në këtë forum publik marrur nga një grup privat, përderisa në nuk e kemi bërë publike një gjë të tillë!

Dikush ka ba donacion për mi testu 20 Tosk?    Apo jan organizu vet?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 25, 2017, 07:37:57 PM
Ashtu mendoj edhe une, por duhet ta konfirmoj me YSEQ. Psh. ne FTDNA DYS464=15.3 ne tabele paraqitet si 16.

aha, pra flm, se këti shokut qashtu i dul një marker, por edhe 5 markera hala nukë ja kan bitis.  Super është kjo kompania Yseq.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 25, 2017, 08:00:52 PM

E vërtetë është, i ke qillu ty dy edhe Kastratin edhe Krasniqet këta shembuj çe dalin J2b2. Congrats!

Kur dush  ;)


Ky është zëri i parë çe pe ni çe E1b nukë është nga Afrika me origjinë...  Nejse e lam këtë temë sepse pe shof çe njerz kan kompleksa e po ndihën të sulmum në vend se me fol në mnyre normale dhe me diskutu. Unë isha kan super krenar të isha me origjinë nga Afrika. Unë jam edhe njëri prej shumë të radh në Balkan tcilët kallxojnë Afrikan admix në autosomal 2%.
Edhe me zxhat ma larg pi bjen sikurse pi baj zezak  ;D Nejse pe lomi këtë teme.

Sa për at majmunin TSanxhakut ti je shumë i afër me ato, mundesh gati se me thirr bro :P unë ma mirë isha kan related edhe me tSomaliës se me Zukorliqin :P
+ tash e shkruj edhe një postim çka kam pa reth ktina

Ok, kur jemi ne KS ;)

Ke ende shume per te mesuar dema, dhe mundohu mos me perdor terma raciste ne keto debate se mundesh me ofendu antaret tjere apo dikan qe e ndjek forumin tone. Kjo vlene per te gjithe, jo vec per ty. Ne te ardhem do i fshi postet e tilla.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on November 25, 2017, 08:06:38 PM
Po, 80% E1b në Somali edhe 40-80% në Etiopi është backmigration prej Levantit në 10 000 vjet të fundit!  Bravo për ty!   Nukë pe di ae ki tkjart çfarë gjëra je tu fol lol....   leje illyrian pash familën...

E1b nukë ka migru me IJ po ma vonë lol...  I pari E1b dhe gjithashtu më i vjetri jan Natufianet në Lidhjën e Mesme para 12 000 vjet, ndersa në Anatoli dhe Iran Neolit nukë u gjet E1b, çka sugjeron çe ata Natufianet të cilët e kan preardhjën prej "hunter gatherer" jan kan mbi tparët E1b tcilët kan dal prej Afrikës... Lexo e mos shkreto - https://www.nature.com/articles/nature19310


Shumë i rëndë je. E përmenda L618 sepse është 12100 vjet i vjetër sipas Yfull. 
aj u gjet në Balkan para 7500 vjet ndersa L618 është 12100 vjet i vjetër.

Lexo postimin tim edhe një her, unë thash E-v13 u lind i bardh (Caucasian), ndersa L618 u lind i zi apo sëpaku shumë i kaft edhe u zbardh gjat jetës.  - http://www.foleja.net/index.php?topic=356.msg4259#msg4259
Nesh jemi duke diskutu historijën e lart të racav e këtu ska vend për komplekse lol.  Nukë di a u kan i zi i kaft apo i bardh por me siguri është me origjinë më të lart Afrikane.

Ti je në nivel të ati Bosnjakut TSanxhakut edhe mos um ofendo mëm kreasu me ato :P Bile ti je ma i mequm se aj.

O syn, mire o me lexu me kujdes nermjet rreshtave sepse osht me rendesi se cfare thashe fjale per fjale, e di qe ke ndoshta veshtersi me kuptu gjuhen ose ne kete rast gjuhen e njehsume po se paku thuaj nese ki nevoje me ta zberthu ma lehte me kuptu, ajo cfare thua nuk qendron aspak per shume arsye qe ti ceka, edhe mos shperndaj maciamon si burim te besueshem, te luta per mu ma dergu nje fakt qe i lidh me zezaket dhe ti deshtove me ba ni gja te tille, veq thu jone ardh prej Afrike dhe kjo automatikisht i bene zezak, vyn pak logjik dhe te shihesh mire kronologjin e atyne viteve dhe osht shume me rendesi migrimet sepse askush nuk e mohon se prej afrike kane ardh te gjithe poashtu se mohon askush qe ka pas backmigration, nje gje eshte e sigurt zezak skane qene o sanxhakli i poreklos (keshtu du me ta ngjit emrin :D) po semit.

Ty a ta qillova o buzell, a thojshin krejt R1b sipas fisit unë thash Ev13 edhe të qillova haha!
Paj nuk eshte edhe aq veshtire me gjete duke e dit qe ne mesin e gegve 90% eshte either e-v13, r1b dhe j2j2, dmth. gjasat per me ja qellu eshte e madhe. :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 25, 2017, 08:37:27 PM
Ok, kur jemi ne KS ;)

Ke ende shume per te mesuar dema, dhe mundohu mos me perdor terma raciste ne keto debate se mundesh me ofendu antaret tjere apo dikan qe e ndjek forumin tone. Kjo vlene per te gjithe, jo vec per ty. Ne te ardhem do i fshi postet e tilla.

Për cfarë "terma" raciste ki fjal?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 25, 2017, 08:48:19 PM
O syn, mire o me lexu me kujdes nermjet rreshtave sepse osht me rendesi se cfare thashe fjale per fjale, e di qe ke ndoshta veshtersi me kuptu gjuhen ose ne kete rast gjuhen e njehsume po se paku thuaj nese ki nevoje me ta zberthu ma lehte me kuptu, ajo cfare thua nuk qendron aspak per shume arsye qe ti ceka, edhe mos shperndaj maciamon si burim te besueshem, te luta per mu ma dergu nje fakt qe i lidh me zezaket dhe ti deshtove me ba ni gja te tille, veq thu jone ardh prej Afrike dhe kjo automatikisht i bene zezak, vyn pak logjik dhe te shihesh mire kronologjin e atyne viteve dhe osht shume me rendesi migrimet sepse askush nuk e mohon se prej afrike kane ardh te gjithe poashtu se mohon askush qe ka pas backmigration, nje gje eshte e sigurt zezak skane qene o sanxhakli i poreklos (keshtu du me ta ngjit emrin :D) po semit.
Paj nuk eshte edhe aq veshtire me gjete duke e dit qe ne mesin e gegve 90% eshte either e-v13, r1b dhe j2j2, dmth. gjasat per me ja qellu eshte e madhe. :D

A kupton ti çe në Somali E1b shkon teri 80% edhe e kan monopolin tek variacionet edhe te degët e radha?
Pra sipas teje ajo është migracion prej Egjiptit do me than?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 25, 2017, 08:58:04 PM
A kupton ti çe në Somali E1b shkon teri 80% edhe e kan monopolin tek variacionet edhe te degët e radha?
Pra sipas teje ajo është migracion prej Egjiptit do me than?

Dem definicioni i racizmit esht mi ngrit popullin e vet nelt dhe mi ul te tjeret posht, por ne kit qeshtje esht tema Haplogroup. 

Dhe me mendu se ti ki me shume vlere si te tjeret. Une skam aspak komplekse dhe me qen Zezak prejardhja mu sma nin. Zoti te gjithet i ka kriju.

Mire pra kit ndjenje e pata kur flase rreth origjines se grupit E.

Ndoshta e kam ni mendim te keq rreth personit tend per arsye se i pash postimet te tuaj ne apricity rreth haplogrupit E.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 25, 2017, 09:15:40 PM
Dem definicioni i racizmit esht mi ngrit popullin e vet nelt dhe mi ul te tjeret posht, por ne kit qeshtje esht tema Haplogroup. 

Dhe me mendu se ti ki me shume vlere si te tjeret. Une skam aspak komplekse dhe me qen Zezak prejardhja mu sma nin. Zoti te gjithet i ka kriju.

Mire pra kit ndjenje e pata kur flase rreth origjines se grupit E.

Ndoshta e kam ni mendim te keq rreth personit tend per arsye se i pash postimet te tuaj ne apricity rreth haplogrupit E.


Shalian, shiko, i ri je në këto sene edhe ende nukë pi kupton gjerat mirë. Askush askund nukë ka thon çe dikush vlen ma pakë apo ma shumë shaku i haplogrupit.
Edhe gjithsesi askush nukë është duke thon çe Afrikanet vlejn ma pakë si njerz.

Ndersa nukë të kisha sugjeru me lexu një forum të till sikur qaj cilin e përmende por foruma më serioz sikur përshebull http://www.anthrogenica.com
Ajo nukë është në regull prej teje me konsideru preardhjën Afrikane sikur nënqmim, edhe kjo është racizëm nësë më pyt mua.
Ndersa kjo pytje ke e drejtume tek Leki e jo tek ti.

Skam unë ty çka mu tu arsyetu çka kam shkru unë napër foruma tjer. Është gje e pranume globalisht çe E1b ka preardhje Afrikane edhe nukë pe kuptoj ku  është problemi?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 25, 2017, 10:02:10 PM
Për cfarë "terma" raciste ki fjal?

'My Niggas', Dema. E di qe po bani humor por ju lutem mundohuni e benu ma serioz sepse eshte forum publik. Ps, bleje edhe Beta package per dajt.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 25, 2017, 11:04:32 PM
Ajo ke prej dashnisë  ;D


Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 26, 2017, 12:00:14 AM
Askush se komentoj linkun në gazeta, ma interesant po ju vinë këto gjera palidhje..

Ky ju ka ba shah mat Sanxhaklive, em ju mer 150€ prej një testit em ju pshtjedh kabllat total.

Nukë është problemi ku ky kapët për origjinat e lashta tpopullatës. Por çe gjithsesi mundohët mi ndërpe krejt lidhjet me Shqiptarët edhe kursesi nukë pranojnë origjinën e freskt Shqiptare. Për at arsye flasin vetëm se për origjinën e lashtë.

Por identifikimi me Bosnjak hala spom hin në kry
Zxho her kur mendoj çe Shqiptarët nukë mund të më befasojnë ma, ata përseri e arritin atë.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on November 26, 2017, 01:00:39 AM

Shalian, shiko, i ri je në këto sene edhe ende nukë pi kupton gjerat mirë. Askush askund nukë ka thon çe dikush vlen ma pakë apo ma shumë shaku i haplogrupit.
Edhe gjithsesi askush nukë është duke thon çe Afrikanet vlejn ma pakë si njerz.

Ndersa nukë të kisha sugjeru me lexu një forum të till sikur qaj cilin e përmende por foruma më serioz sikur përshebull http://www.anthrogenica.com
Ajo nukë është në regull prej teje me konsideru preardhjën Afrikane sikur nënqmim, edhe kjo është racizëm nësë më pyt mua.
Ndersa kjo pytje ke e drejtume tek Leki e jo tek ti.

Skam unë ty çka mu tu arsyetu çka kam shkru unë napër foruma tjer. Është gje e pranume globalisht çe E1b ka preardhje Afrikane edhe nukë pe kuptoj ku  është problemi?

Menyra me mire per mu permisu esht dipertimi ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 26, 2017, 12:37:45 PM
Siç po dukët kjo debat reth origjinës haplogrupit E u debatua në rethin e shkenctarve. Por shkenctarët përpara nukë kan sugjeru preardhjën nga Lindja e Mesme por nga Azia.

Quote
Discovery   The YAP insertion was discovered by scientists led by Michael Hammer of the University of Arizona. Between 1997 and 1998 Hammer published three articles relating to the origins of haplogroup DE. These articles state that YAP insertion occurred in Asia. As recently as 2007, some studies such as Chandrasekar et al. 2007, cite the publications by Hammer when arguing for an Asian origin of the YAP insertion.
The scenarios outlined by Hammer include an out of Africa migration over 100,000 years ago, the YAP+ insertion on an Asian Y-chromosome 55,000 years ago and a back migration of YAP+ from Asia to Africa 31,000 years ago by its subclade haplogroup E. This analysis was based on the fact that older African lineages, such as haplogroups A and B, were YAP negative whereas the younger lineage, haplogroup E was YAP positive. Haplogroup D, which is YAP positive, was clearly an Asian lineage, being found only in East Asia with high frequencies in Andaman Islands, Japan and Tibet. Because the mutations that define haplogroup E were observed to be in the ancestral state in haplogroup D, and haplogroup D at 55kya, was considerably older than haplogroup E at 31kya, Hammer concluded that haplogroup E was a subclade of haplogroup D.


Ndersa sot shkenca pajtohët me origjinën e Afrikës:

Quote
Contemporary studies
In 2000 a number of scientists had started to reassess the hypothesis of an Asian origin of the YAP insertion. Underhill et al. 2000 identified the D-M174 mutation that defines haplogroup D. The M174 allele is found in the ancestral state in all African lineages including haplogroup E. The discovery of M174 mutation meant that haplogroup E could not be a subclade of haplogroup D. These findings effectively neutralized the argument of an Asian origin of the YAP+ based on the character state of the M40 and M96 mutations that define haplogroup E. According to Underhill et al. 2000, the M174 data alone would support an African origin of the YAP insertion.
Further arguments were made supporting and African origin of the YAP in Underhill et al. 2001. The arguments for an African origin include.
Africa has the highest frequency of YAP(>80%). Whereas the YAP+ in Asia has a fairly restricted geographic distribution, mainly at low to moderate frequencies (average 9.6%) in East Asia.
It was claimed that there was no archaeological evidence of a back-migration to Africa, and at the time of writing that there was no unequivocal Y DNA, mitochondrial DNA or autosomal DNA evidence of a back migration to Africa.
Although Haplogroup C seems to have originated in Asia at a similar time to Haplogroup DE's origin, Haplogroup C shows no sign of back migration to Africa.
The African origin of the YAP+ is also supported by studies concerning haplogroup E. In Altheide and Hammer 1997, the authors argue that haplogroup E arose in Asia on an ancestral YAP+ allele before migrating back to Africa.[ However some studies, such as Semino et al., indicate that the highest frequency and diversity of haplogroup E is in Africa, and Africa is the most likely place of origin of the haplogroup.
The models supporting an African origin or an Asian origin of the YAP+ insertion both required the extinction of the ancestral YAP chromosome to explain the current distribution of the YAP+ polymorphism. Paragroup DE* possesses neither the mutations that define haplogroup D or haplogroup E. If paragroup DE* was found in one location but not the other, it would boost one theory of the other. Haplogroup DE* has recently been found in Nigeria, Guinea-Bissau and also in Tibet. The phylogenetic relationship of three DE* sequences has yet to be determined, but it is known that the Guinea Bissau sequences differ from the Nigerian sequences by at least one mutation. Weale et al. state that the discovery of DE* among Nigerians pushes back the date for the most recent common ancestor (MRCA) of African YAP chromosomes. This, in his view, has the effect of reducing the time window through which a possible back migration from Asia to Africa could occur.
Chandrasekhar et al. 2007, have argued for the Asian origin of the YAP+. They state,
The presence of the YAP insertion in Northeast Indian tribes and Andaman Islanders with haplogroup D suggests that some of the M168 chromosomes gave rise to the YAP insertion and M174 mutation in South Asia
They also argue that YAP+ migrated back to Africa with other Eurasian haplogroups. These include Haplogroup R1b1* (18-23kya), which has been observed with especially high frequency among the members of some peoples in northern Cameroon, and Haplogroup T (39-45 kya), which has been observed in low frequencies in Africa. Haplogroup E at 50kya is considerably older than these haplogroups and has been observed at frequencies of 80-92% in Africa.
In a press release concerning a study by Karafet et al. (2008), Michael Hammer, revised the dates for the origin Haplogroup DE from 55,000 years ago to 65,000 years ago. For haplogroup E, Hammer revised the dates from 31,000 years ago to 50,000 years ago. Hammer is also quoted as saying “The age of haplogroup DE is about 65,000 years, just a bit younger than the other major lineage to leave Africa, which is assumed to be about 70,000 years old,” in which he implies that haplogroup DE left Africa along with Haplogroup CF.
Peter Underhill states that there will always be uncertainty regarding the precise origins of DNA sequence variants such as YAP because of a lack of knowledge concerning prehistoric demographics and population movements. However Underhill contends that with all the available information, the African origin of the YAP+ polymorphism is more parsimonious and more plausible than the Asian origin hypothesis. Other authors who have published or co-published works in support of an African origin of the YAP+ include Luigi Luca Cavalli-Sforza, Toomas Kivisild, Spencer Wells, Linda Stone and Paul F. Lurquin.

Origjina sipas  Underhill PA, Kivisild T (2007). "Use of y chromosome and mitochondrial DNA population structure in tracing human migrations"

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/Yap_tree.gif)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on November 26, 2017, 05:01:24 PM
A kupton ti çe në Somali E1b shkon teri 80% edhe e kan monopolin tek variacionet edhe te degët e radha?
Pra sipas teje ajo është migracion prej Egjiptit do me than?
Kogja i trashe je, ama bash sen ske mesu edhe keta jo qe po ta them veq une po krejt, c'eshte ma e keqja po menon qe po i din senet po realisht nuk je fort para as ati sanxhaklis se poreklos, zezak thu veq qe menohet qe ne nje kohe te larget E ka origjinen prej Afrike. (hale as linkun ku 'e ceke' se nime paska qene zezak ai qe e paska barte E-L618)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 26, 2017, 05:29:15 PM
Demë, hajt lëre këtë muhabet më lol. E-L618 (dega paraardhëse e V13) është gjetur disa herë në Evropë qysh nga koha e Neolitit. Të gjithë jemi të ardhur nga Afrika, disa haplogrupe më herët dhe disa tjerë më vonë.

Nejse, do ishte mirë për grupin tonë (PH2967>PH1751) ta marrish YSEQ Beta për dajën kur të gjinden ca lek, t'i kompletoje 37 markera: https://www.yseq.net/product_info.php?cPath=23&products_id=33&osCsid=b01eeaf3be4a551302ae725063bd06cf
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 26, 2017, 08:51:30 PM
Nejse, do ishte mirë për grupin tonë (PH2967>PH1751) ta marrish YSEQ Beta për dajën kur të gjinden ca lek, t'i kompletoje 37 markera: https://www.yseq.net/product_info.php?cPath=23&products_id=33&osCsid=b01eeaf3be4a551302ae725063bd06cf

Kurse për Kastratin që testove nuk ka nevojë për testim të mëtutjeshëm, meqë shihet qartë se është i afër me Kastratin tjetër nga Shkodra i cili ka 67 markera (thanks to me ;))
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 27, 2017, 04:05:18 AM
Demë, hajt lëre këtë muhabet më lol. E-L618 (dega paraardhëse e V13) është gjetur disa herë në Evropë qysh nga koha e Neolitit. Të gjithë jemi të ardhur nga Afrika, disa haplogrupe më herët dhe disa tjerë më vonë.

Nejse, do ishte mirë për grupin tonë (PH2967>PH1751) ta marrish YSEQ Beta për dajën kur të gjinden ca lek, t'i kompletoje 37 markera: https://www.yseq.net/product_info.php?cPath=23&products_id=33&osCsid=b01eeaf3be4a551302ae725063bd06cf

Pajtohëm Flor, më në fund të gjith jemi me preadhje të lart nga Afrika, ndersa unë përveq çe e kam 2% Afrikan në autosomal, edhe shtëpinë e kam me motiva t'Afrikës  ;D

Qysh është situata reth dajës? Është interesant sepse e ka Qazimi në GD 0/18 cili e ka Y37 ndersa pe shof çe jan dy degë aty J-Y20899 edhe PH1751.
Ok, do ta baj upgrade në Y37.


Kurse për Kastratin që testove nuk ka nevojë për testim të mëtutjeshëm, meqë shihet qartë se është i afër me Kastratin tjetër nga Shkodra i cili ka 67 markera (thanks to me ;))

Ti ja bane upgrade? Po më dukët ti shumë ki ba donacione Flor edhe gjithsesi bashk me Lekun jeni kontribueset më të mdha në këtë fush tek Shqiptarët.
Edhe këtu vrehët çe është afër me Kastrati por nukë jam kan i sigurtë sepse apet i ka pas do diferenca sidemos DYS390 por pe shof tash çe ajo diference është normale për at grup..  Edhe tani kurë e permene DYS385 e pash çe vetëm se këta dy e kan këtë vlerë aty dhe kjo mund të jent shenji tregues. Por gjithsesi siç po dukët do të jen të afër. Ish kan mirë mi pas krejt minimum 37 markera po çka me ba..

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 27, 2017, 11:36:32 AM
nejse
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 27, 2017, 02:58:25 PM
Qysh është situata reth dajës? Është interesant sepse e ka Qazimi në GD 0/18 cili e ka Y37 ndersa pe shof çe jan dy degë aty J-Y20899 edhe PH1751.
Ok, do ta baj upgrade në Y37.

Menjëfjalë sipas këtij rezolucioni nuk kam informatë a është daja jot më i afër me Qazimin (Kryezi-Bytyq) apo me Krasniqët. Qazimi është testuar në FTDNA Z1296+ dhe Z1297- pra edhe ky është në të njëjtën subkladë (J-PH2967 ose J-Y20899 në YFull) mirëpo është në pikëpyetje a është pozitiv për downstream J-PH1751, përshkak se ka do vlera off-modal, siç është DYS447=28 në vend të 27 ose 26, pastaj DYS458=17 në vend të 15 ose 16, dhe së fundi DYS449=28 në vend të 30. Dajës jot i mungojnë dy të fundit që janë në YSEQ Beta, që të shohim a i ka si Qazimi apo si Krasniqët. Sidoqoftë, unë mendoj se edhe Qazimi është PH1751+ dhe ndoshta nuk është shumë larg Krasniqëve. Mirëpo nuk kam mjaft info pa u konfirmuar, përshkak të markerave off-modal të lartëpërmendur. Kurse Krasniqët janë afër Duhan që është konfirmuar PH1751+ në YSEQ. Nëse daja jot DYS449 dhe DYS458 i ka më afër Krasniqëve tjerë dhe Duhan (siç mendoj), atëherë dhe ky është PH1751+ dhe nuk ka nevojë për konfirmim.


Ti ja bane upgrade? Po më dukët ti shumë ki ba donacione Flor edhe gjithsesi bashk me Lekun jeni kontribueset më të mdha në këtë fush tek Shqiptarët.
Edhe këtu vrehët çe është afër me Kastrati por nukë jam kan i sigurtë sepse apet i ka pas do diferenca sidemos DYS390 por pe shof tash çe ajo diference është normale për at grup..  Edhe tani kurë e permene DYS385 e pash çe vetëm se këta dy e kan këtë vlerë aty dhe kjo mund të jent shenji tregues. Por gjithsesi siç po dukët do të jen të afër. Ish kan mirë mi pas krejt minimum 37 markera po çka me ba..

Lëre që e kam bërë Upgrade por kam qenë deri në Shqipëri në verë të 2016 ku kam marrë 12 mostra, njëri prej tyre ishte ky Kastrati nga Shkodra.

DYS390 nuk është shumë stabil për këtë grup. Më interesante është ndryshimi në DYS388 (16 në vend të 15). Mirëpo siç e ke vërejtur edhe ti DYS385b=15 në vend të modal 17 është karakteristike për të dy Kastratët nën PH1751 dhe normal të dy janë Kastrat të konfirmuar. Kështu mund të konstatoj se janë më afër me njëri tjetrin, dhe nuk ka nevojë për rezolucion më të lartë për Kastratin që testove.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 27, 2017, 04:27:46 PM
Darkord jam Flor çe Qazimi është J-PH1751+ sikurse edhe daja jem.
Gjithsesi sipas kalkulatorit më afër i ka krejt tcilet jan PH1751 (Confirmed/Predicted) se Oroshin cili është PH1751-, është kështu?

E bana upgrade pra në Y37.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 27, 2017, 05:09:52 PM
Darkord jam Flor çe Qazimi është J-PH1751+ sikurse edhe daja jem.
Gjithsesi sipas kalkulatorit më afër i ka krejt tcilet jan PH1751 (Confirmed/Predicted) se Oroshin cili është PH1751-, është kështu?

Po, fiset e Mirditës (Oroshi, Spaçi, dhe Kushneni) janë konfirmuar PH2967+ Y20899+ etj, dhe PH1751- plus 4 SNP tjera, konfirmuar nga BigY i Oroshit, siç e kam shpjeguar këtu dhe në citim kur erdh BigY i tij: http://www.foleja.net/index.php?topic=14.msg3617#msg3617

E bana upgrade pra në Y37.

Super :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 27, 2017, 05:20:28 PM
Po, fiset e Mirditës (Oroshi, Spaçi, dhe Kushneni) janë konfirmuar PH2967+ Y20899+ etj, dhe PH1751- plus 4 SNP tjera, konfirmuar nga BigY i Oroshit, siç e kam shpjeguar këtu dhe në citim kur erdh BigY i tij: http://www.foleja.net/index.php?topic=14.msg3617#msg3617

Super :D

Shumë interesant, nukë e kam vrejt këtë postim ma heret.
Pra siç po dukët krejt çe jan PH1751+ e kan preadhjën nga linja baballare tshembullit te veriut tShqiprisë (Mirdite) Y20899, ndersa preardhja më e lart shkon teri te DNA antike në eshnat e Ilirve 1500 BCE.


Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 27, 2017, 05:43:19 PM
Super Dema! Une jam i mendjes qe eshte me afer Krasniqeve mbase eshte edhe me fis i tille se me Qazimin, dhe vlera ne DYS447=28 ndoshta eshte dicka unike per degen e fisit qe i takon. Sidoqofte, do e verifikojme shume shpejte  :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on November 28, 2017, 12:47:06 AM
A e dini kush i ka dal ende rezultati atina kushes teme te Vrelles se nuk pe shoh updated ne Albanian Bloodlines. :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 28, 2017, 01:15:51 AM
A e dini kush i ka dal ende rezultati atina kushes teme te Vrelles se nuk pe shoh updated ne Albanian Bloodlines. :D

Per Blakaj e ke fjalen? Ende jo, ne pritje e siper. Me keto upgrade qe kane ba FTDNA eshte duke i vonuar kogja si shume rezultatet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 28, 2017, 04:34:21 AM
A e dini kush i ka dal ende rezultati atina kushes teme te Vrelles se nuk pe shoh updated ne Albanian Bloodlines. :D

Sa i erdhi kushos tënd rezultati ;) Është testuar: E1b-V13>CTS5856>Z5018*(S2979- L17- Z16242- A2192- Z17293-)

Rezultat interesant. Në YFull shoh dy shembuj E-Z5018* nga Tuskani: https://www.yfull.com/tree/E-Z5018/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 28, 2017, 08:32:40 AM
$50 off Big Y
Our Gift to You

Use Promo Code:
R29RZLEY3UVP
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 28, 2017, 09:02:34 AM
Super Dema! Une jam i mendjes qe eshte me afer Krasniqeve mbase eshte edhe me fis i tille se me Qazimin, dhe vlera ne DYS447=28 ndoshta eshte dicka unike per degen e fisit qe i takon. Sidoqofte, do e verifikojme shume shpejte  :)

Po veq dyqysh shumë interesant kjo përputhja me Qazimin, po shumë shpejt do të jet. Fill më kan lajmru në mail çe jan duke e punu.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 28, 2017, 10:19:57 AM
btw urime 28 Nëntori
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on November 29, 2017, 04:46:58 PM
Sot ka ardhur kiti per me testu kusherinin e nanes.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 29, 2017, 04:47:48 PM
Sa i erdhi kushos tënd rezultati ;) Është testuar: E1b-V13>CTS5856>Z5018*(S2979- L17- Z16242- A2192- Z17293-)

Rezultat interesant. Në YFull shoh dy shembuj E-Z5018* nga Tuskani: https://www.yfull.com/tree/E-Z5018/

Kandidat perfekt per BigY.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on November 30, 2017, 01:32:45 AM
Dema, ky shoku Gradinaj e dine prej nga kane ardhur ne Raushiq?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 30, 2017, 08:17:42 AM
Dema, ky shoku Gradinaj e dine prej nga kane ardhur ne Raushiq?

Jo, më dukët prej Shqiperie, e ves ma shumë, pse?


Shumë interesant ky shoku i dyt Kroat çe u testu, ja kan bitis krejt markerat përveq CDY, CDY veq i ka mbet çe 5 dit spja kryne hmm?
Ndersa ka dal një linjë shumë interesant siç po dukët E-v13>PH1246

Ja kam gjet një kusheri në M35 projekt të cilin po dojmi me kontaktu, veq në qat projekt e kam gjet edhe nukë është as në Ysearch.
Kemi mendu me ja dërgu një email M35 adminav ata le ta kontaktojnë çe e ka një kusheri afër cili është i interesum me kontaktu, a është kjo ideje e mirë?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on November 30, 2017, 12:12:28 PM
Tha prej Shqiperie jan, prej Shkodre, por tha "zdi, sjam i sigurt"
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 30, 2017, 03:58:04 PM
Shumë interesant ky shoku i dyt Kroat çe u testu, ja kan bitis krejt markerat përveq CDY, CDY veq i ka mbet çe 5 dit spja kryne hmm?
Ndersa ka dal një linjë shumë interesant siç po dukët E-v13>PH1246

Ja kam gjet një kusheri në M35 projekt të cilin po dojmi me kontaktu, veq në qat projekt e kam gjet edhe nukë është as në Ysearch.
Kemi mendu me ja dërgu një email M35 adminav ata le ta kontaktojnë çe e ka një kusheri afër cili është i interesum me kontaktu, a është kjo ideje e mirë?

Po, provoni përmes ndonjë administratori nga E-M35 Project at FTDNA që t'u bi në kontakt.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on November 30, 2017, 06:56:43 PM
IceT, faleminderit për donacionin në projektin tonë te FTDNA :D

Rezultat i ri:

Mbiemri Kastrati, fisi Kastrati. Nga Karaçevë e Epërme, Kamenicë, Kosovë

Haplogrupi: J2b2-L283>Z1296>PH2967>PH1751

Testuar në FamilyTreeDNA (Y37)

Nën këtë subkladë është më afër me dy Kastratët tjerë, njëri nga Malësia e Shkodrës (Matusha) dhe tjetri nga Peja (Gradinaj). Dhe ndajnë DYS385=14-15, karakteristik për grupin e tyre nën PH1751.

Na u humb ky IceT më :P
Donacionin e tij e përdorëm për të paguar testin e këtij Kastratit që i erdhi rezultati dje. Më kujtohet kur e dha donacionin, IceT tha që dëshiron i tertuari t'i dalë match. Duket se ju plotësu dëshira, sepse janë GD 4/37 ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on November 30, 2017, 08:03:24 PM
Sa i erdhi kushos tënd rezultati ;) Është testuar: E1b-V13>CTS5856>Z5018*(S2979- L17- Z16242- A2192- Z17293-)

Rezultat interesant. Në YFull shoh dy shembuj E-Z5018* nga Tuskani: https://www.yfull.com/tree/E-Z5018/
Ke me shume informata sesa ato ne YFull? Si ka ardh, nga kush edhe e shoh qe me shume sesa E-Z5018 nuk ka informate se cilit clade i takojm, dmth ende mbesim unik ne kete pike. :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on December 01, 2017, 01:27:35 AM
Jo, më dukët prej Shqiperie, e ves ma shumë, pse?


Shumë interesant ky shoku i dyt Kroat çe u testu, ja kan bitis krejt markerat përveq CDY, CDY veq i ka mbet çe 5 dit spja kryne hmm?
Ndersa ka dal një linjë shumë interesant siç po dukët E-v13>PH1246

Ja kam gjet një kusheri në M35 projekt të cilin po dojmi me kontaktu, veq në qat projekt e kam gjet edhe nukë është as në Ysearch.
Kemi mendu me ja dërgu një email M35 adminav ata le ta kontaktojnë çe e ka një kusheri afër cili është i interesum me kontaktu, a është kjo ideje e mirë?


A esht aj shoku kroat qe ki mendoft qe esht R1a?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 01, 2017, 02:20:13 PM
Ke me shume informata sesa ato ne YFull? Si ka ardh, nga kush edhe e shoh qe me shume sesa E-Z5018 nuk ka informate se cilit clade i takojm, dmth ende mbesim unik ne kete pike. :D

E-V13 SNP Pack teston vetëm ata SNPs që janë të zbuluara ose të ditura dhe nuk mund të ndajë ata SNPs që karakterizojnë linjën tuaj, siç është BigY. Pra, edhe njëherë ju jeni: V13+ > CTS5856+ > Z5018+ dhe negativ për gjitha nën degët e Z5018 që janë testuar në këtë Pack. Shqiptarët që janë nën S2979 gjithashtu janë nën Z5018 (shiko foton më poshtë). Mirëpo dallimi është se ju jeni negativ për S2979 dhe nëndegëve tjera paralele, dhe formoni një degë vëllazërore të tyre që nuk ka lidhje me to prej nga paraardhësi i fundit, Z5018, dhe 4000 vitet e fundit. Që do të thotë linja juaj nën Z5018 është me a rrallë. Ka edhe shembuj tjerë që janë testuar në të njëjtën mënyrë, mirëpo pa zbuluar SNPs paralele ose vëllazërore të S2979, L17, etj përmes BigY, etj, nuk dihet se si krahasoheni. Situatë e ngjashme me dy shembujt nga Tuskani. Mund të krijoni një degë me njërin prej tyre ose mundet jo. Pastaj nëse po, nuk do të thotë se jeni "të afër". Tmrca e Z5018 është 4000 vjet. Psh, mund të ndaheni para ~3500 vjeç. Sa për origjinën e Z5018 dhe "nga ka ardhur" koncensusi është se V13 si dhe dega kryesore e tij CTS5856 (nga ku rrjedh Z5018) e ka origjinën në Ballkan.

(http://www.gjenetika.com/wp-content/uploads/2017/07/V13Final-1.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on December 01, 2017, 04:04:16 PM
Jo, më dukët prej Shqiperie, e ves ma shumë, pse?


Shumë interesant ky shoku i dyt Kroat çe u testu, ja kan bitis krejt markerat përveq CDY, CDY veq i ka mbet çe 5 dit spja kryne hmm?
Ndersa ka dal një linjë shumë interesant siç po dukët E-v13>PH1246

Ja kam gjet një kusheri në M35 projekt të cilin po dojmi me kontaktu, veq në qat projekt e kam gjet edhe nukë është as në Ysearch.
Kemi mendu me ja dërgu një email M35 adminav ata le ta kontaktojnë çe e ka një kusheri afër cili është i interesum me kontaktu, a është kjo ideje e mirë?

Flm. Kesh i interesuar ta di ne qofte se e dine ciles vellazeri i takojne (ndoshta Aliaj?).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 01, 2017, 04:11:58 PM
Flm. Kesh i interesuar me dite a e dine ciles vellazeri i takojn (ndoshta Aliaj?).


Jo, tha zdin. Veq fisin e din Kastrat.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on December 02, 2017, 10:49:14 PMhttp://www.gjenetika.com/ne-fokus-shoshi-shala-dhe-mirdita/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 04, 2017, 11:33:28 AM
Për arsye të ndryshme, për Projektin Shqiptar të ADN "Albanian Bloodlines", prej tash pranojmë rezultate nga FamilyTreeDNA (iGenea, Geno) dhe YSEQ, ku kemi një databazë për të gjithë Shqiptarët.
https://www.familytreedna.com/groups/albanian-bloodlines/about/results

Nëse dikush ka dëshirë të marrë pjesë në projektin tonë mbarëshqiptar, duhet të testohet në kompanitë e lartëpërmendura.

Shumë mirë e keni reorganizu projektin Flor. Sepse tash orientohet në drejtim mbarëshqiptar ndersa përpara u dukë sikurse u kan më shumë i orientum ka fiset edhe vetëm se një pjese e Shqiptarve, Geg.

Duhët të orientomi ka krejt Shqiptarët ku do çe jetojnë edhe ti lidhmi krejt trojet Shqiptare përmes këti projektit.
Arbreshet, Sanxhaklit, Arbanaset, Çamet, Tosket, Arvanite, Geg, Lab e krejt tjerë qe sot egzistojnë, ndoshta e kam haruar dikënd. Sikurse Shqiptarët e Turkies.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on December 05, 2017, 04:55:34 PM

A esht aj shoku kroat qe ki mendoft qe esht R1a?

I ka hup Demes xari, nuk po mundet me ja qellu koheve te fundit  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 07, 2017, 02:53:50 PM
I ka hup Demes xari, nuk po mundet me ja qellu koheve te fundit  ;D

Demës kurrë nukë i humb zjarri!

Ju qilloj valla pa problem. Sikurse qysh terri qitash e kam 100% success ratio ku i kam qillu minimum 4 shembuj prej projktit tonë  ;)

Ndersa ky shoku dul E-v13>PH1246, i afër me Vasojevic fisin.   E-v13>PH1246 tash për tash u gjet vetëm se tek Vasojevic prej Malit tZI edhe nukë egziston as një Shqiptar çe është PH1246+, por gjindët tek Serbet edhe Malazezët.

Ndersa Vasojevic sipas gojëdhanav ash dasht mu kan fis vllaznore me Krasniqin Hotin Piperin...   Interesant
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on December 07, 2017, 05:47:31 PM
Demës kurrë nukë i humb zjarri!

Ju qilloj valla pa problem. Sikurse qysh terri qitash e kam 100% success ratio ku i kam qillu minimum 4 shembuj prej projktit tonë  ;)

Ndersa ky shoku dul E-v13>PH1246, i afër me Vasojevic fisin.   E-v13>PH1246 tash për tash u gjet vetëm se tek Vasojevic prej Malit tZI edhe nukë egziston as një Shqiptar çe është PH1246+, por gjindët tek Serbet edhe Malazezët.

Ndersa Vasojevic sipas gojëdhanav ash dasht mu kan fis vllaznore me Krasniqin Hotin Piperin...   Interesant

Jo, per kete shokun ja ke huq, Shaliani mire e ka mbajt mend. Ti thojshe qe ka me dal R1a  ;D


Interesant vertete. Pervec Vasojeviqit edhe Rajoviq qe jane me origjine nga zona e Kuqit jane PH1246, dhe nuk jane afer me Vasojeviqin: Rajoviqi jane positiv per nen-degen BY14160, kurse Vasojeviqi negativ.

Ka shume pak Shqiptar te testuar, keshtu qe ende nuk dihet se a eshte prezent kjo nen-dege nen ne. 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 07, 2017, 07:35:40 PM
Jo per kete shokun ja ke huq, Shaliani mire e ka mbajt mend. Ti thojshe qe ka me dal R1a  ;D


Interesant vertete. Pervec Vasojeviqit edhe Rajoviq me origjine nga nahia e Kuqit jane gjithashtu PH1246, dhe nuk jane afer me Vasojeviqin: Rajoviqi jane positive per nen-degen BY14160, kurse Vasojeviqi negative.

Ka shume pak Shqiptar te testuar, keshtu qe ende nuk dihet se a eshte prezent kjo nen-dege nen ne.


Po amo ky shoku nukë është Shqiptar lol, dmth për thujt është shumë ma rëndë, kurse tek Shqiptarët ende jam 100% ratio  ;D
Por edhe nëse gaboj ska problem ajo është vetëm se pakë me arktu vetën, këtë e mar ma shumë si fore e nukë është diqka serioz lol.

Ndersa po, jam mirë kohve tfundit me këtë, është interesant..  Hm Vaso negative për BY14160? 
Në m35 projekt edhe në Poreklo është i klasifikum BY14151

Ndersa ky shoku është më i afër me shembullin 115974 prej Kroacie, me mbiemër Zdjelar por edhe kta i kam gjete facebook faqen edhe aty deklarohen si Serb. Edhe e kam pa në Poreklo çe kan vet për preardhjën e tyre ku administratori ju ka than çe nukë ka dyshim çe jeni me preardhje Serbe prej fisit Vasojevic.
Ndersa ky shoku e ka një diference interesante në DYS391 e ka 11 ku krejt nër këtë deg e kan 10. 

Sa për Shqiptar ae kemi naj njo PH1246+?   Shumë interesant kjo punë, po po garant duhët mu gjind dikund.

E pash parzi në Poreklo, ende po dhoshin teste gratis për Serb prej Kosove lol... Jan qart krejt..
Ndersa nesh skemi as 200 shembuj në projekt.  Kta tshtetit edhe politikanet edhe as një insitucion ska dal i zoti mu lidh me këtë projekt edhe me ndimu në mnyre financiare. Dhe në asnjë mnyre...
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on December 08, 2017, 06:47:10 PM
Vasojeviqi jane BY14160- (3000ybp) keshtu qe ne projektet qe ceke jane mire te klasifikuar sepse ndarja mes tyre ka ndodhe  ne BY14151 (3800ybp). Vasojeviqi duken se jane negativ edhe per keto tjera SNP: BY14150, BY114155 dhe BY11459.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 08, 2017, 07:09:20 PM
Aha, ndersa neve ma shumë na ka interesu origjina dhe ndoshta naj match i afër se donjë SNP i thell. Sepse kemi rast me një paraardhs të adoptuar.
Pra kemi 2 matches njëri është në Kroaci dhe tjetri Vasojevic prej Malit tZii

GD 3 / 35 është shembulli 115974 prej M35 projektit, e kan faqen e facebookut për preardhje kështu çe ky shoku e ka mas mirti mu drejtu ka aj drejtim. Edhe ndoshta me mar Y67. 

Vasojevic i ka ne GD 7.  Dyt jan në M35 projekt edhe në Poreklo.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on December 09, 2017, 09:21:20 PM
Tash e pashe ca nji pjese e madhe e Dibres(Stebleva, Borova, Moglica etc) asht ba pjese e Elbasanit, including my mothers village even though they are culturally Dibrane.

Edit: Just saw that it still belongs in the Diber county but is within Elbasan due to Stebleve :

Dibra:
(https://s2.postimg.org/q8ta0l36h/Inkedimage_64_LI.jpg)


Elbasan:
(https://s2.postimg.org/tfntk8xx5/Inkedimage_66_LI.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 18, 2017, 05:41:00 PM
FTDNA $10 off any purchase of $59 or more
Our Gift to You
Use Promo Code:
R33WSR479VCI
PROMO CODE VALID FOR ONE TIME USE ONLY
OFFER EXPIRES 12/24/2017
ENJOY REWARDSSHARE REWARDS
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Gash on December 19, 2017, 06:25:10 PM
Shumë interesant, nukë e kam vrejt këtë postim ma heret.
Pra siç po dukët krejt çe jan PH1751+ e kan preadhjën nga linja baballare tshembullit te veriut tShqiprisë (Mirdite) Y20899, ndersa preardhja më e lart shkon teri te DNA antike në eshnat e Ilirve 1500 BCE.

Nope.

Everything points towards an origin from more North of Albania, from Malsia e Gjakoves. Those Mirditor tribes even have tales of coming from more North of Malsia, specifically Jakova, in Mirdita they found other tribes.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on December 19, 2017, 07:27:24 PM
Nope.

Everything points towards an origin from more North of Albania, from Malsia e Gjakoves. Those Mirditor tribes even have tales of coming from more North of Malsia, specifically Jakova, in Mirdita they found other tribes.
You have a point but the Mirditor have the ancestral clade of PH1751 which is why he links the origin of PH1751 to Mirdite
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 19, 2017, 07:46:39 PM
Nope.

Everything points towards an origin from more North of Albania, from Malsia e Gjakoves. Those Mirditor tribes even have tales of coming from more North of Malsia, specifically Jakova, in Mirdita they found other tribes.

It's pointing north of Mirditë, but not necessarily in Malësia e Gjakovës. You have Kastrati mostly PH1751. Recently a Sanxhaklija with origin from Hoti was confirmed PH1751. Krasniqi i fisit, who are all but confirmed PH1751, are supposed to have come from Malësia e Madhe region, Gashi of Luzha are supposed to originate in Topllanë. Beci from Mirditë are with origin from Malësi e Madhe.

So yes, according to the samples we have, the origin of PH1751 is pointing to the area of North Albania. The Mirdita tribes being PH1751- does not suggest that's exactly where the split happened (otherwise you're assuming these Mirdita tribes have been in the same exact place for ~2400 years lol). They're simply forming a brother clade to PH1751 that split ~2400 ybp. But considering they are supposed to have come from further North, this makes it even more likely PH1751 originated in North Albania (most likely the area between Malësia e Madhe to Malësia e Gjakovës).

We barely have any samples from further south though. So an origin from Mirditë or even more south should not be ruled out, considering it seems to be all but inexistent among our neighbors to the North. Keep in mind we also have PH1751 further south in Kërçovë ;) and he is not a close match to anyone from the North. Also, PH1751 was found in a scientific sample from all the way in Greece (most likely Arvanit origin).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 19, 2017, 07:55:16 PM
Hey iceT, how u been bro, long time no hear. Hope everything is alright.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Gash on December 26, 2017, 05:20:13 AM
Hey iceT, how u been bro, long time no hear. Hope everything is alright.

Whats up man, good good, and how are you?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Gash on December 26, 2017, 05:21:00 AM
It's pointing north of Mirditë, but not necessarily in Malësia e Gjakovës. You have Kastrati mostly PH1751. Recently a Sanxhaklija with origin from Hoti was confirmed PH1751. Krasniqi i fisit, who are all but confirmed PH1751, are supposed to have come from Malësia e Madhe region, Gashi of Luzha are supposed to originate in Topllanë. Beci from Mirditë are with origin from Malësi e Madhe.

So yes, according to the samples we have, the origin of PH1751 is pointing to the area of North Albania. The Mirdita tribes being PH1751- does not suggest that's exactly where the split happened (otherwise you're assuming these Mirdita tribes have been in the same exact place for ~2400 years lol). They're simply forming a brother clade to PH1751 that split ~2400 ybp. But considering they are supposed to have come from further North, this makes it even more likely PH1751 originated in North Albania (most likely the area between Malësia e Madhe to Malësia e Gjakovës).

We barely have any samples from further south though. So an origin from Mirditë or even more south should not be ruled out, considering it seems to be all but inexistent among our neighbors to the North. Keep in mind we also have PH1751 further south in Kërçovë ;) and he is not a close match to anyone from the North. Also, PH1751 was found in a scientific sample from all the way in Greece (most likely Arvanit origin).


Yeah I agree  :)

But the non existence of this haplogroup north of us among our Northern neighbors and the high frequency of i2a1b in their area is the result of founder effect, bottle neck effects etc.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Gash on December 26, 2017, 05:29:52 AM
You have a point but the Mirditor have the ancestral clade of PH1751 which is why he links the origin of PH1751 to Mirdite

I dont know how ancestral clades work but supposedly they split and one of them developed a subclade or something while the other kept the ancestral clade.. Im not sure how this happens or if its just randomly or environmental/evolutionary or the result of migration/moving etc
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 27, 2017, 02:53:50 AM
Whats up man, good good, and how are you?

Mire flm, prej Janarit ne Prishtine, ajde e pimi ka nje caj
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Gash on December 27, 2017, 04:15:56 AM
Mire flm, prej Janarit ne Prishtine, ajde e pimi ka nje caj

Sa ki me nejt ne kosov?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 27, 2017, 11:00:10 AM
Sa ki me nejt ne kosov?

Krejt Janarin, atje ne shop  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on December 27, 2017, 06:14:10 PM
I have posted the sample for my mothers paternal line so now it’s just a waiting game
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 28, 2017, 04:40:29 AM
I have posted the sample for my mothers paternal line so now it’s just a waiting game


Yea its interesting to see mothers paternal line, lets see what you get

Now that i done that i know that at least in the last cross, i am cross of J2b1 and J2b2.  Furthermore it would be interesting to find out fathers mother paternal line and also mothers mother paternal line.
That would allow you to know last four direct paternal lines that were included in your mix.

I am very interested in fathers mother side since we dont know much about them and she died when father was 3M old, and that one will be very hard to dig out. While mothers mother side i suspect them to be E-v13 since they are Berish.


Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on December 30, 2017, 12:39:31 AM
https://m.youtube.com/watch?v=dONBZbgREf0

Ndeshje ne futball shqiperia kunder gjermanis ne kohen 1983 klasefikoni pamjet fizike nga Shqiptaret me askend ne europ nuk perngjan. Por gati gjithet 100 per qind Dinarid
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Gash on January 27, 2018, 07:57:47 PM
J2b2 L283 Ph1751 seems to dominate extremely and peak in the northernmost areas of Malsia / Albania , on PCA maps these areas come also as the most northern shifted on average like Gruda, Hoti and neighboring areas. No surprise since they are northernmost areas, same way southern most Albos are the most southern shifted, while theres an overlap with southern Ghegs and Northern Tosks somewhere in the middle.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on February 17, 2018, 09:42:33 PM
Dema, ka temë të hapur në pjesën private në lidhje me pyetjen tënde. Mund ta pyesish atje ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 17, 2018, 09:49:07 PM
Dema, ka temë të hapur në pjesën private në lidhje me pyetjen tënde. Mund ta pyesish atje ;)

Ok super, nuke e kam pa ma heret.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on February 18, 2018, 07:45:52 PM
Mund të konfirmoj se përmes të projektit në FTDNA, ka të porositur edhe 20 Y12 kita që do të përdoren për Toskërinë.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on February 19, 2018, 11:45:41 PM
Flor,

Si do te jete shperndarja e mostrave?
Do te ishte mire per qellime statistikore te mirren mostrat p.sh 1/20000 banore. p.sh Korca County 221 000 banore = 11 mostra.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on February 20, 2018, 01:45:42 AM
Flor,

Si do te jete shperndarja e mostrave?
Do te ishte mire per qellime statistikore te mirren mostrat p.sh 1/20000 banore. p.sh Korca County 221 000 banore = 11 mostra.

Këta i merr një anëtar nga projekti jonë. Mesa di teston njerëz që njeh nga vise të ndryshme. Kështu që supozoj nuk mund ta këtë lehtë të mirreshin mostrat në një mënyrë të tillë.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 20, 2018, 08:00:57 AM
Mund të konfirmoj se përmes të projektit në FTDNA, ka të porositur edhe 20 Y12 kita që do të përdoren për Toskërinë.

Shume mire!   
Tosket diqysh ma interesant po vine per testim, kan me shume variacione!

A ban me shume info, a jan keto donacione edhe a jan nga person privat apo institucion?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 22, 2018, 11:47:50 PM
Përshëndetje!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on February 23, 2018, 01:21:18 AM
Përshëndetje!

Mire se erdhe Leutrim  :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 23, 2018, 03:06:58 PM
Mire se erdhe Leutrim  :)

Mire se ju gjeta  :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on February 23, 2018, 03:13:27 PM
Përshëndetje!

Përshëndetje Leutrim :)

A bën me na tregu pak nga je?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 23, 2018, 03:44:21 PM
Përshëndetje Leutrim :)

A bën me na tregu pak nga je?

Pershendetje !

Kam prejardhje nga lugina e Llapit, fis Gash.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 23, 2018, 05:17:17 PM
Mire se ju gjeta  :)


Mire se erdhe Leutrim :D  Qysh e gjete forumin?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 23, 2018, 09:27:04 PM

Mire se erdhe Leutrim :D  Qysh e gjete forumin?

Faleminderit  :)
E gjeta te http://www.gjenetika.com/kontakt/ .Edhe pse jom kan ndijeni ma heret per ket web faqe se kom dit qe ka forum, dje e pash te "kontakt".
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 24, 2018, 02:10:05 PM
E shikova projektin gjenetik t'Sanxhakut cili ne vertete e ka ndru emrin tash thirret Projekti gjenetik i Bosnjakve.
keshtu e kan gjendjen me pese haplo me dominante tek ata momentalisht:

1. 35%    E1b1b
2. 19.5%  I2a1
3. 14.8%  R1b
4. 8%      J2b2
5. 5.1%   I1
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Gon! on February 27, 2018, 04:38:06 PM
Dema, a ke mujt me mare vesh, a mos u testu najnjo me mbiemer Hodovic tek projekti i sanxhaklive?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 27, 2018, 05:11:59 PM
Dema, a ke mujt me mare vesh, a mos u testu najnjo me mbiemer Hodovic tek projekti i sanxhaklive?Jo, ska    :-\
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Gon! on February 27, 2018, 05:23:22 PM


Jo, ska    :-\

Po t’veti masi po i percjell, se mu um perjashtoi ai majmuni 😆

Ps. Hodovic kane prejardhje prej Shkodres. Kshtu m’ka thone nje Hodovic prej atje.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 27, 2018, 06:06:15 PM
Po t’veti masi po i percjell, se mu um perjashtoi ai majmuni 😆

Ps. Hodovic kane prejardhje prej Shkodres. Kshtu m’ka thone nje Hodovic prej atje.

Eshte e mundshme mensi shumta jan Shqiptar tserbizum.

Tamon shembull qysh ike Shqiptari prej identitetit tvet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 08, 2018, 04:12:37 PM
*NJOFTIM*
Pranojmë donacione në grupin e YSEQ. Momentalisht kemi 10 mostra që duhet t'u porosisim teste (9 prej tyre nga rajoni i Matit nga ku s'kemi asnjë rezultat). Presim edhe më shumë nga rajoni i Shqipërisë qëndrore. Kush ka mundësi dhe dëshirë të na ndihmojë me donacione për të paguar testet (një test Y18 është $58), mund të bëjë donacion në këtë link: https://www.yseq.net/group_alleles.php?gid=109

Normal, rezultatet si dhe analiza do të postohen këtu.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 09, 2018, 09:41:20 AM


https://telegrafi.com/ne-kalane-e-shkodres-gjendet-nje-skelet-900-vjecar/

Jo tregon se sa i ulte eshte niveli yne edhe ne qarqet "pseudoakademike" ne Shqiperi.
Si i lejojne arekologet polak me bo hulumtime dhe pse bash skeleti i shek 12!!! Eshte kjo koha kur Shkodra eshte e pushtuar nga dinastite serbe dhe kjo pune eshte me bisht.

Turp per arkeologet shqiptar
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: shqipe on March 09, 2018, 11:22:24 AM

https://telegrafi.com/ne-kalane-e-shkodres-gjendet-nje-skelet-900-vjecar/

Jo tregon se sa i ulte eshte niveli yne edhe ne qarqet "pseudoakademike" ne Shqiperi.
Si i lejojne arekologet polak me bo hulumtime dhe pse bash skeleti i shek 12!!! Eshte kjo koha kur Shkodra eshte e pushtuar nga dinastite serbe dhe kjo pune eshte me bisht.

Turp per arkeologet shqiptar
Gja normale eshte ne arkeologji me ardhe te hujet me hulumtu.
Edhe ne italy dhe greqi shumica te hulumtimeve arkeoligjik behen prej te hujve. Sidomos danezet, anglezet, francezet dhe amerikanet.

Se thjesht shtetet evropiane jugore nuk kan bodh pare per me hulumtu vet.

Veq mas mendimit tem, duhet me pas naj supervision shqiptare, se nuk bon mi lone te huajet ashtu me hulumtu pa mbikqyrje, se i shtramnojne rezultatet.

Per polaket nuk po merzitna fort, se i kena aleat.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: shqipe on March 09, 2018, 11:41:26 AM

https://telegrafi.com/ne-kalane-e-shkodres-gjendet-nje-skelet-900-vjecar/

Jo tregon se sa i ulte eshte niveli yne edhe ne qarqet "pseudoakademike" ne Shqiperi.
Si i lejojne arekologet polak me bo hulumtime dhe pse bash skeleti i shek 12!!! Eshte kjo koha kur Shkodra eshte e pushtuar nga dinastite serbe dhe kjo pune eshte me bisht.

Turp per arkeologet shqiptar
Dhe fundi fundi ska dert qfar rezultat ju del ktyne polakve/frencezve. Sepse ner toke i kena me miliarda kilogram evidenc se thekson se jena kone ne ballkan me mija vjet te tana.
Veq duhem mu stabilizu njehere si shtet qitash, dhe masnej mi nxer krejt ato sende prej tokes me mbikqyrje shqiptar, dhe me pare gjermane  :P
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 09, 2018, 12:51:55 PM
Po edhe polaket nuk jane imun ndaj pansllavizmit
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: shqipe on March 09, 2018, 12:58:25 PM

https://telegrafi.com/ne-kalane-e-shkodres-gjendet-nje-skelet-900-vjecar/

Jo tregon se sa i ulte eshte niveli yne edhe ne qarqet "pseudoakademike" ne Shqiperi.
Si i lejojne arekologet polak me bo hulumtime dhe pse bash skeleti i shek 12!!! Eshte kjo koha kur Shkodra eshte e pushtuar nga dinastite serbe dhe kjo pune eshte me bisht.

Turp per arkeologet shqiptar
Veq periud te quditshme kan zgjedh. Se serbet ka 1170-1190 e kan kap shkodren. Dmth nese eshte ky skelet perafersishte 900 vjet, mundet mu kone edhe para sundimit serb ne 1180.
Veq ne artikull po thojne se nuk eshte sigurt se eshte 900 vjet. Nuk kan bo radiocarbon-datim mesa di une. Dmth hala mundet me na dal far ilir a naj send :b

Veq shume interesant. Te kqyrim qysh perfundon ky rrast kur e kan analizu ne franc.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: shqipe on March 09, 2018, 01:00:04 PM
Po edhe polaket nuk jane imun ndaj pansllavizmit
Po, mire e ki. Sidomos ne keto kohera me testime ADN ka rrezik edhe ma te madh per pansllavizem te polaket.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 09, 2018, 01:06:23 PM
E kan pushtu ne tranzit edhe me heret rreth vitit 1042 dhe 1101
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: shqipe on March 09, 2018, 02:07:22 PM
E kan pushtu ne tranzit edhe me heret rreth vitit 1042 dhe 1101
Nuk e dita keta.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: shqipe on March 09, 2018, 03:36:35 PM
e gjeta edhe nje verzion tjeter te ketij artikull. Veq kjo prej 2014.
Ktu po thojne se mundet mu kone ose 9 vjet, ose 900 vjet ky skeleti. Dmth ose naj vrasje ne kohe modern, ose naj tip i mesjetes.
http://www.hermesnews.info/articoli/34671-kalaja-rozafa-zbulim.asp

Nuk e njof ket hermes news, nuk e di a eshte legit.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Jetmir on March 10, 2018, 09:22:33 PM
Pershendetje djema :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on March 10, 2018, 09:38:52 PM
Pershendetje djema :)
Pershendetje
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 11, 2018, 04:55:43 AM
Pershendetje djema :)

Mire se erdhe vlla, nga te kemi ty?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 11, 2018, 06:29:45 AM
Mire se erdhe Jetmir  :)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Jetmir on March 11, 2018, 07:00:45 AM
Mirë se ju gjeta vëllezër! Unë jam me origjinë shaljan nga Dakiqët e Repës, Podujevë.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 11, 2018, 10:21:11 AM
Mirë se ju gjeta vëllezër! Unë jam me origjinë shaljan nga Dakiqët e Repës, Podujevë.

Shale - Malete apo? Je testu?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Jetmir on March 11, 2018, 10:43:32 AM
Nuk e di shumë mirë Malete apo Pecaj. Se ka shumë vite qe janë largu dhe as te vjetrit nuk e dijnë. Për momentin jam testu vetëm autosomal se kur te testohem ydna po kam qef me testu me shume marker te pakten me marr vesh me shumë per R1b te shaljanet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 11, 2018, 04:28:56 PM
Nuk e di shumë mirë Malete apo Pecaj. Se ka shumë vite qe janë largu dhe as te vjetrit nuk e dijnë. Për momentin jam testu vetëm autosomal se kur te testohem ydna po kam qef me testu me shume marker te pakten me marr vesh me shumë per R1b te shaljanet.

Flm. Testin autosomal e ke ba ne FamilyTreeDNA? Filloja me Y-DNA37 tani mundesh me ba ‘upgrade’ ma vone. Qe i takon grupit R1b-PF7563 testi i BigY na kish kry pune shume per me kuptu kete grup me mire.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Jetmir on March 11, 2018, 06:34:42 PM
Po me shume mundesi ashtu do t'ia bëj. Dhe a di gje cfare fisi i takojnë Sylajt e Istogut te Poshtëm se anën e dajve i kam nga ata ama nuk e di ca fisi jane.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 11, 2018, 08:27:01 PM
Sylajt jane njera prej familjeve te vjetra te Istogut. Per fis nuk e di, ka mundesi qe nuk jane pjese e ndonje fisi. Cka thojne ata?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Jetmir on March 11, 2018, 08:45:00 PM
Njerin nga te vjetrit qe kam pyt tha qe jane me fis Krasniq. Ama nuk e dine te sigurt.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on March 12, 2018, 09:31:38 PM

https://telegrafi.com/ne-kalane-e-shkodres-gjendet-nje-skelet-900-vjecar/

Jo tregon se sa i ulte eshte niveli yne edhe ne qarqet "pseudoakademike" ne Shqiperi.
Si i lejojne arekologet polak me bo hulumtime dhe pse bash skeleti i shek 12!!! Eshte kjo koha kur Shkodra eshte e pushtuar nga dinastite serbe dhe kjo pune eshte me bisht.

Turp per arkeologet shqiptar

Kjo ndodh sepse s'kemi institucione, e as shtet te mirefillte, kemi palo shtete qe nuk zgjidhin as kerkesat me elementare te qytetarve te saj dhe as mos shpreso qe do interesohet per nje skelet te shek. 12, keta jane nxan te bejne tregti me droge dhe ta ndajne fitimin, po edhe te kishin kapacitet dhe laboratore per analiza keta as qe ja kane dijenin e gjenetikes dhe rendesise se tij ne rishkruarjen e historise, thjeshte kemi disa halabak, analfabet dhe kriminela si ne Kosove, Shqiperi, e kudo ku ka shqiptar.

Normal qe te huajt kane agjendat e veta, mos u cudit qe do dalin edhe me ate konkluzion dhe do ti n'degjosh shkijet, jo duke thene vetem Kosova eshte serbi po edhe shkodra e shqiperia eshte serbi, turp e mjerim.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 12, 2018, 09:41:34 PM
Kjo ndodh sepse s'kemi institucione, e as shtet te mirefillte, kemi palo shtete qe nuk zgjidhin as kerkesat me elementare te qytetarve te saj dhe as mos shpreso qe do interesohet per nje skelet te shek. 12, keta jane nxan te bejne tregti me droge dhe ta ndajne fitimin, po edhe te kishin kapacitet dhe laboratore per analiza keta as qe ja kane dijenin e gjenetikes dhe rendesise se tij ne rishkruarjen e historise, thjeshte kemi disa halabak, analfabet dhe kriminela si ne Kosove, Shqiperi, e kudo ku ka shqiptar.

Normal qe te huajt kane agjendat e veta, mos u cudit qe do dalin edhe me ate konkluzion dhe do ti n'degjosh shkijet, jo duke thene vetem Kosova eshte serbi po edhe shkodra e shqiperia eshte serbi, turp e mjerim.

Dakord jam me ty vlla. Krejt me vend i ki. Por mos u merzit, do te bahet mire.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 14, 2018, 09:22:37 AM
E pash parzi e kishni shtu edhe statistiken ne http://www.gjenetika.com/rezultatet/

Shume interesant..  Ev13 pake i ulet, ndersa R1b po duket pake i nalt..

Gjithsesi interesant.. a po na mungon donje haplogrup? Po me duket pake a shume i kemi mledh te gjitha :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on March 14, 2018, 11:34:31 AM
E pash parzi e kishni shtu edhe statistiken ne http://www.gjenetika.com/rezultatet/

Shume interesant..  Ev13 pake i ulet, ndersa R1b po duket pake i nalt..

Gjithsesi interesant.. a po na mungon donje haplogrup? Po me duket pake a shume i kemi mledh te gjitha :D


Ka mbetur edhe G2a. Me siguri del se shpejti
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 14, 2018, 12:46:40 PM
*NJOFTIM*
Pranojmë donacione në grupin e YSEQ. Momentalisht kemi 10 mostra që duhet t'u porosisim teste (9 prej tyre nga rajoni i Matit nga ku s'kemi asnjë rezultat). Presim edhe më shumë nga rajoni i Shqipërisë qëndrore. Kush ka mundësi dhe dëshirë të na ndihmojë me donacione për të paguar testet (një test Y18 është $58), mund të bëjë donacion në këtë link: https://www.yseq.net/group_alleles.php?gid=109

Normal, rezultatet si dhe analiza do të postohen këtu.

Falë donacionit të mirë nga një miku jonë nga Romania dhe administratorëve, testimi (Alpha - Y18) është porositur për 10 mostrat që kemi në YSEQ. Rezultatet priten brenda disa javësh.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 14, 2018, 12:46:58 PM

Ka mbetur edhe G2a. Me siguri del se shpejti


A po, keta i kam harru krejt. Po, me siguri do te del naj njo seshpejti :)

Por edhe v13 ph1246 besoj ce do te gjindet kur testohen ma shume, se ka qare.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 14, 2018, 01:39:35 PM
Falë donacionit të mirë nga një miku jonë nga Romania dhe administratorëve, testimi (Alpha - Y18) është porositur për 10 mostrat që kemi në YSEQ. Rezultatet priten brenda disa javësh.

Shumë lajm i mire, ajde mos pe qillojme donje J2b1 :)

Btw nje shok po don mu testu, eshte fis Hot nga Mali Zi, a kemi interes per kete rezultat?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 14, 2018, 02:22:48 PM
Shumë lajm i mire, ajde mos pe qillojme donje J2b1 :)

Btw nje shok po don mu testu, eshte fis Hot nga Mali Zi, a kemi interes per kete rezultat?

Nëse ka dëshirë të testohet ai, s'ka rëndësi a kemi interes ne - le të testohet, sidomos nëse i përket ndonjë mbiemri që nuk e kemi.

Nëse rrjedh nga "Hoti i Ri" duhet të jetë J2b2-L283.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 14, 2018, 04:54:07 PM
Po po vetem se mendova ndoshta kemi ekstra interes per kete shembuj. Kesi mbiemri nuke kemi te testuar. Ja jap une nje prej kitav te zbrazet dhe ja mar Y37 keto dita.  ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 14, 2018, 05:31:57 PM
Po po vetem se mendova ndoshta kemi ekstra interes per kete shembuj. Kesi mbiemri nuke kemi te testuar. Ja jap une nje prej kitav te zbrazet dhe ja mar Y37 keto dita.  ;)

Ma dërgo mbiemrin e tij në PM. Kështu që nëse e verifikojmë se është "Hot i Ri" që deri tash 6 nga 6 janë J2b2, nuk ka nevojë t'i paguash testimin. Në atë rast mendoj më mirë do ishte ndonjë tjetër që kemi interes më shumë, por aty ti din. Nëse e paguan ai vetë, ajo është tjetër gjë.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 14, 2018, 11:41:47 PM
Prezantojmë, Faqja e Statistikave:

http://www.gjenetika.com/statistikat/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 15, 2018, 06:11:34 AM
Ma dërgo mbiemrin e tij në PM. Kështu që nëse e verifikojmë se është "Hot i Ri" që deri tash 6 nga 6 janë J2b2, nuk ka nevojë t'i paguash testimin. Në atë rast mendoj më mirë do ishte ndonjë tjetër që kemi interes më shumë, por aty ti din. Nëse e paguan ai vetë, ajo është tjetër gjë.

Po aj ka deshire... Une vetem se i ndimoj met kit te zbrazet dhe pake tehnikisht, e per pagese sprish pune, nesh nuke e kqyrmi per pake veq thash te ves dmth Hoti kemi plot j2b2..
Dmth Hot i ri, e cile eshte tjeter Hot dhe a kemi te testuar prej tyre?

Prezantojmë, Faqja e Statistikave:

http://www.gjenetika.com/statistikat/

shume bukur kan dal statistikat... tash vetem se mi ba me shume shembuj.. nja 1000 ish kan mire
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on March 15, 2018, 03:35:14 PM
Po aj ka deshire... Une vetem se i ndimoj met kit te zbrazet dhe pake tehnikisht, e per pagese sprish pune, nesh nuke e kqyrmi per pake veq thash te ves dmth Hoti kemi plot j2b2..
Dmth Hot i ri, e cile eshte tjeter Hot dhe a kemi te testuar prej tyre

Ok, s'ka rëndësi atëherë, testoje mos ja prishim qefin :P
Hoti i fisit, ose Hoti i Ri, janë 6 nga 6 J2b2-L283>Z1295, gjithashtu disa të Sanxhakut. Një nga Kosova është R1b-BY611 dhe një tjetër i Sanxhakut është J2b2-L283>PH1751. Supozojmë se këta dy të fundit janë më origjinë nga familje anase apo vendase në rajonin e Hotit.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 17, 2018, 02:07:51 PM
Kjo ndodh sepse s'kemi institucione, e as shtet te mirefillte, kemi palo shtete qe nuk zgjidhin as kerkesat me elementare te qytetarve te saj dhe as mos shpreso qe do interesohet per nje skelet te shek. 12, keta jane nxan te bejne tregti me droge dhe ta ndajne fitimin, po edhe te kishin kapacitet dhe laboratore per analiza keta as qe ja kane dijenin e gjenetikes dhe rendesise se tij ne rishkruarjen e historise, thjeshte kemi disa halabak, analfabet dhe kriminela si ne Kosove, Shqiperi, e kudo ku ka shqiptar.

Normal qe te huajt kane agjendat e veta, mos u cudit qe do dalin edhe me ate konkluzion dhe do ti n'degjosh shkijet, jo duke thene vetem Kosova eshte serbi po edhe shkodra e shqiperia eshte serbi, turp e mjerim.

Edhe dicka kam harru te them reth ksaj: perhajr na qoft lirija! 

----

Sa per kete skeletin, than ce ja filluan me kete dhe kan me vaxhdu me thell ne histori, por shume interesant kjo pune. Por zdo me than ce del ashtu, duhet me prit rezultatin e ta shikojme por gjithsesi interesant.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on March 21, 2018, 06:08:25 PM
Kam ble E-V13 SNP pack per dajen dhe ta shofim ca grupit  i takon 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 26, 2018, 06:28:15 PM
Pa lidhje i shikova autosomal kusherit mos ka ardh naj njo i ri, edhe e pash Zukorliqin  ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 21, 2018, 11:14:35 PM
e mora bigY :D


Happy DNA day!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 23, 2018, 04:25:27 AM
Berisha dhe Sopi:
http://www.gjenetika.com/fiset-berisha-dhe-sopi-jane-te-nje-gjaku/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: shqipe on April 23, 2018, 05:09:19 PM
Super artikull!
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on April 28, 2018, 11:59:29 PM
https://www.mercurynews.com/2018/04/26/ancestry-23andme-deny-assisting-law-enforcement-in-east-area-rapist-case/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 29, 2018, 01:04:13 PM
Flm per postim Shalian, krejtat keto i kam ba nmen. Ydna, sidemos STRs jan edhe me rezik per kete pune.   
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on April 30, 2018, 12:57:15 AM
Flm per postim Shalian, krejtat keto i kam ba nmen. Ydna, sidemos STRs jan edhe me rezik per kete pune.
Ska perse dem. Leximi eshte shume me vlere.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 06, 2018, 05:09:12 PM
Tash jam ne vemendje, BY611 pernime mund te jet Kelt?

Ose me specifik Y33200, cili siq po duket eshte mutacion cili u lind tek Shqiptaret, por me preardhje me te lart Kelte?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on May 06, 2018, 11:56:41 PM
Tash jam ne vemendje, BY611 pernime mund te jet Kelt?

Ose me specifik Y33200, cili siq po duket eshte mutacion cili u lind tek Shqiptaret, por me preardhje me te lart Kelte?

Nuk ma merr mendja qe ka te beje me Kelt ky grup. Shembujt nga Spanja e Portugalia duket se jane me origjine nga viset me ne jug, Italia/Sardinia apo Ballkani.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 07, 2018, 08:16:15 PM
Nuk ma merr mendja qe ka te beje me Kelt ky grup. Shembujt nga Spanja e Portugalia duket se jane me origjine nga viset me ne jug, Italia/Sardinia apo Ballkani.


Ne Spanj, Portugal, Itali, Maqedoni, e sidemos Iliri. Gjeneralisht ne Balkan, Keltet (Galet) kan pas shume impakt,
Sidemos ne kulture materiale dhe spirituale, metal punime, etj. Por edhe impakt luftarak, dhe bashkjetese me Iliret, Greket, Romaket..
Per Keltet ne Balkan, thuhet ce vine prej drejtimit Panonise sic prej shekullit IV BCE e prandaj gjejmi arheologji te ndryshme kelte prej Danube e me tutje ne gjith Balkanin. Gjithashtu gjejmi edhe monedha Kelte ne teritorin e Danubes dhe Ilirise.

Qilimi i Keltve ishte pushtimi Greqise, dhe pasuria Delfiane (Delphian treasure).
Do te shkruaj me shume per Keltet por pa dyshime kan pas luft me Iliret, Maqedonet, Romaket dhe Greket. Gjithashtu shume Kelt jan vendos per jetese na Balkan dhe jan perzi me fise Ilire dhe faktikisht jan Ilirizu.
Pa tjeter ne gjenetike Shqiptare duhet te jet donji grup Kelt, gjithashtuj pa tjeter Keltet kan lan impakt ne gjenetiken Greke, Ilire, Romake, Iberiane, etj..

Per kete kanditati me i miri tek Shqiptaret per mbajtje gjenetike Galo-Kelte duket sikur ky grup.

Duket se edhe gjenetika po shkon ka ky drejtim. Sipas linjave baballare dhe vellaznore edhe TMRCAs.

Un jam i hapur per diskutim, per kete vetem se pe paraqes mendimin tim.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 07, 2018, 08:38:07 PM
Gjithashtu mendoj ce Y33200 u lind sikur Shqiptar dhe Shqipfoles. Por me preardhje me te lasht Galo Kelte.
Ska dyshim ce krejt ce bine nen Y33200 jan kan apo jan Shqipfoles, por pas bottleneck efektit nen etnosin Ilir, ky mund te jet njeri prej linjave te lasht prej kohes Iliro Kelte (350 BCE e me tutje), me preardhje Kelte.
Ku ky grup (mutacion) ka pas origjine dhe ekspanzion tek Shqiptaret me modern.
Paraardhsi mund te jet i asimiluar nen etnosin Ilir sic prej kohve te lasht Ilire para Krishtit e me tutje?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on May 09, 2018, 12:14:56 AM
Gjithashtu mendoj ce Y33200 u lind sikur Shqiptar dhe Shqipfoles. Por me preardhje me te lasht Galo Kelte.
Ska dyshim ce krejt ce bine nen Y33200 jan kan apo jan Shqipfoles, por pas bottleneck efektit nen etnosin Ilir, ky mund te jet njeri prej linjave te lasht prej kohes Iliro Kelte (350 BCE e me tutje), me preardhje Kelte.
Ku ky grup (mutacion) ka pas origjine dhe ekspanzion tek Shqiptaret me modern.
Paraardhsi mund te jet i asimiluar nen etnosin Ilir sic prej kohve te lasht Ilire para Krishtit e me tutje?

Ne fakt R1b Z2103  ka te beje me binomin Balkan-- Anatoli. Nuk mund te jete Kelt.
Ndoshta ka te beje me popujt ballkanik qe jane shperndare nga Ballkani ne Anatoli. p.sh Brygjet/Frygjet, Maqedonet, Iliro-Thraket
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 10, 2018, 02:01:51 AM
Ne fakt R1b Z2103  ka te beje me binomin Balkan-- Anatoli. Nuk mund te jete Kelt.
Ndoshta ka te beje me popujt ballkanik qe jane shperndare nga Ballkani ne Anatoli. p.sh Brygjet/Frygjet, Maqedonet, Iliro-Thraket

Z2103 eshte shume i perhapt dhe nuke ka lidhje as me Balkan dhe as me Anatoli por me Yamna kulturen ne Rusi moderne (Volga Ural regjioni).
prandaj Poltakva (Rusi), Corded Ware (Poloni), Vucedol (Kroaci, Beli Manastir ngat Danubes), Gjermani, CekoSlovaki,,
Ne fund gjindet ne Hungari 1700 BCE (Koha e formimit te proto Ilirve).

Shiko kete postim: http://www.foleja.net/index.php?topic=17.msg4320#msg4320

Ne Anatoli dhe Kavkaz gjithashtu duhet te jet ekspanzioni Indo Evropian.

Ndersa shumta e R1b Shqiptarve bine nen R1b>BY611>Y33200  me TMRCA 1300 vjet, ndersa ndarjen e kan me shembulin e Portugalit ne kohen maksimale 700 BCE.
Linjat vellaznore i kan ne Sardini, Itali, Spanj,, Krejt sebashku me TMRCA 1300 BCE. dhe ndarjen prej kohes 2900 BCE sikur grup - BY611.

Shiko pemen filogjenetike: https://www.yfull.com/tree/R-Y10789/

Keshtu ce nese nuke eshte Kelt pra sipas krejt te dhanav une isha vendos per teorine e fiseve Italike.

Pra keshtu diqka: Indo Evropiak>Fiset Italike>Shqiptaret
Sa per teorine Trako-Ilire, nevojitet TMRCA mu rit prej 1300 vjet ne 2000 vjet minimum, dmth me gjet naj shembull ne Yfull me pozite me te nalt ner BY611, apo me konfirmu me DNA antike.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Iron_Age_Italy-la.svg/432px-Iron_Age_Italy-la.svg.png)

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 18, 2018, 11:17:28 PM
wow, me duket kjo ko lidhje me kete lajmin ce e ka postu Shaliani frike.....

Shkoj Ysearch.... fatketsisht u kan shume servis i mire per gjenealogji por ja kan nise me keqperdore policet dhe detektivat duke i zbulu krimet dhe duke i pa kusherit e personit cilin jan duke e lyp ne autosomal edhe Ydna free servise sikur pershembull Ysearch apo Gedmatch.

Quote
On May 24th, 2018, ysearch, our free, public genetic-genealogy database, will no longer be accessible as a result of the EU General Data Protection Regulation (GDPR) going into effect on May 25th.

As the founders of the direct-to-consumer genetic genealogy industry, we did not make this decision lightly. We believe it is necessary given the resources it would take to make both sites GDPR compliant. The current environment regarding DNA privacy as well as recent events in the news, particularly DNA databases being utilized to solve cold cases, were also considerations, but the rigorous requirements of GDPR would have prompted this action irrespective of current events.

User privacy policies across all of the major consumer genetic-genealogy service providers have become a topic of national conversation, and it is our goal to ensure that our privacy policies continue to meet or exceed industry norms.

We encourage you to continue your journey of discovery with us on FamilyTreeDNA.com, and we thank you for your participation in "citizen science" over the years.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on May 18, 2018, 11:33:13 PM
wow, me duket kjo ko lidhje me kete lajmin ce e ka postu Shaliani frike.....

Shkoj Ysearch.... fatketsisht u kan shume servis i mire per gjenealogji por ja kan nise me keqperdore policet dhe detektivat duke i zbulu krimet dhe duke i pa kusherit e personit cilin jan duke e lyp ne autosomal edhe Ydna free servise sikur pershembull Ysearch apo Gedmatch.

Gabim e paske kuptuar. Arsyeja e vërtetë pse e kanë mbyllur ka të bëjë me GDPR regulations që hyn në efekt më 25 Maj: https://thenextweb.com/hardfork/2018/05/18/gdpr-laws-force-promising-blockchain-service-to-shut-down/

Edhe FTDNA është në proces duke ndërruar disa gjëra që të përputhet me rregullat e GDPR.

"On May 24th, 2018, ysearch, our free, public genetic-genealogy database, will no longer be accessible as a result of the EU General Data Protection Regulation (GDPR) going into effect on May 25th.

As the founders of the direct-to-consumer genetic genealogy industry, we did not make this decision lightly. We believe it is necessary given the resources it would take to make both sites GDPR compliant. The current environment regarding DNA privacy as well as recent events in the news, particularly DNA databases being utilized to solve cold cases, were also considerations, but the rigorous requirements of GDPR would have prompted this action irrespective of current events.

User privacy policies across all of the major consumer genetic-genealogy service providers have become a topic of national conversation, and it is our goal to ensure that our privacy policies continue to meet or exceed industry norms.

We encourage you to continue your journey of discovery with us on FamilyTreeDNA.com, and we thank you for your participation in "citizen science" over the years."
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on May 18, 2018, 11:40:15 PM
Gabim e paske kuptuar. Arsyeja e vërtetë pse e kanë mbyllur ka të bëjë me GDPR regulations që hyn në efekt më 25 Maj: https://thenextweb.com/hardfork/2018/05/18/gdpr-laws-force-promising-blockchain-service-to-shut-down/

Edhe FTDNA është në proces duke ndërruar disa gjëra që të përputhet me rregullat e GDPR.

"On May 24th, 2018, ysearch, our free, public genetic-genealogy database, will no longer be accessible as a result of the EU General Data Protection Regulation (GDPR) going into effect on May 25th.

As the founders of the direct-to-consumer genetic genealogy industry, we did not make this decision lightly. We believe it is necessary given the resources it would take to make both sites GDPR compliant. The current environment regarding DNA privacy as well as recent events in the news, particularly DNA databases being utilized to solve cold cases, were also considerations, but the rigorous requirements of GDPR would have prompted this action irrespective of current events.

User privacy policies across all of the major consumer genetic-genealogy service providers have become a topic of national conversation, and it is our goal to ensure that our privacy policies continue to meet or exceed industry norms.

We encourage you to continue your journey of discovery with us on FamilyTreeDNA.com, and we thank you for your participation in "citizen science" over the years."

E njëjta gjë me "World Families", "mitosearch": https://dna-explained.com/2018/05/14/world-families-network-ysearch-and-mitosearch-bite-the-dust-thanks-so-much-gdpr/

Thjeshtë, ka shumë rregulla të privatësisë me këtë ligjin e GDPR që hyn në efekt më 25 maj, me të cilin këta faqet gjenealogjike s'duan të hynë në konflikt.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 18, 2018, 11:47:36 PM
Gabim e paske kuptuar. Arsyeja e vërtetë pse e kanë mbyllur ka të bëjë me GDPR regulations[/i]


Po GDPR regulations, por edhe shumke sakt e kan cek:

Quote
The current environment regarding DNA privacy as well as recent events in the news, particularly DNA databases being utilized to solve cold cases,
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on May 28, 2018, 06:01:37 PM
Ne 23andMe verejta nje Shqiptar me T1a-L131 nga rrethi Kercoves.

Perndryshe, mbaj nje statistike te Shqiptareve te Kercoves.
Numri i mostrave eshte ende i vogel, por sic duket E-V13 dominon deri tash. Ja si duken nga gjithsej 15 rezultate:

E1b-V13: 7 ose 47%
J2b2-L283: 3 ose 20%
R1b-BY611: 1
I1-M253: 1
I2a1-CTS10228: 1
I2a2-M223: 1
T1a-L131: 1
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 29, 2018, 06:52:30 PM
Ne 23andMe verejta nje Shqiptar me T1a-L131 nga rrethi Kercoves.

Perndryshe, mbaj nje statistike te Shqiptareve te Kercoves.
Numri i mostrave eshte ende i vogel, por sic duket E-V13 dominon deri tash. Ja si duken nga gjithsej 15 rezultate:

E1b-V13: 7 ose 47%
J2b2-L283: 3 ose 20%
R1b-BY611: 1
I1-M253: 1
I2a1-CTS10228: 1
I2a2-M223: 1
T1a-L131: 1


Interesant, ftoje le te bashkangjitet projektit..

Flor, nese e shef donje j2b1 lajmrom gjithqysh, ende spo muj mu pajtu ce Dema nga Shqiperia me refuzoj   :-\
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on May 29, 2018, 10:56:24 PM
Interesant, ftoje le te bashkangjitet projektit..

Flor, nese e shef donje j2b1 lajmrom gjithqysh, ende spo muj mu pajtu ce Dema nga Shqiperia me refuzoj   :-\

Flor,
Me sa po shoh vetem nje pjese e vogel 5-6 vete nga Kercova jane ne projekt. Keta tjeret a jane te testuar ne 23andme?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on May 29, 2018, 11:51:15 PM
Flor,
Me sa po shoh vetem nje pjese e vogel 5-6 vete nga Kercova jane ne projekt. Keta tjeret a jane te testuar ne 23andme?

Po, 7 janë në projekt (testuar në FTDNA). Të tjerët 8 nga 23andMe, disa janë me iniciale/anonim por e di që janë të Kërçovës. I kam ftuar të testohen në FTDNA/YSEQ dhe të bashkohen projektit, por shumica s'kthejnë as edhe përgjigje. Bile njërit që është J2b2 i ofrova t'i paguaj Y-DNA37. Me tha qe do ta blejë vetë, por ende pres ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on May 31, 2018, 10:23:51 PM
Momentalisht në testim 40 mostra në FTDNA+YSEQ nga pjesë të ndryshme të Shqipërisë. Ndarja veri-jug duket 24 Tosk dhe 16 Geg.  Gjithë rezultatet besoj brenda 4 javësh.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Armend on June 01, 2018, 08:45:05 AM
Shume mire!
Per momentin kemi edhe rajonin e Shkupit qe mund te jete shume interesant, por pothuajse i paeksploruar fare.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on June 01, 2018, 04:14:20 PM
Shume mire!
Per momentin kemi edhe rajonin e Shkupit qe mund te jete shume interesant, por pothuajse i paeksploruar fare.

Pajtohem. Gjithashtu Tetova dhe Gostivari, ose Shqiptarët e Maqedonisë në përgjithësi. Fatkeqësisht, ende s'kemi gjetur ndonjë nga ajo anë që mund të na ndihmojë në masë të madhe për me marrë mostra ose ashtu diçka. Unë vetë jam i Maqedonisë :P por jetoj në diasporë..
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 01, 2018, 06:56:57 PM
Momentalisht në testim 40 mostra në FTDNA+YSEQ nga pjesë të ndryshme të Shqipërisë. Ndarja veri-jug duket 24 Tosk dhe 16 Geg.  Gjithë rezultatet besoj brenda 4 javësh.
Prej cili krahine jan kta Gege?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on June 01, 2018, 11:27:31 PM
Prej cili krahine jan keta Gege?

Ka nga vise ndryshme: Krujë, Dibër, Kukes, Tiranë, Shkodër, Ulqin, si dhe dy të Kosovës. Tash për tash kaq info mund të japim.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 02, 2018, 12:05:18 AM
Ka nga vise ndryshme: Krujë, Dibër, Kukes, Tiranë, Shkodër, Ulqin, si dhe dy të Kosovës. Tash për tash kaq info mund të japim.
Shume bukur, them se na duhet ma shume Shqiptar prej krahinet qendrore/jugore e Gegnise si Durresi por shume bukur ca kta prej Kruja po testohen. 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on June 02, 2018, 01:44:38 AM
Mezi po pres me dal edhe rezultatet e Toskeve tu e dite qe kem shume pak Tosk t'testum deri tash(42).
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 02, 2018, 10:31:09 PM
66 Tosk po behen gjithsej me keto mostrat e fundit, plus studimet anonime po theme qe nje numer i mire per te kuptuar me mire si qendrojne kundrejt ne Gegeve. Vlene te theksohet, te testuarit deri me tash ne nen grupet PF7563, BY611, L240, FGC11450, Z38456, PH2967 dhe PH1751 ne pergjithesi ndajne nje paraardhes te perbashket me ne ne 2000 vjecarin e fundit.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 03, 2018, 09:14:15 PM
E paskan permend Illyrian warrior tek nji faqje ne projektin ADN per Boshnjaket http://bosnjackidnk.com/z5018-rod-gegica-dolovaca/. Kta po thokan ca asht me origjine prej Hotit por nuk maj mend a tha Illyrian warrior ca asht prej Hotit me origjine, se di a jane tu i fut kot kta a jo.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 03, 2018, 11:12:02 PM
E paskan permend Illyrian warrior tek nji faqje ne projektin ADN per Boshnjaket http://bosnjackidnk.com/z5018-rod-gegica-dolovaca/. Kta po thokan ca asht me origjine prej Hotit por nuk maj mend a tha Illyrian warrior ca asht prej Hotit me origjine, se di a jane tu i fut kot kta a jo.

Dy famile qe jane testu nga fshati Dolovo (Dolovo dhe Zecovic) jane ne nje grup me Illyrian dhe Blaken, pra Z5018*. Keto familje me origjine me te larget jane nga Malesia dhe ne Sanxhak kane ardhur si Katolik. Mbiemri i tyre i vjeter ka qene "Gegaj". Nga e ka marr ai se jane prej Hotit une nuk e di...
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 04, 2018, 12:02:42 AM
Dy famile qe jane testu nga fshati Dolovo (Dolovo dhe Zecovic) jane ne nje grup me Illyrian dhe Blaken, pra Z5018*. Keto familje me origjine me te larget jane nga Malesia dhe ne Sanxhak kane ardhur si Katolik. Mbiemri i tyre i vjeter ka qene "Gegaj". Nga e ka marr ai se jane prej Hotit une nuk e di...
Po ashtu duket, prej cili fis thu se e kan prejardhjen?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 04, 2018, 12:46:08 AM
Po ashtu duket, prej cili fis thu se e kan prejardhjen?
Per fis nuk e di ama po ma merr mendja qe nga Dukagjini jane me origjine.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 04, 2018, 12:49:11 AM
Kesh tu e shiku wikipedine reth Hotit  https://en.wikipedia.org/wiki/Hoti_(tribe) , meqe u qel llafi edhe jemi tu e prite nje rezultat prej Hotit, por cka vrejta shumta prej referencave jan prej Poreklos (referencat 14, 15 , 17, 18, 19)..
Sic po duket teksti eshte korrekt por smuj me komentu sepse nuke jam ekspert.

Edhe diqka interesant,

krejt mbiemrat e kan verzionin Sllav, pershembull:

Dushaj (Dušaj, Duševići)
Dedvukaj (Dedvukovići)
Camaj (Camovići)
Hasaj / Hasovići
etj, etj...

Pra keta me sufikse Sllav jan antaret e fisit te cilet jan Sllavizu?  A ban nje debate reth kesaj?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 04, 2018, 01:00:59 AM
Nuk ka asgje ne ate artikull, Dema. Por e di se per cka po flet. Te pergjigjem, vetem Serbet i shenojne emrat e ketyre vellazerive ashtu. Dhe sic e dime ata dominojne ne wiki per ata i ke ato verzione aty.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 04, 2018, 01:07:57 AM
Nuk ka asgje ne ate artikull, Dema. Por e di se per cka po flet. Te pergjigjem, vetem Serbet i shenojne emrat e ketyre vellazerive ashtu. Dhe sic e dime ata dominojne ne wiki per ata i ke ato verzione aty.

Spo di pse spo ban linku ketu, por eshte linku zyrtare i wikipedise angleze reth fisit Hoti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hoti_(tribe)

Shiko. Dmth keto verzione nuke egzistojne ne realitet?  Persh e dimi ce i kemi Shqiptaret Vuksanlekaj ne Mal tZi, por a ka edhe Vuksanlekići?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 04, 2018, 01:13:35 AM
Spo di pse spo ban linku ketu, por eshte linku zyrtare i wikipedise angleze reth fisit Hoti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hoti_(tribe)

Shiko. Dmth keto verzione nuke egzistojne ne realitet?  Persh e dimi ce i kemi Shqiptaret Vuksanlekaj ne Mal tZi, por a ka edhe Vuksanlekići?
E gjeta faqen. Vuksanlekaj eshte fshat ne Hot. Ka ndoshta familje qe jetojne ne Podgoric apo vende tjera te Malit te Zi qe i kan shenuar gjate kohes se Jugosllavise ne ato verzione. Por si vellazeri ne Hot normal qe nuk ekzistojne, ata vetem i kane sllavizuar verzionet Shqiptare per qellimet e tyre, normal.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 04, 2018, 01:24:14 AM
Dema, shife kete video per varrezat ne fshatin Vuksanlekaj

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 04, 2018, 01:26:58 AM
E gjeta faqen. Vuksanlekaj eshte fshat ne Hot. Ka ndoshta familje qe jetojne ne Podgoric apo vende tjera te Malit te Zi qe i kan shenuar gjate kohes se Jugosllavise ne ato verzione. Por si vellazeri ne Hot normal qe nuk ekzistojne, ata vetem i kane sllavizuar verzionet Shqiptare per qellimet e tyre, normal.

Dmth kjo eshte vetem se verzioni emrit i sllavizuar, pra ska kesi mbierma ne mesin e Malazezve?

interesant.. Meqe i kan qit krejt verzionat Sllav te mbiemrav kam mendu ce i kan keta mbiemra ne popullat
Persh Hasaj Hasovici, pra ska Hasovici ce jan "Bosnjakizu"

apo Nicovići, Prekolovići, Camovići, Čekovići prej Cekaj etj etj..


EDIT: ok e shikoj videon
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 04, 2018, 01:47:17 AM
Dmth kjo eshte vetem se verzioni emrit i sllavizuar, pra ska kesi mbierma ne mesin e Malazezve?

interesant.. Meqe i kan qit krejt verzionat Sllav te mbiemrav kam mendu ce i kan keta mbiemra ne popullat
Persh Hasaj Hasovici, pra ska Hasovici ce jan "Bosnjakizu"

apo Nicovići, Prekolovići, Camovići, Čekovići prej Cekaj etj etj..


EDIT: ok e shikoj videon

E thashe qe mund te egzistojne familje me mbiemra te tille ne Mal te Zi apo Sandxhak. Por normal qe jo gjithe ato vellazeri, sidomos jo ne territorin e Hotit. Jane verzionet qe etnografet Serb kane perdorur, sidomos Andrija Jovicevic ne librin e tij "Malesija". Prsh nuk ka familje me mbiemer Čunmulić etj..
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 04, 2018, 02:00:35 AM
E thashe qe mund te egzistojne familje me mbiemra te tille ne Mal te Zi apo Sandxhak. Por normal qe jo gjithe ato vellazeri, sidomos jo ne territorin e Hotit. Jane verzionet qe etnografet Serb kane perdorur, sidomos Andrija Jovicevic ne librin e tij "Malesija". Prsh nuk ka familje me mbiemer Čunmulić etj..

Po normal, por edhe nese ka nuke do me than ce jan kan antar te fisit apo ce jan nje linje baballare me verzionin Shqiptar.

Shume interesant ato varrezat, duhet mi analizu me thell, prej cilit viteve datojne? Aty shifet simbolike Ilire, sidemos varri me simbolin e gjarprit.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 04, 2018, 06:13:36 AM
Po normal, por edhe nese ka nuke do me than ce jan kan antar te fisit apo ce jan nje linje baballare me verzionin Shqiptar.

Shume interesant ato varrezat, duhet mi analizu me thell, prej cilit viteve datojne? Aty shifet simbolike Ilire, sidemos varri me simbolin e gjarprit.

Shife nen histori, anetaret si Cijevna, Zoupan etc. jane me aktiv se na aty per nje fis Shqiptar, dhe i fshijne verzionet tona (e kane fshi pjesen rreth gjenetikes). Jane vertete popull parazit, fort te kompleksuar me ne. Mua apo ne pergjithesi ne nuk na kerset fort te merrem me temat apo fiset e tyre..


Per varrezat ne Vuksanlekaj nuk ka ndonje studim te mirefillt ende, por me duken se jane te mesjet se hershme dhe kane qene ne perdorime deri vone - por jo nga Hoti i ri sa e kam kuptuar (mund te jeme gabim ketu). Supozoj qe jane varrezat e Hotit te vjeter, pra gurpeve Anase qe kane jetuar aty deri ne shekullin e 18.  Prsh familja Marashi nga Podgorica te testuar permes poreklos (R1b-BY611) thojne qe jane me origjine nga ky fshat.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 04, 2018, 11:12:58 AM
Shife nen histori, anetaret si Cijevna, Zoupan etc. jane me aktiv se na aty per nje fis Shqiptar, dhe i fshijne verzionet tona (e kane fshi pjesen rreth gjenetikes). Jane vertete popull parazit, fort te kompleksuar me ne. Mua apo ne pergjithesi ne nuk na kerset fort te merrem me temat apo fiset e tyre..


Per varrezat ne Vuksanlekaj nuk ka ndonje studim te mirefillt ende, por me duken se jane te mesjet se hershme dhe kane qene ne perdorime deri vone - por jo nga Hoti i ri sa e kam kuptuar (mund te jeme gabim ketu). Supozoj qe jane varrezat e Hotit te vjeter, pra gurpeve Anase qe kane jetuar aty deri ne shekullin e 18.  Prsh familja Marashi nga Podgorica te testuar permes poreklos (R1b-BY611) thojne qe jane me origjine nga ky fshat.


po Zoupan e ka pas aktivitetin e fundit ne at artikuj ku e ka largu kete pjese edhe shumta te referencave jan direkt nga Poreklo lol:

Quote
* The Hoti tribe seems to be in majority J2b2 which is a common Y-DNA among Albanians and not so much among Slavs, this can help confirm that they actually descended from an Albanian.<ref>{{cite web|title=Family Tree DNA - Genetic Testing for Ancestry, Family History & Genealogy|url=https://www.familytreedna.com/groups/albanian-bloodlines/about/results|website=www.familytreedna.com|language=en}}</ref>

Por edhe kjo fjalia ish kan mire me regullu pake me profesionalisht, me pas kuptim me te mire. Pake po duket amaterisht e shkrume edhe pse eshte e vertete.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on June 04, 2018, 05:27:33 PM
E paskan permend Illyrian warrior tek nji faqje ne projektin ADN per Boshnjaket http://bosnjackidnk.com/z5018-rod-gegica-dolovaca/. Kta po thokan ca asht me origjine prej Hotit por nuk maj mend a tha Illyrian warrior ca asht prej Hotit me origjine, se di a jane tu i fut kot kta a jo.

Une jam me fis nga Morina pikerisht ku eshte edhe fshati Morine ne kufi me Kosoven, harten e migrimit se ka sakte, me shume se aq nuk di, prsh. ne cilin vend saktesisht kane ardh ne Morine se sigurisht gjithmone aty skane qendru sepse migrime ka pas me heret.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 04, 2018, 09:30:43 PM
E paskan permend Illyrian warrior tek nji faqje ne projektin ADN per Boshnjaket http://bosnjackidnk.com/z5018-rod-gegica-dolovaca/. Kta po thokan ca asht me origjine prej Hotit por nuk maj mend a tha Illyrian warrior ca asht prej Hotit me origjine, se di a jane tu i fut kot kta a jo.

Nuke po thot ce eshte Illyrian Hoti por po thot ce Z5018* teri tash u gjind vetem se ne dy fise:  Hoti, dega Gegaj, edhe Morina (Illyrian).


Dy famile qe jane testu nga fshati Dolovo (Dolovo dhe Zecovic) jane ne nje grup me Illyrian dhe Blaken, pra Z5018*. Keto familje me origjine me te larget jane nga Malesia dhe ne Sanxhak kane ardhur si Katolik. Mbiemri i tyre i vjeter ka qene "Gegaj". Nga e ka marr ai se jane prej Hotit une nuk e di...

Ashtu eshte, keta dy antar i kan teri tash Z5018*, por sic po duket databazen me STRS e kan fike dhe spo muj mi kreasu markerat me Illyrian, pra ndoshta ti apo Flori e dini, pra jan te njejtin grup me Illyrian?
Z5018* mund te ndahet ne grupe te ndryshme, nuke do me than ce jan ne njejtin grup.

Ndersa kur shkon ne Dolovac aty e jep skjarimin ce ne baze te donje "Ejup Mušović" kan ardh teri te kjo informate. http://bosnjackidnk.com/porijeklo-prezimena-dolovac-iz-novog-pazara/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 04, 2018, 09:51:27 PM
Nuke po thot ce eshte Illyrian Hoti por po thot ce Z5018* teri tash u gjind vetem se ne dy fise:  Hoti, dega Gegaj, edhe Morina (Illyrian).


Ashtu eshte, keta dy antar i kan teri tash Z5018*, por sic po duket databazen me STRS e kan fike dhe spo muj mi kreasu markerat me Illyrian, pra ndoshta ti apo Flori e dini, pra jan te njejtin grup me Illyrian?
Z5018* mund te ndahet ne grupe te ndryshme, nuke do me than ce jan ne njejtin grup.

Ndersa kur shkon ne Dolovac aty e jep skjarimin ce ne baze te donje "Ejup Mušović" kan ardh teri te kjo informate. http://bosnjackidnk.com/porijeklo-prezimena-dolovac-iz-novog-pazara/
Une kujtova ca me "Hoti, grana Gegaj i Morine." ata jane duke thane ca Morina asht dege e Hotit sic asht Gegaj. Nuk e di se ku e kan marre informacion ca Gegaj asht dege e fisit Hot pranaj u habita pak. 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 04, 2018, 09:57:36 PM
Une kujtova ca me "Hoti, grana Gegaj i Morine." ata jane duke thane ca Morina asht dege e Hotit sic asht Gegaj. Nuk e di se ku e kan marre informacion ca Gegaj asht dege e fisit Hot pranaj u habita pak.

Jo, nuke jan tu than ce Morina eshte dege e Hotit, por jan duke than ce ky haplotip (E-Z5018*) teri tash u gjind vetem se ne dy fise, njeri eshte Hoti, dega Gegaj. Edhe tjetri Morina, pra Illyrian warriori.
A po kupton a jo lol
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 04, 2018, 10:01:48 PM
Jo, nuke jan tu than ce Morina eshte dege e Hotit, por jan duke than ce ky haplotip (E-Z5018*) teri tash u gjind vetem se ne dy fise, njeri eshte Hoti, dega Gegaj. Edhe tjetri Morina, pra Illyrian warriori.
A po kupton a jo lol
Po, po tash po kuptoj, vec kujtova se ishin duke lidh Morinen bashk me Hotin. Po deri tash E-Z5018* asht gjete nen Gegajt(Hoti), Morinen dhe tek Blakajt(Krasniq) por paska nji grup E-Z5018* ne jug
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 04, 2018, 10:09:56 PM
Po, po tash po kuptoj, vec kujtova se ishin duke lidh Morinen bashk me Hotin. Po deri tash E-Z5018* asht gjete nen Gegajt(Hoti), Morinen dhe tek Blakajt(Krasniq) por paska nji grup E-Z5018* ne jug

E qashtu, jo nuke jan duke e lidh. Por edhe sikur ce tha Skerdi ma heret nuke eshte e sigurte kjo lidhja me Hotin.
E shofmi cka thot Skerdi per burimet te cilet i ka marre ky Zukrolici pra prej Ejup Musoviqit.
Edhe nvaret cka ata vet thojn? Nese kan donje kujtim reth ksaj.

Por gjithsesi haplotipi nuke po pershtat meqe e dimi ce shumta e Hotit bine nen J-M172 e jo E-M35.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on June 04, 2018, 10:38:51 PM
E qashtu, jo nuke jan duke e lidh. Por edhe sikur ce tha Skerdi ma heret nuke eshte e sigurte kjo lidhja me Hotin.
E shofmi cka thot Skerdi per burimet te cilet i ka marre ky Zukrolici pra prej Ejup Musoviqit.
Edhe nvaret cka ata vet thojn? Nese kan donje kujtim reth ksaj.

Por gjithsesi haplotipi nuke po pershtat meqe e dimi ce shumta e Hotit bine nen J-M172 e jo E-M35.
Po ka munsi ca kan nji kujtim ose histori ca thojne ce kan ardh prej Hotit. Me sa e di une, ka Gegaj ne Triesh ca asht fis vllazen me Hotin dhe jane E-V13 por Z16661 e jo Z5018*. 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on June 05, 2018, 12:50:02 AM
Ashtu eshte, keta dy antar i kan teri tash Z5018*, por sic po duket databazen me STRS e kan fike dhe spo muj mi kreasu markerat me Illyrian, pra ndoshta ti apo Flori e dini, pra jan te njejtin grup me Illyrian?
Z5018* mund te ndahet ne grupe te ndryshme, nuke do me than ce jan ne njejtin grup.

E sakte! Vetem sipas SNP Z5018* është e mundur te jene 4000+ vjet larg (Z5018 TMRCA). Pra duhet te krahasohen STR sic permende ti.
Në këtë rast ndoshta janë në një grup. Meqenese nuk i kane STR publike, une per veti nuk i kam pare STR te ketij "Gegaj" per nje krahasim me Illyrian/Blakaj.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on June 05, 2018, 05:00:03 AM
E lexova ate pjese Dema, dhe nuk ka shance te jene nga Hoti. Dy degat Rapsha dhe Traboini jane ne pergjithesi J2b2 - fisi i Gjon Geges jane Rapshe. Lutovac nuk e permende ndonje fis, vetem e thote qe kane ardhur si katolik. Rezultatet e Dolovo nuk i kam pare, a te Zecovic po (qe duken se jane te nje familje dhe fshati), por eshte i testuar ne beograd...Bazuar ne markerat e limituar te tij duket qe eshte afer me Blakaj dhe Illyrian. Me Blakaj i ka vetem dy diferenca, ne 458=16 dhe GATAH4=11. Kurse me Illyrian tri, ne 458=16, 456=18 dhe 570=20.


Vetem ne qofte se jane Gegaj te Trieshit? Ka mundesi.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 07, 2018, 01:40:34 PM
Po dakord, por e pash edhe ne at linkun e fundit ce e qita ku e kan perment me mbiemer Illyrian edhe nje her.
thojn per Dolovac ce nuke ka relatives perveq Nuli prej Mitrovice, pra sic po duket i kan kreasu ata vet markerat dhe kan dal match, nese munt te besojmi, pse jo..

Ndersa keta Sanxhaklit sa her e shof at web faqe spo muj mos mu befasu me interpretimin e gjenetikes te tyre, ajo eshte komedi.
Edhe diqka qesharake vrejta por do ta postoje pake me vone..

Sa per Hotin, po.. Interseant edhe kjo pune. I kam hec personalisht keto teritore shume frike, dmth shumten e Malit tZI edhe Shqiperise veriore por nuke e kam dite per keto varreza se isha nal edhe ato mi shiku.
Edhe jam njoftu me disa gjera, keshtu ce tash edhe pe shof ce do te jet interesant rezultati cilin jemi duke e prite edhe do te kompletohet me mire rethi i gjenetikes tHotit.

Sa per burimet e Zukorliqit pra aj Ejup Musoviqi, e kam pa ce pe livdojne Serbet. Ajo sit livdojn ata, dihet sa eshte ora.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 08, 2018, 01:07:48 PM
Ska cka shume mu shkru ketu, edhe spo kam vullnet as kohe mu marre me keta majmuna te Sanxhakut. Ish kan me let mi than dhe mi fole keto fjal se mi shkrua.
Por eshte evidente ce keta jan vet ata pisa te cilet nuke dojn me pranu ce jan Shqiptar, edhe te cilet nuke e pranojne dhe e pushtojne identitetin Shqiptar.
Dhe nuke eshte e vertete ce dikush i nguc apo ce dikush ju cet problem, por eshte me shume problem psikologjik, problem krize identiteti dhe pasiguri.
Dhe skan te bejne me Bosne por me Serbi, sepse jan Shqiptar te serbizum. Bile Bosnjaket as nuke i dojn dhe zdojne me pas asgje me ata.


Dhe diqka sic ce u ceke ne kete postim:
Po t’veti masi po i percjell

Jo, nuke i percjedhi. bile as nuke um vine interesant. Web sajtin e kan aktive, pra gjithkush mundet me shiku aty informacione te cilet e interesojne.
Nuke i percjedhi dhe as nuke um vine interesant. Shipca te serbizum prej jugut tSerbise, atje ne jug te Serbise, ku dihet ne cfare kushte dhe papasterti jetojne.
I shkreti aj vend dhe gjith ai regjion.

Pershembull kemi Shqiptar te cilet jan te Sllavizuar ne lokalitete te izoluara, pershembull Arbanaset. Por ne kreasim me keta Sanxhaklit ata nuke kan kesi pasoja psiqike, dhe besoj do te ishte krejt tjeter bisede.

Me keta nuke ka llogari hiq as me bisedu sepse nuke eshte puna ce nuke din ce jan Shqiptar apo ce dikush ju cet problem mu deklaru ashtu, por shkurt e Shqip, ata vet zdojne vella. Ok ajde spo don mu deklaru si Shqiptar, ska problem, puna jote eshte qysh deklarohesh, sa per mu mundesh edhe Magjup mu deklaru, po cfare lidhje ki me Bosnen, qajo spo me hin ne kry?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 08, 2018, 03:48:10 PM
Deklarimi i sociates dhe kryetarit te "Poreklos" ku komenton rezultatet e Sanxhaklive kur projekti i Sanxhaklive sa ja ka nise me gjallnu:

youtu.be/VpxY0bPOQoM?t=40m24s

e kam perkthy kete pjese ne Anglisht:

Quote
Recently, the Muslims of Sanxhak, Rashka, have started the genetic investigation.
Which has confirmed the next: (Also note at that they all call themselves Bosnjaks most often.), however, their genetics according to fifty or sixty so far tested families shows that their genetic is much more based on Albanian side of genetics. It means that Muslims from Novi Pazar, Sjenica, Tutin, etc.. In about of seventy per cent their genetics is based on Albanian genetics. Which is however not a case with Bosnian Muslims, Bosnian Muslims have absolutely Slavic genetics in majority. When we talk about Sanxhak Muslims we see that their genetic is similar with the Albanian genetics especially Kosovar Gheg Albanians. There is differences at Albanians also, example, there is division of Albanians in Albania also into Ghegs and Tosks, so to say Tosks have more Slavic genetics.


Pra sic po shifet edhe Poreklo (Ku Zukoriliqi u regjistru edhe merr kshilla) edhe krejt ju kan ceke saksisht ce shumta jan Shqiptar Malesor te ardhet prej Malsis te Madhe dhe Malit tZI. Kjo nuke eshte sekret. Vetem se ata vet kallxojne pradha edhe ikin prej realitetit.

Por meqe u qel llafi pra, meqe jemi dakord ce kjo eshte gjenetika Shqiptare pra ky shembuj le te jet presedan edhe per tjera shembuje e sidemos per fiset Shqiptare prej Malsise pra edhe aty dominon gjenetika Shqiptare edhe munt te thuhet ce jan me origjine Shqiptare.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: The Illyrian Warrior on June 13, 2018, 01:43:22 PM
Po dakord, por e pash edhe ne at linkun e fundit ce e qita ku e kan perment me mbiemer Illyrian edhe nje her.
thojn per Dolovac ce nuke ka relatives perveq Nuli prej Mitrovice, pra sic po duket i kan kreasu ata vet markerat dhe kan dal match, nese munt te besojmi, pse jo..

Ndersa keta Sanxhaklit sa her e shof at web faqe spo muj mos mu befasu me interpretimin e gjenetikes te tyre, ajo eshte komedi.
Edhe diqka qesharake vrejta por do ta postoje pake me vone..

Sa per Hotin, po.. Interseant edhe kjo pune. I kam hec personalisht keto teritore shume frike, dmth shumten e Malit tZI edhe Shqiperise veriore por nuke e kam dite per keto varreza se isha nal edhe ato mi shiku.
Edhe jam njoftu me disa gjera, keshtu ce tash edhe pe shof ce do te jet interesant rezultati cilin jemi duke e prite edhe do te kompletohet me mire rethi i gjenetikes tHotit.

Sa per burimet e Zukorliqit pra aj Ejup Musoviqi, e kam pa ce pe livdojne Serbet. Ajo sit livdojn ata, dihet sa eshte ora.

Ky shqiptari i asimilum eshte i testum ne laboratoret serbe? Sa eshte i afert me mua TMRCA e mund ta dije dikush.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 15, 2018, 03:18:15 PM
Ky shqiptari i asimilum eshte i testum ne laboratoret serbe? Sa eshte i afert me mua TMRCA e mund ta dije dikush.

Smunt ta dimi pa i pa markerat. Me siguri u testua ne Beograd apo Yseq. Sanxhaklit momentalisht nuke i kan markerat publik, por mundesh mi dergu mesazh Zukorliqit qe te intereson meqe te ka permend disa her ne at faqe ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 28, 2018, 04:06:03 PM
Shikoni qysh ju hin Shqiptari me sharre trashigimit edhe pasurise arkeologjike lol,
Kjo pjese duhet te jet Koha e Bizantit, viti reth 550 CE.  I kam njoft disa monedha mbrenda, at cilin e kapi ne dorre me gerom K, duhet te jet Justiniani i Bizantit.(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Half_follis-Justinian_I-sb0165.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on July 04, 2018, 07:50:24 PM
Mir kish me qene me pas hulumtim ma shum rreth ketij varri, tu e dit qe gati krejt historia pan-sllaviste serbe per Kosoven mbeshtetet n'kete hero.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on July 19, 2018, 03:18:33 PM
Gash, dy postet e fundit në haplogrupin J2 janë fshirë përshkak se janë jashtë teme dhe njeri ofensiv ndaj një anëtari tjetër.

Sa i përket rezultatit tënd, nëse don të jeshë anonim, lirisht e fshij rezultatin tënd nga gjitha databazat dhe statistikat e projektit tonë. Me le të ditur nëse don ashtu...

Flm për mirëkuptimin.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on July 19, 2018, 07:07:14 PM
Gash, dy postet e fundit në haplogrupin J2 janë fshirë përshkak se janë jashtë teme dhe njeri ofensiv ndaj një anëtari tjetër.

Sa i përket rezultatit tënd, nëse don të jeshë anonim, lirisht e fshij rezultatin tënd nga gjitha databazat dhe statistikat e projektit tonë. Me le të ditur nëse don ashtu...

Flm për mirëkuptimin.

Sipas kërkesës së tij, rezultati i Gash/IceT është fshi nga projekti, dhe nuk shtohet sërish. Përveç nëse ndonjë tjetër nga familja apo mbiemri i tij testohet në të ardhmen dhe i bashkohet projektit.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on July 19, 2018, 09:22:00 PM
 Leni keto muhabete koti djema....qe vazhdoni me ofendime do hani ban shkurt e shqip  ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on July 21, 2018, 09:17:32 PM
Duke e shiku faqen e statistikav Y kromosomit Shqiptar, me ra ne mend qe ish kan mire me hap nje thread per ciliin prej haplogrupeve kryesore cili gjindet tek nesh por ndoshta edhe per nendegat e tyre. Edhe qe le ti komentojme apo analizojme.  Une kisha deshire mi hap disa por siq duhet nje permledhje te dhanave per postimin e parre, fatkeqsisht momentalisht me duket qe nuke kam kohe per kete.
Do prej tyre jan te hapur edhe komentuar ne Folej, haplogrupet me perqindje me te lart tek Shqiptaret siq E-v13, R1b edhe J2. Por ishte me interesant nese do ti analizojme dhe komentojme te gjithat.

Pra siq shifet ne faqen e statistikav (http://www.gjenetika.com/rezultatet/) cila ariti 300 antar deri sot  ;), etnosi Shqiptar ndahet ne gjitha keto haplogrupe iniciale, te cilet prandaj ndahet edhe ne grupe tjere.

E1b-V13, R1b-M269, J2b-L283, I2a1-M423, I1-M253, R1a-M417, J1-M267, I2a2-M223, J2a-M410, T1a-L131, G2a, I2c-L596, J2b-M205, E1b-M81, E1b-V22, I2a1-S21825

Pershembull, ne projektin Shqiptar kemi 5 antar me haplogrup J1, por keta antar prandaj ndahen ne sepaku disa nendege.  Por per fillim ishte mjaft me ja fillu me haplogrupet iniciale e prandaj edhe mi komentu apo analizu subkladat.

Ka kohe kadal kadale  8)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on July 22, 2018, 04:31:17 PM
Duke e shiku faqen e statistikav Y kromosomit Shqiptar, me ra ne mend qe ish kan mire me hap nje thread per ciliin prej haplogrupeve kryesore cili gjindet tek nesh por ndoshta edhe per nendegat e tyre. Edhe qe le ti komentojme apo analizojme.  Une kisha deshire mi hap disa por siq duhet nje permledhje te dhanave per postimin e parre, fatkeqsisht momentalisht me duket qe nuke kam kohe per kete.
Do prej tyre jan te hapur edhe komentuar ne Folej, haplogrupet me perqindje me te lart tek Shqiptaret siq E-v13, R1b edhe J2. Por ishte me interesant nese do ti analizojme dhe komentojme te gjithat.

Pra siq shifet ne faqen e statistikav (http://www.gjenetika.com/rezultatet/) cila ariti 300 antar deri sot  ;), etnosi Shqiptar ndahet ne gjitha keto haplogrupe iniciale, te cilet prandaj ndahet edhe ne grupe tjere.

E1b-V13, R1b-M269, J2b-L283, I2a1-M423, I1-M253, R1a-M417, J1-M267, I2a2-M223, J2a-M410, T1a-L131, G2a, I2c-L596, J2b-M205, E1b-M81, E1b-V22, I2a1-S21825

Pershembull, ne projektin Shqiptar kemi 5 antar me haplogrup J1, por keta antar prandaj ndahen ne sepaku disa nendege.  Por per fillim ishte mjaft me ja fillu me haplogrupet iniciale e prandaj edhe mi komentu apo analizu subkladat.

Ka kohe kadal kadale  8)

Nëse don hap disa prej këtyre :D
I2a1, I1, R1a, I2a2, J1, J2b-M205....
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on August 03, 2018, 05:20:45 PM
Nëse don hap disa prej këtyre :D
I2a1, I1, R1a, I2a2, J1, J2b-M205....


I kam hap veq 100 M205, edhe hala nuke e kam kry hulumtimin deri fund, me ka met vetem se edhe nje pjese e fundit ku nvertete me duhet pake ndime se problem mi gjet do studime sun pi gjej STRs.
Per keto tjera skam dhana, nese ka naj antar qe eshte entuzijast le ti hape, apo administratorat siq e kan per dytyre :P
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on August 07, 2018, 07:18:29 PM
Desha t'ju informoj që FTDNA ka disa zbritje shumë të mira deri në fund të gushtit. Për ata që s'janë testuar Y37 për $129. Ka edhe zbritje për upgrades, psh. Y37 në Y111 vetëm $128 ($100 discount):
(http://i66.tinypic.com/2ed79xk.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on August 09, 2018, 02:53:36 PM
Përshendetje Flor. Nji artikull te Gjenetika çi e ki shkrujt, gjegjsisht http://www.gjenetika.com/perberja-gjenetike-shqiptare-sipas-linjave-aterore-y-dna/ (http://www.gjenetika.com/perberja-gjenetike-shqiptare-sipas-linjave-aterore-y-dna/), a ki me perditsu.

Po, e kemi në plan. Por nuk e di kur saktësisht. Të presim disa rezultate (+30) që janë në testim njëherë..
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: leapfrogger on August 09, 2018, 04:37:26 PM
Flor, a mujsh mem kallxu sa larg o TMRCA i grupes teme (E1b-V13>Z5018>FGC11450>Cluster A)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on August 09, 2018, 07:07:11 PM
Flor, a mujsh mem kallxu sa larg o TMRCA i grupes teme (E1b-V13>Z5018>FGC11450>Cluster A)

Reth 1000/1100 vjet sipas kalkulimit ne Y37 me 6 antar prej projektit tone.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on August 09, 2018, 07:30:59 PM
Flor, a mujsh mem kallxu sa larg o TMRCA i grupes teme (E1b-V13>Z5018>FGC11450>Cluster A)

Sipas shembujve të deritanishëm dhe Y37, është përafërsisht ashtu si tha Dema. Unë do thoja rreth 1000-1300 vjet.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on August 09, 2018, 08:52:12 PM
Qka me propozoni mu me bere? sepse jam EV13 por subklada nuk eshte hale e qart edhe se kum bere Y37. Dmth une nuk kam asnje kusheri, a si esht puna?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on August 09, 2018, 09:06:39 PM
Qka me propozoni mu me bere? sepse jam EV13 por subklada nuk eshte hale e qart edhe se kum bere Y37. Dmth une nuk kam asnje kusheri, a si esht puna?

Merre kete panelen ne YSEQ: http://www.yseq.net/product_info.php?products_id=2486


Ke nje halpotip interesant keshtu qe do ishte mire te dinim cilit nen-grup apo kluster i perket.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on August 09, 2018, 09:11:19 PM
Merre kete panelen ne YSEQ: http://www.yseq.net/product_info.php?products_id=2486


Ke nje halpotip interesant keshtu qe do ishte mire te dinim cilit nen-grup apo kluster i perket.

Ok faleminderit shume Lek. Por V13 qe jam esht prap sigurt a si? Edhe se esht pak haplotip i veqant.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on August 09, 2018, 09:15:56 PM
Ok faleminderit shume Lek. Por V13 qe jam esht prap sigurt a si? Edhe se esht pak haplotip i veqant.

Patjeter V13 je, por te percaktohet dega me thelle eshte veshtire ne kete distance, sidomos kur nuk e ke aske afer deri me tani.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on August 09, 2018, 09:18:46 PM
Ka mundesi qe je V13-L241 por i ke do vlera qe te vecojne edhe nga ky grup per ata veshtire te thuhet dicka me konkrete.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on August 09, 2018, 09:55:23 PM
Ka mundesi qe je V13-L241 por i ke do vlera qe te vecojne edhe nga ky grup per ata veshtire te thuhet dicka me konkrete.

Pra ne Ballkan nuk kam donje te afer a si esht situata? Por jam pas befaqesu sepse mendojsha mi be edhe ni test te Y Chromosom ndoshta me vjen ni tjeter Haplogrup. A ka mundesi qe esht ardh me von ja esht me moti ne Ballkan Haplogrupi me keta vlera
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on August 09, 2018, 09:55:56 PM
Ka mundesi qe je V13-L241 por i ke do vlera qe te vecojne edhe nga ky grup per ata veshtire te thuhet dicka me konkrete.

Interesant qe pasna edhe do vlera qe me veqojn nga ky grup.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on August 09, 2018, 11:39:00 PM
Pra ne Ballkan nuk kam donje te afer a si esht situata? Por jam pas befaqesu sepse mendojsha mi be edhe ni test te Y Chromosom ndoshta me vjen ni tjeter Haplogrup. A ka mundesi qe esht ardh me von ja esht me moti ne Ballkan Haplogrupi me keta vlera

Nuk ma merr mendja qe ke, ashtu ka qene situata kur je testu se i kam shikuar projektet e Ballkanit. Tash shumica i kane databazat private keshtu qe nuk e di per momentin si qendron puna. Nuk ma merr mendja qe ka ardhe me vone, problemi qendron qe ka shume pak shqiptar nga malesia te testuar, per ata nuk ke asnje te afert. Nuk je i vetmi ne kete pozite, jane edhe disa tjere te pa klasifikuar.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on August 10, 2018, 04:22:42 AM
Nuk ma merr mendja qe ke, ashtu ka qene situata kur je testu se i kam shikuar projektet e Ballkanit. Tash shumica i kane databazat private keshtu qe nuk e di per momentin si qendron puna. Nuk ma merr mendja qe ka ardhe me vone, problemi qendron qe ka shume pak shqiptar nga malesia te testuar, per ata nuk ke asnje te afert. Nuk je i vetmi ne kete pozite, jane edhe disa tjere te pa klasifikuar.

Ah ok faleminderit
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on August 11, 2018, 02:37:17 PM
Ah ok faleminderit


Pajtohem me krejt qka tha Leki, siq ta spjegova edhe une :  )

Keto vlera qe i ki te veqanta eshte mire per projekt shkaku variantave te ndryshme.

A ka mundesi qe esht ardh me von ja esht me moti ne Ballkan Haplogrupi me keta vlera

Per mendimin tim Iliro Grek dhe Shqiptar i vjeter i Dardanise apo rethines.
Veq per autosomal spo di qka me ba meqe po ki qef, ndoshta FTDNA? Tash eshte 59$
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on September 13, 2018, 06:38:00 PM
Momentalisht në testim 36 në YSEQ dhe 9 në FTDNA. Pra gjithsej 45 rezultate të reja priten brenda rreth dy muajve në projekt :D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on September 13, 2018, 07:44:04 PM
Momentalisht në testim 36 në YSEQ dhe 9 në FTDNA. Pra gjithsej 45 rezultate të reja priten brenda rreth dy muajve në projekt :D

wow, shume nice  8)   
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on September 14, 2018, 12:44:01 AM
Momentalisht në testim 36 në YSEQ dhe 9 në FTDNA. Pra gjithsej 45 rezultate të reja priten brenda rreth dy muajve në projekt :D


Faleminderit per rekomandim
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Shalian i Drenasit on September 14, 2018, 12:44:51 AM

Pajtohem me krejt qka tha Leki, siq ta spjegova edhe une :  )

Keto vlera qe i ki te veqanta eshte mire per projekt shkaku variantave te ndryshme.

Per mendimin tim Iliro Grek dhe Shqiptar i vjeter i Dardanise apo rethines.
Veq per autosomal spo di qka me ba meqe po ki qef, ndoshta FTDNA? Tash eshte 59$

Po autosomal duhet te bej gjithashtu.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on September 14, 2018, 07:29:52 PM
Momentalisht në testim 36 në YSEQ dhe 9 në FTDNA. Pra gjithsej 45 rezultate të reja priten brenda rreth dy muajve në projekt :D

wow, shume nice  8)

Synimi është që të arrijmë 500 rezultate në databazë deri në fund të vitit ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on September 16, 2018, 04:45:29 AM
Zykaj sipas Y37 ka një haplotip të veçantë të J2b-L283. Kandidat i mirë për BigY.

Jemi duke grumbulluar fonde në J-M241 Project në FTDNA që të sponzorojmë BigY për Zykaj. Nëse dikush ka dëshirë të ndihmojë sipas mundësisë, klikoni Donate në faqen: https://www.familytreedna.com/groups/m-241/about
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on September 27, 2018, 11:51:10 PM
FTDNA sapo doli me pemen e tyre publike, qe eshte e bazuar nga rezultate te BigY si dhe ata qe kane testuar ndonje SNP ne sistemin e tyre. Shpresoj qe te kete permiresime ne te ardhmen. Gjithsesi, nje iniciative e mire pasi eshte publike dhe FTDNA ka databazen me te madhe, si dhe mund te shihen shembujt qe nuk kane transferuar BigY ne YFull:
https://www.familytreedna.com/public/y-dna-haplotree

FTDNA e ka edhe Kosoven 8)  Psh, ja si duket J-Z1296>PH2967:

(http://i63.tinypic.com/kdstvr.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 03, 2018, 03:49:00 AM
Synimi është që të arrijmë 500 rezultate në databazë deri në fund të vitit ;)

Dhe synimi u arrit!!

Kerkojme ndjese qe nuk kemi publikuar rezultate koheve te fundit, por arsyeja eshte sepse kemi qene zene me analiza, inkuadrime, etj, pasi na kane dale shume. Keshtu qe sapo arritem 500 te testuar ne databazen e Projektit Shqiptar te ADN-se :D
http://www.gjenetika.com/rezultatet/

(http://i63.tinypic.com/1pw083.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on December 03, 2018, 06:56:32 PM
Dhe synimi u arrit!!

Kerkojme ndjese qe nuk kemi publikuar rezultate koheve te fundit, por arsyeja eshte sepse kemi qene zene me analiza, inkuadrime, etj, pasi na kane dale shume. Keshtu qe sapo arritem 500 te testuar ne databazen e Projektit Shqiptar te ADN-se :D
http://www.gjenetika.com/rezultatet/

(http://i63.tinypic.com/1pw083.jpg)
Urime  :D.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on December 09, 2018, 02:38:23 PM
Edhe unë bashkangjitna urimeve, 500 dukët sikur një numer i mjaftushëm për analiza më të thella dhe kuptimin e linjave direkte baballare tek nesh, pra Y kromosomi.

Duket çe E-v13 do te mbet sikur haplogrupi me i perhapt tek nesh por jo me aq përqindje te madhe siq u propozu më heret në disa studime siç për shembull Pericic et al, por më dukët çe reth 30 % duhet të jet më reale. Në gjithse ende duhet te jet me përqindje më të nalt tek shqiptaret në kresim me tjere popullata me një variacion mjaft të nalt.

Gjithashtu po me vjen interesant çe i kemi disa minoritete ne projekt sikur Grek, Maqedonas, Vlleh, Ashkali, etj, por nje sasi te vogel te mostrave.
Ne gjithse interesant me percjedh qysh do te kompletohën rezultatet sepse kjo ende nuke është piktura e plot. Pra next level është 1000 antarë e pastaj 2000.

Une jam momentalisht i bllokumë me punë dhe jam dukë i prit dy programë çe i kam porosite më mi programu dhe do të jem i gatshum për vazhdimin e investigimin të Y linjave në të ardhmën. Shumë hobby interesant : )
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on December 25, 2018, 06:54:04 PM
Java e fundit e zbritjes në FTDNA. Y-37 për $99. Me kuponin JINGLE10 ka edhe 10% lëshim, dmth. Y-37 vjen për $89: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?group=AlbanianBloodlines&code=B11086

Ky kupon gjithashtu vlen edhe për upgrades. Psh, Y37 në Y111 vjen për $133.

(https://i.postimg.cc/N0DbzgzW/IMG-20181225-114528.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on January 07, 2019, 08:49:12 PM
A jane t'perfshim edhe minoritetet te http://www.gjenetika.com/statistikat/ apo veq Shqiptaret ?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on January 07, 2019, 09:05:30 PM
A jane t'perfshim edhe minoritetet te http://www.gjenetika.com/statistikat/ apo veq Shqiptaret ?

Në ata statistika vetëm shqiptarët janë. Kur të kemi më shumë mostra nga minoritetet, mund të bëjmë grafe të veçantë për to.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on January 11, 2019, 04:53:48 PM


• Cabej. Gjirokaster: J2b-M205>Cluster A


a asht ky e lidhur me eqrem cabejin
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan Vushaj on January 11, 2019, 06:10:21 PM
a asht ky e lidhur me eqrem cabejin
Ashtu duket, te dy jane prej Gjirokastres me origjine.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on January 14, 2019, 05:08:13 AM
Ashtu duket, te dy jane prej Gjirokastres me origjine.

Eshte shembulli jone i dyti i njohur.

Sir John Anthony Pople (31 October 1925 – 15 March 2004) was a British theoretical chemist who was awarded the Nobel Prize in Chemistry with Walter Kohn in 1998 for his development of computational methods in quantum chemistry.
J2b-M205>CTS1969>YP13
(https://www.nobelprize.org/images/pople-13505-content-portrait-mobile-tiny.jpg)

Eqrem Çabej (6 August 1908 – 13 August 1980) was an Albanian historical linguist and scholar who, through the publication of numerous studies gained a reputation as a key expert in the research into Albanian-language, literature, ethnology and linguistics.
J2b-M205>(under testing)
(https://gazetavatra.com/wp-content/uploads/2017/02/eqerem_cabej.jpg)


Pople edhe nesh "Balkan cluster" jemi dega vellaznore prej kohve fenikase:
J2-M205>CTS1969>YP13*
J2-M205>CTS1969>PH4306*

Do ta shofmi ku bjen Çabej ;) ka gjasa ce eshte njera prej ktyre dyja, YP13 apo PH4306.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on February 18, 2019, 02:52:30 PM
Projekti Shqiptar i ADN-së në Lajme :D

http://top-channel.tv/video/testi-i-prejardhjes-kromozomi-y-kryhet-edhe-ne-shqiperi/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: shestani on February 18, 2019, 06:11:06 PM
Projekti Shqiptar i ADN-së në Lajme :D

http://top-channel.tv/video/testi-i-prejardhjes-kromozomi-y-kryhet-edhe-ne-shqiperi/

Bravo !
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 18, 2019, 07:07:17 PM
Po shume mire, bravo, edhe Mirela Tabaku shume mire ka fol..
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 18, 2019, 07:31:48 PM
"Ndersa lidhja me Turqit eshte shume e dobet"

Po kjo u dit edhe sipas gojedhanav, krejt e kan dit se Turqit as skan dasht me jetu ketu edhe kete vende kan shiku sikur te prapambetur.
Edhe dihet qe me miliona e miliona shqiptar kan ike ne Turqi. Sikur se edhe e verteton gjenetika.

Ajo u kan vetem se me ngrit veten e kishe une sjam shqiptar i ulet por jam Turqeli.....   Krejt e dine kete, per kete nuke te duhet testi gjenetik lolUne apet i faleminderona Turqise per mikeprijte te krejt ktyre emigrantve/refugjatve dhe njerzve te perzon nga regjimet te ndryshme sikurse aj komunist.
Edhe i faleminderoj perandorise Ottomane  per miqasine ne vitet e renda pas luftes te pare botrore kur forcat chetniko serbo malazeze filluan grabitjen e teritoreve shqiptare.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 18, 2019, 09:59:51 PM
"Ndersa lidhja me Turqit eshte shume e dobet"

Une apet i faleminderona Turqise per mikeprijte te krejt ktyre emigrantve/refugjatve dhe njerzve te perzon nga regjimet te ndryshme sikurse aj komunist.
Edhe i faleminderoj perandorise Ottomane  per miqasine ne vitet e renda pas luftes te pare botrore kur forcat chetniko serbo malazeze filluan grabitjen e teritoreve shqiptare.

Turqia ashte po aq fajtore per shpernguljen e Shqiptareve ne Turqi, sa vete Serbia.Duke fillu prej 1878, 1914, 1918 dhe ne kulminacion me marreveshjen e fshehte Turko-Serbe t'vitit 1938, marreveshje qe ishte formu ne mes ketyre dy vendeve vetem per debimin e Shqiptarve per ne Turqi.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 18, 2019, 10:58:52 PM
Turqia ashte po aq fajtore per shpernguljen e Shqiptareve ne Turqi, sa vete Serbia.Duke fillu prej 1878, 1914, 1918 dhe ne kulminacion me marreveshjen e fshehte Turko-Serbe t'vitit 1938, marreveshje qe ishte formu ne mes ketyre dy vendeve vetem per debimin e Shqiptarve per ne Turqi.


Leutrim a ban me dit nga je, ku je lind edhe sa vjecar je?

Me gjith respekt, me vjen marre per keto fjale te cilat i ke fol edhe krejt neve duhet me na ardh mare, edhe bano pake burre edhe kallxo respekt.
Kush ti ka msu kto edhe ku i ke ndegjuar?
Nuke kam problem me vazhdu kete debate, ne fakt do ta vazhdoj me referenca, por kush ti ka msu kto nuke po kuptoj?

Msusi ne shkoll apo ?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 19, 2019, 12:10:09 AM
Shqiptarët në Republikën e Turqisë (tur. Türkiye'deki Arnavutlar) përbëjnë një pakicë kombëtare në Turqi, e cila nuk është e njohur zyrtarisht. Kjo pakicë përbëhet nga shqiptarë të cilët erdhën në Turqi gjatë periudhës osmane, kryesisht shqiptarë nga Kosova dhe Maqedonia e sotme, nga Çamëria, si dhe në numër më të vogël nga Shiqipëria dhe Mali i Zi i sotëm, të cilët mërguan si pasojë e persekutimit serb dhe grek pas fillimit të Luftërave Ballkanike. Numri i shqiptarëve në Turqi llogaritet të jetë nga 500 mijë deri në 1.3 milionë, ndërsa sipas disa burimeve tjera nurmri i personave me prejardhje shqiptare është rreth 5 milionë.

Në censusin e vitit 1965, 12,832 shtetas të Turqisë flisinin shqipen si gjuhë amtare, që përbënte rreth 0.04% të popullsisë. Shumica ishin të vendosur në Bursa, Sakarja, Tokat dhe Stamboll. 390,613 të tjerë flisin shqipen si gjuhë të dytë (1.28% e popullsisë). Gjithësej, numri i popullsisë shqipfolëse në Turqi në vitin 1965 ishte 403,445 ose 1.3% e popullsisë së Turqisë.

Si pasojë e doktrinës së shenjtë serbe dhe si pasoj e migrimit shqiptarë gjatë kohës së perandoris Omane një numër i konsiderueshem i shqiptarvë kanë marr shtetësin e Turqisë pas krijimit të saj. Për shkak të mungeses së regjistrimit të popullsisë sipas racës edhe numri i shtetasve turk me prejardhje shqiptare nuk mund të dihet saktësisht.

Si do që të jetë dihet se në Stamboll ka pasur familje të racës shqiptare që kanë jetuar dhe punuar aty. Mirëpo shumica e shtetasve turk të racës shqiptare anë të ardhur nga teritoret e Sanxhakut të Nishit, Vilajetit të Kosovës, Sanxhaku i Manastirit dhe Sanxhaku i Janinës, të gjitha këto njësi administrative të asaj kohe..

Isa Boletini:
Më 1875 i vdes i ati dhe zot shtëpia bëhet i vëllai i madh, Ahmeti. Më 1894 i vëllai vritet dhe gjakun e merr vëllai tjetër Halili duke vrarë serbin Jovan e Zernosekut.
Gjatë kohës së tij në Stamboll, katër nga fëmijët dhe nipat e tij u regjistruan në Aşiret Mektebi (shkolla e fiseve), Tafil Boletini vijoi duke ndjekur shkollën Harbiye (Akademinë Ushtarake).

Doktrina e shenjt serbe
për asgjësimin dhe dëbimin e elementit shqiptar nga trojet etnike të tyre daton që nga lashtësia, që nga momenti i infiltrimit të popullit sllav në këto anë, në shek. XII. Përzënia e shqiptarëve nga trojet e veta, si nga Qupria, Aleksinci … u inspirua nga Milosh Obrenoviqi, i cili përdori të njëjtat forma si pasardhësit e tij, duke masakruar popullatën shqiptare dhe duke e detyruar atë që të largohet nga trojet e veta, për t’u mos u kthyer më kurrë atje. Kjo ide më vonë filloi të institucionalizohet në qarqet shovene serbe dhe të bëhet preokupim qenësor i tyre.

Personalitete dhe institucione më të njohura serbe në janë përpjekur për institucionalizimin dhe aplikimin e kësaj Doktrine gjatë historisë kanë qenë:

Milosh Obrenoviqi
Ilija Garashanin - platforma Naçertanje Në vitin 1936 përpiloi materialin sekret "Mbi zhdukjen e Arnautëve".
Vasa Qubrilloviq -
Ivo Andriq
Amfilohije Radoviç
Artemije Radosavljeviç
Kisha ortodokse serbe
Marko Kraleviqi
Nemanjiqët
Lista e kriminelëve të luftës në Kosovë 1999
Koha e Avro Cemit dhe Savë Batarës
Libri i kaltër
List of demands
The Albanian rebels in Kosovo Vilayet demanded a number of actions from the Young Turk administration. These demands were printed in emigrant newspapers published in Bulgaria in the middle of March 1912, including the appointment of Albanians in government administration, schools with Albanian as the medium of instruction, and the restriction of Albanians' conscription in the Ottoman Army to the Kosovo Vilayet.

Albanian rebels were divided; some supported the Young Turk government, others the Liberal Union, while some even wished to return to Abdul Hamid's autocracy.

On August 9, 1912, Albanian rebels presented a new list of demands (the so-called list of Fourteen Points), related to the Albanian Vilayet, that can be summarized as follows:

an autonomous system of administration and justice in four vilayets populated with Albanians (Albanian Vilayet),
Albanians to perform military service only in the four principally-Albanian vilayets, except in time of war,
employment of officials who knew local language and customs (though not necessarily Albanians),
new lycées and agricultural schools in the bigger districts,
reorganization and modernization of the religious schools and the use of the Albanian language in secular schools,
freedom to establish private schools and societies,
the development of trade, agriculture and public works,
general amnesty for all the Albanians involved in the revolt,
court martial of those Ottoman officers who had attempted to suppress the revolt.
The Ottoman government ended the Albanian revolts by accepting all demands (ignoring only the last) on September 4, 1912. Hasan Prishtina was planning to start a new revolt in three or four months, but the First Balkan War broke out soon and destroyed his plans.


Lexo keto per fillim:

https://www.britannica.com/topic/Balkan-Wars

https://sq.wikipedia.org/wiki/Shqiptar%C3%ABt_n%C3%AB_Turqi#Historia

https://sq.wikipedia.org/wiki/Doktrina_e_shenjt%C3%AB_serbe

https://en.wikipedia.org/wiki/Albanians_in_Turkey

https://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_revolt_of_1912

https://en.wikipedia.org/wiki/Isa_Boletini#World_War_I_and_death

https://sq.wikipedia.org/wiki/Isa_Boletini#Lufta_e_Par%C3%AB_Bot%C3%ABrore_dhe_vdekja


Shko veti atje ne Turqi ne Konstantinopol, ata ende folin edhe e dine se jan shqiptar edhe te kallxojne ata vet.


Nuke eshte kjo pyetja e Tuqise por e popullit Shqiptar ne pergjethsi! Shiko, kemi shume Shqiptar te shperngulur ne shume vende te botes edhe duhet te ju faleminderosh njerzve per mikepritje se armiku kurre nuke te kish mikeprite!

Ajo u kan nje perandori sikurse edhe perandoria Romake, nesh kemi mbijetu ketu edhe ne fund jan kan aleat e tone kunder forcave serbo malazezo chetnike. Duhet me pranu siq u kon, edhe lavdi e perjetshme atyre luftarve prej atyre kohve.
Aty edhe ashu 99.5 % shqiptar jan kon. Chetniket thojshin Ottoman shkaku me arsyetu grabitjen e teritoreve shqiptare te cilet siq shifet ne tekst nalt, edhe ashtu jan pranu nga Ottomanet me autonomi edhe krejtat per drejta shqiptare. Ndersa forcat chetniko serbo malazeze siq dihet kan masakru edhe shperngul shqiptaret.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 19, 2019, 12:33:56 AM

Leutrim a ban me dit nga je, ku je lind edhe sa vjecar je?

Me gjith respekt, me vjen marre per keto fjale te cilat i ke fol edhe krejt neve duhet me na ardh mare, edhe bano pake burre edhe kallxo respekt.
Kush ti ka msu kto edhe ku i ke ndegjuar?
Nuke kam problem me vazhdu kete debate, ne fakt do ta vazhdoj me referenca, por kush ti ka msu kto nuke po kuptoj?

Msusi ne shkoll apo ?

Ha more burre, ske nevoje me repliku me nenqmim se kush mi ka msu kto, a ku i kam ndegju,msusi apo profesori, me rendsi eshte qe qa fola jane t'verteta, e nese ty apo najkujt tjeteri vjen marre eshte krejtsishte ceshtje personale, une i qendroje mbrapa asaj qa fola.
Duhesh me qene injorant dhe me mohu rolin gjenocidal qe e ka luajtur Perandoria Osmane dhe Turqia me vone me Shqiptaret.Sic e ceka edhe ma lart, fillimi i coptimit te tokave Shqiptareve dhe debimit te Shqiptareve filloj 1877-78 me marreveshjen, Ruso-Turke te Shen Stefanit, ku ma shume se gjysma e tokave shqiptare u coptuan dhe kaluan nen sundimin Bullgare, Serb e Mala Zeze(nen Satelitet e Rusise ne Ballkan).
Shperngulja e Shqiptarve ka kalu ne disa etapa.P.sh prej 1919-1938, pra deri ne marreveshjen konkrete Turko-Serbe jane shperngulur rreth 200,000 Shqiptare.Pastaj kulminacioni fillon me konventen Turko-Jugosllave te vitit 1938.

Huazim
"Ndërkohë në vitin 1938 midis Qeverisë së Republikës së Turqisë dhe Qeverisë së Mbretërisë Jugosllave u nënshkrua konventa famëkeqe, e cila parashikonte shpërnguljen e 40.000 familjeve myslimane (250.000-300.000 banorë), kryesisht shqiptare, për në Turqi. Një akt i tillë i shqetësoi tejmase autoritet e atëhershme politike e intelektuale shqiptare si në trevat verilindore (të pushtuara nga Jugosllavia), ashtu edhe në ato të Shqipërisë politike.
Zhvendosja e shqiptarëve është dashur të lirojë toka të punueshme për serbët nga rajonet pasive. Artikulli 2 i konventës ka paraparë ekspatririmin në tërësi të shqiptarëve nga shumë qytete, nga të cilat janë : Prizren, Ferizaj, Prishtinë, Kaçanik, Gjilan, Preshevë, Pejë, Istog, Mitrovicë, Gjakovë, Vushtrri, Drenicë dhe të tjerë. Gjatë pesë viteve të para, nga 1939 deri në 1944, ishte e paraparë që në Turqi të vendosen 25.000 familje shqiptare, dhe në dinamikën në vijim.
4000 familje në 1939,
6000 familje në 1940,
7000 familje në 1941 dhe 1942 si dhe
8000 familje në 1943 dhe 1944.
Sipas marrëveshjes, një familje mund t'i ketë deri në 250 anëtarë, kështu që 40.000 familje mund të përmbajë më shumë miliona njerëz
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 19, 2019, 12:55:05 AM

Doktrina e shenjt serbe
për asgjësimin dhe dëbimin e elementit shqiptar nga trojet etnike të tyre daton që nga lashtësia, që nga momenti i infiltrimit të popullit sllav në këto anë, në shek. XII. Përzënia e shqiptarëve nga trojet e veta, si nga Qupria, Aleksinci … u inspirua nga Milosh Obrenoviqi, i cili përdori të njëjtat forma si pasardhësit e tij, duke masakruar popullatën shqiptare dhe duke e detyruar atë që të largohet nga trojet e veta, për t’u mos u kthyer më kurrë atje. Kjo ide më vonë filloi të institucionalizohet në qarqet shovene serbe dhe të bëhet preokupim qenësor i tyre.

Personalitete dhe institucione më të njohura serbe në janë përpjekur për institucionalizimin dhe aplikimin e kësaj Doktrine gjatë historisë kanë qenë:

Milosh Obrenoviqi
Ilija Garashanin - platforma Naçertanje Në vitin 1936 përpiloi materialin sekret "Mbi zhdukjen e Arnautëve".
Vasa Qubrilloviq -
Ivo Andriq
Amfilohije Radoviç
Artemije Radosavljeviç
Kisha ortodokse serbe
Marko Kraleviqi
Nemanjiqët
Lista e kriminelëve të luftës në Kosovë 1999
Koha e Avro Cemit dhe Savë Batarës
Libri i kaltër


Shko veti atje ne Turqi ne Konstantinopol, ata ende folin edhe e dine se jan shqiptar edhe te kallxojne ata vet.


Nuke eshte kjo pyetja e Tuqise por e popullit Shqiptar ne pergjethsi! Shiko, kemi shume Shqiptar te shperngulur ne shume vende te botes edhe duhet te ju faleminderosh njerzve per mikepritje se armiku kurre nuke te kish mikeprite!

Ajo u kan nje perandori sikurse edhe perandoria Romake, nesh kemi mbijetu ketu edhe ne fund jan kan aleat e tone kunder forcave serbo malazezo chetnike. Duhet me pranu siq u kon, edhe lavdi e perjetshme atyre luftarve prej atyre kohve.
Aty edhe ashu 99.5 % shqiptar jan kon. Chetniket thojshin Ottoman shkaku me arsyetu grabitjen e teritoreve shqiptare te cilet siq shifet ne tekst nalt, edhe ashtu jan pranu nga Ottomanet me autonomi edhe krejtat per drejta shqiptare. Ndersa forcat chetniko serbo malazeze siq dihet kan masakru edhe shperngul shqiptaret.

O lej Nemanjiqet, Millosh Obrenoviqin, Radoviqin etj., nalu vec tek Cubriloviqi sepse at'here fillon t'lulzoje konventa e fsheht Turko-Serbe.
Quote
Çublirlloviçi më 1937 e bëri projektin e Dëbimi i Shqiptarëve për qeverinë e Stojadinoviçit, që duhej ta ndiqte qeveritë shtetërore.[12]

“   Arnatutët është e pamundur t'i shtypësh vetëm me kolonizim gradual... Mënyra e vetme dhe mjet i vetëm është dhuna brutale e një qeverie shtetërore e organizuar... ku ne gjithnjë kemi qenë mbi ta.

Nuk kam nevoje me shku me vet askand, sepse vet familja jem ka qene pre e ksaj marreveshje t'fshehte Turko-Serbe, ku ka vazhdu deri vone, deri n'vitet '80.Perkunder ksaj Turqie fashiste edhe t'ditve t'sodit ku ne nje shtet me mbi 5 milione Shqiptar nuk lejon hapjen e shkollave shqipe, eshte fat i madh qe shume Shqiptare atje ende se kane harru gjuhen.Edhe nje here pe ceki, populli shqiptar nuk eshte shperngule me vete deshire ne ato troje, po eshte shperngule me qellime t'fshehta per zbrazjen e popullsise jo sllave ne ballkan dhe per mbushjen e zonave t zbrazta ne Anadoll.Thjeshte me pak fjale, Turk e Shka, moter e vlla.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 19, 2019, 12:57:09 AM
https://www.kultplus.com/trashegimia/konventa-jugosllave-turke-per-shpernguljen-e-shqiptareve-ne-vitin-1938/
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 19, 2019, 01:19:13 AM
Po normal qe te pyes se kush ti ka msu keto gjera edhe nuke te nenqmova as nuke eshte ofendim per ty por per ato cili ti ka msue keto.
Siq mundesh mu informu ne ato shkrime nalt, jan me referenca krejt ku shumta jan nga Dr. Besnik R. Bardhi apo me referenca Otomane apo nga britannica.
Per mua kjo nuke eshte asgje personale por siq po duket per ty eshte edhe ki njefar lloj kompleksi, per ate te pyta sa vjecar je, ku je lind edhe nga je ta kam percepcionin me kene jam duke folur?
Une te dhash referenca nga wikipedia shqipe te cilet jan nen referenca te Dr. Besnik R. Bardhi, edhe nga Britannica ti ma dhe nje referenc nga nje gazete online pa kurrefare vlere....
A kupton ti se aty nuke ka pas Turqi siq edhe e verteton gjenetika por forcat Serbo Malazezo Bullgare i kan masakru dhe shperngul shqiptaret ne Turqi ndersa Shqiptaret thojshin ndimoheni vellezer Turqi edhe atje kan ike me miliona.
Kan ike atje se jan kan te mirepritur atje, sa do pake. Sikur se edhe sot jan te mirepritur! Ndersa tjeter kund skan mujt me ike dhe ishin kan te masakruar apo te dorzuar forcave chetniko serbo malazeze


Mas leti eshte me viktimizu veten ehde me ja lan fajin dikujna tjeter. Por qka eshte mas keqti eshte me ndryshu historine kurse krejt e dine se Turqit edhe Shqiptaret jan kan aleat ne ato kohe kunder forcave serbo malazeze.
Gjithashtu i kan pranu krejt ata shqiptar emigranto refugjat ne tokat e tyre. Duhet mu kan real shume kan ike prej skamjes e jo prej luftes sikurse edhe qysh sot ikin edhe emigrojne.

Une skam asgje personalisht me kete por nuke i dua rrenat edhe njerzit e kompleksuar. E dua te verteten edhe krenarien.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 19, 2019, 01:48:50 AM
"Ndërkohë në vitin 1938 midis Qeverisë së Republikës së Turqisë dhe Qeverisë së Mbretërisë Jugosllave u nënshkrua konventa famëkeqe,

Edhe nese ne fakt kjo u nenshkrua kjo nuke ka kurrefare rendesi, kjo eshte vetem se nje leter e kote.

Cka ka rendesi eshte se keto troje jan kan 99.5 perqind te popullume me shqiptar edhe forcat chetniko serbo malazeze kan nderhy me ushtar edhe i kan masakru edhe Shqiptaret vet kan ike ne Turqi se e kan dit qe atje e kan mire.

A kupton cka ka rendesi ketu??     Gjithashtu ajo pakic e vogel Turqi qe ka pas ketu kan luftu krah per krah me Shqiptar, sikurse e verteton Statua e ati Oficiri Ottoman te lindur ne Syiri ne Shkoder ku edhe vdiq.

Tkishin ike ne Serbi apo Greqi as njo gjall nuke kish pshtu. Por qishtu jemi na shqiptaret askujna nuke ja dimi per faleminderit e jemi pa koker respekti edhe nder. Qashtu edhe na njofin krejt, fatkeqsisht.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 19, 2019, 02:06:31 AM
O lej Nemanjiqet, Millosh Obrenoviqin, Radoviqin etj., kapu vec tek Cubriloviqi sepse at'here fillon t'lulzoje konventa e fsheht Turko-Serbe.
Nuk kam nevoje me shku me vet askand, sepse vet familja jem ka qene pre e ksaj marreveshje t'fshehte Turko-Serbe,

E pse nuke kan nejt ketu me mbrojte atdheun e me kape pushken por kane ike ne Turqi?

Pse nuke kan ike ne Greqi apo ne Serbi? Se atje i kishin masakrua, normal.  Por ne Turqi i kan marre me toka e me puna. Shume kan ike edhe sikur emigrant social mas pareve e tokes mos harro, kan ike edhe prej skamjes.

Nje lloj sikurse qysh edhe sot ikin shqiptaret edhe emigrojne askush pa i prek as pa ju marre drejtat. I kan me shkolla e tanat por apet ikin.  Ne Kosove kur i leshojne vizat as nje ska me met.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 19, 2019, 04:50:24 AM
O lej Nemanjiqet, Millosh Obrenoviqin, Radoviqin etj., kapu vec tek Cubriloviqi sepse at'here fillon t'lulzoje konventa e fsheht Turko-Serbe.


Pse mi lon Nemanjicat e Obrenoviqin e Kishen Ortodokse Serbe e mu kap veq per nje leter tek Cubriloviqi. Vetem se aty mund te kapesh tek Turqit?

Jo zdu te kapna per askend, une vetem se u faliminderova per mikepritje kurse kan mujt mi zene rob e mi shit ne lidhje te mesme apo ma zi mi myte krejt por i kan pranu e per ate u faleminderova por nese ski nder e faleminderim bile tkish respekt te mos me flliq faleminderimin e dikujna tjeter.

Shiko Sanxhaklit 150-100 vjet me pare nen Perandorine Ottomane, krejt me plisa duke folur shqip. Shikoji sot nen shtetin Serb cilin pe mbron aq shume edhe nen forcat serbo chetnike cka ju ndodhi? Deklarohen Serbo Bosnjak.


Tipik ajo e vjetra siq thojne Serbet "nje treten mi asimilu, nje treten mi myte, nje treten mi perzone."

Pra keto bitiset ky ciklusi. Nje e treta eshte e vrare, nje e treta eshte e perzone, dhe nje e treta eshte e asimiluar.

Edhe mos me gjuaj keto me nenqmime e tani me ike po bano burre edhe ri mbas fjalve tuaja.

Ski nevoj mi mbrojte Serbo Chetniket se qe besa une jam lind e ritur ne Kroaci e skam te beje asgje as me Turqi as me Serb, por mbaje veten se Turqit moti kan ike edhe qata qe jan kon kan dek duke mbrojt kete vend ndersa shqiptaret kan ike ne Turqi. Mbaje veten se Serbia eshte duke i spre bajonetat e tani te kallxoj se kush i ka fajet.

Tulifare femije sot po mundet me komentu, as nuke prezentohet dhe asgje. Mbrone forcat chetniko Serbe cilet beren masakret dhe thot qe e kan te njejtin faj sikurse edhe Turqit te cilet i pranuan refugjat edhe emigrantet shqiptar.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 19, 2019, 06:48:09 PM
Po normal qe te pyes se kush ti ka msu keto gjera edhe nuke te nenqmova as nuke eshte ofendim per ty por per ato cili ti ka msue keto.
Siq mundesh mu informu ne ato shkrime nalt, jan me referenca krejt ku shumta jan nga Dr. Besnik R. Bardhi apo me referenca Otomane apo nga britannica.
Per mua kjo nuke eshte asgje personale por siq po duket per ty eshte edhe ki njefar lloj kompleksi, per ate te pyta sa vjecar je, ku je lind edhe nga je ta kam percepcionin me kene jam duke folur?
Une te dhash referenca nga wikipedia shqipe te cilet jan nen referenca te Dr. Besnik R. Bardhi, edhe nga Britannica ti ma dhe nje referenc nga nje gazete online pa kurrefare vlere....
A kupton ti se aty nuke ka pas Turqi siq edhe e verteton gjenetika por forcat Serbo Malazezo Bullgare i kan masakru dhe shperngul shqiptaret ne Turqi ndersa Shqiptaret thojshin ndimoheni vellezer Turqi edhe atje kan ike me miliona.
Kan ike atje se jan kan te mirepritur atje, sa do pake. Sikur se edhe sot jan te mirepritur! Ndersa tjeter kund skan mujt me ike dhe ishin kan te masakruar apo te dorzuar forcave chetniko serbo malazeze


Mas leti eshte me viktimizu veten ehde me ja lan fajin dikujna tjeter. Por qka eshte mas keqti eshte me ndryshu historine kurse krejt e dine se Turqit edhe Shqiptaret jan kan aleat ne ato kohe kunder forcave serbo malazeze.
Gjithashtu i kan pranu krejt ata shqiptar emigranto refugjat ne tokat e tyre. Duhet mu kan real shume kan ike prej skamjes e jo prej luftes sikurse edhe qysh sot ikin edhe emigrojne.

Une skam asgje personalisht me kete por nuke i dua rrenat edhe njerzit e kompleksuar. E dua te verteten edhe krenarien.

Nuk ka rendesi kush m'ka m'su mu, kto qe i fola jane ne t'gjitha kronikat e kohes.Per mu nuk eshte kurrfare kompleksi, perkundrazi kjo qysh po shihet eshte krejtesisht e kunderta.Qa ka lidhje a eshte referenca nga ndonje Gazete(qe veq e gjeta aty ne google dhe e mora linkun e pare qe m'doli) apo wikipedia, ku per wikipedia shumica e gjerave mund te jene te paskate sepse edhe nje 10 vjecar mundet me hap account aty edhe me fillu me editu tekste, a per gazete nuk besoj qe ka ndonje redaktor ner 18 vjete.Qe tka mbete hatri t'dergoje edhe link tjere.

Qysh thojshin shqiptaret "ndimoheni vellezer Turqi" a qa je ka thu ?Prej kujt e shpalli Pamvaresin Shqipnia me 1912 ? Prej Perandorise Osmane apo prej shteteve Sllave? Kejt kjo ka fillu me propagande turke, normalishte edhe me gjenocidin serbe kunder shqiptarve kjo as  qe diskutohet.More zotni a e din ti qe n'kohen e pashiqit, rankoviqit etj., Turqia s'bashku me serbi ka pagu hoxhollare per t'propagandu me shperngul shqiptar n'Turqi, tu ju thane popullit, "duhet mu shperngul n'Turqi, se atje i kena "vllaznit, se Turqia eshte Xhehnet etj".Dhe normal, nje popull i frigum nga vrasjet serbo-sllave, ju ka besu.

Nuk oshte tu e viktimizu kerkush kerkond, thjeshte jemi tu debatu.A e din ti qe kur e pyeten pashiqin pse nuk ke ndertu shkolle shqipe, ai tha se n'Shkup ju kam maru Teqe dhe Xhamia Shqiptarve.Sepse gjithmone interesi pan-sllavist ka qene qe ti paraqese shqiptaret pa komb, dmth me identitete musliman dhe turk ashtu qysh e ka ba edhe Perandoria Osmane ku Shqiptaret musliman i konsideronte si Turq.I kane pranu se gjysma e Anadollit dhe Turqise n'pergjithesi ka qene e pa banume, dhe kjo ka qene n'interes kombtare turk, ku qysh e thash Shqiptaret musliman i kane paraqite si Turq.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 19, 2019, 06:50:28 PM
Edhe nese ne fakt kjo u nenshkrua kjo nuke ka kurrefare rendesi, kjo eshte vetem se nje leter e kote.

Cka ka rendesi eshte se keto troje jan kan 99.5 perqind te popullume me shqiptar edhe forcat chetniko serbo malazeze kan nderhy me ushtar edhe i kan masakru edhe Shqiptaret vet kan ike ne Turqi se e kan dit qe atje e kan mire.

A kupton cka ka rendesi ketu??     Gjithashtu ajo pakic e vogel Turqi qe ka pas ketu kan luftu krah per krah me Shqiptar, sikurse e verteton Statua e ati Oficiri Ottoman te lindur ne Syiri ne Shkoder ku edhe vdiq.

Tkishin ike ne Serbi apo Greqi as njo gjall nuke kish pshtu. Por qishtu jemi na shqiptaret askujna nuke ja dimi per faleminderit e jemi pa koker respekti edhe nder. Qashtu edhe na njofin krejt, fatkeqsisht.

E qysh nuk mundet me pas rendesi nje marreveshje e nenshkrume nga dy protokolle shteterore ? Per qka e kane nenshkru ata, me mbete veq ne leter a ? Une veq e ceka kete marreveshje se marreveshje t'tilla ka pas edhe ma heret.

Marreveshjet ,per bartjen e popullsise muslimane (shqiptare) nga tokat kinse “serbe” jane ba edhe shume ma heret ,qysh prej vitit 1862, kur u mbajt Konferenca nderkombetare ne Kanlixhe, paralagje e Stambollit ,me ç’rast qeverite Ruse ,Franceze dhe Turke bënin marreveshje për nje qasje të perbashket ne dobi t'serbise. Ne ate marreveshje ishte shkruar që muslimanet( pra shqiptaret) duhen të shperngulen “ore e me pare”. Serbia do t`i paguante Turqise demshperblimin prej 9.000.000 groshesh.. Dhe Turqia i merrte groshet, na merrte neve , na zhbente nga tokat tona.
E pastaj edhe Konventa e 11 korrikut 1938 qe kontraktonte bartjen e 40 mije familjeve shqiptare brenda 8 viteve të ardhshme. Ja cka thote NENI 21 i k'saj Konvente qe ti pe quan leter koti :

Neni 21.
Kjo Konventë hyn në fuqi ditën e ratifikimit të saj nga ana e të dy qeverive.

Njëherit, nënshkruesit, këtë Konventë do ta vërtetojnë me vulat përkatëse.

E hartuar në gjuhën frënge në vitin 1938.

pra eshte vulose nga ana e dy shteteve.

S'duhet me harru psh edhe traktatin e Lozanes 1923, ku u shkembyne muslimanet(shumica Shqiptare nga Cameria) me Krishteret e Turqise, ku qoje pothujse ne zbrasje totale te Camerise.
E cka ka pase me lype nje Shqiptar Musliman ne Greqi apo serbi ? Ti a pe kupton se kto jane ba nbaza ideologjike fetare dhe anti shqiptare, duke i paraqite Muslimanet Shqiptar si Turq, Katoliket Shqiptar si Latine dhe Ortodoksit Shqiptar si Greke dhe Sllav.M'vjen keq po un nuk ja di per ndere Turqise ato shperngulje e nqofse ti ja din, kush po t'nal, vazhdo nderoje, rrespektoje e falenderoje.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 19, 2019, 06:51:35 PM
E pse nuke kan nejt ketu me mbrojte atdheun e me kape pushken por kane ike ne Turqi?

Pse nuke kan ike ne Greqi apo ne Serbi? Se atje i kishin masakrua, normal.  Por ne Turqi i kan marre me toka e me puna. Shume kan ike edhe sikur emigrant social mas pareve e tokes mos harro, kan ike edhe prej skamjes.

Nje lloj sikurse qysh edhe sot ikin shqiptaret edhe emigrojne askush pa i prek as pa ju marre drejtat. I kan me shkolla e tanat por apet ikin.  Ne Kosove kur i leshojne vizat as nje ska me met.

Se qysh e ceka edhe ma heret, propagandat e Hoxhallarve se n'Anadolle eshte Xheneti etj.
Se, Muslimani Shqiptar eshte paraqite si Turk, e Europa po edhe shtetet Ballkanike kane dashte me zhduke elementin turk nga Ballkani.At'here pse nje numer i konsiderushem i Shqiptarve ortodoks kane emigru nga Anadolli per Greqi, e nuk kane nejte n'Turqi ? (Veq shikoje dokumentaret e Marin Mema, se qysh Camet Ortodoks ende flasin shqip por deklarohen si Grek).E njejta pyetje si e jotja, NONSENSE.

Jo nuk eshte bash nje lloj.Se at'here Shqiptaret kane ike prej detyrimit, shtypjes, masakrave e gjenocidit serbo-sllav kunder Shqiptarve per nje jete ma te mire, dhe natyrisht Turqia ka qene e interesuar per mbushjen e tokave t'zbrazura me muslimane Shqiptare Europian, sepse Turqia ishte nje vend i mbushur me skllever zezak e rracave tjera, ku ni pjese t'madhe t'tyre i deboj per n'Indi e vende tjera.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 19, 2019, 06:57:19 PM

Pse mi lon Nemanjicat e Obrenoviqin e Kishen Ortodokse Serbe e mu kap veq per nje leter tek Cubriloviqi. Vetem se aty mund te kapesh tek Turqit?

Jo zdu te kapna per askend, une vetem se u faliminderova per mikepritje kurse kan mujt mi zene rob e mi shit ne lidhje te mesme apo ma zi mi myte krejt por i kan pranu e per ate u faleminderova por nese ski nder e faleminderim bile tkish respekt te mos me flliq faleminderimin e dikujna tjeter.

Shiko Sanxhaklit 150-100 vjet me pare nen Perandorine Ottomane, krejt me plisa duke folur shqip. Shikoji sot nen shtetin Serb cilin pe mbron aq shume edhe nen forcat serbo chetnike cka ju ndodhi? Deklarohen Serbo Bosnjak.


Tipik ajo e vjetra siq thojne Serbet "nje treten mi asimilu, nje treten mi myte, nje treten mi perzone."

Pra keto bitiset ky ciklusi. Nje e treta eshte e vrare, nje e treta eshte e perzone, dhe nje e treta eshte e asimiluar.

Edhe mos me gjuaj keto me nenqmime e tani me ike po bano burre edhe ri mbas fjalve tuaja.

Ski nevoj mi mbrojte Serbo Chetniket se qe besa une jam lind e ritur ne Kroaci e skam te beje asgje as me Turqi as me Serb, por mbaje veten se Turqit moti kan ike edhe qata qe jan kon kan dek duke mbrojt kete vend ndersa shqiptaret kan ike ne Turqi. Mbaje veten se Serbia eshte duke i spre bajonetat e tani te kallxoj se kush i ka fajet.

Tulifare femije sot po mundet me komentu, as nuke prezentohet dhe asgje. Mbrone forcat chetniko Serbe cilet beren masakret dhe thot qe e kan te njejtin faj sikurse edhe Turqit te cilet i pranuan refugjat edhe emigrantet shqiptar.

Thash leje Nemaniqet, Obrenoviqt, Kishen satanike serbe e kto krejt se kem tu fol per ate periudhe kohore, per Konventen e '38,e skem tu fol per mesjete. Se qe je per me fole folum ren per krejt, prej
Stefan Nemanjes, Car Lazarait e krejt dinastise t'Nemaniqve, edhe per krejt dinastite e tjera mesjetare serbe, deri n'fillimet e kryengritjes serbe me Karagjorgjin, Obrenoviqet ,Ilija Garashanin,Petrin I,Pashiqin,Rankoviqin,Vasa Qubrilloviq, Ivo Andriq, Amfilohije Radoviq,Titon deri te millosheviqit per kryerjen e makabrave, masakrave, gjenocide nder vite, shtypjen e terrori kunder Shqiptareve.Kerkush s'osht tuj mohu, po skem tu fole per ata.

Po normalisht qe t'ka mireprite se u kan nevoje per neve.E ti falenderoju hiq so problem, secili e ka qendrimin edhe menimin e vet personal, edhe ta rrespketoje.
Cfare nenqmime o vlla, kqyr ti qysh fillove me nenqmime per mu masnej thuj per mu se "kishe" t'pasna nenqmu.Qitu jom un se kam njet me ike kerka edhe ju qendroj fjalve tmia mbrapa, kqyr edhe ma nalt ta kom shkru, po thjeshte 24 ore s'muna me nejte online n'forum me kqyre e met prit se kur po replikon se kom prioritete tjera.

Une i mbrojta serbet a ? Ma perpara e furi veten se i mbroje serbt e t'bamat e tyne(se spo du me hi ma fell e mu livdu, po nje pjese e konsiderushme e familjarve tmi kane qene pjes e UCK-se) e ti mthu po i mbron shkijet.Po thjeshte edhe Turqia ka faje per shpernguljen e Shqiptarve, edhe kta kam me than deri t'des, deri t'pakten t'del naj zbulim shkencor qe ska qene ashtu, se perndryshe skam t'beje kurgjo kunder Turqise dhe popullit Turk, sot shtet dhe popull mik me Kosoven e Shqipnin.
Po se ma ke pre kthizen ti me dite a jam fmi a s'jam, sa per prezantim jam prezantu kur jam regjistru nforum, bile sa e maj men ti je kan i pari qe mke uru mireseardhje.Ti falenderoju e bo qka dush, a une se kam njete.Thjeshte pe permbulli me qite fjali

"I urrej viktimat qe respektojne ekzekutoret e tyre" - Jean Paul Sartre

Met mira.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 20, 2019, 03:44:07 AM
O online-Skenderbeg, edhe une jam kan sikur ti por duke lexu edhe kuptu e kam ndryshu mendimin, bile une jam kan shume ma "hard core" por nejse, duhesh me kuptu se ajo perandori u kan. Perandoria Osmane. Krejt historiant modern boterore e adhuroje edhe e respektojne Perandorine Ottomane, shkaku i ligjeve, drejtsise, moralit, tehnologjise, shkences, etj.
Ajo nuke u kan luft Turqit kunder Shqiptarve por thjesht nje perandori cila i ka zapu shume popuj e jo vetem se shqiptaret.
Nesh edhe mire kemi kalu ner ata. Disa popuj kan kalu shume ma keq se nesh. Ajo u kan sikurse Perandoria Romake, ne fakt Romaket kan vra edhe me shume Ilir se sa Ottomanet Shqiptar. Prandaj edhe ne Perandori Romake shkollat ne gjuh Ilire nuke kan egzistu por jan kan te konsiderushum vetem se ata Ilir te cilet jan asimilu kompletikisht edhe te cilet veten e kan konsideru Romak. Nuke ki as nje arsyje pse me urrejt Perandorine Ottomane me shume se sa Perandorine Romake per shembull. Pra duhesh me urrejt edhe mbretin Konstantinin e Madh me preardhje ilire, shkaku u asimilu  kompletikisht edhe veten e ka konsideru Romak. Do te ishte e njejt sikurse ju bashkangjit Ottomanve edhe veten e konsideroj Turk e jo Shqiptar. Pra nje lloj duhesh me urrejt edhe Mbretin Diokletianin me preardhje ilire cili u asimilua nen romak gjithashtu edhe veten e konsideroj Romak. Pra duhesh ta urrejsh edhe Aleksandrin e Madh cili eshte me preardhje ilire por jan helenizua kompletikisht edhe veten ma nuke e konsideruan Ilir por Maqedonas te helenizuar edhe luftuan kunder Ilirve.

Nuke ki as nje arsyje pse me urrejt Perandorine Ottomane, se pari se ty as nuke te kujtohet Perandoria Ottomane, ndoshta katragjyshi jot apo baba i atina kish dit me kallxu. Por ty nuke te kujtohet edhe ti mund te jesh i rritur vetem se nen influencen e dikujna. Shikoji fotot nen Perandorine Ottomane, nuke mu pergjigje pse Shqiptaret nen Perandori Ottomane, tek fotot e Sanxhakut krejt mbajn plisa edhe te vetmen gjuhe cilen e folin eshte gjuha shqipe e pse sot nen shtetin Serb deklarohen sikur Bosnjako Serb ndersa 20 vjet mbrapa, ti kishin pa me plis ne kry e kishin hanger dajakun edhe qytekin?

Une spo thom Turku i mire, dhe zdua te kem asgje me Turqi perveq nje miqasi dhe diplomacion normal sikur sicili shtet me shtet. Por e ndajme nje pjese histori se bashku edhe duhet me qen njeriu real. Qka kan gabu ju thua keshtu keshtu edhe keshtu. Por edhe kur kan dal njerzi edhe te beses duhet me pranu e jo me dal njeri i ulet por njeriu i ngritur me pergjethsi, me bese edhe me moral edhe mi mbrojte veprat e paraardhseve tuaj!

Shiko nje shembuj, kemi shume vizira te mdhaj Shqiptar te cilet e filluan karieren sikur jetima prej familjeve te varfura, ndersa me aftesite e atyre ata mriten deri te ranku i vizirit te madh me aq shume pasuri sa une edhe ti sot nuke mujme as me paramendu. Prandaj kemi kesi shembuj te njejt edhe ne Perandori Romake, edhe atje ka raste ku jetimat apo antaret e familjeve te varfura kan meri deri te ranku i mbretit te romes. Kjo te verteton nje shoqeri me ligje, kushte, perparsi edhe barazi me te mdhaja se shume do shtete modern te botes. Sidemos ne shtetet e Balkanit modern ti nuke mundesh me perparu aq let nese nuke je i kyqur ne politik edhe krejt shkon me njoftesi e jo me aftesi. Nen Perandori Ottomane ke mujt me let me perparu me aftesi e pa njoftesi se sa ne disa shtete te Ballkanit modern te sotem, mund te paramendosh kete?

Ajo u kan nje perandori ku paraardhsit e tu kan marre pjese edhe duhesh te mburrsh me ata, se beso jan kan te beses e te fjales e te atdheut shume ma shume se shqiptaret modern te sotit.

Shkolla e pare e hapur eshte nen Perandori Ottomane, Mësonjëtorja e Korçës është shkolla e parë demokratike, kombëtare, dhe laike e gjuhës shqipe e cila u hap më 7 mars të vitit 1887 në Korçë nga ana e mësuesit patriot Pandeli Sotiri. Por shkolla u mbyll disa her shkaku i kushteve te keqija se as nje Shqiptar nuke ka dasht me ba donacion edhe me ndimu shkolles. Paramendo njerzit me duart e tyre kan ndertu piramida 5000 vjet me pare e nesh nuke mi mujt mu kujdes reth nje shkolles.
Kete shkoll e hapi Naim Frasheri me leje prej Sultanit - https://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%ABsonj%C3%ABtorja


Prandaje kemi Rastin e Hasan Riza Pashes:
Quote
The son of the distinguished Ottoman statesman Mehmed Namık Pasha, he was born in Baghdad. He was of Albanian origin. He entered the Ottoman Military Academy in 1892 and graduated on March 13, 1895. He continued his studies in Germany (1899–1900). After serving in Iraq (1901–-1911) he was promoted to the rank of General and assigned as wali of Shkodër.

He was the main commander during the Siege of Shkodër and became the symbol of resistance against the Montenegrin invasion. He did his utmost to defend the town, stating "Shkodra is our fate or our grave, but not our shame". He was shot dead by Osman Bali and Mehmet Kavaja, two Albanians who were servants of Essad Pasha, on 30 January 1913. Soon after, Essad Pasha would hand the town over to the Montenegrins.

E dha fjalen me mbrojte Shkodren deri ne vdekje deri te e tradhtuan shqiptaret edhe ja dorzuan Shkodren Malazezve. Per mu ky eshte 100 ma burre se keta tjere Shqiptar te cilet ju bashkuan Malazezve per tradhti. pra vetem se nuke kam qef qe te bish ne hise te ktyre tradhtarve.
E kam pa ne gazeta prej Shqiperise, shqiptaret sot shkojn ja sulmojne permendoren ne Shkoder. Ja sulmojne permendoren ata te cilat iken ne Turqi ndersa ky qe nuke eshte i keti vendi vdiq per Shqiptari! Plus aty nuke ka pas Turqi tjere perveq keti komandantit, krejt tjere jan kan njeqind perqind Shqiptar duke mbrojtur Shkodren prej chetnikve.

Normal se kam drejt me te than se je ne anen e Serbve edhe chetnikve, shkaku se at her ashtu ka qen historia. Sot nuke kemi pse mi permend Turqit shkaku se ata kan ike ne Turqi edhe  Perandoria Osmane nuke eshte ende por ne ato kohe, ashtu ka qen situata. Jan kan te involvume Ottomanet, Shqiptaret edhe serbo chetniket. Pra nese fol kunder Ottomanve te asaj kohes ne fakt je duke folur kunder Shqiptarve sepse Shqiptaret pas revoltit i kan plocu krejtat drejtat edhe shteti Ottoman i ka armatos Shqiptaret per me mbrojt teritorin e tyre kunder forcave chetnike.

Shiko rastin e Isa Boletinit, ata e fituan revolucionin prandaj shteti Ottoman ja dha Isa Boletinit 60 000 pushka me luftu kunder forcave serbo malazeze ndersa aj me tradhti vritet ne Mal tZi.
Lexo ketu per 60 000 pushka edhe Isa Boletin cili luftoj me aleat Ottomanet kunder forcave chetniko serbe, prandaj e tradhtun ne Mal tZi - https://en.wikipedia.org/wiki/Isa_Boletini#Balkan_Wars_and_Albanian_independence

Tani edhe fiset shqiptare jan ngrite ner Perandori Ottomane ku Perandoria Ottomane nuke i ka prek fiset por i ka leju mi mbajt ligjet edhe traditat e tyre shqiptare mbrenda perandorise. Edhe per kete duhet me ju faliminderu.
Edhe per mbeshtetjen e fiseve edhe Shqiptarve nga Shiperia per te ardhur ne Kosove dhe mbrojtur tokat e tona prej okupatorit! Edhe per kete duhet me ju falimenderu!

Ska as nje menyre ne bot ku mundesh mem bind se serbo chetniket jan kan kaq human, zemer tmire, e kaq shume jan kujdes per Shqiptar, deri te jan kujdes cka do te ndodh me shqiptar pasi i zapojne teritoret e tyre. Kaq shume jan kujdes qe kan ba kontrata me Ottoman mi dergu atje Shqiptaret sepse ata jan kaq shume te kujdeseshum edhe shpyrtnisht te mire e skan dasht mi myte shqiptaret apo mi lendu por ju kan gjete zgjidhje qysh mi dergu dikund ku kan me jetu ne paqe, me toka, me buke e me shtepia e me gjitha tmirat.

Pernime te kokan kan shume human, ndoshta erdhe me shume se Nena Tereza. Pake po bojme humor  8)

Shiko nuke jan krejt gjerat bardh e zi, e nuke ban me pas komplekse as nuke ki arsye pse me pas komplekse.  Mendoja mire edhe vepro ashtu qysh ta mer mendja por nese nuke pajtohesh me mua pra bile mos sharo me disrespekt por mendoja mire se nuke eshte krejt ne jet qysh te duket tash e me lexim, mesim edhe kuptim mund ta ndyshojsh mendimin prandaj do te vjen marre nese i ke folur disa fjal ku nuke u kan vendi as koha.

Duhesh ti respektosh krejt pjeset ku paraardhesit e tu kan marre pjese ne histori, prej Ilirides e Helenve, Perandorise Romake, deri te Perandoria Ottomane, tek Muslimaneti edhe tek Krishtieret. Tek shpetimi i Jaudive. Tek kultet e lashta Ilire. E te gjitha luftat, betejat edhe herojet! Jo veq mu kap per nje pjese cila te konvenon shkaku i identitetit modern evropian por mu kan real edhe krenar per gjitha periudhat cilat i kaluam per me qen sot ajo qka jemi. -Shqiptar.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Duhan on February 20, 2019, 04:25:05 PM
(http://rsmg.pbsrc.com/albums/v316/SkinnerClaus/SmileyEyeSwirl.gif~c200)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Phanes on February 21, 2019, 02:18:28 AM
Both Yugoslavia and Turkey worked for creating the conditions for the deportation of Albanians to Turkey, and neither the Ottomans or Turks should be thanked for their "mikpritje/miqasi" when the movements were coordinated by both sides and advantageous for both sides. Turkey knew it could assimilate muslim peasantry and Serb/Montenegrin invasions was perfect for them to do that, and they coordinated these waves of emigration together. They did it generation after generation. Good Cop/Bad Cop, loje e lodht.

https://pescanik.net/the-colonization-of-kosovo/


"Incidentally, the entire idea of expatriating Yugoslav Muslims to Turkey was constantly suggested from Turkey, which was planning to inhabit the deserted areas in the far east of the country, and possibly use the immigrants from the Balkans in the fight against the Kurds. The idea was placed through media propaganda about easy life in Asia Minor, as well as through the activity of the Turkish diplomatic offices in Yugoslavia. The formal results were the Convention on Expatriation of the “non-Slavic element” from 1938 (200.000 people) and the so-called Gentlemen’s agreement between Tito and the Turkish head of diplomacy Koprulu in 1953, which was supposed to “revive” the Convention from 1938, by “connecting families”. Incidentally, according to one project from 1935, Yugoslav authorities proposed concrete measures in order to encourage the expatriation of Albanians: suppressing the propaganda against emigration which came from Tirana, frequent drafting of “non-Slavic recruits” to participate in military exercises, transferring “non-Slavic public servants” to other parts of the country, penalizing the parents of pupils, more frequent formal announcements of cattle disease in Albanian villages, the ban on tobacco planting, nationalization of personal names and geographic terms, etc.

Independently from the character of its political system, Yugoslavia was “an accomplice in crime”, wholeheartedly accepting the Turkish idea and elaborating it in great detail. An almost identical process of expatriation was organized in Romania and Bulgaria. On the other hand, involving Albanians in such a migration process, and placing them in its foreground, was an exclusive idea of Serbian and Yugoslav ruling elites. The disloyalty of Albanians in the period between the two wars was attributed to their “proclivity towards irredentism”, and, in the early 1950s, to their loyalty to Enver Hoxha and Stalin, who were ideological enemies of Yugoslav socialism. War crimes (primarily by Chetnik units) against Sanjak and Kosovo Muslims and the demolition of religious buildings, also strengthened the state of collective fear. Further expatriation was encouraged by numerous laws adopted by the socialist regime – laws prohibiting Sharia courts and religious schools, laws which prohibited the wearing of the hijab, and other “atheist” regulations, which encroached on the patriarchal world of Muslims (the law on marriage, mandatory schooling). As early as 1951, many Muslims began declaring themselves as Turks, with the hope that they will be considered for emigration. This is why, after the Kosovo census (1948-1953), the number of individuals who declared themselves as Turks increased by 26 times, although the Turkish embassy in Serbia kept repeating that they were willing to “tacitly” accept a certain number of Albanians as well.

Both in the period between the two wars, and after the Second World War, big operations of disarming Kosovo Albanians preceded big expatriation waves. After the modest results of the ten county disarmament campaign, which took place in the early 1920s, the majority of the Albanian population was set in motion. Some joined the Kachaks, while others emigrated. During 1955/1956, the Yugoslav state security service, headed by Aleksandar Rankovic, carried out one such campaign, while, amongst Turkish diplomats, Rankovic was believed to be the person who “watches over the implementation of the 1953 Gentlemen’s Agreement”.

The problem of compensating the emigrants was the most difficult one. It was temporary solved in 1936, when Yugoslavia paid Turkey the sum of 17 million dinars for the purchase of Muslim land, in order to settle “our healthy national element”, after taking a loan from the State Mortgage Bank. However, the problems ensued in January 1950, when the Protocol on compensating Turkish property and property interests in Yugoslavia was signed in Ankara. According to the Protocol, Turkish property owners were exempted from all taxes and debts which incurred prior to nationalization. In addition to this, Turkey requested that Yugoslavia pays, in foreign currency, for all the assets of people who emigrated before April 1941. The sum they requested was 20 million dollars, while the Yugoslav side considered that half a million dollars was quite enough for compensation. Ankara understood this as an insult."


Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 21, 2019, 06:54:50 AM
Both Yugoslavia and Turkey worked for creating the conditions for the deportation of Albanians to Turkey, and neither the Ottomans or Turks should be thanked for their "mikpritje/miqasi" when the movements were coordinated by both sides and advantageous for both sides. Turkey knew it could assimilate muslim peasantry and Serb/Montenegrin invasions was perfect for them to do that, and they coordinated these waves of emigration together. They did it generation after generation. Good Cop/Bad Cop, loje e lodht.

https://pescanik.net/the-colonization-of-kosovo/


"Incidentally, the entire idea of expatriating Yugoslav Muslims to Turkey was constantly suggested from Turkey, which was planning to inhabit the deserted areas in the far east of the country, and possibly use the immigrants from the Balkans in the fight against the Kurds. The idea was placed through media propaganda about easy life in Asia Minor, as well as through the activity of the Turkish diplomatic offices in Yugoslavia. The formal results were the Convention on Expatriation of the “non-Slavic element” from 1938 (200.000 people) and the so-called Gentlemen’s agreement between Tito and the Turkish head of diplomacy Koprulu in 1953, which was supposed to “revive” the Convention from 1938, by “connecting families”. Incidentally, according to one project from 1935, Yugoslav authorities proposed concrete measures in order to encourage the expatriation of Albanians: suppressing the propaganda against emigration which came from Tirana, frequent drafting of “non-Slavic recruits” to participate in military exercises, transferring “non-Slavic public servants” to other parts of the country, penalizing the parents of pupils, more frequent formal announcements of cattle disease in Albanian villages, the ban on tobacco planting, nationalization of personal names and geographic terms, etc.

Independently from the character of its political system, Yugoslavia was “an accomplice in crime”, wholeheartedly accepting the Turkish idea and elaborating it in great detail. An almost identical process of expatriation was organized in Romania and Bulgaria. On the other hand, involving Albanians in such a migration process, and placing them in its foreground, was an exclusive idea of Serbian and Yugoslav ruling elites. The disloyalty of Albanians in the period between the two wars was attributed to their “proclivity towards irredentism”, and, in the early 1950s, to their loyalty to Enver Hoxha and Stalin, who were ideological enemies of Yugoslav socialism. War crimes (primarily by Chetnik units) against Sanjak and Kosovo Muslims and the demolition of religious buildings, also strengthened the state of collective fear. Further expatriation was encouraged by numerous laws adopted by the socialist regime – laws prohibiting Sharia courts and religious schools, laws which prohibited the wearing of the hijab, and other “atheist” regulations, which encroached on the patriarchal world of Muslims (the law on marriage, mandatory schooling). As early as 1951, many Muslims began declaring themselves as Turks, with the hope that they will be considered for emigration. This is why, after the Kosovo census (1948-1953), the number of individuals who declared themselves as Turks increased by 26 times, although the Turkish embassy in Serbia kept repeating that they were willing to “tacitly” accept a certain number of Albanians as well.

Both in the period between the two wars, and after the Second World War, big operations of disarming Kosovo Albanians preceded big expatriation waves. After the modest results of the ten county disarmament campaign, which took place in the early 1920s, the majority of the Albanian population was set in motion. Some joined the Kachaks, while others emigrated. During 1955/1956, the Yugoslav state security service, headed by Aleksandar Rankovic, carried out one such campaign, while, amongst Turkish diplomats, Rankovic was believed to be the person who “watches over the implementation of the 1953 Gentlemen’s Agreement”.

The problem of compensating the emigrants was the most difficult one. It was temporary solved in 1936, when Yugoslavia paid Turkey the sum of 17 million dinars for the purchase of Muslim land, in order to settle “our healthy national element”, after taking a loan from the State Mortgage Bank. However, the problems ensued in January 1950, when the Protocol on compensating Turkish property and property interests in Yugoslavia was signed in Ankara. According to the Protocol, Turkish property owners were exempted from all taxes and debts which incurred prior to nationalization. In addition to this, Turkey requested that Yugoslavia pays, in foreign currency, for all the assets of people who emigrated before April 1941. The sum they requested was 20 million dollars, while the Yugoslav side considered that half a million dollars was quite enough for compensation. Ankara understood this as an insult."

Vladan Jovanović 08/04/2013
Translated by Bojana Obradovic Peščanik.net, 08.04.2013.

Vladan Jovanović is a Research Fellow at the Institute for the Recent History of Serbia in Belgrade. This is a summary of the author’s notes for his appearance in the Pescanik radio show on March 29, 2013. His main research interests focus on the integration of the formerly Ottoman territories of Macedonia and Kosovo into the interwar Yugoslav state. Jovanović, who holds a PhD in History from Belgrade University, is the author of Jugoslovenska država i Južna Srbija 1918-1929. Makedonija, Sandžak, Kosovo i Metohija u Kraljevini SHS (Beograd: INIS, 2002) and Vardarska banovina 1929-1941 (Beograd: INIS, 2011).

IMPRESUM
Udruženje građana Peščanik
Reg. br. БУ 15504/2010
Takovska 22, 11000 Beograd
info@pescanik.net
www.pescanik.net
Odgovorne urednice:
Svetlana Lukić
Svetlana Vuković-Mesarović


Shume arsimtarin e mire e paske more burre, taman keshtu Serb i klases tpare ! Tamon edhe pe paraqet historine siq pi konvenon atina, ty duke te dergu ne hise te atyre tradhtarve te cilet ja falen Shkodren chetnikve malazez.

Pescanik’s authors are well known intellectuals and artists: Vesna Pesic, Zarko Korac, Predrag Koraksic – Corax, Biljana Srbljanovic, Dubravka Stojanovic, Vladimir Gligorov, Svetlana Slapsak, Dubravka Ugresic, Branka Prpa, Dejan Ilic, Viktor Ivancic, Sasa Ilic, Marko Milanovic, Nadezda Milenkovic, Dimitrije Boarov, Slavisa Savic, Vesna Rakic-Vodinelic, Végel László, Biljana Stojkovic…

Pescanik co-editors in chief are Svetlana Lukic and Svetlana Vukovic. Pescanik is goverened by Executive Board, whose members are: Vesna Rakic-Vodinelic, Vesna Pesic, Dubravka Stojanovic, Dejan Ilic, Sofija Mandic and Nadezda Milenkovic. In the spring of 2014 the Executive Board made a decision to form Pescanik’s legal team, with the following members: Vladimir Beljanski, Vladimir Djeric, Vladimir Vodinelic, Vesna Rakic-Vodinelic and Sasa Gajin.

Pse nuke eshte as nje shqiptar ketu i punsuar?  Sepse shqiptaret jan vetem se me qel kanalizime edhe me punu naper furra me pjeke buke apo embeltore sipas regjimit Jugosllav, por ju jeni shume te ri edhe jeni te habitur ende edhe te humbur me plot komplekse, duhet hala shume kohe ju mi sheru komplekset edhe mi dal Zot paraardhsve te juaj.


Pe shof qe ky msusi serbo chetik paska shkrue edhe per Sanxhak diqka siq shifet ne keto shkrimet cilat i kuotova prej faqes cilen antari Phanes e dergoj ketu.

Po me intereson qka ka me than ky msusi Serb pse Sanxhaklit krejt kan plisa edhe flasin shqip ne Sanxhakun Shqiptaro-Ottoman 120 vjet me parre, ndersa sot deklarohen sikurse Serbo Bosnjak?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Phanes on February 21, 2019, 11:59:18 AM
Vladan Jovanović 08/04/2013
Translated by Bojana Obradovic Peščanik.net, 08.04.2013.

Vladan Jovanović is a Research Fellow at the Institute for the Recent History of Serbia in Belgrade. This is a summary of the author’s notes for his appearance in the Pescanik radio show on March 29, 2013. His main research interests focus on the integration of the formerly Ottoman territories of Macedonia and Kosovo into the interwar Yugoslav state. Jovanović, who holds a PhD in History from Belgrade University, is the author of Jugoslovenska država i Južna Srbija 1918-1929. Makedonija, Sandžak, Kosovo i Metohija u Kraljevini SHS (Beograd: INIS, 2002) and Vardarska banovina 1929-1941 (Beograd: INIS, 2011).

IMPRESUM
Udruženje građana Peščanik
Reg. br. БУ 15504/2010
Takovska 22, 11000 Beograd
info@pescanik.net
www.pescanik.net
Odgovorne urednice:
Svetlana Lukić
Svetlana Vuković-Mesarović


Shume arsimtarin e mire e paske more burre, taman keshtu Serb i klases tpare ! Tamon edhe pe paraqet historine siq pi konvenon atina, ty duke te dergu ne hise te atyre tradhtarve te cilet ja falen Shkodren chetnikve malazez.

Pescanik’s authors are well known intellectuals and artists: Vesna Pesic, Zarko Korac, Predrag Koraksic – Corax, Biljana Srbljanovic, Dubravka Stojanovic, Vladimir Gligorov, Svetlana Slapsak, Dubravka Ugresic, Branka Prpa, Dejan Ilic, Viktor Ivancic, Sasa Ilic, Marko Milanovic, Nadezda Milenkovic, Dimitrije Boarov, Slavisa Savic, Vesna Rakic-Vodinelic, Végel László, Biljana Stojkovic…

Pescanik co-editors in chief are Svetlana Lukic and Svetlana Vukovic. Pescanik is goverened by Executive Board, whose members are: Vesna Rakic-Vodinelic, Vesna Pesic, Dubravka Stojanovic, Dejan Ilic, Sofija Mandic and Nadezda Milenkovic. In the spring of 2014 the Executive Board made a decision to form Pescanik’s legal team, with the following members: Vladimir Beljanski, Vladimir Djeric, Vladimir Vodinelic, Vesna Rakic-Vodinelic and Sasa Gajin.

Pse nuke eshte as nje shqiptar ketu i punsuar?  Sepse shqiptaret jan vetem se me qel kanalizime edhe me punu naper furra me pjeke buke apo embeltore sipas regjimit Jugosllav, por ju jeni shume te ri edhe jeni te habitur ende edhe te humbur me plot komplekse, duhet hala shume kohe ju mi sheru komplekset edhe mi dal Zot paraardhsve te juaj.


Pe shof qe ky msusi serbo chetik paska shkrue edhe per Sanxhak diqka siq shifet ne keto shkrimet cilat i kuotova prej faqes cilen antari Phanes e dergoj ketu.

Po me intereson qka ka me than ky msusi Serb pse Sanxhaklit krejt kan plisa edhe flasin shqip ne Sanxhakun Shqiptaro-Ottoman 120 vjet me parre, ndersa sot deklarohen sikurse Serbo Bosnjak?

A lexove ti najsen? Nese ki problem me serbt, malazezet, etj, nuk ka kurrfar kuptimi njekohesisht edhe me i falenderu Osmant e Turqt per mikpritje e miqasi.

Artikulli eshte i rendsishem se eshte nje prej tvetmit ku ki Serb haptazi tu shkru per projektet kolonizues ne Kosove. Nese e ke lexu e ke pa qe pranojn haptazi qe shum pak Serb ne Kosove ka pas. Gjithashtu, shume mire e di qe kurr sbon me besu 100% artikull sllav.

E sa per qendrimet te mija politike, une Serbt, Malazezt, Fyromt, edhe Greket, krejt i sho si bashkepunetor kriminel sa i perket gjenocideve. Une nuk kam dosta serb e sllav ne chat a ne foruma a dicka nese je tu mendu qe po mnjeh. Ti nuk mnjeh mu aspak per me akuzu per komplekse. Maje pak nivelin e debatit ma serioz tlutem.

The point is very simple, if you admit that Serbia, Montenegro, and the rest of the Slavo-Orthodox political constellation, committed genocides against Albanians, then you cannot forgive Turkey who was a collaborator and benefactor in this endevaour. Nese po mendon qe une po e mbroj Serbine a dicka, je totalisht gabim. Une bash qe i cilesoj si krime historike tejet te renda nuk muj ja fali Turqve e me ja fshi rolin e tyne prej historise ne keto masakra, e presione per asimilim.

Shume mire qe po ta nine per Sanxhakun, ama pse nuk po i falenderon Boshnjako/Serbt per mikpritje/miqasi qe si paskan myt po veq i paskan asimilu? Kjo ke logjika jote anti-historik dhe revizionist sa i perket turqise.Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 21, 2019, 03:09:19 PM
A lexove ti najsen? Nese ki problem me serbt, malazezet, etj, nuk ka kurrfar kuptimi njekohesisht edhe me i falenderu Osmant e Turqt per mikpritje e miqasi.

Artikulli eshte i rendsishem se eshte nje prej tvetmit ku ki Serb haptazi tu shkru per projektet kolonizues ne Kosove. Nese e ke lexu e ke pa qe pranojn haptazi qe shum pak Serb ne Kosove ka pas. Gjithashtu, shume mire e di qe kurr sbon me besu 100% artikull sllav.

E sa per qendrimet te mija politike, une Serbt, Malazezt, Fyromt, edhe Greket, krejt i sho si bashkepunetor kriminel sa i perket gjenocideve. Une nuk kam dosta serb e sllav ne chat a ne foruma a dicka nese je tu mendu qe po mnjeh. Ti nuk mnjeh mu aspak per me akuzu per komplekse. Maje pak nivelin e debatit ma serioz tlutem.

Ti sikur me te meta mu kan, po don mi ba chetniket njerz humanitar te cilet beren presedan edhe jan ushtria e pare ne bot cila ju siguroj me puna e me toka e me shtepia nje popullit te cilit ja grabit tokat edhe e masakroj? Vet Shqiptaret e kan pru punen me i faleminderu Turqise sepse vet jan ata qe kan ike atje. Sikur emigranta social apo refugjat. Pse nuke i shesin tash tokat e pasurine ne Turqi e nuke kthehen ne troje shqiptare? Kan plot pare e jetojne mire atje. Kush pi ndal tash mu kthy?
Ajo nuke ka ndodh aq moti, vetem se 100 vjet mbrapa.

Sume mire qe po ta nine per Sanxhakun, ama pse nuk po i falenderon Boshnjako/Serbt per mikpritje/miqasi qe si paskan myt po veq i paskan asimilu? Kjo ke logjika jote anti-historik dhe revizionist sa i perket turqise.

Sepse ne kohen e Ottomanve ne Sanxhak ka pas plot Shqiptar, krejt me plisa edhe e vetmja gjuhe cilen e kan fol u kan gjuha shqipe, ndersa tash ne kohen e serbve ata jan nje pjese e perzon e tjere te asimiluar.

Pra ti duhesh me ju faliminderu Serbve per maltretimin e Sanxhaklive e pastaj edhe asimilimin e tyre!  Une gjithsesi i faliminderona Perandorise Ottomane nen cilen Shqiptaret jan kan me tesha kombtare, me plisa, me pushka edhe vetem se duke folur shqip. Ne disa raste ne administracion edhe turqisht edhe arabisht kuptohet. Ne gjithse mbi 95 perqind te popullates kan fol vetem se shqip.


Ti jo vetem se i faleminderohesh Serbise por edhe i poston historijanet e tyre, institucionet e tyre te Beogradid. Paraqet ketu ne kete vend shqiptar propaganden e tyre edhe ju bjen nen hise krejt fajin e tyre me ja lon Muslimanve edhe Ottomanve.

E kam analizu at portal, at portal cilin e postove "pescanik", ajo eshte thjesht nje portal plot me rena edhe sidemos me islamofobi te madhe. Gjithashtu me propagande absurde duke i paraqit Shqiptaret sikurse popull ekstremist islamist, ndersa dihet qe Shqiptaret jan nje popull plotesisht sekular edhe gjithkush ka drejt ne mendimin edhe veprat e tyre personale. Jemi nje shoqeri plotsisht demokratike edhe sekulare.

Pernime ato rena te Beogradid edhe Serbise spo muj me besu se jeni ketu duke i postu.


E ti a lexove naj send cka postova une apo je i programum keshtu edhe nuke ki menje tende personale?


Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Phanes on February 21, 2019, 04:41:06 PM
Ku jam tu i bo chetnikt njerz humanitar? A je normal ti se pari? Ku i falenderona Serbise une? You fail to make an argument to defend your treachery and make ridiculous false accusations to muddy the water.

I share the link since we can get some new useful information about the enemy and his crimes.

Where the fuck do i say i support these individuals or their website or something? I am explicitly trying to educate and spread awareness about Chetnik (and more) crimes with as many sources as possible.

If an Albanian exposes Cubrilovics plans about how to kill and deport Albanians to educate ourselves about the enemy, you will accuse them of supporting him?

Your entire post is a reactionary non sequitur, accusing me of being some sort of supporter of theirs, when the only reason I shared it is finding some incriminating evidence to use against them.

And if you are accusing me of believing that they tell the full truth then that is your stupid impression, and reflects nothing about me, but all about you and your crazy reactionary response. I am well aware that they minimize numbers, that the full truth is hidden in archives, or even destroyed. This is true for Chetnik, Greek, and TURKISH/OTTOMAN crimes.

Krejt poenta eshte qe Turqia ka bashkpunu me Chetnikt, dhe jan koordinu, dhe kjo eshte e vertetume historikisht.

E ti po don pales Turke me ja fal fajet se poget ki naj lidhje personale me ta... (histori tbashkpunimit a dicka).

Shame on you is all i can say.

The entire argument boils down to the fact that all the atrocities comitted by Chetniks, etj, were coordinated with and not protested by Turkey. They were in Turkey's favour as they needed workers, soldiers, argat/slaves, and assimilating muslim Albanians was easy for them. And there is plenty of documentation about the Turkish/Yugoslavian coordinations and agreements, and before that the Ottoman/Serb-Orthodox tradition of collaboration against Albanians.


"The writing of the Albanian Language was prohibited by the Patriarchate under the threat of excommunication, and any pretext to downgrade and not to use Albanian was good. For a christian to write, read or pray in Albanian was the same as using Satan's language. The Patriarch of Constantinople and the Sultan were perfectly in accord as far as Albanian was concerned" - L'Albania by Antonio Baldaci

"Albanian publications were published abroad as the Ottoman Empire forbid the writing of Albanian and like other Albanian writers of the time Faik Konica used a pseudonym Trank Spiro Bey"

"During the turkish domination the Albanians were not allowed to have schools or to cultivate their language." - Stuart E. Mann

"In the four Albanian provinces (vilayets) of Shkodër, Kosovë, Manastir, and Janinë, where Albanians demographically comprised a continuous and compact majority there were 1,187 Turkish language Muslim schools (1125 elementary, 57 middle, 5 high schools), over 1000 Greek language Orthodox schools , and over 300 (Serbian language Orthodox + Bulgarian language Orthodox + Romanian Language Orthodox) schools, as also that many Catholic schools in Italian language which were managed by Austria-Hungary and Italy due to their diplomatic relations with Turkey. In Albania the only language not allowed to be taught was Albanian."


"We have heard that Turkey has agreed, initially, to accept about 200,000 of our displaced persons on condition that they are Albanians, something which is most advantageous to us. We must comply with Turkey's wish immediately and sign a convention for the resettlement of the Albanian population as soon as possible. Concerning the resettlement of this Albanian population, we must study conventions which Turkey signed recently with Greece, Romania and Bulgaria, paying particular attention to two aspects: Turkey should accept the largest possible contingent and should be given maximum assistance from a financial point of view, in particular for the swift organization of transportation facilities." Cubrilovic, Expulsion of the Albanians

"Massacre of the Albanian Beys. 9 August 1830: 1000 Albanian Governors are invited by the Ottomans to have a diplomatic meeting in Manastir. Upon arriving they're encircled and all brutally murdered by Ottoman forces under the Grand Vizier's orders.Feel from now on to go thank Turkey, and the Ottomans all you want, bile mundesh bash me Ivica Dacicin me shku me ja knue Osman Agen Sulltanit nese tqohet.

I regret even interacting with a crazy servile person like you and this is the last response I will ever give you.Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on February 21, 2019, 06:38:04 PM
Djema nuk keni nevoje te ofendoni njeri-tjetrin, sidomos per turq e serb. Dy palet kane qene pushtues te dhunshem, nje gje qe nuk duhet ta harrojme.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 22, 2019, 06:03:20 AM
Shqiptaret jan shperngulur per Turqi ne disa radha. Sa her jepi donje informat, zakonisht aferoj edhe referencat se nga vine keto informata.
Kjo list eshte nga vikipedia edhe eshte Kosova ne fokus, e di se nuke eshte as ajo perfekte por zgjo her mund ti kontrollosh referencat apo kush e editoi ate.
Nuke eshte vetem se viti 1938, ajo leter nuke ka kurrfare vlere.

Shiko:

1919 – 23,500 Kosovars emigrated to Turkey
1920 – 8,536 Kosovars emigrated to Turkey
1921 – 24,532 Kosovars emigrated to Turkey
1922 – 12,307 Kosovars emigrated to Turkey
1923 – 6,389 Kosovars emigrated to Turkey
1924 – 9,630 Kosovars emigrated to Turkey, 43 families immigrated to Albania

The time period, 1927 - 36 was characterized by massive migrations of Kosovars

1927 – 5,197 Kosovars emigrated to Turkey, 316 families immigrated to Albania
1928 – 4,326 Kosovars emigrated to Turkey, 149 families immigrated to Albania
1929 – 6,219 Kosovars emigrated to Turkey, 216 families immigrated to Albania
1930 – 13,215 Kosovars emigrated to Turkey, 199 families immigrated to Albania
1931 – 28,807 Kosovars emigrated to Turkey, 624 families immigrated to Albania
1932 – 6,219 Kosovars emigrated to Turkey, 211 families immigrated to Albania
1933 – 3,420 Kosovars emigrated to Turkey, 181 families immigrated to Albania
1934 – 14,500 Kosovars emigrated to Turkey, 328 families immigrated to Albania
1935 – 9,565 Kosovars emigrated to Turkey, 386 families immigrated to Albania
1936 – 4,252 Kosovars emigrated to Turkey, 182 families immigrated to Albania
1936 (January–February) - Oil Workers start a strike in Kosovo [67]
1937 – 4,234 Kosovars emigrated to Turkey
1938 – 7,251 Kosovars emigrated to Turkey, 4,046 families immigrated to Albania
1939 – 7,255 Kosovars emigrated to Turkey
7 April 1939: During World War II, the majority of Kosovo was part of the Italian occupation of Albania.
1940 – 6,792 Kosovars emigrated to Turkey
1952 – 37,000 Kosovars emigrated to Turkey
1953 – 19,300 Kosovars emigrated to Turkey
1954 – 17,500 Kosovars emigrated to Turkey
1955 – 51,000 Kosovars emigrated to Turkey
1956 – 54,000 Kosovars emigrated to Turkey
1958 – 41,300 Kosovars emigrated to Turkey
1957 – 57,710 Kosovars emigrated to Turkey
1959 – 32,000 Kosovars emigrated to Turkey
1960 – 27,980 Kosovars emigrated to Turkey
1961 – 31,600 Kosovars emigrated to Turkey
1962 – 15,910 Kosovars emigrated to Turkey
1963 – 25,720 Kosovars emigrated to Turkey
1963: As a result of the new constitution, the Socialist Federal Republic of Yugoslavia is announced. Kosovo sees an increase in the level of self-rule, and was raised from region to province, as the Autonomous Province of Kosovo and Metohija (1963–1968)
1964 – 21,530 Kosovars emigrated to Turkey
1965 – 19,821 Kosovars emigrated to Turkey

Shiko se ka shume qe kan ike edhe ne Shqiperi e jo vetem se Turqi. Normal se shumta kan shku ne Turqi shkaku i kushteve me te mira. Mos te flasmi per kushtet ne Shqiperi. Por cka do te bejsh tash? A do te akuzojsh edhe Shqiperine per kolaboracion me Serb per ti shperngulur Kosovaret ne Shqiperi?  Si nuke kupton se njerzit kan ike ne vende te cilat jan kan te sigurta per ata edhe te cilat jan kan mikepritse. Duhet mi faliminderu Shqiperise edhe Turqise se i ka pranu keta Kosovar kur ishte koha e rende. Sidemos pas luftes te dyte boterore kur shumta e te shperngulurve apo te vrarve ishin Shqiptar intelektual. Pytja me e madhe eshte pse ata tash nuke kthehen ne trojet e tyre?

Krejt bota e dine se jemi kan aleat me Perandorine Ottomane, sidemos ne kohen e fundit kur trojet shqiptare u pushtuan nga agresori. Por keni komplekse se Greket e Serbet ju thojne "Turko-Albanians", e tani qysh mi sherru komplekset e urreni Islamin, Perandorine Ottomane, edhe cka eshte me e keqja paraardhesit e juaj. Sidemos emigrantet tone Musliman qe kan emigru naper shtete krishtiere kan komplekse te mdha dhe serioze. Nje krize ideniteti dhe pasiguri ne vetveteten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Kosovo_history


Kjo teme me kujtoj tek nje liber cilen e gjeta ne Kosove. quhet Gjilani terrori, represioni dhe eksodi 1944 - 1956. Ne liber jan te pershkruara vrasjet edhe shpernguljet e Kosovarve por askund nuke shkruan se Ottomanet apo Turqit e kan fajin por eshte e kjart kush jan kan egzekutoret. Ata te njejt siq prej kohes 1919 deri te 1965. Pra forcat serbo malazezo bullgaro chetnike. Gjithashtu eshte e kjart se keta te njejtit e sidemos Serbo Malazezet jan projektuesit edhe publikantet te ktyre projekteve deri te niveli institucional edhye zyrtare.

A kupton se kjo ka ndodh 70 vjet me pare pas luftes se dyte boterore e ma ketu nuke ka pas as Ottoman as Turqi? Kujna do te ja lesh fajin tash? Qysh mujn Turqit ne vitin 1960 me pas te njejtin faj per mikepritje te shqiptarve te cilet jan kan te kerkuar prej cetnikve per vrasjen e tyre e per ate arsye kan ike ne Turqi? A ki ti logjik? Nesh sikur popull i privilegjuar nen Perandori Ottomane kemi pasur privilegje sikur jo shume popuj tjere.

Pse fol gjys anglisht gjys shqip? A ban me dit sa vjecar je edhe ku je lind e ku jeton?

(https://i.imgur.com/BImFATm.jpg)

(https://i.imgur.com/QSebaop.jpg)

(https://i.imgur.com/w2E7yiR.jpg)

(https://i.imgur.com/TfIgOBU.jpg)

(https://i.imgur.com/iuzHK9w.jpg)

(https://i.imgur.com/5Sb5PNm.jpg)

(https://i.imgur.com/kh2sVCv.jpg)

(https://i.imgur.com/0tlaFof.jpg)

(https://i.imgur.com/fSHlRmQ.jpg)

(https://i.imgur.com/8VRZOYs.jpg)

(https://i.imgur.com/VsJ0wSi.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 23, 2019, 01:34:17 AM
O online-Skenderbeg, edhe une jam kan sikur ti por duke lexu edhe kuptu e kam ndryshu mendimin, bile une jam kan shume ma "hard core" por nejse, duhesh me kuptu se ajo perandori u kan. Perandoria Osmane. Krejt historiant modern boterore e adhuroje edhe e respektojne Perandorine Ottomane, shkaku i ligjeve, drejtsise, moralit, tehnologjise, shkences, etj.
Ajo nuke u kan luft Turqit kunder Shqiptarve por thjesht nje perandori cila i ka zapu shume popuj e jo vetem se shqiptaret.
Nesh edhe mire kemi kalu ner ata. Disa popuj kan kalu shume ma keq se nesh. Ajo u kan sikurse Perandoria Romake, ne fakt Romaket kan vra edhe me shume Ilir se sa Ottomanet Shqiptar. Prandaj edhe ne Perandori Romake shkollat ne gjuh Ilire nuke kan egzistu por jan kan te konsiderushum vetem se ata Ilir te cilet jan asimilu kompletikisht edhe te cilet veten e kan konsideru Romak. Nuke ki as nje arsyje pse me urrejt Perandorine Ottomane me shume se sa Perandorine Romake per shembull. Pra duhesh me urrejt edhe mbretin Konstantinin e Madh me preardhje ilire, shkaku u asimilu  kompletikisht edhe veten e ka konsideru Romak. Do te ishte e njejt sikurse ju bashkangjit Ottomanve edhe veten e konsideroj Turk e jo Shqiptar. Pra nje lloj duhesh me urrejt edhe Mbretin Diokletianin me preardhje ilire cili u asimilua nen romak gjithashtu edhe veten e konsideroj Romak. Pra duhesh ta urrejsh edhe Aleksandrin e Madh cili eshte me preardhje ilire por jan helenizua kompletikisht edhe veten ma nuke e konsideruan Ilir por Maqedonas te helenizuar edhe luftuan kunder Ilirve.

Nuke ki as nje arsyje pse me urrejt Perandorine Ottomane, se pari se ty as nuke te kujtohet Perandoria Ottomane, ndoshta katragjyshi jot apo baba i atina kish dit me kallxu. Por ty nuke te kujtohet edhe ti mund te jesh i rritur vetem se nen influencen e dikujna. Shikoji fotot nen Perandorine Ottomane, nuke mu pergjigje pse Shqiptaret nen Perandori Ottomane, tek fotot e Sanxhakut krejt mbajn plisa edhe te vetmen gjuhe cilen e folin eshte gjuha shqipe e pse sot nen shtetin Serb deklarohen sikur Bosnjako Serb ndersa 20 vjet mbrapa, ti kishin pa me plis ne kry e kishin hanger dajakun edhe qytekin?

Une spo thom Turku i mire, dhe zdua te kem asgje me Turqi perveq nje miqasi dhe diplomacion normal sikur sicili shtet me shtet. Por e ndajme nje pjese histori se bashku edhe duhet me qen njeriu real. Qka kan gabu ju thua keshtu keshtu edhe keshtu. Por edhe kur kan dal njerzi edhe te beses duhet me pranu e jo me dal njeri i ulet por njeriu i ngritur me pergjethsi, me bese edhe me moral edhe mi mbrojte veprat e paraardhseve tuaj!

Shiko nje shembuj, kemi shume vizira te mdhaj Shqiptar te cilet e filluan karieren sikur jetima prej familjeve te varfura, ndersa me aftesite e atyre ata mriten deri te ranku i vizirit te madh me aq shume pasuri sa une edhe ti sot nuke mujme as me paramendu. Prandaj kemi kesi shembuj te njejt edhe ne Perandori Romake, edhe atje ka raste ku jetimat apo antaret e familjeve te varfura kan meri deri te ranku i mbretit te romes. Kjo te verteton nje shoqeri me ligje, kushte, perparsi edhe barazi me te mdhaja se shume do shtete modern te botes. Sidemos ne shtetet e Balkanit modern ti nuke mundesh me perparu aq let nese nuke je i kyqur ne politik edhe krejt shkon me njoftesi e jo me aftesi. Nen Perandori Ottomane ke mujt me let me perparu me aftesi e pa njoftesi se sa ne disa shtete te Ballkanit modern te sotem, mund te paramendosh kete?

Ajo u kan nje perandori ku paraardhsit e tu kan marre pjese edhe duhesh te mburrsh me ata, se beso jan kan te beses e te fjales e te atdheut shume ma shume se shqiptaret modern te sotit.

Shkolla e pare e hapur eshte nen Perandori Ottomane, Mësonjëtorja e Korçës është shkolla e parë demokratike, kombëtare, dhe laike e gjuhës shqipe e cila u hap më 7 mars të vitit 1887 në Korçë nga ana e mësuesit patriot Pandeli Sotiri. Por shkolla u mbyll disa her shkaku i kushteve te keqija se as nje Shqiptar nuke ka dasht me ba donacion edhe me ndimu shkolles. Paramendo njerzit me duart e tyre kan ndertu piramida 5000 vjet me pare e nesh nuke mi mujt mu kujdes reth nje shkolles.
Kete shkoll e hapi Naim Frasheri me leje prej Sultanit - https://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%ABsonj%C3%ABtorja


Prandaje kemi Rastin e Hasan Riza Pashes:
E dha fjalen me mbrojte Shkodren deri ne vdekje deri te e tradhtuan shqiptaret edhe ja dorzuan Shkodren Malazezve. Per mu ky eshte 100 ma burre se keta tjere Shqiptar te cilet ju bashkuan Malazezve per tradhti. pra vetem se nuke kam qef qe te bish ne hise te ktyre tradhtarve.
E kam pa ne gazeta prej Shqiperise, shqiptaret sot shkojn ja sulmojne permendoren ne Shkoder. Ja sulmojne permendoren ata te cilat iken ne Turqi ndersa ky qe nuke eshte i keti vendi vdiq per Shqiptari! Plus aty nuke ka pas Turqi tjere perveq keti komandantit, krejt tjere jan kan njeqind perqind Shqiptar duke mbrojtur Shkodren prej chetnikve.

Normal se kam drejt me te than se je ne anen e Serbve edhe chetnikve, shkaku se at her ashtu ka qen historia. Sot nuke kemi pse mi permend Turqit shkaku se ata kan ike ne Turqi edhe  Perandoria Osmane nuke eshte ende por ne ato kohe, ashtu ka qen situata. Jan kan te involvume Ottomanet, Shqiptaret edhe serbo chetniket. Pra nese fol kunder Ottomanve te asaj kohes ne fakt je duke folur kunder Shqiptarve sepse Shqiptaret pas revoltit i kan plocu krejtat drejtat edhe shteti Ottoman i ka armatos Shqiptaret per me mbrojt teritorin e tyre kunder forcave chetnike.

Shiko rastin e Isa Boletinit, ata e fituan revolucionin prandaj shteti Ottoman ja dha Isa Boletinit 60 000 pushka me luftu kunder forcave serbo malazeze ndersa aj me tradhti vritet ne Mal tZi.
Lexo ketu per 60 000 pushka edhe Isa Boletin cili luftoj me aleat Ottomanet kunder forcave chetniko serbe, prandaj e tradhtun ne Mal tZi - https://en.wikipedia.org/wiki/Isa_Boletini#Balkan_Wars_and_Albanian_independence

Tani edhe fiset shqiptare jan ngrite ner Perandori Ottomane ku Perandoria Ottomane nuke i ka prek fiset por i ka leju mi mbajt ligjet edhe traditat e tyre shqiptare mbrenda perandorise. Edhe per kete duhet me ju faliminderu.
Edhe per mbeshtetjen e fiseve edhe Shqiptarve nga Shiperia per te ardhur ne Kosove dhe mbrojtur tokat e tona prej okupatorit! Edhe per kete duhet me ju falimenderu!

Ska as nje menyre ne bot ku mundesh mem bind se serbo chetniket jan kan kaq human, zemer tmire, e kaq shume jan kujdes per Shqiptar, deri te jan kujdes cka do te ndodh me shqiptar pasi i zapojne teritoret e tyre. Kaq shume jan kujdes qe kan ba kontrata me Ottoman mi dergu atje Shqiptaret sepse ata jan kaq shume te kujdeseshum edhe shpyrtnisht te mire e skan dasht mi myte shqiptaret apo mi lendu por ju kan gjete zgjidhje qysh mi dergu dikund ku kan me jetu ne paqe, me toka, me buke e me shtepia e me gjitha tmirat.

Pernime te kokan kan shume human, ndoshta erdhe me shume se Nena Tereza. Pake po bojme humor  8)

Shiko nuke jan krejt gjerat bardh e zi, e nuke ban me pas komplekse as nuke ki arsye pse me pas komplekse.  Mendoja mire edhe vepro ashtu qysh ta mer mendja por nese nuke pajtohesh me mua pra bile mos sharo me disrespekt por mendoja mire se nuke eshte krejt ne jet qysh te duket tash e me lexim, mesim edhe kuptim mund ta ndyshojsh mendimin prandaj do te vjen marre nese i ke folur disa fjal ku nuke u kan vendi as koha.

Duhesh ti respektosh krejt pjeset ku paraardhesit e tu kan marre pjese ne histori, prej Ilirides e Helenve, Perandorise Romake, deri te Perandoria Ottomane, tek Muslimaneti edhe tek Krishtieret. Tek shpetimi i Jaudive. Tek kultet e lashta Ilire. E te gjitha luftat, betejat edhe herojet! Jo veq mu kap per nje pjese cila te konvenon shkaku i identitetit modern evropian por mu kan real edhe krenar per gjitha periudhat cilat i kaluam per me qen sot ajo qka jemi. -Shqiptar.

O  Protector Ottomanicum, nuk oshte tu m'interesu se qysh je kan ti, hard core a soft, oshte tu' m'interesu me shpalose historine qysh ka qene, shkencerisht e jo simbas deshirave e qefeve personale.Kur ka ardh P.Osmane n'Ballkan krejt kemi qene t'barabart n'kendveshtrim t'saj, si shqiptaret, si serbet, greket, bullgaret etj., sepse pushtuesi vjen me pushtu toka e jo me "cliru" ndonje popull sic pretendohet se kishe Osmanet na kane "cliruar".

Po normalisht qe edhe Perandoria Romake ka vra Ilire, kjo as qe diskutohet se ajo tu i ledhatu e perkedhel Iliret e popujt e ndryshum nuk kish mujt me qene perandoria ma e fuqishme e antikitetit.Nuk jam tu e urrejt as Perandorine Osmane e as ata Romake, po veq po i shtjellojm gjanat.

Pse me urrejt Leken,Dioklicianin, Konstandinin, Valentinianin a Justinianin.

Vet perandori Dioklician formon ILIRIKUN(PREFECTURE OF ILLYRICUM) qe perfshinte gjithe Gadishullin e sotem te Ballkanit dhe e ndan me 4 provinca, pra e rrite territorin nga provinca Romake Illyricum qe perfshinte nje pjese pak ma te gjere se Dalmacia.

"Diocletian made his confidant and his Pannonian officer, Maximian joint emperor in 286 and Constantius I (an Illyrian from Moesia and father of Constantine the great - ruled jointly with Maxentius from 305-306) and Galerius as Caesars, or sub-emperors.


Pra ishte Diokliciani qe beri perandore te perbashket ILIRIN Maximian dhe Konstandinin I si "nen-perandore", pra i vecon Iliret para tjereve se e dinte prejardhjen e tij.

Konstandini i madh asnihere nuk e konsideru veten me prejardhje romake, por Perandor te Romakeve qe faktikisht edhe ishte.Bile ai ma shume ka qene i njohur si perandori i pare Romak qe pranon krishterizmin.

Pastaj e kem p.sh Justinianin, perandorin Ilir te Bizantit.Me kane qe Justiniani nuk i'a ndinte per prejardhjen e ti pse themelon JUSTINIANA PRIMA ne qender te Dardanise dhe e bane kryeqytet te Prefektures se ILIRIKUT, ne vend te Selanikut.Gjithashtu nderton JUSTINIANA SECUNDA fortifikime dhe baziliken Dardane qe e ka lidhe drejtperdrejt me Romen.
Aleksandri i madh qe ka luftu kunder Ilireve s'dmth kurgjo.Pse pra Leka se pushtoj Ilirine edhe Epirin ? Iliret kane pas edhe lufta ndermjet fisev po jane kane thjeshte lufta civile, pra lufta ndermjet t'njejtit popull.

O historia nuk studiohet e elaborohet se qa kish pas dit me kallzu katragjyshi jem a baba i atij lol😂😂😂, edhe sdmth cdo ngjarje me perjetu per me dite t verteten historike.Sa per Sanxhklinjt oshte fakte qe jane asimilu prej dhunes e represionit serb, pse a jom tu e mohu a ? Ky u kane edhe vet plani serbe mi vra, debu edhe asimilu Shqiptaret qysh e the edhe vet.Po ky problem oshte edhe ma i hershem, ku Shqiptart kane fillu mu asimilu sipas perkatesise fetare.

P.sh Pashko Vasa fort mire e ceke n'poemen

O moj Shqypni.

Shqyptar', me vllazën jeni tuj u vra,

Krejt jeni cop'tu jeni shpërnda;

Ca thone kam fè ca thonë kam din;

Njeni:"jam turk", tjetri:"latin"

Do thonë: "Jam grek", "shkje"-disa tjerë,

Por jemi vllazën t'gjith more t'mjerë!


pra kumedite sa Shqiptari ka qene asimilu n'ate kohe e knej.

Po, rreth 39 Vezira tmdhaj kane qene Shqiptar, dhe shume e shume Shqiptar tjere kontribuan per Perandorine Osmane, ku P.Osmane edhe jau shperblej kontributin po si qytetar e jo si etni Shqiptare e ma vone as si komb(ku nuk e njohu Shqipnin e pavarur).

Pse a mire pot doket qe shkolla e pare shqipe u hap n'vitin 1887 mas diku 400-450 vitev edhe plus e permend si fakt per mu krenu !Gjuha shqipe nPerandorone Osmane oshte konsideru si gjuhe e dreqit.Ngjithe territorin Europian Osman po edhe veq n ata shqiptare ka pas shkolla Sllave, Greke e Osmane po as 1, as edhe 1 shkolle t vetme shqipe deri me 1887, edhe ti e merr per mburrje faktin qe mas 400 e sa vjete lejoj me hap shkolle shqipe.T'lutna veq kap e lexo kete link qe e ke dergu.Autoritetet osmane kane leju mu shkollu veq Shqiptart krishter e jo ata musliman perkunder ksaj Shqiptaret si pyeten autoritetet osmane dhe edhe muslimanet Shqiptar filluan shkollimin shqip, ku e verteton edhe fakti qe rilindasit u ndoqen nga pushteti osman sepse po vetedisonin vetedijen kombetare tek Shqiptaret dhe kjo si pelqente fare Perandorise Osmane.

"The Ottoman authorities gave permission only for Christian children to be educated in Albanian, but the Albanians did not follow this restriction and allowed Muslim children to attend.
"The mistrust of Christians by the sultan increased who thought that Albanian education could contribute to the concept of Albanian unity and nationality open to exploitation by foreign interests. Abdul Hamid II ordered the school closed down in 1902.
Mehmed Ali Pasha Delvina, the new Ottoman governor of Korçë supported the empire, was against Albanian nationalism and in 1902 Nuçi Naçi was arrested and incarcerated in Salonica..
Qe qekjo u kan Perandoria Osmane qe na ka ndihmu viteve t'fundit neve Shqiptarve sipas teje.

Mire ky Mehmet Pasha e dha fjalen me mbrojte Shkodren po kush e vrau ?Sherbetoret e Sherbtorit te Perandorise Osmane qe konsiderohet njekohesishte si nje nder tradhtaret ma te mdhaj Shqiptar nga vete Shqiptaret, Esat Pasha.Dhe ti vjen ma permend ktu si fakt, sdi qysh spot vjen marre.

Quote
Normal se kam drejt me te than se je ne anen e Serbve edhe chetnikve, shkaku se at her ashtu ka qen historia. Sot nuke kemi pse mi permend Turqit shkaku se ata kan ike ne Turqi edhe  Perandoria Osmane nuke eshte ende por ne ato kohe, ashtu ka qen situata. Jan kan te involvume Ottomanet, Shqiptaret edhe serbo chetniket.
M'fal po edhe pse po munona me lexu, prap nuk po muj as met kuptu spo di as qa ke desht me than, po besoj qe as vet se din😂😂😂

Para se mi permend ato 60 000 pushka, let shkojm nja dy vjet ma heret.Nkryengritjen e pergjitshme n'Kosove me 1910, kush i priu edhe kunder kujt luftun ? Pastaj i kem kryengritjet n'Malsi edhe n'fund me kryengritjen e pergjithshme me 1912 ku edhe fillun luftrat ballkanike.

"The beginning of the First Balkan War, the Ottoman army was supported by some Albanian volunteers and irregulars; the Ottoman authorities supplied Isa Boletini's men with 65,000 rifles and to protect Albanian lands within the empire he fought by their side which disappointed Serbia.

Shteti Osman i ka armatos Shqiptart, sepse nepermjet armatosjes tyne u mbronin vet territoret e Perandorise Osmane e jo Shqiptaret apo Tokat Shqiptare.Edhe qe nga Lidhja Shqiptare e Prizrenit p.sh egzistonin 3 mendime ndermjet shqiptarve :
1.Qe Shqiptaret t'mbeteshin nen P.O(e qe kete mendim e ideuan njerzit e Sulltanit qe ishin aty)
2.Qe niher t'kete Autonomi, pastaj nepermjet t'saj t shkohet n'pavarsi
3.Qe shqiptaret ti kpusin cdo lidhje qe kishin me P.ODhe u votua pra nen 2 dhe per mendimin tim mire kane ba.Sepse me Autonomi edhe masnej pamvarsi kalun pothujse t'gjitha shtetet e ballkanit.Shqiptaret nga rreziku dhe kanosja qe i vihej nga serbo-malazezt ne veri dhe nga grekt ne juge konsideronin se s'pari duhej t'ishin nen P.O sepse ata s'kishin as fuqi ushtarake, ekonomike, politike, diplomatike etj., pra nje autonomi nen autoritetin e Sulltanit edhe masnej me nje faze tranzicioni tkalohej n'pamvarsi qysh e arriten popujt tjere te Ballkanit.E qe as kta P.O se njohu, ku edhe vet Hasan Prishtina n'parlamentin turk ju thote qe ose njihni t'drejtat e shqiptarve ose un kam me qene i pari qe kom me ngrite kryengritje edhe me ju pri atyre.
Pra me ato 60 000 arme qe ti pi ceke P.O veq i ka furnizu per mi mbrojte tokat e veta, e qe shqiptart kan luftu me standarte te dyfishta.

Quote
Ska as nje menyre ne bot ku mundesh mem bind se serbo chetniket jan kan kaq human, zemer tmire, e kaq shume jan kujdes per Shqiptar, deri te jan kujdes cka do te ndodh me shqiptar pasi i zapojne teritoret e tyre. Kaq shume jan kujdes qe kan ba kontrata me Ottoman mi dergu atje Shqiptaret sepse ata jan kaq shume te kujdeseshum edhe shpyrtnisht te mire e skan dasht mi myte shqiptaret apo mi lendu por ju kan gjete zgjidhje qysh mi dergu dikund ku kan me jetu ne paqe, me toka, me buke e me shtepia e me gjitha tmirat.
Pse ku thash un qe serbo chetnikt jane kane human, ca je ka ja fute, ca po nxjerre sene palidhje qe spo ki kurrfare argumenti e tu dredhu fjale e tu ataku me sene palidhje je ka done me ike prej fakteve historike.Po de kane pas kontrata me P.O ose me Turqiine 1938 per mi debu shqiptart, kta as smundesh me mshef e as mi ike kti argumenti se e dine krejt bota.Valla me toka kane jetu, e me buke., kur kane mrri shqiptaret nTurqi veq ni llastike per mu mlu prej shiu edhe do buke ju ka jepe kurgjo tjeter, ndoshta edhe naj familje po nuk e di, po veq shikoj emisionet "me shqiptaret ne Turqi" t'kallzojn ata vet.

Quote
Shiko nuke jan krejt gjerat bardh e zi, e nuke ban me pas komplekse as nuke ki arsye pse me pas komplekse.  Mendoja mire edhe vepro ashtu qysh ta mer mendja por nese nuke pajtohesh me mua pra bile mos sharo me disrespekt por mendoja mire se nuke eshte krejt ne jet qysh te duket tash e me lexim, mesim edhe kuptim mund ta ndyshojsh mendimin prandaj do te vjen marre nese i ke folur disa fjal ku nuke u kan vendi as koha
O nuk kam komplekse un hiq prej ksaj pune, kjo qysh po shihet oshte krejtesisht e kunderta qysh ta thash prej fillimit.Nije mos sharro e disrespekto kur vet n'fillim ja nisi "jo kush tka msu kshtu, msusi a po bla bla" me demek qe kishe un jam nshkolle fillore a qa po de, qfare intelektuali qe je hahaha.Kta per me lexu, ta preferoj ty me lexu e jo me interpretu historine sipas aspektit religjioz tu menu qe tu e mbrojte Perandorine Osmane pe mbrone Fene Islame.Historise duhet me ju qase nga perspektiva shkencore e qytetare e jo religjioze.OKAY

Quote
Duhesh ti respektosh krejt pjeset ku paraardhesit e tu kan marre pjese ne histori, prej Ilirides e Helenve, Perandorise Romake, deri te Perandoria Ottomane, tek Muslimaneti edhe tek Krishtieret. Tek shpetimi i Jaudive. Tek kultet e lashta Ilire. E te gjitha luftat, betejat edhe herojet! Jo veq mu kap per nje pjese cila te konvenon shkaku i identitetit modern evropian por mu kan real edhe krenar per gjitha periudhat cilat i kaluam per me qen sot ajo qka jemi. -Shqiptar.

Kush tha qe se rrespektoj, o krejt bre krejt edhe Perandorine Osmane sepse ka qene vlere per njerzimin, ka qene Perandora ma e fuqishme e kohes n'bote edhe kete fakt smunesh me mohu as ti as une.Sorry bro, but who is "Ilirida" tho ?Identiteti Europian oshte prej kohrave t'lashta e jo veq ky moderni, dhe natyrisht qe jam krenar per krejt periudhat, si Pellazge, Ilire, Arbnore e Shqiptare.


Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 23, 2019, 05:47:10 AM
Nuke je mjaft serioz, shifet prej shkrimit se je i ri edhe pa pervoje. Me kesi shkrimi askush nuke do te merr serioz.
Dionia jo aq e fort edhe vuan prej sindromit te leximit edhe kuptimit tek gjerat vetem se ashtu siq te konvenon.
Ende nuke je afet per nje analize te gjerave ne menyre reale, dhe te pakufizushme, objektive, por me shume vuan tek identiteti e siq do te paraqet veten tek njerzit tjere ne ato vende ku keni emigruar.
Nuke ki autoritet as forc me hi ne kesi far lloj dialogu me mua. Une te bana respekt sepse je antar i keti forumi per ndryshe kete nivel e ignoroj kompletikisht.
Tek une mos i shero komplekset se une te njof mjaft mire. Nuke do te humbi kohe me tutje me ty edhe pse shume mire ti kam spjegu gjerat edhe jam i sigurt qe krejt tjere qe do ta lexojn do ta kan te kjart saksisht te kjart. Kete e shkruajta per tjere qe do te lexojne e jo per ty cili behesh sikurse nuke kupton kurse krejt eshte e kjart.

Shifet niveli i nje femije te kompleksuar, pse pra nuke po tregon sa vjecar je edhe ku je lind e rrit ?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leutrim on February 25, 2019, 01:13:32 AM
I'm serious as I have to, but when your interlocutor write humiliated things, the level of seriousness drops.

lol Nuk vu'j fare nga sindromi i leximit e kuptimit o diapazon i dijes. .Ti analizat historike i merr vetem ashtu siq te konvenon e jo une.

Je ti ai qe te djegu fakti qe Turqia se bashku me Serbine kolaboruan se bashku per ti shperngul shqiptaret ne Turqi, pra nuk eshte puna e autoritetit dhe forces sepse askush nuk te detyron te futesh n'debate dhe qe ashkush nuk po te detyron me vazhdu debatin.Pra je ti ai qe e fillove kete debate e qe edhe mund ta vazhdojme ska fare problem, n'qofse deshiron, kuptohet.

Quote
Pytja me e madhe eshte pse ata tash nuke kthehen ne trojet e tyre?
Pse spo kthehesh ti me jetu n'troje tua pra ?

Quote
Krejt bota e dine se jemi kan aleat me Perandorine Ottomane, sidemos ne kohen e fundit kur trojet shqiptare u pushtuan nga agresori. Por keni komplekse se Greket e Serbet ju thojne "Turko-Albanians", e tani qysh mi sherru komplekset e urreni Islamin, Perandorine Ottomane, edhe cka eshte me e keqja paraardhesit e juaj.

Aleat me Perandorine Ottomane sidomos ne kohen e fundit kur trojet shqiptare u pushtuan nga agresori, come on dude.Une kisha than k'shtu, "ma mire" kemi kalu me Perandorine Osmane po themi prej pushtimit t'Shkodres 1478-79 deri tek Lidhja Shqiptare e Prizrenit se sa nga Lidhja deri me 1912.Rolin ma fatekeq e ka luajtur Perandoria Osmane ne kete periudhe karshi nesh sesa ne gjithe ato vite pushtim.

Po ti njifte shqiptaret si etni e te bashkpunonte me ta per interesa te perbashketa dhe t'ju paraqiste kancelarive Europiane nga Traktati i Shen Stefanit e kendej, tokat, se deri ku shtrihen Shqiptaret dhe deri ku eshte Shqipnia do ti kishim pasur punet shume me mire edhe ne edhe ata e nuk do te kishim mbete me at Shqipni mocalesh 28 748km2, sic e quanin ambasadoret ruse.Por Perandoria Osmane as qe ke e interesuar dhe as qe na njohu t'drejta tona, per ate arsye shperthyen gjithe ato kryengritje kunder saj, dhe jemi ku jemi.Pastaj thu qe "kur trojet shqiptare u pushtuan nga agresori",mund t'thuash nga agresori i dyfshisht apo trefisht sepse trojet shqiptare veq se kane pasur agresor dhe veq se kane qene te pushtuara nga Perandoria Osmane.

Quote
e tani qysh mi sherru komplekset e urreni Islamin, Perandorine Ottomane

N'qofse e urrej Islamin i bie qe po urrej veteveten.Perandoria Osmane nuk eshte Islami, a din me kuptu ?You say you know me very well and still you keep asking me, where are you from, how old are you and my personal bullshit things.I don't have any complex about this topic my friend, but you have and I know why..I understand you very well homie, you don't show history as it was but show it in the way of a "muslim" man who thinks that saying the truth about Ottoman crimes is like "attacking" Islam and that's very ridiculous, cuz Im not attackin' Islam(I'm Muslim myself) nor Ottoman Empire but I'm writtin' in scientific and civic aspect as is history science itself, nor in religious one.You do not have to waste time arguing with me, go read some books even ottoman's chronicles and come here to debate.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on February 26, 2019, 02:08:44 AM
Paske probleme serioze vella, edhe komplekse te ashpera :D Pse po sulmon pa kurrefare arsyje? Qysh po me duket vetja po ta qon mallin Skenderbeg ndersa mua po me shef si Turk siq e ceke me heret, edhe je duke bere donje internet betej kunder meje sikur Skenderubeu kunder Tuqve. Por realiteti eshte qe une skam kurrfare lidhje me Turqeli. Familja ime kurre vetes nuke ja ka majt Turqeli por sa her Shqiptar siq edhe te verteton kjo foto e stergjyshit tim ne profili, cila eshte e fotografuar ne vitin 1959 ne Zheger te Kosoves. Pra pikerisht ne ate kohe kur ka pas me se shumti Shqiptar te shperngulur per Turqi. Sidemos popullata e Gjilanit u pergjysua ne ato kohe te terrorit komunisto chetniko partizan. Gjithashtu une personalisht jam plotsisht sekular, edhe me shume me intereson shkenca edhe historia sesa qe bi nen donje grup fetar apo donje fryme te identitetit te ndryshum. Keshtu qe ketu nuke ki kurrfare argumenti, argumente te cilet mundesh mi pas jan faktet e historise, te cilet siq po duket po te mungojn. Une te thash qe pi mbron chetniket sepse fajin e tyre je duke shiku me ja lan Turqelive (sidemos qysh je shpreh e kan te njejtin faj). E ato shkrimet e serbise normalisht qe gjithashtu mundohen fajin e vet me ja lan dikujna tjeter e ne kete rast Turqeve. Kjo eshte shkolla serbise por ti nuke ki nevoj me ra ne ato provokime. Pra tash kur kjo eshte e kjart mund te vazhdojme tek esenca.

Llafi ke a ka Turqeli ne mesin e Shqiptarve edhe u pajtuam qe nuke ka. Por prandaj konstatova qe edhe pse nuke ka Turqeli ne mesin e Shqiptarve ka shume Shqiptar ne Turqi.

Prandaj veqantarisht u faliminderova per mikepritje te Shqiptarve te cilet jan shperngulur prej regjimit chetniko komunist e ajo siq dihet nenkupton vitet pas 1946. Pra ne keto kohe ski as nje argument per ta ja lan fajin Turqise (shkolla serbe me lon faj tjeter kujna), por te vetmin faj kujna mundesh me ja lene jan chetniket, komunistet edhe partizanet te cilet u hakmarren shkaku i involvimit shqiptare nen luften e dyte boterore. Ne ato kohe ka pas me se shumti te shperngulur e nese e ki lexu donje faqe prej asaj libre cilen e postova ke mujt mu bind se ne vertet njerzit e vrare edhe te shperngulur jan kan hoxhallaret, arsimtaret, intelektualet e njerzit me pozita te nalta ne shoqeri shqiptare e ata qe shpetuan iken ne Turqi shkaku se atje ishte e sigurt per ata e jo asnje tjeter arsye siq e paramendon koka jote ende e gjelber e jo e pjekur deri ne fund. Shiko, ende jan shume njerz te gjall prej ktyre kohve e ata te kallxojne vet. Une kam fol me shume njerz edhe krejt i folin gjerat e njejta. E kam lexu edhe kete librin e terrorit ne Gjilan e aty eshte edhe poezija e vajeve te Shqiptarve te shperngulur ne Turqi edhe krejt eshte shume e kjart. Krejt njerzit e dine se kush e ka fajin e kush u kan mikeprits edhe qysh u kan situata ne ate kohe, vet njerzit te Kosoves te kallxojne. Keshtu qe mua nuke mundesh me me mashtru me nje online gazete pa kurrefare kredibiliteti apo me nje youtube video cilin ne fakt as vet nuke e kupton se qka thot.

Siq dihet per keto shperngulje me te mdha te shqiptarve pas luftes te dyte botrore, fajin e kan vetem se edhe ekskluzivikisht chetniket, partizanet edhe komunistet. Por ti apet ju fale fajin atyre edhe me shkoll te serbise fajin ja len tjeter kujna, ne kete rast Turqelive. E nuke e di pse u preke, ndoshta i adhuron komunistet apo partizanet se chetniket nuke besoj se i adhuron. Ndohsta je adhurues i komunisteve edhe Enver Hoxhes e kjo nuke te konvenon qe Partizanet edhe Komunistet e kan fajin per kete e jo Turqelit lol. Nuke e di se ku e ki qellimin por nuke je as afer realitetit por donje internet iluzioni edhe askush prej shqiptarve te vertete prej Kosoves nuke pajtohet me ty. Sidemos gjeneratat me te vjetra te cilat e dine se qysh eshte situata. E nuke mundesh me than qe une jam i kompleksuar apo qe une kam donje interes te fsheft ndersa qe 3 faqe e nuke e di sa pergjigije ne radh je duke u cmend edhe tranu keto veq shkaku u faliminderova per nje mikepritje. Ti mos me pas komplekse edhe mos me ta ni per kete nuke ishe tranu ketu qe 3 faqe edhe duke bere keshtu cirkus kishe po baj diqka edhe apet ski kurrefare argumenti. Perveq se inati se Shqiptaret jan aleat edhe sot me Turqi sikurse edhe perpara. Gjithashtu sikurse edhe Turqia ishte mbi shtetet e pare qe e pranoj Kosoven e mos te flas per angazhimin e tyre ne NATO bombardimet kunder Serbise, e pse mos me ju faliminderu?

Une as nuke tu drejtova ty, as nuke deshta te hi ne debate me ty, edhe as nuke te njof. Por ti je aj cili qe 3 faqe je duke u cmend edhe duke u tranu ketu edhe duke provu me njellos Islamin, Ottomanet edhe hoxhallaret per donje arsye te cilen vetem se ti e din pse.

Une saksisht te vrejta se je Musliman me komplekse keshtu qe kete e kam vrejt menjeher, e per kete te pata than qe te njof se kush je. Dmth ta njof kallupin edhe mentalitetin e jo ty personalisht. Per ate te pyta sa vjecar je ta kem percepcionin me kan jam duke fol se une ty nuke te njof personalisht por siq e ceka ta njof kallupin, ta njof mendimin edhe i njof njerzit sikur ti. A kuptove tash?

Une as nuke e permenda Islamin por thash qe emigrantet tone Musliman jan me me se shumti komplekse, por ti je aj cili ju gjuajte Islamit edhe the qe Shqiptaret asimilohen sipas fejes edhe e marrin identitetin Musliman. The qe hoxhallaret jan te paguar nga Serbia per me shpergul shqiptar ne Turqi. Edhe the qe Ottomanet jan nje lloj sikur serbet dhe e kan te njejtin faj.

Prandaj e fute foton e Skenderbeut per cilin dihet qe e ka ndru fejen edhe prej Muslimanit u bere Krishtier, e vellezrit, motrat e nipat e Skenderbeut kan emra serbo sllave.
Per Konstantinin e Madh nuke dite as gje me than perveq qe u kan me se shumti i njohur sikur se qe e ka pranu krishterzimin ndersa kjo nuke eshte e vertete.

E per Dioklecianin cili ishte i njohur sikur egzekutor edhe vrases i krishtierve, kete fakt nuke e permende. Shkaku se i permend vetem se ato fakte te cilet te konvenojn.
Po shifet qe ki  qef mu kan krishtier por je Musliman :D
Sikurse qe je kap sikurse i trent per donje leter prej vitit 1938, kurse ajo kohe as nuke u kan me emigrimet te mdhaja sikurse koha komuniste ku Shqiptaret vuan shkaku i miqasise me Gjermanine naciste pas humbjes te luftes se dyte botrore e jo shkaku i Ottomanve e Turqelive sikur se qysh ti e paraqet situaten.

lol Nuk vu'j fare nga sindromi i leximit e kuptimit o diapazon i dijes. .Ti analizat historike i merr vetem ashtu siq te konvenon e jo une.

Ti vune, une vetem se u faleminderova e as nuke ma nine, ndersa ti je cmend ketu edhe qe 3 faqe po shkrun ketu pa u ndal sikurse po ban diqka

Je ti ai qe te djegu fakti qe Turqia se bashku me Serbine kolaboruan se bashku per ti shperngul shqiptaret ne Turqi, pra nuk

Ty po te djeg fakti ce komunistet partizanet edhe chetniket i beren keto krime e jo tuqit sikurse qysh po don me ju lan fajin  ;D

Pse spo kthehesh ti me jetu n'troje tua pra ?

Duhesh me pyte veten pse Sanxhaklit, Arbanaset, Arvanitet, Shqiptaret e Turqise, e shume tjere dojn ta harrojne identitetin edhe nuke dojn qe askush te i lidh me shqiptar?  Nese don me dit arsyjen duhet me shiku ne pashqyre e jo me ja lan fajin tjerve.  Ska kulture, respekt, faleminderim, kuptim, toleranc,  e tani po quditesh diqka?

Aleat me Perandorine Ottomane sidomos ne kohen e fundit kur trojet shqiptare u pushtuan nga agresori, come on dude.Une kisha than k'shtu, "ma mire" kemi kalu me Perandorine Osmane po themi prej pushtimit t'Shkodres 1478-79 deri tek Lidhja Shqiptare e Prizrenit se sa nga Lidhja deri me 1912.Rolin ma fatekeq e ka luajtur Perandoria Osmane ne kete periudhe karshi nesh sesa ne gjithe ato vite pushtim.

Kemi kalu si kemi kalu. Ajo eshte histori. Por fakti eshte se mos te kish ardh Perandoria Ottomane alternativa do te ishte shume me e keqe.
Sikurse qysh ka ardh Amerika 1998 qashtu ka ardh edhe Perandoria Ottomane ne vitin 1389 edhe e ka shpetu etnine shqiptare prej asimilimit, pushtimit edhe bashkimit komplet ner Serb edhe Bulgar. Ne fakt Boshnjaket jan ata te cilet me se shumti humben me Perandorine Ottomane. Shqiptaret perfituan.

E mos te flasim sa tmira kan bere per Shqiptaret sikurse mbeshtetja e rekolonizimit te Kosoves, Maqedonise, Sanxhakut, etj ne shekujt 17,18.19.

Ti duhesh nje permendore me ju ngrit e jo me fol keshtu lol.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 03, 2019, 10:09:23 AM
lol wtf?


(https://cdn-images-1.medium.com/max/800/1*Nped94TqAgl9HG7Qfuy-6Q.png)

https://medium.com/genome-link/product-or-service-you-can-upload-your-dna-data-to-get-additional-analysis-including-free-ones-bd330e1f2af7
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 08, 2019, 12:22:43 PM
Nje perspektive ne pamjen moderne duke shiku Perandorine Ottomane, keto jan dy faqe nga libri i historise tkosoves prej Noel Malcolm (Akademia Britanike). Eshte nje percepcion interesant edhe deshta ta shtypi krejt kete pjese te librit por nuke kam kohe per kesi gjera. Prandaj vetem se e fotografova. Lexoni me vemendje:

(https://i.imgur.com/u10c040.jpg)

(https://i.imgur.com/IsXGDJa.jpg)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on March 30, 2019, 04:36:50 PM
Pse sme kallxut qe Q eshte e but ndersa Ç eshte e fort  8) 8) ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on March 30, 2019, 07:36:11 PM
Pse sme kallxut qe Q eshte e but ndersa Ç eshte e fort  8) 8) ;D

 ;D
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: shestani on April 01, 2019, 03:07:44 AM
Mfalni burra, kam pas probleme me blerje, YSEQ (Alpha-beta), dhe s'kan mujt me nis paketen te une. 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 01, 2019, 04:33:43 AM
Prej kurit jan mbyll krejt databazat publike sikurse edhe projektet te ndryshme, por gjithashtu sherbimet e hapura sikurse Ysearch, me duket se Yseq pake ka humb vlere ketu.

Projektet, komuniteti,  databaza edhe user interface e kan nje vlere cila sidemos ju ndimon fillestarve, shkaku ksaj une gjithqysh kisha propozu FTDNA me mire se Yseq nese keni mundesi.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on April 01, 2019, 07:13:56 AM
Mfalni burra, kam pas probleme me blerje, YSEQ (Alpha-beta), dhe s'kan mujt me nis paketen te une.
A e morre tani?
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 01, 2019, 06:11:26 PM
Prej kurit jan mbyll krejt databazat publike sikurse edhe projektet te ndryshme, por gjithashtu sherbimet e hapura sikurse Ysearch, me duket se Yseq pake ka humb vlere ketu.

Projektet, komuniteti,  databaza edhe user interface e kan nje vlere cila sidemos ju ndimon fillestarve, shkaku ksaj une gjithqysh kisha propozu FTDNA me mire se Yseq nese keni mundesi.

 Edhe pse krejt keto qe i numrova nalt i keni gratis ketu, dmth Foleja, gjenetika.com, facebooku, administratoret te cilet kujdesen sikur vullnetar ketu etj, keshtu qe apet per Shqiptar nuke prish aq shume pune meqe e kemi komunitetin tone ketu te zhvilluar, por normal edhe FTDNA opcionet jan te mire se ardhura, eshte sipas deshires.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: shestani on April 02, 2019, 06:25:46 AM
A e morre tani?

E kam ble, po tash kam marr refund, per kete problem.  Tash s'di qka me bo, bela FTDNA, po FTDNA asht shume mo shtrejnt.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 06, 2019, 10:02:23 PM
E kam ble, po tash kam marr refund, per kete problem.  Tash s'di qka me bo, bela FTDNA, po FTDNA asht shume mo shtrejnt.

Mere Yseq se tash nuke po shof lirime ne FTDNA, kur japin lirime + kupona ka gjasa me marr Y37 per 80-100 $ por 170$ nuke ja vlen.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Flor on April 09, 2019, 12:56:59 AM
Kush është i interesuar, mund të marrë Y-37 nga FTDNA për $120 me gjithë postën ($120 including shipping). Më dërgoni email ose PM kush dëshiron.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on April 09, 2019, 02:29:09 AM
E kam ble, po tash kam marr refund, per kete problem.  Tash s'di qka me bo, bela FTDNA, po FTDNA asht shume mo shtrejnt.

Shife postin e Florit. Merre ne FTDNA Y-DNA37 per $120.
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Phanes on April 30, 2019, 12:13:58 AM
A mundet dikush qe fol serbisht me kuptu cka po thojn per fisin Kuçi ktu. Ky komb veq me rrena jeton:

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on April 30, 2019, 05:34:45 PM
A mundet dikush qe fol serbisht me kuptu cka po thojn per fisin Kuçi ktu. Ky komb veq me rrena jeton:E perktheva vetem se nje pjese te vogel cila eshte interesante edhe pse eshte rende mi ngu keto budallakina sidemos kur ki dioni me kuptu se keto jan rrena te cilet as shkenca moderne gjenetike edhe as historia boterore nuke i pranon. Por vetem se thjesht nje deshire e serbise.

Quote
5:10 - 5:53

Siq egziston nje numer i Serbve te shqiptarizum ne mesin e Kuçit. Shume kohe u spekulu, ne historigrafi dogmatike zyrtare sikurse aty ka diqka me preardhje shqiptare te keti fisit, por nesh sot ne kete emision pa dyshim do ti debunkojme krejt keto pradha, se kjo teze eshte vetem se bazume ne origjinen e fjales Kuçi.
Ky emer eshte me preardhje serbe, edhe jo vetem se serbe, por egziston mjaft edhe ne boten gjenerale Sllave, prej Rusise, Ukrajines, e deri te keto vendet e tona ketu.18:18 - 19:50

Nje numer i Kuçit eshte ner Islam, ata egzistojne edhe sot. Prej vitit 1993 ata deklarohen sikur Bosnjak.
Siç per shembull politikanet e njohur e Bosnes Ejup Ganiq edhe Fahrudin Radonçiq.

Dihet se ata jan me origjin prej Serbise te Vjeter, prej Kuçit. Sot kjo eshte e konfirmume edhe me gjenetike.
Keto vllezëri (Ganiq edhe Radonçiq) i takojn gjenetikës Kuçi - E1b*, dega Z16661.

Ketu gjithashtu i kemi edhe familjet prej Tutinit, Reshoviqet, Sinanoviqet, Gjankoviqi, Asllanoviqi, Shaqiroviqi, Ahmetoviqi, Seidoviqi, Mujkoviqi, Seidoviqi, Arifoviqi, etj....

Eshte e kjart se keta jan Serb Kuqi me feje Islame, te cilet veten mujn me quajt ashtu siq dojn edhe siq kan qef, por nuke mujn me ndrru gjenetiken e tyre. Gjenetika e Serbise te Vjeter (Rashka), edhe te Sanxhakut po kallxon se nje numer i madh i Muslimanve prej ktyre vendev e kan paraardhsin e njejt atdheror/baballar me Markon Milanovim, Novak Miloshin, e heroj tjere Serb. Atyre sot ju thojn se jan me preardhje shqiptare. Eshte interesant se Kuçet te cilet e pranuan Islamin sot nuke kan vlera fisnore qka edhe u kan qillimi i Austro-Hungarise edhe Vatikanit.

Kur nesh sot thojme qe Serbet me feje Islame egzistojne, at her nesh kemi edhe fakte konkrete per kete. Sikurse fisi Kuçi cili e ka pranue Islamin.

Thjesht, keto jan rrena te Serbve. Te financuara nga Beogradi edhe me siguri nga SANU. Gjithashtu siq po shifet edhe projekti gjenetik i Serbise ja ka nise me bashkepunue me shtet, me institucione shtetrore te larta, por edhe sikur se me radio-televizione. Krejt me qillim se bashkimit te ktyre organizatav edhe institucionev per arsyjen e bashkepunimit edhe prodhimit te propagandes edhe rrenave me te forta!


Keta thjesht rrejn edhe jan shume te let per debunkim, edhe keto rrena jan shume te kjarta se ku e kan qillimin.
Thjesht qillimi eshte krejt fiset shqiptare mi kallxu sikurse kan origjine Serbe. Sanaxhaklit mi kallxu sikurse jan Serb Musliman.

Keto jan rrena te njejta sikurse qka jan duke i prodhu per familjen time edhe shume familje tjera vetem se me qillim me kallxu historine sikurse Kosova u kan 100 % etnikisht serbe para se shekullit 17.

Keto rrena skan kurfare temel as vlere, as nuke mujn te mbajne uje askund perveq te popullata e thjesht e cila as nuke kupton se keto jan vetem se rrena te plasuara ashtu siq i konvenon shtetit modern Serb.

Serbet duhet ta pranojne se jan Sllav te ardhet nga Karpatet ne shekullin e 7, ndersa shumta e Malit tZi, Kosoves edhe Serbise Jugore deri te Nishi jan krejt sikurse edhe qysh ju tregon gjenetika, pra jan Shqiptar te Serbizum te asgje tjeter. Serbet jan afer me Polaket edhe Ruset/Ukrainet, ndersa Shqiptaret me Italianet edhe Greket.

Fati i Sanxhaklive se jan Musliman dhe e dine se Serbet nuke mujn me qen Musliman, se te ishin Ortodoks moti ishin asimilu kompletikisht edhe ma as nuke kish pas kurrfare dallimi ne mes Serbve edhe atyre.

Sanxhaklit e Serbise jan  Shqiptar te serbizuar ne 100 vjet te fundit. Ndersa Malazezet mbrapa 500 vjet deri te sot ku ata ende asimilohen nen etnosin Serb/Malazez/Sllav.

Nje shembull i Shqiptarit cili bahet Serbo-Malazez pe 5 minuta edhe ne keto kohe moderne eshte edhe majmuni Dritan Abazoviqi, haha kam dek tu kesh kur ja kam pa emrin edhe mbiemrin.
Krejt eshte e kjart.

Kjo eshte nje luft tash ne te cilen pa dyshim nesh do te fitojme sepse krejt faktet jan ne anen tone. Keto gjera siq i prezentojne Serbet ne televizione jan per te qeshur.

Eshte thjesht qka ata dojn te jen, e jo qka ata ne vertete jan.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on April 30, 2019, 08:57:16 PM
Hamendesime Serbe, Phanes.

Qe Kuqi kane qene shqiptare eshte edhe e dokumentuar qysh ne shekullin e 17-te nga Mariano Bolizza. Gjenetika tash vetem se e ka konfirmuar ato qe i kemi ditur. Me nuk ka hapesire per te spekuluar, kusheriret e tyre me te afert per nga linja aterore jane Trieshi (Bankeqi). 
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Leki on May 02, 2019, 09:15:00 PM
I fshiva komentet qe dulen nga tema  ;)
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Phanes on May 31, 2019, 01:05:53 AM
Bravo ekipes per kete postim:

 http://www.gjenetika.com/perberja-gjenetike-e-shqiptareve-sipas-linjave-aterore-2019/?fbclid=IwAR0Fit4FvP6wystZS8WcgDccELrkvmaBgARlQieTtApX7uL20Q-TWpT7Gmk
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on May 31, 2019, 02:19:06 AM
Bravo ekipes per kete postim:

 http://www.gjenetika.com/perberja-gjenetike-e-shqiptareve-sipas-linjave-aterore-2019/?fbclid=IwAR0Fit4FvP6wystZS8WcgDccELrkvmaBgARlQieTtApX7uL20Q-TWpT7Gmk


Sapo e lexova, por i fokusuar ne J2-M205.  Eshte mire e shkrume, ne gjithse i kam disa verejtje dhe kritika cilet do ti shenoj se shpejti.


EDIT:  Ne gjithse shume nje analize e mire edhe urime per kete punim.   
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 12, 2019, 07:40:57 AM

 Eshte mire e shkrume, ne gjithse i kam disa verejtje dhe kritika cilet do ti shenoj se shpejti.


Edhe nje her dua ta pergezoj ekipin per kete artikuj dhe shpresoj se vazhdojne keshtu edhe ne te ardhmen, por gjithsesi dua ti japi do mendime.


Quote
"Bartësit e J2b-L283 duhet të kenë lëvizur drejt ballkanit midis epokës së neolitit dhe të bronzit nga drejtimi i Lindjes së Afërt, pasi J2b më e vjetër në eshtra antike është gjetur në Iranin veriperëndimor nga Neoliti i hershëm dhe një tjetër në Kaukazin verior nga Bronzi, i cili ishte pozitiv deri tek mutacioni L283."J2-L283 nga Kavkazi 1800 BCE edhe J2b* nga Zagrosi 8000 BCE nuke kan te bejne njeri me tjetrin. Njeri eshte "back-migration" prej Yammna kultures indo-evropiane ndersa tjetri bjen ne kulturen pre pottery neolithic te Zagrosit edhe mundet me na kallxu me shume rreth preardhjes me te lasht.  L283 eshte dega Indo-Evropiane. Koha paraardhsit e njejt 5400 vjet para sotit. Preardhja me e lasht nuke dihet por sipas situates ka gjasa qe te jet nje off-shot nga rrethina Zagrosit cili e ndan Kavkazin, Iranin, Sirijen edhe Irakun.

J2-L283 une sa e di ska evidence per migrim Neolit pran Evropes nga Lidhja e Afert/Lidhja e Mesme por sipas distribucionit edhe sipas eshnave antike ne Dalmaci edhe ne Armeni mund te konkludohet perhapja Indo-Evropiane, pra koha e Bronzit.

Quote
" Ka të dhëna që kjo lëvizje mund të jetë integruar në ndonjë valë indo-europiane të periudhës së Bronzit që kryesisht është vendosur në ballkanin perëndimor dhe gadishullin italian. "

Sipas shperndarjes edhe eshnave antike pa dyshim duket sikur vale indo-evropiane. Gjithashtu besoj qe ja vlen te permendet se L283 e ka nje dege vellaznore te perhapt ne Indi edhe Pakistan - J-Z2432. Kjo verteton se mund te ka qen pjese e proto indo-evropianve shkaku se edhe India natyrisht bjen nen gjuhen indo-evropiane. Por edhe nje dege vellaznore tersisht nga Lidhja e Mesme cili gjithashtu mund te jet off-shot nga Zagrosi apo rrethina. Vlen te permendet se dega nga Lidhja e Mesme ka TMRCA me te nalt se dyjat, dega e Indijes edhe dega Evropiane se bashku.

Dega per cilen supozohet se nga Yamnaya udhetoj per Evrope eshte L283, formed 9700 ybp TMRCA 5400 ybp.
Dega vellaznore e Indijes, Pakistanit, por gjithashtu edhe ne Lidhje te Mesme eshte J-Z2432, formed 9700 ybp, TMRCA 8200 ybp.
Dega Evropes edhe e Indijes se bashku J-Z593: formed 13800 ybp, TMRCA 13100 ybp
Vetem se J2-M241: formed 13100 ybp, TMRCA 9700 ybp
Dega e Lidhjes se Mesme J-Z2453: formed 13800 ybp, TMRCA 13400 ybp.
Quote
"J2b-M205 si pothuajse çdo degë e J2, origjinën e largët duhet ta ketë në rajonin Kaukaz – Iran perëndimor."


Nga krejt shembujt e lasht te testuar nga Kaukazi edhe Irani Neolit ska pas nje J2b, por prej haplogrupit J2 u gjind vetem se J2a.
I vetmi J2b* eshte i gjetur ne Zagros ne pjesen afer Gjysmehenes Pjellore, por tehnikisht ajo sot bjen nen Iranin modern edhe pse normalisht nuke ka te beje me donje popull Iranian apo me donje pjese tjeter te Iranit.


Quote
"Në përgjithësi, shpërndarjen e ka të ngjashme me haplogrupin J1-P58 dhe disa degë të J2a. "
Nuke po shof arsyje pse me kreasu perhapjen e M205 me J2a apo J1. Edhe pse ne disa raste ajo perngjan me haplogrupin J2a, kjo nuke me duket sikurse nje kreasim serioz cili vlen te permendet per shume arsyje te ndryshme sikurse J2a u diversifiku nga paleoliti ndersa M205 nga koha e bronzit.  J2a gjindet ne Kavkaz edhe ne shume vende ndersa M205 ka krejt shperndarje tjeter. Gjithashtu eshte kontrast me J1 cili dominon ne Ishullin Arab jogure.

Por nejse, jam dakord me kete, kurr i shikoj hartat e maciamos pernime duket shperndarja e pergjajshme...
Quote
"Në gërmime arkeologjike është gjetur në Lindjen e Mesme, duke filluar nga epoka e hershme e Bronzit që sugjeron se ekspansioni i J2b1-M205 duhet të ketë filluar nga ai rajon."

Ne germime arkeologjike eshte gjetur ne Lindjen e Mesme, ne kodren e Jordanit 2300-2500 BCE. Eshte koha e hershme e Bronzit. Kjo eshte e vertete.
Por besoj se vlen te permended se eshte i gjetur edhe ne bregdetin e Mediteranit pikerisht ne qytetin e Sidonit 1700 vjet BCE tek varezat e Kananitve edhe Fenikasve te lasht.

Keto dy aDNA jan me rendesi te permenden, edhe pse nuke ishte keq me permend edhe shembullin e piramides ne Egjipt 700-500 BCE, edhe gladiatorin e Romes ne Angli me preardhje me Lidhjes se Mesme 400-100 CE.


Quote
"Bartësit e kësaj linje duhet të kenë lëvizur për në Ballkan dhe Europë duke filluar nga periudha e bronzit, hekurit, apo edhe më vonë siç është periudha Romake."

Eshte e vertete, por vlen te permended se ka gjasa te mdha gjithashtu me shperndarje Fenikase sipas aDNA te lasht por edhe shembujve modern pa dyshim ka qen pjese e popullates talasokrate, cila u shpernda gjat Mediteranit.


Quote
" dhe një në Kosovë që i përket nëngrupit J2b-M205>CTS1969>PH4306>Y22066, i cili nëngrup përbën pothuajse tërë haplogrupin J2b-M205 që vërehet në Ballkanin qëndror dhe perëndimor."


Vlen te permendet se Y22066 ne Balkan ka TMRCA 1000 vjet me preaardhje jo-Sllave nga fisi vendas i Malit te Zi, nga shtresa e fiseve te vjeter nga shekulli i 12.

Tek shperndarja e M205 ne Balkan mund te gjithashtu vrehet nje perqindje jashtzakonisht e madhe e haplogrupit E-v13, ku gjeneralisht shumta e ktyre jan me prejardhje nga Mali i Zi apo Serbia Jugore, pjese te cilat jan te njohura me perqindje me te mdha te haplogrupeve tipike per Shqiptar apo Vlleh por jo edhe per Sllav tjere jugore. Sikurse perqindja 10x me e madhe e haplogrupit E-v13 ne kreasim me Sllovenine, sikur shtet Sllav jugore cili nuke ka as pake J2-M205 edhe vetem se 3 % E-v13.


Ky shembuj (J2b-M12* 19001, skeleton #1, sample AH2)  eshte dega vellaznore e J2b-Z1825. edhe J2b-M205. Eshte i vetmi J2b nga Neoliti edhe eshte jashtzakonisht afer Gjysmehenes Pjellore cila ende nuke eshte gjenetikisht e testuar ne teritori te Irakut tek lumet Tigrit dhe Eufrat por larg nga Kaukazi apo Irani qendror ku as nje J2b nuke u gjind.

(https://i.imgur.com/mWy1sen.jpg)


Me shume info:

Tepe Abdul Hosein is located at 1,860 m above sea level in the Khava mountain valley of Luristan above Kermanshah. It is one of the oldest Neolithic sites yet excavated in this region, dating to about 9,500 B.P., somewhat later than Ganj Dareh and about the same age as the preceramic Deh Luran sites, as indicated by the stone tools that are comparable with those from Tepe Ali Kosh and Chogha Sefid (Pullar, pp. 103-156). The oldest layers, consisting of a series of fire pits, are preceramic, while later layers have mud brick walls. The sparse pottery from the upper layers resembles types dating to the early fifth millennium B.C.E. (ibid., pp. 157-168); it would appear that the site was abandoned for a few thousand years between the main periods of occupation.

Abdul Hosein, Tepe
CATEGORY: site
DEFINITION: An aceramic Neolithic site of Iran's Zagros mountains with mud-brick structures, chipped and ground stone tools, clay figurines, and evidence of barley and emmer cultivation.

Braidwood’s pioneering research continued with the
excavation of other highland sites such as Guran, Ganj Dareh and Tepe Abdul Hosein, which brought the earliest evidence for the emergence of farming communities in the central Zagros region, where agriculture was possible without irrigation on the eastern fringes of the Fertile Crescent.

Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Dema on June 14, 2019, 09:02:43 AM
ne gjithse ne Yamna dhe kulutra tjera PIE prej 12 shembujve ska as nje J2.
Mund te shifet ketu tek tabela e Maciamos: https://www.eupedia.com/europe/ancient_european_dna.shtml

Tek kjo tabele e Lekut munt te shifet se Z2103 cili gjindet edhe tek nesh ka prezenc ne eshna antike faktikisht prej Yamnes deri te Kroacia, Germania, Polonia, Hungaria. http://www.foleja.net/index.php?topic=17.msg4320#msg4320

Ne Dalmaci shembulli J2b-L283 duket sikur donje vale indo-evropiane. Ne Armeni shembulli L283 duket sikur vale indo-evropiane.
Edhe ne Armeni e kemi Z2103.  Duket sikur mund te ka lidhje indo-evropiane.

Problemi eshte se proto IE kulturat ne eshna antike kan dal aq shume dominuse R1a apo R1b qe nuke kan lan vend te per tjere shembuj.
Ndoshta varezat te cilan jan testu jan kan teper homogjene.   Ende nuke pe kam te kjart saksisht ku jan kap J-Z593 (J2b2 Dega Indijes edhe Evropes) me R1a/R1b edhe IE tjere sikurse edhe per shembull E-v13 gjithashtu nje enigme.     Por sipas krejt gjasave J2b duhet te ka udhtu prej Zagrosit per Kaukaz e deri te Volga ku duhet te jan taku me fiset proto indo-evropiane.

Interesant, a ka dikush dojne ideje ???    Folni lirisht : )
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Phanes on June 28, 2019, 09:34:41 PM
A dihet distanca kohore afersisht i J2b's ne Emilia Romagna / Veneto me J2b'n shqiptar?

"Supplementary Table S1. Absolute and relative frequencies of the observed haplogroups in the new sample of 135 individuals belonging to 66 paternal lineages from Emilia Romagna and Veneto. "


HAPLOGROUP   ABS. FREQ.   REL. FREQ.

E-V13   5   3.70
E-M34   1   0.74
G2a-U1   2   1.48
G2a-U8   9   6.67
I1-M253   5   3.70
I1-P109   1   0.74
J1-P58   4   2.96
J2a-M410   3   2.22
J2b-M241   12   8.89
LT-P326   1   0.74
T-L131   10   7.41
R1a-M198   6   4.44
R1b-M269   4   2.96
R1b-M412   6   4.44
R1b-Z381   1   0.74
R1b-L48   2   1.48
R1b-P312   4   2.96
R1b-Z195   2   1.48
R1b-U152   33   24.44
R1b-L2   24   17.78


Link: https://www.nature.com/articles/s41598-019-45398-3#Sec15
Title: Diskutim i pergjithshem
Post by: Phanes on June 29, 2019, 12:09:18 AM
Ky J2b ne Iran a osht L283?

(https://i.imgur.com/TyYAr4t.png)
Title: Re: Diskutim i pergjithshem
Post by: Ujkan